Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία

<< < (62/611) > >>

alfie:
Για σημαντικό έλλειμμα ασφαλείας στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κάνει λόγο ανεξάρτητος βουλευτής ο Βασίλης Οικονόμου, σε ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Εργασίας.

Διάτρητο το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ.2155
Ημερομ. Κατάθεσης 30.11.11


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


Κύριοι Υπουργοί,


Όπως πληροφορούμαστε κατόπιν εκδίκασης της προσωρινής εντολής ασφαλιστικών μέτρων 4 Ιατρικών Συλλόγων της χώρας (Θεσ/νίκης, Πειραιώς, Πάτρας και Αργολίδος), προέκυψε σημαντικό έλλειμμα ασφαλείας στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Συγκεκριμένα κατά τον έλεγχο του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης μετά από καταγγελίες, διαπιστώθηκαν και πιστοποιήθηκαν σημαντικές ελλείψεις στο σύστημα ασφάλειας, τέτοιες που:
1. Δεν διασφαλίζουν την απόρρητη διακίνηση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ασθενών, 2. Αφήνουν απροστάτευτο το Ασφαλιστικό Ταμείο από κερδοσκοπική συμπεριφορά και
3. Αφήνουν ακάλυπτη την προστασία των ιατρικών κωδικών, δηλαδή της ιατρικής σφραγίδας.
Κατά την χρήση της εφαρμογής του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) διαπιστώθηκε και πιστοποιήθηκε ΔΙΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ τουλάχιστον σε δύο επίπεδα:
1. Έλλειψη πιστοποιητικού ασφαλείας ssl στο site του e-diagnosis από την έναρξη λειτουργίας του, ενός κωδικοποιητή που σκοπό έχει να κρυπτογραφεί το μήνυμα που φεύγει από το PC και να το μεταφέρει στο κεντρικό server του συστήματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι ορατό το μεταφερόμενο μήνυμα και δεκτικό στην παρέμβαση τρίτων, που έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν μόνιμα, μη αντιληπτά προγράμματα υποκλοπής των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ιατρών και των πολιτών προς εκμετάλλευσή τους. Επειδή η είσοδος γινόταν με τον ίδιο κωδικό και στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, το κενό ασφαλείας του ενός ιστότοπου μοιραία μεταφέρθηκε και στο άλλο. Το e-diagnosis λοιπόν ήταν ένα ανοικτό σύστημα αναγνώσιμο από τα «μάτια τρίτων», όπως πιστοποιεί επίσημο έγγραφο του Πανεπιστημίου Πατρών. Επειδή όμως, οι ιατροί εισέρχονται με τους ίδιους κωδικούς και στα δύο συστήματα, αυτομάτως και το e-syntagografisi καθίστατο «ανοικτό και ευανάγνωστο» σύστημα, όπως επισημαίνει επίσημο πόρισμα καταπέλτης από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων Πατρών, ερευνητικός φορέας με έδρα στην Πάτρα.


2. Το σύστημα παρέχει μεγάλο βαθμό ελευθερίας στους χρήστες του χωρίς να υπάρχουν σοβαρές δικλείδες ασφαλείας: η διαβλητότητα οφείλεται επίσης στην πρακτική ταυτοποίησης του χρήστη ιατρού και του ασφαλισμένου με την καταχώρηση ενός επίσημου δημόσιου στοιχείου όπως είναι το ΑΜΚΑ, χωρίς τη φυσική παρουσία του. Ο ασθενής έχει δικαίωμα να ενημερώνεται και να συναινεί στην έκδοση συνταγής παρακλινικών εξετάσεων ή φαρμάκων.
3. Σύμφωνα με το πόρισμα και με καταγγελία Προέδρου Φαρμακευτικού Συλλόγου των Χανίων, στους φαρμακοποιούς δίνεται επίσης η δυνατότητα μέσα από το ανοιχτό λογισμικό του e-syntagografisi να εκδώσουν συνταγή από το δικό τους PC καταχωρώντας μόνο το ΑΜΚΑ του ιατρού και του ασθενούς.
Κατά το Άρθρο 6 του Ν3892, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων δημιουργεί και λειτουργεί βάση δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η βάση λειτουργεί με την εποπτεία της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ). Σύμφωνα με το πόρισμα, το e-diagnosis λειτουργεί σε υποδομή (server) που βρίσκεται εκτός του δικτύου της Δημόσιας Διοίκησης (Greek Public Administration Network) και συγκεκριμένα σε ιδιώτη πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου. Αυτό επιβεβαιώθηκε από το συνήγορο του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος εξήρε την αξιοπιστία της ιδιωτικής αυτής εταιρείας (και το επίπεδο της ασφάλειάς της-Forthnet).

Είναι αδιανόητο το γεγονός, ότι αφήσατε απροστάτευτους τους κωδικούς των ιατρών και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών για ένα πιστοποιητικό που κοστίζει μόλις 99,63 ευρώ ετησίως και το οποίο αποκτήθηκε τελικά λίγες ημέρες πριν από το δικαστήριο, με ένα προϋπολογισμό διαγωνισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ για το ΣΗΣ.(ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΔΙΑΥΓΕΙΑ).


Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάστε:


1.Ποιος ευθύνεται για αυτή την πολλή σοβαρή και ενδεχομένως σκόπιμη παράλειψη που επέτρεψε την μη ασφαλή διακίνηση προσωπικών δεδομένων;


2.Σκοπεύετε να ζητήσετε εισαγγελική παρέμβαση ώστε να διερευνηθεί εάν και προς ποιους διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα ιατρών ή/και ασθενών;


3.Υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για την δημιουργία ενός αξιόπιστου και αδιάβλητου ΣΗΣ, με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές και την απαραίτητη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων;


4.Σκοπεύετε να συστήσετε κατάλληλα ειδικευμένη επιτροπή η οποία και θα βεβαιώσει την ασφαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης διορθώνοντας άμεσα όλα τα προβλήματα του συστήματος ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

EzeΤΡΟΛ:
( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: )

Ο Ιατρικός Σύλλογος δασκαλεμένος από τις Εταιρίες*

Ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να υπογράφουν τις πάσης φύσεως συνταγές που εκδίδουν, με την επισήμανση: «Προσοχή - Ουδεμία ευθύνη φέρω σε περίπτωση αντικατάστασης των παραπάνω σκευασμάτων», αποτυπωμένη σε αντίστοιχη σφραγίδα, την οποία ο ΙΣΑ πρόκειται να μοιράσει σε όλα τα μέλη του.


* Όπως διαπιστώνουμε, οι βολές κατά των ιατρών είναι πλέον ευθείες και απροκάλυπτες.

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςο φαρμακοποιος δεν ειναι φαρμακεμπορος κυριε συναδελφε

--- Τέλος παράθεσης ---
Eίναι ίσως η πρώτη φορά που συμφωνώ με αυτή τη φράση, αλλά:
φαρμακοποιός= Φαρμακο + ποιώ (φτιάχνω)
φαρμακέμπορος = Φάρμακο + έμπορος

Αλήθεια ποιος κατασκευάζει τα φάρμακα και ποιος τα πουλά;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕίμαι περίεργος εάν εγώ ως γιατρός αμυνθώ του δικαιώματος να θεραπεύω και ο φαρμακέμπορας το καταστρατηγήσει αλλάζοντας την επιλογή μου ποίος θα αναλάβει την αστική και ποινική ευθύνη για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της πράξης του .Το ερώτημα είναι καθαρά ρητορικό.!   ;)

--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: )

Ο Ιατρικός Σύλλογος δασκαλεμένος από τις Εταιρίες*

Ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να υπογράφουν τις πάσης φύσεως συνταγές που εκδίδουν, με την επισήμανση: «Προσοχή - Ουδεμία ευθύνη φέρω σε περίπτωση αντικατάστασης των παραπάνω σκευασμάτων», αποτυπωμένη σε αντίστοιχη σφραγίδα, την οποία ο ΙΣΑ πρόκειται να μοιράσει σε όλα τα μέλη του.
--- Τέλος παράθεσης ---

Προσωπικά θεωρώ ότι πολύ σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις πρέπει να διαδραματίζει ο ασθενής και το ασφαλιστικό ταμείο που πληρώνουν.
Ακολουθεί ο ιατρός που προτείνει και σε έσχατη ανάγκη ο φαρμακοποιός που παρέχει.
Από εκεί και πέρα, δεν μου φαίνεται καθόλου μα καθόλου παράλογο να έχει την ευθύνη αυτός που επιλέγει το τελικό σκεύασμα.
Και αν η Αλίκη στη χώρα του Λαγού πιστεύει ότι μόνο η δραστική ουσία μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, καλό θα ήταν να ενημερωθεί για τις λιγοστές ευτυχώς περιπτώσεις ασθενών με αλλεργία σε ενέσιμο κορτικοστεροειδές ή για να γίνει σαφές και στο μη γιατρό, γίνεται ενέσιμη κορτιζόνη σε ασθενή για τοπικό δήγμα σφήκας από 24ωρου και ο ασθενής σε 15 λεπτά κάνει γενικευμένη αλλεργική αντίδραση λόγω αλλεργίας σε έκδοχο που περιέχει το συγκεκριμένο σκεύασμα κορτιζόνης. Σε μια τέτοια ασθενή που τυγχάνει να γνωρίζω, άλλο ενέσιμο σκεύασμα της ίδιας ουσίας δεν κάνει αλλεργία.

Εγώ προσωπικά θέτω και άλλη μια ερώτηση: Έχει ρόλο στην απόφαση ο ασθενής; και μιλάω και στη συνταγογράφηση και στην αλλαγή. Ο ασθενής δυνητικά επιλέγει και γιατρό και φαρμακοποιό. Στην πράξη, αυτό δεν γίνεται συχνά και θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο. Επίσης, ο ασθενής δεν έχει πάντα την απαιτούμενη πληροφορία και γνώση για να επιλέξει. Μήπως λοιπόν η υπερπροσφορά επιλογών καταντά και κατάληση της επιλογής;
Και επειδή όλα έχουν κόστος που το πληρώνουμε όλοι μας, μήπως ήρθε η ώρα η θετική λίστα να περιορίζεται σε 3 σκευάσματα ανά φαρμακευτική ουσία/συγκέντρωση/φαρμακευτική μορφή για τα οποία υπάρχει ένας σοβαρός μειοδοτικός διαγνωνισμός, να καθορίζεται η συμμετοχή του ταμείου με βάση αυτές τις τιμές και ο ασθενής/ιατρός/φαρμακοποιός να μπορούν να επιλέξουν και άλλο σκεύασμα ίδας φαρμακευτικής ουσίας πληρώνοντας όμως την διαφορά από την τιμή που έχει καθοριστεί ως συμμετοχή του ταμείου στο μειοδοτικό διαγνωνισμό;
Δεν νομίζω ότι οι ανταγωνιστές φαρμακο-κατασκευαστές θα αφήσουν τρία σκευάσματα στη θετική λίστα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ή θα έχουν περιστατικά αλλεργιών.....

EzeΤΡΟΛ:
Ο Λούρυ συνεχίζει τον μοναχικό του αγώνα για τη δραστική - Χθες έστειλε την Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος στον Λοβ, που, κατά σύμπτωση, απαντά και στον κ. Κουναλάκη και τις αιτιάσεις του για την Αλίκη στη χώρα του ...Λαγού ( ; )


AΡ.ΠΡΩΤ:                                                                                             Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2011

                                                                                                                      ΠΡΟΣ

                                                                                                            Υπουργό Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης

                                                                                                            κ. Α. Λοβέρδο

Θέμα: Αντικατάσταση φαρμάκων με την ίδια δραστική ουσία.

 

Κύριε Υπουργέ,

Η αγανάκτηση μας, που συνοδεύει την αρχική μας έκπληξη, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Όσοι μέχρι σήμερα διέδωσαν και συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι το φάρμακο θα πρέπει να συνταγογραφείται με την εμπορική ονομασία, θα πρέπει εδώ και τώρα να μας εξηγήσουν το εξής φαινόμενο: η εταιρεία NOVARTISεισάγει στην Ελλάδα, τα σκευάσματα με την εμπορική ονομασία COPALIA και EXFORGE, που κατά διαβολική σύμπτωση περιέχουν τις ίδιες δραστικές ουσίες (αμλοδιπίνη, βαλσαρτάμη) και τα ίδια έκδοχα. Επίσης η ίδια εταιρεία εισάγει τα σκευάσματα με την εμπορική ονομασία DIOVAN και DALZAD με τη δραστική ουσία βαλσαρτάμη και τα ίδια έκδοχα. Άλλο ένα παράδειγμα είναι τα σκευάσματα LIPITORκαι ZARATORμε τη δραστική ουσία ατορβαστατίνη της εταιρείας PFIZER.

Τα τρία αυτά παραδείγματα δεν είναι τα μοναδικά και είναι ουσιαστικά σαν η εταιρεία να βγάζει τα ίδια χάπια από την ίδια «κατσαρόλα» και να τα ξεχωρίζει απλώς σε διαφορετικές συσκευασίες.

Ας μας εξηγήσουν λοιπόν όσοι ισχυρίζονται ότι για τη συνταγογράφηση λαμβάνεται υπόψη το έκδοχο ενός φαρμάκου και οι πιθανές παρενέργειες (πράγμα για το οποίο είμαστε σίγουροι ότι από κανέναν δεν τηρείται, αφού ποτέ δεν γίνεται συνταγογράφηση με βάση το έκδοχο, αλλά μόνο με τη δραστική ουσία), που βρίσκεται η διαφορά των ανωτέρω προϊόντων και γιατί θα πρέπει να προτιμάται η συνταγογράφηση με την εμπορική ονομασία;

Ο φαρμακευτικός κόσμος έχει ανεχθεί αρκετά!

Θεωρούμε ότι το φάρμακο είναι το κατ’ εξοχήν αντικείμενο μας και είμαστε, ως οφείλουμε, ειδήμονες για τη χορήγησή του. Όπως οι γιατροί είναι υπεύθυνοι για τη διάγνωση και τη θεραπεία του ασθενούς, άλλο τόσο υπεύθυνοι είμαστε οι φαρμακοποιοί για τα φάρμακα. Οποιαδήποτε διαφοροποίηση αυτής της πραγματικότητας αποτελεί διαστρέβλωση της αλήθειας και παραπέμπει σε ύποπτα κίνητρα.

Κύριε Υπουργέ, κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουν, όσοι έχουν στοχοποιήσει τους φαρμακοποιούς ως να είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα γνωστά λόμπι της ιατροφαρμακευτικής αγοράς, ότι η αλήθεια είναι διαφορετική και προφανής.

Οι φαρμακοποιοί και στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν επιστημονικά και οικονομικά τη φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα εν αντιθέσει με άλλους, που στηρίζουν εαυτούς.
 

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                   Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Κωνσταντίνος Λουράντος                                                             Ηλίας Γιαννόγλου

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



Δ. Κουναλάκης:
Το γεγονός ότι μια εταιρία κυκλοφορεί το ίδιο ακριβώς χάπι με διαφορετικά ονομάτα δεν σημαίνει ότι όλα τα σκευάσματα της φαρμακευτικής ουσίας έχουν το ίδιο χάπι. Αυτή η λογική του λαγού.... συγνώμη του Λουράντου.... μπορεί να έχει μια πολύ περιορισμένη και μαρκετίστικη έκταση, δεν σημαίνει όμως ότι αντανακλά την πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν φάρμακα με την ίδια φαρκευτική ουσία εξωτερικά αλλά όταν διαβάσει κανείς το SPC του κάθε σκευάσματος βλέπει διαφορές στο χημικό μόριο. Προσωπικά, αποφεύγω φάρμακα με τέτοιες διαφορές γιατί κανείς δεν είναι σίγουρος εάν αυτές οι παράπλευρες αλλαγές έχουν επιδράσεις φαρμακολογικές πλην των φαρμακοτεχνικών.

Το γεγονός ότι ο λαγός ....συγνώμη ο Λουράντος.... αναφέρει ότι πολύ συχνά οι γιατροί δεν ελέγχουν τα έκδοχα είναι αλήθεια. Ανάλογο ποσοστό με τους γιατρούς που δεν προσέχουν τα έκδοχα του σκευάσματος, υπάρχει και στους φαρμακοποιούς, αλλά εκεί το ίδιο ποσοστό δεν ξέρει ούτε τι είδος φάρμακο είναι αυτό που δίνει, στην καλύτερη περίπτωση ξέρει για πιο νόσημα δίνεται και να μην μιλήσω για αλληλεπιδράσεις και ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτά για τους φαρμακοποιούς είναι ότι η μοριακή βιολογία για τους γιατρούς.

Δεν θα αρνηθώ τις διασυνδέσεις ιατρών και φαρμακευτικών εταιρίων, δεν είναι όμως λύση να γίνουν τα ίδια και στους φαρμακοποιούς. Για μένα, δεν πρέπει να υπάρχουν για κανένα από τους δύο. Και εκεί νομίζω έχουν ρόλο ο ασθενής και ασφαλιστικά ταμεία που πληρώνουν. Για μένα η συνταγογράφηση ή μη της δραστικής είναι ψευτοδίλημμα, στόχος είναι να μας περισσεύουν λεφτά από την περίθαλψη για πρόληψη. Και τα φάρμακα είναι περίθαλψη.

Προσωπικά, δεν θα χάσω τον ύπνου μου για το εάν θα συνταγογραφείται δραστική ουσία ή σκεύασμα. Αλλά είναι δεδομένο ότι αυτός που θα αποφασίζει τι θα σκευασμα θα δώσει, θα έχει και την ευθύνη τυχόν παρενεργειών. Ας αφήσουν τους γιατρούς, να κυνηγάνε και κανένα άλλο....

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση