ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα

(1/70) > >>

EzeΤΡΟΛ:
24/10/10

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

Η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων είναι ένα από τα μέτρα στα οποία προσβλέπει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ουσιαστικά αποτελούν ένα είδος «πλαισίου» που περιγράφει το σύνολο των ενεργειών στις οποίες προχωρεί ένας γιατρός -ανάλογα με τη νόσο- προκειμένου να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει την ασθένεια. Στο πλαίσιο αυτό θέτουν «επιστημονικούς» περιορισμούς στο είδος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί και στη δοσολογία των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τους γιατρούς και κοινή πρακτική σε όλες τις υγειονομικά προηγμένες χώρες.

Ηδη έως το τέλος Οκτωβρίου ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα έχει έτοιμα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τα ρευματικά νοσήματα και τη φλεβική θρόμβωση, ενώ θα ακολουθήσουν και για άλλες ασθένειες που «απορροφούν» μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως οι ογκολογικές παθήσεις, οι αιματολογικές, λοιμώξεις κ.ά. Στο ίδιο πλαίσιο έχει συσταθεί ειδική Ογκολογική Επιτροπή στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις επιστημονικές εταιρείες που έχουν ως αντικείμενο τις ογκολογικές παθήσεις. Η επιτροπή αυτή, μεταξύ άλλων, επεξεργάζεται και θεραπευτικά πρωτόκολλα για όλες τις μορφές καρκίνου και τα οποία θα κατατεθούν στο υπουργείο Υγείας προς περαιτέρω αξιοποίηση τόσο για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όσο και για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Σημειώνεται ότι με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αναμένεται να «μπει φρένο» στην άσκοπη φαρμακευτική δαπάνη ειδικά σε ό,τι αφορά «πρωτότυπα» φάρμακα τα οποία δεν μπορούν να αντικατασταθούν με αντίγραφα (γενόσημα) και άρα φθηνότερα σκευάσματα.

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
iatronet

'Σε αντιστοίχιση του κόστους με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στοχεύουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και όχι στην περιστολή του κόστους', επισήμανε ο καθηγητής Καρδιολογίας Π. Βάρδας στο σημερινό φαρμακευτικό συνέδριο.

Για να προσθέσει πως 'θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν υπάρχει ανάλογη καλλιέργεια στους γιατρούς για να ανταπεξέλθουν'…

Και να συνεχίσει λέγοντας 'Έχουμε μάθει σ΄ αυτή τη χώρα να μην είμαστε ειλικρινείς'…

Μετά απ΄ αυτό, νομίζω πως μπορούμε να περιμένουμε αρκετά για τα πρωτόκολλα…

EzeΤΡΟΛ:
Τα πρωτόκολλα θεραπείας διχάζουν τους ειδικούς (ΤΟ ΒΗΜΑ)

Αντιπαράθεση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας

Τα πρωτόκολλα θεραπείας διχάζουν τους ειδικούς. "Στον αέρα" βρίσκονται οι κατευθυντήριες οδηγίες νια την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων οι οποίες εκπονήθηκαν από ομάδες ειδικών επιστημόνων έπειτα από πρόσκληση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Πρόκειται νια οδηγίες οι οποίες ήδη εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, οτη Βρετανία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και καλύπτουν μεγάλο φάσμα των ιατρικών πρακτικών, από τη διάγνωση μιας πάθησης ως τη θεραπεία της, τη μετεγχειρητική αντιμετώπιση και την αποκατάσταση του ασθενούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συγκεκριμένες οδηγίες θα αποτελέσουν εργαλείο για τους γιατρούς όχι μόνο για την αντιμετώπιση παθήσεων αλλά και νια την έγκαιρη και σωστή διάγνωσή τους. Παρά ταύτα, η συζήτηση για το θέμα των κατευθυντήριων οδηγιών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων «πάγωσε» προ ημερών καθώς υπήρξαν διαφωνίες κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Η ένταση που προκλήθηκε από μερίδα μελών, πρωτοστατούντος του χειρουργού, διευθυντή ΕΣΥ, κ. Β. Λαοπόδη (μετέχει ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος), ήταν τέτοια ώστε ο αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Ι.Δατσέρης και ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Ι.Τούντας αποχώρησαν από τη συνεδρίαση. 

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει ξανά το ΚΕΣΥ στο τέλος Αυγούστου. Και αυτό τη στιγμή πουτα θεραπευτικά πρωτόκολλα, αν εφαρμοστούν σωστά, μπορούν να επιφέρουν εξοικονόμηση 70 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, έχουν ολοκληρωθεί από τον ΕΟΦ από τον περασμένο Φεβρουάριο και εξετάστηκαν ενδελεχώς από τις αντίστοιχες επιστημονικές ιατρικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον κ. Δατοέρη, «κάθε σύγχρονο σύστημα υγείας οφείλει να τα εφαρμόζει και κάθε υπεύθυνος γιατρός οφείλει να προσαρμόζεται. Το πρωτεύον για την ελληνική πραγματικότητα είναι να προστατεύσουμε τους έλληνες ασθενείς από κακές ιατρικές πρακτικές" τονίζει. Από την πλευρά του, ο κ. Λαοπόδης θεωρεί αφενός ότι δεν είναι αρμόδιος ο ΕΟΦ να εκπονεί πρωτόκολλα αλλά οι επιστημονικές ιατρικές εταιρείες. Αφετέρου εκτιμά ότι, όταν οι κατευθυντήριες γραμμές παίρνουν τη μορφή ντιρεκτίβας, χάνεται και το τελευταίο «όπλο» των γιατρών αν βρεθούν υπόλογοι στο δικαστήριο. «Τη θεραπεία δεν την αποφασίζει ο υπουργός ούτε ο Θεός ο ίδιος. Την αποφασίζει μόνο γιατρός» δηλώνει o κ. Λαοπόδης.
«Αν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι σωστά διαμορφωμένα, δεν υπάρχει κίνδυνος για τους γιατρούς» απαντά ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας κ. Κ. Τσιόφης - συμμετείχε στην επιτροπή εκπόνησης πρωτοκόλλων νια καρδιαγγειακές παθήσεις. «Σε όλες τις χώρες δίνουν τη γενική κατεύθυνση στον μέσο γιατρό προκειμένου να χειρίζεται περιστατικά. Πρέπει όμως να είναι έτσι διαμορφωμένα ούτως ώστε να συμβαδίζουν με την τρέχουσα επιστημονική γνώση, τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει μια χώρα ιδιαίτερα σε δύσκολη οικονομική συγκυρία» αναφέρει. Ανάλογη άποψη έχει και ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χ. Πίτσαβος, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιτροπής γιατην υπερλιπιδαιμία. «Και σήμερα, αν κάποιοι θέλουν να προσφύγουν στο δικαστήριο, άνετα μπορούν να το κάνουν. Αν βασιζόμασταν σε αυτό, κανένα κράτος και κανένα σύστημα υγείας δεν θα διέθετε κατευθυντήριες οδηγίες» επισημαίνει.

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, αν εφαρμοστούν σωστά, μπορούν να επιφέρουν εξοικονόμηση 70 εκατ.ευρώ σε ετήσια βάση.


kdiwavvou:


Η εξεταστική επιτροπή Γ Ιατρικής [ τίτλος ειδικότητας ] [ μοναδική επιτροπή για όλη την επικράτεια ] :

σε συνδυασμό με επιφανείς ειδικούς διευθυντές και Αναπληρωτές διευθυντές σε ΚΥ ανά την Ελλάδα  :


όλοι μέλη σε αυτό το φόρουμ και εξοικειωμένοι με το θεσμό των κατευθυντήριων οδηγιών εύκολα μπορούν να αποφασίσουν και πιλοτικά να λειτουργήσουν πρωτόκολλα χωρίς κόστος και όχι για τα ρευματικά νοσήματα και σταδιακά για λοιπά νοσήματα αλλά :

για το σύνολο των 20 συχνότερων παθήσεων που επιφέρουν νοσηρότητα και θνητότητα αναά φύλο και ηλικιακή κατανομή

θεωρητικά, αν αυτό λάβει χώρα άμεσα και η  `ομιλούμενη γλώσσα`  είναι κοινή  από το σύνολο των ΚΥ προς τα τριτοβάθμια, όχι μόνο μπορεί να προκύψει οικονομικό όφελος από πιστοποίηση των πρωτοκόλλων της τριτοβάθμιας αλλά παράλληλα θα διασφαλιστεί ότι κανείς ουργος και λογος δεν θα υποδείξει στον Γ Ιατρό πως να κάμει τη δουλειά του


σε ένα τέτοιο πλαίσιο προσωπικά διατίθεμαι να προσφέρω προσωπικό χρόνο προς υλοποίηση μηχανογραφημένων φορμών που θα εμπεριέχουν την συσσωρευμένη εμπειρία των ειδικών Γ ιατρών συναρτήσει των κατευθυντηρίων οδηγιών στο βαθμό που μπορούν να εφαρμοσθούν στην ελλαδική πραγματικότητα

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

stasolaris:
Το θέμα αυτό είναι υψίστης σημασίας οχι μονο για την διασφάλιση της ποιότητας της θεραπευτικής πράξης και για το συνακόλουθο ψαλίδισμα κόστους που επικαλείται ότι θα επιφέρει,αλλά και για την προστασία του σωστά ενεργούντος θεράποντα.....
     Πιστεύω ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες που εκπονούνται απο διεθνείς οργανισμούς (πιστοποιημένους)πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη ,και αρμονικά  να συνδυάζονται αυτές με τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην  εκάστοτε χώρα στη διαμόρφωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων,άρα και στην χώραμας..
  ΠΩΣ όμως θα διασφαλιστεί η ορθότητα αυτής της εκτίμησης ,χωρίς εδώ να υποτιμάται η κρίση των αντίστοιχων επιτροπών/(ομάδων; )που καλεί ο ΕΟΦ,όσο γίνεται περισσότερο;Ειδικά η τελευταία αποστροφή του αξιότιμου ΚουΤσούφη:  ("Πρέπει όμως να είναι έτσι διαμορφωμένα ούτως ώστε να συμβαδίζουν με την τρέχουσα επιστημονική γνώση, τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει μια χώρα ιδιαίτερα σε δύσκολη οικονομική συγκυρία» αναφέρει...") με ΑΝΗΣΥΧΕΙ(καχυποψιάζει)λίγο η φράση:"δύσκολη οικονομική συγκυρία"..μην τυχον και υπαινίσεται περικοπές σε ιατρικές ενέργειες με κάποιο οικονομικό κόστος(ή και μοιραία ενίοτε αλλαγή προτεραιότητας σε αυτές τις ενέργειες)ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ όμως για την διασφάλιση υγείας του ασθενή
Θα φέρω ένα παράδειγμα απο την "ανάποδη" εδώ που εκ των υστέρων μπορούμε να κρίνουμε με σχετική ασφάλεια:το εμβόλιο γρίππης Η1Ν1,μήπως εκεί οι ομάδες(α) που ενέκριναν τις οδηγίες για τον εν λόγω  εμβολιασμό έπρεπε  να περιορίσουν δραστικότερα τις ομάδες εμβολιαστέων στον γενικό πληθυσμό;Μηπως τότε ο ΕΟΦ δεν αναζήτησε αυτές τις"ιδιαιτερότητες" που πάντοτε θα συμφωνήσω εδώ ,λίγο πολύ,υπάρχουν;
Εγινε λάθος τότε;υπερεκτιμήθηκε ο κίνδυνος;και αν ναι γιατί;δεν υπήρχε τοτε ομάδα(ες) που έλεγξε την κατάσταση(αν και είχε κριθεί απο FDA τουλάχιστον έκτακτος / δυνητικά θανατηφόρος απειλή) και πόσα χρήματα στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο η υπερεκτίμηση αυτή;
Ναι,σαφώς και πρέπει κρατικός φορέας ΕΟΦ) να προσδιορίζει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα,αλλά με ποιό τρόπο ίσως θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε την αύξηση ,ακόμη περισσότερο,της ποιότητας ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ,με ποιές επιπρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες; Με ποιό τρόπο και με γνώμωνα ,θέλω ναπιστεύω πρώτα τον ασθενή αλλά ταυτόχρονα και την απάλειψη περιττών κόστων;
Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα,ιδιαίτερα όταν νομικές εταιρείες κάνουν σωρηδόν αγωγές,π.χ βλέπε το κοριτσάκι που κατέληξε όπως αναφέρετε απο τον τύπο,απο μέθη στην Κρήτη..οι συνάδελφοι γιατροί ,αναφέρεται τουλάχιστον στον τύπο, ότιδεν έκαναν ότι έπρεπε...κει ερωτώ εδώ σ'αυτό το παράδειγμα:αν τελικά πάνε σε δίκη τι θα τους κρίνει ,εκτός απο τις μαρτυρίες για τις ενέργειες τους...στο εάν παρέλειψαν κάτι;Η άμυνα στο τι  και πως εδώ,είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ο παράγων χρόνος που υπήρχε να δράσουν αυτοί οι συνάδελφοι..έτσι μόνο θα κριθούν δίκαια..
     ΚΑΙ κλείνοντας ερωτώ  ξανα και ας πάρουν θέση οι εμπειρότεροι εδώ αλλά και οχι μόνο:Με ποιό τρόπο ίσως θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε την αύξηση ,ακόμη περισσότερο,της ποιότητας ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ  από τον αντίστοιχο κρατικό οργανισμό στη χώρα μας ,για το ποιά πρωτόκολλα θα ισχύουν ακριβώς ,και να είναι αυτά  όσο γίνεται πιο σαφή ;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση