Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Απριλίου 2024, 22:18:50

Αποστολέας Θέμα: Στη χώρα της ακριβοφαρμακίας  (Αναγνώστηκε 219171 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

8 Μαΐου 2010, 15:03:06
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Καλά ξυπνητούρια... αλλά τώρα πια, είναι απεπλυστικά αργά...

08/05/2010 (Αδέσμευτος)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Προθεσμία 30 ημερών προκειμένου να τεκμηριώσουν τις τιμές που διαθέτουν τα προϊόντα τους στην ελληνική αγορά, δίνει με επιστολή της η Λούκα Κατσέλη σε 40 εταιρείες που πραγματοποιούν υψηλό τζίρο και δραστηριοποιούνται σε κλάδους των τροφίμων, της μαζικής κατανάλωσης, των φαρμακευτικών προϊόντων και του λιανεμπορίου.

Συγκεκριμένα, κατόπιν εντολής της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Τ. Κατσέλη, η Δ/νση Ελέγχων της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του ΥΠΟΙΑΝ απέστειλε επιστολή με ημερομηνία 3 Μαΐου 2010 προς 40 εταιρείες -μέλη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, πολυεθνικών και ελληνικών, δίνοντάς τους προθεσμία 30 ημερών ώστε να υποβάλλουν και να τεκμηριώσουν με στοιχεία τις τιμές μεταβίβασης στις ενδοομιλικές συναλλαγές τους.

Το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ζήτησε από τις εν λόγω εταιρείες να υποβάλουν αναλυτικούς φακέλους τεκμηρίωσης των τιμών, στις οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους στις συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά, στο πλαίσιο του ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing), καθότι σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται από το νόμο τόσο η επιβολή χρηματικών προστίμων, όσο και ποινικών κυρώσεων.

Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες πραγματοποιούν υψηλό τζίρο και δραστηριοποιούνται σε κλάδους των τροφίμων, της μαζικής κατανάλωσης, των φαρμακευτικών προϊόντων και του λιανεμπορίου. Οι εταιρείες καλούνται να υποβάλουν το «βασικό φάκελο τεκμηρίωσης» σε περιπτώσεις, όπου η μητρική εταιρεία είναι ελληνική και τον «ελληνικό φάκελο τεκμηρίωσης», όταν η μητρική εταιρεία είναι αλλοδαπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα ξεκινά ο έλεγχος συμμόρφωσης των συνδεδεμένων επιχειρήσεων βάσει της αρχής των ίσων αποστάσεων, δηλαδή με την υποχρέωση εφαρμογής στις μεταξύ τους συναλλαγές, όρων ταυτόσημων ή όμοιων με αυτούς που θα εφαρμόζονταν για τις ίδιες ή παρόμοιες συναλλαγές μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων.
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Μαΐου 2010, 15:06:25 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

27 Μαΐου 2010, 01:35:28
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ναυτεμπορική 26/5/2010


Ακόμη μεγαλύτερη μειώση στις τιμές των φαρμάκων θα επέλθει μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2010, οπότε θα υπάρξει η πλήρης λειτουργική αξιοποίηση του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων και η τιμολόγηση με το νέο τρόπο υπολογισμού.

Τα παραπάνω ανέφερε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη απαντώντας στη ΝΔ για την τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τα φάρμακα.

Η κ. Κατσέλη κάλεσε τη ΝΔ να ζητήσει άμεσα πολιτικές ευθύνες από τους υπουργούς και υφυπουργούς της, οι οποίοι, όπως αναφέρει, ενώ γνώριζαν προτιμούσαν να σιωπούν για την αιμορραγία της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Γιατί ενώ τόσα χρόνια (όπως εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται η ΝΔ από τις ερωτήσεις και επερωτήσεις που κατά καιρούς καταθέτει στη Βουλή) γνώριζε ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπερτιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων με αποτέλεσμα να ζημιώνεται το δημόσιο συμφέρον, δεν έπραξε απολύτως τίποτε για να σταματήσει αυτή η οικονομική αιμορραγία;», διερωτάται η υπουργός.

Ζητά επίσης από τους πρώην υπουργούς της ΝΔ να εξηγήσουν «γιατί ενώ η χώρα όφειλε να τιμολογεί με βάση τις χαμηλότερες τιμές στα κράτη μέλη της Ε.Ε., στα περισσότερα φύλλα έρευνας τιμής φαρμάκων χρησιμοποιούνταν μέχρι 5 το πολύ χώρες, οι οποίες τύχαινε να είναι και οι ακριβότερες», καθώς και «για ποιο λόγο οι τιμές των φαρμάκων αποτυπώνονταν σε επίσημα διοικητικά έγγραφα με μολύβι και όχι με στυλό». «Ήταν στοιχειώδης άγνοια των διοικητικών διαδικασιών, ή ηθελημένη παράλειψη;», ρωτά η κ. Κατσέλη.

Καταλήγοντας δε τονίζει πως «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πράττει καθημερινά το καθήκον της. Ένα καθήκον που περνάει μέσα από τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και τον δημοκρατικό έλεγχο, έννοιες και πρακτικές σχεδόν άγνωστες στην προηγούμενη κυβέρνηση».

Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

31 Μαΐου 2010, 17:52:13
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Πριν προλάβουν κάποιοι να κινδυνολογήσουν για το κενό των Φουσιντίν, να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχoυν και οι Mupirocin, Staficort, κ.α.
Επίσης, η τελευταία από τις πολυεθνικές που αφού πρώτα απομυζήσανε τους Ελ ασφαλισμένους τώρα εγκαταλείπουν το σκάφος που βυθίζεται, να κλείσει πίσω της και την πόρτα.
Θα τη βγάλουμε και με τα σκευάσματα του Ε.Σ., άμα λάχει...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

12 Ιουνίου 2010, 20:44:31
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Έως και 29% θα είναι αυξημένες οι τιμές για 48 φαρμακευτικά προϊόντα (ινσουλίνες), σύμφωνα με το διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Το Δελτίο θα τεθεί σε ισχύ από τις 14 Ιουνίου.

Οι νέες τιμές προέκυψαν μετά τις αιτήσεις θεραπείας δυο εταιριών σε ό,τι αφορά τις ινσουλίνες, οι οποίες έγιναν δεκτές εξαιτίας του κατεπείγοντος και για λόγους Δημόσιας Υγείας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «οι υπόλοιπες αιτήσεις θεραπείας που αφορούν άλλα φάρμακα θα ληφθούν υπόψη κατά τη νόμιμη διαδικασία και θα εκδοθεί όπου χρειαστεί συμπληρωματικό του παρόντος Δελτίο Τιμών Φαρμάκων».
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

25 Ιουνίου 2010, 18:20:07
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Το πόρταλ του ΠΦΣ μας πληροφορεί για την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα από 10 σε 11%:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων θα ανακοινωθεί την Δευτέρα 28 Ιουνίου και θα ισχύσει απο την 1η Ιουλίου 2010, λογω της εφαρμογής νέου συντελεστού Φ.Π.Α. στα φάρμακα που θα είναι 11%.


 
 

« Τελευταία τροποποίηση: 25 Ιουνίου 2010, 19:02:14 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

11 Ιουλίου 2010, 18:19:33
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ποιά είναι τα "ορφανά" φάρμακα και τί παίζεται με αυτά, στο παρακάτω δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας:

11/07/2010
Κόλπα με τα «ορφανά» φάρμακα (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
 
 
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ

Φαίνεται πως, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το μεγάλο «φαγοπότι» στο χώρο της υγείας συνεχίζεται.

Αυτή τη φορά με μερικές εκατοντάδες φάρμακα, τα λεγόμενα «ορφανά» τα οποία δεν υπάγονται σε καμία δεσμευτική διάταξη περί της τιμής και του τρόπου διάθεσής τους με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία να χρεώνονται με ποσά που καθορίζουν από μόνες τους πολυεθνικές βιομηχανίες!

Τα «ορφανά» φάρμακα προορίζονται αποκλειστικά και μόνον για ασθενείς που πάσχουν από σπάνιες ανίατες ασθένειες. Σπάνιο είναι κάθε νόσημα με κάτω από 10.000 πάσχοντες στην Ε.Ε. Συνήθως είναι χρόνιο, ανίατο νόσημα και αποτελεί αιτία αναπηρίας. Τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν κυκλοφορούν στα φαρμακεία και διακινούνται μόνον με ειδική παραγγελία. Το κόστος τους ξεπερνάει πολλές φορές και τις 30.000 ευρώ ανά δόση! Δεν κοστολογούνται με τους συμβατικούς τρόπους, αλλά με απευθείας διαπραγμάτευση με την εταιρεία που τα εμπορεύεται.

100 εγκρίσεις το χρόνο

Στην Ε.Ε. μέχρι σήμερα, άνω των 700 φαρμάκων έχουν χαρακτηριστεί «ορφανά» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ). Αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν τέτοια φάρμακα για ένα ποσοστό ελλήνων ασθενών που αγγίζει το 10%, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΕΜΕΑ. Μόνον το 2009 είχαμε επιπλέον 102 νέες εγκρίσεις «ορφανών» και το πρώτο τετράμηνο του 2010 εγκρίθηκαν άλλα τέσσερα. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες χαρακτηρίζουν όλο και περισσότερα νέα φάρμακα ως «ορφανά», προκειμένου να τα περάσουν στην αγορά χωρίς νομοθετικές δεσμεύσεις για το κόστος τους.

Ακριβώς επειδή το καθεστώς διάθεσής τους χαρακτηρίζεται «ελεύθερο», στον τομέα αυτό συμβαίνουν διάφορα παράδοξα. Πολλά φάρμακα, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης, η αίτηση έγκρισης αποσύρεται, χαρακτηρίζονται ως «ορφανά» -που δεν χρειάζονται έγκριση- και διοχετεύονται ως τέτοια ώστε η εταιρεία να μην χρονοτριβεί και χάσει ούτε μια σπιθαμή κέρδους.

Αυτό συνέβη και στη χώρα μας. Με απόφαση δύο υπουργείων δόθηκε η εντολή του 2006 να δημιουργηθεί στοκ ενός συγκεκριμένου φαρμάκου στα νοσοκομεία, ενώ αυτό δεν είχε πάρει ακόμη έγκριση.

Επειδή ο ΕΟΦ αρχικά απέρριψε την αίτηση του συγκεκριμένου φαρμάκου για προμήθεια σε νοσοκομεία και κλινικές, μία ειδική απόφαση από το ΚΕΣΥ έλυσε το θέμα εν μια νυκτί!

Το 2006 το ΚΕΣΥ αποφάσισε πως πρέπει να δημιουργηθεί στοκ από ένα συγκεκριμένο «ορφανό» φάρμακο σε νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ το φάρμακο δεν είχε εγκριθεί ακόμη! Το φάρμακο V...., κοστίζει 35.000 ευρώ ανά δόση, ανήκει στην κατηγορία των ειδικών αντιδότων με προορισμό ασθενείς που κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας για καρκίνο παρουσίαζαν βλάβη στα νεφρά από αντικαρκινικά.

Τον Ιανουάριο του 2007, σε έγγραφο που αποστέλλεται σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ο τότε υπουργός Σ. Τσιτουρίδης ενημερώνει: «Το φάρμακο βρίσκεται σε διαδικασία πανευρωπαϊκής αξιολόγησης για έγκριση και είναι διαθέσιμο με την εμπορική ονομασία V... με τη διαδικασία ονομαστικών παραγγελιών για θεραπεία διάσωσης ασθενών με καθυστερημένη κάθαρση μετά από υψηλή δόση μεθοτρεξάτης και μέχρι την έγκρισή του, μπορεί να παραγγέλλεται μια μικρή ποσότητα, να φυλάσσεται σαν απόθεμα (stock) σε κεντρικό νοσοκομείο και να αντικαθίσταται αμέσως μόλις καταναλίσκεται. Με τα παραπάνω και δεδομένου ότι το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται για θεραπεία διάσωσης ασθενών, σας γνωρίζουμε ότι συμφωνούμε με το περιεχόμενο της απόφασης του ΚΕΣΥ και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα πρέπει να αναλαμβάνουν τη δαπάνη του φαρμάκου αυτού, εφόσον χορηγηθεί σε ασφαλισμένους τους»!!!

Αλληλογραφία

Οπως προκύπτει από την επίσημη αλληλογραφία μεταξύ υπουργείων Υγείας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ασφαλιστικών ταμείων, το φάρμακο χρησιμοποιείτο πολύ καιρό πριν η εταιρεία αιτηθεί την έγκρισή του στον ΕΜΕΑ.

«Στην Ελλάδα επείγουσα χρήση διάσωσης του αντιδότου έγινε με επιτυχία από το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, την Παιδιατρική Κλινική Αιματολογίας-Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και την Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αγιος Σάββας. Και στις τρεις περιπτώσεις ενημερώθηκαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας από τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι και τους ζήτησαν να μεριμνήσουν ώστε να υπάρχει stock ασφαλείας και στην Ελλάδα. Ως ώφειλαν απευθύνθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και με αίτημά τους ζήτησαν άδεια εισαγωγής του για την κάλυψη πιθανών αναγκών για τους έλληνες ασθενείς», διαβάζουμε από την απόφαση του ΚΕΣΥ.

Κι όμως, ο ΕΟΦ είχε απορρίψει τα αιτήματα ογκολογικών και αιματολογικών κέντρων για την προμήθεια του φαρμάκου. Τη λύση την έδωσε το ΚΕΣΥ με το φάρμακο V...., βαφτισμένο πλέον ως «ορφανό». Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από επίσημο έγγραφο στο οποίο διαβάζουμε πως «επειδή ορισμένα ογκολογικά και αιματολογικά κέντρα, καθ'' ότι τηρούν τις προϋποθέσεις προμήθειάς του, έχουν αιτηθεί την προμήθειά του και έχουν λάβει αρνητική απάντηση επί ορθώς εσφαλμένης βάσεως (!!!) από τον ΕΟΦ, θεωρούν ότι το αίτημα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί από την πλευρά του ΚΕΣΥ».

Και τι κάνει το ΚΕΣΥ; Αποφασίζει πως το V..., ανήκει στα «ορφανά» φάρμακα, μπορεί να μην έχει πάρει έγκριση κυκλοφορίας σε κανένα κράτος, αλλά μπορεί να παραγγελθεί μέσω της διαδικασίας ορφανού φαρμάκου που δεν απαιτείται έγκριση!

Το τραγικό της ιστορίας είναι ότι λίγους μήνες μετά ο ΕΜΕΑ ενημερώνει πως η εταιρεία απέσυρε την αίτησή της για την κανονική έγκριση του φαρμάκου! Ο λόγος; Η ανεπάρκεια να τεκμηριωθεί στον φάκελο αίτησης η αποτελεσματικότητά του.

14.000 ευρώ η δόση

Η ιστορία μας όμως διαθέτει ένα ακόμη τουλάχιστον δύσκολο «αίνιγμα» και αφορά σε μία ακόμη περίπτωση «ορφανού» φαρμάκου, που, ενώ ο ΕΜΕΑ έχει χαρακτηρίσει μη αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας, εμείς ως χώρα το προμηθευόμαστε κανονικά. Κοστίζει 14.000 ευρώ η δόση!

Το δεύτερο αυτό «ορφανό» που αναζητούσε την «φροντίδα» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι το Μ... για ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία. Είναι επίσημα χαρακτηρισμένο ως «ορφανό» από το 2000. Και όμως, επτά χρόνια μετά η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του ΕΜΕΑ ουσιαστικά απαγόρεψε τη διάθεσή του σε ασθενείς. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του 2007: «Η CHMP διαπίστωσε ανεπιθύμητες ενέργειες όπως σοβαρή καταστολή του μυελού των οστών που προκαλεί χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων και ηπατικά προβλήματα».

Με τα «ορφανά» φάρμακα παίζονται βρόμικα παιχνίδια, όπως αναφέρουν πηγές από τον τομέα της υγείας. Για παράδειγμα, ενώ υπάρχουν καθιερωμένα φάρμακα με πολύ χαμηλή τιμή που έχουν δοκιμαστεί ως προς την αποτελεσματικότητα τους για ένα «σπάνιο» νόσημα, έρχονται «αετονύχηδες» και αντιγράφουν το φάρμακο, του δίνουν νέα ονομασία, και παίρνουν έγκριση αλλά με πολλαπλάσια τιμή από το μητρικό!
 
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Ιουλίου 2010, 18:21:27 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

11 Αυγούστου 2010, 09:54:57
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Tα 89 «ακριβά» επιστρέφουν και πάλι στα φαρμακεία αλλά με μειωμένο κέρδος

Με νέα αγορανομική διάταξη η οποία θα έχει ισχύ με το νέο δελτίο τιμών το οποίο αναμένεται στις αρχές Σεπτέμβρη, η διάθεση των 89 λεγόμενων ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων θα γίνεται πλέον από τα φαρμακεία. Με μια διαφορά όμως: Καθορίζονται ποσοστά κέρδους 2,5% για τις φαρμακαποθήκες (υπολογίζεται επί της νοσοκομειακής τιμής) και 18% για τα φαρμακεία (υπολογίζεται επί του συνόλου νοσοκομειακής τιμής και κέρδους φαρμακαποθήκης).
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

11 Αυγούστου 2010, 09:56:19
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Νέα αρνητική λίστα φαρμάκων ετοιμάζει η Κυβέρνηση

«Νέα αρνητική λίστα για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ετοιμάζεται από τον Ε.Ο.Φ. καθώς η λίστα που θα περιέχει τα συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν πρόκειται να είναι έτοιμη πριν από το τέλος του έτους.

Η νέα αρνητική λίστα θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα των Μη Συντογογραφούμενων Φάρμακων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.), διευρύνοντας τα προϊόντα που δεν θα αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, έστω κι αν έχουν συνταγογραφηθεί από γιατρό.

Συμφωνά με πληροφορίες, μέχρι στιγμής, η δεύτερη λίστα φάρμακων που δεν θα αποζημιώνονται περιλαμβάνει 842 ιδιοσκευάσματα από διάφορες κατηγορίες.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

20 Αυγούστου 2010, 12:51:01
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

20 Αυγούστου 2010, 23:57:33
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Νέο δελτίο στις τιμές φαρμάκων από το Σεπτέμβριο

Νέο δελτίο τιμών θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου για τα φάρμακα και θα αφορά στην ανατιμολόγηση του συνόλου των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αποφασίστηκε να αποσταλούν οι τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων για μεγάλο αριθμό φαρμακευτικών προϊόντων στις ενδιαφερόμενες εταιρείες, προκειμένου να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους εντός των αμέσως επόμενων ημερών και να προχωρήσει η έκδοση του νέου δελτίου, ώστε να ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2010.

Η Επιτροπή εξέτασε διεξοδικά τη διαδικασία ανατιμολόγησης μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων και αποφασίσθηκε, για τη διασφάλιση της διαφάνειας, η κοινοποίηση στις εταιρείες του κλάδου της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε για τον υπολογισμό των τιμών από το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων.

Στα μέλη της Επιτροπής Τιμών και τις εταιρείες δόθηκαν οι επίσημες πηγές, από τις οποίες αντλήθηκαν τα στοιχεία τιμών από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι πίνακες των φαρμακοτεχνικών μορφών που χρησιμοποιήθηκαν, οι οποίοι διαμορφώθηκαν σε συνεργασία με τον ΕΟΦ και το ΙΦΕΤ και οι πίνακες αναγωγής και απομείωσης στα διάφορα επίπεδα τιμών (χονδρικής, λιανικής, ex-factory).

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν, επίσης, οι κανονιστικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου, όπως το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την τιμολόγηση φαρμάκων, καθώς και οι τροποποιήσεις των υπαρχουσών Αγορανομικών Διατάξεων.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

22 Αυγούστου 2010, 20:40:29
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Φάρμακα: Νέο σύστημα από τέλος Σεπτεμβρίου

Νέο σύστημα για την αγορά φαρμάκων από τα νοσοκομεία θα εφαρμοστεί από το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας, και πλέον η προμήθεια των σκευασμάτων θα γίνεται όχι με βάση την εμπορική ονομασία αλλά τη δραστική ουσία σε νοσοκομειακή συσκευασία.

Οπως επισημαίνει στην «Κ.Ε.» η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου ο ΕΟΦ θα αποσαφηνίσει τις θεραπευτικές κατηγορίες βάσει των οποίων θα γίνονται οι διαγωνισμοί στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η αποκωδικοποίηση όλων των φαρμάκων και των ασθενειών στις οποίες απευθύνονται, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρχει και προσδιορισμός των αναγκών για κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά.

Η εγκύκλιος, που θα σταλεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, θα προβλέπει ειδικές ρυθμίσεις για τους ασθενείς που εμφανίζουν είτε αναποτελεσματικότητα σε συγκεκριμένα φάρμακα είτε αλλεργικές αντιδράσεις. Η σχετική εγκύκλιος θα προβλέπει επίσης τους όρους με τους οποίους θα δίδεται ειδική άδεια από τα όργανα του νοσοκομείου σε συνεργασία με τον ΕΟΦ για την προμήθεια διαφορετικών φαρμάκων εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Στο μεταξύ, η αγορά φαρμάκου παραμένει «παγωμένη» έως ότου εκδοθούν οι νέες τελικές τιμές πώλησης των σκευασμάτων. Τη σύνταξη του σχετικού καταλόγου έχουν αναλάβει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, οι οποίες όμως με δυσκολία αντεπεξέρχονται.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ θα έπρεπε εδώ και μέρες να έχει ολοκληρωθεί ο καθορισμός νέων τιμών για 6.500 φάρμακα, μόλις την Παρασκευή παραδόθηκε στις φαρμακευτικές εταιρείες ο κατάλογος με νέες τιμές για μόλις 2.500 σκευάσματα. Για τα υπόλοιπα αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Διορθωτικές κινήσεις


Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη έχει δεσμευτεί ότι το νέο δελτίο τιμών θα εκδοθεί την 1η Σεπτεμβρίου κάτι που θα πραγματοποιηθεί αλλά χωρίς να έχει προηγηθεί ο έλεγχος των νέων τιμών από τις ενδιαφερόμενες φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτές θα μπορούν να υποβάλουν τις ενστάσεις τους μετά την έκδοση του δελτίου οπότε και θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

Πάντως ήδη εκφράζονται από τους εκπροσώπους του κλάδου (ΣΦΕΕ) έντονες επιφυλάξεις καθώς το υπουργείο θέτει πλαφόν στις αυξήσεις τιμών των φαρμάκων (έως 10%), ενώ οι μειώσεις μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 50%.

Οι αλλεπάλληλες αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων έχουν προκαλέσει ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων, αλλά ακόμη και απόσυρση σκευασμάτων, επειδή η διάθεσή τους από τους φαρμακοβιομηχάνους δεν θεωρήθηκε συμφέρουσα.

Τα αρμόδια υπουργεία, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν άρον άρον 1,2 δισ. ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη είχαν προβεί σε οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά μέσον όρο 25% από την 1η Ιουνίου.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη, μέχρι στιγμής αυτή δεν έχει μειωθεί ούτε κατά 900 εκατ. ευρώ, αφού στο ποσό αυτό συνυπολογίζεται και το λεγόμενο rebate, δηλαδή η επιστροφή 4% των εσόδων των φαρμακευτικών εταιρειών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Μια άτυπη συμφωνία μεταξύ του κλάδου με την κυβέρνηση, η οποία ωστόσο δεν τηρείται απ' όλους.

Πάντως η τάση σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά με την εφαρμογή συγκεκριμένων και μόνιμων μέτρων. Αλλωστε οι δαπάνες για τα φάρμακα στην Ε.Ε. ξεπέρασαν τα 800 δισ. ευρώ το 2009 και σε επίπεδο δεκαετίας ήταν υψηλότερες κατά 50%.

Στην Ελλάδα, πάντως, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε μέσα σε μία πενταετία από το 2004 έως το 2009 κατά 100% εξαιτίας κυρίως της ύποπτης και ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης ακριβών φαρμάκων. Χαρακτηριστικό είναι, όπως προκύπτει από δειγματοληπτική έρευνα του ΙΦΕΤ, ότι τα φάρμακα άνω των 100 ευρώ από το 2002 έως το 2010 παρουσιάζουν αύξηση στην τιμή τους από 1 έως 8%.

Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεκινήσει καν να οργανώνει το νέο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μέσω του οποίου θα μπορούσε να εξασφαλίσει εξοικονόμηση ακόμη και 30%. Το σύστημα καταγραφής των συνταγών του ΙΚΑ απεδείχθη ανεφάρμοστο, καθώς πρόκειται απλώς για σκανάρισμα συνταγών, οι οποίες μάλιστα σε ποσοστό 50% δεν αναγνωρίζονται καν από το λογισμικό που υιοθετήθηκε. Βοήθησε, ωστόσο, να περιορίσουν οι γιατροί την υπερσυνταγογράφηση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

24 Αυγούστου 2010, 01:22:01
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Περιλαμβάνει 718 ιδιοσκευάσματα
Σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου η νέα αρνητική λίστα φαρμάκων

Η νέα αρνητική λίστα για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που έχει καταρτιστεί από τον ΕΟΦ, και αναμένεται να ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου, θα συζητηθεί σε σύσκεψη των τριών συναρμόδιων υπουργών Υγείας, Εργασίας και Οικονομίας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Λούκας Κατσέλη, την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

26 Αυγούστου 2010, 20:22:32
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
 Τον μήνα Ιούνιο επιτεύχθηκε στο ταμείο του ΟΓΑ μείωση στις φαρμακευτικές δαπάνες κατά 24,5%, ενώ περιορίστηκαν κατά 38% οι συνταγογραφήσεις με μηδενική συμμετοχή, εξοικονομώντας 25 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα για το ΙΚΑ τον ίδιο μήνα οι φαρμακευτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 28%, εξοικονομώντας 40 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τους διοικητές των ταμείων.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

31 Αυγούστου 2010, 20:46:27
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σε ισχύ τίθεται από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, που αφορά στην ανατιμολόγηση του συνόλου των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο Δελτίο Τιμών θα υπάρχουν 1.795 τιμές πρωτοτύπων φαρμάκων, 400 τιμές ορρών, 11 τιμές οδοντιατρικών ενέσεων, 151 τιμές παραγώγων αίματος και 223 τιμές φαρμάκων βάσει κοστολογίου.

Συνολικά, δηλαδή, το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων θα περιλαμβάνει 2.648 τιμές.

Επισημαίνεται ότι στις ανωτέρω τιμές πρωτοτύπων και νέων φαρμάκων θα προσαρμοστούν οι τιμές των αντίστοιχων αντιγράφων.

Σημειώνεται ότι μέχρι τη Δευτέρα είχαν υποβληθεί από τις εταιρείες 735 ενστάσεις για τις τιμές που τους εστάλησαν και έχουν εξεταστεί 90. Ενστάσεις εξακολουθούν να κατατίθενται.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο καθεστώς τιμολόγησης οι τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά καθορίζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου μετά τη διεξαγωγή έρευνας στα κράτη-μέλη της ΕΕ στα οποία κυκλοφορεί το φαρμακευτικό προϊόν.

Η τιμή προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών του φαρμακευτικού προϊόντος στα κράτη-μέλη της ΕΕ στα οποία υφίστανται και ανακοινώνονται επίσημα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές των χωρών αυτών.

Η τιμή των φαρμακευτικών προϊόντων επανεξετάζεται και ανατιμολογείται από την Υπηρεσία τρεις φορές τον χρόνο.

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Την Τρίτη κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας το προσχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Οι ρυθμίσεις θα εφαρμόζονται σε όλους του φορείς και κλάδους υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.

Τόσο οι γιατροί των Ταμείων, όπως και οι φαρμακοποιοί θα εγγράφονται στους χρήστες της εφαρμογής Ηλεκτρονικής Καταχώρισης και Εκτέλεσης Συνταγών που θα διαχειρίζεται ο φορέας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ!

1 Σεπτεμβρίου 2010, 19:37:51
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

Σοβαράαααα; Αν είναι έτσι, τότε...

- Γιατί δεν βγάζετε χθες κιόλας μια λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως έχουν τα πολιτισμένα κράτη αλλά και άλλα όπως η Μποτσουάνα, η Ναμίμπια και η Μπουρκίνα Φάσο; Όχι αύριο, χθες βγάλτε την. Πώς; Τη δουλεύετε και θέλετε χρόνο ακόμη; Ούσουτου, ανεπρόκοποι. Γιατί δεν παίρνετε μια έτοιμη από το Κογκό;

- Γιατί δεν διαπραγματεύεστε για να ψωνίζετε φάρμακα με συμφερότερες τιμές από τις φαρμακοβιομηχανίες;

- Γιατί δεν περιορίζετε το κέρδος των μεσαζόντων/λιανοπωλητών/Ζηκο-μπακάληδων; 
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά: σκάνδαλο Νοβάρτις 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1261 Απαντήσεις
597723 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Σεπτεμβρίου 2018, 16:55:18
από Denominator
0 Απαντήσεις
6639 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2013, 23:47:26
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
20513 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Φεβρουαρίου 2019, 00:21:32
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5342 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Αυγούστου 2021, 05:35:40
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
18815 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Οκτωβρίου 2022, 00:01:34
από Argirios Argiriou