Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 12:09:44

Ψηφοφορία

Εσείς τον αφήνετε να παίξει στην ομάδα;

Ναι, με την γνωμάτευση μπορει να παίζει
Όχι, με βάση τη γνωμάτευση δεν μπορεί να παίζει.
Όχι, η γνωμάτευση επιτρέπει μόνο για σχολική γυμναστική

Αποστολέας Θέμα: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...  (Αναγνώστηκε 323065 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Νοεμβρίου 2008, 11:34:03
Απάντηση #45
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο δυστυχής θανών ήταν φαρμακοποιός.
Νομίζω ότι τα σχόλια περιτεύουν.
Να'ναι καλά εκεί πάνω ο κ.Δημήτρης....

Συνάδελφε, τα σχόλιά μου είχαν σχέση με τον τρόπο διοργάνωσης και πραγματοποίησης του συγκεκριμένου αγώνα που στηρίχτηκε σε υπογραφή υπεύθυνων δηλώσεων από τους συμμετέχοντες, σε αντιδιαστολή με την υποχρέωση υπογραφής από γιατρό σε άλλες περιπτώσεις (δελτία αθλητών, αθλητικές μαθητικές ταυτότητες, ατομικό δελτίο υγείας μαθητών κλπ).
Σίγουρα ο θάνατος ενός συνανθρώπου μας είναι δυσάρεστο γεγονός είτε τον γνωρίζουμε είτε όχι.

11 Νοεμβρίου 2008, 17:16:53
Απάντηση #46
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο δυστυχής θανών ήταν φαρμακοποιός.

Tεθνηκώς δεδικαίωται... Για το "δυστυχής" δεν είμαστε ποτέ σίγουροι.
Στον μαραθώνιο έλαβε μέρος συμβολικά και ο υπουργός υγείας.

Πολύ σωστή η παρατήρηση του Διαμαντή η συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις να συνοδεύεται από Υπεύθυνη Δήλωση όπου θα δηλώνεται η ρητή συναίνεση του συμμετέχοντα  ή του κηδεμόνα, αφού πρώτα έχει ενημερωθεί από τον ιατρό για τους τυχόν κινδύνους, ακόμη και στατιστικούς, εμφάνισης ενός αιφνίδιου θανάτου στη διάρκεια άσκησης.

Είναι άδικο η Νομοθεσία να καθίζει στο σκαμνί έναν ιατρό γιατί δεν προέβλεψε το μη προβλέψιμο, δηλαδή πότε και πώς θα επέλθει ο θάνατος σε ένα φαινομενικά υγιές παιδί ή υγιή ενήλικα μέσα από μια εξέταση ρουτίνας, που μάλιστα μπορεί να περιλαμβάνει την έκδοση ως 20-30 τέτοιων πιστοποιητικών σε ένα πρωί.
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Νοεμβρίου 2008, 17:19:13 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

11 Νοεμβρίου 2008, 20:09:05
Απάντηση #47
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Είμαι πολύ ευτυχής γιατί το 400ό μου ποστ στο Φόρουμ έρχεται να γνωστοποιήσει στους εκλεκτούς αναγνώστες του Φόρουμ μια νέα διάσταση επάνω στο ζήτημα των "Γνωματεύσεων" - μια διάσταση που ούτε καν τη φανταζόμουν.

Μέχρι τώρα ο γράφων, όταν του προσκόμιζαν τα τυποποιημένα δελτία σχολικού αθλητισμού, εκείνα με τη φωτογραφία, τα στοιχεία του μαθητή και το στιχάκι "Βεβαιώνεται ότι ο ανωτέρω μαθητής μπορεί να λάβει μέρος σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς κίνδυνο για την υγεία του. O ιατρός (υπογραφή)", εξηγούσε στον μαθητή ότι μόνο ο Ύψιστος μπορούσε να βάλει την υπογραφή του για κάτι τέτοιο, και κατόπιν έγραφε το παρακάτω δικό του "στιχάκι":

"Γνωματεύεται ότι σύμφωνα με το ιστορικό και την κλινική εξέταση, και με την επιφύλαξη των περιορισμών που ισχύουν ως προς την ειδικότητα και την ευαισθησία των μεθόδων αυτών, δεν συντρέχει κατά την παρούσα χρονική στιγμή εμφανής λόγος αποχής του ανωτέρω μαθητή από ήπιες σχολικές γυμναστικές εκδηλώσεις."

Ποια είναι η είδηση; Ότι πλέον έχω περιέλθει στη δυσμένεια του Γυμναστή, που νιώθωντας ότι τα οπίσθια του δεν είναι εντελώς καλυμένα αφού βλέπει ότι τραβάω κι εγώ το σεντόνι προς το μέρος των δικών μου (κατά τη ρήση του Διαμαντή στο παλιό Φόρουμ), αλλά μη μπορώντας να παρέμβει και να μου επιβάλλει αυτός τί θα υπογράψω, προτρέπει τους μαθητές του να μην προσέρχονται στην ταπεινότητα μου για δελτία!

Υπό άλλες συνθήκες, δεν θα επέχαιρα γι' αυτό το "επίτευγμα" μου. Ωστόσο, το γελοίο της υπόθεσης με τις γνωματεύσεις - βεβαιώσεις για τα αβεβαίωτα, διασκεδάζει τα όποια νέφη τύψεων για τη μη προτίμηση μου από τον "Ασθενή". Η δικαίωση όμως ήρθε ακριβώς σήμερα, όταν συνάδελφος μου ζήτησε το ακριβές κείμενο της "δικής μου" γνωμάτευσης, το οποίο φυσικά έδωσα, ώστε ο Γυμναστής να το ξαναβρεί μπροστά του!
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Νοεμβρίου 2008, 20:59:11 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

11 Νοεμβρίου 2008, 21:39:48
Απάντηση #48
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μέχρι τώρα ο γράφων, όταν του προσκόμιζαν τα τυποποιημένα δελτία σχολικού αθλητισμού, εκείνα με τη φωτογραφία, τα στοιχεία του μαθητή και το στιχάκι "Βεβαιώνεται ότι ο ανωτέρω μαθητής μπορεί να λάβει μέρος σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς κίνδυνο για την υγεία του. O ιατρός (υπογραφή)"

Αφού εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για τις ποιητικές (στιχάκια) εμπνεύσεις σου που επιφυλάσσομαι να χρησιμοποιήσω κι αφού διευκρινίσω ότι όσα είχα αναφέρει στο παλιό φόρουμ για το σεντόνι (που το θυμήθηκες αλήθεια) δεν αφήνουν κανένα υπονοούμενο για ύπαρξη οποιασδήποτε πονηρής σχέσης μεταξύ του ιατρού και του γυμναστή έχω να ρωτήσω κάτι γιατί με μπέρδεψες λίγο:
Φωτογραφία έχουν μόνο οι αθλητικές μαθητικές ταυτότητες για τους μαθητές που μετέχουν σε σχολικούς αγώνες. Τα Ατομικά Δελτία Υγείας που είναι για όλους του μαθητές ανά 2 (Δημοτικό) ή 3 (Γυμνάσιο - Λύκειο) χρόνια, δεν έχουν φωτογραφία. Το στιχάκι είναι κοινό σε όλα;
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Νοεμβρίου 2008, 23:25:40 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

11 Νοεμβρίου 2008, 21:56:49
Απάντηση #49
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τo στιχάκι είναι κοινό σε όλα;

Ευχαριστώ που μου δίνετε λαβή για να κάνω τη διευκρίνηση:

Στις αθλητικές μαθητικές ταυτότητες, που στην περιοχή μου είναι σελίδες Α4 με μια φωτογραφία του μαθητή (ή της μαθήτριας, που θα προσέθετε και ο flone) στην πάνω αριστερή γωνία, υπάρχει αρκετός χώρος κάτω από τα στοιχεία του μαθητή (-τριας) και εκεί γράφω, στην πατροπαράδοτη ιατρική σανσκριτική γραφή, το στιχάκι.
 
Στα Ατομικά Δελτία Υγείας, αυτά με τα κουτάκια, λόγω έλλειψης χώρου δεν γράφω το στιχάκι, αλλά στην ερώτηση-πόρισμα "Ο μαθητής μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες", σβήνω φυσικά το προκλητικό και πλεονεκτικό "όλες" και κατόπιν κυκλώνω και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ. Μάλιστα, τα κυκλώνω με διαφορετικό στυλό και κατόπιν υπογράφω με το στυλό που κύκλωσα το ΟΧΙ, ώστε αν βρεθώ απολογούμενος να ισχυριστώ ότι κύκλωσα μόνο το ΟΧΙ και ότι το ΝΑΙ κυκλώθηκε εκ των υστέρων, κακόβουλα, από άλλον.  8)

Ελπίζω να υπήρξα αρκετά κατατοπιστικός και παραμένω στη διάθεση σας.  ;)
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Νοεμβρίου 2008, 22:01:52 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

18 Νοεμβρίου 2008, 21:59:21
Απάντηση #50
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Μια ...γνωμάτευση για τον αθλητή Αρντά της Γαλατασαράι:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

27 Νοεμβρίου 2008, 10:24:02
Απάντηση #51
Αποσυνδεδεμένος

tabis


Θέμα ταυτοπροσωποίας θέτετε? Εγώ ζητάω πάντα και ταυτότητα ή βιβλιάριο υγείας. Πολλές φορές οι αθλητικές ταυτότητες έρχονται χωρίς σφραγίδα στη φωτογραφία ή χωρίς καθόλου φωτογραφία.

3 Ιανουαρίου 2009, 15:48:28
Απάντηση #52
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Στη Νόσο Kawasaki στρέφονται, σύμφωνα με το BBC, οι υπόνοιες για τον αιφνίδιο θάνατο του 16χρονου υιού του John Travolta:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

13 Φεβρουαρίου 2009, 23:54:23
Απάντηση #53
Αποσυνδεδεμένος

Ν.ΔΗΜΟΥ

Επώνυμοι
Την εποχή αυτη γίνονται προσλήψεις εποχιακών δασοπυροσβεστών,οπότε χρειαζονται και βεβαίωση υγείας.Ηρθαν λοιπόν οι πρώτοι και αφού τους εξέτασα τους χορήγησα βεβαίωση που έγραφε ΄΄κλινικά υγιής''.Ελα όμως που ο συνάδελφος Στρατιωτικός ιατρός που παραλάμβανε τις βεβαιώσεις δεν το ήθελε έτσι,γιατί σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε ζήταγε βεβαίωση όπου να προκύπτει η καλή κατάσταση της υγείας .Και το ήθελε ακριβώς έτσι.Δηλαδή ο  κ.  τάδε αφου εξετάσθηκε  έχει σε καλή κατάσταση την υγεία του.Του τηλεφώνησα και προσπάθησα να τον πείσω ότι στην ιατρική ορολογία δεν υπάρχει ο όρος ΄΄καλή κατάσταση της υγείας του''Ανένδοτος....Κι από την άλλη η προθεσμία λήξης των δικαιολογητικών πλησιάζει.Λυπήθηκα τα παιδιά,άνεργοι είναι.Δεν θα ήθελα η έλλειψη κριτικής άποψης ορισμένων να είναι η αιτία να παραμείνουν άνεργοι..Εσείς τι θα κάνατε;Εγώ συνενοήθηκα με τον πρόεδρο της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου μου,καθορίσαμε υπο ποιό κλινικοεργαστηριακό έλεγχο θα περάσουν και τους χορηγούμε κατόπιν την βεβαίωση που αναφέρεται η καλή κατάσταση της υγείας τους.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

14 Φεβρουαρίου 2009, 00:28:38
Απάντηση #54
Αποσυνδεδεμένος

orfeo


Συμφωνώ, καλά κάνατε και τους δώσατε τις βεβαιώσεις. Δεν κατάλαβα όμως γιατί στην πρώτη περίπτωση ("κλινικά υγιής") δε χρειαζόταν κλινικοεργαστηριακός έλεγχος, ενώ στη δεύτερη ("καλή κατάσταση υγείας") χρειαζόταν. Μου φαίνεται μάλιστα ότι ο δεύτερος χαρακτηρισμός (καλή κατάσταση:όχι κακή, αλλά όχι και άριστη) είναι πιο εύκολο να αποδοθεί από τον πρώτο που ακούγεται περισσότερο απόλυτος.

14 Φεβρουαρίου 2009, 00:48:18
Απάντηση #55
Αποσυνδεδεμένος

Ν.ΔΗΜΟΥ

Επώνυμοι
Εχεις δίκιο,δεν το διατύπωσα καλά στο προηγούμενο μηνυμα.Στήν δεύτερη περίπτωση(σε καλή κατάσταση η υγεία του)προσθέσαμε εργαστηριακό έλεγχο(αιματολογικές εξετάσεις-ακτινογραφία) και καρδιολογική εξέταση(οχι μόνο ΗΚΓ).
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Φεβρουαρίου 2009, 00:52:40 από Ν.ΔΗΜΟΥ »
ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

14 Φεβρουαρίου 2009, 01:05:31
Απάντηση #56
Αποσυνδεδεμένος

Ν.ΔΗΜΟΥ

Επώνυμοι
Πρέπει  να είμαστε πολύ προσεκτικοί,γιατι χωρια από ευαισθησίες  σημασία πάνω από όλα έχει η ασφάλεια και η υγεία του πολίτη.Μέσα από αυτό το forum ανταλλάσοντας τις εμπειρίες μας από τα ιατρεία μας,κερδισμένος πρέπει να βγαίνει ο πολίτης.Και το μόνο κέρδος που έχει(ο πολιτης) από εμάς-τον γιατρό του-είναι η εξασφάλιση της υγείας του.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

18 Φεβρουαρίου 2009, 23:13:16
Απάντηση #57
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Κορίτσι 16 ετών.
Κανονική ανάπτυξη, αθλείται στα συνηθισμένα του σχολίου και έρχεται για «Αθλητική Ταυτότητα».
Από την ακρόαση δεν υπάρχει τίποτε. Από το Ιστορικό επίσης. Έχει όμως ένα ΗΚΓ με σημαντικού βαθμού αρρυθμία, χωρίς την ύπαρξη κοιλιακών εκτακτοσυστολών (θα το επισυνάψω με πρώτη ευκαιρία).
Αποστέλλεται για Υπερηχογραφικό έλεγχο.
Το υπέρηχο δεν αναφέρει πουθενά τα νούμερα των μετρήσεων σε κανένα πεδίο, αλλά έχει δίπλα την ένδειξη «Κ.Φ.» και καταλήγει στο συμπέρασμα «Φυσιολογικό Υπέρηχο»

Ερωτήματα:
1. Πόσο «σωστό» είναι ένα τέτοιο υπερηχογράφημα (υπό την έννοια της ιατρικής δεοντολογίας) για να δίδεται στον εξεταζόμενο και πολύ περισσότερο να αποστέλλεται σε παραγγέλοντα συνάδελφο που περιμένει να δεί τα ευρήματά του για να αποφασίσει αν θα επιτρέψει στο παιδί να αθλείται? (πολύ δε περισσότερο όταν αυτός δεν έχει ζητήσει γνωμάτευση, αλλά υπέρηχο)
2. Σας καλύπτει (ηθικά και νομικά) να δεχτείτε το «φυσιολογικό» συμπέρασμα του εκτελέσαντος τον έλεγχο και να υπογράψετε την Αθλητική Ταυτότητα?
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Φεβρουαρίου 2009, 23:33:59 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

18 Φεβρουαρίου 2009, 23:59:37
Απάντηση #58
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Συγνώμη αν χαλάω το post κ. Μιχάλη, όμως "Στου Κ.Φ. την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα".

Άσχετο: Πολύ μου αρέσει όταν στα δελτία ατομικής υγείας των μαθητών στην ενότητα "Ακοή" σημειώνω "ΚουΦου"!  ;D

19 Φεβρουαρίου 2009, 00:14:51
Απάντηση #59
Αποσυνδεδεμένος

orfeo


Απ' ότι γνωρίζω, οι καρδιοπάθειες πρώτα δίνουν στοιχεία στο ΗΚΓ και αργότερα (μήνες ή χρόνια μετά) στον υπέρηχο. Δηλαδή ο φυσιολογικός υπέρηχος με παθολογικό καρδιογράφημα επ' ουδενί δεν αθωώνει ύποπτο περιστατικό. Απ' τα στοιχεία που έχουμε υποθέτω ότι η λοιπή φυσική εξέταση (ψηλάφηση σφύξεων και στα 4 άκρα, ΑΠ συμμετρικά μετρημένη, ακρόαση καρωτίδων) και το ατομικό (εύκολη κόπωση, συγκοπτικά/προσυγκοπτικά επεισόδια)+οικογενειακό ιστορικό (κυρίως όσο αφορά θανάτους σε νέα άτομα της οικογένειας) είναι αρνητικά για παθολογία. Αν θεωρούσα ύποπτο το ΗΚΓ, θα έστελνα το παιδί για καρδιολογική εκτίμηση

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
5 Απαντήσεις
10592 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Νοεμβρίου 2015, 15:24:34
από pzogr
0 Απαντήσεις
12286 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Σεπτεμβρίου 2017, 15:30:12
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
22172 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Δεκεμβρίου 2020, 18:24:28
από mandreou
0 Απαντήσεις
17175 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Ιανουαρίου 2022, 08:14:29
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4470 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Νοεμβρίου 2023, 21:21:05
από Argirios Argiriou