Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
20 Απριλίου 2024, 01:20:27

Αποστολέας Θέμα: Ιατρικοί Σύλλογοι και οι Απόψεις τους για την Συνταγογράφηση των Γ.Γ.  (Αναγνώστηκε 32341 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Ιουλίου 2011, 08:07:44
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Λοιπόν, το γούστο και η ιδιοτροπία πληρώνεται. Μαζί και τα φάρμακα που απαιτούνται. Και δεν πρέπει να είναι κερασμένα από το ασφαλιστικό μας ταμείο.

Εγώ πάλι, θα προτιμούσα να υπάρχουν Ζυπρεξιές, Λαντοσιές, και Ρισπερνταλόδεντρα, που θα μπορούσαν να καλλιεργούνται και να προσφέρουν δωρεάν τον καρπό τους. (==> Σκληροί, άκαρδοι γεωπόνοι).

Ή, θα ήλπιζα σε μια καλύτερη τιμολογιακή πολιτική από το Ελ κράτος, με πιο τακτικές και ουσιαστικές υποτιμήσεις των τιμών των φαρμάκων, συν τη μείωση του ποσοστού κέρδους του φμφ σε πιο χαμηλά-κλιμακωτά επίπεδα, για να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση. Π.χ., είναι απαράδεκτο στο Ην. Βασίλειο η τιμή του Γιουκρίας (Eucreas) να είχε υποτριπλασιαστεί μέσα σε ένα εξάμηνο από την κυκλοφορία του, ενώ αντίθετα εδώ το αγοράζαμε για χρόνια με την αρχική του τιμή (127 ευρώ) και μόλις προσφάτως να έχει πέσει (66 ευρώ), πάλι όχι όσο θα έπρεπε.

Ο ασφαλισμένος (ή ανασφάλιστος) που έχει το πρόβλημα, είναι λογικό να ζητάει το καλύτερο-ακριβότερο προϊόν σε ό,τι αφορά το φάρμακο, με το καλύτερό δυνατό σέρβις ( άραγε γιατί δεν υπάρχει και εγγύηση καλής λειτουργίας; ) και αν είναι δυνατόν, δωρεάν. Σε μια ιδεατή κατάσταση, ο ασφαλισμένος θα μπορούσε να πάει στο φαρμακείο της γειτονιάς του και να πάρει δωρεάν ό,τι θέλει, όποτε το θέλει, με βάση τις ανάγκες και την εμπειρία του. Υπάρχει όμως κανένα μέρος του πλανήτη που να συμβαίνουν αυτά;
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Ιουλίου 2011, 08:25:17 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

19 Ιουλίου 2011, 22:15:50
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Πιστεύω ότι ανήκει σε αυτό το thread λόγω ουσίας.

Αυστηρότερες ποινές σε γιατρούς ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ για υπερσυνταγογράφηση
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Με αλλαγές, τις οποίες κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, αλλά και με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώνουν ότι το καταψηφίζουν, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

 Στις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η επιβολή αυστηρότερων ποινών σε γιατρούς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι παραπέμπονται στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα για υπερσυνταγογράφηση, προκλητή ζήτηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων ή κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

Σύμφωνα με τη νέα αλλαγή, μπορεί με απόφαση του Διοικητή του ιδρύματος ή του προέδρου του Ταμείου να αφαιρείται η δυνατότητα συνταγογράφησης για ασφαλισμένους των φορέων αλλά και το βιβλιάριο συνταγογράφησης μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο.

Η σχετική απόφαση εκδίδεται μετά από κλήση του ιατρού για παροχή έγγραφων εξηγήσεων εντός πέντε ημερών από την ημέρα κοινοποίησης της σχετικής κλήσης.

Επίσης, με άλλη τροποποίηση, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση «πόθεν έσχες» οι γιατροί διευθυντές που υπηρετούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και μεταφέρονται στον ΕΟΠΥΥ.
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

16 Φεβρουαρίου 2012, 15:25:40
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Διαβάστε πρόσφατη σχετική συζήτηση για συνάδελφο που τον κατήγγελαν σε Ιατρικό Σύλλογο, γιατί αρνήθηκε να αντιγράψει φάρμακα που είχε συστήσει στον ασθενή άλλος Ιατρός !!


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Φεβρουαρίου 2012, 15:40:32 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Μαρτίου 2012, 15:12:50
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από πρόσφατο μήνυμα του Διακοσμητή σε άλλη ενότητα του φόρουμ:

Ξέπλυμα συνταγών από ιατρούς εξωτερικών ιατρείων Νοσοκομείων, που δήθεν "δεν μπορούν" να δώσουν συνταγή ΕΟΠΥΥ και ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους στέλνοντας τους "στον αγροτικό"  ...ΤΕΛΟΣ!!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 3 Μαρτίου 2012, 07:38:23 από Πατρωνάκης Μάνος »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Μαρτίου 2012, 11:36:58
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Συνάδελφοι καμιά ιδέα για το πώς θα αντιμετωπίσω εγώ το πρόβλημα αυτό με τις αντιγραφές φαρμάκων και εξετάσεων στο Κ.Υ με δεδομένο ότι οι περισσότεροι άλλοι συνάδελφοι λειτουργούν ως «καλοί» και κάνουν όλες αυτές τις «εξυπηρετήσεις» στους «ασθενείς»??
 Έχει πέσει στην αντίληψη μου (μιας και είμαι ο «κακός», ο «αυστηρός» του Κ.Υ που δεν «εξυπηρετώ»  και θέλω να «κάνω έλεγχο σε οτιδήποτε σφραγίζω και υπογράφω» όπως λεν οι ασφαλισμένοι )πολλές εξετάσεις και φάρμακα που γράφονται σε απλό χαρτί αρκετές φορές δεν αφορούν τον κάτοχο αυτού του χαρτιού, αλλά άλλον  πιθανόν ανασφάλιστο , που τώρα χρησιμοποιούν και τον ΟΓΑ και το ΙΚΑ (Παλιότερα αυτό γινόταν με τον ΟΠΑΔ).
 Το πάρτυ καλά κρατεί!!!!

3 Μαρτίου 2012, 13:40:56
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Αγαπητε κ.Κτιστακη
Ο προβληματισμος σου ειναι  προβληματισμος πολλων εδω μεσα.Μετα από πολλαπλες εσωτερικες συγκρουσεις και υπέρβαση κοκκινων γραμμων εχω αποφασισει να μην υπογραφω ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ δε μου αρεσει.Οχι με την έννοια μιας διαστρεβλωμενης καταχρησης εξουσιας αλλά επειδη ο,τι τελικα φθανει στα καταστιχα του Ελ κρατους ,έστω και αν πρωταρχικως γραφηκε από άλλους,τελικα φερει την υπογραφη μου.
Σε σημεια λοιπον που για μενα κάποια αγωγη(ειδικα σε ΟΞΕΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ)-εργ.εξεταση κτλ ειναι υπερβολικη ή απλά δε συμφωνω προσπαθω ευγενικα να εξηγησω στον ασθενη πως δε συμφωνω(όχι πως διαφωνω αλλά δε συμφωνω) και δεδομενης της ικανοτητας πλέον ΟΛΩΝ να συνταγογραφουν ηλεκτρονικα αν ο σασθενης επιμενει τον στελνω πίσω σε αυτον που τον ειδε αρχικα.Δε μπορω προσωπικα να γινω το "πλυντηριο" άλλων.Επίσης αν κάποιοι άλλοι συναδελφοι στο ΚΥ θέλουν να φανουν καλοι και εξυπηρετικοι...ιδου η Ροδος!
Τέλος αν λαμβανει χρονια αγωγη και λαμβανει πχ μια εξωγηινη κλοπιδογρελη θα τη γραψω αφου εχει γνωματευση καρδιολογου-νευρολογου και πάνω στη συνταγη θα γραψω ΣΝ,γνωματευση κυριου ταδε,καρδιολογου,κρατωντας ταυτοχρονα αντιγραφο της συνταγης του "ειδικου" σε λευκο χαρτακι (ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΝΟΣΗΜΑ,ΟΝΟΜΑ ΙΑΤΡΟΥ-ΟΝΟΜΑ ΑΣΘΕΝΗ-ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ)
Επίσης σε περιπτωσεις που κάποιος γραφει Καρδ.Ανεπαρκεια-κολπικη μαρμαρυγη συμμετοχη 10%(ΆΛΛΟ ΑΓΚΑΘΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΙς ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ) φυσικα του εξηγω πως ο νομος λεει 25% και ετσι του τα γραφω και ας λέει ο ειδικος ό,τι θελει!
Και εγω ενδεχομενως γινομαι ΚΑΚΟΣ αλλά καλύΤερα ΚΑΚΟΣ παρα ...θυμα ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΕΧΩ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ!
+

3 Μαρτίου 2012, 15:22:01
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Το πρόβλημα είναι πως αντιμετωπίζεις καθημερινά τις βρισιές και τις φασαρίες από τους ασθενείς, που ποτέ κανένας δεν τους έφερε την παραμικρή αντίρρηση σε αυτό που «θέλουν» είτε είναι για αυτούς είτε για συγγενικό πρόσωπο και αρνούνται να καταλάβουν το ρόλο και την ευθύνη που έχεις απέναντι τους, αλλά και απέναντι στον νόμο και κανονισμό, γιατί αυτοί απλά «θέλουν» κάτι είτε  το δικαιούνται είτε όχι και έμαθαν να το έχουν, άρα το δικαιούνται.  Έχω σκεφτεί ακραία μέτρα π.χ όταν έχουν στο χέρι τους χαρτάκι που να γράφει φάρμακα ή εξετάσεις και από τον υποτυπώδη έλεγχο βλέπω ότι είτε δεν έχουν εξεταστεί από τον ιατρό (γιατί αφορά άλλον το χαρτάκι) είτε δεν έχουν κάνει τον απαραίτητο έλεγχο π.χ πολλοί έχουν διάγνωση οστεοπόρωση, χωρίς ποτέ να έχουν κάνει  έστω μια BMD ή εάν την έχουν κάνει είναι φυσιολογική,  να κρατώ  αυτό το χαρτί και να τα καταθέσω στον ανάλογο ΦΚΑ για έλεγχο, αλλά αυτό θα με βάλει σε περισσότερα τρεξίματα.
Και μια ιστορία για να γίνει κατανοητό η κατάσταση της περιοχής:
 Παλιότερα (προ 6ετίας) ασθενής, μου είχε πατάξει τα βιβλιάρια στα μούτρα βρίζοντας,  επειδή δεν συνταγογράφησα(όπως έκαναν όλοι) μαζί δυο φάρμακα (actos & avantia). Άλλος μου έκανε το ίδιο, επειδή κατά την συνταγογραφία σημείωσα στο βιβλιάριο ότι εγώ για να συνεχίσω την συνταγογραφία έπρεπε να μου προσκομίσει κάποιον  έλεγχο που συνιστούσα. Ασθενής με Α.Υ που ελάμβανε αγωγή δυο φάρμακα 15 χρόνια, χωρίς ποτέ κάποιος να του συστήσει να κάνει έναν έλεγχο των οργάνων στόχου. Φυσικά μετά που τα έκανε (γιατί πιθανόν να του το είπε και άλλος) και κατέληξε να κάνει μπαλονάκι σε δυο αγγεία, να πάρει αγωγή από τον οφθαλμίατρο και τον νεφρολόγο  και να μπει σε ινσουλίνη και να καταλήξει να παίρνει τελικά 13 φάρμακα και αναλώσιμα αντί των δυο, μου δήλωσε ότι αυτός πλέον με εμπιστεύεται και για κάθε πρόβλημά του θα απευθύνεται σε εμένα. Τέτοιοι, ασθενείς και μη, δυστυχώς είναι αρκετοί καθημερινά. Να δείτε αυτοί που «θέλουν» κάποιο πιστοποιητικό π.χ για όπλο ή για άδεια δικαστηρίου, πως απειλούν και το τι φασαρία κάνουν για να το πάρουν και καταφέρνουν να το πάρουν τελικά από άλλον. Ευτυχώς τέτοιοι σε εμένα έρχονται λίγοι, γιατί πλέον έχουν μάθει ότι δεν τους «εξυπηρετώ», αλλά επηρεάζουν άλλους που μόλις ακούσουν  το όνομα μου (χωρίς ποτέ να τους έχω δει),  ζητούν  άλλο ιατρό.
 Όμως εάν είναι να περνώ αυτόν τον σκόπελο για να με εμπιστευτεί τελικά κάποιος ασθενής ,μου είναι πολύ ψυχοφθόρο και αυτοί που τελικά καταλαβαίνουν είναι λίγοι.

3 Μαρτίου 2012, 21:47:11
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

ΦΙΛΙΩ ΤΟΠΚΑΡΙΔΟΥ


θα συμφωνησω με τους προλαλησαντες.αν και ιδιωτης μου εχει συμβει να διωξω ατομο που ηθελε να γραψει φαρμακα που δεν επαιρνε,η φαρμακα που εγραψε προ μιας εβδομαδας(π.χ. σιταγλιπτινη η κλοπιδογρελη),στελνω σε συναδελφους αλλης ειδικοτητας για συνταγογραφηση που δεν με αφορα,κοβω κοσμο στα διπλωματα,διωχνω στρατιες ανηλικων που ζητουν δικαιολογητικο για απουσιες ...και πανε παρα διπλα και γινεται η δουλεια τους.φυσικα τρωω και το αναλογο στολισμα.μια μαλιστα που δεν της εγραψα τα φαρμακα της με εβριζε  γιατι εδωσα και ορκο(να της γραφω τα φαρμακα?)και δεν τον τιμω.....οσον αφορα τα ποσοστα χαμος....και τωρα με τη δραστικη να δουμε τι θα γινει...εκει ποιος ειναι υπευθυνος???ο γιατρος?ο φμκ?η ο εοφ?

3 Μαρτίου 2012, 23:57:08
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
θα συμφωνησω με τους προλαλησαντες.αν και ιδιωτης μου εχει συμβει να διωξω ατομο που ηθελε να γραψει φαρμακα που δεν επαιρνε,η φαρμακα που εγραψε προ μιας εβδομαδας(π.χ. σιταγλιπτινη η κλοπιδογρελη),στελνω σε συναδελφους αλλης ειδικοτητας για συνταγογραφηση που δεν με αφορα,κοβω κοσμο στα διπλωματα,διωχνω στρατιες ανηλικων που ζητουν δικαιολογητικο για απουσιες ...και πανε παρα διπλα και γινεται η δουλεια τους.φυσικα τρωω και το αναλογο στολισμα.μια μαλιστα που δεν της εγραψα τα φαρμακα της με εβριζε  γιατι εδωσα και ορκο(να της γραφω τα φαρμακα?)και δεν τον τιμω.....οσον αφορα τα ποσοστα χαμος....και τωρα με τη δραστικη να δουμε τι θα γινει...εκει ποιος ειναι υπευθυνος???ο γιατρος?ο φμκ?η ο εοφ?
Φιλιώ το πρόβλημα είναι δεδομένο. Προσωπικά πιστεύω ότι:
1) Με τη συνταγογράφηση ξεμπερδεύει κανείς μια και καλή εξηγώντας από την αρχή ότι παρακολουθεί ασθενείς και δεν ασκεί το σπορ της κατ' επίκλησιν συνταγογραφίας. Η αλήθεια είναι ότι η ταμειακή ιατρική δυσχεραίνει τη θέση του γιατρού, αλλά πάντα μπορεί κανείς να πει: "Αν με επιλέγεις ως γιατρό σου, επέτρεψέ μου να σε εξετάσω και να σου πω τη γνώμη μου". Έχω δει ότι αυτή η πρακτική διώχνει πράγματι ένα μέρος ασθενών, αλλά ελκύει πολλούς περισσότερους. Και αυτό γιατί αυτοί που θέλουν να "κάνουν τη δουλειά τους" είναι λιγότεροι από αυτούς που θέλουν ένα γιατρό να τους παρακολουθεί. Μια κλασική προτροπή που μπορεί να συντομεύσει το χρόνο αντιπαράθεσης είναι: "Ξέρεις, το ηλεκτρονικό σύστημα καταγράφει τι πάμε να κάνουμε, και πολύ φοβούμαι ότι θα εκτεθείς κι εσύ" (δεν πιάνει τόσο σε συμβεβλημένους με χειρόγραφες...).
2) Κάθε απόπειρα να μας εμπλέξουν σε παρανομία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται νηφάλια αλλά ξεκάθαρα: "Εγώ είμαι εδώ για να σε βοηθήσω, κι εσύ μου ζητάς να πω ψέματα; Πώς να το κάνω αυτό; Κι όταν αργότερα χρειαστείς κάτι στ' αλήθεια, τι αξία θα έχει η υπογραφή μου;". Ένας άλλος τρόπος είναι: "Καταλαβαίνω ότι θέλεις να εξυπηρετηθείς, πραγματικά δεν ξέρω τι έγινε και έμεινες χωρίς φάρμακα/χωρίς ασφάλεια, όμως το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σου δώσω λίγα χρήματα γι' αυτή τη φορά ώστε την άλλη να είμαστε εντάξει". Ένας ακόμη χειρισμός σε ασθενείς που είναι ειλικρινείς ότι θέλουν πέτσινη άδεια είναι ο εξής: "Μπορώ να σου γράψω μια-δυο μέρες να ξεκουραστείς, αλλά μόνο με ψυχιατρική γνωμάτευση, ας πούμε π.χ. κρίση πανικού". Αυτό κάνει τους άνδρες συνήθως να κάνουν μεταβολή πάραυτα χωρίς κανένα καυγά. Επίσης μια καλή λύση είναι να τυπώσεις ένα αριθμημένο μπλοκ γνωματεύσεων και να το παρουσιάζεις λέγοντας: "Πώς να σου δώσω γνωμάτευση για προχθές;" κ.λ.π.
3) Η άλλη ειδικότητα, αν έχει λίγο από το δικό σου πνεύμα, θα σε θυμηθεί όταν χρειαστεί...
4) Για τα διπλώματα τι να πω... Αν θέλεις να ανήκεις σε αυτούς που βλέπουν π.χ. 400 περιστατικά το μήνα και τα 50 να είναι διπλώματα, πάσο. Τα δικά μου πάντως είναι 1/220 και το 78% είναι ανανεώσεις (με προβλήματα, συνήθως).
Keep walking, not crawling.
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Μαρτίου 2012, 00:13:00 από Βασίλης Παπαδόπουλος »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

4 Μαρτίου 2012, 10:18:52
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Θα συμφωνήσω μαζί σου φίλε Βασίλη , αλλά σε ένα Κ.Υ με προϊστορία στην κακώς εννοούμενη εξυπηρέτηση και με την αντισυναδελφική συμπεριφορά κάποιων ιδιωτών που προτρέπουν τους ασθενείς μέχρι και να μας δείρουν εάν λέει δεν τα «γράψουμε», γιατί αυτός είναι ο ειδικός και εμείς υποχρεούμαστε να αντιγράφουμε αυτό που λέει, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. 
Ο ι ασθενείς (αφού πρώτα έχουν δασκαλευτεί με τον παραπάνω τρόπο)   πάντα απαντούν ότι «εγώ πληρώνω ασφάλεια και άρα  δικαιούμαι να πάρω τα φάρμακα θέλεις δεν θέλεις και ότι  εσένα σε πληρώνω εγώ, άρα θα κάνεις αυτό που σου λέω». Στο πρώτο σκέλος απαντώ : «ναι δικαιούσαι αφού έχεις ασφάλεια, αλλά όχι ότι θέλεις, αλλά αυτό που χορηγεί το ταμείο σου με τον τρόπο που σου το χορηγεί και όχι ότι και όπως θέλεις εσύ ή ότι σου πει ο καθένας». Στο δεύτερο σκέλος απαντώ: «τότε να μου πληρώσεις όλα τα χρωστούμενα και τις εφημερίες που μου χρωστάς, αφού με πληρώνεις εσύ». Το αποτέλεσμα είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων να φύγουν  βρίζοντας .  Ελάχιστοι είναι που καταλαβαίνουν, αλλά αυτοί από την αρχή δεν είναι απαιτητικοί.

4 Μαρτίου 2012, 11:12:09
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα συμφωνήσω μαζί σου φίλε Βασίλη , αλλά σε ένα Κ.Υ με προϊστορία στην κακώς εννοούμενη εξυπηρέτηση και με την αντισυναδελφική συμπεριφορά κάποιων ιδιωτών που προτρέπουν τους ασθενείς μέχρι και να μας δείρουν εάν λέει δεν τα «γράψουμε», γιατί αυτός είναι ο ειδικός και εμείς υποχρεούμαστε να αντιγράφουμε αυτό που λέει, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. 
Ο ι ασθενείς (αφού πρώτα έχουν δασκαλευτεί με τον παραπάνω τρόπο)   πάντα απαντούν ότι «εγώ πληρώνω ασφάλεια και άρα  δικαιούμαι να πάρω τα φάρμακα θέλεις δεν θέλεις και ότι  εσένα σε πληρώνω εγώ, άρα θα κάνεις αυτό που σου λέω». Στο πρώτο σκέλος απαντώ : «ναι δικαιούσαι αφού έχεις ασφάλεια, αλλά όχι ότι θέλεις, αλλά αυτό που χορηγεί το ταμείο σου με τον τρόπο που σου το χορηγεί και όχι ότι και όπως θέλεις εσύ ή ότι σου πει ο καθένας». Στο δεύτερο σκέλος απαντώ: «τότε να μου πληρώσεις όλα τα χρωστούμενα και τις εφημερίες που μου χρωστάς, αφού με πληρώνεις εσύ». Το αποτέλεσμα είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων να φύγουν  βρίζοντας .  Ελάχιστοι είναι που καταλαβαίνουν, αλλά αυτοί από την αρχή δεν είναι απαιτητικοί.

Έχεις απόλυτο δίκιο για την κατάσταση στα ΠΙ - κάποτε έλλωστε πέρασα κι εγω από ένα που είχε 7000 άτομα στην περιοχή ευθύνης του με 85% μουσουλμανικό πληθυσμό που δεν μπορούσε στην πειοψηφία του να συνεννοηθεί ούτε για τα στοιχειώδη. Θέλει τόσο κόπο, τόσο αγώνα, τόση προσπάθεια, τόση επιμονή, κι όλα αυτά με τόση ταπείνωση, που δεν μπορείς να τα αντέξεις μόνος σου, ειδικά αν σκέφτεσαι ότι ο μισθός σου φτάνει μόνο για τις μισές μέρες του μήνα. Τι να πω... Ότι και να πω, ο καθένας έχει δίκιο. Ένα άτεγκτο "όχι" μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα σε κάποιον απελπισμένο... Ίσως η διάκριση να είναι λύση, αλλά αυτό είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο να το συναντήσει κανείς στη ζωή του.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

4 Μαρτίου 2012, 11:22:02
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ίσως η διάκριση να είναι λύση, αλλά αυτό είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο

Κι εγώ συναντώ πολλές δυσκολίες στο να επιβάλλω "διακρίσεις" ανάμεσα στους ασφαλισμένους.

Ο πολυχρονεμένος μας υπουργός διακήρυξε σε όλους τους τόνους ότι τα γενόσημα πρέπει να ανεβούν από το 18 στο 50%, ο σχετικός εφαρμοστικός νόμος ήδη πήρε ΦΕΚ και επικρέμονται έλεγχοι και κυρώσεις στους παραβάτες ιατρούς.

Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος του 50%, πρέπει προφανώς κάποιους ασφαλισμένους που έπαιρναν πρωτότυπα, να τους περάσεις σε γενόσημα. Πώς όμως διαχωρίζεις ποιοί θα συνεχίσουν τα πρωτότυπα και ποιοί θα μπουν σε γενόσημα ώστε να εξυπηρετηθεί αυτό το ιδιόρρυθμο 50-50 του υπουργού;
Και τί απαντάς όταν έρθει ένας ασφαλισμένος και σου πει: - Μα, γιατρέ, της γειτόνισσάς μου τα φάρμακα δεν τα πείραξες. Τα δικά μου γιατί τα άλλαξες;
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Μαρτίου 2012, 11:24:28 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Μαρτίου 2012, 19:31:47
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ίσως η διάκριση να είναι λύση, αλλά αυτό είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο

Κι εγώ συναντώ πολλές δυσκολίες στο να επιβάλλω "διακρίσεις" ανάμεσα στους ασφαλισμένους.

Ο πολυχρονεμένος μας υπουργός διακήρυξε σε όλους τους τόνους ότι τα γενόσημα πρέπει να ανεβούν από το 18 στο 50%, ο σχετικός εφαρμοστικός νόμος ήδη πήρε ΦΕΚ και επικρέμονται έλεγχοι και κυρώσεις στους παραβάτες ιατρούς.

Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος του 50%, πρέπει προφανώς κάποιους ασφαλισμένους που έπαιρναν πρωτότυπα, να τους περάσεις σε γενόσημα. Πώς όμως διαχωρίζεις ποιοί θα συνεχίσουν τα πρωτότυπα και ποιοί θα μπουν σε γενόσημα ώστε να εξυπηρετηθεί αυτό το ιδιόρρυθμο 50-50 του υπουργού;
Και τί απαντάς όταν έρθει ένας ασφαλισμένος και σου πει: - Μα, γιατρέ, της γειτόνισσάς μου τα φάρμακα δεν τα πείραξες. Τα δικά μου γιατί τα άλλαξες;
Νομίζω ότι όλοι πλέον έχουμε αντιληφθεί ότι το 18% αφορά μετρήσεις της ΗΔΙΚΑ μέσω e-syntagografisi που ως κύριος όγκος αφορούν ιδιωτικά ιατρεία. Όμως η αίσθηση είναι ότι τα περισσότερα γενόσημα γράφονται εκτός αυτών (στο ΙΚΑ, στα ΚΥ και στα ΠΙ). Αυτό δεν αποτελεί μομφή, είναι όμως μία καθομολογούμενη αλήθεια. Και για το λόγο αυτό πιστεύω ότι (όπως έγινε και με το χρέος) η ανάγκη για προὠθηση γενοσήμων πιθανόν διογκώνεται τεχνητά (ή έστω από ανικανότητα διαχείρησης δεδομένων, αν δέχεται κανείς αυτήν την εκδοχή) ίσως προς επίτευξη άλλου σκοπού (άγνωστου - λέμε τώρα). Αυτό βέβαια δεν έχει να κάνει τίποτε με την άποψή μου ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος πρέπει να συνταγογραφείται ουσία.
Η αντικατάσταση φαρμάκων, αν τυχόν επιβληθεί για κάποιο λόγο, δεν πρέπει να έχει να κάνει με ασθενείς, αλλά με ουσίες. Ως γιατρός εμπιστεύομαι μία γενόσημη π.χ. σιμετιδίνη (λέμε τώρα) διότι ξέρω ότι οι εναλλακτικές λύσεις είναι πιο κοντά στην ποιότητα που θεωρώ αποδεκτή, αλλά δε θα αλλάξω καμμία π.χ. αμπικιλλίνη, διότι έχω πληροφορηθεί ότι κυκλοφορεί και κάποια κατηγορίας junk, οπότε δεν το ρισκάρω.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

4 Μαρτίου 2012, 22:21:14
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Απλά μια πρόσθετη πληροφορία: σύμφωνα με τον IMS (παρακολουθεί τις λιανικές πωλήσης φαρμάκων) το ποσοστό των generics το Α' εξάμηνο του 2011 ήταν περίπου 19%.

Νεότερα στοιχεία εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δε νομίζω να έχει πάει πολύ παραπάνω στις μέρες μας, συνεπώς το 18% που αναφέρεται δεν είναι παράλογο...

« Τελευταία τροποποίηση: 4 Μαρτίου 2012, 22:23:08 από tasath »
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

4 Μαρτίου 2012, 22:40:47
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Απλά μια πρόσθετη πληροφορία: σύμφωνα με τον IMS (παρακολουθεί τις λιανικές πωλήσης φαρμάκων) το ποσοστό των generics το Α' εξάμηνο του 2011 ήταν περίπου 19%.

Νεότερα στοιχεία εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δε νομίζω να έχει πάει πολύ παραπάνω στις μέρες μας, συνεπώς το 18% που αναφέρεται δεν είναι παράλογο...
Ευχαριστούμε για την πληροφορία, ωστόσο έχω μία μικρή αμφιβολία ακόμη.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
25941 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιανουαρίου 2009, 15:26:01
από Αγωνιστική Παρέμβαση
3 Απαντήσεις
7501 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Οκτωβρίου 2009, 19:10:07
από Koterakis
4 Απαντήσεις
3959 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Απριλίου 2010, 00:22:06
από Chris123GR
0 Απαντήσεις
2044 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Ιουνίου 2013, 11:31:43
από Argirios Argiriou
23 Απαντήσεις
31626 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Μαΐου 2017, 09:04:53
από Αδαμάντιος Σκούφαλος