Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 23:40:49

Αποστολέας Θέμα: Στη χώρα της ακριβοφαρμακίας  (Αναγνώστηκε 218930 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Μαρτίου 2010, 22:32:39
Αναγνώστηκε 218930 φορές
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Θα υπολογίζεται με τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ | Σάββατο 13 Μαρτίου 2010 ΤΟ ΒΗΜΑ

Μετά τις σχετικές διαβουλεύσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, κι αφού δόθηκαν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη αποφάσισε τελικώς να επανεισαγάγει την τροπολογία με την οποία αλλάζει εκ νέου ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος», ο νέος τρόπος θα προβλέπει τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διαθέτουν αξιόπιστα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών των φαρμάκων. Ως εκ τούτου, αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι στις χώρες της ευρωζώνης στην παρούσα φάση προστίθενται η Βρετανία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Λιθουανία, δεδομένου ότι θεωρείται ότι έχουν αξιόπιστα στοιχεία. Παράλληλα θα προβλέπεται συνεχής ανατιμολόγηση των φαρμάκων υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές στις κάθε φορά φθηνότερες χώρες αλλάζουν και στον αριθμό των χωρών που λαμβάνονται υπόψη θα προστίθεται κάθε χώρα η οποία αξιολογείται ως αξιόπιστη στο συγκεκριμένο θέμα. Αποφασιστικό ρόλο στην προκειμένη περίπτωση θα παίξει το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων που έχει δημιουργηθεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Ολα αυτά συμφωνήθηκαν σε σύσκεψη την οποία είχε η κυρία Κατσέλη με στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ (γραμματείς και εισηγητές των Κοινοβουλευτικών Τομέων έργου της Υγείας και Οικονομίας) την περασμένη Τρίτη. Και ως εκ τούτου μετά την εξέλιξη αυτή έχουν αρθεί οι παρεξηγήσεις που προκλήθηκαν προ ημερών μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Η νέα τροπολογία θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που αφορά το ΕΣΠΑ και θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, από το 2000 ως το 2010 η δαπάνη για φάρμακα έχει τετραπλασιαστεί, αφού από 2,43 δισ. ευρώ ανέρχεται πλέον στα 10,593 δισ. ευρώ, και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ το 1998 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 1,5%, το 2010 θα είναι 4,5% του ΑΕΠ.
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Μαρτίου 2010, 22:52:59 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

14 Μαρτίου 2010, 22:35:44
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Στον παρακάτω πίνακα του αίσχους, πρέπει να προσθέσουμε ότι όταν ο Ελ φαρμακοποιός ακουμπά το φάρμακο, εκτινάσσει την τιμή του κατά ...47% (Ναι, ΣΑΡΑΝΤΑΕΠΤΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟ).

Ούτε το "άγγιγμα του Μίδα", να είχαν!

« Τελευταία τροποποίηση: 28 Μαρτίου 2010, 15:00:21 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

28 Μαρτίου 2010, 11:25:29
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


28/03/2010
ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ- Οι ρυθμίσεις έφεραν κόντρες (ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
 

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

Ψηφίστηκε τελικά την εβδομάδα που πέρασε η ρύθμιση για τις τιμές των φαρμάκων, αφού πρώτα τροποποιήθηκε και έπειτα από έντονο παρασκήνιο και την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα.

Η ρύθμιση που είχε πρωτοέρθει πριν από μερικές εβδομάδες στη Βουλή από τη Λούκα Κατσέλη, αποσύρθηκε ύστερα από την αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με όσα επεδίωκε η υπουργός, οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα θα καθορίζονταν από το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαφωνούσαν, ζητώντας να ισχύσει ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27» και όχι της ευρωζώνης των «15». «Δεν βγαίνουμε στην Ελλάδα με τιμές Ρουμανίας» είχαν διαμαρτυρηθεί οι φαρμακοβιομήχανοι στην κυβέρνηση, και αρκετοί συμφώνησαν μαζί τους.

Υστερα από έντονες ζυμώσεις, η νέα ρύθμιση που πέρασε δέχθηκε το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. των «27», αλλά από αυτά θα παίρνουν υπόψη μόνο όσα ανακοινώνουν επίσημα στοιχεία (και δεν είναι όλα). «Οταν ζητάμε από το λαό θυσίες, πρέπει κι εμείς να κάνουμε κάτι για να μειωθούν οι τιμές όπου μπορούμε» ισχυρίζεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Αηδόνης, που πρωτοστάτησε μεταξύ των διαφωνούντων.

Ιδιαίτερα βαρύνουσα ήταν και η στάση της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, Βάσως Παπανδρέου. «Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένοι να συμφωνούν άκριτα με κάθε ρύθμιση που έρχεται προς ψήφιση, χωρίς να έχει συζητηθεί η θέση τους» δηλώνει. Η αδυναμία της Λούκας Κατσέλη να περάσει τη ρύθμιση ενόχλησε ιδιαίτερα το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Τόσο, που ανάγκασε τον ίδιο να το πάρει πάνω του, συγκαλώντας σύσκεψη για το θέμα με τους συναρμόδιους υπουργούς και βουλευτές των αντίστοιχων τομέων. Αφού τροποποιήθηκε ελαφρώς η ρύθμιση, επέστρεψε διορθωμένη στη Βουλή.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσει η μείωση των τιμών των φαρμάκων (κατά 20-25% λένε κυβερνητικές πληροφορίες) που είχαν αυξηθεί κατά πολύ την τελευταία πενταετία. «Πριν από πέντε χρόνια η Ελλάδα ήταν η πιο φθηνή χώρα στην Ε.Ε., στις τιμές των φαρμάκων», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανιών, Θ. Κωλέτης.

«Μετά το 2005 ισχύουν οι τιμές του μέσου όρου των δύο φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης (των «15») και μία της Ε.Ε. συν της Ελβετίας». Από τότε απογειώθηκαν οι τιμές στα φάρμακα. Οι φαρμακοβιομήχανοι σήμερα δεν δείχνουν μεγάλη ανησυχία, αφού φοβόντουσαν ότι η μείωση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. «Περιμένουμε να δούμε. Αν μειωθούν 50% θα ζητήσουμε να γίνει σε δόσεις 25% και 25% για να εξομαλυνθεί η αγορά» λένε. «Εχουμε 25 εργοστάσια και 15.000 εργαζόμενους» αναφέρει στην επιχειρηματολογία του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καλύπτει μόλις το 13% της εγχώριας αγοράς και το 87% καλύπτουν οι πολυεθνικές. «Από τα 8 δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν το 2009 για φάρμακα, μόνο τα 700 εκατομμύρια ήταν της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», αναφέρει.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

1 Απριλίου 2010, 15:16:39
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (ΕΘΝΟΣ)

Εως και πάνω από 56% θα φθηνύνουν σταδιακά 6.500 φάρμακα μέχρι τα τέλη του χρόνου, με την πρώτη δόση της μείωσης από το προσεχές δεκαήμερο. Το υψηλότερο ποσοστό μείωσης θα έχουν τα ακριβότερα φάρμακα. Αύξηση 5% θα δοθεί σε φάρμακα χαμηλής αξίας έως 5 ευρώ (αναλγητικά κ.ά.).

Τα ποσοστά των μειώσεων, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, θα είναι ανάλογα της αξίας του φαρμάκου και συγκεκριμένα:

Μείωση 3% στα σκευάσματα χονδρικής τιμής έως 5 ευρώ (ενώ σε άλλα θα ανατιμηθούν κατά 5%), τιμής 5,01 έως 20 ευρώ -25%, τιμής 20,01 έως 50 ευρώ -30%, τιμής άνω των 50,1 ευρώ -40%.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, αλλάζει με αγορανομική διάταξη σε σχέση με το παρελθόν το νομοθετικό πλαίσιο τιμολόγησης 6.500 φαρμακευτικών προϊόντων. Θεσμοθετούνται νέες πρακτικές και μέθοδοι στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής για το φάρμακο, που περιλαμβάνει:

    * νέο σύστημα τιμολόγησης,
    * επαναφορά της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων,
    * υιοθέτηση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Η τιμολόγηση θα γίνεται πλέον με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές των χωρών της ΕΕ που εκδίδουν και ανακοινώνουν επίσημα στοιχεία, ενώ οι τιμές όλων των φαρμακευτικών προϊόντων επανεξετάζονται και ανατιμολογούνται από την Υπηρεσία τρεις φορές τον χρόνο. Οι χώρες για τις οποίες υφίστανται επίσημα στοιχεία ανακοινώνονται στο 1ο Δελτίο κάθε έτους.

Το υπουργείο εκτιμά πως αποτέλεσμα της νέας τιμολόγησης θα είναι:

    * η μείωση της τιμής 6.500 φαρμάκων μέσα στο 2010 κατά 25% περίπου, και
    * η μείωση της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης και των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, που αναμένεται να ξεπεράσει το 1,4 δισ. ευρώ ετησίως,
    * η διαφάνεια στη διαδικασία προσδιορισμού τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων μέσω της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκου αντί της προσκόμισης των τιμών από τις φαρμακοβιομηχανίες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη, οι τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό εβδομήντα δύο τοις εκατό (72%) της τιμής πώλησης του αντίστοιχου πρωτοτύπου, έναντι του ογδόντα τοις εκατό (80%) που ίσχυε μέχρι και σήμερα.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

3 Απριλίου 2010, 10:43:49
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Εδώ ο κόσμος χάνεται, και Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος συνεχίζουν το ...χαβά τους με τα 89 ακριβά φάρμακα!
Ο καθένας με τον καημό του, ακόμη και στις Άγιες μέρες...

Απ΄ότι φαίνεται, η Ελ δεν περνάει το τεστ αξιολόγησης των Ευρωπαίων και έτσι η θύρα του ΔΝΤ ανοίγει διάπλατα (για τον Μάιο).
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Απριλίου 2010, 10:49:41 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

12 Απριλίου 2010, 15:06:24
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Απολύσεις εργαζομένων θα φέρει ο νόμος που προωθεί η υπουργός οικονομικών Λ. Κατσέλη για μείωση της τιμής των φαρμάκων έως και 40% λένε όσοι εργάζονται στον κλάδο.

Όμως η μείωση της τίμης δεν θα είναι η μοναδική παρενέργεια. Σύμφωνα με τους ιατρικούς επισκέπτες αν πληγεί το Ελληνικό φάρμακο τότε θα ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες για την "εισαγωγή φθηνών φαρμάκων αμφιβόλου ποιότητας" από τρίτες χώρες. Η μείωση του κόστος στην αγορά φαρμάκου θα είναι παροδική υποστηρίζουν καθώς τα Ελληνικά φάρμακα σε ορισμένες περιπτώσεις θα αντικατασταθούν  από άλλα ακριβότερα.

Επιστολή προς την υπουργό έστειλε η ένωση φαρμακευτικών επιχειρήσεων Ελλάδος στην οποία επισημαίνουν πως μόνη βιώσιμη λύση είναι η απελευθέρωση της τιμής του φαρμάκου στον ελεύθερο ανταγωνισμό και ο καθορισμός χαμηλότερης τιμής που θα αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο έτσι, υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες στο χώρο του φαρμάκου, θα εξασφαλιστεί η επάρκεια σκευασμάτων στην αγορά και θα αποτραπεί η αντικατάσταση φθηνών και καταξιωμένων φαρμάκων με άλλα ακριβότερα.   
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Απριλίου 2010, 15:08:11 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Απριλίου 2010, 16:13:39
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


NΥΣΤΕΡΙ ΣΤΙΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ρεπορτάζ: Ηλίας Π. Γεωργάκης (απο ΤΑ ΝΕΑ)


«Φρένο» στην υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, στην προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, καθώς και στις υπερτιμολογήσεις υλικών και θεραπευτικών μέσων, επιδιώκει να βάλει το υπουργείο Εργασίας, εφαρμόζοντας σχέδιο αντιμετώπισης των ανεξέλεγκτων δαπανών υγείας- που επιβαρύνουν με 3,5 δισ. ετησίως τα ασφαλιστικά ταμεία- ειδικά όσον αφορά παραβάσεις γιατρών, φαρμακοποιών, διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτικών κλινικών...

Μεταξύ άλλων, καθιερώνονται πρόστιμα έως 50.000 ευρώ σε γιατρούς και φαρμακοποιούς. Παράλληλα, προβλέπεται ότι υποχρεωτικά θα θεωρούνται, πριν εκτελεστούν, συνταγές άνω των 150 ευρώ τον μήνα ενώ με αποφάσεις των Δ.Σ. των Ταμείων θα καλύπτονται, επίσης, μικρότερα ποσά (από όσα προβλέπουν οι κανονισμοί) για αναλώσιμα υλικά, μοσχεύματα, υλικά επεμβάσεων κ.ά.

Τι προβλέπεται
Σε τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή- από τον υπουργό Εργασίας κ. Λοβέρδο- στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, προβλέπονται οι ποινές που θα επιβάλλονται πέραν των ποινικών κυρώσεων:

Στους συμβεβλημένους γιατρούς πρόστιμο από 3.000 ευρώ- 15.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης, καταλογισμός της ζημιάς του Ταμείου από τη συνταγογράφηση με προσαύξηση 50%.

Στους συμβεβλημένους φαρμακοποιούς πρόστιμο 10%- 50% επί της αξίας των συνταγών, έως και το πενταπλάσιο της αξίας ιδιοσκευασμάτων εφ΄ όσον αποκολλούνται οι ταινίες γνησιότητας, διακοπή για 4- 12 μήνες της σύμβασης με το Ταμείο ή και οριστική καταγγελία και επιπλέον πρόστιμα από 10.000 ευρώ- 50.000 ευρώ για ειδικές παραβιάσεις όπως μη παράδοση φαρμάκου, χρήση πλαστών ταινιών γνησιότητας, παράνομη χρήση βιβλιαρίων υγείας και συνταγολογίων, άρνηση έλέγχου κ.ά.

Ποινή διακοπής σύμβασης και αποκλεισμού κάθε μελλοντικής συνεργασίας θα επιβάλλεται και σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές για πράξεις που ζημιώνουν τα Ταμεία.

Για να εκτελούνται οι συνταγές φαρμάκων θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΜΚΑ, να έχουν θεωρηθεί εφόσον ξεπερνούν τα 150 ευρώ αθροιστικά τον μήνα (πέραν αυτού του ορίου θεώρηση θα χρειάζεται και κάθε νέα συνταγή από 50 ευρώ και πάνω), ενώ θεώρηση θα απαιτείται και για υψηλού κόστους εξετάσεις.


Ηλεκτρονική καταχώριση
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προωθήσει την ηλεκτρονική καταχώριση των συνταγών, με στόχο να ελέγχονται ηλεκτρονικά 4.500.000 συνταγές ανά μήνα. Η πρώτη φάση άρχισε με τη σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ, ενώ η σάρωση των συνταγών των υπόλοιπων Ταμείων από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) προβλέπεται να αρχίσει την 1/5/2010. Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει την on-line καταχώρηση των συνταγών σε επίπεδο φαρμακείου.

Τέλος, άρχισαν στοχευόμενοι έλεγχοι πανελλαδικά με μεικτά κλιμάκια στελεχωμένα από ειδικούς της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία ελέγχων ασφαλιστικών ταμείων) και των ασφαλιστικών ταμείων (περίπου 120 άτομα) σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, νοσοκομεία, κ.λπ., με στόχο να εντοπιστούν παραβάσεις και να καταλογιστούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Απριλίου 2010, 22:07:45
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
θεώρηση θα χρειάζεται και κάθε νέα συνταγή από 50 ευρώ και πάνω

Τελικά, με σημερινή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος του το Ίδρυμα διευκρινίζει ότι θεώρηση θα χρειάζονται οι συνταγές από 100 ευρώ και πάνω.
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Απριλίου 2010, 22:09:31 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Απριλίου 2010, 22:25:59
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
NΥΣΤΕΡΙ ΣΤΙΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ρεπορτάζ: Ηλίας Π. Γεωργάκης (απο ΤΑ ΝΕΑ)


«Φρένο» στην υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, στην προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, καθώς και στις υπερτιμολογήσεις υλικών και θεραπευτικών μέσων, επιδιώκει να βάλει το υπουργείο Εργασίας, εφαρμόζοντας σχέδιο αντιμετώπισης των ανεξέλεγκτων δαπανών υγείας- που επιβαρύνουν με 3,5 δισ. ετησίως τα ασφαλιστικά ταμεία- ειδικά όσον αφορά παραβάσεις γιατρών, φαρμακοποιών, διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτικών κλινικών...

Μεταξύ άλλων, καθιερώνονται πρόστιμα έως 50.000 ευρώ σε γιατρούς και φαρμακοποιούς. Παράλληλα, προβλέπεται ότι υποχρεωτικά θα θεωρούνται, πριν εκτελεστούν, συνταγές άνω των 150 ευρώ τον μήνα ενώ με αποφάσεις των Δ.Σ. των Ταμείων θα καλύπτονται, επίσης, μικρότερα ποσά (από όσα προβλέπουν οι κανονισμοί) για αναλώσιμα υλικά, μοσχεύματα, υλικά επεμβάσεων κ.ά.

Τι προβλέπεται
Σε τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή- από τον υπουργό Εργασίας κ. Λοβέρδο- στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, προβλέπονται οι ποινές που θα επιβάλλονται πέραν των ποινικών κυρώσεων:

Στους συμβεβλημένους γιατρούς πρόστιμο από 3.000 ευρώ- 15.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης, καταλογισμός της ζημιάς του Ταμείου από τη συνταγογράφηση με προσαύξηση 50%.

Στους συμβεβλημένους φαρμακοποιούς πρόστιμο 10%- 50% επί της αξίας των συνταγών, έως και το πενταπλάσιο της αξίας ιδιοσκευασμάτων εφ΄ όσον αποκολλούνται οι ταινίες γνησιότητας, διακοπή για 4- 12 μήνες της σύμβασης με το Ταμείο ή και οριστική καταγγελία και επιπλέον πρόστιμα από 10.000 ευρώ- 50.000 ευρώ για ειδικές παραβιάσεις όπως μη παράδοση φαρμάκου, χρήση πλαστών ταινιών γνησιότητας, παράνομη χρήση βιβλιαρίων υγείας και συνταγολογίων, άρνηση έλέγχου κ.ά.

Ποινή διακοπής σύμβασης και αποκλεισμού κάθε μελλοντικής συνεργασίας θα επιβάλλεται και σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές για πράξεις που ζημιώνουν τα Ταμεία.

Για να εκτελούνται οι συνταγές φαρμάκων θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΜΚΑ, να έχουν θεωρηθεί εφόσον ξεπερνούν τα 150 ευρώ αθροιστικά τον μήνα (πέραν αυτού του ορίου θεώρηση θα χρειάζεται και κάθε νέα συνταγή από 50 ευρώ και πάνω), ενώ θεώρηση θα απαιτείται και για υψηλού κόστους εξετάσεις.


Ηλεκτρονική καταχώριση
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προωθήσει την ηλεκτρονική καταχώριση των συνταγών, με στόχο να ελέγχονται ηλεκτρονικά 4.500.000 συνταγές ανά μήνα. Η πρώτη φάση άρχισε με τη σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ, ενώ η σάρωση των συνταγών των υπόλοιπων Ταμείων από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) προβλέπεται να αρχίσει την 1/5/2010. Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει την on-line καταχώρηση των συνταγών σε επίπεδο φαρμακείου.

Τέλος, άρχισαν στοχευόμενοι έλεγχοι πανελλαδικά με μεικτά κλιμάκια στελεχωμένα από ειδικούς της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία ελέγχων ασφαλιστικών ταμείων) και των ασφαλιστικών ταμείων (περίπου 120 άτομα) σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, νοσοκομεία, κ.λπ., με στόχο να εντοπιστούν παραβάσεις και να καταλογιστούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν.

Τώρα ξύπνησαν; Πού ήταν ο Διοικητής του Ιδρύματος (ΙΚΑ) κ. Θ. Αμπατζόγλου όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί τόσο καιρό δεν υπερασπιζόταν τα χρήματα των Ασφαλισμένων του Ιδρύματος που διοικούσε, παρά το κράξιμο που έτρωγε από παντού;
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Απριλίου 2010, 23:17:00 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

25 Απριλίου 2010, 13:29:35
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στον προσδιορισμό των καινούργιων τιμών για 1.551 φαρμακευτικά προϊόντα προχώρησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα αποτελούν το 50% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Οι τιμές τους μειώνονται 30% κατά μέσο όρο.

Οι τιμές εστάλησαν και στα μέλη της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να καταθέσουν τη γνώμη τους ώστε, στη συνέχεια, να εκδοθεί το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων.
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Απριλίου 2010, 13:31:38 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

28 Απριλίου 2010, 15:53:30
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


28/04/2010

ΣΦΕΕ: Επιστολή στον Πρωθυπουργό για την ανατιμολόγηση των 6.500 φαρμάκων (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Έκκληση στον Πρωθυπουργό να διευθετηθεί το θέμα της ανατιμολόγησης των 6.500 φαρμάκων με τρόπο τέτοιο που να μην είναι άδικο και να μην οδηγήσει εν τέλει σε τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της χώρας απευθύνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Σε επιστολή του προς τον κ. Παπανδρέου ο ΣΦΕΕ σημειώνει ότι «ύστερα από την αδυναμία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου να εκδώσει δελτίο τιμών για την ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων», κάτι που όπως αναφέρει, εκτιμά ότι θα μπορούσε να είχε γίνει εξ αρχής μέσα σε 30 ημέρες, «η λύση πανικού που κοινοποιήθηκε στον κλάδο από το υπουργείο για επίπεδη μείωση στις τιμές των φαρμάκων στην οποία προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση θα είναι παντελώς αναποτελεσματική».

Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει με αυτό τον τρόπο να μειώσει τη σπατάλη στο χώρο της υγείας ούτε και τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και δεν θα μπορέσει να εξοικονομήσει τα ποσά που έχει προαναγγείλει καθώς η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο αποτελεί μόνο το 1/5 των συνολικών δαπανών υγείας.

«Αντιθέτως, το μέτρο αυτό είναι παντελώς άδικο και θα οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της χώρας, διότι αν οι τιμές μειωθούν παραπάνω από αυτό που ορίζει ο νόμος (3 χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης) τότε τα σχετικά φάρμακα και ειδικότερα αυτά με πολύ χαμηλή τιμή, θα εξάγονται και θα εξαφανιστούν άμεσα από την ελληνική αγορά. Η απόφαση αυτή θα πλήξει καίρια τις επιχειρήσεις οδηγώντας σε κύμα απολύσεων των εργαζομένων στον κλάδο και αύξηση της ανεργίας. Δεδομένου ότι το μέτρο αυτό προβλέπει μειώσεις σε όλο το φάσμα και όχι μόνο σε φάρμακα που διατίθενται στην Κοινωνική Ασφάλιση και τα Δημόσια Νοσοκομεία, θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων του Κράτους από ΦΠΑ και φόρους κερδών των επιχειρήσεων» παρατηρεί ο ΣΦΕΕ.

Ο Σύνδεσμος προτείνει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, με τη συνεργασία του κλάδου, να εκδώσει σωστό Δελτίο Τιμών με ανατιμολόγηση όλων των 6.500 φαρμάκων με αυστηρή εφαρμογή της Αγορανομικής Διατάξεως.

Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να υλοποιηθεί σε 15 μέρες και ότι θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία, τις επιχειρήσεις του κλάδου και τους εργαζομένους εις αυτάς και θα εξασφαλίσει την επάρκεια φαρμάκων για τους Έλληνες πολίτες, καταλήγει ο ΣΦΕΕ.

«Δεν τίθεται θέμα νομιμότητα της μεταβατικής τιμολόγησης»

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, δεσμεύθηκε ότι η ανατιμολόγηση με βάση το μέσο όρο τριών φθηνότερων τιμών στις 22 χώρες της Ε.Ε. θα ολοκληρωθεί εντός διμήνου:o

Σύμφωνα με τον κ. Κομνηνό, η νέα -μεταβατική - αγορανομική διάταξη θα προβλέπει μειώσεις τιμών ως εξής:

- Φάρμακα που κοστίζουν από 0-1 ευρώ δεν θα υποστούν μείωση ενώ μετέχουν κατά 1% στη φαρμακευτική δαπάνη.

- Φάρμακα με τιμή από 1,01-5 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 3% (8% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη)

- Φάρμακα με τιμή από 5,01-20 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 20% (25% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη)

- Φάρμακα με τιμή από 20,01-50 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 23% (29% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη),

- Φάρμακα με τιμή από 50,01-100 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 25% (9% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη) και

- Φάρμακα με τιμή από 100,01 και πάνω θα υποστούν μείωση τιμής 27% (8% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη).

Ο κ. Κομνηνός δήλωσε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα νομιμότητα της μεταβατικής τιμολόγησης, υποστηρίζοντας ότι καλύπτεται από τη νομολογία, σύμφωνα με εισήγηση που δέχθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Πρόσθεσε δε ότι η διαφωνία που υπάρχει με την αγορά οφείλεται στο γεγονός ότι για τη γενική ανατιμολόγηση που επιχειρήθηκε κατ΄ αρχήν με τα 1551 φάρμακα, ως μεθοδολογία, χρησιμοποιήθηκε η τιμή μονάδος αντί της σύγκρισης των τιμών ανά συσκευασία.

Επισήμανε ακόμη ότι πριν τον υπολογισμό της τιμής μονάδος, πραγματοποίησε την απόλυτη αντιστοίχιση των πρωτοτύπων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, με τα ίδια ιδιοσκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. Το αποτέλεσμα της αντιστοίχισης των προϊόντων είχε ήδη γνωστοποιηθεί στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες, όπως είπε, είχαν επιβεβαιώσει τη διερεύνηση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

29 Απριλίου 2010, 00:46:11
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Πιο ξεκάθαρο δημοσίευμα από την Ελευθεροτυπία, για το ίδιο θέμα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Με μεταβατική αγορανομική διάταξη, που προβλέπει μειώσεις τιμών στα φάρμακα από 3-27%, προσπαθεί να καλύψει το υπουργείο Οικονομίας την καθυστέρηση στην ανατιμολόγησή τους.

Οι νέες μειωμένες τιμές θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 3 Μαΐου. Οι τιμές που θα προκύψουν μετά την ανατιμολόγηση, αναμένεται να ανακοινωθούν σε περίπου 2 μήνες. Οταν δηλαδή θα εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών, με τις τιμές που θα προκύψουν από τον υπολογισμό του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών στην Ε.Ε. των 25.

Σύμφωνα με τον γ.γ. εμπορίου Στέφανο Κομνηνό, τα ποσοστά της μείωσης αφορούν τις χονδρικές τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων, ενώ στα αντίγραφα τα ποσοστά μειώσεων θα είναι αυξημένα κατά 10%.

Με βάση τη μεταβατική αγορανομική διάταξη, τα ποσοστά μειώσεων είναι τα εξής, ανάλογα με την τιμή του φαρμάκου: Από 100 ευρώ και άνω 27%, 50 - 100 ευρώ 25%, 20 - 50 ευρώ 23% από 5 - 20 ευρώ 18% και τα φάρμακα κάτω από 5 ευρώ 3%.

Το λεπόν, το λόγο τώρα παίρνει ο μπαγλαμάς (αν θέλετε δεν το διαβάζετε κιόλας): Η προσωρινή λύση του υπουργείου Οικονομίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων. Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, εγκαλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι με τη λύση «πανικού» που επέλεξε, εκτός από οικονομική ζημιά, θα προκαλέσει ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, λόγω των εξαγωγών που θα κάνουν φαρμακαποθήκες σε χώρες με ακριβότερες τιμές.
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Απριλίου 2010, 00:53:52 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

29 Απριλίου 2010, 10:24:36
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


28/04/2010

Ενιαίες μειώσεις στις τιμές φαρμάκων με πίεση «τρόικας» (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Υπό τις πιέσεις της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ και παρά τις έντονες αντιδράσεις της αγοράς, η ηγεσία του ΥΠΟΙΑΝ προχωρεί σε «φλατ» μειώσεις για το σύνολο των κυκλοφορούντων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, επιδιώκοντας μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 21%, η οποία αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση της τάξης των 140 εκατ. ευρώ το μήνα.

Nα δούμε τώρα που ο έλεγχος των πραγμάτων πέρασε πλέον σε ξένους, σε ποιούς θα πηγαίνει να κλαίγεται ο κ. Λουράντος και σε ποιούς θα απευθύνει τα δελτία τύπου ο κ. Βαγιωνάς.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

30 Απριλίου 2010, 14:44:58
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Από τη Δευτέρα 3 Μαΐου μειώνονται οι τιμές 6.500 φαρμάκων- τα πρωτότυπα από 3% ως και 27% και τα αντίγραφα από 13% ως και 37%-, με έκτακτη αγορανομική διάταξη που εξέδωσε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη .

Σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη, οι τιμές μειώνονται οριζοντίως, κλιμακωτά ανάλογα με την αξία τους. Η διάταξη εκδόθηκε αντικαθιστώντας προηγούμενη, που έθετε ανώτατη μείωση τιμών (πλαφόν) λόγω των δημοσιονομικών δυσχερειών της χώρας. Οι νέες τιμές θα ισχύσουν ώσπου να ολοκληρωθεί η ανατιμολόγηση όλων των σκευασμάτων και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά πως θα έχει γίνει σε ενάμιση- δύο μήνες. Ετσι θεωρεί ότι θα εξοικονομηθούν 1,9 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη, τα ποσοστά μείωσης, οριζοντίως, στα φάρμακα ανάλογα με την αξία τους έχουν ως εξής:

- από €0 ως €1 0% - από €1,01 ως €5-3% - από €5,01 ως €20-20% - από €20,01 ως €50-23% - από €50,01 ως €100-25% - από €100,01 και πάνω-27% Η μεσοσταθμική μείωση είναι-21,5%.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας διαμαρτύρεται έντονα για τη «μεταβατική» αγορανομική διάταξη υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες θα αναγκαστούν σε απόσυρση φαρμάκων από την αγορά.


Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

30 Απριλίου 2010, 22:54:03
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από Δευτέρα το
NEXIUM GR.TAB BT 28x40MG, από 50.49 σήμερα, πέφτει στα 39.23 ευρώπουλα.
 
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά: σκάνδαλο Νοβάρτις 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1261 Απαντήσεις
596476 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Σεπτεμβρίου 2018, 16:55:18
από Denominator
0 Απαντήσεις
6612 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2013, 23:47:26
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
20506 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Φεβρουαρίου 2019, 00:21:32
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5329 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Αυγούστου 2021, 05:35:40
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
17507 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Οκτωβρίου 2022, 00:01:34
από Argirios Argiriou