Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 23:39:32

Ψηφοφορία

Πώς αξιολογείτε τη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών συνταγών;

Άριστη
Πολύ καλή
Καλή
Μέτρια
Κακή

Αποστολέας Θέμα: e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία  (Αναγνώστηκε 1335473 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

29 Ιουνίου 2011, 09:19:21
Απάντηση #75
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος    :D
(από μπλογκ φμφ)

Λύθηκε το πρόβλημα έλλειψης υποδομών για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα αγροτικά ιατρεία.

Το Υπ.Υγείας εξέδωσε την οδηγία για την έναρξη της e-συνταγογράφησης στον ΟΓΑ από τις μονάδες Πρωτοβάθμιας παροχής υγείας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία, Περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία).

Μπορείτε να διαβάσετε την εγκύκλιο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η λύση είναι απλή και ακολουθείται σε όλο το δημόσιο τομέα επί της παρούσας κυβέρνησης:

Την e-συνταγογράφηση θα την κάνει ο φαρμακοποιός.

Οι αγροτικοί θα γράφουν στο βιβλιάριο και εμείς θα περνάμε ηλεκτρονικά όταν έρθει ο παππούς στο φαρμακείο. Γιατί να μπερδευόμαστε σου λέει με συνδέσεις ιντερνετ, λαπτοπ και τα λοιπά. Αφού υπάρχουν τα κορόιδα8)

Αναφέρεται επίσης ότι θα περνάμε τις φάρμακα σκανάροντας το barcode τους, μια λειτουργία που βέβαια δεν υφίσταται ακόμα, και μέχρι να υλοποιηθεί σε 1-2 χρονάκια θα τα περνάμε με το ονοματάκι τους.

Επίσης λόγω της εξοικονόμησης χρημάτων που θα κάνει το φαρμακείο στο κράτος, γλιτώνοντας εκατομμύρια ευρώ από το Υπ. Υγείας και συμβάλλοντας στον μοναχικό αγώνα του λαοπρόβλητου και πολυαγαπημένου Lover, θα μας αποζημιώνει με το ιλιγγιώδες ποσό (πάρτε τα Vomex σας όλοι τώρα) των (0) μηδέν ευρώ ανά συνταγή.

Δηλαδή:
1. Θα κάνουμε τη γραμματέα του γιατρού
2. Θα παρέχουμε τη σύνδεση του ιντερνετ υπολογιστή τον εκτυπωτή και τα αναλώσιμα (χαρτιά, μελάνια)

Με μηδενικό ανταποδοτικό από το σύστημα υγείας.

Τα φαρμακεία μας στην υπηρεσία του ΕΣΥ. Το επιβάλει η κρισιμότης των στιγμών.

Αυτό θα πει Σοσιαλισμός: Εθνικοποίηση του οφέλους και ιδιωτικοποίηση των δαπανών.

Η παραπάνω παραδοχή ισχύει αντιστραμένη (Εθνικοποίηση των δαπανών και ιδιωτικοποίηση του οφέλους) για μεγαλοεκδότες, μεγαλο-προμηθευτές του δημοσίου, μέλη του ΣΕΒ, ημετέρους και λοιπούς στηλοβάτες του συστήματος.

Και όταν επιτύχει το πείραμα με τα φαρμακεία στα χωριά προφανώς θα το εφαρμόσουν και στους ιδιώτες με τη νέα πλατφόρμα που θα προέλθει από τον διαγωνισμό των εκατομμυρίων ευρώ και προφανέστατα θα κατακυρωθεί στον εθνικό προμηθευτή υψηλής τεχνολογίας. Να μη κουράζεται κιόλας με δύο Points Of Data Entry...
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

29 Ιουνίου 2011, 09:44:44
Απάντηση #76
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Την e-συνταγογράφηση θα την κάνει ο φαρμακοποιός.

Και πολύ ορθώς, διότι εκείνος είναι που θα την υποβάλλει στο Ασφαλιστικό Ταμείο για να παντελονιάσει το παραδάκι. Για ποιό λόγο δηλαδή να του την ετοιμάσει ο ιατρός; Τί είναι ο ιατρός δηλαδή; Γραμματέας του φμφ;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

29 Ιουνίου 2011, 10:10:35
Απάντηση #77
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Σε τυχόν λάθη/παραλείψεις/συμπληρώσεις/παραποιήσεις κ.λ.π. με πρόσχημα/δικαιολογία/αιτία το δυσανάγνωστο της συνταγής (διάγνωση, φάρμακα, ποσοστά συμμετοχής κ.λ.π.) τι μπορεί να προβλεφθεί; Θα έχει ο φαρμακοποιός το προνόμοιο, ως σντάσσων τη συνταγή, να αυτοσχεδιάσει; Μήπως θα πρέπει να διαφυλάξουμε κι εμείς το (θλιβερό) προνόμιο της ηλεκτρονικής συνταγής; Και μήπως αργότερα θα γράφουν τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά οι γραμματείες των διαγνωστικών εργαστηρίων; Και μήπως μετά μας πούνε "δεν πειράζει, αφού έτσι κι αλλιώς γίνεται και χωρίς εσάς, ο ασθενής θα έρχεται μόνο για εξέταση όταν αυτό απαιτείται;"
Τα παραπάνω τα καταθέτω μόνον ως προβληματισμό και ως αφορμή για συζήτηση. Πραγματικά δεν έχω αποκρυσταλλωμένη άποψη και δε θέλω αβασάνιστα να πάρω ακόμη τελεσίδικη θέση (παρότι βλέπω με συμπάθεια την ιδέα - αλλά όχι τον τρέχοντα τρόπο εφαρμογής - της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης).
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

29 Ιουνίου 2011, 10:38:23
Απάντηση #78
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Φίλε @Βασίλη, δεν διαφωνώ μαζί σου, και πρέπει πράγματι να διατηρηθεί η παραδοσιακή σχέση ιατρού-ασθενή, τόσο στην ουσία της, όσο, αν θέλεις, και με όλους τους συμβολισμούς της.

Απλά, προσπαθώ να διαχωρίσω την ιατρική συνταγή (που είναι το επιστέγασμα της ιατρικής πράξης) από το παραστατικό με το οποίο ο φμφ θα εγείρει τις όποιες οικονομικές απαιτήσεις του σε βάρος του Ασφ. Ταμείου.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

29 Ιουνίου 2011, 12:26:03
Απάντηση #79
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος    :D
(από μπλογκ φμφ)

Λύθηκε το πρόβλημα έλλειψης υποδομών για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα αγροτικά ιατρεία.

Το Υπ.Υγείας εξέδωσε την οδηγία για την έναρξη της e-συνταγογράφησης στον ΟΓΑ από τις μονάδες Πρωτοβάθμιας παροχής υγείας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία, Περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία).
.....

Λοιπόν να τα πάρουμε τα πράγματα με το όνομα τους:
Οι φαρμακοποιοί ήδη καταθέτουν καταστάσεις με τις συνταγές και η συντριπτική πλειοψηφία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί Η/Υ για αυτή τη δουλειά. Πολλοί φαρμακοποιοί ήδη κρατούν και αποθήκη με Η/Υ και κάνουν την εκτέλεση της συνταγής στο λογισμικό τους που κρατά αποθήκη, τυπώνει πάνω στη συνταγή και βγάζει αυτόματα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Προσωπική μου άποψη, την οποία την έχω εκθέσει και δημοσίως είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η "ηλεκτρονική συνταγογραφία" πήγε τα πράγματα πίσω, καθώς με το υπάρχον περιβάλλον της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, "αχρηστεύονται" τα λογισμικά των φαρμακείων και των ιατρών και θα αποτύχει. Τότε έκανα την Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και επέμενα σε ένα πράγμα ότι πρέπει το λογισμικό του φακέλου ασθενή και του φαρμακείου να επικοινωνεί με την ΗΔΙΚΑ και να στέλνεται κάθε συνταγή.

Ήμουν ο πρώτος που επέμενα ότι εάν θέλουμε να έχουμε άμεσα εικόνα της φαρμακευτικής δαπάνης ηλεκτρονικά μόνο ένας τρόπος υπάρχει:
Το φαρμακείο εισάγει τα barcode των φαρμάκων από την συνταγή και παρέα ημερομηνία έκδοσης, με τον ΑΜΚΑ ασθενή/γιατρού και τις συμμετοχές στα φάρμακα. Αυτό είτε μέσω εφαρμογής web είτε μέσω λογισμικού αποθήκης του φαρμακείου. Στην δεύτερη περίπτωση αυτό θα μπορούσε να μην γίνεται και Online αλλά στο τέλος της ημέρας ακόμη κι από ένα απλό μοντεμ για τις πολύ δύσκολες περιοχές (που σπάνια υπάρχουν πια). Ήμουν επίσης από αυτούς που επέμεναν ότι ο φαρμακοποιός που καταθέτει όλες τις συνταγές ηλεκτρονικά πρέπει να θεσπιστεί να πληρώνεται εντός 40 ημερών και οι υπόλοιποι όταν τις εκκαθαριστούν (και αν...)

Χαίρομαι που έστω και μετά από πολλούς μήνες εισακούομαι....

Όμως αυτό δεν κάνει το φαρμακοποιό γραμματέα του γιατρού. Γιατί οι φαρμακοποιοί ήδη καταθέτουν καταστάσεις με τις συνταγές, το κόστος των συνταγών και ήδη αυτή η δουλειά γίνεται. Γιατί το 99% των φαρμάκων έχει barcode και καλό θα ήταν κάποτε και οι φαρμαοκοποιοί να αποκτήσουν ένα barcode scanner που θα τους κοστίσει απίστευτα λιγότερο από τα τσαντάκια, τα καλύμματα, τα φακελάκια και με ότι άλλη χαζομάρα ντύνουν τα βιβλιάρια. Μάλιστα, έχω απευθύνει εγγράφως ερώτημα στην εφορία εάν οι συγκεκριμένες δαπάνες (τσαντάκια, καλύμματα, θηκούλες, κλπ) πρέπει να θεωρηθούν φορολογικώς έξοδα για ένα φαρμακείο από την στιγμή που δεν συνάδουν με το ρόλο του φαρμακοποιού και την άσκηση του επαγγέλματος του να μοιράζει τσαντάκια και καλύμματα.. Φυσικά, δεν έχω πάρει απάντηση και ιδού πεδίο λαμπρό για τους έφορους να βγάλουν μια εγκύκλιο για το θέμα τις δύσκολες μέρες που ζούμε.

Ζήτημα του εάν είναι ευανάγνωστη η συνταγή δεν τίθεται. Ο φαρμακοποιός δηλώνει τι έδωσε στον ασθενή όταν πάει να πληρωθεί. Η διάγνωση δεν πρέπει να είναι απαραίτητη όταν εισάγει την συνταγή ο φαρμακοποιός και τελειώνει και αυτό το πρόβλημα.

Στο νέο και ακριβότερο λογισμικό της ΗΔΙΚΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, από ότι τουλάχιστον έχω ενημερωθεί, η προτεραιότητα είναι να μπορεί να επικοινωνεί με τα λογισμικά των φαρμακείων και των ηλεκτρονικών φακέλων. Άρα ελπίζω ότι θα αλλάξουν σημαντικά προς το καλύτερο τα πράγματα. Αρχίζουν βέβαια δυσκολίες. Δεν μπορεί να υπάρξει μαγείρεμα στην εκτέλεση των συνταγών.
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Ιουνίου 2011, 12:28:37 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

29 Ιουνίου 2011, 13:09:41
Απάντηση #80
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το φαρμακείο εισάγει τα barcode των φαρμάκων από την συνταγή και παρέα ημερομηνία έκδοσης, με τον ΑΜΚΑ ασθενή/γιατρού και τις συμμετοχές στα φάρμακα. Αυτό είτε μέσω εφαρμογής web είτε μέσω λογισμικού αποθήκης του φαρμακείου. Στην δεύτερη περίπτωση αυτό θα μπορούσε να μην γίνεται και Online αλλά στο τέλος της ημέρας ακόμη κι από ένα απλό μοντεμ για τις πολύ δύσκολες περιοχές (που σπάνια υπάρχουν πια). Ήμουν επίσης από αυτούς που επέμεναν ότι ο φαρμακοποιός που καταθέτει όλες τις συνταγές ηλεκτρονικά πρέπει να θεσπιστεί να πληρώνεται εντός 40 ημερών και οι υπόλοιποι όταν τις εκκαθαριστούν (και αν...)

Στο νέο και ακριβότερο λογισμικό της ΗΔΙΚΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, από ότι τουλάχιστον έχω ενημερωθεί, η προτεραιότητα είναι να μπορεί να επικοινωνεί με τα λογισμικά των φαρμακείων και των ηλεκτρονικών φακέλων. Άρα ελπίζω ότι θα αλλάξουν σημαντικά προς το καλύτερο τα πράγματα. Αρχίζουν βέβαια δυσκολίες. Δεν μπορεί να υπάρξει μαγείρεμα στην εκτέλεση των συνταγών.

Eπιτέλους! Είπες το αυτονόητο με πιο οργανωμένη σκέψη...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

29 Ιουνίου 2011, 23:47:02
Απάντηση #81
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Ωραία, να ακούσετε τώρα και μια γνώμη από τους "απέναντι", δηλαδή τα φαρμακεία. Γιατί στη θεωρία πολλά λέμε και η πράξη άλλα δείχνει:

1. Ο φαρμακοποιός δεν είναι γραμματέας κανενός. Εκτελεί συνταγή. Αυτός που συνταγογραφεί, οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες και τα συστήματα που ισχύουν. Αν κάποιοι αποφάσισαν ότι πρέπει να επεκταθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, να κόψουν το λαιμό τους να το κάνουν. Και να σταματήσουν οι δικαιολογίες από πάσα εμπλεκόμενο. Το σύστημα έπρεπε να τρέχει με χίλια !

2. Ήδη εδώ και πολλά χρόνια, τα περισσότερα φαρμακεία έχουν και barcode scanner και λογισμικό για το κατάστημα (συνταγές-καταστάσεις-αποθήκη). Είναι κάτι που το κάνουν καιρό τώρα. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση πρόσθεσε ένα εμπόδιο (λόγω μη επικοινωνίας με το υπάρχον λογισμικό), αλλά ξεπερνιέται με λίγη χαμαλοδουλειά. Ελπίζοντας στο νέο σύστημα που θα επιτρέψει επιτέλους την επικοινωνία (δεν είναι τίποτα σπουδαίο, 2 λογισμικά κυριαρχούν στην αγορά), πρέπει να πούμε ότι η εκτέλεση των συνταγών είναι σαφώς ευκολότερη, ταχύτερη και με λιγότερα λάθη από ποτέ.

3. Αντίστοιχη γνώμη και για τις συνταγές του ΙΚΑ: πολλά παράπονα στην αρχή, πολλές αντιδράσεις, αλλά τώρα πια η καταχώρησή τους είναι παιχνιδάκι. Κάποιοι γιατροί εξακολουθούν να κάνουν λάθη και ταλαιπωρούν τον κόσμο. Τα λάθη του φαρμακοποιού εξάλλου τα φεσώνεται ο ίδιος (και η τσέπη του).

4. Το γνωστό δυσανάγνωστο της συνταγής (χρόνιο "θέμα" πολλών γιατρών) λύνεται μόνο με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή με αλλαγή νοοτροπίας.


Για να μην παρεξηγηθώ:
Δεν λέω ότι οι γιατροί-συνταγογράφοι πρέπει να είναι ρομποτάκια και να γράφουν όλη την ώρα συνταγές, αλλά καλώς ή κακώς αυτό είναι μέρος της δουλειάς τους. Δυστυχώς, ένα τεράστιο μέρος της συνταγογραφίας αφορά σε χρόνιες επαναλαμβανόμενες παθήσεις. Ας βρούνε οι αρμόδιοι μια άλλη λύση, ας βάλουν 5 γραμματείς (που κάααθονται στα κατά τόπους ΙΚΑ) να αντιγράφουν (γιατί αυτό γίνεται) αυτές τις συνταγές.
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

30 Ιουνίου 2011, 00:00:29
Απάντηση #82
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
1. Ο φαρμακοποιός δεν είναι γραμματέας κανενός. Εκτελεί συνταγή. Αυτός που συνταγογραφεί, οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες και τα συστήματα που ισχύουν. Αν κάποιοι αποφάσισαν ότι πρέπει να επεκταθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, να κόψουν το λαιμό τους να το κάνουν. Και να σταματήσουν οι δικαιολογίες από πάσα εμπλεκόμενο. Το σύστημα έπρεπε να τρέχει με χίλια !

Μα εσύ τον ονόμασες γραμματέα. Ο φαρμακοποιός θα κάνει ηλεκτρονική εκτέλεση και τέλος. Δεν αντιγράφει κάτι.
Εάν το κάνει και από το λογισμικό του φαρμακείου δεν θα είναι καλύτερα;

Από εκεί και πέρα η ηλεκτρονική συνταγογραφία είναι κάτι σοβαρό, είναι τμήμα του ηλεκτρονικού φακέλου και σαφώς δεν μπορεί να εκφραστεί με αυτό το αποκρουστικό και άχρηστο web περιβάλλον που προβάλουν ως ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Έχω τεκμηριωμένη άποψη σε αυτό το θέμα και την εκφράσει.

Νομίζω ότι δεν διαφωνούμε τελικά. ή κάνω λάθος;
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

30 Ιουνίου 2011, 00:52:57
Απάντηση #83
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μα εσύ τον ονόμασες γραμματέα. Ο φαρμακοποιός θα κάνει ηλεκτρονική εκτέλεση και τέλος. Δεν αντιγράφει κάτι.
Εάν το κάνει και από το λογισμικό του φαρμακείου δεν θα είναι καλύτερα;

Από εκεί και πέρα η ηλεκτρονική συνταγογραφία είναι κάτι σοβαρό, είναι τμήμα του ηλεκτρονικού φακέλου και σαφώς δεν μπορεί να εκφραστεί με αυτό το αποκρουστικό και άχρηστο web περιβάλλον που προβάλουν ως ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Έχω τεκμηριωμένη άποψη σε αυτό το θέμα και την εκφράσει.

Νομίζω ότι δεν διαφωνούμε τελικά. ή κάνω λάθος;

Βασικά αναφερόμουν στην περίεργη απόφαση για τα αγροτικά ιατρεία και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Είναι άλλο πράγμα η εκτέλεση ήδη καταχωρημένης συνταγής και άλλο η καταχώρησή της από την αρχή. Τώρα αυτό θα πρέπει να γίνεται 2 φορές. Μέχρι να έρθει το πολυπόθητο interface, δεν είναι σωστό να φορτώνουμε με αυτή την καταχώρηση στα φαρμακεία. Κάποιοι αγροτικοί ξέρουν να μπαίνουν στο facebook, στην ηλεκτρονική κολλάνε;
Εκεί διαφωνώ λοιπόν.

Η υπάρχουσα εφαρμογή μπορεί να μην είναι έτοιμη στο βαθμό που θα θέλαμε όλοι, αλλά είναι κάτι που ετοιμάστηκε σε χρόνο-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Ξέρεις, με φοβίζει η έννοια της αέναης διαβούλευσης των φορέων, της συζήτησης επί μακρόν για ένα σύστημα, της συνεχούς ανταλλαγής απόψεων μεταξύ περισπούδαστων συμβούλων και παρατρεχάμενων, των επιτροπών κλπ.
Η τεχνολογία υπάρχει και είναι ώρα για άμεσες αποφάσεις και λύσεις. Πλάκα-πλάκα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση (όπως και το ηλεκτρ. σκανάρισμα συνταγών του ΙΚΑ) είναι ό,τι καλύτερο έχουμε τώρα. Γιατί αν περιμέναμε να χτίσουμε το super σύστημα, ακόμα θα το συζητάγαμε. Βέβαια το κανονικό έργο θα αργήσει κατά τα γνωστά ελληνικά δεδομένα (διαγωνισμός-ενστάσεις-υπερβάσεις-παλαίωση εξοπλισμού). Υπό αυτή την έννοια, οφείλω να δώσω ένα μπράβο στην ΗΔΙΚΑ. Για αρχή είναι καλά.

Εδώ όλος ο κόσμος πάει στο cloud και εμείς λέμε αν θα πρέπει να είναι web εφαρμογή ή όχι.
Ολόκληρη Apple ανακοίνωσε το iCloud για τους πελάτες της και μάλιστα πάνω σε υποδομές της Microsoft και της Amazon!
Ο κόσμος προχωράει χωρίς αγκυλώσεις, καιρός και για μας. Εδώ χρειάζονται αποφάσεις μπαμ-μπαμ και εφαρμογή χωρίς εξαιρέσεις και δικαιολογίες.
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

30 Ιουνίου 2011, 00:56:53
Απάντηση #84
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Επιτέλους, εδέησε το ΙΚΑ να δώσει στη δημοσιότητα τις βασικές οδηγίες ελέγχου και εκκαθάρισης συνταγών. Νομίζω ότι ενδιαφέρει και εσάς. Στόχος όλων η λιγότερη ταλαιπωρία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ΠΦΣ: Ενημέρωση για τις συνηθέστερες περιπτώσεις περικοπής συνταγών


Μετά από επικοινωνία με την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών, αλλά και τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, και προς αποφυγήν περικοπών, σας εφιστούμε την προσοχή στις συνηθέστερες περιπτώσεις περικοπών:

1/ Δεν αποζημιώνονται:
α)Oι συνταγές που η αξία τους υπερβαίνει τα 150€ και δεν φέρουν θεώρηση (οι ηλεκτρονικές συνταγές δεν χρειάζονται θεώρηση)
β)/ Αθεώρητες συνταγές  για φάρμακα που υπάγονται στον Ν. 1729 (Δίγραμμες)
γ)/ Δίμηνες αθεώρητες συνταγές


2/ Ο ελεγκτής γιατρός δεν μπορεί να είναι και συνταγογράφος γιατρός. Επομένως αν απαιτείται θεώρηση πρέπει να γίνει από άλλον ελεγκτή.

3/ Στις περιπτώσεις:
α) Λανθασμένη χρέωση φαρμάκων: αφαιρείται το επιπλέον ποσό
β) Απουσία ταινίας γνησιότητας: αφαιρείται η αξία του αντιστοίχου εμβαλλαγίου
γ)/ Επικόλληση άλλης ταινίας γνησιότητας: αφαιρείται η αξία του φαρμάκου
δ) Απουσία γνωμάτευσης: αφαιρείται η αξία του φαρμάκου για το οποίο απαιτείται η γνωμάτευση

4/ Δεν αποζημιώνονται τα εμβόλια που χορηγούνται από τα θεραπευτήρια του ΙΚΑ. Τα μόνα εμβόλια που χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι:
• Πνευμονιόκοκκκου (PCV-ανεξάρτητου αριθμού οροτύπων) 13-δύναμο και 10-δύναμο
• Ανεμοβλογιάς
• Μηνιγγιτιδόκκου C
• Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη με μικρότερη δόση διφθεριτικής ατοξίνης-Tdap
• Διφθερίτιδας-Τετάνου τύπου ενηλίκου
• Γρίπης (ομάδες υψηλού κινδύνου)

5/ Δίμηνες  συνταγές συνταγογραφούν μόνο οι γιατροί του ΙΚΑ, συνταγές με αναλώσιμα συνταγογραφούν οι γιατροί του Ιδρύματος  και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας.

6/ Συνταγές που απορρίπτονται από το ηλεκτρονικό σύστημα εξετάζονται δευτερογενώς από ανθρώπινο μάτι. Εάν δεν βρεθεί κάποιο σφάλμα ή έλλειψη , αποζημιώνονται ως έχουν.


Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

30 Ιουνίου 2011, 08:30:00
Απάντηση #85
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Βασικά αναφερόμουν στην περίεργη απόφαση για τα αγροτικά ιατρεία και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Είναι άλλο πράγμα η εκτέλεση ήδη καταχωρημένης συνταγής και άλλο η καταχώρησή της από την αρχή. Τώρα αυτό θα πρέπει να γίνεται 2 φορές. Μέχρι να έρθει το πολυπόθητο interface, δεν είναι σωστό να φορτώνουμε με αυτή την καταχώρηση στα φαρμακεία. Κάποιοι αγροτικοί ξέρουν να μπαίνουν στο facebook, στην ηλεκτρονική κολλάνε;
Εκεί διαφωνώ λοιπόν.

Η υπάρχουσα εφαρμογή μπορεί να μην είναι έτοιμη στο βαθμό που θα θέλαμε όλοι, αλλά είναι κάτι που ετοιμάστηκε σε χρόνο-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Ξέρεις, με φοβίζει η έννοια της αέναης διαβούλευσης των φορέων, της συζήτησης επί μακρόν για ένα σύστημα, της συνεχούς ανταλλαγής απόψεων μεταξύ περισπούδαστων συμβούλων και παρατρεχάμενων, των επιτροπών κλπ.
Η τεχνολογία υπάρχει και είναι ώρα για άμεσες αποφάσεις και λύσεις. Πλάκα-πλάκα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση (όπως και το ηλεκτρ. σκανάρισμα συνταγών του ΙΚΑ) είναι ό,τι καλύτερο έχουμε τώρα. Γιατί αν περιμέναμε να χτίσουμε το super σύστημα, ακόμα θα το συζητάγαμε. Βέβαια το κανονικό έργο θα αργήσει κατά τα γνωστά ελληνικά δεδομένα (διαγωνισμός-ενστάσεις-υπερβάσεις-παλαίωση εξοπλισμού). Υπό αυτή την έννοια, οφείλω να δώσω ένα μπράβο στην ΗΔΙΚΑ. Για αρχή είναι καλά.

Εδώ όλος ο κόσμος πάει στο cloud και εμείς λέμε αν θα πρέπει να είναι web εφαρμογή ή όχι.
Ολόκληρη Apple ανακοίνωσε το iCloud για τους πελάτες της και μάλιστα πάνω σε υποδομές της Microsoft και της Amazon!
Ο κόσμος προχωράει χωρίς αγκυλώσεις, καιρός και για μας. Εδώ χρειάζονται αποφάσεις μπαμ-μπαμ και εφαρμογή χωρίς εξαιρέσεις και δικαιολογίες.

Εάν δεν είναι ηλεκτρονική τότε το μόνο που απαιτείται επιπλέον σε σχέση με την ηλεκτρονική είναι η εισαγωγή των δύο ΑΜΚΑ και της ημερομηνίας. Τα φάρμακα περνάνε ετσι κι αλλιώς με barcode. Συνεπώς, δεν είναι και καμιά σοβαρή επιβάρυνση, αν σκεφτείς τι επιβάρυνση είναι για το γιατρό η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Φαντάζομαι βέβαια ότι το μακρύ νύχι στο μικρό δάκτυλο μπορεί να ενοχλεί και ποιους στην πληκτρολόγηση.

Τελικά, εσύ ή δεν είσαι της πληροφορικής ή δεν ξέρεις από πληροφορική. Τι σχέση το cloud? Νομίζεις οτι επειδή οι περισσότεροι ιατροί δεν ξέρουν τι είναι αυτό, μπορείς να πετάς μια sic και της μόδας έκφραση-όρο κάθε φορά που δεν σε παίρνει;
Μέχρι τώρα μιλάγανε για clusters με πολλαπλούς Η/Υ σε ένα data-center που κάνανε την ίδια δουλειά για να καλύψουν τη ζήτηση από μεγάλων αριθμό χρηστών που συνδέονται. Τώρα, βάζουν τους πολλαπλούς Η/Υ διασκορπισμένους σε πολλά σημεία για να μην υπερφορτώνεται το δίκτυο σε ένα μέρος και το λένε cloud. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις η web εφαρμογή που τρέχει στο server είναι η ίδια για το χρήστη. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΥΣΧΡΗΣΤΗ και πρακτικά ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Τους φαρμακοποιούς (πρακτικά τους βοηθούς τους) μπορεί να τους βολεύει να έχουν όλοι την ίδια εφαρμογή γιατί όλοι κάνουν την ίδια μηχανική δουλειά για να εκτελέσουν μια συνταγή, αλλά για το ηλεκτρονικό φάκελο αυτό είναι καταστροφή.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

30 Ιουνίου 2011, 10:38:45
Απάντηση #86
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Κοίτα, εκτός από την ενασχόλησή μου 24 χρόνια, 2 πτυχία και 13 χρόνια εργασίας στο χώρο της Πληροφορικής, έχω μάθει και κάτι ακόμα:
Μας έχει φάει το πολύ μπίρι-μπίρι και η άρνηση.

Τώρα, εν έτει 2011, δεν θα κάτσω να συζητήσω περί web εφαρμογών και δυσχρηστίας. Είναι μια άλλη συζήτηση που αν θες την κάνουμε σε άλλο thread.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο κόσμος προχωράει και έχει βρει λύσεις σε όλα, τεχνολογικά, οικονομικά, διαδικαστικά, θέματα υποδομής (data center, cloud, κλπ).
Με σωστή ανάλυση & σχεδιασμό, επιλογή της κατάλληλης τεχνολογίας από το σκασμό που υπάρχει, καλή εκπαίδευση χρηστών και ακόμα καλύτερη διάθεση όλων, τα πάντα μπορούν να γίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Και σίγουρα δεν μπορώ να δεχθώ ότι  - σε συνθήκες ειρήνης και όχι χειρουργείου μάχης- ο γιατρός δυσκολεύεται να κάνει μερικά κλικ και να εισάγει μια συνταγή στο όποιο γ@μο-σύστημα. Δεν σου αρέσει το συγκεκριμένο, οκ πρότεινε κάποιο άλλο (όπως φυσικά έχεις κάνει και έχω επικροτήσει!). Αλλά δεν μπορώ να δικαιολογήσω την ασχετοσύνη μερικών συναδέλφων σου (όπως και ορισμένων φαρμακοποιών, των περισσοτέρων δημοσίων υπαλλήλων, και λοιπών "νεάντερνταλ").
Δεν μου φταίει καμιά web εφαρμογή για αυτό...
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

30 Ιουνίου 2011, 11:45:23
Απάντηση #87
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αλλά δεν μπορώ να δικαιολογήσω την ασχετοσύνη μερικών συναδέλφων σου (όπως και ορισμένων φαρμακοποιών, των περισσοτέρων δημοσίων υπαλλήλων, και λοιπών "νεάντερνταλ").
Νομίζω ότι η ασχετοσύνη πρέπει να πληρωθεί. Ας βάλει λοιπόν ο κάθε εκ πεποιθήσεως άσχετος μία γραμματεία. Για τους ανθιστάμενους στην πληροφορική ΔΥ η περίπτωση είναι ανίατη, δυστυχώς. Σας υπενθυμίζω ότι μου ζητήθηκε από τον τοπικό ΥΠΑΔ να τους κάνω επίδειξη το e-syntagografisi σε dial-up σύνδεση - δε φταίνε οι άνθρωποι, όταν τους προσέλαβαν υπήρχε μόνο κονδυλοφόρος.
Υ.Γ. Κι εγώ άσχετος είμαι με τους υπολογιστές, δεδομένου του τι ξέρει η 12χρονη κόρη μου, αλλά κάθησα 2 μήνες και έμαθα τις εφαρμογές, παρόλο που αναγνώριζα ότι επιδέχονται βελτίωση (με τι τρόπο δεν ξέρω).
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

30 Ιουνίου 2011, 12:12:08
Απάντηση #88
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Νομίζω ότι η ασχετοσύνη πρέπει να πληρωθεί.

Ελπίζω να μην εννοείς κάποιο "επίδομα" από τα γνωστά που απολαμβάνουν κάποιοι :)
Τώρα που το λες όμως, θα είχαν πλάκα τίτλοι όπως:
- Επίδομα εξασφάλισης σύνδεσης με εφαρμογή (login)
- Επίδομα έγκαιρου ελέγχου Η/Υ από κακόβουλα προγράμματα (schedule scan)
κοκ

By the way, πολλοί από τους "άσχετους" έχουν μάθει στο άψε-σβήσε πως να μπαίνουν στο facebook και να τσατάρουν...
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

30 Ιουνίου 2011, 14:28:16
Απάντηση #89
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ελπίζω να μην εννοείς κάποιο "επίδομα" από τα γνωστά που απολαμβάνουν κάποιοι :)
Φίλτατε,
Ας μας δώσουν επίδομα σύνδεσης, χαρτιού και μελανιού και όλα τα άλλα τα αναλαμβάνουμε μόνοι μας.
Στους άσχετους όπως είπα συμπεριλαμβάνω και τον ευατό μου και για το λόγο αυτό προσέλαβα προσωπικό.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
11019 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Οκτωβρίου 2011, 10:09:30
από EzeΤΡΟΛ
98 Απαντήσεις
67771 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2014, 13:02:43
από Γ.Κτιστάκης
0 Απαντήσεις
7150 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαΐου 2013, 23:24:54
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
9104 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Σεπτεμβρίου 2013, 22:18:17
από Gatekeeper
7 Απαντήσεις
22394 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαΐου 2015, 17:34:31
από Denominator