Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 15:17:31

Αποστολέας Θέμα: Παραδείγματα διαφθοράς στην Ελληνική υγεία.  (Αναγνώστηκε 18303 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Ιουνίου 2013, 19:52:55
Απάντηση #30
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μακεδονία, 19/06/2013.

«Πάρτι» με προμήθειες έκανε διευθύντρια εργαστηρίου στο Ιπποκράτειο - «Ζημιά» 4 εκατομμυρίων ευρώ.

«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Μεγάλη κομπίνα και χάος.

Κομπίνα με παραγγελίες - μαμούθ φαρμακευτικών υλικών, εξαιτίας των οποίων ζημιώθηκε το δημόσιο με ποσό 4 εκατομμυρίων ευρώ, αποκάλυψαν στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αστυνομικοί του τμήματος προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της ασφάλειας.

 Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Βασική κατηγορούμενη είναι η 60χρονη διευθύντρια του ανοσολογικού εργαστηρίου, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για απιστία και ξέπλυμα, ενώ κατηγορούμενος είναι και υπάλληλος φαρμακευτικής εταιρείας, ο οποίος είχε τοποθετηθεί και εργαζόταν ως παρασκευαστής στο δημόσιο νοσοκομείο επί 15 χρόνια!
Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο ύστερα από σχετική παραγγελία του τότε οικονομικού εισαγγελέα Λάμπρου Τσόγκα, που συνοδεύτηκε από έφοδο των αστυνομικών στο εργαστήριο ανοσολογίας του νοσοκομείου, κατάσχοντας όλα τα παραστατικά για τις προμήθειες υλικών και συγκεκριμένα αντιδραστηρίων τα τελευταία χρόνια (2007 - 2012), όπως και τα αρχεία των εξετάσεων που έγιναν στο ίδιο διάστημα. Όπως ανακοινώθηκε χθες, η έρευνα αποκάλυψε ότι στο συγκεκριμένο τμήμα αγοράστηκαν αντιδραστήρια σε τουλάχιστον 20πλάσιο αριθμό απ’ αυτές που απαιτούνταν για τις εξετάσεις του συγκεκριμένου τμήματος.
Η δικογραφία που στάλθηκε στον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρη Δημόπουλο έχει κεντρικό πρόσωπο την 60χρονη διευθύντρια του εργαστηρίου όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, και όσα συνέβησαν είχαν καταγγελθεί από γιατρό άλλου νοσοκομείου. Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο της αστυνομίας, η γιατρός υπέγραψε παραγγελίες για την αγορά αντιδραστηρίων σε αριθμό πολλαπλάσιο από τις ανάγκες των εξετάσεων που γίνονταν στο τμήμα. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα αντιδραστήρια είναι από τα ακριβότερα στην αγορά, επειδή χρησιμοποιούνται για εξειδικευμένες εξετάσεις που αφορούν ασθένειες όπως λευχαιμία ή νοσήματα του μυελού των οστών.

ΠΕΤΑΞΑΝ( ; ) 4 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ!
Το ποσό της ζημίας προκύπτει από το κόστος των αντιδραστηρίων που πετάχτηκαν στα σκουπίδια, παρότι δεν είχαν λήξει οι ημερομηνίες τους και χωρίς να γίνει κανένα πρακτικό καταστροφής τους. Ακόμη όμως και γι’ αυτό, την καταστροφή, οι διωκτικές αρχές διατηρούν επιφυλάξεις, αφού κανείς δεν είδε τα κατεστραμμένα αντιδραστήρια.
Ενδεικτικά είναι πάντως τα νούμερα που ανακοινώθηκαν χθες. Το 2007 παραγγέλθηκαν από το τμήμα 3.040 αντιδραστήρια ενός τύπου που απαιτούνται για μία συγκεκριμένη εξέταση. Απ’ αυτά χρησιμοποιήθηκαν μόνον τα 21 όλο τον χρόνο και παρότι τα 3.019 πετάχτηκαν, έγινε παραγγελία για τον επόμενο χρόνο για αγορά ισάριθμων αντιδραστηρίων. Η ζημία μόνο για ενός τύπου αντιδραστήριο το συγκεκριμένο έτος υπολογίστηκε σε 45.867,83 ευρώ. Σε όλα τα χρόνια της έρευνας για τις υπεραγορές του συγκεκριμένου τύπου αντιδραστηρίου το δημόσιο ζημιώθηκε με 283.000 ευρώ. «Εάν τα πλεονάζοντα αντιδραστήρια υπήρχαν και δεν έληγαν σε κάποια στιγμή, το εργαστήριο θα είχε απόθεμα για εξετάσεις 1.000 χρόνων», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχε στην έρευνα.
Το συγκεκριμένο τμήμα του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου διενεργεί 75 διαφορετικές εξετάσεις, χρησιμοποιώντας αντίστοιχα αντιδραστήρια. Τα προβλήματα με τις παραγγελίες - μαμούθ παρατηρούνται σε 30 τύπους αντιδραστηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικογραφία, για τις παραγγελίες ήταν υπεύθυνη η διευθύντρια του εργαστηρίου, η οποία στο πλαίσιο της έρευνας της αστυνομίας αρνήθηκε τις κατηγορίες, επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε υπάλληλο φαρμακευτικής εταιρείας, ο οποίος απασχολούνταν ως παρασκευαστής μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο και αμειβόταν από την εταιρεία του, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Πάντως, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών της και διαπίστωσαν ότι ο λογαριασμός μισθοδοσίας της κατηγορούμενης ήταν ανέγγιχτος τα τελευταία χρόνια και απλώς καταγράφηκαν εισροές από τους μισθούς της. Μάλιστα, παραιτήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες από τη θέση της.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΕ ΣΤΟ… ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Το χάος που επικρατούσε στο συγκεκριμένο τμήμα αποκαλύπτεται στη δικογραφία, καθώς 44χρονος υπάλληλος φαρμακευτικής εταιρείας είχε τοποθετηθεί στο νοσοκομείο και απασχολούνταν ως παρασκευαστής! Ο κατηγορούμενος εργάστηκε επί 15 χρόνια στο ανοσολογικό τμήμα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, πληρωνόταν από την εταιρεία του μέχρι το 2011, όταν απολύθηκε. Παρά την απόλυση, παρέμεινε στη θέση που είχε καταλάβει στο νοσοκομείο μέχρι και τον περσινό Δεκέμβριο, όταν έγινε η έφοδος των αστυνομικών και τον απομάκρυνε η διοίκηση του νοσοκομείου.
Στην απολογία του στην αστυνομία, ο υπάλληλος υποστήριξε ότι υπεύθυνη για τις παραγγελίες ήταν η διευθύντρια του τμήματος, ενώ επιβεβαίωσε πως όλες τις εξετάσεις, τις οποίες έκανε ο ίδιος, υπέγραφε η 60χρονη. Αντίθετα, τις εξετάσεις των άλλων παρασκευαστών που απασχολούνταν νομίμως στο ανοσολογικό τμήμα υπέγραφαν οι υπόλοιποι γιατροί, για τους οποίους δεν προέκυψε καμία ευθύνη.
Ακόμη φέρεται να είπε ότι ο ίδιος είχε τοποθετηθεί στο ανοσολογικό τμήμα από την εταιρεία του για να… παρακολουθεί τα μηχανήματα του εργαστηρίου, όμως προχωρούσε κανονικά σε εξετάσεις, έχοντας πτυχίο παρασκευαστή. Ο 44χρονος ισχυρίστηκε ακόμη ότι επισήμαινε συνεχώς τα πλεονάσματα στη διευθύντρια του τμήματος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Ιουνίου 2013, 20:01:54 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Ιουνίου 2013, 20:43:02
Απάντηση #31
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Ολοι αυτοί οι απίθανοι τύποι που διετέλεσαν διοικητές στο Νοσοκομείο δεν έχουν ευθύνη;
Μήπως έλαβαν κι αυτοί μερίδιο από την πίτα της μίζας;
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
4300 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαρτίου 2009, 21:00:13
από Ν.ΔΗΜΟΥ
0 Απαντήσεις
3326 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Σεπτεμβρίου 2011, 00:33:49
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
9488 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Οκτωβρίου 2020, 13:25:54
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
7866 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Δεκεμβρίου 2020, 00:03:54
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3011 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Δεκεμβρίου 2021, 08:24:31
από Argirios Argiriou