Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 12:17:08

Αποστολέας Θέμα: Ανάδραση (feedback) στην συνταγογράφηση και όχι μόνο.  (Αναγνώστηκε 7811 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Φεβρουαρίου 2010, 13:11:19
Αναγνώστηκε 7811 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Είχα διαβάσει κάπου ότι ανακαλύφτηκε πως το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να μην υπερβαίνουν οι οδηγοί τα όρια ταχύτητας δεν είναι ούτε οι απαγορευτικές πινακίδες ούτε οι τροχονόμοι, ούτε τα πρόστιμα. Είναι αυτές οι φωτεινές ηλεκτρονικές οθόνες που βλέπουμε μερικές φορές στον δρόμο οι οποίες μετρούν από μακριά και μας δείχνουν την ταχύτητα μας εκείνη την στιγμή. Τότε οι οδηγοί για ένα ανεξήγητο λόγο κόβουμε από μόνοι μας ταχύτητα συμμορφωνόμαστε και έτσι γλυτώνουμε και τα πρόστιμα αλλά κάνουμε και πιο εύκολη και ασφαλή την ζωή των άλλων. Το μόνο μειονέκτημα αυτών των φωτεινών οθονών είναι ότι είναι ακριβές, αλλά τα βγάζουν τα λεφτά τους.

Κατά παρόμοιο τρόπο πιστεύω ότι ένα μοντέρνο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης πρέπει απαραίτητα να έχει τις τεχνικές προδιαγραφές ώστε στο τέλος του κάθε μήνα να καταγράφει και να στέλνει σε κάθε ιατρό αναλυτικά, τα έξοδα που αυτός ο Ιατρός δημιούργησε στο ταμείο με το οποίο είναι συμβεβλημένος μέσω της συνταγογράφησης. Να δείχνει επίσης στον ιατρό τον μέσο όρο των εξόδων που δημιούργησαν οι άλλοι Ιατροί της ίδιας ειδικότητας.

Επίσης: Aν σε κάθε απάντηση από εργαστηριακές και άλλες παρακλινικές εξετάσεις που έχουμε παραγγείλει, έγραφε (όπως είδα να κάνουν στην Σουηδία) κάτω από το πόρισμα και το πόσο κοστίσανε αυτές οι εξετάσεις, τότε πιστεύω ότι οι Ιατροί από μόνοι μας θα παραγγέλναμε τις εξετάσεις αυτές με περισσότερη σύνεση.
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Φεβρουαρίου 2010, 12:48:22 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Μαρτίου 2010, 17:47:13
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Σήμερα, είχα την εμπειρία να απολαύσω ένα μοναδικό feedback (ανάδραση/παλίνδρομη τροφοδότηση) από έναν ασφαλισμένο του ΙΚΑ.

Ο περί ου ο λόγος, χαλάστηκε στον πάγκο του Φαρμακείου με την αφεντομουτσουνάρα μου, επειδή διαπίστωσε ότι του είχα γράψει το Λομπιβόν για την ΑΥ με 25%, ενώ είχε συνηθίσει να το παίρνει με 0% λόγω Ca προστάτη.

"Πού είναι αυτό το σκατό;" τον άκουσα να ωρύεται πίσω στο Κέντρο Υγείας.

Σκατό.

Κοινή ονομασία του περιττώματος, του αποπατήματος ανθρώπου. Συνώνυμα: αποπάτημα, αφόδευμα, κόπρανο, κουράδι, μαγαρισιά, περίττωμα, κακά, τσιρλιά.

Όταν πρόκειται για περίττωμα ζώου: βουρβουλιά, καβαλίνα, κατσίπορδο, κοπριά, κουράδι (θυμηθείτε την αρκούδα και το κουράδι της στο δάσος), κουτσουλιά, μυγόχεσμα, ποντικοκούραδο, σβουνιά, ψυλλόχεσμα και, ναι, στα Κυπριακά ....κότσιρας!

Η λέξη «σκατὸ» είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση λέξης.

Πρόκειται για αρχαιοελληνική λέξη, απ' ευθείας επιβιώση του ενός από τα δύο θέματα της λέξης σκώρ, με την ίδια σημασία. Πρόκειται δηλαδή για διπλόθεμη λέξη, που κλίνεται:
Τὸ σκώρ, τοῦ σκατός, τῷ σκατί, τὸ σκώρ, σκώρ. Πληθ. τὰ σκατά κλπ.

Η λέξη «σκῶρ» συνήθως περισπάται. Παραπάνω πρόκειται για τη δωρική εκδοχή, η οποία οξύνεται.

Το έτυμον ανάγεται στο σανσκριτικό apa ava-skara-h, με την ίδια σημασία· ανάλογοι τύποι απαντώνται σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες (π.χ. αγγλ. shit) και την ιαπωνική.

Παράγωγες λέξεις είναι η σκωρία (σκουριὰ και παραπροϊόντα μεταλλουργίας), η σκωραμίς = δοχείο για σκατά = πάπια (σκωραμὶς λέγεται σήμερα στα Νοσοκομεία), και ἀποσκωρακισμὸς = απόρριψη περιττών πραγμάτων (εκκαθάριση). Η λέξη έχει αργότερα παρετυμολογηθεί (κόραξ) και γραφεί με ο, παίρνοντας τη σημασία πέμπω εἰς κόρακας = στέλνω στὸ γεροδιάολο, διατηρώντας εμμέσως την σημασία της απορρίψεως.
Μακρινά παράγωγα θεωρούνται τα κρίνω και κείρω.

Η διπλοθεμία της λέξης σκῶρ <σκατὸς είναι ανάλογη με αυτήν τής λέξης ὕδωρ <ὕδατος.

Η έννοια «σκατὸ» του λήμματος που μου αποδόθηκε από τον τίμιο, αγέρωχο ξωμάχο της υπαίθρου, δεν εννοεί προφανώς απόρριμμα, αλλά κάτι τόσο μικρό (ίσως και ασήμαντο, ωστόσο ενοχλητικό/απωθητικό), όσο ένα σκύβαλο ==> περίττωμα ==> σκατό κυριολεκτικά με τη σύγχρονη στενή έννοια.

Ποιόν αποκαλούμε "σκατό"; Μεταφορικά ως ουσιαστικοποιημένο επίθετο χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει άτομα νεαρής ηλικίας με προπετή/θρασεία/ανάγωγη συμπεριφορά.
Π.χ. Αυτό το παιδί είναι μια σταλιά σκατό και αντιμιλάει στους μεγάλους/δεν μου τα γράφει με 0%.

Παράγωγα: σκατάς, σκατένιος, σκατίλα.
Έκφραση: Τα έκανε σκατά = τα έκανε άνω κάτω, τα θαλάσσωσε, τα μπέρδεψε, τα έκανε μαντάρα

Εγώ μπορεί να είμαι στα μάτια του περήφανου, αγέρωχου ασφαλισμένου του ΙΚΑ ένα σκατό, αλλά αυτός συνταγή με Λομπιβόν 0% από μένα, δεν πήρε (ούτε θα πάρει). Κρίμα μόνο που οι κανονισμοί του ΙΚΑ (ου μιν αλλά και η έως τούδε εφαρμογή τους) είναι τέτοιοι που δίνουν έναυσμα για παρόμοια γεγονότα.

Μέχρι χθες, είχα ένα ακαθόριστο συναίσθημα ότι η (Γενική)1 Ιατρική δεν μου ταιριάζει. Σήμερα, το έχω εντελώς καθορισμένο.

1Η παρένθεση αφιερούται τῷ Διαμαντῆ.


« Τελευταία τροποποίηση: 1 Μαρτίου 2010, 20:31:46 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
5 Απαντήσεις
60808 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Απριλίου 2008, 00:51:33
από πρώτη & καλύτερη
11 Απαντήσεις
9898 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Δεκεμβρίου 2011, 23:45:11
από Denominator
4 Απαντήσεις
31335 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Ιανουαρίου 2014, 19:21:10
από Zachariadis
0 Απαντήσεις
12835 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Ιουνίου 2022, 21:25:03
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
15272 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Οκτωβρίου 2022, 23:59:33
από Argirios Argiriou