Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 17:41:19

Αποστολέας Θέμα: Νέο σύστημα εφημεριών για τα νοσοκομεία της Αθήνας από το 2012  (Αναγνώστηκε 11126 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

27 Ιανουαρίου 2011, 23:21:00
Αναγνώστηκε 11126 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Μέσα σε συνθήκες αναστάτωσης από τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί στις εφημερίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, το υπουργείο Υγείας μελετά την ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του συστήματος εφημεριών για τα νοσοκομεία της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι είναι λίαν αμφίβολο εάν η έκταση των σημερινών ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού επιτρέπει γενναίες παρεμβάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε χθες ο Αν. Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό "Μέγκα", στόχος των σχετικών ενεργειών του υπουργείου Υγείας είναι όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας να εφημερεύουν καθημερινά. Ο ίδιος ανέφερε ότι φιλοδοξία του είναι το νέο σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή από τα τέλη του 2012.

Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον σύστημα εφημεριών για τα νοσοκομεία της Αθήνας καθιερώθηκε από τον πρώην υπουργό Υγείας Νικ. Κακλαμάνη και βασίζεται στην παροχή "προστασίας" προς τα μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής. Βάσει του ισχύοντος συστήματος, τα νοσοκομεία της Αθήνας εφημερεύουν εναλλάξ και ανά ομάδες. Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) λαμβάνει εντολή από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας να μη διακομίζει περιστατικά στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία, μόλις αυτά δηλώσουν την απόλυτη πληρότητά τους. Αποτέλεσμα του συστήματος είναι να έχουν μειωθεί εμφανώς τα ράντζα στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, αλλά να επιβαρύνονται υπέρμετρα και δυσανάλογα τα μικρότερα.

Είναι προφανές ότι, εάν τα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας εφημερεύουν καθημερινά, αυτό θα συμπαρασύρει στην ίδια κατεύθυνση την ψυχιατρική εφημερία του λεκανοπεδίου, η οποία έχει καταρρεύσει πλήρως εδώ και αρκετά χρόνια. Η ψυχιατρική εφημερία του λεκανοπεδίου, σύστημα το οποίο καθιερώθηκε επίσης από τον Νικ. Κακαλαμάνη, είναι αυτόνομη και δεν παρακολουθεί τη γενική εφημερία των νοσοκομείων της περιοχής. Δηλαδή, η ψυχιατρική κλινική κάθε γενικού νοσοκομείου της Αθήνας δεν εφημερεύει την ημέρα της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου, αλλά ακολουθεί το ιδιαίτερο πρόγραμμα εφημεριών για τις ψυχιατρικές κλινικές και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία της περιοχής. Η πλήρης κατάρρευση της ψυχιατρικής εφημερίας του λεκανοπεδίου είναι πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού, καθώς το σύνολο των ψυχιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων της Αθήνας, αλλά και τα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, λειτουργούν σχεδόν καθημερινά με δεκάδες ράντζα.

ΟΕΝΓΕ: Αδιαφορούν για το εφημεριακό "κραχ"

Στο θέμα των εφημεριών των νοσοκομείων, αλλά και εκείνων των γιατρών του ΕΣΥ, αναφέρεται σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Συγκεκριμένα, ο Δημ. Βαρνάβας σημειώνει μεταξύ άλλων: "Η κραυγή αγωνίας που υψώνεται από τους φορείς των τοπικών κοινωνιών και από τις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών (Σύρου, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ρόδου, Δυτικής Μακεδονίας, Ξάνθης, Κιλκίς, Αιτωλοακαρνανίας, Νικαίας, Δυτικής Αττικής, Τρικάλων, Ρεθύμνου, Χανίων, Χαλκιδικής, Λακωνίας, Μαγνησίας, Λάρισας κ.ά.) για τις επικίνδυνες καταστάσεις που προκαλούνται από το εφημεριακό κραχ, δεν φαίνεται να συγκινεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το περιβόητο κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο για τις επονομαζόμενες 'διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία' κατατέθηκε στη Βουλή με προκλητική αδιαφορία για τα οξύτατα προβλήματα των εφημεριών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, και ιδιαίτερα στα υποστελεχωμένα τμήματα. Κι όμως, τόσο ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος όσο και ο υφυπουργός κ. Τιμοσίδης διαβεβαίωναν ότι θα περιλάμβανε διατάξεις που θα καταργούσαν το αυθαίρετο πλαφόν 9% στις πρόσθετες εφημερίες και θα τροποποιούσαν τις άδικες, ισοπεδωτικές ρυθμίσεις του νόμου 3868/10, καθιερώνοντας αρχές ασφαλούς και ποιοτικής εφημέρευσης. Η μοναδική αναφορά που γίνεται είναι στις ζώνες εφημερίας, κι αυτή γίνεται με μοναδικό στόχο να προωθήσουν ρουσφετολογικές ρυθμίσεις για τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία ορισμένων περιοχών. Ανικανότητα, εμπαιγμός ή τυφλή υποταγή στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο για την Υγεία;".

Συνεδριάζει η επιτροπή Μόσιαλου


Εξάλλου, την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας η επιτροπή ειδικών για την Υγεία, υπό την προεδρία του επικεφαλής της, καθηγητή Οικονομικών της Υγείας του London School of Economics Ηλ. Μόσιαλου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

16 Μαΐου 2011, 21:02:58
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το περιβόητο κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο για τις επονομαζόμενες 'διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία' κατατέθηκε στη Βουλή με προκλητική αδιαφορία για τα οξύτατα προβλήματα των εφημεριών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, και ιδιαίτερα στα υποστελεχωμένα τμήματα. Κι όμως, τόσο ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος όσο και ο υφυπουργός κ. Τιμοσίδης διαβεβαίωναν ότι θα περιλάμβανε διατάξεις που θα καταργούσαν το αυθαίρετο πλαφόν 9% στις πρόσθετες εφημερίες και θα τροποποιούσαν τις άδικες, ισοπεδωτικές ρυθμίσεις του νόμου 3868/10, καθιερώνοντας αρχές ασφαλούς και ποιοτικής εφημέρευσης.
Το ζήτημα του πλαφόν στις πρόσθετες εφημερίες αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη της αναξιοπιστίας του κ. Λοβέρδου.

Ιστορικό. Ο νόμος 3868/10, ο οποίος εισήγαγε τα γνωστά «πακέτα εφημεριών» και τις πρόσθετες εφημερίες δεν πρόβλεπε πλαφόν.
Το εφάρμοσε ο κ. Λοβέρδος μεταγενέστερα και αυθαίρετα, ώστε να δείξει ότι τάχα κάνει οικονομία της τάξης του σεντ! Η εν λόγω ρύθμιση Λοβέρδου έγινε το Δεκέμβριο του 2010 και όριζε πλαφόν στις πρόσθετες εφημερίες 9%. Το αποτέλεσμα ήταν να καταρρεύσει εφημεριακά όλη η επαρχία, αλλά και αρκετά Τμήματα Νοσοκομείων του κέντρου.
Ο υπουργός Υγείας μετά από έντονη πίεση της ΟΕΝΓΕ δεσμεύθηκε ότι θα την αναιρέσει. Αμ δε…
Τρείς μήνες αργότερα, στις 21 Μαρτίου του 2011, το ΚΕΣΥΠΕ (όργανο που απαρτίζουν οι Διοικητές ΥΠΕ και ο Γενικός Γραμματέας) αποφασίζει να μετατρέψει το 9% σε 13%. Μάλιστα ορισμένοι Διοικητές ΥΠΕ επιστρέφοντας στις περιφέρειές τους εξέδωσαν πανηγυρικές ανακοινώσεις.

Έχουν έκτοτε παρέλθει δύο μήνες και η Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί για να οδεύσει προς δημοσίευση σε ΦΕΚ. Μας το επιβεβαίωσαν υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας με τους οποίους επικοινωνήσαμε σήμερα.
Βεβαίως οι πρόσθετες εφημερίες –ακόμη και με το πλαφόν 9%- μένουν απλήρωτες είτε από το Σεπτέμβριο 2010 και στην καλύτερη των περιπτώσεων από τον Δεκέμβριο 2010.
Η ΟΕΝΓΕ στην πρόσφατη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου αποφάσισε να συντονιστεί με όλους τους ιατρικούς φορείς, ώστε να υπάρξει από κοινού διεκδίκηση των απλήρωτων ποσών.
Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
80983 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Απριλίου 2011, 16:10:31
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
5023 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Νοεμβρίου 2011, 17:54:50
από Denominator
31 Απαντήσεις
18633 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαρτίου 2012, 19:39:15
από EzeΤΡΟΛ
0 Απαντήσεις
16794 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Σεπτεμβρίου 2016, 22:23:56
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
3914 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Ιουνίου 2017, 12:17:31
από Clemence