Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 22:43:25

Αποστολέας Θέμα: Δεν έχει σημασία μόνο το περιεχόμενο του μηνύματός μας αλλά και η μορφή του.  (Αναγνώστηκε 186425 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Μαρτίου 2013, 22:34:05
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το 95% των γιατρών (κι εδώ στο φόρουμ) χαρακτηρίζει τις εφημερίες ως ενεργείς ενώ το σωστό είναι ενεργές.
Αυτό έκανα κι εγώ μέχρι που ανακάλυψα το λάθος.
Ειρήνη ημίν και υμίν!
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

14 Μαρτίου 2013, 22:35:08
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
@ΑΔΑΜΑΝΤΙΕ
Εαν δεν εχει σημασια μονο το περιεχομενο ενος μηνυματος αλλα και η μορφη του καλο θα ειναι πριν γινουμε δεκτοι στο φορουμ να υποβληθουμε σε ασκησεις γραμματικης-ορθογραφιας-συνταξης-εκθεσης ιδεων ωστε να διασφαλισουμε τη μορφη .Δε διαφωνω πως ενα γραμματικά-συντακτικα-ορθογραφικα σωστο κειμενο ειναι πιο καλαισθητο και ευαναγνωστο αλλά μηπως ετσι χανουμε την...ΟΥΣΙΑ?Ειδκα οταν γινομαστε εμμονοληπτικοι με τη μορφη?

Προσωπικα εαν οι εφημεριες ειναι "ενεργεις" ή "ενεργες" δευτερευοντως με νοιαζει οταν εχω να τις πληρωθω σχεδον 5  μηνες και δε βλέπω φως στο τουνελ.Και αυτο με νοιαζει να συζητησουμε πρωταρχικως.

Φυσικα περι ορεξεως...κολοκυθοπιτα!
+

14 Μαρτίου 2013, 22:42:11
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
@ΑΔΑΜΑΝΤΙΕ
Εαν δεν εχει σημασια μονο το περιεχομενο ενος μηνυματος αλλα και η μορφη του καλο θα ειναι πριν γινουμε δεκτοι στο φορουμ να υποβληθουμε σε ασκησεις γραμματικης-ορθογραφιας-συνταξης-εκθεσης ιδεων ωστε να διασφαλισουμε τη μορφη .Δε διαφωνω πως ενα γραμματικά-συντακτικα-ορθογραφικα σωστο κειμενο ειναι πιο καλαισθητο και ευαναγνωστο αλλά μηπως ετσι χανουμε την...ΟΥΣΙΑ?Ειδκα οταν γινομαστε εμμονοληπτικοι με τη μορφη?

Προσωπικα εαν οι εφημεριες ειναι "ενεργεις" ή "ενεργες" δευτερευοντως με νοιαζει οταν εχω να τις πληρωθω σχεδον 5  μηνες και δε βλέπω φως στο τουνελ.Και αυτο με νοιαζει να συζητησουμε πρωταρχικως.

Φυσικα περι ορεξεως...κολοκυθοπιτα!

Ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι θα το έγραφες αυτό!  :)
Μαζί σου!

14 Μαρτίου 2013, 22:54:46
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Παιδια,ειλικρινα το κουρασαμε...τουλαχιστον εγω!
Παρενεβην γιατι με ενοχλησε η συμπεριφορα συναδελφου και ενιωσα την αναγκη να τα "χωσω".ΔΕ μετανιωνω!
Ξερω πως εγινα κατανοητος από ολους,δοξα τω θεω το φορουμ διακρινεται απο ευφυη ατομα.Ενδεχομενως ενοχλησα και καποιους....
Πιστευω ομως πως αν καμμια φορα δεν ξερουμε τι να πουμε ή πως να το πουμε η σιωπη ειναι προτιμοτερη και εντιμοτερη από μισολογα και υπονοουμενα.
Καλο βραδυ σε ολους!
+

15 Μαρτίου 2013, 00:31:58
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Χα!
Αυτό το θέμα είναι για μένα...
Συστηματικά  ανορθόγραφος, συχνά ασύνταχτος και όχι σπάνια ανερμάτιστος.
Πράγματι, όταν γράφω κάτι λίγο πιο μεγάλο  το κάνω στο word αλλά συνήθως βαριέμαι.
Πριν από μερικά χρόνια έγραφα ένα παραπεμπτικό για το νοσοκομείο. Ο συνάδελφος μου είπε:" Ρε μ....α βλέπεις τι γράφεις; Είναι σα να βλάπω γραπτό της κόρης μου που έχει δυσλεξία."
Κοιτούσα ξανά όσα είχα γράψει , αλλά δυσκολευόμουνα να δω τα λάθη με την πρώτη. Άσε που η διαδιακασία του ξαναδιαβάσματος είναι σκέτο μαρτύριο.
Ακόμα και στις πανελλήνιες δεν είχα καταφέρει να ξαναδιαβάσω παραπάνω από τον πρόλογο, ενώ ήξερα ότι στάνταρ θα έχω διπλές λέξεις, κομμένε ςή διαπλές καταλήξεις, γράμματα που κάπου τρυγίριζαν...
Συχνά ντρέπομαι για την εικόνα των γραπτών μου, αλλά έχω ελαφρώς εξοικιωθεί με το πρόβλημα και προχωράω παρακάτω, προσπαθώντας να είμαι πιο προσεχτικός.
Έτσι κι αλλιώς, η σιωπή μου είναι εξίσου βασανιστική...
Ζητώ συγνώμη πάντως από όλους σας .
Ευτυχώς δε θα χρειαστεί να χειρουργήσω κανέναν!!!

15 Μαρτίου 2013, 08:54:45
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Πιθανώς να προτιμούσα ένα χειρουργό που δεν κάνει ορθογραφικά λάθη, αλλά θα ένιωθα πιο ασφάλεια εάν ο προσωπικός μου ιατρός έκανε αραιά και που κάποιο ορθογραφικό λάθος. το γιατί είναι πολύπλοκη αλλά απολύτως λογική νευροφυσιολογική σκέψη.

Για όλα τα υπόλοιπα, "Καλή Σαρακοστή", ευχή έστω και 3 μέρες νωρίτερα.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

15 Μαρτίου 2013, 10:54:25
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
εάν ίξαιρα πος θα δυμιουργυθή τώσω μαιγάλυ σιζύτισυ δε θα πήραζα τον φήλο Αναστάση :P
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

15 Μαρτίου 2013, 15:32:17
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
O Τσακ Νόρις του forum δεν κάνει ποτέ λάθη, αλλά ακόμη και όταν κάνει, είναι απολύτως δικαιολογημένα!  :o
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ!

15 Μαρτίου 2013, 21:56:52
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Προσωπικά σιχαίνομαι αυτή τη συζήτηση όταν γίνεται ρεβανσιστική ή για επίδειξη.

Πολλοί άνθρωποι κάνουν λάθη.
Εγώ ανήκω σε αυτούς και ας με θεωρήσετε κατώτερο.
Θα δυσκολευτείτε όμως να με θεωρήσετε μέτριο χρήστη της γλώσσας (ή τουλάχιστον έτσι μου έλεγαν οι δάσκαλοί μου και μου λένε διάφοροι ακόμη).
Θεωρήστε με κατώτερο –εμένα και κάθε άλλον σαν εμένα που κάνει λάθη- αν αυτό υπηρετεί την αυταρέσκεια σας. Εμένα όμως αυτό δε θα με κάνει φτωχότερο στη γλώσσα.

Η διαφορά του σοβαρού με τη γλώσσα ανθρώπου και αυτού που "πηδάει" τη γλώσσα είναι ότι ο πρώτος συνήθως υποπίπτει σε αναγραμματισμούς κυρίως ή σε αδιάφορα φωνήεντα σε θέσεις που δεν έχουν άμεση σχέση με την ετυμολογία, ή έστω δεν του είναι άμεσα αντιληπτές.
Ενώ ο δεύτερος δεν έχει κανένα σεβασμό σε κανένα κανόνα της γλώσσας.
Πώς ταυτίζετε ανερυθρίαστα αυτούς τους δύο?

Στους πρώτους ανήκουν συνήθως άτομα που από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ πιό πάνω από το μέτριο της ευφυΐας έως διάνυες. Στους «ορθογράφους» όμως βρίσκεις συχνότατα μετριότητες. Άρα η ορθογραφία από μόνη της μάλλον δεν υποδηλώνει τίποτε.
Στους δεύτερους ανήκουν οι τζάμπα μάγκες και εκεί πραγματικά χρειάζονται κεραυνοί.
Υπάρχει και η κατηγορία των μισο-αγράμματων όπου είναι αδύνατον να τους χρεώσουμε οτιδήποτε.
Ακόμη, τελείως διαφορετικό είναι το να γράφεις φθόγγους με λάθος ορθογραφία και άλλο είναι το να χρησιμοποιείς λέξεις άσχετες με αυτό που εννοείς.

Η γλώσσα έχει πολλούς τρόπους βιασμού.
Γιατί δεν μπορεί π.χ. να είναι καλός γιατρός αυτός που μπερδεύει το μήνυμα και γράφει μύνημα? Αυτός που μπερδεύει το οικείο με το οίκειο?
Ειδικά σήμερα που τα παιδιά δεν διδάσκονται ετυμολογία, πώς μπορεί να ξέρει γιατί θέλει έτσι ή αλλιώς ? Μόνο μνημοτεχνικά μπορεί να το ξέρει.
Επίσης. Αν δεν θυμάται με σιγουριά σε πιές λέξεις που αρχίζουν με σύμφωνο απαλείφετε το ν στο προηγούμενο άρθρο (π.χ. τον βράχο ή το βράχο? γιατί είναι αμόρφωτος και ανίκανος χειρουργός?

Κάτι τέτοια κολλήματα οδήγησαν στο "Γλωσσάρι Ψυχάρη" κάποτε, κάτι που άφησε ανεξίτηλο το βιασμό πάνω στη σημερινή μας γλώσσα.
(Αλήθεια κολλήματα ή κωλύματα ή κολλύματα ή  κωλλύματα? Και γιατί είναι κακός γιατρός όποιος δεν το ξέρει? Αφού η αρχική σκέψη είναι ότι προέρχεται από την κόλλα ή το κολλώ / κολλάω, αλλά καθόλου δεν απαγορεύεται να είναι και κωλύματα, πολύ δε περισσότερο καθόλου δεν αποκλείεται το λάθος αφού η φωτογραφική μνήμη ανασύρει στην επιφάνεια και το κωλύματα που ναι μεν δεν είναι ακριβώς το ίδιο αλλά «ομοιάζει αυτώ» -έτσι για να κάνω και λίγη επίδειξη !! να απαλύνω την κακή εικόνα που δημιουργώ με την ανορθόδοξη τοποθέτησή μου).

Υπάρχουν βέβαια και λέξεις που πρέπει με κάθε τρόπο να θυμούμαστε την ορθογραφία τους γιατί αλλάζει το νόημα.
Άλλο τα πεδία και άλλο τα παιδία. Αν πώ τα "πεδία παίζει" τότε σαφώς είμαι αγράμματος, αφού η φράση είναι λόγια και έπρεπε –αφού θέλω να τη χρησιμοποιήσω- να την ξέρω, αλλιώς να μή τη χρησιμοποιήσω. Αφού τη χρησιμοποιώ αλλά δεν την κατέχω, δεν είμαι παρά ένας εξυπνάκιας αγράμματος.
Το ίδιο και το ΠΟΛΟΙ /ΠΟΛΛΟΙ, αφού το ένα αναφέρεται σε πόλους και το άλλο σε πολλούς. Αυτό πρέπει να το ξέρω, ναι. Τόσα άλλα όμως αν δεν τα ξέρω, εξ’ ορισμού αχρηστεύουν όλα τα άλλα που ξέρω σε ιατρική ή αλλού?
Τέτοια λάθη, ναι, να τα καταδικάζουμε. Αλλά να κρίνουμε τους ανθρώπους από την "βατή ανορθογραφία τους", ε, αυτό εμένα δεν μου αρέσει και μάλλον αποκαλύπτει ψυχισμό προβληματικό.

Άλλο λοιπόν να προσπαθούμε να χειριζόμαστε εύστοχα και αποδοτικά τη γλώσσα και άλλο το να κάνουμε λάθη τύπου αναγραμματισμού και αδόκιμου φωνήεντος σε διπλά -τριπλά φωνήεντα.
Άν δεν γινόμασταν ψυχαναγκαστικοί με τη γλώσσα από παιδικής ηλικίας, τότε, να είστε σίγουροι ότι σχεδόν όλοι θα ήταν ανορθόγραφοι.



« Τελευταία τροποποίηση: 15 Μαρτίου 2013, 22:09:05 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

15 Μαρτίου 2013, 22:33:47
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Τη γλώσσα μας τη βλέπω πιο πολύ ως δικαίωμα και όχι ως υποχρέωση.
Ουδείς αλάθητος - αλλά αυτός που είναι αδιάφορος στη γλώσσα, το βασικό εργαλείο σχηματοποίησης και εκφοράς της σκέψης του, είναι πολλές φορές αδιάφορος και σε άλλα.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

15 Μαρτίου 2013, 22:43:09
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Αμπελοφιλοσοφουμε ή μου φαινεται?

Αυτο που συζηταμε @DEnominator ειναι η αδιαφορια καποιων στη γλώσσα (που οπως λες υποδηλωνει αδιαφορια και σε άλλου τομεις-ωραια αλλα επικινδυνη υπεραπλουστευση) ή η ενιοτε προσβλητικη παρεμβαση ετερων συμφορουμιστων σε μια ενδεχομενως εκ παραδρομης λανθανουσα γλωσσα καποιων?

Για αυτο το δευτερο εχεις αποκρυσταλλωμενη θεση-άποψη ή θες απλά να το παιξουμε Μπαμπινιωτηδες?

+

15 Μαρτίου 2013, 22:49:29
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αμπελοφιλοσοφουμε ή μου φαινεται?

Αυτο που συζηταμε @DEnominator ειναι η αδιαφορια καποιων στη γλώσσα (που οπως λες υποδηλωνει αδιαφορια και σε άλλου τομεις-ωραια αλλα επικινδυνη υπεραπλουστευση) ή η ενιοτε προσβλητικη παρεμβαση ετερων συμφορουμιστων σε μια ενδεχομενως εκ παραδρομης λανθανουσα γλωσσα καποιων?

Για αυτο το δευτερο εχεις αποκρυσταλλωμενη θεση-άποψη ή θες απλά να το παιξουμε Μπαμπινιωτηδες?


Νομίζω ότι είμαι σαφής.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

15 Μαρτίου 2013, 22:53:31
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Νομιζεις οτι εισαι σαφης...καλα το ειπες!!!

Γιατι εγω εκανα ενα συγκεκριμενο-ξεκαθαρο σχολιο και εσυ αντι να παρεις θεση επιλεγεις να αναλυεις την ετυμολογια των λεξεων εγκυκλιος και ενεργες-ενεργεις(δες τις καταχωρησεις σου που προηγηθηκαν)  υποβαθμιζοντας και αποπροσανατολιζοντας την ουσια του σχολιου μου....Πολυ ωραια!

Νομιζω και εγω με τη σειρα μου εγινα σαφης...

+

15 Μαρτίου 2013, 22:59:34
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Άλλο όμως αυτό που λές Denominator και άλλο η εμμονή μας ή η εχθρική μας στάση απέναντι στους λανθάνοντες.

Και η απομάκρυνσή μας από το κυρίως θέμα που εστίαζε ο Jack με προσήλωσή μας στο ορθογραφικό είναι "συλλογικό μας λάθος" νομίζω.


Πάντως, αν ξεκινούσα να ξαναμάθω τη γλώσσα ΜΑΣ το πρώτο βιβλίο που θα πέταγα στα σκουπίδια θα ήταν το λεξικό του Μπαμπινιώτη που φέρει τεράστια ευθύνη για τον εκχυδαϊσμό της γλώσσας μας, κάτι που έκανε μόνο και μόνο για να κρατά στην εποχή του τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του αδιαφορώντας για τις μαχαιριές που έχωνε στο σώμα της γλώσσας ΜΑΣ.
Υπάρχουν προγενέστερα -ή και μεταγενέστερα- λεξικά στα οποία μπορώ να ανατρέξω και όχι μόνο να μην αισθανθώ φτωχότερος, αλλά απεναντίας να αισθανθώ τη μεγαλοσύνη της γλώσσας μας απαλλαγμένης από "κινέζος = οικιακός βοηθός" και τα παρόμοια που πέρασαν το πεζοδρόμιο και την αργκό στην επίσημη Ελληνική γλώσσα.

« Τελευταία τροποποίηση: 15 Μαρτίου 2013, 23:02:01 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

15 Μαρτίου 2013, 23:03:52
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
@ jack Αν θεωρείτε ότι ό,τι παρέθεσα είναι άστοχο και αδόκιμο, παρακάμψτε το και αναζητήστε αλλού συζητητές, στους οποίους να μπορείτε να προκαθορίσετε σαφέστερα τα πλαίσια της συζήτησης. Στο κάτω-κάτω οι αναρτήσεις δεν ήταν προσωπικές ούτε είχαν κάποιου είδους αιχμή εναντίον σας.
Το φόρουμ είναι ένας χώρος ανταλλαγής σκέψεων. Θεωρώ ότι στα πλαίσια αυτού ουδέποτε υπήρξα παραπλανητικός ή, ακόμη χειρότερα, ειρωνικός ή απαξιωτικός. Αν κάποιος από τα μέλη έχει αντίθετη άποψη, ακόμη και χωρίς στοιχεία, παρακαλώ να το δηλώσει.
 
Y.Γ. Έχοντας δει και την ανάρτηση του κ. Μιχάλη, επιτρέψτε μου να πω και τα εξής, για να είμαι και "εντός" θέματος:
Άλλο η ανορθογραφία και η ασυνταξία κάποιου που έχει πεπερασμένες δυνατότητες και ευκαιρίες να μάθει, και άλλο κάποιου που ξέρει και αδιαφορεί ή και απαξιώνει τη γλώσσα. Στο δεύτερο απευθύνεται η έννοια του δικαιώματος και όχι της υποχρέωσης.
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Μαρτίου 2013, 23:10:58 από Denominator »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
44133 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Απριλίου 2010, 15:35:47
από Νίκος Αγγελής
0 Απαντήσεις
15245 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Σεπτεμβρίου 2015, 00:18:57
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
23693 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Ιουλίου 2022, 08:45:52
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
15273 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Οκτωβρίου 2022, 23:59:33
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5797 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Αυγούστου 2023, 18:16:34
από Argirios Argiriou