Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 20:01:24

Αποστολέας Θέμα: Από που γίνεται η αφαίρεση 3μήνου;  (Αναγνώστηκε 18588 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Νοεμβρίου 2010, 17:39:03
Αναγνώστηκε 18588 φορές
Αποσυνδεδεμένος

silvertaur


Τώρα που έχει ξεκαθαριστεί πλέον πως στη Γενική Ιατρική δεν αφαιρείται 6μηνο για όσους έχουν εκπληρώσει την υπηρεσία υπαίθρου, ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Οι 3 μήνες αφαιρούνται αναλογικά με το τι κάναμε στο αγροτικό; Δηλαδή 1,5 από Παθολογία και 1,5 από Χειρουργική ή 1 από Παθολογία, 1 από Καρδιολογία και 1 από Χειρουργική (για όσους πρόλαβαν το παλιό αγροτικό);
Αυτό είναι το νόμιμο;
Αν ναι, γνωρίζει κάποιος κάποιο σχετικό νόμο ή απόφαση του ΚΕΣΥ;

6 Οκτωβρίου 2011, 19:28:07
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

kdiwavvou


Παράθεση
Οι 3 μήνες αφαιρούνται αναλογικά με το τι κάναμε στο αγροτικό; Δηλαδή 1,5 από Παθολογία και 1,5 από Χειρουργική ή 1 από Παθολογία, 1 από Καρδιολογία και 1 από Χειρουργική (για όσους πρόλαβαν το παλιό αγροτικό);
Αυτό είναι το νόμιμο;
Αν ναι, γνωρίζει κάποιος κάποιο σχετικό νόμο ή απόφαση του ΚΕΣΥ;


θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής :

υποχρεωτικά αφαιρείται το τρίμηνο  ή  μόνο εάν το επιθυμεί ο ασκούμενος ?

εάν δεν αφαιρείται υποχρεωτικά, εάν κάποιος ασκούμενος για πρώτη φορά διαπιστώσε από κάποιο άρθρο / όπως εδώ στο φόρουμ ότι αφαιρείται τρίμηνο, και ανατρέξει στις βεβαιώσεις άσκησής του στις επιμέρους κλινικές και διαπιστώσει πως πράγματι του αφαιρέθηκαν 3 μήνες : 1 από την παθολογία, 1 από την χειρουργική και ένας από την καρδιολογία, εάν επιθυμεί έχει το δικαίωμα να υπηρετήσει ξάνά από έναν μήνα στις 3 κλινικές ?



η αγάπη για τον κλάδο - συντεχνία δεν είναι η διασφάλιση της μη δυσφήμισης του κλάδου και μόνο [ όποιου κλάδου ] αλλά παράλληλα η συνεχής προσπάθεια να αποτελεί ο κλάδος κυρίως φορέα επιστημονικής σκέψης και δραστηριότητας και μετέπειτα φορέα τέχνης - επαγγέλματος

6 Οκτωβρίου 2011, 20:41:04
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

kdiwavvou


συνάδελφοι αυτό που συμβαίνει με την αφαίρεση τριμήνου από τον χρόνο της ειδικότητας, μπορεί να βολεύει τους περισσότερους από μας (τέλος η λάντζα μια ώρα νωρίτερα...) αλλά μην ξεχνάτε ότι αποτελεί σοβαρό πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις. αύριο θα έρθει μια άλλη κυβέρνηση που θα διακόψει νωρίτερα τις συμβάσεις των επικουρικών, που θα αποφασίσει ότι οι επιμελητές θα κριθούν νωρίτερα από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί και γενικά μια ζωή θα μας βάζουν χέρι όποτε γουστάρουν. μπορεί για όσους θα δραστηριοποιηθούν ιδιωτικά να μην έχει σημασία μακροπρόθεσμα αλλά η παρούσα μεθόδευση είναι ανόητη.
προσωπικά δεν έχω υπογράψει καμιά τροποποίηση σύμβασης ακόμα και περιμένω να δω πως θα το χειριστούν οι αρμόδιοι.
έχω κληθεί να δηλώσω εγγράφως την άρνησή μου και θα το κάνω καταγράφοντας ταυτόχρονα και τις ενστάσεις μου.
αν κάποιος δεν θέλει να τροποποιήσει τη σύμβασή του και συμμερίζεται τον προβληματισμό μου ή πιέζεται να υπογράψει ας επικοινωνήσει crimon@in.gr

__________________________________________________________________________________________

αντιγραφω απο ενημερωτικο mail του συναδελφου Κου Δ.Βαρναβα (06-05-08):

¦ Αναφερθήκαμε στο προηγούμενο μέηλ στις δύο εγκυκλίους του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Ριζά που αφορούν στον 3μηνο πλασματικό χρόνο που χορηγείται στους ειδικευόμενους και στην πίεση που ασκείται ώστε να τροποιηθούν οι συμβάσεις τους προκειμένου να απολυθούν. Ζητήσαμε γνωμοδότηση από τον δικηγόρο κ. Μιχαήλ, την οποία σας επισυνάπτω.
¦ Για να μη δημιουργούνται συγχύσεις ας διευκρινίσουμε τα εξής: υπάρχουν ειδικευόμενοι που τους εξυπηρετεί η μείωση του χρόνου ειδικότητας που προκύπτει από την εγκύκλιο Ριζά. Αυτοί ασφαλώς μπορούν να αναγνωρίσουν τον πλασματικό χρόνο και να ευνοηθούν από τις ρυθμίσεις. Υπάρχουν όμως και ειδικευόμενοι στους οποίους προκαλούνται σοβαρά προβλήματα από την απόπειρα επιβολής του μέτρου ως υποχρεωτικού και την κλήση τους στα Γραφεία Προσωπικού για υπογραφή τροποίησης της σύμβασης προκειμένου στη συνέχεια ν΄ απολυθούν. Αυτή τη δεύτερα ομάδα καλύπτει η γνωμοδότηση του κ. Μιχαήλ παρέχοντας στους συναδέλφους νομική κάλυψη, ώστε να αρνηθούν τον εκβιασμό.



Αθήνα, 30 Απριλίου 2008

Αγαπητέ κύριε Βαρνάβα,

Αναφορικά με τα υπ’αριθ.πρωτ.Υ10δ/οικ.7745/16-01-2008 και Υ10δ/45543/15-04-2008 έγγραφα του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που μου θέσατε υπόψη και τα οποία έχουν σχέση με την αναγνώριση ως ειδικότητας τριών επιπλέον μηνών υπηρεσίας υπαίθρου και την συνακόλουθη τροποποίηση των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου των ειδικευόμενων Γιατρών, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
1. Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.3Γ του άρθρου 21 του Νόμου 3580/2007 (ΦΕΚ Α’ 134), αναγνωρίζονται τρεις (3) μήνες άσκησης ειδικότητας Παθολογίας ή Χειρουργικής για τους Γιατρούς, που έχουν εκπληρώσει ή θα εκπληρώσουν την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου και έχουν επιλέξει να αποκτήσουν τίτλο ειδικότητας, που περιλαμβάνει άσκηση στην ειδικότητα της Παθολογίας ή της Χειρουργικής. Η αναγνώριση των τριών (3) αυτών μηνών άσκησης, γίνεται σύμφωνα με ρητή αναφορά της ως άνω διάταξης, κατ’ επιλογήν των ιδίων των ενδιαφερόμενων Γιατρών.
Η οποιαδήποτε, συνεπώς, μείωση του συνολικού χρόνου άσκησης στις ειδικότητες αυτές, εξαρτάται από την επιλογή ή, άλλως, τη διακριτική ευχέρεια των ίδιων των ενδιαφερόμενων Γιατρών.
Επομένως, δεν είναι δυνατή η υποχρεωτικότητα προσμέτρησης και αφαίρεσης του ως άνω τριμήνου από τον συμβατικό χρόνο, που οι ενδιαφερόμενοι Γιατροί ασκούνται στη Παθολογία και τη Χειρουργική για την απόκτηση των τίτλων των ειδικοτήτων αυτών και άρα τροποποίησης των ορισμένου χρόνου συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου που έχουν συνάψει, με αποτέλεσμα την απόλυσή τους, όπως συνάγεται από το ως άνω υπ’αριθ.πρωτ.Υ10δ/45543/15-04-2008 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι ενδιαφερόμενοι Γιατροί δεν είναι δυνατόν να υποχρεωθούν, ώστε το τρίμηνο να προσμετρηθεί και αφαιρεθεί από το συμβατικό χρόνο ειδίκευσής τους, γιατί, διαφορετικά, παραβιάζεται η ως άνω διάταξη 3Γ του άρθρου 21 του Νόμου 3580/2007, η οποία ως ειδική διάταξη και εφόσον δεν έχει καταργηθεί, υπερισχύει κάθε άλλης γενικής διάταξης Νόμου.
Επισημαίνω, ότι η διάταξη της παρ.3Γ είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη σε σχέση με την διάταξη της παρ.3Β, από δε τη γραμματική της ερμηνεία προκύπτει, ότι η αναγνώριση των τριών μηνών άσκησης ειδικότητας Παθολογίας ή Χειρουργικής αναφέρεται μόνο στους Γιατρούς που έχουν εκπληρώσει ή θα εκπληρώσουν την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου και έχουν επιλέξει να αποκτήσουν τίτλο ειδικότητας που περιλαμβάνει άσκηση στη ειδικότητα της Παθολογίας ή της Χειρουργικής. Επομένως, η φράση "κατ’ επιλογήν των ιδίων των ενδιαφερόμενων Γιατρών", αναφέρεται σε αυτούς και μόνο και όχι σε όλους τους Γιατρούς, όπως εσφαλμένα, κατά την εκτίμησή μου, ορίζεται στην παρ.2 του ως άνω με αριθ.πρωτ.Υ10δ/οικ.7745/16-01-2008 εγγράφου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

2. Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ.3Β εδ.α’ του Ν.3580/2007, ο χρόνος υπηρεσίας του Γιατρού στο τμήμα του παθολογικού και χειρουργικού τομέα, συνυπολογίζεται για την απόκτηση της ειδικότητας που αυτός επιθυμεί να αποκτήσει, εφόσον το τμήμα αυτό είναι αναγνωρισμένο προς τούτο.
Στην εννεάμηνη υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου, ο Γιατρός υπηρετεί υποχρεωτικά ένα τρίμηνο, σε τμήματα του παθολογικού και χειρουργικού τομέα, το οποίο προσμετράται, ως χρόνος ειδίκευσης, οποιασδήποτε ειδικότητας που ο Γιατρός επιλέγει να αποκτήσει, εφόσον τα ανωτέρω μνημονευόμενα τμήματα, είναι αναγνωρισμένα να παρέχουν άσκηση για ειδίκευση.
Επίσης, το άρθρο 21 παρ.3Β εδ.β’ του Ν.3580/2007, ορίζει ότι ομοίως συνυπολογίζεται (προσμετράται) για τη λήψη της ειδικότητας το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο ο Γιατρός, ενώ εκπληρώνει την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου, αποσπάται σε τμήμα Νοσοκομείου, εφόσον το τμήμα είναι αναγνωρισμένο.
Ομοίως, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ.3Β εδ.γ’ του Ν.3580/2007, όπως το εδάφιο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 8 του Ν.3627/2007 (ΦΕΚ Α’ 292), Γιατρός υπόχρεος υπηρεσίας υπαίθρου, που κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του αποσπάσθηκε ή αποσπάται σε τμήμα Νοσοκομείου, που αναγνωρίζεται ως κατάλληλο για την απόκτηση της ειδικότητας που επιθυμεί, θεωρείται ότι έχει ισόχρονα ασκηθεί στην ειδικότητα αυτή.
Στο ως άνω υπ’αριθ.πρωτ.Υ10δ/45543/15-04-2008 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρεται, ότι
«Οι Γιατροί τοποθετούνται για ειδίκευση στα νοσοκομεία, για την απόκτηση μιας κύριας ειδικότητας και για όσο χρόνο απαιτείται για την απόκτηση της ειδικότητας …………… Οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις που οι γιατροί έχουν συνάψει με τα νοσοκομεία ……… είναι ίσες με το χρόνο που απαιτείται για την απόκτηση της ειδικότητάς τους. Εφόσον ο χρόνος που απαιτείται για την απόκτηση της ειδικότητας, για τους γιατρούς που έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου, μειώθηκε, υποχρεούνται ……… να προσκομίσουν το σχετικό πιστοποιητικό – εν προκειμένω τη βεβαίωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου – ώστε το τρίμηνο να προσμετρηθεί και αφαιρεθεί από το συμβατικό χρόνο ειδίκευσής τους».
Διερωτώμαι εύλογα για την σκοπιμότητα της παροχής πλασματικού χρόνου ειδίκευσης, όταν θα υπάρξουν ειδικευόμενοι Γιατροί, οι οποίοι, ενώ δεν θα έχουν πραγματοποιήσει αναγκαία τμήματα άσκησης σε αντικείμενα της ειδικότητας που επιθυμούν να αποκτήσουν, θα έχουν "αναγκασθεί" σε συμβατική αποδέσμευση, με την υπογραφή σχετικής τροποποίησης στη σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, που έχουν συνάψει με το οικείο Νοσοκομείο, με το πρόσχημα αφαίρεσης του τριμήνου από το συμβατικό χρόνο ειδίκευσής τους.
Και βεβαίως πως θα είναι δυνατή η ολοκλήρωση της ειδικότητας από τον Γιατρό, που επί της ουσίας θα είναι ελλειμματική, αφού θα έχει λήξει η σύμβαση εργασίας με την δική του συναίνεση, εφόσον συνυπέγραψε.
Και βεβαίως διερωτώμαι, περαιτέρω, πως θα καταστεί δυνατή η συμμετοχή στις εξετάσεις ειδικότητας, όταν θα υπάρχει αδυναμία προσκόμισης της σχετικής βεβαίωσης στην αρμόδια Διεύθυνση της Νομαρχίας, στην οποία θα πρέπει να πιστοποιείται ότι έχει πραγματοποιηθεί πλήρης ειδικότητα, σύμφωνα με τις επιταγές της κείμενης νομοθεσίας;

Εν όψει των ανωτέρω σκέψεων θεωρώ, ότι οι ειδικευόμενοι Γιατροί θα πρέπει να αρνούνται την υπογραφή τροποποίησης της σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που τους αφορά, ως μη σύννομης, επιφυλασσόμενοι ρητά των νομίμων δικαιωμάτων τους.

Με εκτίμηση
Δρ Μιχαήλ Δ. Μιχαήλ
Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω

__________________________________________________________________________________________


iσχύει κάτι νεότερο και τελικά  είναι υποχρεωτική η αφαίρεση τριμήνου  ?

__________________________________________________________________________________________



jUst  fOr  fUn
η αγάπη για τον κλάδο - συντεχνία δεν είναι η διασφάλιση της μη δυσφήμισης του κλάδου και μόνο [ όποιου κλάδου ] αλλά παράλληλα η συνεχής προσπάθεια να αποτελεί ο κλάδος κυρίως φορέα επιστημονικής σκέψης και δραστηριότητας και μετέπειτα φορέα τέχνης - επαγγέλματος

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
13 Απαντήσεις
72061 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Ιανουαρίου 2019, 22:25:35
από Argirios Argiriou
8 Απαντήσεις
13864 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιουνίου 2013, 23:52:25
από Ορθοπαιδικός
1 Απαντήσεις
3799 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Μαΐου 2013, 22:58:57
από schumifer
51 Απαντήσεις
177285 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Νοεμβρίου 2022, 11:52:26
από Argirios Argiriou
19 Απαντήσεις
6726 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Φεβρουαρίου 2016, 21:51:06
από Αρχίατρος