Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
24 Μάιος 2012, 03:14:28

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
21 Μάιος 2012, 09:32:42 Ο διακομιστής - Η καφετιέρα μου πάπαλα και σήμερα.
21 Μάιος 2012, 22:49:49 D-Michalis -
21 Μάιος 2012, 22:56:31 D-Michalis - άρα, μόνο από Νοσοκομεία
Χθες στις 14:53:34 Predatorhttp://et.diavgeia.gov.gr/f... /eopyygov/ada/Β49ΑΟΞ7Μ... -9Ρ6
Χθες στις 14:53:46 Predatorhttp://et.diavgeia.gov.gr/f... /eopyygov/ada/Β49ΑΟΞ7Μ... -4ΞΕ
Χθες στις 14:53:56 Predatorhttp://et.diavgeia.gov.gr/f... /eopyygov/ada/Β49ΑΟΞ7Μ... -60Α
Χθες στις 14:54:47 Predator - Τελικα λεφτα υπάρχουν Βουδουρη Λεβλεντη μου.
Χθες στις 14:55:20 Predator - Λεβέντη μου ήθελα να γράψω
Χθες στις 23:09:22 Αδαμάντιος Σκούφαλος - Παρατηρήσα ότι τα link της διαύγειας δεν δουλεύουν όταν περιέχουν τα ελληνικά γράμματα στο τέλος
Χθες στις 23:57:21 anastasios theodoridis - τα κάνεις αντιγραφή, επικόλληση στο google και ανοίγουν
Δες τα όλα 
* Αρχική Βοήθεια Φόρμα επικοινωνίας Λέξεις κλειδιά Ημερολόγιο Ζωντανή συνομιλία Σύνδεση Εγγραφή
+  Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
|-+  Γενικά
| |-+  Ενδιαφέροντα Links (Συντονιστές: Πατρωνάκης Μάνος, Argirios Argiriou, Γ.Κτιστάκης, Denominator)
| | |-+  Give blood.
0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

« προηγούμενο επόμενο »
Σελίδες: [1] Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: Give blood.  (Αναγνώστηκε 551 φορές)
Argirios Argiriou
Moderator
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Ιδιότητα: Γενικός ιατρός
Τόπος εργασίας:
Καβάλα.

Συμφωνώ
-Δόθηκαν: 2478
-Ελήφθησαν: 977

« στις: 15 Οκτώβριος 2010, 11:48:27 »

Πληροφορίες από επίσημη πηγή (το NHS) στα Αγγλικά σχετικά με αιμοδοσία:

http://www.blood.co.uk
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Οκτώβριος 2010, 17:57:02 από Argirios Argiriou » Καταγράφηκε
alfie
Hero Member

Φύλο: Άντρας
Ιδιότητα: Ειδικευόμενος ειδικότητας εκτός Γενικής Ιατρικής

Συμφωνώ
-Δόθηκαν: 173
-Ελήφθησαν: 149

« Απάντηση #1 στις: 23 Νοέμβριος 2010, 12:59:38 »

“Ώρα μηδέν” για την αιμοδοσία
Δραματική μείωση του αποθέματος στην χώρα μας

Λιγοστεύουν επικίνδυνα τα ούτως ή άλλως οριακά αποθέματα  αίματος που διαθέτει η χώρα μας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες  που έχει το protothema.gr , στο τρέχον έτος καταγράφεται δραματική μείωση της τάξεως του 7% σε ό, τι αφορά  τις μονάδες (φιάλες) αίματος που συγκεντρώνονται στην εθνική δεξαμενή μέσω της εθελοντικής δράσης συλλόγων και φορέων –που σημειωτέον αποτελούν τον κύριο «αιμοδότη» του συστήματος υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι  την περασμένη Τετάρτη σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας δεν υπήρχαν  οι αναγκαίες φιάλες αίματος ούτε καν για τις προγραμματισμένες  μεταγγίσεις των ασθενών με μεσογειακή αναιμία και οι θαλασσαιμικοί  ενημερώνονταν ότι έπρεπε να εξασφαλίσουν με δικούς τους αιμοδότες το πολύτιμο για τη ζωή τους υγρό.

Η  Ελλάδα χρειάζεται ετησίως περί τις 650.000 μονάδες αίματος  για την κάλυψη των αναγκών  του πληθυσμού. Από αυτές, οι 285.000 προέρχονται από οργανωμένους εθελοντές  αιμοδότες μέσω τραπεζών αίματος, οι 324.000 μονάδες αίματος από το περιβάλλον του ασθενούς που χρειάζεται επειγόντως το αίμα (είναι οι λεγόμενοι αιμοδότες  αντικατάστασης), οι 23.000 από τις Ένοπλες  Δυνάμεις και τέλος  28.000 μονάδες  αίματος εισάγονται από την Ελβετία.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ανάγκες  της χώρας θα μπορούσαν να καλυφθούν  χωρίς τις εισαγωγές ή τις  αιμοδοσίες συγγενών αν έστω και το 3% - 4% του πληθυσμού έδινε αίμα τακτικά.

«Διακοσμητικές» οι υπηρεσίες της  αιμοδοσίας στα νοσοκομεία

Διαχρονικά η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα σε ό, τι αφορά την επάρκεια αίματος, ωστόσο πλέον οι ειδήμονες του χώρου θεωρούν ότι η κατάσταση είναι οριακή. Τα τμήματα αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων και η ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, καταγγέλλουν οι σύλλογοι και οι φορείς που δραστηριοποιούνται στην εθελοντική αιμοδοσία.

«Οι υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων εκλιπαρούν για  την εξασφάλιση στελεχών, ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού» αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε προς όλους  τους συναρμόδιους φορείς ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) κ. Χρήστος Πρωτόπαπας.

Το πλέον πρόσφατο κρούσμα καταγράφηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου   –η υπηρεσία αιμοδοσίας ενημέρωσε την περασμένη Δευτέρα  με έγγραφό της τη διοίκηση ότι  δεν διαθέτει προσωπικό προκειμένου  να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της  ως υπηρεσία αιμοδοσίας. Το πρόβλημα επιτείνουν οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά  που δεν επιτρέπουν ακόμη και  στις πιο… εύρωστες από πλευράς  προσωπικού υπηρεσίες αιμοδοσίας της  χώρας να φέρνουν εις πέρας  τις αποστολές τους.

«Κορεσμός»  στις καταψύξεις του  Εθνικού Κέντρου  Αιμοδοσίας

Την ίδια στιγμή, παραμένουν αναξιοποίητοι χιλιάδες τόνοι πλάσματος  αίματος, ενός συστατικού από το οποίο  θα μπορούσαν να παραχθούν δωρεάν φάρμακα για χιλιάδες ασθενείς. Ωστόσο, όπως  καταγγέλλει με την ίδια επιστολή ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΑ,  το Τμήμα Διακίνησης Αίματος και  Πλάσματος του Εθνικού Κέντρου  Αιμοδοσίας ενημέρωσε στις 11 Νοεμβρίου  τη διοίκηση του Κέντρου ότι «πλέον έχουν γεμίσει οι καταψύξεις αίματος  και πλάσματος και δεν υπάρχει  άλλος χώρος αποθήκευσης» και  ζήτησε «να ενημερωθούν άμεσα  όλες οι υπηρεσίες αιμοδοσίας των  νοσοκομείων να μην στέλνουν εφεξής πλάσματα αίματος».

http://www.protothema.gr/health-and-life/article/?aid=92037
Καταγράφηκε
alfie
Hero Member

Ιδιότητα: Ειδικευόμενος ειδικότητας εκτός Γενικής Ιατρικής

Συμφωνώ
-Δόθηκαν: 173
-Ελήφθησαν: 149

« Απάντηση #2 στις: 24 Φεβρουάριος 2011, 17:06:24 »

«Έκοψαν» ακόμη και την πορτοκαλάδα για τους εθελοντές αιμοδότες

Ακόμη και η προσφορά της πορτοκαλάδας, του κράκερ και του τυριού που δίδονται στους εθελοντές αιμοδότες έπειτα από την ολοκλήρωση της αιμοληψίας, μια προσφορά που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της διαδικασίας από πλευράς ιατρικής προκειμένου να ενισχυθεί με τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες ο οργανισμός του αιμοδότη έπειτα από την αφαίρεση του ζωτικού υγρού, καταργήθηκε στις περισσότερες Υπηρεσίες Αιμοδοσίας.

Με το επιχείρημα του εξορθολογισμού των δαπανών τους οι Διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν δώσει προφορικές εντολές στους υπευθύνους των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας για διακοπή της προμήθειας χυμών και κράκερ που προορίζονταν για τους εθελοντές.

«Διαπιστώσαμε, με μεγάλη λύπη και αγανάκτηση ταυτόχρονα, πως καταργήθηκε η ελάχιστη προσφορά (κράκερ και τυράκι) της Υπηρεσίας σας προς τους ανθρώπους οι οποίοι προσέρχονται με χαρά να προσφέρουν το Αίμα τους. Θεωρούμε πως οι Εθελοντές Αιμοδότες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο και ελπίζουμε πως η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά δεν θα συνεχιστεί, στο πλαίσιο των περικοπών των εξόδων του Νοσοκομείου σας» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε επιστολή τους οι εθελοντές αιμοδότες του Ξυλόκαστρου προς την διοίκηση του νοσοκομείου Κορίνθου.
Καταγράφηκε
psychochick
Newbie
*

Φύλο: Γυναίκα
Ιδιότητα: Μη εργαζόμενος στο χώρο της υγείας
Τόπος εργασίας:
ψυχασθενής (διπολική διαταραχή)

Συμφωνώ
-Δόθηκαν: 7
-Ελήφθησαν: 5

« Απάντηση #3 στις: 16 Ιούλιος 2011, 17:13:32 »

Εγώ που έχω διπολική διαταραχή, αλλά δεν παίρνω φάρμακα από το Φεβρουάριο του 2011, μπορώ να δώσω αίμα άφοβα, ή θα έχουν μείνει κατάλοιπα των ψυχοφαρμάκων στο αίμα μου;
Επίσης, όντας σε φάση υπομανίας, είναι δυνατόν να κυκλοφορεί στο αίμα μου κάποια ουσία σε περίσσεια (σεροτονίνη, αδρεναλίνη), η οποία θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις σε όποιον τυχόν πάρει το αίμα μου;
Γενικώς, μπορώ να δώσω αίμα ή όχι;
Καταγράφηκε
Denominator
Moderator

Ιδιότητα: Παθολόγος
Τόπος εργασίας:
Ξάνθη

Συμφωνώ
-Δόθηκαν: 734
-Ελήφθησαν: 772

Βασίλης Παπαδόπουλος

« Απάντηση #4 στις: 17 Ιούλιος 2011, 23:23:19 »

Εγώ που έχω διπολική διαταραχή, αλλά δεν παίρνω φάρμακα από το Φεβρουάριο του 2011, μπορώ να δώσω αίμα άφοβα, ή θα έχουν μείνει κατάλοιπα των ψυχοφαρμάκων στο αίμα μου;
Επίσης, όντας σε φάση υπομανίας, είναι δυνατόν να κυκλοφορεί στο αίμα μου κάποια ουσία σε περίσσεια (σεροτονίνη, αδρεναλίνη), η οποία θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις σε όποιον τυχόν πάρει το αίμα μου;
Γενικώς, μπορώ να δώσω αίμα ή όχι;
Φάρμακα δεν κυκλοφορούν στον οργανισμό μετά από 5 μήνες.
Αν ο γιατρός της αιμοδοσίας, μετά από το ιστορικό, τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και τον προσδιορισμό της αιμοσφαιρίνης δεν έχει κανένα λόγο να σας αρνηθεί την αιμοδοσία, σαφώς και μπορείτε να είστε αιμοδότης.
Καταγράφηκε

Αν δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τον άρρωστο, ας μην τον βλάψουμε τουλάχιστον.
Λέξεις κλειδιά: αιμοδοσία αιμοδότης 
Σελίδες: [1] Εκτύπωση 
« προηγούμενο επόμενο »
Μεταπήδηση σε:  

Σχετικά θέματα
Τίτλος Ξεκίνησε από Απαντήσεις Εμφανίσεις Τελευταίο μήνυμα
Educational videos from youtube: How to use different kinds of glucometers.
Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
Argirios Argiriou 3 214 Τελευταίο μήνυμα 12 Αύγουστος 2010, 19:18:56
από Argirios Argiriou