Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
22 Μάιος 2012, 10:02:55

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
14 Μάιος 2012, 07:53:13 Αδαμάντιος Σκούφαλος - e-syntagografisi, θα  δουλέψει σήμερα; Έτσι λέει το μήνυμα στην αρχική σελίδα αλλά προς  το παρόν...
14 Μάιος 2012, 09:54:59 Πατρωνάκης Μάνος - Στα γρασαρίσματα είναι, κάτι πάει να γίνει.
15 Μάιος 2012, 12:38:47 Αδαμάντιος Σκούφαλος - Όχι άλλο γράσσο!!!
17 Μάιος 2012, 01:46:41 Ο διακομιστής - Νέος ΥΥΚΑ ο Χρήστος Κίττας 
17 Μάιος 2012, 01:46:44 Ο διακομιστήςhttp://el.wikipedia.org/wik... i/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%... CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%AF%CF%84%CF%84%CE%
17 Μάιος 2012, 20:18:39 anastasios theodoridishttp://www.youtube.com/watc... h?v=81fRenkytCE
Χθες στις 09:32:13 Ο διακομιστής - Καλημέρα και χρόνια πολλά σε κάθε εορτάζοντα Κων/νο και Ελένη
Χθες στις 09:32:42 Ο διακομιστής - Η καφετιέρα μου πάπαλα και σήμερα.
Χθες στις 22:49:49 D-Michalis -
Χθες στις 22:56:31 D-Michalis - άρα, μόνο από Νοσοκομεία
Δες τα όλα 
* Αρχική Βοήθεια Φόρμα επικοινωνίας Λέξεις κλειδιά Ημερολόγιο Ζωντανή συνομιλία Σύνδεση Εγγραφή
+  Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
|-+  ΠΦΥ -Εκπαίδευση
| |-+  Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα (Συντονιστές: Πατρωνάκης Μάνος, Argirios Argiriou, Γ.Κτιστάκης, Denominator)
| | |-+  Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη
0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

« προηγούμενο επόμενο »
Σελίδες: [1] Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη  (Αναγνώστηκε 496 φορές)
anastasios theodoridis
Ιατροί
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Ιδιότητα: Ειδικευόμενος ειδικότητας εκτός Γενικής Ιατρικής
Τόπος εργασίας:
Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Μηνύματα: 2114

Συμφωνώ
-Δόθηκαν: 406
-Ελήφθησαν: 910


Ειδικότητα Ιατροδικαστικής


« στις: 15 Νοέμβριος 2009, 00:56:33 »

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο σε 3.000.000 ανθρώπους ετησίως. Το 2005, 200.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έπασχαν από διαβήτη.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ, ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1922.

Ο Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Η πρόληψη σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.

http://www.sansimera.gr/worldays/101
Καταγράφηκε

Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!
anastasios theodoridis
Ιατροί
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Ιδιότητα: Ειδικευόμενος ειδικότητας εκτός Γενικής Ιατρικής
Τόπος εργασίας:
Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Μηνύματα: 2114

Συμφωνώ
-Δόθηκαν: 406
-Ελήφθησαν: 910


Ειδικότητα Ιατροδικαστικής


« Απάντηση #1 στις: 15 Νοέμβριος 2009, 00:58:16 »

Διαβήτης: Η «κρυφή» νόσος

Ραγδαία αύξηση των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη έχει σημειωθεί την τελευταία 20ετία, με αποτέλεσμα σήμερα να πάσχουν από αυτήν 285.000.000 άνθρωποι, δηλαδή το 6,6% του πληθυσμού της Γης, έναντι 151.000.000 το 2000, ενώ μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι θα νοσούν 438.000.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία για την Καταπολέμηση του Διαβήτη. Τουλάχιστον το 50% όσων πάσχουν από διαβήτη, κατά κύριο λόγο τύπου 2, δεν το γνωρίζουν και το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει σε μερικές χώρες ακόμα και το 80%!



Στη χώρα μας από σακχαρώδη διαβήτη πάσχει περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού. Η νόσος έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στον δυτικό κόσμο, ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου ΙΙ, και αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή της με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές μας συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οπως είναι γνωστό, ο διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος, η οποία κατηγοριοποιείται σε τύπο Ι και ΙΙ και οφείλεται στην έλλειψη ή στη διαταραχή της δράσεως της ινσουλίνης, μιας ορμόνης ζωτικής σημασίας που εκκρίνεται από το πάγκρεας.

Η ινσουλίνη ενεργεί σαν κλειδί που ανοίγει τις κατάλληλες διόδους των κυττάρων για την είσοδο, εκτός των άλλων, της γλυκόζης (σάκχαρο) και την παραγωγή ενέργειας, αλλά και άλλων μεταβολικών λειτουργιών.

Στον διαβήτη είτε το πάγκρεας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης, και έτσι αυτή δεν επαρκεί για να εισχωρήσει στα κύτταρα, είτε ελαττώνεται η ευαισθησία των κυττάρων σε αυτήν, οπότε και πάλι δεν είναι δυνατή η χρησιμοποίηση της παραγόμενης ποσότητας από τον οργανισμό. Ετσι, η νόσος χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οξείες (διαβητικό κώμα) είτε σε χρόνιες (παθήσεις των αγγείων) επιπλοκές.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ερευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδους Διαβήτη και των επιπλοκών του, καθηγητής Σωτήριος Α. Ράπτης, με αφορμή τον ετήσιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Διαβήτη.

Η ημέρα αυτή έχει οριστεί από τη Διεθνή Συνομοσπονδία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (IDF) ως ημέρα επίσημου εορτασμού, καθώς αποτελεί την ημερομηνία των γενεθλίων του Frederick Banting, ο οποίος, μαζί με τον Charles Best, συνέλαβε πρώτος την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1922.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Ράπτης, το θέμα της παγκόσμιας ημέρας για την περίοδο 2009-2013, όπου είναι η «Εκπαίδευση και Πρόληψη για τον Διαβήτη (Diabetes Education and Prevention)» και το σλόγκαν της εκστρατείας για το 2009 «Κατανοώ τον Διαβήτη και Αναλαμβάνω τον Ελεγχο (Understand Diabetes and Take Control)» καταδεικνύουν περισσότερο από ποτέ την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για έγκυρη ενημέρωση, πασχόντων και μη, σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και ταυτοποίηση των συμπτωμάτων της νόσου, καθώς και παγκόσμια επαγρύπνηση για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Επίσης, νέα ανάλογα ινσουλίνης, ταχείας και βραδείας δράσεως, αλλά ιδίως η δυνατότητα με δισκία κινητοποιήσεως μιας ορμόνης (GLP-1) από το λεπτό έντερο και η δράση της στα β-κύτταρα του παγκρέατος οδηγούν στην έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας μέσω του φυσιολογικού δρόμου εκκρίσεώς της, χωρίς τον κίνδυνο υπογλυκαιμιών. *

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί ενέργειες, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την πάθηση και τις συνέπειές της. Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν περίπτερα ενημέρωσης του κοινού από τις 9.00 έως τις 17.00 στην Αθήνα (πλατεία Κοραή) και τη Θεσσαλονίκη (πλατεία Αριστοτέλους), στα οποία εκτός από το ενημερωτικό υλικό θα πραγματοποιηθούν και δρώμενα με βασικό θέμα το «Finger Hoop» (έναν μικρό, μπλε κύκλο, σύμβολο του διαβήτη). Πρόκειται για ένα παιχνίδι δεξιότητας, το οποίο, όπως και ο διαβήτης, μπορείς να μάθεις να ελέγχεις. Το παιχνίδι εντάσσεται στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης «Hoop 4 Diabetes - Take control» που υλοποιεί η sanofi-aventis σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (IDF). Οσοι έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορούν να ενημερωθούν για τον διαβήτη από το portal: www.healthview.gr.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=101859
Καταγράφηκε

Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!
Λέξεις κλειδιά:
Σελίδες: [1] Εκτύπωση 
« προηγούμενο επόμενο »
Μεταπήδηση σε:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Sitemap Έγκυρη XHTML 1.0! Έγκυρα CSS!
Δημιουργία σελίδας σε 0.103 δευτερόλεπτα. 25 ερωτήματα.

Η Google επισκέφτηκε τελευταίως αυτή τη σελίδα 18 Μάιος 2012, 03:24:01