Γενικά > Ενδιαφέροντα Links

Give blood.

(1/4) > >>

Argirios Argiriou:
Πληροφορίες από επίσημη πηγή (το NHS) στα Αγγλικά σχετικά με αιμοδοσία:
 
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

alfie:
“Ώρα μηδέν” για την αιμοδοσία
Δραματική μείωση του αποθέματος στην χώρα μας

Λιγοστεύουν επικίνδυνα τα ούτως ή άλλως οριακά αποθέματα  αίματος που διαθέτει η χώρα μας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες  που έχει το protothema.gr , στο τρέχον έτος καταγράφεται δραματική μείωση της τάξεως του 7% σε ό, τι αφορά  τις μονάδες (φιάλες) αίματος που συγκεντρώνονται στην εθνική δεξαμενή μέσω της εθελοντικής δράσης συλλόγων και φορέων –που σημειωτέον αποτελούν τον κύριο «αιμοδότη» του συστήματος υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι  την περασμένη Τετάρτη σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας δεν υπήρχαν  οι αναγκαίες φιάλες αίματος ούτε καν για τις προγραμματισμένες  μεταγγίσεις των ασθενών με μεσογειακή αναιμία και οι θαλασσαιμικοί  ενημερώνονταν ότι έπρεπε να εξασφαλίσουν με δικούς τους αιμοδότες το πολύτιμο για τη ζωή τους υγρό.

Η  Ελλάδα χρειάζεται ετησίως περί τις 650.000 μονάδες αίματος  για την κάλυψη των αναγκών  του πληθυσμού. Από αυτές, οι 285.000 προέρχονται από οργανωμένους εθελοντές  αιμοδότες μέσω τραπεζών αίματος, οι 324.000 μονάδες αίματος από το περιβάλλον του ασθενούς που χρειάζεται επειγόντως το αίμα (είναι οι λεγόμενοι αιμοδότες  αντικατάστασης), οι 23.000 από τις Ένοπλες  Δυνάμεις και τέλος  28.000 μονάδες  αίματος εισάγονται από την Ελβετία.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ανάγκες  της χώρας θα μπορούσαν να καλυφθούν  χωρίς τις εισαγωγές ή τις  αιμοδοσίες συγγενών αν έστω και το 3% - 4% του πληθυσμού έδινε αίμα τακτικά.

«Διακοσμητικές» οι υπηρεσίες της  αιμοδοσίας στα νοσοκομεία

Διαχρονικά η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα σε ό, τι αφορά την επάρκεια αίματος, ωστόσο πλέον οι ειδήμονες του χώρου θεωρούν ότι η κατάσταση είναι οριακή. Τα τμήματα αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων και η ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, καταγγέλλουν οι σύλλογοι και οι φορείς που δραστηριοποιούνται στην εθελοντική αιμοδοσία.

«Οι υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων εκλιπαρούν για  την εξασφάλιση στελεχών, ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού» αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε προς όλους  τους συναρμόδιους φορείς ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) κ. Χρήστος Πρωτόπαπας.

Το πλέον πρόσφατο κρούσμα καταγράφηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου   –η υπηρεσία αιμοδοσίας ενημέρωσε την περασμένη Δευτέρα  με έγγραφό της τη διοίκηση ότι  δεν διαθέτει προσωπικό προκειμένου  να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της  ως υπηρεσία αιμοδοσίας. Το πρόβλημα επιτείνουν οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά  που δεν επιτρέπουν ακόμη και  στις πιο… εύρωστες από πλευράς  προσωπικού υπηρεσίες αιμοδοσίας της  χώρας να φέρνουν εις πέρας  τις αποστολές τους.

«Κορεσμός»  στις καταψύξεις του  Εθνικού Κέντρου  Αιμοδοσίας

Την ίδια στιγμή, παραμένουν αναξιοποίητοι χιλιάδες τόνοι πλάσματος  αίματος, ενός συστατικού από το οποίο  θα μπορούσαν να παραχθούν δωρεάν φάρμακα για χιλιάδες ασθενείς. Ωστόσο, όπως  καταγγέλλει με την ίδια επιστολή ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΑ,  το Τμήμα Διακίνησης Αίματος και  Πλάσματος του Εθνικού Κέντρου  Αιμοδοσίας ενημέρωσε στις 11 Νοεμβρίου  τη διοίκηση του Κέντρου ότι «πλέον έχουν γεμίσει οι καταψύξεις αίματος  και πλάσματος και δεν υπάρχει  άλλος χώρος αποθήκευσης» και  ζήτησε «να ενημερωθούν άμεσα  όλες οι υπηρεσίες αιμοδοσίας των  νοσοκομείων να μην στέλνουν εφεξής πλάσματα αίματος».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

alfie:
«Έκοψαν» ακόμη και την πορτοκαλάδα για τους εθελοντές αιμοδότες

Ακόμη και η προσφορά της πορτοκαλάδας, του κράκερ και του τυριού που δίδονται στους εθελοντές αιμοδότες έπειτα από την ολοκλήρωση της αιμοληψίας, μια προσφορά που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της διαδικασίας από πλευράς ιατρικής προκειμένου να ενισχυθεί με τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες ο οργανισμός του αιμοδότη έπειτα από την αφαίρεση του ζωτικού υγρού, καταργήθηκε στις περισσότερες Υπηρεσίες Αιμοδοσίας.

Με το επιχείρημα του εξορθολογισμού των δαπανών τους οι Διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν δώσει προφορικές εντολές στους υπευθύνους των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας για διακοπή της προμήθειας χυμών και κράκερ που προορίζονταν για τους εθελοντές.

«Διαπιστώσαμε, με μεγάλη λύπη και αγανάκτηση ταυτόχρονα, πως καταργήθηκε η ελάχιστη προσφορά (κράκερ και τυράκι) της Υπηρεσίας σας προς τους ανθρώπους οι οποίοι προσέρχονται με χαρά να προσφέρουν το Αίμα τους. Θεωρούμε πως οι Εθελοντές Αιμοδότες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο και ελπίζουμε πως η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά δεν θα συνεχιστεί, στο πλαίσιο των περικοπών των εξόδων του Νοσοκομείου σας» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε επιστολή τους οι εθελοντές αιμοδότες του Ξυλόκαστρου προς την διοίκηση του νοσοκομείου Κορίνθου.

psychochick:
Εγώ που έχω διπολική διαταραχή, αλλά δεν παίρνω φάρμακα από το Φεβρουάριο του 2011, μπορώ να δώσω αίμα άφοβα, ή θα έχουν μείνει κατάλοιπα των ψυχοφαρμάκων στο αίμα μου;
Επίσης, όντας σε φάση υπομανίας, είναι δυνατόν να κυκλοφορεί στο αίμα μου κάποια ουσία σε περίσσεια (σεροτονίνη, αδρεναλίνη), η οποία θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις σε όποιον τυχόν πάρει το αίμα μου;
Γενικώς, μπορώ να δώσω αίμα ή όχι;

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕγώ που έχω διπολική διαταραχή, αλλά δεν παίρνω φάρμακα από το Φεβρουάριο του 2011, μπορώ να δώσω αίμα άφοβα, ή θα έχουν μείνει κατάλοιπα των ψυχοφαρμάκων στο αίμα μου;
Επίσης, όντας σε φάση υπομανίας, είναι δυνατόν να κυκλοφορεί στο αίμα μου κάποια ουσία σε περίσσεια (σεροτονίνη, αδρεναλίνη), η οποία θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις σε όποιον τυχόν πάρει το αίμα μου;
Γενικώς, μπορώ να δώσω αίμα ή όχι;

--- Τέλος παράθεσης ---
Φάρμακα δεν κυκλοφορούν στον οργανισμό μετά από 5 μήνες.
Αν ο γιατρός της αιμοδοσίας, μετά από το ιστορικό, τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και τον προσδιορισμό της αιμοσφαιρίνης δεν έχει κανένα λόγο να σας αρνηθεί την αιμοδοσία, σαφώς και μπορείτε να είστε αιμοδότης.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση