Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
17 Ιανουαρίου 2018, 19:58:47

Αποστολέας Θέμα: Διατροφή.  (Αναγνώστηκε 34129 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

4 Φεβρουαρίου 2014, 21:34:34
Απάντηση #30
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
February 03, 2014, JAMA.

Added Sugar Intake and Cardiovascular Diseases Mortality Among US Adults.

.............
......................

Conclusions and Relevance  Most US adults consume more added sugar than is recommended for a healthy diet. We observed a significant relationship between added sugar consumption and increased risk for CVD mortality.

............................
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Φεβρουαρίου 2014, 23:12:14
Απάντηση #31
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/01/2014.

Metabolic syndrome risk in adulthood was higher in teens who had poor breakfast habits.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Απριλίου 2014, 22:46:39
Απάντηση #32
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή. 13/04/2014.

Εκτίναξη της παχυσαρκίας κυρίως στις νεαρές ηλικίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ


[spoiler]Εως και κατά 50% εκτινάχθηκε ο αριθμός των παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών στη χώρα μας, μεταξύ των ετών 2003-2012, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ). Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, που συνδέεται με την οικονομική κρίση και την επέκταση των φαινομένων φτώχειας. «Σήμερα, στις δυτικές κοινωνίες η φτώχεια δεν οδηγεί κυρίως στον υποσιτισμό ή στην πείνα, αλλά στο κακής ποιότητας φαγητό, που χορταίνει φθηνά, αλλά οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και τελικά στην παχυσαρκία», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Ευθύμιος Καπάνταης, γενικός γραμματέας της ΕΙΕΠ.

Η πιο πρόσφατη πανελλήνια μελέτη προσδιορισμού του ποσοστού παχυσαρκίας σε παιδιά 8 και 10 ετών πραγματοποιήθηκε από την ΕΙΕΠ και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το 2012. Το δείγμα ήταν μεγάλο (5.679 παιδιά σε 150 δημοτικά σχολεία από όλη τη χώρα) και οι προδιαγραφές ορισμένες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά: βάρος πάνω από το φυσιολογικό είχαν το 36,03% των μαθητών και το 37,35% των μαθητριών της Β΄ Δημοτικού, όπως και το 43,92% των μαθητών και το 40,83% των μαθητριών της Δ΄ Δημοτικού. Παχύσαρκα βρέθηκαν το 14,18% των αγοριών και το 13,09% των κοριτσιών στη Β΄ Δημοτικού, καθώς και το 14,04% των αγοριών και το 12,87% των κοριτσιών στην Δ΄ Δημοτικού. Συγκρίνοντας τα ευρήματα αυτά με αντίστοιχη έρευνα του 2003 (αφορούσε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών) προκύπτει ότι το ποσοστό της παχυσαρκίας στα αγόρια έχει διευρυνθεί από το 9% το 2003 στο 14% το 2012 και στα κορίτσια από το 6% στο 13%. Αντίστοιχα, πάνω από φυσιολογικό βάρος βρίσκονταν το 44% των αγοριών (έναντι του 31% το 2003) και το 41% των κοριτσιών (από 27% το 2003).

Η τάση αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας αποτελεί μια έκφραση της γενικότερης στροφής προς την κακή διατροφή, λόγω και της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας. «Ο κόσμος προσπαθεί να τραφεί όσο το δυνατόν πιο οικονομικά. Αγοράζει ένα σάντουιτς το μεσημέρι και ένα σουβλάκι το βράδυ, μπουκώνεται και με τηγανητές πατάτες από ταχυφαγεία και χορταίνει την πείνα του. Με δύο ευρώ που έχει μία πίτα με γύρο μπορεί να περάσει το βράδυ. Πρόκειται για τροφές με πολλές θερμίδες (ενέργεια) αλλά ταυτόχρονα μη υγιεινές, πολύ λιπαρές και παχυντικές», λέει στην «Κ» ο κ. Καπάνταης. «Εχω βαρεθεί να τρώω σουβλάκια και σάντουιτς», σημειώνει προς επίρρωσιν ο Αποστόλης, νέος εργαζόμενος σε μεγάλη εμπορική αλυσίδα, που προσπαθεί να ζήσει μόνος του με μισθό 480 ευρώ.

«Δεν είναι τυχαίο πως έχουν γεμίσει οι γειτονιές με σουβλατζίδικα και με καταστήματα που πωλούν αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα», τονίζει ο κ. Καπάνταης. «Αλλά και στο σπίτι, όλο και περισσότερες οικογένειες διατρέφονται με τροφές πλούσιες σε θερμίδες αλλά φτηνές, όπως μακαρόνια, ρύζι, πατάτες. Ομως 100 γραμμάρια μακαρόνια ή ρύζι δίνουν 400 θερμίδες, ενώ 100 γραμμάρια φασολάκια, που είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία μόνο 22 θερμίδες. Δυστυχώς, τα φρέσκα λαχανικά, τα ψάρια, τα φρούτα είναι πολύ πιο ακριβά. Βεβαίως υπάρχουν κι επιλογές που είναι οικονομικές και καλύπτουν τις ανάγκες διατροφής: με μισό κιλό φακές, που κοστίζουν μόνο 70 λεπτά, μπορεί να τραφεί μια οικογένεια μεσημέρι και βράδυ», συμπληρώνει.

Η σχέση φτώχειας - παχυσαρκίας είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένη. Για πρώτη φορά καταγράφηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Το 2005 διατυπώθηκε για πρώτη φορά «το παράδοξο της πείνας με παχυσαρκία», θεμελιωμένο κυρίως στα ευρήματα από φτωχές συνοικίες των αμερικανικών μεγαλουπόλεων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προχωρήσει σε σχετική έκδοση με τίτλο «Παχυσαρκία και φτώχεια, μια νέα πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία». Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει αντικαταστήσει τον όρο πείνα με την έκφραση «μη προσβασιμότητα σε υγιεινό φαγητό».

Η παχυσαρκία αποτελεί υγειονομική βόμβα που θα «σκάσει» στο μέλλον, χωρίς να υπάρχει για την ώρα σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης, ούτε καν ενημέρωσης.

Μείωση άθλησης, άγχος και βουλιμικές συμπεριφορές

Η παχυσαρκία δεν οφείλεται μόνο στην κακή διατροφή. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ελλιπή άσκηση των παιδιών. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες στην μη ανανέωση της εγγραφής των παιδιών τους σε αθλητικούς συλλόγους. Συνολικά έχει πέσει η κινητικότητα οικογενειών και παιδιών, λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά και κακής διάθεσης. Δεν βγαίνουν έξω, κυριαρχεί η φτηνή διασκέδαση με τηλεόραση στο σπίτι, συνοδεία παχυντικών τροφών», τονίζει στην «Κ» ο κ. Ευθ. Καπάνταης. «Μην ξεχνάτε ότι 100 γραμμάρια τσιπς περιέχουν 550 θερμίδες».

Υποβαθμισμένες είναι η φυσική άσκηση και η γυμναστική των παιδιών στο σχολείο. Στην έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας το 2012, τα 2/3 των σχολείων είχαν λιγότερες από δύο ώρες γυμναστικής την εβδομάδα, ενώ μόλις στο 25% των σχολείων υπήρχε άσκηση άνω των τριών ωρών την εβδομάδα.

Σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί η διάδοση ψυχολογικών προβλημάτων. Η κακή διάθεση οδηγεί σε βουλιμικές συμπεριφορές, ενώ το άγχος για το αύριο μετατρέπεται σε υπερβολική κατανάλωση τροφής σήμερα. Μια άλλη παράμετρος είναι η αναζήτηση «ερεθιστικών τροφών», όπως σοκολάτες και γλυκά, για να φτιάξει η διάθεση.

Οι συνέπειες της παχυσαρκίας στην υγεία εκφράζονται άμεσα: Αύξηση αρτηριακής πίεσης, δυσλιπιδαιμία (διαταραχές στη χοληστερίνη, στα τριγλυκερίδια), ινσουλινοαντίσταση, ψυχολογικές διαταραχές, αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης άσθματος ή επιδείνωσης προϋπάρχοντος άσθματος. Κι ακόμα χειρότερα: το 40% των παχύσαρκων παιδιών και το 70% των εφήβων μετατρέπονται μεγαλώνοντας σε παχύσαρκους ενήλικες.[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Ιουνίου 2014, 00:25:22
Απάντηση #33
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Int J Behav Nutr Phys Act. 2008; 5: 54.

The impact of regular self-weighing on weight management: a systematic literature review.


...............................
.......................................
Conclusion

Based on the consistency of the evidence reviewed, frequent self-weighing, at the very least, seems to be a good predictor of moderate weight loss, less weight regain, or the avoidance of initial weight gain in adults. More targeted research is needed in this area to determine the causal role of frequent self-weighing in weight loss/weight gain prevention programs. Other open questions to be pursued include the optimal dose of self-weighing, as well as the risks posed for negative psychological consequences.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Αυγούστου 2014, 23:15:26
Απάντηση #34
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
May 30, 2014.

Learning to Eat Vegetables in Early Life: The Role of Timing, Age and Individual Eating Traits.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Οκτωβρίου 2014, 00:52:55
Απάντηση #35
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Nature 514, 181–186 (09 October 2014)
doi:10.1038/nature13793


Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Οκτωβρίου 2014, 13:11:40
Απάντηση #36
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Τι αγγιξες Αργύρη τώρα.... Αυτό είναι πολιτισμικό σοκ για τους περισσότερους συναδέλφους......εξειδικευμένους και μη!
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

4 Δεκεμβρίου 2014, 21:39:24
Απάντηση #37
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Δεκεμβρίου 2014, 20:59:07
Απάντηση #38
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
   Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

  Αν θέλετε να παραμείνετε πραγματικά νέος, παρά το πέρασμα των ετών, δεν έχετε παρά να επιλέξετε τη μεσογειακή διατροφή, η οποία, όπως λένε Αμερικανοί επιστήμονες, μπορεί να αποτελεί μία συνταγή για μακροζωία αφού, όπως φαίνεται, μας επιτρέπει να διατηρηθούμε γενετικώς νέοι.

Αυτό, λοιπόν, το σύνολο των ολόφρεσκων φρούτων και λαχανικών, ελαιολάδου και φρέσκου ψαριού είναι δυνατόν να προστατεύσει τον γενετικό μας κώδικα από τη γήρανση καθώς περνούν τα χρόνια. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζεται από μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση British Μedical Journal. Οπως διαπιστώθηκε από τους Αμερικανούς ερευνητές, οι νοσηλεύτριες που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή κατά γράμμα εμφάνισαν λιγότερα σημάδια γήρανσης στα κύτταρά τους.

Ειδικότερα οι ερευνητές από τη Βοστώνη παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας πέντε χιλιάδων νοσηλευτριών για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε ότι η μεσογειακή διατροφή βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας. Αντιθέτως και παλαιότερα η μεσογειακή διατροφή συνδέθηκε με οφέλη για την ανθρώπινη υγεία , όπως παραδείγματος χάρη είναι η μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων.

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί γνωστό για ποιους λόγους είναι τόσο ωφέλιμη η μεσογειακή διατροφή, αλλά τα βασικά της γνωρίσματα, η μεγάλη ποσότητα φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ψαριών και πουλερικών, που περιλαμβάνει, βοηθούν στη θωράκιση της υγείας αντιθέτως προς τη μεγάλη ποσότητα κόκκινου κρέατος, βουτύρου και ζωικών λιπών. Τα πλούσια σε βιταμίνες τρόφιμα φαίνεται ότι μπορούν να προσφέρουν μία ασπίδα έναντι του στρες και της καταστροφής των ιστών και των κυττάρων. Οπως φαίνεται, όμως, από την τελευταία μελέτη, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προστατεύσει ακόμα και αυτό το γενετικό μας υλικό.

Οι ερευνητές, προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους, μελέτησαν κάποιες δομές πάνω στο DNA, τα λεγόμενα «τελομερή» που προστατεύουν τα χρωμοσώματά μας. Αυτές οι δομές που θα μπορούσαν να συγκριθούν με προστατευτικά «καπάκια» αποτρέπουν την απώλεια γενετικών πληροφοριών κατά τη διάρκεια της κυτταρικής διαίρεσης. Καθώς μεγαλώνουμε και τα κύτταρα διαιρούνται, τα τελομερή γίνονται βραχύτερα, η δομή τους αδυνατίζει, γεγονός το οποίο μπορεί να κάνει τα κύτταρα να σταματήσουν να διαιρούνται, να αναπαράγονται και να πεθάνουν. Οι ειδικοί πιστεύουν, μάλιστα, ότι το μήκος των τελομερών αποτελεί ένα παράθυρο στην κυτταρική γήρανση. Τα βραχύτερα τελομερή συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών που συνήθως έχουν σχέση με τη γήρανση όπως είναι παραδείγματος χάρη οι καρδιοπάθειες αλλά και κάποιες μορφές καρκίνου.

Στη μελέτη, οι νοσηλεύτριες που συμμετείχαν και που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν, όπως διαπιστώθηκε, μακρύτερα και άρα πιο υγιή τελομερή. Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι επιστήμονες, δεν εμφανίζεται κάποιο από τα συστατικά της μεσογειακής διατροφής να καταγράφει καλύτερα αποτελέσματα από τα υπόλοιπα, γεγονός το οποίο υποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να ακολουθείται μία ολοκληρωμένη διατροφή. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ερευνητές που δεν συμμετείχαν στην έρευνα επισημαίνουν ότι τα συμπεράσματα των Αμερικανών επιστημόνων είναι ενδιαφέροντα αλλά επ’ ουδενί δεν θα πρέπει να θεωρηθούν οριστικά.
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

27 Ιανουαρίου 2015, 01:14:35
Απάντηση #39
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
January 22, 2015
Wu H et al. Association between dietary whole grain intake and risk of mortality: Two large prospective studies in US men and women. JAMA Intern Med 2015 Jan 5; [e-pub ahead of print]. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)

[spoiler]Higher Whole-Grain Intake Is Associated with Lower Mortality
Thomas L. Schwenk, MD reviewing Wu H et al. JAMA Intern Med 2015 Jan 5.

During 25 years of follow-up, cardiovascular-related mortality was 15% lower among those who ate the most whole grains (including popcorn!).

Higher intake of whole grains is associated with improvements in a wide range of cardiovascular (CV) and metabolic disease risk factors and markers, but its influence on all-cause mortality is less clear. Investigators examined data from two large prospective studies of U.S. healthcare professionals that included about 118,000 adults (mean ages at baseline, 50 for men and 53 for women) who were free of cancer and CV disease at enrollment. Intakes of whole grains (e.g., wheat, oats, cornmeal, rye, bulgur, buckwheat, brown rice, popcorn) and other foods were assessed every 2 to 4 years for 25 years.

After adjustment for age, smoking, and other potential confounders, CV-related mortality was 15% lower among participants in the highest versus the lowest quintile of whole-grain intake (median intake during the study period, 33 g daily vs. 4 g daily in women; 48 g daily vs. 6 g daily in men), whereas cancer-related mortality was similar among quintiles. Overall mortality was 9% lower in the highest quintile.

Comment

If the association demonstrated in this study is causal, the results would extend the known benefits of whole-grain intake on CV risk factors to a reduction in CV-related mortality. The contrast with lack of effect on cancer-related mortality reinforces the validity of the CV results. Clinicians have another reason to counsel patients to eat more whole grains: Just be sure to remind them that you are encouraging greater intake of popcorn, not butter!
Editor Disclosures at Time of Publication



Citation(s):

    Wu H et al. Association between dietary whole grain intake and risk of mortality: Two large prospective studies in US men and women. JAMA Intern Med 2015 Jan 5; [e-pub ahead of print]. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)
[/spoiler]
- See more at: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Ιουλίου 2015, 23:07:00
Απάντηση #40
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
30/06/2015.

Τα ροφήματα με ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοί, τα ενεργειακά ποτά και το παγωμένο τσάι προκαλούν χιλιάδες θανάτους και δεν έχουν οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ζαχαρούχα ποτά σχετίζονται με 133.000 θανάτους από διαβήτη παγκοσμίως, 45.000 θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα και 6.450 θανάτους από καρκίνου.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση των στοιχείων από δεκάδες έρευνες διατροφής σε συνδυασμό με τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα και την κατανάλωση ζάχαρης σε 51 χώρες του κόσμου.

Τα ευρήματά της, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Circulation» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA), έδειξαν ότι το 5% των αποδιδόμενων θανάτων σε ζαχαρούχα ροφήματα συμβαίνουν στις φτωχές χώρες του κόσμου, το 70,9% στις μεσαίου εισοδήματος και το 24,1% στις πλούσιες.
Η θνησιμότητα από τα ροφήματα με ζάχαρη είναι αμελητέα (κάτω από 1%) στην Ιαπωνία, όπου πιο δημοφιλής είναι η κατανάλωση διάφορων ειδών τσαγιού χωρίς ζάχαρη.
Αντιθέτως, στο Μεξικό όπου ο κόσμος πίνει πάρα πολλά ζαχαρούχα ροφήματα, το 30% των θανάτων στις ηλικίες κάτω των 45 ετών αποδίδεται σε αυτά.
Οι περισσότεροι θάνατοι στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες αφορούν νέους ηλικίας 20 έως 44 ετών, επισημαίνουν.

«Αν αυτοί οι νέοι άνθρωποι συνεχίζουν να καταναλώνουν με μεγάλη συχνότητα και ποσότητα ζαχαρούχα ροφήματα καθώς γερνούν, αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά θανάτου και αναπηρίας από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη από ό, τι βλέπουμε σήμερα», εξήγησαν οι επιστήμονες.

«Θα πρέπει να είναι μια παγκόσμια προτεραιότητα στην ουσιαστική μείωση ή την εξάλειψη των ζαχαρούχων ποτών από τη διατροφή», επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Ντάριους Μοζαφάριαν, από το Tufts University της Βοστώνης.
«Δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τα ζαχαρούχα ποτά, και με την μείωση της κατανάλωσης τους είναι εξοικονομώντας δεκάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο», κατέληξε. 

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το πρωτότυπο άρθρο:

Estimated Global, Regional, and National Disease Burdens Related to Sugar-Sweetened Beverage Consumption in 2010.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Σεπτεμβρίου 2015, 18:30:34
Απάντηση #41
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Οκτωβρίου 2015, 19:37:16
Απάντηση #42
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Για πρώτη φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( WHO) λέει ανοικτά ότι τα επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. τα αλλαντικά) είναι καρκινογόνα.

26 October 2015.
The Guardian.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Οκτωβρίου 2015, 20:27:41 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Νοεμβρίου 2015, 00:52:50
Απάντηση #43
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
October 29, 2015

Does Skipping Breakfast Matter in Non–Insulin-Treated Diabetic Patients?

Allan S. Brett, MD reviewing Jakubowicz D et al. Diabetes Care 2015 Oct.

In this study, having no breakfast was associated with higher blood glucose after lunch and dinner.

Skipped meals complicate management of insulin-treated diabetic patients. A new study suggests that skipping breakfast might affect glycemic control even in patients who are not taking insulin.

Researchers enrolled 22 patients (mean age, 57; mean glycosylated hemoglobin level, 7.7%) whose type 2 diabetes was controlled by diet or metformin only. All patients were studied on one day when they ate three meals and again on one day when they skipped breakfast and ate only two meals. Meals were standardized (prepared by the researchers), so the only difference between the two study days was the presence or absence of breakfast.

On no-breakfast days, mean peak glucose excursions after lunch and after dinner were significantly higher (by 40% and 25%, respectively) — and post-lunch and post-dinner insulin levels were lower — than on breakfast days. Other observations on no-breakfast days were higher levels of free fatty acids (FFAs) and lower levels of glucagon-like peptide-1 (GLP-1); both higher FFA and lower GLP-1 levels have downstream metabolic effects that potentially raise plasma glucose levels.

COMMENT

Skipping breakfast appears to affect glucose homeostasis adversely later in the day in patients with diet-controlled or metformin-treated type 2 diabetes. One explanation discussed by the authors is a “second-meal phenomenon,” in which the first meal (breakfast) induces enhanced β cell responsiveness later in the day. Whether this phenomenon has important long-term clinical implications is unknown.

EDITOR DISCLOSURES AT TIME OF PUBLICATION

Disclosures for Allan S. Brett, MD at time of publication
Nothing to disclose

CITATION(S):

Jakubowicz D et al. Fasting until noon triggers increased postprandial hyperglycemia and impaired insulin response after lunch and dinner in individuals with type 2 diabetes: A randomized clinical trial. Diabetes Care 2015 Oct; 38:1820. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)

- See more at: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Νοεμβρίου 2015, 07:46:29
Απάντηση #44
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
1387 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαΐου 2008, 22:13:39
από Gatekeeper
4 Απαντήσεις
3564 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Οκτωβρίου 2010, 12:04:39
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
1935 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Δεκεμβρίου 2013, 20:46:11
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
1946 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Μαρτίου 2015, 23:33:37
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4164 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Νοεμβρίου 2014, 16:05:44
από Argirios Argiriou