Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 10:55:23

Αποστολέας Θέμα: Παραδείγματα διαφθοράς στην Ελληνική υγεία.  (Αναγνώστηκε 18280 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Σεπτεμβρίου 2010, 12:30:24
Αναγνώστηκε 18280 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 11/09/2010.

Του ΙΩΑΝΝΗ ΣΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Τ. αναπλ. καθηγ. Πανεπιστ. Αθηνών


Διαφθορά στον ιατρικό τομέα υπάρχει σε όλα (σχεδόν) τα κράτη. Στην Ελλάδα όμως η διαφθορά έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα (και απάνθρωπα).
 
 Πολύ μεγάλο μέρος του ιατρικού πληθυσμού λεηλατεί (στον βαθμό που ο καθένας μπορεί και έχει δυνατότητες) τα ασφαλιστικά ταμεία και την ίδια την πατρίδα (αν η λέξη έχει πια κάποιο νόημα). Η λεηλασία αυτή όμως δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή ή ανοχή ενός μεγάλου μέρους υπαλλήλων (κρατικών και μη), καθώς και εποπτικών μηχανισμών, στους οποίους περιλαμβάνονται ιατρικοί σύλλογοι και επιστημονικές εταιρείες. Αυτό ξεχνιέται συστηματικά και σκόπιμα. Πέντε παραδείγματα δείχνουν διαφορετικές πτυχές του προβλήματος.

1 Πλήρης αδιαφορία για τους θεσμούς (η λεηλασία τεκμηριωμένη από το 1988)

Το 1988 διενεργήθη μελέτη στο ΙΚΑ για το κόστος αρθροπλαστικών (αντικατάσταση αρθρώσεων με τεχνητές). Αξιολογήθηκαν τα τιμολόγια για ασθενείς, τα οποία είχε πληρώσει το ΙΚΑ, επομένως χωρίς καμία αμφισβήτηση. Τα τιμολόγια είχαν εκδοθεί από τα νοσοκομεία ΚΑΤ και Βούλας. Η αρθροπλαστική τύπου Thompson κόστιζε (τότε) από 19.500 δρχ. (αντιπροσωπεία ΙΑΜΕΞ) έως 59.600 δρχ. (αντιπρ. Βασιλείου), υπήρχε δηλαδή μια διαφορά της τάξης του 305%! Για την αρθροπλαστική τύπου Charnley οι τιμές ποικίλλουν από 61.000 δρχ. έως 199.000 δρχ. (διαφορά 321%). Σημειώνω ότι οι διαφορές αυτές υπήρχαν και σε τιμολόγια του ίδιου νοσοκομείου.

Η μελέτη κοινοποιήθηκε σε αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και δημοσιεύθηκε στο επίσημο όργανο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, το «Ιατρικό Βήμα»: καμία παρέμβαση από ΠΙΣ-ΙΚΑ. Η Εισαγγελία παρενέβη, κατέθεσα 5 (!) φορές στην ανακρίτρια (και η ίδια απορούσε για τις εντολές της Εισαγγελίας), με αποτέλεσμα την παραγραφή.

2 Η εφευρετικότητα φαρμακευτικών εταιρειών (στη διαφθορά γιατρών)

Πρώην άριστος φοιτητής μας, και σήμερα ειδικευμένος και επιτυχημένος γιατρός στην επαρχία, δέχθηκε επίσκεψη από ιατρικό επισκέπτη φαρμακευτικής εταιρείας. Ο τελευταίος τού πρότεινε να συνταγογραφεί φάρμακα της εταιρείας αντί συγκεκριμένης (παράνομης) αμοιβής. Η τακτική αυτή είναι γνωστή τουλάχιστον από το 1960 και οδηγεί τους γιατρούς σε περιττή υπερσυνταγογράφηση, με κύρια συνέπεια όχι μόνο την οικονομική βλάβη των Ταμείων Υγείας, αλλά και σοβαρές βλάβες υγείας, τις οποίες προξενούν τα φάρμακα (θάνατοι από φάρμακα στις ΗΠΑ 50.000-60.000 ανά έτος, στη Γερμανία 10.000-20.000, στην Ελλάδα κανένας...). Ο γιατρός μας -για να επανέλθουμε στην ιστορία μας- αρνήθηκε τα χρήματα. Ηταν τόσο σπάνιο περιστατικό, ώστε μετά από μερικές ημέρες τον επισκέφθηκε ο διευθυντής της εταιρείας και του πρότεινε, εάν φοβόταν την Εφορία, να κατατίθενται τα χρήματα στον λογαριασμό της μητέρας του γιατρού (!), και επειδή εισέπραξε και πάλι άρνηση, πρότεινε την κατάθεση των χρημάτων σε μία off shore εταιρεία. Ο γιατρός αρνείται και παρακαλεί να τελειώσει η συζήτηση. Μήπως η Εφορία θα πρέπει να ερευνήσει και λογαριασμούς των μητέρων των γιατρών; Υπάρχει, ακόμα, στην Ελλάδα ιερό και όσιο;

3 Ιδιο φάρμακο, διαφορετική χρήση, διαφορετική τιμή (διαφορά 957%)!1

Κυκλοφορεί στην Ελλάδα η δραστική ουσία «υδροξυουρία» με δύο διαφορετικές εμπορικές ονομασίες. Μέχρι εδώ τίποτα επιλήψιμο. Ομως: το ένα ιδιοσκεύασμα έχει ένδειξη αιματολογικές κακοήθειες και κοστίζει 66,6 ευρώ (500 MG x 100 κάψουλες), ενώ το άλλο (μιλάμε πάντα για την ίδια ακριβώς φαρμακευτική ουσία) έχει ένδειξη τη δρεπανοκυτταρική αναιμία και κοστίζει 636,75 ευρώ (1.000 MG x 30 κάψουλες). Σημειωτέον ότι το ακριβότερο φάρμακο περιέχει, συνολικά, 30.000 MG, ενώ το φτηνότερο 50.000 MG! Οι οδηγίες χρήσης δεν περιέχουν και τις δύο ενδείξεις, με αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό γιατρού και ασθενούς. Αναρωτιέμαι εάν υπουργείο και ΕΟΦ προστατεύουν τις εταιρείες ή τα Ταμεία Υγείας.

4 Στα όρια του εξευτελισμού

Αναγκαία εξήγηση: οστικά μοσχεύματα είναι τυποποιημένο υλικό, παραγόμενο από εταιρείες, πανάκριβο (μεταξύ 2.500-4.000 ευρώ η συσκευασία), το οποίο χρησιμοποιείται σε εγχειρήσεις οστών για ταχύτερη ίαση. Η χρήση τους έχει συγκεκριμένους κανόνες: χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και σε συγκεκριμένη ποσότητα. Στην ορθοπεδική κοινότητα, μεταξύ των κλινικών γιατρών, έχει δημιουργηθεί ειδικός όρος για τα μοσχεύματα αυτά: κουβανέζικα μοσχεύματα. Ο όρος, όχι διότι προέρχονται από την Κούβα, αλλά διότι σε πολλές εγχειρήσεις δεν τοποθετούνται στον ασθενή (διότι δεν χωράνε στην πληγή!), αλλά πετάγονται στον κουβά του χειρουργείου, γράφονται όμως στο πρωτόκολλο επέμβασης, ώστε η εταιρεία να πληρωθεί και ο ορθοπεδικός να πάρει τα ποσοστά του (περίπου 20%). Να σημειωθεί ότι υπάρχουν λογαριασμοί, για έναν ασθενή, της τάξης των 40.000 ευρώ, με ποσοστά του γιατρού 8.000 ευρώ (από μία επέμβαση). Πώς ανέχονται διευθυντές κλινικών να μειώνονται με αυτόν τον τρόπο είναι μεγάλο αίνιγμα. Ακόμα και αν δεν πετάγονται στον κουβά (χρεώνονται πάντως), και μόνο η διάδοση της νέας «ορολογίας» αποτελεί προσβολή για την ορθοπεδική ειδικότητα.

5 Οταν ο χρηματισμός γίνεται και έγκλημα

Περίπου το 1994 (έχουν περάσει χρόνια, αλλά το γεγονός δεν ξεχνιέται) κατά τη διάρκεια σειράς τηλεοπτικών εκπομπών με θέμα τον χρηματισμό των γιατρών, έμαθα από πρώτο χέρι, από έναν πατέρα-πυροσβέστη, την ακόλουθη (απίστευτη και για την Ελλάδα) ιστορία. Ο μικρός γιος του έπρεπε να χειρουργηθεί (όχι επείγουσα περίπτωση) και βρισκόταν σε κρατική, παιδιατρική, χειρουργική κλινική. Μου διηγήθηκε (ανατριχιάζω και σήμερα, 16 χρόνια μετά) ότι κάθε φορά που επισκεπτόταν τον γιο του, αυτός τον κοίταζε με βλέμμα που έλεγε «όλα τα παιδιά φεύγουν, εγώ πότε θα φύγω». Ο πυροσβέστης πήγε στον διευθυντή να τον ρωτήσει για τα αίτια της καθυστέρησης και ο γιατρός τού ζήτησε ένα σημαντικό ποσόν για να χειρουργήσει τον γιο του! Δεν νομίζω ότι μπορώ να περιγράψω τη δραματικότητα της διήγησης του πατέρα, ο οποίος περπατούσε στην πόλη, βλέποντας θολά, μεταξύ πραγματικότητας και εφιάλτη, προσπαθώντας απεγνωσμένα να σκεφτεί πού θα βρει τα χρήματα. Στην Ελλάδα η ιατρική κουλτούρα έχει πάψει να υπάρχει προ πολλού και ο χρηματισμός έχει γίνει έγκλημα.

Ως επίλογος

«Ο μεγαλύτερος προφήτης για το μέλλον είναι το παρελθόν» (λόρδος Βύρων). Το παρελθόν έχει δείξει ότι σπάνια τιμωρήθηκαν διεφθαρμένοι, οι οποίοι λεηλάτησαν το κράτος και ποτέ δεν κλήθηκαν να επιστρέψουν τα κλεμμένα χρήματα. Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και τώρα. Είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν πρόκειται να τιμωρηθεί, κανείς δεν πρόκειται να αποζημιώσει τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος. Πιθανώς θα πληρώσουν κάποιο πρόστιμο της τάξης του 1% των κλεμμένων και ίσως, με δωρεές της τάξης του 2% των κλεμμένων, ανακηρυχθούν και εθνικοί ευεργέτες (μην το θεωρήσετε αστείο).

Υπάρχουν, φυσικά, εξαιρετικοί γιατροί από κάθε άποψη. Αυτοί ομοιάζουν όμως προς υγιή κύτταρα μέσα σε ένα ανθρώπινο όργανο πλήρως διαβρωμένο από καρκίνο: θα καταστραφούν και αυτά, χωρίς να μπορέσουν να προσφέρουν καμία βελτίωση.

1. Την πληροφορία την οφείλω σε φίλο καθηγητή αιματολόγο





Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Σεπτεμβρίου 2010, 12:32:14 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Σεπτεμβρίου 2010, 15:37:29
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
ΚΩΣΤΑ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ: Το μηδέν και το άπειρο στην πολιτική(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)


Τα μάτια του πλανήτη είναι στραμμένα επάνω της. Η αξιωματούχος του ΔΝΤ Κάρμεν Ράινχαρτ διευκρινίζει ότι ο απολογισμός του εφαρμοζόμενου προγράμματος στην Ελλάδα αφορά όλες τις χώρες, όχι μόνον τις αναπτυσσόμενες, αλλά και τις ήδη ανεπτυγμένες. Η ίδια, ομού μετά του Κεν Ρόγκοφ από το Χάρβαρντ, συνιστά ως θεραπευτική αγωγή για τις υπερχρεωμένες χώρες τη μέθοδο της «χρηματιστικής καταστολής», δηλαδή το χρηματοπιστωτικό «ξεφούσκωμα», μέχρι ασφυξίας και οικονομικής συρρίκνωσης, με υποθετικό στόχο την πτώση τιμών προς αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητος. Εννοείται ότι η ασφυξία αφορά κατά κύριο λόγο τα εργασιακά εισοδήματα, ενώ εκείνα του κεφαλαίου παραμένουν εξ ορισμού άθικτα, ιδίως στον τομέα των χρηματοπιστωτικών «καινοτομιών», με την υποθετική προσδοκία απεξάρτησης από τη σημερινή θηριώδη κρατική στήριξη.

Πρόσφατα, η ίδια πάντα, έπειτα από μελέτη 15 κρίσεων μετά τον Β'' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποφαίνεται ότι «εξαντλήθηκε πλέον η εποχή της επιεικούς διαχείρισης» και επιβάλλεται προσφυγή σε «ακραίες και σκληρές» -δηλαδή ακεραιόφρονες- «εξυγιαντικές επιλογές». Σε κάθε περίπτωση, προειδοποιεί η αξιωματούχος, η οριστική απεμπλοκή μιας χώρας από κρίση του δημοσίου χρέους αποτελεί διαδικασία όχι γραμμική, αλλά «δύστροπη και ελικοειδή», που μπορεί να διαρκέσει από 50 μέχρι 100 έτη ή και περισσότερο! Σε αυτήν περιλαμβάνονται: η σοβαρή συρρίκνωση του κατά κεφαλήν εθνικού εισοδήματος, η ταχύτερη πτώση του εργατικού εισοδήματος, η εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, και αυτό εντοπίζεται περισσότερο στις ανεπτυγμένες οικονομίες και λιγότερο στις αναπτυσσόμενες. Η αξιωματούχος διευκρινίζει ότι η αναπόφευκτη απόσυρση των χρηματοπιστωτικών μοχλεύσεων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε διόγκωση της ανεργίας και σε αναπόφευκτη περικοπή των εισοδημάτων. Τα πράγματα θα πάνε περισσότερο άσχημα εκεί που μέχρι πρόσφατα πήγαιναν καλύτερα. Η μελλοντική βελτίωση και θωράκιση έναντι των κρίσεων προϋποθέτει προγενέστερη, αναγκαστική, μείζονα επιδείνωση διάρκειας πολλών δεκαετιών. Οσον αφορά τις προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα να καταπολεμήσει την ανεργία και να αποκαταστήσει άμεσα το επίπεδο απασχόλησης στη χώρα του, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ εκτιμά πως ο Αμερικανός πρόεδρος «αγνοεί τα διδάγματα της ιστορίας»: πρώτον, η απασχόληση δεν αποκαθίσταται ποτέ ενόσω διαρκεί η κρίση και δεύτερον, ακόμη και αν αυτό θεωρηθεί εφικτό, θα συνιστούσε μέγιστο αρνητικό εμπόδιο για την οριστική απεμπλοκή της οικονομίας από τη δυναμική των κρίσεων. Τάδε διατείνεται το σύγχρονο ιερατείο του παγκοσμιοποιημένου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Κατάπληκτοι οι σπουδαστές της οικονομικής επιστήμης υποχρεώνονται έτσι να αφομοιώνουν ότι η χρηματοπιστωτική επέκταση δεν αποτελεί εργαλείο απόσβεσης της ύφεσης, αλλά αιτία βαθύτερης κρίσης, όπως και ότι η όξυνση εισοδηματικών ανισοτήτων δεν αποτελεί βαθύτερη αιτία αδιεξόδου του καπιταλισμού, αλλά προϋπόθεση «εξυγίανσής» του.

Εάν εκ των άνω διαγράφεται έτσι το ορατό μέλλον της χώρας μας και με παραδειγματικό τρόπο για τις υπόλοιπες, θα πρέπει ακόμη να ληφθούν υπ'' όψιν οι κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις του ελληνικού λαού, προκειμένου να αποτιμηθεί ο ρεαλισμός και η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος. Οπως σημειώνει ο Γάλλος κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν, στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας τα μεγάλα κινήματα που μεταβάλλουν τους κανόνες του κοινωνικού βίου προέρχονται πάντα από τα κάτω, από αυτούς που συνήθως στερούνται τροφής, ελευθερίας, έκφρασης και παντός είδους εκπροσώπησης. Το αίτημα της Δημοκρατίας προβάλλεται πάντα από τα κάτω, από τα κοινωνικά στρώματα που τη στερούνται. Σήμερα, διαπιστώνει ο Γάλλος κοινωνιολόγος, το πολιτικό σύστημα είναι αυτιστικό και νεκρό, όπως και το σύνολο των κομματικών συνιστωσών του. Ομως, σε αντίθεση με τη στειρότητα του πολιτικού προσωπικού όλων ανεξαιρέτως των αποχρώσεων, όσο χαμηλότερα κατέρχεται κάποιος στη βάση της κοινωνίας τόσο περισσότερη ζωντάνια συναντά σε αυτούς των οποίων η φωνή αγνοείται από τους επαγγελματίες της πολιτικής. Σιγή, αυτισμός, αμηχανία στο πολιτικό σύστημα, πανδαιμόνιο, εκρηκτικότητα, ευρηματικότητα, δημιουργικότητα στην κοινωνική βάση. Ενώ το υπερωκεάνιο βυθίζεται, οι πολιτικοί παίζουν χαρτιά στο σαλόνι, προσπαθώντας έκαστος να εκμεταλλευτεί τις χαρτοπαικτικές αδυναμίες του αντιπάλου. Και οσάκις ο κοινωνικός απόηχος απειλεί να εισβάλει στο σαλόνι της πολιτικής, τότε επιχειρείται αντιπερισπασμός, αποπροσανατολισμός, μέσω σκανδαλολογίας και ηθικολογίας, προτάσσοντας επουσιώδη πολιτικά και ιδεολογικά διακυβεύματα. «Πρώτιστο καθήκον του πολιτικού σήμερα είναι να το βουλώνει», υπογραμμίζει ο Τουρέν, «προκειμένου να ακούει αυτούς που μέχρι σήμερα αποκλείονται από το δικαίωμα στην έκφραση και να προσδίδει πολιτική διάσταση στη φωνή τους». Τι επιτέλους ζητούν και αξιώνουν οι απλοί και ζωντανοί άνθρωποι; - «Δεν επιθυμώ την ταπείνωση και τον εξευτελισμό, θέλω να με υπολογίζουν και να με σέβονται». Σήμερα, η κοινωνική αξιοπιστία των πολιτικών και γενικότερα των ενδιάμεσων σωμάτων αποβαίνει αρνητική: στο εξής, ό,τι νέο προκύπτει δεν προέρχεται από αυτούς, αλλά φέρεται με τα μεγάλα κινήματα, που αναβλύζουν πάντα εκτός ελέγχου από τη βάση της κοινωνίας.

Στη χώρα μας, εφαρμόζεται σήμερα κατευθυνόμενο σενάριο με μείζονες κοινωνικές και εθνικές συνέπειες, χωρίς την παραμικρή λαϊκή εντολή, που οδηγεί σε «εμφύλιο πόλεμο», σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο ΙΦΟ. Ο πρωθυπουργός ανησυχεί όχι όσον αφορά την ορθότητα των επιλογών του, αλλά όσον αφορά την «κατανόησή» τους από την κοινωνία. Το Μνημόνιο προσάπτεται ως «ταφόπλακα» στη Νέα Δημοκρατία, όμως αυτό δεν απαλλάσσει κάθε ευθύνης όσους δεν μπόρεσαν να το αποτρέψουν και ιδίως όσους φέρουν τη μοιραία ευθύνη της υπογραφής του. Ο φόρος είναι αλληλεγγύη, αλλά με την προϋπόθεση ότι αυξάνουν, και δεν περικόπτονται, οι κοινωνικές δαπάνες. Αλληλεγγύη όχι μόνο στις θυσίες, αλλά και στις απολαβές. Οι δυνάμεις της προόδου και της ισονομίας συγκρούονται σήμερα με εκείνες της καθυστέρησης, όμως η σημερινή αποθέωση κοινωνικών ανισοτήτων δεν συνιστά πρόοδο ούτε ισονομία, αλλά απροσχημάτιστη και απαίσια οπισθοδρόμηση στις σκοτεινότερες περιόδους της Ιστορίας.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

19 Οκτωβρίου 2010, 17:25:57
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δως μου και μένα (απινιδωτή), μπάρμπα!

19/10/2010

Παράδοση δεκατριών απινιδωτών στο υπουργείο Υγείας, από τον Κ. Σκανδαλίδη (ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

«Αποκαθιστούμε έναν παραλογισμό». Με τη δήλωση αυτή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, υπέγραψε ένα πρωτόκολλο παράδοσης δεκατριών απινιδωτών (μηχάνημα για καρδιολογικές παθήσεις), στο υπουργείο Υγείας.

Οπως είπε ο κ. Σκανδαλίδης, το 2007 η τότε διοίκηση του Οργανισμού Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων- ΟΠΕΚΕΠΕ αγόρασε τους απινιδωτές, για τις ανάγκες δήθεν των εργαζομένων. Τα μηχανήματα αυτά, δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ και ήταν στην αποθήκη.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, παραλαμβάνοντας τους απινιδωτές δήλωσε ότι η διαδικασία που είχε ακολουθηθεί τότε, αποτελεί μια φωτογραφία ανικανότητας της δημόσιας διοίκησης.

Ανακοίνωσε δε, ότι οι απινιδωτές αυτοί θα διατεθούν σε Κέντρα Υγείας στη Σύρο, Ρόδο, Κω, Νάξο, Ικαρία, Κάτω Αχαγιά, Ανδρίτσαινα, Ακράτα και Βάρδα.

Xμ... μετά τα νησιά, απινιδωτή πήρανε οι Αχαγιά, Ανδρίτσαινα, Ακράτα, Βάρδα...
Όταν ο ΛΟΒ μοίραζε (αλφαβητικά) απινιδωτές, εμείς κρατούσαμε "Π"... (και πήραμε τον π...)
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Οκτωβρίου 2010, 17:50:32 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

20 Οκτωβρίου 2010, 18:48:53
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Εκτυπώσιμη αφίσα της ΟΕΝΓΕ για το φακελάκι στα Νοσοκομεία (από το ygeianet.gr). Αν και η αφίσα αυτή μάλλον άργησε ...κάτι δεκαετίες, το καλό πρέπει να λέγεται (και να επικροτείται).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Και σχετικό δημοσίευμα, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Οκτωβρίου 2010, 18:53:15 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Ιουνίου 2011, 09:31:16
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μέσα στη μέρα αναμένεται να ξεκινήσει στο Εφετείο της Πάτρας η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης...
με το σκάνδαλο των ορθοπεδικών στο ΙΚΑ της Πάτρας. Στο εδώλιο οδηγούνται έξι ορθοπεδικοί και τρεις προμηθευτές του ΙΚΑ κατηγορούμενοι για απάτη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το δημόσιο ζημιώθηκε πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ από την εικονική χορήγηση ορθοπεδικών υλικών.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Ιουνίου 2011, 21:49:15
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Απορώ γιατί οι "συνάδελφοι" αντίστοιχης ειδικότητας διαφόρων μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, που έχουν εμφανίσει ποσά δεκάδων εκατομμυρίων στους λογαριασμούς τους - μη δικαιολογούμενα από το πόθεν έσχες - είναι ακόμη στις θέσεις τους.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

16 Ιουνίου 2011, 00:13:09
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Απορώ γιατί οι "συνάδελφοι" αντίστοιχης ειδικότητας διαφόρων μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, που έχουν εμφανίσει ποσά δεκάδων εκατομμυρίων στους λογαριασμούς τους - μη δικαιολογούμενα από το πόθεν έσχες - είναι ακόμη στις θέσεις τους.

Διότι ο ένας έκανε "συμβιβασμό" και πλήρωσε ένα 7ψήφιο αριθμό ευρώ και "καθάρισε" και ο άλλος δικαιολόγησε ένα 7ψηφιο νούμερο στο λογαριασμό του, λέγοντας ότι τα μισά ήταν δώρα που του κάνανε πολίτες ("που του οφείλανε ευγνωμοσύνη") για το γάμο του παιδιού του!
Αν αρέσουν αυτές οι απαντήσεις μπορώ να γράψω ακόμη μερικές.
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

16 Ιουνίου 2011, 00:23:35
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Διότι ο ένας έκανε "συμβιβασμό" και πλήρωσε ένα 7ψήφιο αριθμό ευρώ και "καθάρισε" και ο άλλος δικαιολόγησε ένα 7ψηφιο νούμερο στο λογαριασμό του, λέγοντας ότι τα μισά ήταν δώρα που του κάνανε πολίτες ("που του οφείλανε ευγνωμοσύνη") για το γάμο του παιδιού του!
Αν αρέσουν αυτές οι απαντήσεις μπορώ να γράψω ακόμη μερικές.
Χαίρομαι γιατί ξέρουμε τα ίδια... Λυπάμαι όμως που δε δημεύτηκε η περιουσία τους προς όφελος του λαού. Το ποσό του συμβιβασμού είναι μικρό σε σχέση με το αδίκημα και φυσικά δεν έγινε λόγος για φυλάκιση και απώλεια της ιατρικής ιδιότητας. Έτσι δίνουμε ένα καλό κίνητρο σε όσους πράττουν ανάλογα να συνεχίσουν καθώς το πολύ πολύ να δώσουν μερικά από τα (άνομα) κέρδη τους στο κράτος. Αφήστε που πάει το μυαλό μου ότι το κράτος ανέχεται τα μαύρα μπας και βγάλει κι αυτό τίποτε. Όσο για τις υπόλοιπες απαντήσεις, νομίζω ότι είναι ευπρόσδεκτες από όλους.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

16 Ιουνίου 2011, 10:55:09
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Συνάδελφοι, πάλι θα σας το πω... Θα προσφέρουμε μείζονες υπηρεσίες στον κόσμο αν καταρτίσουμε, με ευθύνη όλων μας, μία "λευκή λίστα" που θα περιλαμβάνει συναδέλφους που δε χρηματίζονται. Και για να κάνω μία αρχή σας λέω ότι έχω ακούσει επανειλημμένως από ασθενείς τα καλύτερα λόγια για τη Χειρουργική Κλινική του Διδυμοτείχου και ποτέ μα ποτέ κανένα αρνητικό σχόλιο.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

16 Ιουνίου 2011, 14:35:27
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

kefalidisg

Επώνυμοι
 Όσον αφορά την συγκεκριμένη κλινική πρέπει να καταθέσω και γω την ίδια άποψη με τον Βασίλη και για αυτό δεν θα αρκούσε ένα μονάχα συμφωνώ. Δεν πρόκειτε για μια κλινική που δεν χρηματίζεται αλλά είναι και άρτια καταρτισμένη επιστημονικά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Χ. ΚΕΦΑΛΙΔΗΣ
ΙΑΤΡΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

16 Ιουνίου 2011, 23:26:30
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Επιτρέψτε μου να καταθέσω και μία άλλη απορία, τώρα: Με δεδομένο ότι αρκετά από τα περιστατικά που δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν στο τριτοβάθμιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης τα αναλαμβάνει η Χειρουργική Κλινική του Διδυμοτείχου (που μέχρι και Whipple σε Ca παγκρέατος κάνει), δε θα έπρεπε να κληθεί τουλάχιστον ένας από αυτούς τους λαμπρούς συναδέλφους να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση και την εμπειρία του στο Πανεπιστήμιο;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

23 Ιουνίου 2011, 15:12:18
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

«Κρυφές αποθήκες» στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνα εντόπισε το υπουργείο Υγείας, με υλικό που ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ. Ο Ανδρέας Λοβέδρος έστειλε πριν από λίγο μήνυμα σε όλους τους διοικητές της χώρας, ξεκαθαρίζοντας πως... «το πάρτι με τα υλικά τελείωσε». «Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να κάνει θυσίες και κάποιοι άλλοι να μην συμμορφώνονται. Η κανονικότητα θα εξαπλωθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας». Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας εξαπέλυσε επίθεση σε συνδικαλιστές, οι οποίοι έκαναν τους τελευταίους μήνες λόγο για ελλείψεις υλικών, ενώ στην ουσία οι αποθήκες αρκετών νοσοκομείων είναι γεμάτες με υλικά που κοστίζουν… χρυσό».
Την αποκάλυψη έκανε ο διοικητής της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας Άρης Μουσιώνης, διευκρινίζοντας ότι ενώ στις 25η Μαΐου το Ιπποκράτειο είχε υλικά 1 εκ. ευρώ, για την εύρυθμη λειτουργία του χρειαζόταν υλικά μόλις 200.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Μουσιώνης οι γιατροί έκαναν χρήση των υλικών κατά το δοκούν, με τις εταιρείες να μετατρέπουν τα ελληνικά νοσοκομεία σε αποθήκες τους. Διευκρινίζεται πως τα υλικά αυτά δεν είχαν προπληρωθεί, αλλά αποτελούσαν παρακαταθήκες, άρα ο λογαριασμός πληρωνόταν μετά χρήση τους.

2 Ιουλίου 2011, 14:15:18
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

- Την τελευταία 3ετία έχουν γίνει εκατοντάδες τέτοιες επεμβάσεις με το κόστος να επιβαρύνει το νοσοκομείο
- Στρατιωτικός ουρολόγος διαφημιζόταν και μέσω ίντερνετ για τις επεμβάσεις
- Η κάθε επέμβαση κόστιζε στο νοσοκομείο το ποσό των 8.000 ευρώ τουλάχιστον
- Όλα γίνονταν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

30 Ιουλίου 2011, 17:05:23
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Στο δόκανο της Εφορίας δύο φοροφυγάδες γιατροί

Δικογραφίες σχηματίζονται από την Οικονομική Αστυνομία σε βάρος δύο ιατρών για τη μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών και άλλων συναφών φορολογικών παραβάσεων.

Το προανακριτικό υλικό συλλέγεται στο πλαίσιο των φορολογικών ελέγχων για αυτεπάγγελτα ποινικά αδικήματα.

Σχηματίζονται δικογραφίες από το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Οικονομικής Αστυνομίας, σε βάρος δύο (2) ιατρών, για τη μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών και άλλων συναφών φορολογικών παραβάσεων.

Ειδικότερα, μετά από ελέγχους σε ιατρεία της Αττικής, από κλιμάκια του Τμήματος Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Οικονομικής Αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι δύο ιατροί, δεν εξέδωσαν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, όπως επίσης δεν προχώρησαν στη σχετική εγγραφή στο βιβλίο επισκεπτών, αλλά και στην επίδειξη των σχετικών βιβλίων.

Οι σχηματισθείσες δικογραφίες, μετά την ολοκλήρωση της προανάκρισης, θα υποβληθούν στις αρμόδιες Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών.

Παράλληλα θα ενημερωθούν και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ., ως προς την κίνηση της διοικητικής διαδικασίας, για την επιβολή των σχετικών φόρων και προστίμων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

7 Αυγούστου 2011, 20:58:11
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

  Εμπλέκονται 25 γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τρία διαγνωστικά κέντρα
Της Πεννυς Mπουλουτζα

Τι συνδέει 25 γιατρούς, τρία διαγνωστικά κέντρα, δεκάδες χιλιάδες πλαστά παραπεμπτικά για παρακλινικές εξετάσεις, τις συγγενικές σχέσεις μεταξύ υπαλλήλων του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και στελεχών των διαγνωστικών κέντρων; Ενα ακόμα μεγάλο σκάνδαλο στον χώρο της Υγείας καταλήγει στην αποκάλυψη «βιομηχανίας πλαστών εντολών για εξετάσεις», που είχε στηθεί επί σειρά ετών στην περιφερειακή υπηρεσία του ΟΠΑΔ στον Πειραιά, η οποία έχει στοιχίσει στο Δημόσιο περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ. Και για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η δραστηριότητα των «τρωκτικών της Υγείας» στη χώρα μας, που εκμεταλλεύτηκαν επί μακρόν την απουσία ελέγχου στο σύστημα, απομυζώντας εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων ασφαλισμένων.

Το σκάνδαλο που αποκαλύπτει η «Κ» περιέχει και συστατικά «αστυνομικής» περιπέτειας, αφού στο πλαίσιο των ελέγχων εκλάπησαν στοιχεία. Ολα τα παραπάνω καταδεικνύονται στο συγκεντρωτικό πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας για τον προσδιορισμό του ύψους της οικονομικής ζημίας που υπέστη το Δημόσιο για τα έτη 2003, 2004 και 2005. Το πόρισμα βρίσκεται από την 1η Αυγούστου στα γραφεία του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδου, του υφυπουργού Μιχάλη Τιμοσίδη, του γενικού γραμματέα Νίκου Πολύζου και του προέδρου του ΟΠΑΔ Κυριάκου Σουλιώτη, ενώ όλα τα επιμέρους πορίσματα ελέγχου (74 τον αριθμό) έχουν κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και στο ΣΔΟΕ για φορολογικό έλεγχο. Και σαφώς ο έλεγχος συνεχίζεται και για τα επόμενα έτη...

Τα βασικότερα στοιχεία που προέκυψαν από τον έλεγχο των επιθεωρητών, ο οποίος αφορά τρία διαγνωστικά κέντρα και 25 συμβεβλημένους -με αυτά αλλά και τον ΟΠΑΔ- γιατρούς (ακτινολόγοι, μικροβιολόγοι και καρδιολόγοι) έχουν ως εξής:

- Υπεβλήθησαν στην περιφερειακή υπηρεσία του ΟΠΑΔ (ΥΠΑΔ) στον Πειραιά προς εξόφληση 618 χρηματικά εντάλματα για εξετάσεις αξίας 8.049.025,59 ευρώ.

- Από αυτά ελέγχθηκαν τα 376 εντάλματα, αξίας 5.029.069,40 ευρώ. Τα υπόλοιπα εντάλματα δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθούν, καθώς εκλάπησαν από το αρχείο της ΥΠΑΔ Πειραιά! (αφορούσαν τουλάχιστον 11 γιατρούς συμβεβλημένους).

- Στα ελεγχθέντα εντάλματα περιλαμβάνονται 53.721 εντολές περίθαλψης, αξίας 4.257.575,37 ευρώ.

- Από αυτές, οι 51.712 (ποσοστό 96,26%) θεωρούνται πλαστές! Σημειώνεται ότι από τις συνηθέστερες «πρακτικές» για τις πλαστές ιατρικές εντολές είναι η αναγραφή ανύπαρκτου ή λανθασμένου αριθμού μητρώου ασφαλισμένων.

- Η αξία των πλαστών εντολών ανέρχεται σε 4.117.834,69 ευρώ.

- Το συνολικό ποσό, που έχει αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς καταλογισμό στους γιατρούς που εμπλέκονται, ανέρχεται στα 4.205.058,51 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακτινολόγος θα κληθεί να επιστρέψει το ποσό των 378.500 ευρώ καθώς, όπως διαπίστωσαν οι επιθεωρητές, στο σύνολο των 4.169 συνταγών για παρακλινικό έλεγχο ασφαλισμένων που εξέδωσε τα τρία χρόνια, οι 4.163 ήταν πλαστές και μόλις οι έξι γνήσιες! Σε άλλη περίπτωση διαπιστώθηκε ότι το 100% των εντολών που εξέδωσε επίσης ακτινολόγος ήταν πλαστές (2.861, συνολικής αξίας 216.613 ευρώ, που θα πρέπει να επιστραφούν).

Σε ένα οικονομικό σκάνδαλο συχνά αποκαλύπτονται και «δεσμοί αίματος». Οπως αναφέρεται στο συγκεντρωτικό πόρισμα των ελεγκτών, ένας εκ των ιδιοκτητών διαγνωστικού κέντρου που εμπλέκεται στην υπόθεση είναι σύζυγος προϊσταμένης -κατά το διάστημα που ήταν σε πλήρη λειτουργία η «βιομηχανία των πλαστών εντολών»- τμήματος της περιφερειακής υπηρεσίας του ΟΠΑΔ Πειραιά, η οποία μάλιστα είχε βασικό αντικείμενο που σχετιζόταν με το όλο θέμα. Επιπλέον, κόρη διοικητικής υπαλλήλου του ίδιου τμήματος ήταν υπάλληλος γραφείου σε άλλο διαγνωστικό κέντρο που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Η βιομηχανία πλαστών συνταγών που είχε στηθεί στον Πειραιά εις βάρος του ΟΠΑΔ, θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να προσδιοριστεί σε όλες της τις διαστάσεις, μπορεί όμως να περιγραφεί από την αναφορά που γίνεται στο συνοδευτικό του πορίσματος έγγραφο του γενικού επιθεωρητή Μιχάλη Σαμπατακάκη προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Πρόκειται για έναν εξουθενωτικό και χρονοβόρο έλεγχο τριών μόνο από τα πολυάριθμα διαγνωστικά κέντρα μιας μόνο περιοχής, που απαίτησε τρεις επιθεωρητές για περισσότερο από δυόμισι έτη. Οποιαδήποτε αναγωγή στο σύνολο είτε των διαγνωστικών κέντρων είτε ιδιωτών ιατρών θα ήταν παρακινδυνευμένη, αλλά τα ευρήματα δεν μπορούν παρά να προκαλούν ανησυχία».

Προς ηλεκτρονική καταγραφή

Στις 22 Αυγούστου θα προκηρυχθεί -εκτός απροόπτου- ο διαγωνισμός για την εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία, τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, με το οποίο τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων ευελπιστούν να βάλουν φρένο στην υπερκατανάλωση φαρμάκων αλλά και ιατρικών υπηρεσιών. Το σύστημα θα έχει εφαρμογή και στην ηλεκτρονική καταγραφή των παρακλινικών εξετάσεων -στο πρότυπο του συστήματος που εφαρμόζει περίπου τον τελευταίο χρόνο ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου-, με σκοπό να μπει ένας φραγμός στην προκλητή ζήτηση και φυσικά να είναι πιο άμεσος ο έλεγχος των συνταγών. Ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου εφαρμόζει από τον Σεπτέμβριο του 2010 πιλοτικά ηλεκτρονική καταγραφή και εκτέλεση παραπομπών για παρακλινικές εξετάσεις, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η μέση δαπάνη για εξετάσεις ανά ασφαλισμένο.

Ετσι, η σχετική δαπάνη με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό ανήλθε σε 75,40 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο μέσο κόστος των χειρόγραφων συνταγών (με τα δεδομένα του 2009) ήταν 131,44 ευρώ. Ο έλεγχος είναι σχετικά άμεσος, καθώς στο τέλος κάθε μήνα το σύστημα «παράγει» εκθέσεις με τις συνταγές ανά γιατρό, ειδικότητα, περιοχή κ.ά.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
4296 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαρτίου 2009, 21:00:13
από Ν.ΔΗΜΟΥ
0 Απαντήσεις
3324 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Σεπτεμβρίου 2011, 00:33:49
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
9480 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Οκτωβρίου 2020, 13:25:54
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
7866 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Δεκεμβρίου 2020, 00:03:54
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3009 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Δεκεμβρίου 2021, 08:24:31
από Argirios Argiriou