Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία

<< < (564/611) > >>

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤο σύστημα δεν αφήνει πλέον να γράψεις την αγωγή των ασθενών αν δεν έχουν περάσει 30 ημέρες απ την προηγούμενη συνταγογράφηση...!

--- Τέλος παράθεσης ---
Άρον - άρον απέσυραν τον "κόφτη" για τις συνταγές των γιατρών του ΕΟΠΥΥ... .....
Για σήμερα 22/09/2016 και το τι ακριβώς θα ισχύει αναμένεται νέα διευκρινιστική εγκύκλιος μετά την κοινή συνεδρίαση των ΕΟΠΠΥ, ΗΔΙΚΑ, ΕΟΦ, ΠΦΣ και ΣΦΕΕ ;D

--- Τέλος παράθεσης ---
   Πάντως σήμερα σε αναγραφή 2 κυτίων σκευάσματος, όταν έβαλα λιγότερες μέρες μου έβγαλε προειδοποίηση ρωτώντας με αν θέλω να συνεχίσω στην καταχώρηση. Βάζοντας τις σωστές μέρες (30) δεν είχα βέβαια πρόβλημα. Έτσι ήταν και χθες-προχθές ή όχι (δεν έτυχε να δω τότε το μήνυμα);

--- Τέλος παράθεσης ---
Έτσι ακριβώς ήταν.

Argirios Argiriou:
19/09/2016

Πύρρειος αποδεικνύεται η νίκη των ιατρικών συλλόγων κατά του μέτρου της ελάχιστης συνταγογράφησης φαρμάκων εκτός προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η Αριστοτέλους ετοιμάζεται να «προσπεράσει» το εμπόδιο εφαρμογής του.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματική την Υπουργική Απόφαση, αλλά και την απόφαση του ΕΟΠΥΥ, με την οποία ορίζονταν ελάχιστα ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης φαρμάκων, των οποίων οι δραστικές ουσίες δεν βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας, δηλαδή κυρίως τα γενόσημα (εδώ). Μα την ΥΑ επιβάλλονταν συγκεκριμένα όρια δαπάνης φαρμάκων, που θα μπορούσε να συνταγογραφήσει κάθε γιατρός ανά ασφαλισμένο, μηνιαίως, ανάλογα με την ειδικότητά και την περιοχή.

Η ισχύς του μέτρου είχε ανασταλεί με αποφάσεις της Επιτροπής Αναστολής του Δικαστηρίου (ΕΑ 59/2014 και 274/2014).

Τελικά, σύμφωνα με το ΣτΕ (αποφάσεις 1749 & 1750/2016) για την εφαρμογή του μέτρου απαιτείτο Προεδρικό Διάταγμα και όχι ΥΑ και, αφού αντιβαίνει όσα ορίζει το άρθρο 43 του Συντάγματος, κρίθηκε αντισυνταγματικό.

«Ο ΠΙΣ δικαιώθηκε για μία ακόμη φορά και η Νομική Υπηρεσία του Συλλόγου συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή την απόφαση», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γ. Πατούλης τονίζει πως δικαιώθηκε «η πάγια θέση του ΙΣΑ ότι τέτοιου είδους περιορισμοί συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο του ιατρού, παρακωλύουν και περιορίζουν υπέρμετρα το έργο του και ότι σε κάθε περίπτωση η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να δίνεται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα».

Ωστόσο, το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Το Υπουργείο Υγείας εμφανίζεται αποφασισμένο να εφαρμόσει το μέτρο. Η λύση βρίσκεται στην ίδια την απόφαση του ΣτΕ. Έτσι, σύμφωνα με στελέχη της Αριστοτέλους, το νομικό τμήμα ετοιμάζει να εισάγει εκ νέου το μέτρο ελάχιστου ορίου στη συνταγογράφηση δραστικών ουσιών που δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας, με Προεδρικό Διάταγμα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έτσι, σύμφωνα με στελέχη της Αριστοτέλους, το νομικό τμήμα ετοιμάζει να εισάγει εκ νέου το μέτρο ελάχιστου ορίου στη συνταγογράφηση δραστικών ουσιών που δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας, με Προεδρικό Διάταγμα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


--- Τέλος παράθεσης ---

Ναι, αλλά να το κάνει με τρόπο ουσιαστικό και όχι τύποις. Να τσεκάρει δηλαδή ο γιατρός γενόσημο και να εννοεί ότι μπορεί να δοθεί και το πρωτότυπο, να μπορεί ο φαρμακοποιός να δώσει το πρωτότυπο αν το θέλει ο ασθενής κ.λ.π. ευτράπελα.

Ορθοπαιδικός:
   Ή αλλιώς "Όνειρο ζω..."

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  Δημοσιεύθηκε: 27 Οκτωβρίου 2016
Τη προνομιακή θέση της χώρας μας, λόγω της λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το οποίο διασύνδεει 11 εκατομμύρια χρήστες-ασθενείς, παρόχους υγείας, υπηρεσίες- σε μια ενιαία πλατφόρμα, δημιουργώντας ένα τεράστιο όγκο υγειονομικών δεδομένων, τόνισε στην ομιλία του στα πλαίσια του HealthForum 2016, ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Ελλάδος κ. Αντώνης Καρόκης.

Σύμφωνα με τον κ. Καρόκη, λίγες χώρες στην Ευρώπη έχουν αναπτύξει ένα τόσο προηγμένο και πλούσιο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με υποδομές στο Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ. Όπως είπε, με την προσθήκη των κατάλληλων κλινικών δεδομένων, το  σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μπορεί να γίνει ένα από τα καλύτερα «εργαστήρια» επεξεργασίας και παραγωγής πραγματικών δεδομένων για όλες τις κατηγορίες φαρμάκων, προσελκύοντας στη χώρα επενδύσεις για την πραγματοποίηση κλινικών μελετών και ερευνών στον κλάδο της υγείας.

Αναφερόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας ο κ. Καρόκης επεσήμανε ότι αυτό μπορεί να γίνει αποδοτικό, ποιοτικό και βιώσιμο, παρά το δυσμενές περιβάλλον και τους ασφυκτικούς περιορισμούς υπό τους οποίους καλείται να λειτουργήσει, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ήδη  διαθέτει– προεξάρχοντος του πλούτου υγειονομικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο αριστείας για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων πραγματικής κλινικής πρακτικής, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην απελευθέρωση σημαντικών επενδύσεων, τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης και την εισροή εσόδων μέχρι και 25 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Αναφορικά με το θέμα των υγειονομικών δαπανών και κατά πόσο μπορούν να ελεγχτούν με όφελος για τον Έλληνα ασθενή, ο κ. Καρόκης σημείωσε  η συστηματοποίηση της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων πραγματικής κλινικής στην Ελλάδα θα λειτουργήσει προς όφελος τόσο των ίδιων των ασθενών όσο και του συστήματος υγείας, διασφαλίζοντας σημαντικούς πόρους για τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Στη βάση των τεκμηριωμένων δεδομένων που θα παρέχει θα μπορούν να λαμβάνονται πιο αποτελεσματικές αποφάσεις για τη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών αλλά και τον έλεγχο της υγειονομικής δαπάνης, παραμετροποιώντας κλινικά και κοινωνικά οφέλη και σχέση κόστους και αποτελεσματικότητας.

Τέλος, ο κ. Καρόκης τόνισε ότι η ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνές κέντρο αριστείας με την αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του ήδη περιορισμένου προϋπολογισμού υγείας, και συνάδει με την απαραίτητη μετάβαση από το ισχύον αδιέξοδο μοντέλο περικοπής δαπανών και επιβολής ποινών σε ένα μοντέλο με επίκεντρο τον ασθενή που στηρίζεται στις συνέργειες, τις στοχευμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις και την ανάπτυξη. Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Καρόκη, είναι η σύνταξη ενός Εθνικού Χάρτη και στρατηγικής στη βάση της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θεσμικών φορέων, και της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας.

Παρόμοιο άρθρο και στο Βήμα:Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

   Δεν ξέρω μπορεί να κάνω λάθος, μπορεί και να ονειρεύομαι. Εγώ δεν βλέπω καμιά αριστεία. Αντίθετα το βλέπω ως προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης (να μην πω "γλειψίματος"). Ας μας πούνε οι συνάδερφοι που έχουν δουλέψει στο εξωτερικό την εμπειρία τους για τα συστήματα συνταγογράφησης και για την υποτιθέμενη ανωτερότητα του δικού μας...

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Εντάξει, το τερμάτισαν! Άκου διεθνές κέντρο αριστείας!
Με την "ηλεκτρονική" συνταγογράφηση όπου οι εκτυπωτές και τα χαρτιά παίρνουν και δίνουν!
Που τα περισσότερα Κέντρα Υγείας αναφέρουν ως πρόβλημα την έλλειψη μελανιού και χαρτιού. Σχήμα οξύμωρο! Δε μπορούν να συνταγογραφήσουν "ηλεκτρονικά" γιατί δεν έχουν χαρτί και μελάνι!


--- Παράθεση ---Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Καρόκη, είναι η σύνταξη ενός Εθνικού Χάρτη
--- Τέλος παράθεσης ---
Ο χάρτης υγείας νομίζω έχει πληρωθεί 2 φορές κι ακόμη έρχεται, αφού πρώτα έβγαζε αποτελέσματα με νοσοκομεία και ΚΥ να έχουν 4πλασιο προσωπικό σε όλους τους τομείς! Νομίζω έχει εξαφανιστεί κι από την σελίδα του Υπουργείου.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση