Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 18:00:33

Ψηφοφορία

Με τα ως τώρα δεδομένα, πώς θα χαρακτηρίζατε το εγχείρημα "ΕΟΠΥΥ";

άριστο
πολύ καλό
αρκετά καλό
καλό
μέτριο
κακό

Αποστολέας Θέμα: ΕΟΠΥΥ  (Αναγνώστηκε 1383056 φορές)

0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

29 Αυγούστου 2011, 14:45:12
Απάντηση #75
Αποσυνδεδεμένος

Ωφελέειν


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αυτά που πρέπει να μας απασχολούν κατά την ταπεινή μου άποψη είναι η γενικότερη στάση της Κυβέρνησης (και δεν πιστεύω μόνο της συγκεκριμένης)
στα θέματα Υγείας..Κατά την άποψη μου τα πράγματα είναι πεντακάθαρα εδώ και καιρό και απορώ γιατί κανείς δεν τα βλέπει..τα συμπτώματα έχουν φανεί εδώ και
αρκετό καιρό (ιδιωτικές κλινικές, ηλεκτρ. συνταγογράφηση, ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα, κλπ) και νομίζω είναι ξεκάθαρο πια τι είδους παροχές υγείας επιθυμούν (για ασθενείς και γιατρούς)..
πλέον είναι θέμα χρόνου και προσωπικών επιλογών για το ποιος θα δεχτεί και ποιος όχι τις άδικες νέες ισοροπίες που προσπαθούν να μας επιβάλλουν...



Άν έχεις χρόνο,σε παρακαλώ εξήγησε μας τί είναι αυτό που δεν βλέπουμε.Ποιά είναι η "νόσος" πού εκδηλώνεται με τα "συμπτώματα" που περιγράφεις.
΄Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους εδώ ,εγώ παντως είμαι παντελώς "τυφλωμένος"...

Προσπερνώντας την σαφή ειρωνία των εισαγωγικών (γιατί αν δεν το έκανα θα αναιρούσα όσα είπα προηγουμένως) αναφέρω ότι σε καμμία περίπτωση δεν θέλησα να υποτιμήσω τη νοημοσύνη
κανενός..απλά με ενόχλησε όταν διάβασα το ύφος και τα υπονοούμενα ορισμένων..Το ήθος και η ευπρέπεια δυστυχώς δεν συνάδουν με την μόρφωση!
Το να αναλύσω όσα γίνονται στις μέρες μας στον Ιατρικό τομέα είναι αδύνατο (ειδικά σε ένα forum), αφού οι παράμετροι για τον αλγόριθμο είναι πολλοί και αποτελούν πλέον συνιστώσες
Εθνικών και Παγκόσμιων μακροοικονομικών πολιτικών (όπως αποδεικνύεται καθημερινά) και όχι βραχυπρόθεσμες μικροπολιτικές σκοπιμότητες ανίκανων πολιτικών προσώπων..
Ο νοών νοείτο!




29 Αυγούστου 2011, 15:39:10
Απάντηση #76
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προσπαθήστε να το θυμάστε και να το σέβεστε και ο "διακοσμητής" να το προστατεύει διαρκώς!

Γεια σας. Με λένε διακοσμητή και μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε ότι πάμπολλα από τα ποσταρίσματά μου σε αυτό το Φόρουμ έχουν σκοπό την προάσπιση του κύρους του ιατρού, της εύρυθμης λειτουργίας και της ανεξαρτησίας στην άσκηση της ιατρικής, ου μιν αλλά και αυτής ακόμη της προάσπισης της φυσικής ύπαρξης των συναδέλφων όταν αυτή απειλείται από αδίκως εξαγριωμένους ασφαλισμένους, όπως συνέβη με τη συνάδελφο αγροτικό ιατρό στο ΠΙ Δάφνης Σερρών στις 1/12/2009, και μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό τόπικ, ή ακόμη και στις περιπτώσεις διώξεων συναδέλφων που υπηρετούν στην Κρήτη από εκτός εαυτού σουρωμένους (ντίρλα) ασφαλισμένους που την άλλη μέρα ζητούν και τα ρέστα από τους γιατρούς. Αλλά πως να τα προλάβω όλα, και ιδίως αντισυναδελφικές εκρήξεις τύπου anetos tours, όταν μάλιστα συνοδεύονται και από το σχετικό υβρεολόγιο;
 
Επειδή έχω την αίσθηση ότι όλα ξεκίνησαν όταν σχολίασα την ευρηματική αναφορά του κ. Κουναλάκη ότι οι ιατροί του ΕΣΥ είναι ντεμέκ ευνοημένοι επειδή δεν πληρώνουν έξοδα για το ιατρείο τους, να υπενθυμίσω στους νοσταλγούς του δωρεάν δημοσίου ιατρείου και στους ρέκτες της ιδέας ενός δωρεάν ιδιωτικού τέτοιου, ότι το ιατρείο της ΠΦΥ εντός του ΕΣΥ είναι ένα ορεκτικό που δυστυχώς δεν σερβίρεται μόνο, αλλά ο οικοδεσπότης το σερβίρει μαζί με υποχρεωτική κατανάλωση (table d' hote) :
- πενιχρότατης αμοιβής, μοναδικής και αποκλειστικής για τον εργαζόμενο, που υπόκειται σε βαρειά και αναπόφευκτη φορολόγηση
- υποχρέωσης εφημέρευσης (αργίες, εορτές κ.λπ.)
- άσκησης ιατρικής σε τρώγλες, κοντέινερ, αχυρώνες ή λοιπούς άθλιους χώρους
- υποχρέωσης μετακίνησης για εξυπηρέτηση άλλων ιατρείων (αφού οι "υπηρεσιακές ανάγκες" δεν έχουν τελειωμό)
- ένταξης σε ιεραρχία με προϊστάμενο κ.λπ. (και ό,τι αυτό συνεπάγεται-συνήθως [αμοιβαίο] σπάσιμο νεύρων)
- αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, αφού όλα καταλήγουν στα ΚΥ και τα δημόσια νοσοκομεία
- διακομιδών (αφού πρώτα έχει πάρει την επίσκεψή κατ' οίκον ο ιδιώτης συνάδελφος για να κρίνει με περισπούδαστο ύφος ότι χρειάζεται μεταφορά με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο)
- απεριόριστου αριθμού προς εξέταση ασφαλισμένων
- το ΕΣΥ σε χρησιμοποιεί όπου έχει αυτό ανάγκη και δεν σε αφήνει να στήσεις το ιατρείο (σου) όπου θέλεις εσύ

Με βάση τα ανωτέρω, είναι λογικό ο ιατρός του ΕΣΥ να μη μπορεί να ανεχτεί ες αεί το ρόλο του cornuto e contento (και κερατάς και χαρούμενος) και κάποτε να αγανακτεί, να επαναστατεί, ενίοτε και να τα μουτζώνει και να τα αφήνει όλα πίσω του, αλλά είναι ακατανόητο κατόπιν να αναπολεί επιλεκτικά την καθαρίστρια και τα δωρεάν αναλώσιμα που απολάμβανε στα ΚΥ/ΠΙ. Μέσα σ' όλα αυτά, και σε πείσμα της λογικής, οι δρόμοι για τα κρεματόρια του ΕΣΥ έχουν στις μέρες μας στενέψει και έχουν συνωστισθεί ασφυκτικά όσο ποτέ άλλοτε, προφανώς από συναδέλφους που ζουν πολλά χρόνια στην ξενιτιά, όπου η νοσταλγία νοθεύει την κρίση, και όπου δεν έχουν πλήρη επίγνωση της τρέχουσας κατάστασης στη χώρα μας.

Η σοβαρή και σταθμισμένη επεξεργασία της σταδιοδρομίας είτε στο ιδιωτιλίκι είτε στο ΕΣΥ, δεν θα πρέπει να συνίσταται ούτε στην δαιμονοποίηση του εργαζομένου ("να λιώσει στο κάτεργο ο ρουφιάνος") ούτε όμως και στην εξιδανίκευση-ρομπινχουντοποίησή του ("γειά σου ρε μάγκα ιδεολόγε που επέλεξες να προσφέρεις στο ΕΣΥ/ιδιωτικό"), γιατί κάθε επαγγελματίας τα τρώει μόνος του στην τελική και όπως λένε και σε άλλους χώρους (που ελπίζουμε να μην ομοιάσουμε): Ο Κύριος (Υγεία) ήτο πένης - αλλά το παπαδαριό (επαγγελματίες υγείας) πρέπει να’ χει περιουσία. (συνεχίζεται - εφημερεύω, γμτ)

 
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Αυγούστου 2011, 16:22:01 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

29 Αυγούστου 2011, 17:01:52
Απάντηση #77
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Από φρέσκο δημοσίευμα σχετικά με την Τρόϊκα και τις ενστάσεις της για τον ΕΟΠΥΥ:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

...
Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο σήμερα το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζήτησαν επίσης μείωση του προσωπικού του ΕΟΠΥ και κυρίως των γιατρών (κατά τουλάχιστον 10 χιλιάδες), προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του νέου οργανισμού, καθώς και επικαιροποίηση των αναλογιστικών μελετών για τις επικουρικές συντάξεις.
...

Έντονες αντιδράσεις και ενστάσεις, εξέφρασαν σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών και για τη λειτουργία του νέου Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ) που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Εργασίας, θα λειτουργήσει μέσα στο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, το κόστος λειτουργίας του Οργανισμού είναι μεγάλο, κυρίως λόγω των αμοιβών που προβλέπονται για τους γιατρούς που θα συμμετέχουν στο νέο σύστημα.
 
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

29 Αυγούστου 2011, 19:18:39
Απάντηση #78
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Από φρέσκο δημοσίευμα σχετικά με την Τρόϊκα και τις ενστάσεις της για τον ΕΟΠΥΥ:

Kαμιά κουβέντα για το θέμα που απασχολεί τους φμφ, ότι δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει σε Νοσοκομειακή Τιμή τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους του;
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Αυγούστου 2011, 19:20:48 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

29 Αυγούστου 2011, 19:45:15
Απάντηση #79
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Ο Γ. Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε ότι ο Ενιαίος Οργανισμός Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ) θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο και ότι σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Σχετικά με τις δαπάνες στον τομέα της υγείας, οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμειναν στη μείωση των γιατρών του ΕΟΠΥ, και των αμοιβών τους. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι να μειωθούν οι απασχολούμενοι γιατροί σε 21.000 (από 32.000 σήμερα), ενώ οι αμοιβές θα κυμαίνονται από 900 έως 2.800 ευρώ.


από Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

29 Αυγούστου 2011, 20:47:08
Απάντηση #80
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (newsit)


Από την 1η Ιουλίου 2011 μειώνεται :
- κατά ποσοτό 20%
στ) το επίδομα Νοσοκομειακής απασχόλησης, απόδοσης και ειδικών συνθηκών άσκησης ιατρικού έργου των ιατρών του Ε.Σ.Υ.


Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

29 Αυγούστου 2011, 21:52:04
Απάντηση #81
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
@Μακρέας
Ένα πολύ καλό κριτήριο του πόσο έρχονται σε σένα εξ ανάγκης είναι ο αριθμός των ατόμων που προσέρχονται χωρίς να ανήκουν στην περιοχή ευθύνης σου, δηλαδή οι ασθενείς που σε έχουν μάθει από εφημερία στο ΚΥ ή από συστάσεις άλλων ασθενών και αντί να επιλέξουν τον συνάδελφο δίπλα τους, προτιμούν να μετακινηθούν προς τα εσένα για μια εξέταση. Ακούγεται σκληρό αλλά είναι ένας ψυχρός τεχνοκρατικός δείκτης αποδοχής. Για τα υπόλοιπα καλά σου λόγια σε ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου.

Υπενθυμίζω ξανά αυτά που έγραψα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και τα οποία δηλώνουν απλά ένα πράγμα. Ότι εάν οι ιδιώτες αποδεχτούν μισθούς πείνας, θα έρθει και η σειρά των γιατρών του ΕΣΥ και τότε το ΕΣΥ θα είναι μονόδρομος και για τους απογοητευμένους ΕΣΥιτες (ιδεολόγους και μη). Αλήθεια, γιατί οι βορειοευρωπαίοι έχουν σοβαρή έλλειψη ιατρών τα τελευταία χρόνια; Όποιος έχεις διάθεση, η ανάγνωση της ιστορίας δείχνει το μέλλον.

Οι σημερινές ανακοινώσεις για την τρόικα με προβληματίζουν. Γιατί δεν γράφουν ξεκάθαρα τι εννοούν. Μήπως έχουν αρχίσει να σκέφτονται πιο ζεστά το βοειοευρωπαϊκό μοντέλο;
Είμαι σίγουρος ότι οι "Δημόσιοι γιατροί" (κατά Μακρέα) θα το χαρούν ιδιαίτερα.... Για σκέψου ας πούμε να βάλουν το θεσμό του οικογενειακού ιατρού του ΙΚΑ με συμβεβλημένους ιδιώτες στον ΕΟΠΥΥ και όποιος θέλει ιατρό ειδικότητας  πχ καρδιολόγο, ορθοπεδικό, ψυχίατρο, κλπ να πηγαίνει στην αντίστοιχη ειδικότητα στο νοσοκομείο μετά από παραπομπή του οικογενειακού του ιατρού; Ή εάν θέλει ο ασθενής να πληρώνει την απίσκεψη στον ιδιωτικό τομέα από την τσέπη του καθώς οι περισσότεροι γιατροί αυτών των ειδικοτήτων δεν θα συμβληθούν με αυτές τις τιμές. Δεν θα μειωθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, δεν θα μειωθεί ο συνολικός αριθμός των συμβεβλημένων ιατρών και θα υπάρξει μια επανίδρυση του ΕΣΥ;

Εγώ δεν έχω ακούσει και δεν ξέρω τίποτα. Αλλά αλλά αρχίζω να πιστεύω ότι εκεί κινούνται. Ίσως βέβαια να κάνω λάθος. Μια ταπεινή άποψη εξέφρασα.....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

29 Αυγούστου 2011, 22:39:57
Απάντηση #82
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Δημήτρη,
Συμφωνώ με το κριτήριο που θέτεις. Είναι αρκετά ενδεικτικό και όχι ιδιαίτερα σκληρό. Επίσης βολικό για μένα...
Σίγουρα πάντως είναι κάτι το οποίο δε γνωρίζεις αν συμβαίνει και σε πιο βαθμό. Δε διστάζεις όμως να βγάλεις συμπεράσματα.
Πως είσαι τόσο σίγουρος για την ποιότητα ενός ανθρώπου τον οποίο δε γνωρίζεις και για τη δουλειά του, την οποία αγνοείς?
Επέτρεψε μου να γνωρίζω λίγο καλύτερα...


Στο δεύτερο σκέλος της τοποθέτησης σου συμφωνώ. Ο σχεδιασμός γενικότερα είναι η συρρίκνωση του κόστους της εργασίας συνολικά και των γιατρών ειδικότερα. Επίσης η αποσύνδεση των υπηρεσιών υγείας με κάθε έννοια κοινωνικού δικαιώματος.
Έχω την εντύπωση ότι η τρόικα ενδιαφέρεται μόνο για τη συρρίκνωση του λογιστικού κόστους , ανεξαρτήτως του ανθρώπινου.

Εδώ και δύο χρόνια προσπαθούμε να καταλάβουμε που το πάνε σε σχέση με την ΠΦΥ και άκρη ακόμα δεν έχουμε βρει. Πολλοί τρέφατε πολλές ελπίδες αλλά...
Μακάρι να υπήρχε ένα οποιοδήποτε σχέδιο , καλό -κακό για την ΠΦΥ , να το συζητήσουμε .Να αναζητήσουμε τους τρόπους να πορευτούμε.
Δεν υπάρχει τίποτα. Μόνο περιστολή του κόστους.




30 Αυγούστου 2011, 10:54:06
Απάντηση #83
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, θα γίνει μάλλον προκήρυξη πρόσληψης Ιατρών για τον νέο Φορέα και όσοι προσληφθούν, θα κληθούν να παρέχουν υπηρεσίες υγείας με …μπλοκάκι και με μηνιάτικο 1.322,50 ευρώ μεικτά (περίπου 600 ευρώ καθαρά).

«Οι Τρικαλινοί Ιατροί, θα συμμετάσχουν στην 48ωρη πανϊατρική πανελλαδική απεργία στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, που έχει τον χαρακτήρα… προειδοποίησης προς την Κυβέρνηση, για να υπάρξει, ουσιαστικός διάλογος, που θα επιφέρει υποφερτό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες  και δεν θα οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση τους Ιατρούς», δήλωσε στο trikalanews.gr, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων Γιώργος Πέτρου.

Ο κ. Πέτρου, συμπλήρωσε πως «υπήρξε διάλογος …κωφών, τα Μνημόνια, αναφέρονται στον τομέα της υγείας, αλλά χωρίς ΄΄μπούσουλα΄΄, θα οδηγηθούμε σε κατάργηση του κοινωνικού κράτους. Εμείς επιχειρούμε να μην διαλυθεί το κοινωνικό κράτος και να μην μετατραπεί η Ελλάδα στην παροχή υγείας σε …ΗΠΑ, όπου το αγαθό της παροχής υπηρεσιών υγείας, μπορούν να τις λαμβάνουν μόνο όσοι διαθέτουν οικονομική άνεση».
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

31 Αυγούστου 2011, 23:38:56
Απάντηση #84
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Από το το σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση της υγείας

Κεφάλαιο ΣΤ΄
Ρυθμίσεις θεμάτων Ε.Ο.Π.Y.Υ.

ʼρθρο 29
Προστίθεται παράγραφος 9 στο άρθρο 26 του ν.3918/2011 (31 Α΄) ως ακολούθως: «9. Γιατρός που θα συμβάλλεται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δύναται να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων του ν.3868/2010, έως μία μέρα την εβδομάδα, μετά από έγκριση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ. της Περιφέρειας του Ιατρικού Συλλόγου, στον οποίο ανήκει ο γιατρός.»

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

1 Σεπτεμβρίου 2011, 15:20:53
Απάντηση #85
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος του Κων/νου Γιαννακόπουλου - προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

Η δημοσιοποίηση της κυβερνητικής πρότασης για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, ξεσήκωσε για μια ακόμα φορά θύελλα διαμαρτυριών από τη συντριπτική πλειοψηφία των μαχόμενων αυτοαπασχολούμενων γιατρών.

Η πρόταση δεν αποτελεί βέβαια κεραυνό εν αιθρία. Υλοποιεί κατά γράμμα το νόμο Λοβέρδου, που τον Φεβρουάριο του 2011 αποτέλεσε την αφορμή για τον πρωτόγνωρο ξεσηκωμό, κύρια των αυτοαπασχολούμενων γιατρών (πολυήμερη κατάληψη του Υπουργείου Υγείας, μαζικότατο πανιατρικό συλλαλητήριο όπου επιτεύχθηκε συντονισμός από τα κάτω, συμπαράσταση από τους εργαζόμενους ασφαλισμένους του νέου φορέα, με κεντρικό στόχο την υπεράσπιση των κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων, κόντρα στον οδοστρωτήρα, Κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ).

Ο Νόμος αφορούσε στην ίδρυση του ΕΟΠΥΥ από τη συνένωση των τεσσάρων μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ), σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός του νέου φορέα θα χρηματοδοτούνταν με το 60% του ΙΚΑ σήμερα. Δηλαδή από το 0,6% του ΑΕΠ και από τις μεγάλες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, που ήδη βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας και απόγνωσης.

Στους 21.000 θα μειωθούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με την έναρξη λειτουργίας του. Συνεπώς 11.000 γιατροί από τους συνολικά 32.000 που είναι συμβεβλημένοι με τα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία, που «συγχωνεύονται» υπό τη ομπρέλα του ΕΟΠΥΥ, θα αφαιρεθούν από τη σχετική λίστα. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη εισήγηση των Υπουργείων Εργασίας και Υγείας προς την τρόικα, η οποία επιμένει για περαιτέρω μειώσεις, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή της την περασμένη Παρασκευή για το ύψος της αμοιβής και τον αριθμό των ιδιωτών γιατρών που θα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ. Οι τροϊκανοί ζήτησαν επίσης περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με παράκαμψη των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και απολύσεις προσωπικού-κυρίως γιατρών- από τα ταμεία, ενώ παράλληλα χαρακτήρισαν τις κλαδικές συμβάσεις ως εμπόδιο για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Τούτο δημιουργεί συνθήκες, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση να προβεί σε κατακόρυφη μείωση των αποδοχών και στους γιατρούς του ΕΣΥ, με το επιχείρημα της εξομοίωσης απολαβών ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον περικοπές σε γιατρούς, ανάλογες με την υπερκάλυψη σε κάποιες ειδικότητες ανά περιοχή της χώρας. Προφανώς, κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, απομακρύνεται ακόμα πιο πολύ το δικαίωμα συνταγογράφησης και αναγραφής εξετάσεων απ’ τους γιατρούς που θα μείνουν εκτός του νέου φορέα, ακόμα κι αν πιστοποιηθούν ηλεκτρονικά.

Το πρόβλημα όμως αυτό γίνεται τεράστιο, ιδιαίτερα για τους νέους γιατρούς, που στο φάσμα του πλήρους αποκλεισμού τους από το ΕΣΥ, λόγω της κυβερνητικής και τροϊκανής απαίτησης για «δέκα που φεύγουν... κανένας δεν διορίζεται», πρακτικά τροφοδοτούν με ιλιγγιώδης ρυθμούς την ανεργία του κλάδου. Η μέση ενιαία αποζημίωση υπολογίζεται σε περίπου 850 ευρώ με απόδειξη παροχής υπηρεσιών, χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, για εξυπηρέτηση κατά μέσο όρο περίπου 2.500 ασφαλισμένων το μήνα (!), με άμεσο αποτέλεσμα βέβαια την παροχή χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών στην εξεταζόμενη πλειοψηφία, που σήμερα πλήττεται ανεπανόρθωτα από την καταστροφική πολιτική και στον τομέα της υγείας.

Ιδιαίτερα οι γιατροί του ΙΚΑ, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, σε ασφυκτικές συνθήκες λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού συνέπεια και των εκατοντάδων απολύσεων συμβασιούχων έργου, καλούνται να εξυπηρετήσουν χιλιάδες ασφαλισμένους των άλλων ταμείων με τις ίδιες πενιχρές αμοιβές! Την ίδια στιγμή, ανοίγει ορθάνοικτα ο δρόμος για την πλήρη επέλαση του επιχειρηματικού κεφαλαίου στην ΠΦΥ. Ο κρατικοδίαιτος «επιχειρηματικός» τομέας μέσω των αλυσίδων των διαγνωστικών κέντρων και πολυϊατρείων, ευνοούμενος απόλυτα και από την πρόσφατη τροπολογία στο νόμο Βενιζέλου για το ψευδεπίγραφο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που καταργεί και τον περιορισμό της αναλογίας 51%-49% υπέρ των γιατρών στη μετοχική σύνθεση των ιατρικών εταιριών, κυριαρχεί πλήρως την ώρα που χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι γιατροί οδηγούνται στον επαγγελματικό αφανισμό.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις χτυπούν ανεπανόρθωτα την υγεία του Ελληνικού Λαού. Οδηγούν σ’ ένα σύστημα ΠΦΥ με πολύ χαμηλό επίπεδο παροχών που θα αναγκάζει ολοένα και περισσότερους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους να πληρώνουν από την τσέπη τους. Οι ουρές στο ΙΚΑ δεν θα έχουν προηγούμενο, ενώ λόγω και της τρομερής οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας να σηκώσει ο οικογενειακός προϋπολογισμός το κόστος της ιδιωτικής υγείας, αναμένεται αύξηση όλων των δεικτών νοσηρότητας και θνητότητας του πληθυσμού. Σχετική είναι και η εμπειρία από τις χώρες που πέρασε το ΔΝΤ σε Ανατολή και Δύση που οδήγησε σε αξιοσημείωτη πτώση του προσδόκιμου επιβίωσης! Τι μπορεί όμως να σταθεί εμπόδιο σ’ αυτόν τον απίστευτο κατήφορο; Πώς μπορεί να ανατραπεί αυτή η πολιτική που δεν λογαριάζει ανθρώπινες ζωές;

Μόνη λύση ο ΠΑΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! Γιατροί και πολίτες πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά! Κανένας γιατρός να μην υπογράψει την επαίσχυντη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Να βρεθούν όλοι στο δρόμο της συλλογικής υπεράσπισης της αξιοπρέπειας τους και της υγείας του Λαού μας. Οφείλουν πρώτοι να καταλάβουν, η επίσημη Πολιτεία και ο πολιτικός κόσμος της Χώρας, αναλογιζόμενοι και τις δικές τους διαχρονικές ευθύνες, ότι με σύνεση και αποφασιστικότητα, χωρίς κραυγές και στοχοποιήσεις, πρέπει να προχωρήσουν στην εφαρμογή των δίκαιων εκείνων μέτρων που θα επιτρέψουν στον Τύπο να ορθοποδήσει.

Η άποψη του ιατρικού κόσμου είναι ότι αποσπασματικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις, ενέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω πυροδότησης του κοινωνικού αυτοματισμού, που μοιραία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες και ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.

1 Σεπτεμβρίου 2011, 23:24:39
Απάντηση #86
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Διαβάζοντας και τα σημερινά δημοσιεύματα για το τι είπε ο lover είμαι σίγουρος ότι με τα χειρουργεία ημέρας, οι οφθαλμίατροι δεν θα αφήσουν ούτε ένα καταρράκτη ή γλαύκωμα που να μην το χειρουργήσουν. Δεν ξέρω τι άλλα χειρουργεία μπορούν να γίνουν σε μια μέρα. Άντε και τις καισαρικές....
Πάντως, σαν αρχή για τις χειρουργικές ειδικότητες δεν είναι καθόλου άσχημα για όλους τους ασφαλισμένους. Ελπίζω ότι εάν καταλάβουν τις ανάγκες του κόσμου θα είναι πολύ καλύτερα για το ΕΣΥ.

Τώρα όμως που σκέφτομαι αυτά που έγραφε ο Κτιστάκης, σε συνδυασμό με αυτά που έλεγε ο Lover βλέπω ότι το προχώρησε πολύ το πράγμα. Και δεν ξέρω εάν καταλαβαίνει τι  λέει. Πιστεύει ότι θα πληρώνει 900 ακαθάριστα το μήνα χωρίς κανονική άδεια, πχ σε παθολόγο για να βλέπει 4 ώρες τη μέρα ασθενείς στο ιδιωτικό του ιατρείο και να καλύπτει ο γιατρός τα έξοδα του ιατρείου του και την ασφάλεια του με τα 900 ευρώ ακαθάριστα και θα τον στέλνει και μια φορά την εβδομάδα να κάνει ιατρείο στο νοσοκομείο;
Νομίζω ότι εάν συνεχίσει να τα λέει έτσι, απλά κανείς δεν θα συμβληθεί. Για αφήστε τον να λέει να δουμε τι άλλο θα ακούσουμε....
Ξέρει κανείς τον καφετζή του να του βάλει λίγο λίθιο στον καφέ μπας και βρει την υγειά του;
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

2 Σεπτεμβρίου 2011, 11:17:48
Απάντηση #87
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για αφήστε τον να λέει να δουμε τι άλλο θα ακούσουμε....
Ξέρει κανείς τον καφετζή του να του βάλει λίγο λίθιο στον καφέ μπας και βρει την υγειά του;
Δεν ξέρω εάν το γνωρίζεις , αλλά νομίζω παίρνει ήδη!!!!

2 Σεπτεμβρίου 2011, 13:43:14
Απάντηση #88
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος του Κων/νου Γιαννακόπουλου - προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

Στους 21.000 θα μειωθούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με την έναρξη λειτουργίας του. Συνεπώς 11.000 γιατροί από τους συνολικά 32.000 που είναι συμβεβλημένοι με τα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία, που «συγχωνεύονται» υπό τη ομπρέλα του ΕΟΠΥΥ, θα αφαιρεθούν από τη σχετική λίστα.

, για εξυπηρέτηση κατά μέσο όρο περίπου 2.500 ασφαλισμένων το μήνα (!),
Σέβομαι την άποψη του κ. Γιαννακόπουλου αλλα έχω μια διαφωνία στα νούμερα. 12-13000 είναι οι ίατροί ΟΠΑΔ , 4.500 οι ΟΑΕΕ (που οι περισσότεροι ΄'εχουν ΟΠΑΔ) και 6500 του ΙΚΑ (που επίσης έχου ΟΠΑΔ). 10000 είναι του ΟΓΑ που παίρνουν για την επίσκεψη απο τον ΟΓΑ τίποτα.
   Συμπεραίνω ότι με τους ~20000 γιατρούς που θέλει ο ακατανόμαστος υπουργός θα συμπεριλάβει σχεδόν όλους (άμα φτάσουν κίολας) που έχουν σύμβαση που αμοίβεται (εκτός ΟΓΑ). Αν κάποιος διαφωνεί ...
Οι 2.500 ασθενέις το μήνα είναι  υπερβολή, και δεν είναι πραγματοποιήσιμο νούμερο.

Το πρόβλημα βέβαια παραμένει στις αποδοχές (800-1500 και άμα) και για αυτό πρέπει να αντιδράσουμε ...

3 Σεπτεμβρίου 2011, 10:37:35
Απάντηση #89
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Ρυθμίσεις θεμάτων Ε.Ο.Π.Y.Υ.

ʼρθρο 29
Προστίθεται παράγραφος 9 στο άρθρο 26 του ν.3918/2011 (31 Α΄) ως ακολούθως: «9. Γιατρός που θα συμβάλλεται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δύναται να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων του ν.3868/2010, έως μία μέρα την εβδομάδα, μετά από έγκριση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ. της Περιφέρειας του Ιατρικού Συλλόγου, στον οποίο ανήκει ο γιατρός.»


Στην ΠΦΥ είναι ανάγκη κάποιες φορές  η βοήθεια και η παροχή υπηρεσιών και από άλλες ειδικότητες πέραν τις γενικής ιατρικής. Θεωρώ ότι αυτή η ανάγκη όμως δεν είναι πάγια καθημερινή ανάγκη. Τις περισσότερες φορές είναι ανάγκη που προκύπτει σε επείγον- έκτακτο  περιστατικό που απαιτείται πιο ειδικευμένη αντιμετώπιση από αυτήν που κάνει ο μέσος γενικός ιατρός. Σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρώ ότι καλό θα ήταν στις περιοχές που υπάρχουν ιδιώτες , να μπορεί ο ιδιώτης να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ΚΥ και να πληρώνεται αξιοπρεπές και στην ώρα του από το ταμείο του ασφαλισμένου (και όχι από τον ίδιο τον ασθενή όπως γίνεται τώρα)** **θα μου πείτε ότι εάν τον καλέσει ο εφημερεύον ιατρός, υποχρεούται να έρθει και δεν προβλέπεται να πληρωθεί , αλλά γιατί να είναι δωρεάν αυτή η παροχή υπηρεσιών από τον ιδιώτη??
Πχ σε εμάς έχει τύχει πολλές φορές σε υποψία περικαρδικής συλλογής υγρού, να έχουν απευθυνθεί σε ιδιώτη καρδιολόγο (εάν είναι ώρες ιατρείου) και άλλες φορές έχει επιβεβαιωθεί και έχει παραπεμφθεί με την  σύμφωνη γνώμη του καρδιολόγου στο νοσοκομείο, ενώ άλλες φορές δεν έχει επιβεβαιωθεί και ο ασθενής δεν μετακινείται προς το νοσοκομείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κόστος το έχει επιβαρυνθεί εξολοκλήρου ο ασθενής. Σε περιπτώσεις όμως εκτός ωραρίου ιδιωτικού ιατρείου, ο γενικός ιατρός αναγκάζεται να παραπέμψει τον ασθενή στο νοσοκομείο , με ότι συνεπάγεται αυτό και για τον ασθενή αλλά και για το ΕΣΥ. (κόστος, ταλαιπωρία, άγχος,  χρόνο, χρήση υπηρεσιών χωρίς να είναι απαραίτητο κτλ, κτλ).

Λέξεις κλειδιά: ΕΟΠΥΥ 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
8296 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Σεπτεμβρίου 2011, 11:34:38
από Ορθοπαιδικός
27 Απαντήσεις
9553 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Νοεμβρίου 2016, 20:29:38
από md
8 Απαντήσεις
3953 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Ιανουαρίου 2017, 14:55:19
από iceman
0 Απαντήσεις
13312 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Μαρτίου 2017, 19:14:42
από Ελένη Καρανίκα
0 Απαντήσεις
39301 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Οκτωβρίου 2018, 16:36:37
από Argirios Argiriou