Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 12:53:36

Αποστολέας Θέμα: Διατροφή.  (Αναγνώστηκε 349710 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Δεκεμβρίου 2009, 16:27:44
Αναγνώστηκε 349710 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Η διατροφή μας, το τι τρώμε, παίζει μεγάλο ρόλο για την Υγεία μας και της αξίζει ένα δικό της κεφάλαιο σε αυτό το φόρουμ.
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Φεβρουαρίου 2011, 13:41:21 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Δεκεμβρίου 2009, 16:29:43
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία,
22/12/2009.

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΟΣ, κλινικός διαιτολόγος Μ.Sc. Μ.Sc. in Nutritional Medicine - University of Surrey, αντιπρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.


[spoiler]

Οι πιο κάτω οδηγίες εστιάζουν στη μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και αλκοόλ, κάτι που πρέπει να αποτελεί μέριμνα πολλών ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Επίσης, επειδή πολλοί είναι αυτοί που προβληματίζονται και με τα κιλά τους, καλό θα ήταν να δοθεί έμφαση ώστε την περίοδο των εορτών, αν όχι να χάσει κάποιος βάρος, τουλάχιστον να μην πάρει...


1 Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ, προσδίδει πολλές θερμίδες χωρίς να προκαλεί κορεσμό. Μην αυταπατάστε ότι το λευκό κρασί είναι πιο «light» από το κόκκινο. Επίσης μη λησμονείτε ότι η μπίρα αποδίδει λιγότερες θερμίδες από την αντίστοιχη ποσότητα κρασιού!

*1 ποτηράκι (145 ml) κρασί κόκκινο αποδίδει κατά μέσο όρο 125 θερμίδες και εμπεριέχει 15,6 γρ. αλκοόλ.

*1 ποτηράκι (145 ml) κρασί λευκό αποδίδει κατά μέσο όρο 122 θερμίδες και εμπεριέχει 15,1 γρ. αλκοόλ.

Βλέπουμε δηλαδή ότι η θερμιδική διαφορά μεταξύ λευκού και κόκκινου κρασιού είναι ανύπαρκτη και θα πρέπει κάποιοι να πάψουν να προτείνουν το λευκό κρασί σαν πιο «light».

2 Προτιμήστε μελομακάρονο από κουραμπιέ. Αποδίδει λιγότερες θερμίδες (110 Kcal έναντι 155 του κουραμπιέ) και έχει υψηλότερη διαθρεπτική αξία αφού εμπεριέχει ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και μέλι αντί για ζάχαρη!

3 Πριν φύγετε για το εκάστοτε γιορτινό κάλεσμα, μην είστε τελείως νηστικοί και άρα έτοιμοι να ενδώσετε σε κάθε «ορεκτικό», που ουσιαστικά δεν εξυπηρετεί και κανέναν σκοπό αφού συνήθως από όρεξη άλλο τίποτα...

Καλές εναλλακτικές για ένα γρήγορο και θρεπτικό σνακ που θα κοντρολάρει την όρεξη και θα σας βοηθήσει να δείξετε «καλή διαγωγή» στο γιορτινό τραπέζι είναι ένα ποτήρι γάλα με λίγες νιφάδες βρώμης (έχουν πολύ υψηλό σκορ κορεσμού) ή ένα μικρό μπολ σαλάτας ή 2 φρυγανιές με λίγο τυρί ανθότυρο.

4 Εφόσον ετοιμάζετε εσείς γιορτινό τραπέζι, επιλέξτε εδέσματα που να εξυπηρετούν την τέρψη αλλά και να συνάδουν με έναν πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Για παράδειγμα, για αλλαντικά, επιλέξτε ποικιλία με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος αλλά και 30% λιγότερο αλάτι. Δεν στερούνται γεύσης και μειώνετε την κατανάλωση 2 στοιχείων (λίπος - αλάτι), στα οποία παρατηρείται υπερβολή αυτές τις ημέρες.

5 Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εγκλωβιστείτε σε σκέψεις του τύπου «δεν θα πάω στο κάλεσμα» ή «παρακαλώ για εμένα μόνο σαλάτα». Απωθημένα και ενδογενείς πιέσεις θα σας οδηγήσουν την επομένη να παραδοθείτε αμαχητί στο ταψί με τα λαχταριστά μελομακάρονα ή (και) τους κουραμπιέδες. Η σύνεση στο μέτρο κατανάλωσης και η συνειδητοποίηση πως η χαρά της συνεύρεσης με την αγαπημένη μας παρέα είναι το ζητούμενο αρκούν, να προφυλάξουν τον καθένα από υπερβολές με αντίκτυπο στην υγεία του και το βάρος του.

6 Αξιοποιήστε τον φούρνο σας και όχι το τηγάνι σας. Για παράδειγμα, οι ψητές πατάτες φούρνου αποτελούν ένα γευστικότατο έδεσμα που μπορεί να συνοδεύει οποιοδήποτε ψητό, γλιτώνοντάς σας από την κατανάλωση τεράστιας ποσότητας λίπους, που σαν «σφουγγάρι» τραβούν οι τηγανητές πατάτες...

7 Πείτε ναι στη ρίγανη, το θυμάρι και τα μυρωδικά της ελληνικής γης, που όχι μόνο αντικαθιστούν επάξια το αλάτι προσδίδοντας εξαιρετικά ιδιαίτερη γεύση, αλλά και είναι πλούσια σε σημαντικά αντιοξειδωτικά συστατικά, ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

8 Προσέξτε ιδιαίτερα τις κρυμμένες πηγές αλατιού στα εορταστικά εδέσματα, όπως τα διαφόρων λογής τουρσιά, τις «πικάντικες» ελιές, την κάππαρη. Καλό είναι, αν οπωσδήποτε πρέπει να «στολίσετε» το εορταστικό σας τραπέζι με κάποιο από τα παραπάνω, να τα ξαλμυρίσετε πρώτα.

9 Για τα άτομα εκείνα που μπορεί να είναι επιρρεπή και να ενδίδουν στις γιορτινές διατροφικές παρασπονδίες, η τήρηση ακραίων διατροφικών σχημάτων ή νηστείας την επόμενη ημέρα αντενδείκνυται.

Ας αναλογιστούμε ότι οι αυστηρές μονοδίαιτες και «φρουτοθεραπείες» και αποσυντονίζουν εντελώς το μεταβολικό ρολόι του οργανισμού μας, αλλά και μας οδηγούν σε απώλεια κυρίως υγρών και γλυκογόνου και άρα σε μια εικονική απώλεια, αφού η μείωση του λιπώδους ιστού που είναι το ζητούμενο δεν επιτυγχάνεται στο βαθμό που θα θέλαμε. Οσο λοιπόν παράδοξο και αν ακούγεται, μετά την οποιαδήποτε διατροφική ατασθαλία, η ένταξή μας σε ένα ισορροπημένο διατροφικά σιτηρέσιο πρέπει να αποτελεί μονόδρομο, ασχέτως ενδείξεως της ζυγαριάς.[/spoiler]



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:31:29 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Δεκεμβρίου 2009, 19:04:18
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 22/05/2007.


Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΓΟΣ, υφηγητής Παιδιατρικής, διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΩΝ

Με την επιμέλεια του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας Διατροφής.

[spoiler]


Ενώ στη βρεφική ηλικία οι διατροφικές ανάγκες είναι σαφώς ορισμένες και υπάρχουν επίσημες διαιτητικές κατευθύνσεις για παιδιάτρους και γονείς, μετά τον πρώτο χρόνο ζωής δεν υπάρχουν σαφείς διαιτητικές οδηγίες, ιδιαίτερα δε για την πρώτη νηπιακή ηλικία. Μελέτες έχουν δείξει ότι 9% των παιδιών 2 ετών παρουσιάζουν σιδηροπενική αναιμία. Επίσης υπάρχει αυξημένη επίπτωση διαταραχών της θρέψης με τη μορφή παχυσαρκίας ή υποθρεψίας σε παιδιά και εφήβους.

Οι στόχοι της διατροφής μετά τον 1ο χρόνο θα πρέπει να είναι:

*Η παροχή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για καλή ανάπτυξη.

*Η προσφορά ποικιλίας τροφών καθημερινά απ' όλες τις ομάδες τροφών της Διατροφικής Πυραμίδας.

*Η ανάπτυξη γευσιγνωσίας, αποδοχής και απόλαυσης τροφής.

*Η υιοθέτηση διατροφικής συμπεριφοράς με σκοπό να τεθούν οι βάσεις για σωστή διατροφή μακροπρόθεσμα.

Το διαιτολόγιο του παιδιού προσαρμόζεται σταδιακά στο διαιτολόγιο της οικογένειας, η οποία πρέπει συνολικά να ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής διατροφής.

Οι θερμιδικές ανάγκες προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Ετσι, ενώ ένα παιδί ενός έτους χρειάζεται περίπου 1.000 kcal, στη συνέχεια ανά έτος ηλικίας προστίθενται 100 kcal/έτος μέχρι το 11ο και μετά 100 kcal/έτος για κορίτσια 11-15 ετών και 200 kcal/έτος για αγόρια 11-15 ετών

Οι τροφές περιέχουν μακροθρεπτικά συστατικά, που είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη, και μικροθρεπτικά συστατικά, που είναι οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία.

Οι πρωτεΐνες πρέπει να αποτελούν το 15-20% του ημερήσιου διαιτολογίου και να είναι ζωικής προέλευσης και φυτικής προέλευσης.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν το 50-55% του ημερήσιου διαιτολογίου. Το 90% αυτών πρέπει να είναι με τη μορφή των πολυσακχαριτών (άμυλο, γλυκογόνο κυτταρίνη, πηκτίνες, γλουκάνη) και μόνο 10% σαν ολιγοσακχαρίτες (φρουκτόζη, γλυκόζη, γαλακτόζη, λακτόζη).

Οσον αφορά τα λίπη δεν γίνεται περιορισμός του λίπους σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Μετά τα 2 έτη αρχίζει σταδιακή μείωση του λίπους μέχρι 30% (και όχι κάτω του 20%). Πρέπει τα κεκορεσμένα λίπη (π.χ. ζωικά λίπη) να είναι κάτω του 10%, τα .πολυακόρεστα (π.χ. σπορέλαια) κάτω του 10%, ενώ τα μονοακόρεστα, δηλαδή κυρίως το ελαιόλαδο, να υπερισχύουν σε αναλογία (10-15%).

Ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο ψευδάργυρος αποτελούν σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά των τροφών. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κρέας από μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, αλλά και οι σαρδέλες, το σπανάκι, οι φακές, το μαύρο ψωμί, τα αμύγδαλα.

Οι ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο κυμαίνονται από 500 mg στη νηπιακή ηλικία μέχρι 1.300 mg στους εφήβους.

Κυριότερες πηγές ασβεστίου είναι κυρίως τα γαλακτοκομικά, αλλά και άλλες τροφές, όπως φαίνεται στον πίνακα.

Τροφές πλούσιες σε φωσφόρο είναι το γάλα αγελάδας, η φέτα, το αβγό, το μοσχάρι, τα ψάρια, τα αμύγδαλα. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το μοσχάρι, το χοιρινό, τα αμύγδαλα, το πίτουρο σιταριού, οι φακές.

Οι καθημερινές διατροφικές ανάγκες καλύπτονται πλήρως αν κανείς ακολουθήσει την Πυραμίδα Διατροφής.

Για να εκτιμήσουμε αν το διαιτολόγιο ενός παιδιού είναι σωστό πρέπει να υποβάλουμε τα εξής ερωτήματα:

*Πόσα γεύματα γίνονται την ημέρα;

*Υπάρχει πρόγραμμα;

*Υπάρχει αναλογία με τη Διατροφική Πυραμίδα;

*Υπάρχουν ομάδες τροφών που δεν καταναλώνονται ποτέ;

*Πόσα γεύματα γίνονται εκτός σπιτιού;

*Καταναλώνονται προϊόντα χαμηλά σε λίπος σε οικογένειες με παιδιά κάτω των δύο ετών;

*Καταναλώνονται υπερβολικές ποσότητες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και αλάτι;

Η έτοιμη τυποποιημένη τροφή (fast food), οι διάφορες λιχουδιές δεν πρέπει να αποτελούν στοιχεία του παιδικού διαιτολογίου, όχι μόνο γιατί ανεπαρκούν διαιτητικά, αλλά γιατί, δυστυχώς, εγκαθίστανται ως διαιτητικές συνήθειες που ακολουθούνται μέχρι την ενήλικη ζωή.

Μικρές συμβουλές, αλλά με μεγάλη αξία, αν υιοθετηθούν στη διατροφική συμπεριφορά αποτελούν οι ακόλουθες:

1 Τα γεύματα να είναι 5 ημερησίως. Τρία κύρια και δύο ενδιάμεσα (τα οποία είναι φρούτα, γιαούρτι ή κάτι άλλο ελαφρύ).

2 Να παίρνει αρκετές άπεπτες φυτικές ίνες, δηλαδή χορταρικά, όσπρια, δημητριακά και φρούτα, για να αποφύγει και τη δυσκοιλιότητα.

3 Τις βιταμίνες θα τις πάρει από το γάλα, τα φρούτα, τα δημητριακά, τα χορταρικά και το κρέας (τη βιταμίνη Β12).

4 Το σίδηρο, που και αυτός είναι απαραίτητος, θα το πάρει από το κόκκινο κρέας και όχι από φακές, σπανάκι κ.ά. Αυτό οφείλεται στο ότι ο σίδηρος από το κρέας απορροφάται κατά 40%, ενώ ο φυτικός (φακές κ.λπ.) μόνο κατά 5%!!!

5 Μεγάλη σημασία έχει η αποφυγή προτύπων της τηλεόρασης ή διαφόρων διαφημιστικών εντύπων και να αποφεύγονται τα ενδιάμεσα snacks (πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα κ.λπ.), αφού είναι αποδεδειγμένο ότι 50 επιπλέον θερμίδες ημερησίως -όσες δηλαδή περιέχονται σε ένα μπισκότο- προκαλούν αύξηση του βάρους κατά 10 kg μέσα σε 4 χρόνια.

6 Τέλος, στις διατροφικές οδηγίες θα πρέπει να τονισθεί ότι και η άσκηση θα πρέπει να μπει μέσα στο πρόγραμμα του παιδιού.[/spoiler]




Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Ιανουαρίου 2010, 01:02:02
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
[spoiler]Οι αλλεργίες επηρεάζουν περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ οι τροφικές αλλεργίες περίπου το 6% των παιδιών και 2-3% των ενηλίκων. Τα τελευταία 20 χρόνια μάλιστα  έχει αυξηθεί η επικράτηση των αλλεργιών στα πιο ανεπτυγμένα κράτη, ενώ παρουσιάζεται αντίστοιχη αύξηση και στα περιστατικά άσθματος. Κατά πόσο ένα άτομο θα εμφανίσει συμπτώματα αλλεργίας εξαρτάται από τις συνδυασμένες επιδράσεις γενετικών, περιβαλλοντικών, λοιμογόνων, φυσικών ή και ορμονικών παραγόντων. Η συνέργεια και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των παραγόντων δεν είναι πλήρως κατανοητές ενώ πρόσφατες πληροφορίες οδηγούν στην ανάπτυξη νέων υποθέσεων όπως η υπόθεση υγιεινής.

Η γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση αλλεργιών καλείται ατοπία. Αν ένας γονέας είναι αλλεργικός τότε ο απόγονος έχει 48% πιθανότητα να εμφανίσει αλλεργίες ενώ το ποσοστό φτάνει στο 70% εάν και οι δυο γονείς είναι αλλεργικοί.

Τα κλινικά σημεία των αλλεργιών συνήθως εμφανίζονται σε περιοχές του σώματος οι οποίες είναι άμεσα εκτεθειμένες στο περιβάλλον όπως είναι το δέρμα, το γαστρεντερικό σύστημα καθώς οι ανώτερες και κατώτερες αναπνευστικοί οδοί. Εξωγενείς εκκινητές αλλεργικών αντιδράσεων μπορεί να είναι είτε περιβαντολλογικοί παράγοντες είτε ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα. Στα βρέφη, για παράδειγμα, το πρώτο και μεγαλύτερο αλλεργικό φορτίο προέρχεται από την τροφή, η οποία γενικά μπορεί να προκαλέσει δερματικές  και γαστρεντερικές εκδηλώσεις.


Ο επιπολασμός των ανεπιθύμητων αντιδράσεων από τρόφιμα και των τροφικών αλλεργιών είναι δύσκολο να εκτιμηθεί εξαιτίας της φύσης των διαταραχών που προκαλούν.

Σχεδόν όλα τα συστατικά των τροφών μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες σε ασθενείς με τροφική υπερευαισθησία αλλά το 90% αυτών προκαλούνται από οκτώ τρόφιμα. Τα περισσότερα τροφικά αλλεργιογόνα είναι πρωτεΐνες ή γλυκοπρωτεΐνες, ενώ πολλά τρόφιμα περιέχουν πολλαπλές πρωτεΐνες που προκαλούν αλλεργία. Τα αλλεργιογόνα μπορούν να ταξινομηθούν σε ανωτέρα και κατώτερα αλλεργιογόνα. Για παράδειγμα μια πρωτεΐνη που προκαλεί αλλεργίες στο 50% ή στους περισσότερους από τους αλλεργικούς ασθενείς, αποτελεί ένα ανώτερο αλλεργιογόνο.


Οι 8 μεγαλύτερες ομάδες τροφίμων που προκαλούν συχνά αλλεργία  είναι:

Αυγό 73%
Ψάρι 55%
Γάλα 50%
Φιστίκια 49%
Σόγια 28%
Σιτάρι 22%
Καρποί δένδρων
Οστρακοειδή
Άλλα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν τροφική αλλεργία είναι :

Ρύζι
Ακτινίδιο
Μπανάνα
Μήλο
Καρυκεύματα
Τεχνητά γλυκαντικά
Σέλινο
Πιο αναλυτικά:

Αυγό
Η αλλεργία από αυγά είναι η πιο συνήθης σε άτομα που πάσχουν από τροφικές αλλεργίες (73%) (Sampson and Ho, 1997 j. Allergy Clin Immun). Ο κρόκος του αυγού δεν είναι γενικά τόσο αλλεργιογόνος όσο είναι το ασπράδι.

Φιστίκια
Μέχρι πρόσφατα η αλλεργία στα φιστίκια θεωρούνταν ως μια από τις λίγες τροφικές αλλεργίες που παραμένουν καθ'όλη την διάρκεια της ζωής. Παρόλα αυτά, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περισσότερα από το 20% των αλλεργικών ατόμων στα φιστίκια ξεπερνούν την αλλεργία μετά από μερικά χρόνια (Hurrihane 2002  Curr Opin Allergy Clini Immunol). H αλλεργία στα φιστίκια πιθανόν να εξελιχτεί σε πολύ επικίνδυνη, με εκδηλώσεις όπως το αγγειοοίδημα και η κνίδωση καθώς και δυσκολία στην κατάποση. Οι αλλεργίες στα φιστίκια αυξάνονται στο δυτικό κόσμο, αφού η εμφάνιση τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί, γεγονός που έχει αποδοθεί στην αύξηση του αριθμού των  χορτοφάγων  ατόμων και επομένως στην αύξηση της κατανάλωσης των φιστικιών).

Σίτος
Η αλλεργία στα δημητριακά είναι αρκετά συνήθης. Το σιτάρι αποτελεί το συχνότερο αλλεργιογόνο στην ομάδα των δημητριακών. Το κύριο αλλεργιογόνο συστατικό του σίτου φαίνεται πως είναι ένας αναστολέας της α-αμυλάσης, πρωτεΐνη που ίσως είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση μιας επαγγελματικής μορφής άσθματος: το άσθμα του αρτοποιού.

Ψάρι
Τα αλλεργικά άτομα στο ψάρι παρουσιάζουν συνήθως αλλεργία σε πολλαπλά είδη ψαριών. Το αλλεργιογόνο του ψαριού φαίνεται πως είναι πιο ευπαθές στις διαφορές ομάδες επεξεργασίας: κάποια άτομα αλλεργικά στο μαγειρεμένο ψάρι μπορούν να ανεχθούν κονσερβοποιημένο ψάρι του ίδιου είδους. Κάποια άτομα είναι αλλεργικά σε ένα μόνο είδος ψαριού. Για τα άτομα αυτά οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις δεν απαιτούν τον πλήρη αποκλεισμό όλων των ειδών ψαριού.

Σόγια
Η σόγια αποτελεί ένα τρόφιμο εναλλακτικό του αγελαδινού γάλακτος για τα βρέφη και τα παιδιά που εμφανίζουν  αλλεργία σε αυτό. Η αλλεργία στη σόγια είναι αρκετά συχνή. Περισσότερο από 15 πρωτεϊνικά συστατικά της σόγιας είναι αλλεργιογόνα.

Άλλα τρόφιμα
Άλλες συχνά προκαλούμενες από τρόφιμα, αλλεργίες σχετίζονται με τα φρούτα, τα λαχανικά, τις γαρίδες και αλλά οστρακοειδή, καθώς και με πρόσθετα τροφίμων. Οι αλλεργιογόνες πρωτεΐνες μπορεί να είναι δομικές, αποθηκευτικές, μεταφορικές πρωτεΐνες ή ενζυμα. Η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες ενός συγκεκριμένου τροφίμου, όπως το ρύζι στις χώρες της Ασίας, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά ευαισθητοποίησης

Διασταυρούμενες τροφικές και περιβαλλοντικές αλλεργίες
Η ομολογία στη δομή των πρωτεϊνών που υπάρχουν στην φύση μπορεί να προκαλέσουν διασταυρούμενες αντιδράσεις ανάμεσα σε ποικίλα τρόφιμα και αλλεργιογόνα της γύρης. Για παράδειγμα οι αλλεργικοί στη σημύδα, μπορεί να εμφανίζουν αλλεργία και στις ωμές πατάτες, στα καρότα, στα μήλα, στα φουντούκια και στο σέλινο ενώ οι αλλεργικοί στη γύρη της αμβροσίας μπορεί να εμφανίζουν σημάδια αλλεργίας στο πεπόνι και στην μπανάνα. Αυτές οι κατηγορίες διασταυρούμενων αντιδράσεων σχετίζονται με την εκδήλωση πολλών συνδρόμων όπως το σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας, το σύνδρομο latex-φρούτων και το σύνδρομο tree-nut
Το σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας προσβάλλει τα χείλη, την γλώσσα, τον ουρανίσκο οδηγώντας σε κνησμό, εξάνθημα και αγγείο-οίδημα. Το σύνδρομο είναι συχνότερο σε άτομα με αλλεργίες στη γύρη, κυρίως της σημύδας ή της αμβροσίας.
Το σύνδρομο latex-φρούτων. Έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη διασταυρούμενης ευαισθητοποίησης μεταξύ φρούτων και φυσικού λάστιχου. Στα φρούτα αυτά περιλαμβάνονται η παπάγια, το αβοκάντο, η μπανάνα, το κάστανο, το ροδάκινο κλπ.
Σύνδρομο tree-nut. Oι ασθενείς οι όποιοι είναι αλλεργικοί στα φιστίκια μπορεί να παρουσιάσουν διασταυρούμενη αντίδραση σε αλλά όσπρια ή καρπούς δέντρων. Για παράδειγμα τα αλλεργικά άτομα στα φιστίκια μπορεί να εμφανίζουν αλλεργία στα φουντούκια και στα αμερικάνικα καρύδια.
Οι επιδράσεις της προετοιμασίας της τροφής στην εμφάνιση αλλεργίας

Τα περισσότερα τροφικά αλλεργιογόνα τείνουν να παραμένουν σταθερά στη διάρκεια της προετοιμασίας και της επεξεργασίας της τροφής. Κάποια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην θερμότητα, για παράδειγμα οι γαρίδες, ενώ αλλά μετουσιώνονται κατά το μαγείρεμα. Για να καταστούν αλλεργιογόνα, τα τρόφιμα θα πρέπει επίσης να επιβιώσουν στη διαδικασία πέψης. Η απορρόφηση της τροφής επηρεάζεται και από αλλά συστατικά, όπως h αιθανόλη και το κάπνισμα. Η άσκηση επίσης οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τις τροφικές αλλεργίες από τις μη αλλεργικές τροφικές δυσανεξίες που μπορεί να προκύψουν είτε από ενζυμικές ελλείψεις, όπως για παράδειγμα η δυσανεξία στο γάλα λόγω έλλειψης δισακχαριδάσης, είτε από φαρμακολογική αντίδραση από συστατικά της τροφής, για παράδειγμα η τυραμίνη στο τυρί, το αλκοόλ αλλά και από απελευθέρωση ισταμίνης που πυροδοτείται από ορισμένα τρόφιμα όπως το κρασί και το τυρί.
Για τη διάγνωση περίπλοκων περιπτώσεων  είναι απαραίτητες κάποιες δοκιμές όπως:
Η διπλά- τυφλή ελεγχόμενη από ψευδοτρόφιμο τροφική πρόκληση, που αποτελεί και πρότυπη δοκιμασία για τις τροφικές αλλεργίες με δόσεις τροφίμου και ψευδοτροφίμου σε ίσο αριθμό και ποσότητες.
Πρόκληση ανοικτής επισήμανσης, που πραγματοποιείται μόνο σε κλινικές εγκαταστάσεις για τυχόν συστηματικές παρενέργειες
Ραδιοανοσολογικός προσδιορισμός και ραδιοαλλεργιοπροσροφητική δοκιμασία RAST όπου προσδιορίζει την ειδική ανοσοσφαιρίνη IgE στον ορό.   
Όλες οι δοκιμές βέβαια, θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο υπό την κατάλληλη ιατρική και διαιτολογική επιτήρηση για την αντιμετώπιση ενδεχομένων σοβαρών συστηματικών αναφυλακτικών αντιδράσεων.

Η θεραπεία των τροφικών αλλεργιών βασίζεται πρωτίστως στην αποφυγή και επαγρύπνηση πάντα με παρακολούθηση ιατρού αλλεργιολόγου. Σε περίπτωση που χρειαστεί δίαιτα αποκλεισμού η  παρακολούθηση  από διαιτολόγο με ανάλογη εξειδίκευση είναι απαραίτητη, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για δυσμενείς επιδράσεις στην διατροφική πρόσληψη.

Οι μελλοντικές εξελίξεις στη θεραπεία των τροφικών αλλεργιών αφορούν τόσο στην ανοσοθεραπεία όσο και στην γενετική τροποποίηση των τροφίμων με σκοπό να τα καταστήσει μη αλλεργιογόνα.

Γράφει η Δέσποινα Μαρσέλου, Διαιτολόγος /Διατροφολόγος (Bsc), Ειδίκευση στην κλινική διατροφή και ανοσολογία (Msc)
dmarselou@hotmail.comΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Πηγές:


Εγχειρίδιο διατροφής και ανοσίας, 2008
Τμήμα ανοσολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Newcastle, Προϊσταμένη διαιτολόγος 2005:Δέσποινα Μαρσέλου.[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Φεβρουαρίου 2010, 00:08:01
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Οι παρακάτω πληροφορίες προέρχονται από ένα άρθρο της μεγαλύτερης Σουηδικής εφημερίδας της Dagens Nyheter,
που με την σειρά της πήρε τις πληροφορίες από το Σουηδικό Μονοπώλιο Πώλησης Αλκοολούχων Ποτών.

Μια μπύρα (400 ml) =  186 θερμίδες =                               11,6 κύβοι ζάχαρη.
Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί  ( 150 ml) =  108 θερμίδες  =         6,8 κύβοι ζάχαρη.
Ένα ποτήρι λευκό κρασί (150 ml) =  101 θερμίδες =              6,3 κύβοι ζάχαρη.
Ένα ποτό gin and tonic ( 40 ml) = 150 θερμίδες  =               9 κύβοι ζάχαρη.
Ένα ποτό ουίσκι  (40 ml) = 89 θερμίδες  =                           5,6 κύβοι ζάχαρη.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ένα αναψυκτικό (330 ml) = 150 θερμίδες =                        10 κουταλάκια ζάχαρης.
(εξαιρούνται το μεταλικό νερό και τα light).

Δείτε σχετικά ένα παλαιό μήνυμα:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Φεβρουαρίου 2010, 09:54:05 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Νοεμβρίου 2010, 13:59:31
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 27/11/2010.
Υπεύθυνος: Με την επιμέλεια του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

[spoiler]

Δεν υπάρχουν τρόφιμα όπως το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι που καίνε τα λίπη. Ο μόνος τρόπος να «κάψει» κανείς το περιττό λίπος είναι να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από εκείνες που δαπανά. Αυτό μπορεί να γίνει με μια ισορροπημένη υποθερμιδική δίαιτα σε συνδυασμό με άσκηση και όχι με την κατανάλωση «μαγικών» τροφών.
 **«Το αλάτι παχαίνει»

Το αλάτι από μόνο του δεν παχαίνει, μάλιστα δεν έχει καν θερμίδες. Ωστόσο, λόγω της γεύσης που προσδίδει, είναι σύνηθες να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από ένα φαγητό που είναι αλμυρό ή να συνοδεύουμε ένα αλμυρό γεύμα με αναψυκτικά, χυμούς ή αλκοολούχα ποτά που ενισχύουν την ενεργειακή πρόσληψη. Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση νατρίου (συστατικού που περιέχει το αλάτι) μπορεί να οδηγήσει σε παροδική κατακράτηση υγρών, η οποία συχνά φαίνεται στη ζυγαριά.

**«Οταν κάνουμε δίαιτα μπορούμε να πίνουμε απεριόριστα χυμούς φρούτων»

Στην πραγματικότητα, οι χυμοί φρούτων περιέχουν σχεδόν τόση ζάχαρη όση και τα αναψυκτικά. Μάλιστα πολλοί διεθνείς οργανισμοί έχουν πλέον βάλει στις συστάσεις τους τον περιορισμό των χυμών ακόμη και για τα παιδιά, αναφέροντας ότι η πρόσληψή τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα φλιτζάνι ημερησίως. Οι νέες αυτές συστάσεις οφείλονται αφενός στις θερμίδες που μπορεί να συνεισφέρουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, αφετέρου στην τερηδόνα, την οποία ευνοούν τα σάκχαρα που περιέχονται στους χυμούς.

**«Είναι προτιμότερο όταν κάνω δίαιτα να βάζω στον καφέ μου μαύρη ζάχαρη ή φρουκτόζη αντί για λευκή ζάχαρη»

Κατ' αρχάς, η μαύρη με τη λευκή ζάχαρη έχουν τις ίδιες θερμίδες (περίπου 380 ανά 100 γραμμάρια). Η φρουκτόζη επίσης έχει τις ίδιες θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, απλώς έχει ισχυρότερη γλυκαντική ισχύ, επομένως αν χρησιμοποιείτε λιγότερη ποσότητα, μπορεί να «γλιτώσετε» μερικές θερμίδες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο έχει νόημα μόνο αν πίνετε πολλούς καφέδες και βάζετε πολλή ζάχαρη. Ενα κουταλάκι ζάχαρη έχει 20 θερμίδες, οι οποίες είναι μεν κενές (δηλαδή δεν προσφέρουν κάτι άλλο πέρα από ενέργεια), αλλά αν κάποιος καταναλώνει έως δύο κουταλάκια ζάχαρη την ημέρα στον καφέ του και θέλει να χάσει βάρος, είναι κρίμα να χαλάσει τη συνήθεια του, όταν υπάρχουν πολύ πιο σημαντικές αλλαγές που πραγματικά θα τον βοηθήσουν.

**«Οταν κάνω δίαιτα απαγορεύεται να τρώω γλυκά»

Από τη στιγμή που ένα τρόφιμο απαγορεύεται, αυτόματα γίνεται περισσότερο επιθυμητό. Επομένως, οι δίαιτες που αποκλείουν τα γλυκά ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένες να αποτύχουν. Το μυστικό κρύβεται στην ποσότητα και στο πόσο συχνά τρώμε το κάθε τι, καθώς και στην εκμάθηση του πώς να εντάσσουμε στη διατροφή μας το κάθε τρόφιμο κατά τη διάρκεια της δίαιτας και -το σημαντικότερο- μετά το τέλος αυτής.

**«Το μαύρο ψωμί παχαίνει λιγότερο από ό,τι το άσπρο»

Το μαύρο και το λευκό ψωμί έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Ωστόσο, το μαύρο ψωμί, εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχει, προάγει τον κορεσμό και μας «χορταίνει» περισσότερο από το λευκό, ενώ παράλληλα βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου (και κατ' επέκταση της όρεξής μας). Τέλος, το μαύρο ψωμί περιέχει περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σύγκριση με το λευκό.

**«Αν κάνω δίαιτα μαζί με άσκηση, κινδυνεύω να "παγιδεύσω" το λίπος στους μυς μου, γι' αυτό πρέπει πρώτα να χάσω βάρος και μετά να γυμναστώ»

Ενας από τους μεγαλύτερους μύθους. Στην πραγματικότητα η άσκηση βοηθά σημαντικά ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους σε όλα του τα στάδια (αρχή - μέση - τέλος/«συντήρηση»), αφού συνεισφέρει στη βελτίωση της σύστασης σώματος, στη ρύθμιση της όρεξης, στην καλύτερη ψυχολογία αλλά και στην καύση θερμίδων.

**«Εφόσον λόγω εργασίας είμαι συνέχεια εκτός σπιτιού και τρώω στο πόδι, δεν μπορώ να ακολουθήσω κάποιο πρόγραμμα διατροφής»

Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το παραπάνω πρόβλημα και αναβάλλουν συνεχώς την απώλεια βάρους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές που μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο με φορτωμένο πρόγραμμα να ακολουθήσει ένα ισορροπημένο υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής και να καταφέρει σταδιακά να χάσει τα περιττά κιλά. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση, κίνητρο και σωστή καθοδήγηση. Η οργάνωση και οι εύκολες λύσεις για ελαφριά γεύματα και σνακ εκτός σπιτιού μπορούν να εξασφαλίσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

**«Το ελαιόλαδο είναι το καλύτερο λάδι, επομένως μπορώ να το χρησιμοποιώ άφοβα όταν κάνω δίαιτα απώλειας βάρους»

Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό ποιοτικά, ωστόσο δεν παύει να έχει όσες θερμίδες και το βούτυρο, η μαργαρίνη και οποιοδήποτε φυτικό έλαιο. Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο έχει περίπου 150 θερμίδες, δηλαδή πρακτικά 10 κουταλιές λάδι υπερβαίνουν ενεργειακά το βασικό μεταβολισμό της μέσης Ελληνίδας! Επομένως, ναι μεν το ελαιόλαδο αποτελεί άριστη επιλογή από άποψη ποιότητας, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα που καταναλώνουμε.
[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Νοεμβρίου 2010, 23:33:48
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Έθνος,

[spoiler]«Μην τρως άλλο», «σταμάτα τα γλυκά», «πάχυνες πολύ», «χρειάζεσαι δίαιτα»... Aν έχετε αρχίσει να λέτε αυτές τις κουβέντες καθημερινά στο παιδί σας, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε επί της ουσίας με το πρόβλημα των επιπλέον κιλών του.

Έχετε ένα παιδί δραστήριο, που πηγαίνει σχολείο, μαθαίνει ξένες γλώσσες, βλέπει τηλεόραση και αγαπάει να σερφάρει στον υπολογιστή. Για παιχνίδι και αθλητισμό δεν του μένει πολύς χρόνος και, το χειρότερο, τρέφεται ανθυγιεινά. Προτιμά, π.χ., δυο κομμάτια τούρτα παρά το φαγητό του ή δεν τρώει τις φακές, γιατί θέλει πίτσα! Το αποτέλεσμα; Έχει ήδη περιττά κιλά. Και βέβαια η παιδική παχυσαρκία, δυστυχώς, στη χώρα μας αφορά πάρα πολλά παιδιά, αφού -όπως αποκαλύπτουν οι τελευταίες επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Συνάντηση του European Childhood Obesity Group (ECOG) αλλά και στο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο- ένα στα τρία αγόρια και ένα στα τέσσερα κορίτσια προσχολικής και σχολικής ηλικίας έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό, ενώ το ένα στα τέσσερα παιδιά ηλικίας 3-17 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Ας δούμε όμως -σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητή Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, κ. Ιωάννη Ιωαννίδη- τα «ναι» και τα «όχι» που θα σας βοηθήσουν να προλάβετε ή και να αντιμετωπίσετε την παιδική παχυσαρκία.

Πετάξτε την ΤV και κόψτε το γρήγορο φαγητό
«Όταν κατά μέσο όρο κάθε παιδί στην Ελλάδα περνάει τρεις ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση και καταναλώνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, είναι λογικό να είμαστε πρωταθλητές υπέρβαρων παιδιών στην Ευρώπη», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και συμβουλεύει τους γονείς να λένε «όχι» όταν τα παιδιά ζητούν πάνω από μια φορά την εβδομάδα να τρώνε φαγητό τύπου fast food αλλά και σνακ από το σούπερ μάρκετ ή το περίπτερο.

Κι αυτό γιατί: «Το γρήγορο έτοιμο φαγητό, στο οποίο σήμερα καταφεύγουν πλέον πολύ συχνά οι περισσότερες οικογένειες λόγω έλλειψης χρόνου, έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να ξεφεύγουν από το μοντέλο της λεγόμενης "μεσογειακής διατροφής", που θεωρείται πρότυπο σωστής διατροφής για μικρούς και μεγάλους. Όσο για την τηλεόραση, το ιδανικό, κυρίως για τα μικρά παιδιά, θα ήταν να μη βλέπουν καθόλου. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, ο χρόνος παρακολούθησης πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο και σε καμία περίπτωση να μην υπάρχει τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο».

Στρώστε τραπέζι για την οικογένεια
Προσπαθήστε να τρώτε οικογενειακά τουλάχιστον ένα γεύμα της ημέρας. Τα παιδιά που τρώνε με την οικογένειά τους τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών.

Κι αυτό γιατί: «Τα συχνά οικογενειακά γεύματα μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί ο κίνδυνος της παχυσαρκίας αλλά και των τροφικών διαταραχών, καθώς οι γονείς έχουν την ευκαιρία να ελέγχουν τι και πόσο τρώνε τα παιδιά τους. Επιπλέον, τα παιδιά που τρώνε οικογενειακά σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας έχουν 45% περισσότερες πιθανότητες να προσεγγίσουν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για κατανάλωση 400 γραμμ. φρούτων και λαχανικών ημερησίως», επισημαίνει ο δρ Ι. Ιωαννίδης.

Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Μειώστε όσα τρόφιμα καταναλώνει επιπλέον από το φαγητό του (π.χ. αναψυκτικά, γλυκά κ.λπ.).
Φροντίστε να τρώει πάντα καλό πρωινό. Τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, αφού τρώνε πιο μεγάλες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή «τσιμπολογούν» snacks συνήθως ανθυγιεινά.
Σβήστε τη δίψα του με νερό, που δεν έχει καθόλου θερμίδες.
Επενδύστε στο σπιτικό κολατσιό για το σχολείο (π.χ. ένα τοστ και ένα φρούτο).
Περιορίστε τις καθιστικές δραστηριότητες (παρακολούθηση τηλεόρασης και ενασχόληση με τον υπολογιστή) σε 2 ώρες την ημέρα, όπως συστήνει η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία.
Βάλτε την κίνηση στη ζωή του. Αν δεν ασχολείται με κάποιο σπορ, ενθαρρύνετέ το να πηγαίνει στο σχολείο και το φροντιστήριο με τα πόδια κ.λπ.
Κι αν έχει ήδη πρόβλημα βάρους;
Oρισμένες αλλαγές στη διατροφή του, π.χ. να πίνει νερό αντί για αναψυκτικά ή να περιορίσει την κατανάλωση γλυκών και λιπαρών σνακ, σίγουρα μειώνουν την πρόσληψη άχρηστων θερμίδων. Για τέτοιου είδους αλλαγές, φυσικά, δεν χρειάζεται να ρωτηθεί ο γιατρός. Αν, όμως, χρειαστεί μια σωστή ρύθμιση του βάρους του, οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό, ο οποίος ?πάντα με βάση την ηλικία, το ύψος και το βάρος? θα τροποποιήσει τη διατροφική του συμπεριφορά.

Ποιος είναι ο στόχος;
Ο βασικός στόχος των αλλαγών στη διατροφική συμπεριφορά είναι το παχύσαρκο παιδί να μάθει πώς πρέπει να τρώει, ποιες τροφές κάνουν καλό ή όχι, τι πρέπει να επιλέγει, πώς να το καταναλώνει και τελικά, κάποια στιγμή, να αποφασίζει μόνο του για τη διατροφή του, συνειδητά και όχι παρορμητικά. Σε ό,τι αφορά το σωματικό βάρος, οι στόχοι τίθενται αποκλειστικά και μόνο από το γιατρό που παρακολουθεί το παιδί, ανάλογα με το εάν αυτό είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, την ηλικία του και την ύπαρξη ή όχι επιπλοκών, δηλαδή επιπρόσθετων νοσηρών εκδηλώσεων που επιδεινώνουν την κατάστασή του.

Σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόζουμε στο παχύσαρκο παιδί κάποια αυτοσχέδια δίαιτα αδυνατίσματος και ιδιαίτερα μια δίαιτα που απευθύνεται σε ενηλίκους.

Να κάνει δίαιτα ή όχι;
Το παχύσαρκο παιδί υποβάλλεται σε συγκεκριμένη δίαιτα μόνο έπειτα από σύσταση του γιατρού και μόνο για ειδικούς λόγους. Στις περιπτώσεις που υπάρχει ένδειξη, η δίαιτα πρέπει να είναι θρεπτικά άρτια και να σχεδιάζεται από εξειδικευμένο διαιτολόγο, ώστε να εξασφαλίζονται τα απαραίτητα για την ανάπτυξη θρεπτικά συστατικά. Επειδή, όμως, η κάλυψη των θρεπτικών αναγκών είναι καθοριστικής σημασίας για τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού, η πλειοψηφία των ειδικών προτείνει, αντί για «δίαιτα», το σωστότερο σχεδιασμό των γευμάτων και τις ποιοτικότερες επιλογές τροφών βάσει των κανόνων της υγιεινής διατροφής και, αντί για ελάττωση των ποσοτήτων του φαγητού, την αύξηση των σωματικών δραστηριοτήτων.

Είναι φυσιολογικά τα... κιλά του;
Η έγκαιρη αναγνώριση του αυξημένου σωματικού βάρους αποτελεί το πρώτο βήμα για την πρόληψη της παχυσαρκίας. Η αξιολόγηση του βάρους του παιδιού γίνεται συγκριτικά, με σημείο αναφοράς ειδικές καμπύλες με εκατοστιαίες θέσεις, όπου καταγράφεται η σχέση βάρους, ύψους, διαμέτρου κεφαλής και δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ως προς την ηλικία. Οι συγκεκριμένες καμπύλες ανάπτυξης υπάρχουν στο ατομικό βιβλιάριο υγείας του παιδιού και συμπληρώνονται από τον παιδίατρο, ώστε να ελέγχεται δια- χρονικά η εξέλιξη της ανάπτυξής του. Ένα παιδί χαρακτηρίζεται ως:

ΠΑΧΥΣΑΡΚΟ, εάν το βάρος του ή ο ΔΜΣ σε σχέση με την ηλικία του ξεπερνάει την 95η εκατοστιαία θέση.
ΥΠΕΡΒΑΡΟ, εάν υπερβαίνει την 85η εκατοστιαία θέση.
Παρότι, οι καμπύλες ανάπτυξης αποτελούν πολύτιμα εργαλεία αξιολόγησης, η απαίτηση για ένα πιο εύχρηστο σύστημα και η ανάγκη για έναν ενιαίο τρόπο καθορισμού της παχυσαρκίας από την παιδική στην εφηβική και μετέπειτα στην ενήλικη ζωή οδήγησαν στη χρήση του ΔΜΣ ? μέθοδο, δηλαδή, ίδια με αυτήν που χρησιμοποιείται για τους ενηλίκους, αλλά με διαφορετικές τιμές αναφοράς.

Πώς θα υπολογίσετε το Δείκτη Μάζας Σώματος του παιδιού σας

Μετράτε το βάρος του σε κιλά και το ύψος του σε μέτρα. Κατόπιν διαιρείτε το βάρος (αριθμητής) με το τετράγωνο του ύψους του (ύψος x ύψος). Δηλαδή:

ΔΜΣ = βάρος / ύψος x ύψος

Αξιολόγηση: Με βάση την ηλικία και το φύλο, εάν η τιμή του ΔΜΣ είναι μεγαλύτερη των αναγραφόμενων στον πίνακα, το παιδί θεωρείται είτε υπέρβαρο είτε παχύσαρκο.

1ο παράδειγμα: Κορίτσι ηλικίας 10 ετών με βάρος 40 κιλά και ύψος 1,45 μ. Ο ΔΜΣ είναι 19,02. Το παιδί αυτό έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος.

2ο παράδειγμα: Κορίτσι ηλικίας 10 ετών με βάρος 45 κιλά και ύψος 1,45 μ. Ο ΔΜΣ είναι 21,40. Το παιδί αυτό είναι υπέρβαρο.

3ο παράδειγμα: Κορίτσι ηλικίας 10 ετών με βάρος 52 κιλά και ύψος 1,45 μ. Ο ΔΜΣ είναι 24,73. Το παιδί αυτό είναι παχύσαρκο.

ΤΕΣΤ ΣΕ 1 ΛΕΠΤΟ!

Τρέφεται υγιεινά το παιδί σας;

Απλώς απαντήστε στις ερωτήσεις του τεστ των ειδικών από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας και πράξτε ανάλογα.

Συνηθίζει να τελειώνει τα γεύματά του με κάτι γλυκό (π.χ πάστα, παγωτό);

Α. Ποτέ (0)

Β. Κάθε μέρα (5)

Γ. Πού και πού (1)

Δ. Σε κάθε γεύμα (7)

Πόσο συχνά τρώει φαγητό απέξω;

Α. Ποτέ (0)

Β. Μια φορά την εβδομάδα (2)

Γ. Πού και πού (1)

Δ. Πάνω από 1 φορά την εβδομάδα (4)

Πόσο συχνά τρώει τηγανητά φαγητά;

Α. Ποτέ (0)

Β. Συχνά (5)

Γ. Μερικές φορές (1)

Δ. Πολύ συχνά (7)

Πίνει αναψυκτικά;

Α. Ποτέ (0)

Β. Μερικές φορές (1)

Γ. Συχνά (3)

Δ. Κάθε μέρα (5)

Κάθε πότε επισκέπτεστε μαζί αλυσίδες εστιατορίων φαστ-φουντ;

Α. Ποτέ (0)

Β. Αρκετά συχνά (5)

Γ. Πού και πού (2)

Δ. Συνέχεια (7)

Πόσο συχνά επιλέγει τηγανητές πατάτες με το φαγητό του;

Α. Ποτέ (0)

Β. Συχνά (3)

Γ. Πού και πού (1)

Δ. Πολύ συχνά (5)

Πόσες φορές την εβδομάδα τρώει τυποποιημένο φαγητό;

Α. Σπάνια (0)

Β. Δύο φορές (3)

Γ. Μια φορά (2)

Δ. Περισσότερες από δύο φορές (4)

Αποτελέσματα

Αν συγκεντρώσατε:

Εως 9 πόντους: Η διατροφή του παιδιού σας δεν είναι απόλυτα υγιεινή, όμως γενικά είναι ικανοποιητική.

Εως 25 πόντους: Φροντίστε να περιορίσει τις κακές διατροφικές επιλογές του.

Πάνω από 35 πόντους: Το παιδί σας πρέπει να σταματήσει αμέσως την κατανάλωση των τροφών που επιβαρύνουν την υγεία του.

ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ[/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Νοεμβρίου 2010, 00:00:49
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Όλα καλά και ωραία αλλά μήπως αυτοί οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών μπορούν να μας εξηγήσουν γιατί είναι ακόμη σε χρήση οι καμπύλες στα παιδικά βιβλιάρια που τα παχύσαρκα παιδιά στο μέσο της κάθε καμπύλης; Γιατί φροντίζουν να επιβεβαιώσουν το τάισμα της μάνας ή της γιαγιάς και ταυτόχρονα να αυξήσουν στο μέγιστο τον αριθμό των λιποκυττάρων;

Μια πρόσφατη απάντηση από ένα από αυτους είναι η εξής: "μα, οι καμπύλες στα μπλε βιβλιαράκια δεν δείχνουν το φυσιολογικό. Δείχνουν πως είναι η πλειοψηφία των παιδιών"

Τα σχόλια δικά σας.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

20 Δεκεμβρίου 2010, 23:49:44
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
18/12/2010.
Ελευθεροτυπία.
[spoiler]

Τι να προσέξουμε στη διατροφή πριν και μέσα στις γιορτές
Του ΧΑΡΗ Δ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟΥ, MMedSci.SRD, κλινικού διαιτολόγου βιολόγου, επιστημονικού υπεύθυνου «ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ»

Οι γιορτές έφτασαν και όσο και αν φέτος θα είναι «διαφορετικές» λόγω της οικονομικής κρίσης, σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε να βρει τον εαυτό του με παραπάνω βάρος, αμέσως μετά την εορταστική περίοδο.
 Από την άλλη μεριά, όμως, λόγω της γενικότερης πίεσης που όλοι δεχόμαστε, ψυχολογική κυρίως, με τα προβλήματα και τα άγχη, το τελευταίο που θα σκεφτόμασταν θα ήταν να κάνουμε αυστηρή δίαιτα αυτή την περίοδο. Ο επιθυμητός λοιπόν στόχος είναι να χαρούμε τη χριστουγενιάτικη περίοδο, έτσι ώστε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα, αλλά με προσεχτικές διατροφικές επιλογές και όχι με αυστηρή δίαιτα, ώστε να μην προστεθεί ένα ακόμα άγχος, αυτό των κιλών, στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2011.

* Δέκα βήματα μέχρι τις γιορτές

Ακολουθήστε τα παρακάτω μέχρι την αρχή της εορταστικής περιόδου, ώστε να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας.

1 Καταναλώστε πρωινό: αφού είναι το ξύπνημα του μεταβολισμού μας μετά τον ύπνο και αποτελεί βασικό κανόνα για τον έλεγχο του βάρους μέσα από καλύτερες καύσεις.

2 Κάνετε τακτικά γεύματα: αποφύγετε το έντονο αίσθημα της πείνας και καθιερώστε μικρά γεύματα κάθε 3-4 ώρες.

3 Αποφύγετε το συναισθηματικό φαγητό: τρώγοντας χωρίς να πεινάτε. Καταναλώστε λοιπόν τροφή όταν πραγματικά πεινάτε και όχι ως αποτέλεσμα συναισθηματικής φόρτισης ή βαρεμάρας.

4 Αποφύγετε τα γλυκά: δεδομένου ότι μέσα στις γιορτές θα καταναλώσετε γλυκά, αποφύγετέ τα κατά την περίοδο πριν απ' αυτές.

5 Καταναλώστε λαχανικά και φρούτα (όχι χυμούς), τα τρόφιμα αυτά είναι φτωχά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και προσφέρουν έντονο αίσθημα κορεσμού.

6 Καταναλώστε τρόφιμα που δεν θα φάτε μέσα στις γιορτές: καταναλώστε έτσι περισσότερο δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και μαγειρεμένα λαχανικά, έτσι ώστε να καταναλώσετε κρέας και αμυλούχα τρόφιμα μόνο μέσα στις γιορτές.

7 Πίνετε αρκετό νερό και αποφύγετε τα αναψυκτικά: η ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, που συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού μας. Προτιμήστε όμως το νερό και αποφύγετε τα ροφήματα που σας φορτώνουν με καφεΐνη, ανθρακικό και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

8 Μετριάστε το αλκοόλ, έτσι ώστε να έχετε το περιθώριο για κατανάλωση κάποιων μερίδων αλκοόλης μέσα στις γιορτές.

9Αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά: τα παραδοσιακά φαγητά των γιορτών είναι δυστυχώς πολύ επιβαρημένα σε σάκχαρα και λιπαρά. Ετσι, κάποιες ημέρες πριν περιορίστε το κυρίως ζωικό λίπος αποφεύγοντας τηγανητά, σάλτσες, λιπαρά τυριά και έτοιμα φαγητά από έξω από το σπίτι.

10 Φάτε στο τραπέζι και ελέγξτε το τσιμπολόγημα: αποφύγετε το φαγητό στο πόδι ή μπροστά από την τηλεόραση. Αυτό θα σας κάνει να φάτε περισσότερο και χωρίς έλεγχο, στοιχείο που θα σας κάνει να πεινάτε διαρκώς, αν και καταναλώνετε θερμίδες. Πριν φύγετε από το σπίτι, φάτε ένα φρούτο.

* Δέκα βήματα για τη διατροφή σας μέσα στις γιορτές

Είναι γεγονός πως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αποτελούν σίγουρα μια «επικίνδυνη απειλή» για την υγεία και το βάρος μας, δεδομένης της ελεγχόμενης ή μη υπερφαγίας των διακοπών. Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε όσον αφορά τη διατροφή μας, ώστε οι διακοπές και οι χαρούμενες αυτές μέρες να μας αφήσουν μόνο με ευχάριστες αναμνήσεις και όχι με 1-3 παραπανίσια κιλά (όπως στατιστικά συμβαίνει στους περισσότερους), αλλά και με φουσκώματα ή δυσπεψία;

1 Ελεγχος βάρους μέσα στις γιορτές: αν είστε από αυτούς που ενδιαφέρονται για το βάρος τους ζυγιστείτε στην αρχή της εορταστικής περιόδου και κατ' εξαίρεσιν μετράτε το βάρος σας κάθε μέρα, για να αποφύγετε τις εκπλήξεις αμέσως μετά τις γιορτές.

2 Σαλάτες και λαχανικά: αρχίστε κάθε γεύμα σας με κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σαλατικών και λαχανικών και αποφύγετε τις σαλάτες-αλοιφές που έχουν ως βάση τη μαγιονέζα ή τις σαλάτες-γεύματα, μέσα στις οποίες εκτός από λαχανικά υπάρχουν αλλαντικά, λιπαρές σος, ζυμαρικά ή ρύζι. Οι απλές σαλάτες θα σας χορτάσουν γρηγορότερα, περιορίζοντας το συνολικό όγκο φαγητού που θα καταναλώσετε.

3 Ενημερωθείτε για τις θερμίδες: είναι σημαντικό να γνωρίζετε από πριν τις θερμίδες κάποιων «παραδοσιακών» εδεσμάτων και γλυκών. Η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, χωρίς δέρμα στα 120 γρ. (ένα μέτριο στήθος) αποδίδει 175 θερμίδες και είναι ιδανική επιλογή. Η γέμιση αποδίδει περίπου 230 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (όταν έχει πέρα από ρύζι, συκωτάκια, κουκουνάρι, κάστανο, σταφίδες). Ενας μικρός κουραμπιές (κλασικό μέγεθος περίπου 40-50 γραμμαρίων) αποδίδει περίπου 180-200 θερμίδες, ενώ ένα μέτριο μελομακάρονο, χωρίς σοκολάτα, αποδίδει περίπου 110 θερμίδες. Ενα ποτηράκι κρασί τώρα των 150 ml αποδίδει περίπου 80 θερμίδες, ενώ τέλος ένα κομμάτι βασιλόπιτας, γύρω στα 110 γραμμάρια, δίνει έως και 380 θερμίδες.

4 Πείτε «όχι» στα συχνά και περιττά κεράσματα: αν κάθε φορά που σας προσφέρουν το κλασικό πιάτο με μελομακάρονο, κουραμπιέ και δίπλα λέτε «ναι», είναι βέβαιο πως η αύξηση του βάρους σας θα είναι αισθητή από τις πρώτες ημέρες.

5 Κάντε διαλείμματα ανάμεσα στις δύο μεγάλες γιορτές: προσπαθήστε να περιορίσετε τις «παρασπονδίες» σας στα 2 γεύματα της εορταστικής περιόδου, ακολουθώντας ένα πιο περιορισμένο πρόγραμμα διατροφής στο ενδιάμεσο 5ήμερο. Αν νιώσετε ότι ξεφύγατε, καταναλώστε μόνο σαλάτες και φρούτα για 1-2 ημέρες.

6 Το νερό πάντα χορταίνει: ακόμα και πολύ πρόσφατες μελέτες ανέδειξαν το όφελος από την κατανάλωση νερού πριν από το φαγητό για τη διατήρησης του βάρους μας. Ετσι, πριν καθίσετε στο τραπέζι πιείτε 1-2 ποτήρια νερό για να περιορίσετε την όρεξή σας.

7 Προσέξτε το αλκοόλ: δεδομένου ότι η αλκοόλη δίνει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, την καθιστά το δεύτερο ύποπτο για αύξηση βάρους στις γιορτές, μετά το λίπος. Δεδομένου δε ότι αποτελεί στοχείο της κοινωνικής μας ζωής, αλλά και ότι συχνά μας οδηγεί μέσα από ήπια υπογλυκαιμικά επεισόδια σε τσιμπολόγημα, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

8 Κάνετε ένα μεγάλο γεύμα κάθε μέρα: Σε περίπτωση βραδινής πρόσκλησης σε γεύμα, καταναλώστε το μεσημέρι μόνο μία σαλάτα με κρέας, κοτόπουλο ή τόνο, ώστε να έχετε το περιθώριο για μια πιο ελεύθερη κατανάλωση το βράδυ.

9 Αποφύγετε τρόφιμα με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο σε μικρό όγκο: παναρισμένα κρέατα, τυριά, μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, κρεμώδη γλυκά αποτελούν σίγουρα διατροφικές «βόμβες», δεδομένου ότι χωρίς να χορταίνουν προσθέτουν πολλές θερμίδες στο συνολικό ενεργειακό απολογισμό κάθε γεύματος.

10 Περπατήστε και κάνετε άσκηση: αν και ένα πολύ θερμιδογόνο γεύμα δεν ισοφαρίζεται με το περιορισμένο περπάτημα ή τη σύντομη άσκηση σε ένα διάδρομο, θα ήταν χρήσιμο να εντατικοποιήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα μέσα στις γιορτές, ειδικά αν δεν δουλεύετε, για να αυξήσετε όσο είναι δυνατόν τις καύσεις σας. [/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Δεκεμβρίου 2010, 00:35:08
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Larsen TM, et al. N Engl J Med. 2010; 363:2102-13.

Diets with High or Low Protein Content and Glycemic Index for Weight-Loss Maintenance.

.........
................
Conclusions:
In this large European study, a modest increase in protein content and a modest reduction in the glycemic index led to an improvement in study completion and maintenance of weight loss.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Φεβρουαρίου 2011, 13:43:59
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011.

      
[spoiler]Πολύ καλή είναι η συντήρηση των τροφίμων σε χαμηλές θερμοκρασίες, αφού έτσι επιβραδύνονται όλες οι μεταβολές που μπορούν να συμβούν σ’ αυτά. Μάλιστα, όσο πιο μεγάλος είναι ο επιθυμητός χρόνος συντήρησης, τόσο χαμηλότερη είναι η απαιτούμενη θερμοκρασία. Βέβαια, οι θερμοκρασίες και ο πιθανός χρόνος αποθήκευσης για κάθε τρόφιμο προσδιορίζεται από την ταχύτητα με την οποία λαμβάνουν χώρα οι διάφορες μεταβολές σ’ αυτό.

Έτσι, η ψύξη, που γίνεται σε θερμοκρασίες μεταξύ των 15'C και του σημείου πήξης του νερού, χρησιμοποιείται εκτεταμένα, επειδή επιβραδύνει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών, των μετασυλλεκτικών μεταβολών δραστηριοτήτων, των  χημικών αντιδράσεων χειροτέρευσης, που συνδέονται με την υποβάθμιση του χρώματος, την αυτόλυση των ψαριών και γενικότερα την απώλεια της θρεπτικής αξίας των τροφίμων.

Η κατάψυξη είναι η φυσική διεργασία, με την οποία η θερμοκρασία ενός τροφίμου μειώνεται κάτω του σημείου πήξης του νερού κι ένα μέρος του νερού του τροφίμου μετατρέπεται σε παγοκρυστάλλους. Η περιοχή θερμοκρασιών της είναι από το σημείο πήξης του νερού στο τρόφιμο και κάτω, με συνηθέστερη  τους  -18'C.  

Η θερμοκρασία αυτή αντιστοιχεί στους εμπορικούς καταψύκτες και όχι στις καταψύξεις των ψυγείων που έχουμε στα σπίτια μας, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ -10 και -15’C. Συνεπώς, αν δεν διαθέτουμε καταψύκτη όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε την ιδανική θερμοκρασία, καλό θα είναι να μην διατηρούμε κατεψυγμένα τρόφιμα για μεγάλα διαστήματα.


Κι αυτό, γιατί κινδυνεύουμε να έχουμε τρόφιμα με αλλοιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ή αυξημένο μικροβιακό φορτίο, που μπορεί να μας προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, τα τρόφιμα μπορούν να συντηρηθούν χωρίς κανένα κίνδυνο στον καταψύκτη ενός σπιτιού για αρκετούς μήνες, χωρίς να χάσουν την ποιότητά τους.

Βασικό χαρακτηριστικό της κατάψυξης είναι ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια βιταμίνης και ανόργανων αλάτων στα κατεψυγμένα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά, επειδή η πρωτεΐνη, οι βιταμίνες Α, D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από αυτή. Κατά τη διάρκεια της απόψυξης υπάρχει μια απώλεια υγρών που περιέχουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Σε κάποια τρόφιμα παρέχονται οι χρόνοι συντήρησης από τις ετικέτες των προϊόντων.

Αλλά ας δούμε λίγα πράγματα, όταν δεν υπάρχει ετικέτα:

Κρέατα
Γενικότερα το κρέας, όταν το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο μας δεν πρέπει να μένει  τυλιγμένο, γιατί έτσι δεν αερίζεται και δεν ψύχεται επαρκώς. Γι’ αυτό καλό είναι να το βγάζουμε από το χαρτί στο οποίο μας το έχει τυλίξει ο κρεοπώλης ή από την αεροστεγή του συσκευασία - ώστε να αερίζεται και να μην αφυδατώνεται - και να το φυλάμε σε ανοιχτό σκεύος σκεπασμένο με ένα πιάτο, χωρίς όμως να έρχεται σε επαφή με άλλα τρόφιμα. Από την άλλη, στην κατάψυξη μπορούν να διατηρηθούν αρκετό καιρό, εφόσον δεν ξεπαγώσουν.

Πιο συγκεκριμένα, τα νωπά πουλερικά (χωρίς εντόσθια - έτσι αερίζονται και ψύχονται καλύτερα) μπορούν να διατηρηθούν στη συντήρηση του ψυγείου μας ως 48 ώρες, ενώ αυτά που έχουν και εντόσθια, δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε για περισσότερες από 24 ώρες.

Αν θέλουμε να τα καταψύξουμε, πρέπει πρώτα να τους αφαιρέσουμε τα εντόσθια, να τα πλύνουμε και να τα στεγνώσουμε. Ενώ, δεν πρέπει να καταναλωθούν αν: αποκτήσουν κάποια άσχημη μυρωδιά, χάσουν τη σφριγηλότητα τους, καλύπτονται από μια κολλώδη ουσία και τα κόκαλα τους αποκτήσουν σκουρότερο χρώμα από το φυσιολογικό.

Όσον αφορά στο κόκκινο κρέας, δεν πρέπει να το κρατάμε στη συντήρηση του ψυγείου μας περισσότερο από μία μέρα όταν πρόκειται για κιμά ή μικρά κομμάτια, και πάνω από δυο-τρεις μέρες όταν πρόκειται για μπριζόλες ή άλλα μεγάλα κομμάτια. Αν θέλουμε να το καταψύξουμε, πρέπει πρώτα να το πλύνουμε και να το στεγνώσουμε. Έτσι, μπορούμε να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη για έξι μήνες, αν πρόκειται για μοσχαρίσιο, και για ένα χρόνο αν είναι βοδινό. Το τελευταίο είναι γενικότερα δύσκολο να χαλάσει γιατί, όσο περνάει ο καιρός από τη στιγμή που σφάχτηκε το ζώο, το κρέας σιτεύει και γίνεται πιο μαλακό και τρυφερό.

Στα αιγοπρόβατα, τα μικρά κομμάτια διατηρούνται καλά στην κατάψυξη για τρεις μήνες, ενώ τα μεγάλα μπορούμε να τα κρατήσουμε και έξι, ενώ το χοιρινό κρέας μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη τέσσερις με έξι μήνες. Τέλος, θα πρέπει να αποφύγουμε την κατανάλωση του  χοιρινού αν το χρώμα του γίνει κόκκινο, το λίπος μπεζ, η σάρκα του τραχιά και σκληρή και τα κόκαλα τελείως άσπρα. Αντίστοιχα του μοσχαρίσιου αν το χρώμα του κρέατος γίνει καφέ, και του αιγοπρόβειου αν το κρέας είναι αφυδατωμένο, σκουρόχρωμο και το λίπος του κίτρινο.

Ψάρια
Τα ψάρια αλλοιώνονται πολύ εύκολα, επειδή έχουν από τη φύση τους αυξημένη μικροβιακή χλωρίδα. Όταν, λοιπόν, αγοράζουμε ψάρια πρέπει να τα καθαρίζουμε, να αφαιρούμε τα εντόσθια, να τα πλένουμε και έπειτα να τα καταψύχουμε ή να τα διατηρούμε το πολύ για τρεις μέρες στη συντήρηση του ψυγείου, μέχρι να τα μαγειρέψουμε.

Στην κατάψυξη του σπιτιού μας μπορούν να διατηρηθούν μέχρι τρεις μήνες. Αυτά που δεν έχουν λέπια (όπως είναι ο κολιός, η παλαμίδα, το σκουμπρί κ.ά.) δεν είναι καλό να τα καταψύχουμε, γιατί η γεύση τους γίνεται ακόμα πιο βαριά και χάνουν τη νοστιμιά τους. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα ψάρια, την τρίτη και την τέταρτη μέρα, από τη στιγμή που αλιεύθηκαν, αρχίζουν να χάνουν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, στη συντήρηση του ψυγείου. Ενώ την έκτη μέρα και μετά αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια αλλοίωσης (άσχημη μυρωδιά και εμφάνιση) και είναι πλέον ακατάλληλα για κατανάλωση.

Τυριά και αλλαντικά
Το ιδανικό είναι να φυλάμε τα τυριά στο ψυγείο σε σκεύη, κατά προτίμηση γυάλινα, αλλά χωρίς να τα ανακατεύουμε μεταξύ τους - π.χ. μαλακά τυριά, που έχουν υψηλή οξύτητα, με σκληρά τυριά - αφού το πιθανότερο είναι πως θα αλλοιωθεί η γεύση όλων. Ιδιαίτερα, τα κρεμώδη τυριά πρέπει να βρίσκονται κλεισμένα σε αεροστεγή δοχεία. Ενώ εκείνα που έχουν σκληρό εξωτερικό περίβλημα (γκούντα, γραβιέρα κλπ.) πρέπει να τα καθαρίζουμε παρά μόνον όταν πρόκειται να τα φάμε. Τέλος, τα λευκά τυριά μπορούμε να τα διατηρούμε και μέσα σε γάλα, ώστε να παρατείνουμε τη διάρκεια «ζωής» τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε αν έχουν μυρίσει ή κιτρινίσει.

Τα αλλαντικά που είναι συσκευασμένα, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο κλεισμένα μέσα στη συσκευασία τους, μέχρι την ημερομηνία λήξης τους. Αν όμως ανοίξουμε τη συσκευασία ή τα έχουμε αγοράσει ήδη κομμένα σε φέτες, τότε πρέπει να τα καταναλώσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες. Τα αλλαντικά μπορούν βέβαια να συντηρηθούν στην κατάψυξη, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως, αφού αποψυχθούν, δεν ανακτούν την αρχική τους υφή.

Επίσης, όλα τα λουκάνικα, μπορούν να καταψυχθούν (τυλιγμένα) για περίπου τρεις μήνες. Τέλος, το μπέικον, όταν το συντηρούμε στο ψυγείο μας, μπορούμε, αν έχουμε ανοίξει τη συσκευασία του, να το τυλίγουμε σε λαδόκολλα και μετά σε πλαστική σακούλα, ώστε να διατηρείται καλύτερα. Στην κατάψυξη, τόσο το μπέικον όσο και τα φαγητά που το περιέχουν, δεν διατηρούνται καλά, διότι το αλάτι, που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του, το κάνει να ταγκίζει.

Φρούτα και λαχανικά
Γενικότερα, τα φρούτα μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε ένα μέρος που να αερίζεται, εντός ή εκτός ψυγείου, αλλά να μη μένουν κλεισμένα σε σκεύη ή σακούλες, γιατί έτσι συσσωρεύεται υγρασία με αποτέλεσμα να μαραίνονται. Τα περισσότερα (μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια, κ.λπ.) διατηρούνται ικανοποιητικά στην ψύξη, με εξαίρεση τα διάφορα τροπικά φρούτα όπως μπανάνες, μάνγκο, ανανά, κλπ. που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο, γιατί χαλάνε γρηγορότερα. Στις λίγες εξαιρέσεις αυτού, ανήκουν οι φράουλες και τα κεράσια, που δεν διατηρούνται πολύ και γι 'αυτό καλό είναι να αγοράζονται σε μικρές ποσότητες και να μπαίνουν άμεσα στο ψυγείο.

Τα οπωροκηπευτικά διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο, στα ράφια όπου δεν είναι δυνατή η ψύξη. Αν δεν πρόκειται να τα καταναλώσουμε άμεσα, δεν πρέπει να τα πλένουμε, αφού έτσι χαλάνε γρηγορότερα, αλλά ούτε να τα καθαρίζουμε, γιατί οξειδώνονται και χάνουν τις βιταμίνες τους.

Μερικά λαχανικά (πχ. χόρτα) τα ζεματίζουμε πριν τα καταψύξουμε για να αδρανοποιηθούν ένζυμα και ζύμες που θα συνέχιζαν να υποβαθμίζουν την ποιότητα των τροφίμων, ακόμη και στον καταψύκτη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μερική απώλεια βιταμίνης C (15-20%). Παρόλα αυτά, αν τα λαχανικά καταψυχθούν αμέσως μετά τη συγκομιδή, είναι πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά από τα αντίστοιχα «φρέσκα».

Ανεξάρτητα από το τρόφιμο που θέλουμε να ξεπαγώσουμε για να μαγειρέψουμε ή να φάμε, χρειάζεται να θυμόμαστε ότι τα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί και αποψυχθεί δεν πρέπει να καταψυχθούν άλλη φορά. Όπως και να ’χει όμως,  κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι η εφεύρεση του ψυγείου και της κατάψυξης τελικά, είναι μία από τις καλύτερες εφευρέσεις όλων των εποχών.
[/spoiler]
Γράφει η: Εύα Τσακμάκη, Τεχνολόγος Τροφίμων


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



 
 
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Μαρτίου 2011, 14:20:12
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από πρόσφατο μήνυμα του alfie:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Μαρτίου 2011, 22:21:56
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
MedNutrition.
Τετάρτη, 02 Μάρτιος 2011.


     
[spoiler]Τα αυγά στις μέρες μας θεωρούνται από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, που μας χαρίζει η φύση. Αυγά είναι όλα τα γεννήματα θηλυκών ζώων, κυρίως πτηνών αλλά και ερπετών και ψαριών. Έχει επικρατήσει όμως, όταν αναφερόμαστε στα αυγά, να εννοούμε τα νωπά αυγά κότας. Τα αυγά διακρίνονται στα γονιμοποιημένα, αυτά δηλαδή στα οποία υπάρχει ζυγωτό που αναπτύσσεται και στα μη γονιμοποιημένα, τα οποία θεωρούνται απλά κύτταρα, αφού αποτελούν ουσιαστικά ένα ωάριο.


Το κολοσσιαίο μέγεθός τους, σε σχέση με τα υπόλοιπα κύτταρα οφείλεται στις θρεπτικές ουσίες που περιέχουν, οι οποίες προορίζονται για την ανατροφή των οργανισμών των γονιμοποιημένων ωαρίων. Ωστόσο, οι θρεπτικές αυτές ουσίες υπάρχουν και στα μη γονιμοποιημένα αυγά, καθιστώντας τα τελευταία προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και αναπόσπαστο τμήμα της ανθρώπινης διατροφής.


Η Ανατομία του αυγού
Το αυγό αποτελείται κυρίως από 3 μέρη, τα οποία είναι:
•  το κέλυφος
•  το λεύκωμα και
•  ο κρόκος


Το σχήμα, το μέγεθος, το βάρος και το χρώμα, εξαρτώνται από το είδος του πτηνού, την ηλικία, την διατροφή του κλπ.


Το κέλυφος του αυγού προστατεύει το περιεχόμενο και αποτελείται, ως επί το πλείστον, από ανόργανες ουσίες (94,5%), κολλαγόνο (4%) και νερό (1,5%). Είναι πορώδες, οπότε διαπερατό από τον αέρα, τους ατμούς, το διοξείδιο του άνθρακα, τα μικρόβια και τις οσμές. Έτσι επιτρέπεται η αναπνοή του εμβρύου. Το χρώμα του κελύφους ποικίλλει, από άσπρο έως καφέ (ή και άλλα ασυνήθιστα χρώματα), ανάλογα με το είδος της κότας.


Το λεύκωμα είναι η ωχροκίτρινη παχύρρευστη ουσία, η οποία καλύπτει περίπου το 55-60% του αυγού. Το λεύκωμα σχηματίζει στους δύο πόλους του αυγού, ίνες από παχύτερη μάζα, τις χάλαζες για να συγκρατεί τον κρόκο στον κέντρο του αυγού. Αποτελείται κυρίως από νερό (85-90%), πρωτεΐνες -κυρίως αλβουμίνες (12%), λίπος (0,25%), υδατάνθρακες -κυρίως λακτόζη (0,7%), καθώς και μικρές ποσότητες από λεκιθίνη, χοληστερόλη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ένζυμα.


Ο κρόκος αποτελεί το 30-32% και είναι μια κίτρινη έως πορτοκαλόχρωμη μάζα. Είναι σχεδόν σφαιρικός και περιβάλλεται από ένα στρώμα λευκής λεκίθου (μεμβράνης) το οποίο εκτείνεται μέχρι το κέντρο του και σχηματίζει έναν λευκό πυρήνα με μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει κυρίως νερό (45-51%), πρωτεΐνες (16-17%), λίπος (31-36%), υδατάνθρακες (0,2-1,1%), μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρ) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D). Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, ο κρόκος του αυγού είναι αυτός που περιέχει χοληστερίνη.


Τα συστατικά του αυγού αλλάζουν ιδιότητες μετά από το ψήσιμο, το τηγάνισμα ή άλλες διαδικασίες. Το αυγό της κότας γίνεται βραστό, ποσέ ή τηγανητό, ομελέτα, μαρέγκα, σαντιγί, ενώ μπορεί να προστεθεί και σε φαγητά που στηρίζονται στον κιμά ή στο ζυμάρι.
Κατά μέσο όρο ένα βραστό αυγό (~50γρ) περιέχει 77,5 θερμίδες, 6,3γρ πρωτεΐνης, 5,3γρ λίπους, 0,56γρ υδατανθράκων και 212mg χοληστερίνης (USDA 2001). Εξ’ αιτίας της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη, τα αυγά είναι παρεξηγημένα τρόφιμα. Είναι σε όλους γνωστή η σύσταση της αποφυγής των αυγών (να μην τρώμε περισσότερα από 2-3 αυγά την εβδομάδα), με το αιτιολογικό ότι «αυξάνουν την χοληστερίνη».


Ωστόσο, ο οργανισμός μας παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές- το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του. Η χοληστερόλη που προέρχεται από τις τροφές (διαιτητική χοληστερόλη) δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Έτσι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, εφόσον η συνολική μας διατροφή είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Άτομα όμως που έχουν τάση για υπερ-χοληστεριναιμία καλό είναι να αποφεύγουν τα αυγά τελείως ή αντ’ αυτού, να καταναλώνουν μόνο το ασπράδι (λεύκωμα) του αυγού.


Βλέπουμε λοιπόν, πως τα αυγά είναι θρεπτικότατα. Εξαιτίας της υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης που περιέχουν μπορούν να αντικαταστήσουν άνετα το κρέας σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Επίσης το αυγό έχει υψηλό επίπεδο κορεσμού, που σημαίνει ότι έχει θέση μέσα σε ένα πρόγραμμα απώλεια βάρους και να μην ξεχνάμε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που αναφέραμε πιο πάνω.


Έτσι λοιπόν τα αυγά με την ευχάριστη γεύση, την πλούσια θρεπτική αξία, την ευκολία στη διατήρησή τους και την ποικιλία στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα απολαύσουμε, δεν θα πρέπει να λείπουν από κανένα διαιτολόγιο.
[/spoiler]

Γράφει η: Ζωή Πορφύρη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 




Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Μαρτίου 2011, 20:11:56
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
MedNutrition,
Τετάρτη 16/03/2011.


[spoiler]
    
Το δημητριακό βρώμη (Avea sativa) είναι ιδιαίτερα γνωστό για την υποχοληστερολαιμική του δράση. Στο πλαίσιο μία υγιεινής διατροφής, που διακρίνεται από την περιορισμένη κατανάλωση λιπαρών ουσιών (κυρίως ζωικής προελεύσεως) και την αυξημένη σωματική άσκηση η καθημερινή κατανάλωση της βρώμη στις διάφορες μορφές τροφίμου που μπορούμε να τη συναντήσουμε μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα (LDL), με παράλληλη διατήρηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης στο αίμα (HDL) σε υψηλά επίπεδα.

Αυτή η υποχοληστερολαιμική ιδιότητα της βρώμης οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες και συγκεκριμένα στην διαλυτή ίνα β- γλυκάνη. H β- γλυκάνη συναντάται κυρίως στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών σπόρων και έχει την ιδιότητα:

1. Να δημιουργεί μέσα στο έντερο ένα είδος ζελατίνης, που δεσμεύει την χοληστερόλη και δεν επιτρέπει την απορρόφησή της από το έντερο.
2. Να δεσμεύει τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα την μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.
3. Να συμβάλλει στην μείωση της ζύμωσης από τα βακτήρια του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η σύνθεση χοληστερόλης.

Παρόλο που η κύρια πηγή της β- γλυκάνης είναι η βρώμη, της συναντάμε επίσης στο σιτάρι και στο ρύζι. Άλλες πηγές διαλυτών ινών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια).

Μελέτες έχουν δείξει ότι σε μία ισορροπημένη διατροφή η καθημερινή πρόσληψη 3 γρ. διαλυτών ινών βρώμης μπορεί να οδηγήσει έως και 2% των μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και έχει ως αποτέλεσμα την καρδιοαγγειακή προστατευτική δράση.  Επιπρόσθετα, η κατανάλωση βρώμης συμβάλλει στον έλεγχο σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, στην καλή λειτουργία του πεπτικού και του ανοσοποιητικού αλλά στην επίτευξη ευεξίας και τη βελτίωση της φυσικής εικόνας μας, μέσω των πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών, που περιέχει.

Εκτός από τις φυτικές ίνες και τις αντιοξειδωτικές ουσίες, η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε βιταμίνη Ε, Κ, βιοτίνη και φυλλικό οξύ. Τα μέταλλα που περιέχει είναι το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος.

Η βρώμη, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες συμβάλλει στη γρήγορη ικανοποίηση της όρεξης και του κορεσμού. Η εφαρμογή της σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο μπορεί σταδιακά να συνεισφέρει στην επίτευξη του επιθυμητού σωματικού βάρους.

Η βρώμη συνήθως διατίθεται στο εμπόριο ως πλιγούρι, μετά τον τεμαχισμό των καρπών ή σαν αλεύρι βρώμης, μετά από άλεση. Συνήθως, η βρώμη τρώγεται σε μορφή χυλού.  Για να αυξήσουμε την κατανάλωση βρώμης μπορούμε να την εντάξουμε σε διάφορα γεύματα καθημερινά.

Η πιο διαδεδομένη χρήση της βρώμης είναι στο πρωινό γεύμα, που είναι και το σημαντικότερο της ημέρας. Στο πρωινό καταναλώνουμε συχνά τη βρώμη ως μούσλι και να τη συνοδεύσουμε με γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, γάλα, κεφίρ). Η βρώμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην αρτοποιία, παρασκευάζοντας ψωμί και μπισκότα από αλεύρι βρώμης.

Χρησιμοποιείται σε διάφορες συνταγές στη μαγειρική, με αντικατάσταση του ρυζιού από πλιγούρι (π.χ στα γεμιστά, σε σούπες, κρέας με πλιγούρι). Η βρώμη χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορες συνταγές της ζαχαροπλαστικής, κάνοντας διάφορα γλυκά πιο υγιεινά και ελαφρά.

Είναι γνωστό, ότι μαζί με τη βρώμη, πολλά τρόφιμα, όπως καρύδια και αμύγδαλα, ψάρια, ελαιόλαδο, είναι σε θέση να μειώσουν ουσιαστικά τη χοληστερόλη στο αίμα. Η σωστή και προσεκτική επιλογή τροφίμων και φαγητών συμβάλλει μαζί με ένα υγιεινό τρόπο ζωής (αυξημένη φυσική δραστηριότητα, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αποφυγή καπνίσματος, μικρά και συχνά γεύματα) να έχουμε καλά επίπεδα χοληστερίνη του αίματος και γενικότερα καλή λειτουργία της καρδιάς.



Γράφει η: Μαρία- Φιλία Παρασκευά, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, BSc, MSc

[/spoiler]


Γράφει η: Μαρία- Φιλία Παρασκευά, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, BSc, MSc
 


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Άλλα σχετικά άρθρα στα Αγγλικά:


Mechanism of serum cholesterol reduction by oat bran

Judith A. Marlett PhD.1,*, Kathryn B. Hosig2, Nicholas W. Vollendorf1, Fred L. Shinnick1, Valerie S. Haack1, Jon A. Story2Article first published online: 12 DEC 2005

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis.
Lisa Brown, Bernard Rosner, Walter W Willett and Frank M Sacks

American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 69, No. 1, 30-42, January 1999


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Μαρτίου 2011, 23:14:06 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Απριλίου 2011, 16:53:51
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Mednutrition.
Σάββατο, 02 Απριλίου 2011
[spoiler]
Γιατί με μεθάνε τα γλυκά ποτά;
      
Τα ποτά χαρακτηρίζονται «βαριά» και «ελαφριά» με βάση την επί % περιεκτικότητα τους σε αλκοόλη. Η γλυκόζη επιταχύνει το ρυθμό απορρόφησης της αλκοόλης, με αποτέλεσμα να έρχεται γρηγορότερα η μέθη. Γι’ αυτό τα γλυκά ποτά (γλυκό κρασί, λικέρ, κοκτέιλ), ενώ έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη, μας μεθάνε ευκολότερα. Επιπλέον, λόγω της γεύσης τους, πίνονται ευχάριστα και πιο γρήγορα...
 
Η αιθυλική αλκοόλη λόγω της μεγάλης διαλυτότητάς της στο νερό απορροφάται εύκολα κατά 20% από το στομάχι και κατά 80% από το έντερο. Μέσα σε 60-90’ έχει μοιραστεί σε όλα τα υγρά και τους ιστούς του σώματος.
 
Δεν πρέπει να λησμονείται όμως, ότι η κατανάλωση ή η υπερκατανάλωση αιθυλικής αλκοόλης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ανώτερου πεπτικού, συμβάλλει στην αιτιολογία του καρκίνου του μαστού και του εντέρου και είναι η βασική αιτία κίρρωσης του ήπατος και χρόνιας υποτροπιάζουσας παγκρεατίτιδας.
[/spoiler]

γράφει ο Θωμάς Κραμποκούκης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Απριλίου 2011, 16:58:30 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
55092 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαΐου 2008, 22:13:39
από Gatekeeper
4 Απαντήσεις
25593 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Οκτωβρίου 2010, 12:04:39
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
25941 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Δεκεμβρίου 2013, 20:46:11
από Argirios Argiriou
7 Απαντήσεις
23856 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαρτίου 2018, 22:20:01
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
50661 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Νοεμβρίου 2014, 16:05:44
από Argirios Argiriou