Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
20 Απριλίου 2024, 06:28:29

Αποστολέας Θέμα: ΙΚΑ: Φρένο στην "κατευθυνόμενη" συνταγογράφηση  (Αναγνώστηκε 5929 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Σεπτεμβρίου 2009, 15:31:04
Αναγνώστηκε 5929 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Τριπλό έλεγχο θα είναι σε θέση να κάνει το ΙΚΑ από την 1η Ιανουαρίου στις δαπάνες που πληρώνει για τα φάρμακα, θέτοντας σε εφαρμογή το Σύστημα Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών για τον περιορισμό της σπατάλης.
Από τη λειτουργία του συστήματος το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας μπορεί να εξοικονομήσει περί τα 250 με 300 εκατ. ευρώ, τόνισε χθες ο διοικητής του ΙΚΑ Θεόδωρος Αμπατζόγλου (φωτό) παρουσιάζοντας τα οφέλη και τη διαδικασία από τον έλεγχο της «τεχνητής» και «κατευθυνόμενης» συνταγογράφησης.
Όπως είπε, έχει ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός που προκηρύχθηκε από το ΙΚΑ για την ανάθεση του έργου και η σύμβαση που υπογράφτηκε (με την εταιρεία Unisystems) θα στοιχίσει 6,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για τα δύο πρώτα χρόνια (2010-2011), ενώ μετά θα ενσωματωθεί η λειτουργία αυτή στο ΙΚΑ. Τα οφέλη θα είναι άμεσα ορατά, καθώς από το ηλεκτρονικό «ξεσκόνισμα» των συνταγών είναι δυνατό να εντοπίζεται μια «μαϊμού» συνταγή. Τα χρήματα που θα πλήρωνε το ΙΚΑ σε άλλη περίπτωση τώρα θα μένουν στο ταμείο του.
Η φαρμακευτική δαπάνη του ΙΚΑ για το 2008, αυξήθηκε κατά 9,7%, και έφτασε στα 2,19 δισ. ευρώ. Ενώ το σύνολο των δαπανών του (συντάξεις, επιδόματα, νοσηλεία, κ.ά.) έφτασε στα 17,7 δισ. ευρώ.
«Στρατηγικός στόχος είναι η δημιουργία υποδομών για τη συγκράτηση αρχικά, και τον περιορισμό σε επόμενο στάδιο, της φαρμακευτικής δαπάνης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με ταυτόχρονη διασφάλιση παροχής φαρμακευτικής φροντίδας υψηλής ποιότητας», τόνισε ο κ. Αμπατζόγλου και πρόσθεσε ότι με το σύστημα αυτοματοποιημένων συνταγών, επιτυγχάνεται:

1. Έλεγχος και περιορισμός της υπέρμετρης και ανεξέλεγκτης κατανάλωσης υπηρεσιών φαρμάκων.

2. Σύνδεση της χειρόγραφης συνταγογράφησης, εκτέλεσης και χρέωσης, με αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική διαδικασία.

3. Δημιουργία υποδομής συμβατής με πιθανές τεχνολογικές αλλαγές, όπως η υιοθέτηση ηλεκτρονικής κάρτας ή και ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης.


Αναλυτικότερα, το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία Κέντρου Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Φαρμάκων (ΚΕ Συνταγών) με τις εξής λειτουργίες:

1. Tη συγκέντρωση και καταχώρηση σε μηχανογραφικό σύστημα, μέσω ψηφιοποίησης με χρήση σαρωτών (scanners) υπερ-υψηλής ταχύτητας, των λογαριασμών (μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις και συνταγές) που υποβάλλονται από τα συνεργαζόμενα με το ΙΚΑ φαρμακεία ανά την Ελλάδα.

2. Την ηλεκτρονική αποθήκευση των ψηφιοποιημένων εγγράφων (συνταγές, συγκεντρωτικές κ.ά.).

3. Την αυτοματοποιημένη, αναγνώριση των κουπονιών των φαρμάκων και των υπολοίπων στοιχείων του συνταγολογίου.

4. Tην καταχώριση των υπολοίπων μη αυτόματα αναγνωρισθέντων σχετικών πεδίων της συνταγής.

5. Την ηλεκτρονική διεξαγωγή ελέγχων ορθότητας των συνταγών.

6. Εκτέλεση, αυτόματων και μη, αλγόριθμων αντιμετώπισης μη ορθών συνταγών.

7. Εκκαθάριση των συνταγών.

8. Την ηλεκτρονική αντιμετώπιση των μη ορθών συνταγών.

9. Tο μηχανογραφικό έλεγχο των δεδομένων και τη μηνιαία πληρωμή προκαταβολών και εκκαθαρίσεων στα φαρμακεία (μέσω του ΔΙΑΣ).

10. Tην ενημέρωση των φαρμακείων, των Υποκαταστημάτων και της Διοίκησης του ΙΚΑ για τα αποτελέσματα της επεξεργασίας.

11. Τον υπολογισμό του ποσού ανάκτησης ανά φαρμακευτική εταιρεία και ΦΚΑ.

12. Tην ενημέρωση της Διοίκησης, μέσω συστήματος Διοικητικής Πληροφόρησης, για θέματα Φαρμακευτικής Δαπάνης και Κατανάλωσης.

13. Tην παρακολούθηση της συνταγογράφησης και την αποστολή Ενημερωτικών Σημειωμάτων Συνταγογράφησης τόσο ατομικά σε κάθε συνταγογράφο ιατρό όσο και σε επίπεδο Μονάδας Υγείας, Νομού και Περιφέρειας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

24 Σεπτεμβρίου 2009, 16:21:53
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

dimtheo


Μήπως έχει κάποιος υπ' όψη του σχετικά με την  'υποχρέωσή" μας να συνταγογραφούμε στο ΙΚΑ; Έχουμε δικαίωμα να αρνηθούμε; Και αν είναι δυνατόν, περιγράψτε τις συνθήκες παραλαβής συνταγολογίων. Προβλέπεται η  απ' ευθείας παραλαβή από τις ΝΜΥ του ΙΚΑ; Υπάλληλοί του είμαστε;

24 Σεπτεμβρίου 2009, 22:15:24
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μήπως έχει κάποιος υπ' όψη του σχετικά με την  'υποχρέωσή" μας να συνταγογραφούμε στο ΙΚΑ; Έχουμε δικαίωμα να αρνηθούμε; Και αν είναι δυνατόν, περιγράψτε τις συνθήκες παραλαβής συνταγολογίων. Προβλέπεται η  απ' ευθείας παραλαβή από τις ΝΜΥ του ΙΚΑ; Υπάλληλοί του είμαστε;


Αν είσαι στο ΕΣΥ κι εκτός Νοσοκομείου τότε δε νομίζω ότι μπορείς να αρνηθείς. Προσχήματα βέβαια μπορείς να φέρεις (π.χ. "έλλειψη" συνταγολογίων -συνταγματολόγιο το είχε αναφέρει κάποτε ασθενής- είναι μια ιδέα αλλά δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ.)*
Συνταγολόγια προμηθευόμαστε από τη γραμματεία του Κ.Υ. στο οποίο υπαγόμαστε και η οποία είναι υπεύθυνη για την προμήθειά τους από το υποκατάστημα του ΙΚΑ. Ίσως θα έπρεπε να μας αποστέλλονται στο ιατρείο με φροντίδα της γραμματείας του Κ.Υ. αλλά αυτό είναι μια πονεμένη ιστορία.
Σίγουρα σε καμιά περίπτωση δεν θα μετέβαινα προσωπικά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ για να τα προμηθευτώ.
* Τώρα που το ξανασκέφτομαι αν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ ή/και του ΚΥ αρνηθούν ή αμελήσουν την αποστολή συνταγολογίων τότε η έλλειψη μπορεί να διαρκέσει πολύ!

24 Σεπτεμβρίου 2009, 22:36:19
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Σε εμένα πάντως όταν παλιότερα ζήτησα συνταγολόγιο από το κατάστημα του ΙΚΑ, μου απάντησαν ότι δεν το δικαιούμαι γιατί δεν έχω κωδικό στο ΙΚΑ.(Δεν είμαι γιατρός του ΙΚΑ). Ομοίως  και εάν γράψω εξετάσεις σε ασφαλισμένο του ΙΚΑ αυτές δεν εκτελούνται από  το ΙΚΑ.
Αφού δεν αναγνωρίζει τον εργαστηριακό έλεγχο (άρα την πλήρη ιατρική εξέταση από εσένα), πως είναι δυνατόν να δέχεται την συνταγή σου????

**Δουλεύω ως επιμ. ΕΣΥ  σε Κ.Υ

24 Σεπτεμβρίου 2009, 23:19:15
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Μάλλον βρισκόμαστε εκτός θέματος (Φρένο στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση) και οι διαχειριστές πρέπει να μας μετακομίσουν αλλού. (Να φύγουμε, να πάμε αλλού...)
Αυτούς τους "παραλογισμούς του ΙΚΑ τους έχουμε αναφέρει ξανά. Εξετάσεις στον ΟΑΕΕ γίνονται δεκτές όταν είναι γραμμένες από γιατρό μη συμβεβλημένο;
Νομίζω ότι δεν μπορούμε να δράσουμε υπό μορφή αντιποίνων "Αφού δεν δέχεσαι τις εξετάσεις που συστήνω, δεν γράφω κι εγώ φάρμακα στους ασφαλισμένους σου".
Πάντως ένα μποϋκοτάζ (ατομικό ή συλλογικό) παραλαβής συνταγολογίων ΙΚΑ θα είχε πολύ ενδιαφέρον!
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Σεπτεμβρίου 2009, 23:26:16 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

25 Σεπτεμβρίου 2009, 08:02:38
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

dimtheo


Να φύγουμε, να φύγουμε...
Παρά το "λάθος" σημείο συνεχίζω... Να ξεκαθαρίσω ότι είμαι στο ΕΣΥ κατ' αρχάς.
Λόγω κάποιων "ατασθαλιών" η τοπική ΝΜΥ αποφάσισε ότι κάποιος/οι συνάδελφοι ΓΙ δεν πρέπει να έχουν συνταγολόγια του ΙΚΑ (δεν μπαίνω στην διαδικασία της κρίσης, γιατί δεν με αφορά προσωπικά το θέμα και δεν θέλω να αναφερθώ μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία). Παρ' όλα αυτά, με απόφαση του δ/ντή της ΝΜΥ του ΙΚΑ, πρέπει να προμηθευόμαστε τα συνταγολόγια απ' ευθείας από το ΙΚΑ. Κι επειδή δεν θέλω να έχω καμία σχέση με το Ίδρυμα και τις υπηρεσίες του, έθεσα το ερώτημα εδώ.
Σε διαμαρτυρία μου για το ότι δεν είμαι υπάλληλος του ΙΚΑ, υπήρξε με πονηρό χαμόγελο (ικανοποίησης;) από συναδέλφους του ΙΚΑ - αλλά δυστυχώς και "δικούς μας- η παρατήρηση "μην γράφεις. Εσύ θα χάσεις!". Δεν έχω τίποτα να κερδίσω προσωπικά. Οι ασθενείς του ΙΚΑ στα απομακρυσμένα χωριά θα χάσουν και αυτό τους εξήγησα.
Παρ' όλα αυτά, και σε σχέση με κάποιο χαρτί από το Υπουργείο που μας "εξισώνει" με τους αγροτικούς και τις υποχρεώσεις τους - στο οποίο καθορίζεται ότι είμαστε υποχρεωμένοι να συνταγογραφούμε σε κάθε περαστικό όποιου ταμείου, πως καλυπτόμαστε; Δεν μιλάω για τις "τρίπλες" καθυστέρησης. Μιλώ για ξεκάθαρο νομικό καθεστώς. Υπάρχει κάτι;

25 Σεπτεμβρίου 2009, 16:07:31
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Γειά σας! Με λένε διακοσμητή και θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση, όσους τη διαβάζουν, φυσικά ιδιαιτέρως τον dimtheo που την άνοιξε, και όλους τους συναδέλφους που γράφουν συνταγές για τους Ασφαλισμένους του Ιδρύματος.

Εδώ και καιρό προσπαθώ να τύχω του προνομίου να μην μου παραχωρούνται συνταγολόγια του Ιδρύματος ακολουθώντας τον πιο εύκολο  (και μοναδικό ; ) δρόμο: Αυτόν των "ατασθαλιών".  Ελπίζω σύντομα να ακούσω νέα από το Ίδρυμα, και γιατί όχι, να μου επιβληθεί η πολυπόθητη "ποινή" της στέρησης του δικαιώματος συνταγογράφησης για τους ασφαλισμένους του.

Θεωρώ αυτή την "ποινή" ως ύψιστη καταξίωση στην επαγγελματική μου πορεία και δικαίωση της προσφοράς μου προς τους ασφαλισμένους του εν λόγω Ιδρύματος: Πλέον όταν θα εξετάζω ασφαλισμένους του Ιδρύματος, θα μπορώ να γράφω σε λευκό χαρτί τις ξεγυρισμένες συνταγάρες μου, με όλες τις πραζόλες και μυτιές καλσιτονίνης που κρίνω "απαραίτητες", αντιβιοτικά για ψύλλου πήδημα (και τσίμπημα), ΜΣΑΦ, αντι-αλτσχαϊμερικά, σκονάκια  γλυκοζαμίνης, ξενικάλια, νταφλόνια, εξτραπαναντόλια κ.λπ, χωρίς να με απασχολούν οι όροι σωστής συνταγογραφίας, τα ποσοστά συμμετοχής του ασφαλισμένου και, κυρίως, χωρίς να αναλαμβάνω το ρίσκο των παρενεργειών και ανεπιθύμητων αλληλεπιδράσεων των συνταγών μου, αφού κατά νόμο θα θεωρηθεί υπεύθυνος ο ιατρός-πλύστης που εξέδωσε την επίσημη συνταγή. Μάλιστα, θα λέω στους ασφαλισμένους ότι πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως τη "θεραπεία" και να γράψουν τα φάρμακα σε συνταγή σε δεύτερο χρόνο, ώστε ο ιατρός-πλύστης να μην μπορεί να αλλάξει κανένα από τα brand names (κατά προτίμηση "μ'έκαψες", για ν΄απαντήσω με το ίδιο νόμισμα) που θα έχω χρησιμοποιήσει! Χώρια που θα έχουν μαζευτεί 3-4 κουτιά απ΄το καθένα, χο χο χο, να δώ να σπάει το κεφάλι του ο πλύστης πώς θα τα ξεπλύνει, όπως το σπάω εγώ τώρα.

Αν μου επιβληθεί αυτή η "ποινή", θα πάψω να ξεπλένω αντιβιώσεις που δόθηκαν από ιατρούς του Ιδρύματος σε ασφαλισμένους του Ιδρύματος τηλεφωνικά.

Αν μου επιβληθεί αυτή η "ποινή", από ταπεινός πλύστης συνταγών άλλων συναδέλφων, θα μετατρέπω εγώ τους άλλους συναδέλφους μου σε πλύστες των συνταγών μου!!!!! Αυτό θα αποτελεί σίγουρα τη μεγαλύτερη επιστημονική αναβάθμιση που θα μπορούσα να πετύχω ποτέ!!!! Και το Ίδρυμα θα πληρώνει φαρδιά-πλατιά! Ο λα λα, ο μήνας έχει 9....

Αλλά τί να περιμένει κανείς από ένα Ίδρυμα του οποίου ο Υποδιοικητής δήλωσε χθες στην εκπομπή του Μάκη ότι ..."δεν έχει δικαίωμα να ελέγχει τις υγειονομικές δαπάνες του Ιδρύματος, αλλά έχει μόνο την υποχρέωση να τις ...επικυρώνει"!!!!!!!!!!!! Γι΄αυτό δεν πρόκειται να μπει σε αυτό το Ίδρυμα ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ φρένο στην ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, τις ανεξέλεγκτες διαγνωστικές εξετάσεις, τις υπερτιμολογημένες προμήθειες και  την αναίτια σπατάλη των πόρων των ασφαλισμένων προς όφελος των προμηθευτών, των φαρμακευτικών εταιριών και (από σπόντα) του φαρμακοποιού που δουλεύει με γενναίο ποσοστό ( 22%!!!! ) επί της τιμής του φαρμάκου!

Όμορφος κόσμος ηθΙΚΑ, αγγελΙΚΑ, ιατρΙΚΑ πλασμένος.
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Σεπτεμβρίου 2009, 20:18:43 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

29 Σεπτεμβρίου 2009, 14:11:19
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
ΣΦΕΕ: Θετικό βήμα η εφαρμογή συστήματος αυτοματοποιημένης διαχείρισης συνταγών

THN ικανοποίησή του εκφράζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος για την πρωτοβουλία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που αφορά την υλοποίηση του Συστήματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης των Συνταγών του Ιδρύματος.

Oπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ανάπτυξη, εγκατάσταση και υποστήριξη συστημάτων πληροφορικής είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσει τον έλεγχο και θα καταπολεμήσει τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση. Η παροχή τέτοιων λύσεων θα αποτελέσει, δε, εργαλείο για τη μείωση των δυσμενών για το σύστημα υγείας οικονομικών αποτελεσμάτων από την "προκλητή συνταγογράφηση", η οποία έχει ως αποτέλεσμα να αποζημιώνονται από το ΙΚΑ συνταγές για φάρμακα που δεν έχουν πάρει οι ασθενείς.

Ο ΣΦΕΕ έχει υπάρξει εδώ και πολλά έτη και πάντοτε παραμένει σταθερός υποστηρικτής της προωθήσεως της μηχανοργανώσεως και του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των Ταμείων και των νοσοκομείων. Πρόκειται για μια αλλαγή η οποία, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 30% επί των συνολικών δαπανών υγείας. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση παραμένει να εφαρμοστούν και να επιβληθούν ολοκληρωμένα συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου για την πληρέστερη και άμεση παρακολούθηση των συνολικών δαπανών υγείας και όχι μόνο στο πεδίο των φαρμάκων, αφού η φαρμακευτική δαπάνη αφορά μόνο περίπου το 1/5 των συνολικών δαπανών υγείας.

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, η ανακοίνωση του ΙΚΑ για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγών αποτελεί τομή και είναι θετικό ότι προωθείται η υλοποίησή της, έστω κι αν έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και αρκετά χρόνια και η τομή αυτή θα πρέπει το ταχύτερο να συμπληρωθεί από τον ηλεκτρονικό έλεγχο όλων των διαγνωστικών και ιατρικών πράξεων.

Αντί για το σκανάρισμα των χειρόγραφων συνταγών, θα πρέπει, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, να υιοθετηθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Είναι η μόνη λύση που δεν αφήνει κανένα "παράθυρο" ανοικτό για οποιουδήποτε είδους παρατυπίες, ενώ το σύστημα δεν επιβαρύνεται από τη γραφειοκρατία και την υπερβολική πολυπλοκότητα ενός συστήματος "σαρώσεως" πολλών εκατομμυρίων συνταγών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

29 Σεπτεμβρίου 2009, 14:12:57
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Εξοικονόμηση 30% των δαπανών για φάρμακα

Το 30% των συνολικών δαπανών για την υγεία θα μπορούσε να εξοικονομηθεί αν τα ασφαλιστικά ταμεία προωθούσαν τη μηχανοργάνωση και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Το 30% των συνολικών δαπανών για την υγεία θα μπορούσε να εξοικονομηθεί αν τα ασφαλιστικά ταμεία προωθούσαν τη μηχανοργάνωση και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Ο Σύνδεσμος επικροτεί την απόφαση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την υλοποίηση του Συστήματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης των Συνταγών του Ιδρύματος. Οπως τονίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου «πρόκειται για μια αλλαγή η οποία, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 30% επί των συνολικών δαπανών υγείας».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ για το 2007, οι συνολικές δαπάνες για την υγεία ανήλθαν σε 24 δισ. ευρώ ενώ οι συγκεκριμένες δαπάνες για τα Ταμεία ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ. Μόνο για τα φάρμακα η συνολική δαπάνη ανήλθε το 2007 σε 4,5 δισ. επομένως θα μπορούσε να εξοικονομηθούν 1,5 και σε βάθος χρόνου 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει φυσικά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το οποίο έχει περίπου 5,3 εκατομμύρια ασφαλισμένους, που είναι 2,8 εκατ. συνταξιούχοι και 2,5 εκατ. μέλη των οικογενειών των ασφαλισμένων.

Ο ΣΦΕΕ αναφέρει ότι «βασική προϋπόθεση παραμένει να εφαρμοστούν και να επιβληθούν ολοκληρωμένα συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου για την πληρέστερη και άμεση παρακολούθηση των συνολικών δαπανών υγείας και όχι μόνο στο πεδίο των φαρμάκων, αφού η φαρμακευτική δαπάνη αφορά μόνο περίπου το 1/5 των συνολικών δαπανών υγείας».

Ο Σύνδεσμος προτείνει αντί για το σκανάρισμα των χειρόγραφων συνταγών να υιοθετηθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. «Είναι η μόνη λύση που δεν αφήνει κανένα «παράθυρο» ανοικτό για οποιουδήποτε είδους παρατυπίες» καταλήγει ο ΣΦΕΕ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

29 Σεπτεμβρίου 2009, 14:29:30
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR


Παράθεση
«Είναι η μόνη λύση που δεν αφήνει κανένα «παράθυρο» ανοικτό για οποιουδήποτε είδους παρατυπίες» καταλήγει ο ΣΦΕΕ.

Αυτό θα το δούμε !!! Το αθάνατο ελληνικό λαμόγιο-δαιμόνιο (δεν εξαιρούνται οι ιατροί) βρίσκει πάντα τρόπους ..........
"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

29 Σεπτεμβρίου 2009, 19:33:31
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το οποίο έχει περίπου 5,3 εκατομμύρια ασφαλισμένους

Το Ίδρυμα αυτό με την διαπραγματευτική ισχύ που του δίνουν οι 5.3 εκ. ασφαλισμένοι του, θα έπρεπε από καιρό να είχε προχωρήσει σε μειοδοτικό διαγωνισμό για την επιλογή μιας ή περισσοτέρων φαρμακοβιομηχανιών, των οποίων αποκλειστικά τα φάρμακα θα δικαιολογούσε για τους ασφαλισμένους του.
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Σεπτεμβρίου 2009, 19:35:04 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

29 Σεπτεμβρίου 2009, 19:36:28
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το οποίο έχει περίπου 5,3 εκατομμύρια ασφαλισμένους

Το Ίδρυμα αυτό με την διαπραγματευτική ισχύ που του δίνουν οι 5.3 εκ. ασφαλισμένοι του, θα έπρεπε από καιρό να είχε προχωρήσει σε μειοδοτικό διαγωνισμό για την επιλογή μιας ή περισσοτέρων φαρμακοβιομηχανιών, των οποίων αποκλειστικά τα φάρμακα θα δικαιολογούσε για τους ασφαλισμένους του.

Προσυπογράφω !

+10
"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

29 Σεπτεμβρίου 2009, 21:26:41
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Και για να το χοντρύνουμε πιο πολύ, το Ίδρυμα θα έπρεπε να στήσει και μια δική Του φαρμακοβιομηχανία, την ΙΚΑ Pharm,  που θα παρήγαγε όλη τη γκάμα των φαρμάκων ευρείας (και όχι μόνο) κατανάλωσης (πραζόλη, μακρολίδη, κεφαλοσπορίνη, πενικιλλίνη, SSRI, στατίνη, διφωσφονικό κ.λπ.) για τους ασφαλισμένους Του.

Τα φάρμακα αυτά μάλιστα θα παραχωρούνταν στους ασφαλισμένους από φαρμακοποιούς του Ιδρύματος, χωρίς τη μεσολάβηση ιδιωτών φαρμακοποιών.
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Σεπτεμβρίου 2009, 12:42:00 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
40879 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαΐου 2008, 17:51:24
από πρώτη & καλύτερη
0 Απαντήσεις
41029 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαΐου 2008, 17:49:22
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
25698 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Οκτωβρίου 2008, 20:41:40
από Τ.Μαλλές
3 Απαντήσεις
78663 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Φεβρουαρίου 2019, 20:58:03
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4832 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:27:18
από anastasios theodoridis