Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 00:25:14

Ψηφοφορία

Με τα ως τώρα δεδομένα, πώς θα χαρακτηρίζατε το εγχείρημα "ΕΟΠΥΥ";

άριστο
πολύ καλό
αρκετά καλό
καλό
μέτριο
κακό

Αποστολέας Θέμα: ΕΟΠΥΥ  (Αναγνώστηκε 1383155 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Ιουνίου 2016, 18:16:06
Απάντηση #2370
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όταν βλέπεις ασθενείς - έστω για συνταγογραφία - με 2,5-3Ε/επίσκεψη καθαρά και αυτά μετά από 6 μήνες τουλάχιστον, αυτό σημαίνει ότι προσδοκώνται  πελατεία και "παράπλευρα οφέλη" πρωτίστως και όχι αυτή καθ' αυτή η αμοιβή.

Σε ότι αφορά την "οικογενειακή" ιατρική, όπως αυτή ασκείται στα ιδιωτικά ιατρεία, δε νομίζω ότι θα μπορεί πλέον να αποφέρει πολύ περισσότερα από ένα διχίλιαρο το μήνα, ανεξάρτητα του αν υπάρχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ή όχι. Ο λόγος είναι ότι με τη φορολογία στο 29-33% και τα ασφάλιστρα στο 32%, συνυπολιγιζομένων και των διαφόρων εξόδων λειτουργίας του ιατρείου, θα πρέπει κανείς να αγγίζει τις 10.000 μηνιαίο τζίρο, ή, για 25 εργάσιμες μέρες (και Σάββατα!) τα 400 ευρώ/ημέρα ή 50 ευρώ/ώρα. Και μιλώ για 50 ευρώ κάθε ώρα, αδιαλείπτως. Ομολογώ ότι δεν μπορώ να σκεφτώ πώς ένας "κοινός" οικογενειακός γιατρός (Γενικός Ιατρός ή Παθολόγος) θα μπορούσε να υπερβεί, χωρίς να προκαλέσει τους ασθενείς του, ή τις δυνάμεις του, το πιο πάνω όριο.
Με τις πιο πάνω σκέψεις κλίνω προς την αντίθετη άποψη - δυστυχώς - από αυτή που υποστηρίζει ο συνάδελφος @GirousisN, περί των παράπλευρων οφελών - τουλάχιστον ως γενικευμένη σκέψη. Νομίζω, απλά, ότι αυτή η εικόνα αντανακλά (φευ!) την πραγματικότητα και η επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ φαντάζομαι ότι το ξέρει πολύ καλά. Μακάρι να κάνω λάθος.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

8 Αυγούστου 2016, 21:12:44
Απάντηση #2371
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Κυκλοφόρησε μια εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ που δεν τη βρίσκω στην ιστοσελίδα του (ακόμα, ίσως αύριο εμφανιστεί) αλλά αλλού: σχολιάζεται Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος αλλά και παρουσιάζεται αυτούσιαΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
. Να σημειώσω ότι η εγκύκλιος δείχνει το κλίμα βαριεστημάρας που έχουν βρεθεί στον ΕΟΠΥΥ λόγω της λάβρας του καλοκαιριού και της θερινής ραστώνης, ώστε να αντιγράφουν παλιές εγκυκλίους χωρίς νόημα πλέον...
Αθήνα 25/7/2016
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τις υποχρεώσεις φαρμακοποιών και ιατρών κατά την έκδοση και εκτέλεση συνταγών φαρμάκων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ»
Σχετ.: 1.Το Προεδρικό Διάταγμα 121/08 (ΦΕΚ 183/Α/2008)
2. Ο Νόμος 3457/2006
3. Η Συλλογική Σύμβαση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και φαρμακοποιών.

Κατόπιν διαπίστωσης επαναλαμβανόμενων παραβάσεων της κείμενης φαρμακευτικής νομοθεσίας κατά τον έλεγχο συνταγών φαρμακείων από το Τμήμα Επεξεργασίας και Ελέγχου Συνταγών της Διεύθυνσης Φαρμάκου, και λαμβάνοντας υπόψιν:

1) Για τους ιατρούς,
-το άρθρο 2, παρ.1 του Π.Δ. 121/2008, σύμφωνα με το οποίο:
«1. Οι θεράποντες ιατροί, σύμφωνα με τον κανονισμό περίθαλψης των ασφαλιστικών οργανισμών, κατά τη συνταγογράφηση στους ασφαλισμένους τους, υποχρεούνται :

...ζ. Να μη επαναλαμβάνουν τη συνταγή φαρμάκων, εφόσον από τη δοσολογία που υποχρεωτικά αναγράφεται στη συνταγή και το χρόνο λήψης, δεν δικαιολογείται η ανάλωση των χορηγηθέντων με την προηγούμενη συνταγή,


η. Να συμπληρώνουν ευανάγνωστα και με ακρίβεια όλα τα στοιχεία επί του εντύπου της συνταγής και συγκεκριμένα τη διάγνωση, την ονομασία, τη δοσολογία, την περιεκτικότητα και την ποσότητα των συνταγογραφουμένων φαρμάκων, καθώς και να αναγράφουν το ποσοστό συμμετοχής (%) ή τη μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντα γιατρού. (κάτι παίρνουν, ίσως ληγμένο)

... Περισσότερα της μίας μονάδας ιδιοσκευάσματος και μέχρι δύο συνταγραφούνται μόνο εφόσον κρίνεται απολύτως αναγκαίο να συνεχισθεί, συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή του ασθενούς για χρονικό διάστημα, για το οποίο δεν επαρκεί η μία μονάδα και πάντως όχι για χρονικό διάστημα, περισσότερο του ενός (1) μηνός ανά συνταγή σύμφωνα με τη δοσολογία του γιατρού.

ι. Να χορηγούν «επαναλαμβανόμενη συνταγή» τρίμηνης (ίσως και εξάμηνης αλλά άστο...) διάρκειας μόνο για παθήσεις της ειδικότητάς τους στους ασθενείς ασφαλισμένους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή. Για την εν λόγω συνταγή χρησιμοποιούνται τρία συνεχή φύλλα του συνταγολογίου. Το κάθε φύλλο της επαναλαμβανόμενης συνταγής αριθμείται ??? από τον ιατρό, ο οποίος και αναγράφει στο κάθε ένα από αυτά τις λέξεις «επαναλαμβανόμενη συνταγή» :laugh: :laugh:. Το κάθε φύλλο εκτελείται χωριστά ανά μήνα από το φαρμακοποιό. Το δεύτερο ή τρίτο φύλλο της επαναλαμβανόμενης συνταγής μπορεί να προσκομίζεται στο φαρμακείο για εκτέλεση και μέχρι 5 ημέρες νωρίτερα ή αργότερα από την αναγραφόμενη στο κάθε φύλλο ημερομηνία.

Ειδικά για τους γιατρούς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δίνεται η δυνατότητα να χορηγούν συνταγή με αγωγή διάρκειας έως και δύο (2) μηνών για παθήσεις της ειδικότητάς τους στους ασθενείς ασφαλισμένους του ιδρύματος που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις μόνο όταν ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή. Για την εν λόγω συνταγή χρησιμοποιείται ένα φύλλο του συνταγολογίου στο οποίο αναγράφεται η ποσότητα φαρμάκων που καλύπτει, σύμφωνα με τη δοσολογία, τη θεραπευτική αγωγή των αντίστοιχων ημερών. Η εν λόγω συνταγή θεωρείται από τον αρμόδιο ελεγκτή γιατρό του ιδρύματος». (Το πράμα χοντραίνει όσο πάει)

Και τις σχετικές τροποποιήσεις με το άρθρο 32 του Ν. 3846/2010 και με το με το άρθρο 80 του Ν. 3996/2011:
Ια.Μ. Σε περίπτωση παραβάσεως των προβλεπόμενων από το παρόν άρθρο υποχρεώσεων των ιατρών, πλην των αναφερόμενων στην ανωτέρω παράγραφο πειθαρχικών, διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, επιβάλλονται επιπλέον στους ιατρούς που συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τον Ο.Π.Α.Δ., με αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων που διενήργησαν τον έλεγχο, οι κάτωθι κυρώσεις": α. Καταλογισμός της ζημίας που προκαλείται από τη συνταγογράφηση προσαυξημένη κατά πενήντα τοις εκατό (50%).
β. Πρόστιμο κυμαινόμενο από 3.000 € έως 15.000 € αναλόγως με τη συχνότητα και βαρύτητα της παράβασης. (Αχά, η αιτία για τις άνω αρλούμπες είναι η απειλή για πρόστιμο)

1β.«3. Η μη τήρηση των υποχρεώσεων που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, ανεξάρτητα τυχόν ποινικών ευθυνών και διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, αποτελεί:
Για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ., καθώς και για τους ιατρούς μονίμους ή επί συμβάσει των ασφαλιστικών οργανισμών,... λόγο προσωρινού αποκλεισμού από την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους των φορέων από τέσσερις (4) μέχρι δώδεκα (12) μήνες ή οριστικής καταγγελίας της σύμβασης»

2) Για τους φαρμακοποιούς,
α) το άρθρο 4, παρ. 2, 3 του Π.Δ. 121/08, σύμφωνα με το οποίο:
«2. Συνταγή κανονικώς εκδοθείσα και κανονικώς εκτελεσθείσα, κατά την έννοια του παρόντος διατάγματος, θεωρείται μία συνταγή όταν περιλαμβάνει τα κατωτέρω στοιχεία:
-Την επωνυμία του ασφαλιστικού φορέα. -Το ονοματεπώνυμο του ασφαλισμένου - ασθενούς. -Τον αριθμό μητρώου του ασφαλισμένου.
-Την πάθηση από την οποία πάσχει, ως αναφέρεται από τον θεράποντα ιατρό. -Τα χορηγηθέντα φάρμακα (ονομασία, μορφή, περιεκτικότητα, ποσότητα αριθμητικά και ολογράφως, δοσολογία). -Την ημερομηνία έκδοσης.
-Τη σφραγίδα και την υπογραφή ιατρού, με τον αριθμό μητρώου αυτού θεώρηση όπου απαιτείται.
-Την υπογραφή του παραλήπτη των φαρμάκων.
-Τη σφραγίδα, την υπογραφή και τον αριθμό μητρώου του φαρμακοποιού. -Τα συνοδά έντυπα.
-Την καταχώρηση στο βιβλιάριο υγείας, όπου αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία του οικείου φορέα.
Συνταγή που φέρει τουλάχιστον τα ανωτέρω στοιχεία θεωρείται κανονικώς εκδοθείσα και εκτελεσθείσα και πληρώνεται η αξία της, με την επιφύλαξη όσων ισχύουν για την συνταγογράφηση από ανειδίκευτους και αγροτικούς ιατρούς καθώς και τη συνταγογράφηση φαρμάκων για τα οποία ισχύει ειδική νομοθεσία. Συνταγή θεωρημένη από τον ελεγκτή ιατρό, εξοφλείται στο φαρμακοποιό. Συνταγή που φέρει διορθώσεις ή ξέσματα που δεν έχουν βεβαιωθεί από το θεράποντα ιατρό ή δεν είναι θεωρημένη, όπου αυτό απαιτείται, δεν είναι έγκυρη και δεν εκτελείται. Η συνταγή απαραίτητα συνοδεύεται από το βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου, στο οποίο ο φαρμακοποιός θα ελέγχει την καταχώρηση των φαρμάκων και θα συμπληρώνει τα στοιχεία εκτέλεσης, όπου αυτό προβλέπεται.

3. Η τυχόν εκτέλεση συνταγής που δεν έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας, καθώς και η εκτέλεση συνταγής που δεν είναι θεωρημένη, όταν απαιτείται θεώρηση, στερεί από το φαρμακοποιό το δικαίωμα να εισπράξει την αξία της από οικείο ασφαλιστικό οργανισμό»,

β) το άρθρο 8, παρ. 2 του Ν. 3457/2006, σύμφωνα με το οποίο:
«η χορηγούμενη ποσότητα φαρμάκων ανά συνταγή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα ημέρες θεραπείας. Εξαιρούνται τα χρόνια νοσήματα, όπου εφαρμόζεται η επαναλαμβανόμενη συνταγή, όπως προβλέπεται στο Π.Δ. 67/2000» και
γ) Το άρθρο 11 της από 31/10/2014 υπογραφείσας μεταξύ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΕΟΠΥΥ Συλλογικής Σύμβασης Προμήθειας Φαρμάκων, σύμφωνα με το οποίο:
«Ο φαρμακοποιός που εκτελεί τη συνταγή, είναι υποχρεωμένος να ελέγχει την τήρηση ή μη των όρων και τις προϋποθέσεις της έκδοσής της από τον θεράποντα ιατρό. Στην προκειμένη περίπτωση, ρητά συνομολογείται ότι τα στοιχεία που είναι υποχρεωμένος να ελέγχει ο φαρμακοποιός, προτού εκτελέσει τη συνταγή, είναι όλα τα αναγραφόμενα επί της συνταγή στοιχεία, όπως αυτά προσδιορίζονται στην παρ. 2 ου αρ. 4 του Π.Δ./τος 121/2008... ...Τυχόν εκτέλεση της συνταγής που δεν έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας καθώς και η εκτέλεση συνταγής που δεν είναι θεωρημένη όπου αυτό απαιτείται, στερεί από τον φαρμακοποιό το δικαίωμα να εισπράξει την αξία της» ,

Παρακαλούμε  όπως εφιστήσετε την προσοχή των μελών σας στην τήρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΠΕΡΣΙΜΗΣ

8 Αυγούστου 2016, 23:48:12
Απάντηση #2372
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Α-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Ο

Να οργανωθούμε όλοι μαζί:
Να γράφουμε "επαναλαμβανόμενη συνταγή" στις τρίμηνες και να βάζουμε αρίθμηση. Ξέχασα! Οι επαναλαμβανόμενες συνταγές πρέπει να είναι γραμμένες στο συνταγολόγιο του ασθενή όχι ηλεκτρονικά!
Σε όσες ηλεκτρονικές συνταγές βγάζουμε, να υπογράφουμε και να σφραγίζουμε στην περιοχή των ποσοστών συμμετοχής!
Ο εκτυπωτής να είναι ρυθμισμένος σε ευανάγνωστη γραφή όχι καμιά περίεργη γραμματοσειρά!
Τέλος να μην γράφουμε πάνω από 1 (άντε 2 όταν γινόμαστε large) εμβαλάγια!
(Τυχεροί οι γιατροί του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Μπορούν και εκδίδουν συνταγή με αγωγή διάρκειας 2 μηνών με τη μία! Αχ αυτές οι διακρίσεις! Να γιατί τα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (νυν  μονάδες ΠΕΔΥ) είναι γεμάτα από γιατρούς!)

Ελπίζω ο ΠΙΣ και άλλοι ιατρικοί σύλλογοι (εκτός από τις παρατυπίες του Πολάκη με την εγχείρηση στη Σαντορίνη) να απαντήσουν στον ΕΟΠΥΥ με τον κατάλληλο καυστικό τρόπο.

9 Αυγούστου 2016, 00:08:01
Απάντηση #2373
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ξέρεις τι θα πει να σου χρωστούν 6 μηνιάτικα, και το 10% της αμοιβής σου από ιδρύσεως του ΕΟΠΥΥ και να σε απειλούν από πάνω και με πρόστιμα... Να γελάς ή να κλαις;
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Αυγούστου 2016, 16:28:07
Απάντηση #2374
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ελπίζω ο ΠΙΣ και άλλοι ιατρικοί σύλλογοι (εκτός από τις παρατυπίες του Πολάκη με την εγχείρηση στη Σαντορίνη) να απαντήσουν στον ΕΟΠΥΥ με τον κατάλληλο καυστικό τρόπο.

Τελικά ο ΠΙΣ αρκέστηκε στο να Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος το εκτός τόπου και χρόνου έγγραφο του ΕΟΠΥΥ στους ιατρικούς συλλόγους της χώρας με την παράκληση να ενημερώσουν τα μέλη τους!
Για καλοκαιρινές βουτιές και ο ΠΙΣ.

9 Αυγούστου 2016, 18:56:54
Απάντηση #2375
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για καλοκαιρινές βουτιές και ο ΠΙΣ.
Κάποτε μια ψυχή είπε "τα μπάνια του λαού", δλδ δεν ενοχλούμε με εξελίξεις τέτοια εποχή τον λαό.

Άσε να επιστρέψουν από Σεπτέμβρη να πάρουν τότε την ψυχρολουσία...

10 Αυγούστου 2016, 07:07:43
Απάντηση #2376
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ελπίζω ο ΠΙΣ και άλλοι ιατρικοί σύλλογοι (εκτός από τις παρατυπίες του Πολάκη με την εγχείρηση στη Σαντορίνη) να απαντήσουν στον ΕΟΠΥΥ με τον κατάλληλο καυστικό τρόπο.
Για καλοκαιρινές βουτιές και ο ΠΙΣ.

Θυμίστε μου, ποια ακριβώς είναι η χρησιμότητα του ΠΙΣ ?

10 Αυγούστου 2016, 15:22:18
Απάντηση #2377
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
10/08/2016

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό κατέθεσε ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα "Τραγελαφικές καταστάσεις στον ΕΟΠΥΥ". Την ερώτηση συνυπογράφει ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.
 
Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:
 
"Με ανακοίνωσή του στις 27-7-2016, ο ΕΟΠΥΥ όρισε ως νέα διεύθυνση αποστολής των παραστατικών των συμβεβλημένων ιατρών, την περιοχή «Δύο Πεύκα» Ασπροπύργου.
Επί πλέον, αποφάσισε την αποστολή τους μόνο μέσω ιδιωτικών ταχυμεταφορών ή ΕΛΤΑ, απαγορεύοντας ουσιαστικά στους παρόχους να παραδίδουν τα παραστατικά αυτοπροσώπως!
Έχοντας ήδη αποφασίσει την συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης και αρχειοθέτησης, δεν ενημερώθηκε κανένας από τους συνεργάτες παρόχους, για την ακριβή διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας και επωνυμία της εταιρείας («Αρχειοθήκη Α.Ε.»), που θα παραλάβει τους φακέλους.
Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ψηφιοποιημένα αρχεία των παραστατικών των ιατρών, που στάλθηκαν από τα γραφεία της Πεύκης στις περιφερειακές διευθύνσεις για έλεγχο και πληρωμή, εμφανίζουν τεχνικό πρόβλημα, με συνέπεια την αδυναμία εξόφλησης των επισκέψεων του Μαρτίου.
Επειδή μέχρι σήμερα έχουν προκύψει προβλήματα συνεννόησης μεταξύ της εταιρίας φύλαξης και αρχειοθέτησης και του ΕΟΠΥΥ για την έναρξη της παραλαβής των φακέλων,
Επειδή οι φάκελοι παραμένουν στοιβαγμένοι στις εταιρίες ταχυμεταφορών και τα ταχυδρομικά γραφεία χωρίς να παραλαμβάνονται από τους αρμοδίους και χωρίς να πρωτοκολλώνται με όλες τις πιθανές συνέπειες,
Επειδή οι συμβεβλημένοι ιατροί έγιναν μάρτυρες μιας ακόμα φαρσοκωμωδίας στην υπόθεση της αποστολής παραστατικών και παραλαβής των από τον ΕΟΠΥΥ,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τον μόχθο ενός ολόκληρου κλάδου με «στοιχειώδη» σοβαρότητα, και πότε θα είναι η επόμενη πληρωμή καθ' όσον οι «υποχρεώσεις» τρέχουν ;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση επίλυση των προβλημάτων ;
3. Επειδή πολλοί συμβεβλημένοι ιατροί επιθυμούν να διεκπεραιώνουν οι ίδιοι αυτοπροσώπως την υποβολή των φακέλων τους, κάτι που συνιστά αναφαίρετο δικαίωμά τους, θα τους δοθεί αυτή η δυνατότητα ;".

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Αυγούστου 2016, 19:43:47
Απάντηση #2378
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
10/08/2016  Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό κατέθεσε ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα "Τραγελαφικές καταστάσεις στον ΕΟΠΥΥ". Την ερώτηση συνυπογράφει ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.
. .....
   Αυτές οι ερωτήσεις στη Βουλή γίνονται για το θεαθήναι πιστεύω. Να φαίνεται ότι κινούμαστε ως αντιπολίτευση. Η ερώτηση είναι μεν σωστή, α απάντηση θα είναι της πλάκας (δόθηκαν οδηγίες, τακτοποιήθηκαν όλα κλπ - μπορεί και να μην απαντήσει ο υπουργός) θα φωνάξουν μερικοί, ίσως θα γίνει λίγο νταβαντούρι και τέρμα. Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να βλέπει τους παρόχους και τους παροχούμενους ως θύματα...
   Εξάλλου ούτε ο ερωτών (αν και ιδιώτης αναισθησιολόγος της Λάρισας, αλλά από 4ετίας πολιτικός) νοιάζεται για αυτό που ρωτάει, ούτε φυσικά ο (κάποτε) απαντών. Είναι βολευτές, ξεχωρίζουν από τη πλέμπα... (ο σχολιασμός για το πως μας βλέπουν)

11 Αυγούστου 2016, 14:48:49
Απάντηση #2379
Αποσυνδεδεμένος

md


Καλησπέρα,
εκκρεμεί σε κάποιον άλλο συνάδελφο η ανάρτηση αριθμού πρωτοκόλλου για την παραλαβή των επισκέψεων?Συνήθως έβγαινε αυθημερόν.Σύμφωνα με την εταιρεία courier η παράδοση έγινε κανονικά χθες

11 Αυγούστου 2016, 15:29:52
Απάντηση #2380
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Καλησπέρα,
εκκρεμεί σε κάποιον άλλο συνάδελφο η ανάρτηση αριθμού πρωτοκόλλου για την παραλαβή των επισκέψεων?Συνήθως έβγαινε αυθημερόν.Σύμφωνα με την εταιρεία courier η παράδοση έγινε κανονικά χθες

Ούτε και εγώ έχω λάβει πρωτόκολλο παραλαβής παρόλο που τα έστειλα με την ACS στις 01 Αυγούστου του 2016.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Αυγούστου 2016, 22:50:09
Απάντηση #2381
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12/08/2016

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Σεπτεμβρίου 2016, 20:46:59
Απάντηση #2382
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος 09/09/2016  (γνωστά πράγματα)
Του Νεοκλή Θεοδουλίδη. Ορθοπαιδικός Χειρουργός.

Σε όλους τους φίλους και φίλες γνωστοποιώ ότι μετά από πολλή σκέψη και προβληματισμό διέκοψα την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Η αδυναμία του οργανισμού να πληρώσει έστω λίγα αλλά τακτικά δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω τη σύμβαση.

Από το 2012 δυστυχώς πέρασαν σχεδόν 10 υπουργοί που χωρίς σχέδιο, χωρίς καμία διάθεση συνεργασίας, αλλά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου του τύπου ”αποφαζίζομεν και διατάσσομεν”. Δεν υπήρξε κανένας που να ενδιαφερθεί πραγματικά για να κάνει το σύστημα λειτουργικό (βλέπε ηλεκτρονική συνταγογράφηση) και φιλικό στους γιατρούς και τους ασθενείς.

Οι γιατροί από την αρχή αντιμετωπίστηκαν από τον οργανισμό με καχυποψία, συκοφαντία και διαρκή δυσφήμηση. Μπήκαν περιορισμοί στο τρόπο συνταγογράφησης , στα παραπεμπτικά, στο όριο φαρμάκων ανά ειδικότητα ( από πού και με ποια κριτήρια κανείς δεν είπε ποτέ) με τους ασθενείς να μην καταλαβαίνουν και να διαμαρτύρονται σε εμάς χωρίς να φταίμε, παρά τις εξηγήσεις που δίναμε.

Οι λίγοι γιατροί που παρανόμησαν δεν απομονώθηκαν, ούτε τιμωρήθηκαν. Από την άλλη, οι στρεβλώσεις του συστήματος δεν εννοούσαν να καταλάβουν πχ ένας γιατρός που έβλεπε 200-300 ασθενείς και είχε μόνο ένα φαρμακείο κοντά -γιατί το πλησιέστερο ήταν 80 χιλιόμετρα- ΔΕΝ έκανε κατευθυνόμενη συνταγογράφηση ή σε πόλη που υπήρχε ΕΝΑ διαγνωστικό κέντρο ή φυσιοθεραπευτήριο….

Η διαρκής ασάφεια με τα ραντεβού , οι διαρκείς αλλαγές με αποφάσεις που κοινοποιούνταν μέσα στο Σαββατοκύριακο και μπορεί να είχαν και αναδρομική ισχύ δεν μπορούσαν να γίνουν κατανοητές από τους ασθενείς. Οι πιο πολλοί ακόμα και τώρα δεν έχουν καταλάβει πώς λειτουργεί το σύστημα των ραντεβού. Για τις ακυρώσεις που δεν ειδοποιήθηκε ποτέ το ιατρείο κανένας δεν έκανε κουβέντα για την ευθύνη του ασθενή. Όταν στην Αγγλία η ακύρωση του ραντεβού σημαίνει πέναλτι 2 μηνών προτού επιτραπεί να ξανακλείσεις ραντεβού και πήγα να το εφαρμόσω εδώ ή όταν ζητάς να έχουν το βιβλιάριο μαζί τους πάντα, οι ασθενείς αντέδρασαν… χαμογέλασαν

To διαρκές άγχος να καταχωρήσεις ηλεκτρονικά μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας τις επισκέψεις /πράξεις δεν άφηνε περιθώριο για καμία καθυστέρηση. Τι κουράγιο έχεις αλήθεια όταν είσαι μπροστά σε έναν υπολογιστή ανυπολόγιστες ώρες; Πόσο διεστραμμένο μπορεί να είναι το μυαλό κάποιου που έφτιαξε το σύστημα και δεν μεταβιβάζει ΑΜΕΣΑ τα στοιχεία του ασθενή που εξετάστηκε στην εφαρμογή για την πληρωμή (e-δαπυ); Γιατί επιτέλους ΤΟΣΗ χαρτούρα;;; Το έχω ξαναπεί. Στη Σερβία ΔΕΝ υπάρχει χαρτί στη συνταγογράφηση. Εμείς δεν είμασταν έτοιμοι για την πρώτη λέξη της τεχνολογίας και μας έφεραν την τελευταία…

Ο κατάλογος με τέτοιες το λιγότερο κουραστικές παρεμβάσεις ατελείωτος. Οι προτάσεις που έγιναν – και γίνονται – από συναδέλφους δεν προχωρούν (γιατί άραγε). Οι υποχρεώσεις όμως προχωρούν και μάλιστα πολύ γρηγορότερα. Ο ΕΟΠΥΥ, το κράτος δηλαδή, εισέβαλε κανονικά στα ιατρεία μας με θράσος και μόνον ζητά ή μάλλον απαιτεί….

Η πλειοψηφία των συναδέλφων, κλινικών και εργαστηριακών, ενώ βλέπει πού βαδίζουν τα πράγματα – με πράξεις του ΕΟΠΥΥ – δεν θέλει να παραδεχτεί ότι τον κοροϊδεύουν και τον εξευτελίζουν. Δυστυχώς το ίδιο το Κράτος έχει περάσει πολύ καλά την νοοτροπία ” έχεις να παίρνεις” και όλοι εφησυχάζουν ότι θα τα… πάρουν. Κάποτε. Ίσως. Μπορεί. Πιθανόν…

Προσωπικά νομίζω ότι ο κύκλος του ΕΟΠΥΥ έχει κλείσει. Ό,τι ήταν να ”προσφέρει” το… πρόσφερε. Ο καθένας μας έχει κάνει τις επιλογές του και θα δει αν αυτές υπήρξαν σωστές ή όχι.

Απλά βλέποντας πώς μας συμπεριφέρεται ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορώ να μη θυμηθώ το μύθο του Αισώπου με τα δέντρα και τον ξυλοκόπο, που πήγε μια μέρα και ζήτησε από τα δέντρα να τον αφήσουν να κόψει ένα από αυτά και τον άφησαν. Πήγε μετά ξανά και ξανά… Όταν κατάλαβαν τα δέντρα που απέμειναν το λάθος τους ήταν αργά. Είχαν κοπεί όλα…

Να είστε όλοι καλά, ασθενείς και γιατροί…


21 Οκτωβρίου 2016, 19:27:10
Απάντηση #2383
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Επειδή ο οργανισμός που χρωστάει τους πάντες είναι πολύ large ετοιμάζει και συνεδριακό κέντρο. Σε τι διαφέρει λοιπόν ο ΕΟΠΥΥΥς από κάποιους συμπολίτες μου ή έστω συμπατριώρες μου που κυκλοφορούν (μάλλον -ούσαν) με Καγιέν (όχι πιπέρι, αυτό με τις ρόδες) και χρωστούσαν (μάλλον χρωστάν) τους πάντες;
   Μετά τη Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςο, ναι, λεφτά επιτέλους υπάρχουν.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος    Ημερομηνία δημοσίευσης :  21/10/2016

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΠΕΥΚΗ μελέτη εφαρμογής Α' ΟΡΟΦΟΥ
ΠΕΥΚΗ μελέτη Β' ΟΡΟΦΟΥ
ΠΕΥΚΗ Reception 2016

   Τελικά η διαμόρφωση αφορά όλο το κτήριο του ΕΟΠΥΥΥ. Φαντάζομαι και δερμάτινες καρέκλες απο δέρμα βιζόν για τον αντιπρόεδρο που στις φωτογραφίες μου μοιάζει δυσκοίλιος (ζοχαδιασμένος). Τώρα θα μου πείτε δεν χρειάζεται το Συνεδριακό κέντρο; Πού θα γίνονται οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές, τα happenings κλπ. Που θα βγαίνει να μιλήσει ο πρόεδρος ώστε να βλέπει ποιος δεν χειροκροτάει; Μπορούν να γίνουν σεμινάρια και ανακοινώσεις μέσω υπολογιστών αλλά αυτό είναι φτηνιάρικο και δεν έχει αμεσότητα. Εμείς έχουμε και πληρώνουμε για το καλύτερο!
   Ευτυχώς έχει και φόρμα διαβούλευσης και μπορούμε να στείλουμε τις σκέψεις μας για τα παραπάνω. Στο κάτω-κάτω, ότι δεν αρέσει, θα αγνοηθεί (ή θα καταλήξει στην ανακύκλωση).

7 Φεβρουαρίου 2017, 12:55:20
Απάντηση #2384
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Μακροσκελέστατες οδηγίες δια πάσαν νόσον και πάσνα γνωμάτευση απο τον ΕΟΠΠΥΥΥν. Καλή ανάγνωση...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αρ. Πρωτ.: ΔΒ3B/Φ4/1/οικ. 3606 Μαρούσι 30/1/2017
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ: ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ  ΠΡΟΣ:
Ως ο Πίνακας Αποδεκτών
Δ/ΝΣΗ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΡΟΧΩΝ ΠΦΥ
Ταχ. Δ/νση: Απ. Παύλου 12 - 15123 Μαρούσι   Πληροφορίες: Π. Τζώρτζη
Τηλ.: 210-81.10.849/850  E-mail: d8.t2@eopyy.gov.gr


ΘΕΜΑ: «Οδηγίες προς Ελεγκτές Ιατρούς, Συνταγογράφους Ιατρούς και Συμβεβλημένους Παρόχους».

Με σκοπό τη διευκόλυνση των Ελεγκτών Ιατρών, των Συνταγογράφων Ιατρών, των Συμβεβλημένων Παρόχων καθώς και όσων διενεργούν την Εκκαθάριση των παραστατικών που αποζημιώνει ο Οργανισμός, συγκεντρώσαμε τις απαντήσεις που η Δ/νσή μας, έχει δώσει κατά καιρούς σε ερωτήματα των ΠΕ.ΔΙ. ΕΟΠΥΥ, Μ.Υ. Π.Ε.Δ.Υ., Υ.ΠΕ., Ιατρικών Συλλόγων και της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. και αφού τροποποιήσαμε κάποιες από αυτές σε εφαρμογή της Α3(γ)/οικ.76492/13.10.2016 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 3458/τ.β΄/26.10.2016), παραθέτουμε τις ακόλουθες Οδηγίες:

Γενικές Οδηγίες :

 Γνωμάτευση χωρίς πλήρη στοιχεία του ασφ/νου και κυρίως χωρίς αναγραφή της πάθησης δεν πρέπει να θεωρείται από τους ελεγκτές,

 Το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να γίνει η θεώρηση των παραπεμπτικών παρακλινικών εξετάσεων και των ιατρικών γνωματεύσεων από τον ελεγκτή ιατρό, είναι δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την έκδοσή τους συμπεριλαμβανομένης και αυτής, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά με σχετική εγκύκλιο ή γενικό έγγραφο,

 Οι ελεγκτές ιατροί υποχρεούνται να επικυρώνουν και τις ηλεκτρονικές γνωματεύσεις.

Σε περίπτωση ετήσιων θεραπειών και έκδοσης 12 αντιγράφων (πχ. περιπτώσεις
οξυγονοθεραπείας), θα γίνεται επικύρωση τουλάχιστον θεραπείας τριμήνου δηλ.
τουλάχιστον 3 αντιγράφων,

 Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, τα παραπεμπτικά- γνωματεύσεις θα πρέπει να εγκρίνονται από ελεγκτή της πλησιέστερης προς τον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου Μονάδας Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. εκτός από τις περιπτώσεις μη ύπαρξης ελεγκτή ιατρού, ή όταν γίνεται θεραπεία σε άλλο νομό,

 Δεν μπορεί να θεωρείται γνωμάτευση για ασθενείς που απεβίωσαν, μετά το θάνατό τους,

 Η γνωμάτευση μπορεί να έχει αναδρομικό χαρακτήρα μόνο στις χρόνιες περιπτώσεις που συνεχίζουν την ίδια θεραπεία, (γιατί είναι γνωστή η μεγάλη αναμονή για ραντεβού π.χ. στην ειδική αγωγή). Δεν νοείται αναδρομικότητα στην αρχική γνωμάτευση,

 Οι γενικοί ιατροί μπορούν να συντάσσουν γνωματεύσεις για παθήσεις που ανήκουν στο γνωστικό τους αντικείμενο,

 Οι εργαστηριακοί ιατροί (βιοπαθολόγοι, κυτταρολόγοι, παθολογοανατόμοι, ακτινοδιαγνώστες) δεν έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν εξετάσεις με εξαίρεση την ειδικότητα των ακτινοδιαγνωστών-επεμβατικών ακτινολόγων (Υ.Α. Γ3Γ/οικ.28501/2016 - ΦΕΚ 1115/τ.Β΄/19.4.2016),

 Ο ελεγκτής ιατρός του Π.Ε.Δ.Υ. δύναται να μεταβαίνει για επιτόπιο έλεγχο σε κλινικές ή ιδρύματα που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, έπειτα από αίτημα της οικείας ΠΕΔΙ-ΕΟΠΥΥ,

 Οι ελεγκτές ιατροί του Ε.Σ.Υ. που έχουν ορισθεί από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων ως ελεγκτές ιατροί ΕΟΠΥΥ, υποχρεούνται να θεωρούν παραπεμπτικά που εκδίδονται από ιατρούς του Νοσοκομείου και αφορούν ασφαλισμένους νοσηλευόμενους ή εξωτερικών ιατρείων.

Σε περιοχές που δεν υπάρχουν Μονάδες Υγείας ή Κέντρα Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. οι ελεγκτές ιατροί του Ε.Σ.Υ. θεωρούν και παραπεμπτικά, γνωματεύσεις, κτλ που έχουν εκδοθεί από ιατρούς που δεν υπηρετούν στο Νοσοκομείο προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι,

 Η επιβεβαίωση μιας νόσου ως «χρόνιας» γίνεται από τον ελεγκτή ιατρό και είναι δεσμευτική για τα Τμήματα Παροχών προκειμένου να δικαιολογηθεί η μηδενική συμμετοχή στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό που περιγράφεται στο παράρτημα Γ του άρθρου 9 του Ε.Κ.Π.Υ. Είναι αυτονόητο ότι για να χαρακτηρισθεί μία νόσος χρόνια πρέπει να υπάρχει αναγραφή της πάθησης στη γνωμάτευση, είτε ως σχόλιο είτε με επιλογή ICD-10 στο πεδίο «χρόνια νόσος» της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης,

 Είναι δεσμευτική η χρήση ICD-10 κατά την έκδοση των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων,

 Η θεώρηση βιβλιαρίων λόγω παράτασης συνεχιζόμενης θεραπείας, αφορούσε μόνο το ΙΚΑ και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες των ελεγκτών ιατρών,

 Σε περίπτωση απουσίας ελεγκτών ιατρών σε ιδιωτικές κλινικές ή νοσοκομεία άνω των 48 ωρών, πρέπει να έχει οριστεί αντικαταστάτης τους,

 Σύμφωνα με το Π.Δ. 121/2008, άρθρο 5, παρ. η, και την υπ΄αρ. πρωτ. 6225/8-2-2011 απόφαση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με ΑΔΑ: ΒΕΥΤΟΞ7Μ-ΟΟΒ, «Δεν μπορεί ο ίδιος ιατρός να είναι και θεράπων και ελεγκτής»,

 Η μόνη νομοθεσία έως τώρα από την οποία απορρέουν οι υποχρεώσεις των ελεγκτών ιατρών είναι το Π.Δ. 121/2008 (ΦΕΚ 183/τ.Α) που αναφέρεται στις
υποχρεώσεις και κυρώσεις των ελεγκτών ως προς τον έλεγχο της συνταγογράφησης φαρμάκων.

Οδηγίες για την Έγκριση Παροχών του Ε.Κ.Π.Υ.:

 Οι ελεγκτές οφείλουν να εγκρίνουν δαπάνες που προβλέπονται από τον Ε.Κ.Π.Υ.,

 Οι ελεγκτές ιατροί των Μ.Υ. ή Κ.Υ. του Π.Ε.Δ.Υ. εγκρίνουν τις παροχές (π.χ. υγειονομικό υλικό, φυσικοθεραπείες, ειδική αγωγή, πρόσθετη περίθαλψη, κ.α.) που ορίζονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του ΕΟΠΥΥ σε μη νοσηλευόμενους ασφαλισμένους,

 Η έγκριση χορήγησης παροχών υψηλού κόστους σκόπιμο είναι να γίνεται από ελεγκτή ιατρό αντίστοιχης ειδικότητας (όπου αυτό είναι εφικτό),

 Η έγκριση των συνεδριών αποθεραπείας και αποκατάστασης εξωτερικών ασθενών, πρέπει να γίνεται από ελεγκτές ειδικότητας φυσιάτρου, ορθοπεδικού, νευρολόγου, ρευματολόγου, νευροχειρουργού και παιδιάτρου (σε περιπτώσεις παιδιών), εφόσον αυτές υπάρχουν,

 Η φυσική παρουσία των ασθενών σε περίπτωση χρόνιου νοσήματος δεν απαιτείται σε μη περιπατητικούς ασθενείς. Σε περιπτώσεις ετήσιων θεραπειών, θα εγκρίνεται η θεραπεία τριμήνου και εν συνεχεία η θεώρηση θα γίνεται από επιτροπή κατ΄οίκον ιατρών του ΠΕΔΥ αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας,

 Δεν εγκρίνονται παροχές για νοσηλευόμενους οι οποίες περιλαμβάνονται στο ΚΕΝ,

 Σε περίπτωση υλικών που ανήκουν στα εξαιρούμενα του ΚΕΝ ή του ημερήσιου νοσηλίου, πρέπει να γίνεται έγκριση από τον ελεγκτή της κλινικής,

 Σκευάσματα και υλικά για παθήσεις που δεν περιλαμβάνονται στον κανονισμό δεν εγκρίνονται, όταν όμως στην ιατρική γνωμάτευση υπάρχει πάθηση που δεν αναφέρεται στον ΕΚΠΥ αλλά δικαιολογεί τη χορήγηση των σκευασμάτων, το αίτημα παραπέμπεται στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (Α.Υ.Σ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,

 Η έγκριση του ελεγκτή πρέπει να προηγείται της αγοράς του παρεχόμενου είδους,

 Η έγκριση του ελεγκτή δίνεται εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έκδοσης παραπεμπτικού εκτός αν για κάποια παροχή ορίζεται διαφορετικά με σχετική εγκύκλιο (π.χ. για γυαλιά εντός 15 ημερών),

 Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την οξυγονοθεραπεία, η έγκριση για τη χορήγηση της πρέπει να γίνεται τον ίδιο μήνα,

 Σύμφωνα με τον ισχύοντα Ε.Κ.Π.Υ., οι παροχές αναλώσιμου υγειονομικού υλικού πρωτοβάθμιας περίθαλψης (άρθρο 9) και θεραπευτικών μέσων (άρθρο 15), χορηγούνται με έγκριση ελεγκτή, ύστερα από γνωμάτευση ιατρού αντίστοιχης με το χορηγούμενο είδος ειδικότητας. Επομένως, οι ελεγκτές ιατροί υποχρεούνται να εγκρίνουν και τις ηλεκτρονικές γνωματεύσεις. Σε περίπτωση ετήσιων θεραπειών και έκδοσης 12 αντιγράφων (πχ. περιπτώσεις οξυγονοθεραπείας), θα γίνεται έγκριση τουλάχιστον θεραπείας τριμήνου δηλ. τουλάχιστον 3 αντιγράφων,

 Η εισαγωγή ασφαλισμένων σε κλινικές χρόνιων παθήσεων γίνεται κατόπιν γνωμάτευσης που δίνεται από τον θεράποντα ιατρό του νοσοκομείου που
νοσηλεύεται ο ασφαλισμένος ή σε περίπτωση που ο ασθενής είναι στο σπίτι του, από εντεταλμένο ιατρό της πλησιέστερης Μονάδας Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. ειδικότητας σχετικής με την κύρια νόσο,

 Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ. 383/2002 νοσηλεία σε Κ.Α.Α. κλειστής νοσηλείας, γίνεται αφού προηγηθεί νοσηλεία σε κρατικό νοσοκομείο ή ιδιωτικό θεραπευτήριο, για πάθηση που χρήζει αποκατάστασης και απαιτείται αιτιολογημένη γνωμάτευση από το θεράποντα νοσοκομειακό Διευθυντή ιατρό αντίστοιχης ειδικότητας με την πάθηση για την οποία θα γίνει αποκατάσταση,

 Στο Π.Δ. 383/2002 άρθρο 3, καθορίζονται οι παθήσεις που χρήζουν αντιμετώπισης αποκατάστασης σε Κ.Α.Α. ως εξωτερικοί ασθενείς. Για τις ορθοπαιδικές παθήσεις γίνεται αναφορά στο μετεγχειρητικό στάδιο και αφού προηγηθεί φυσικοθεραπεία η οποία δεν κρίνεται αποτελεσματική για την αποκατάστασή τους. Επίσης στο ίδιο Π.Δ. άρθρο 3 παρ. 4, αναφέρεται ότι απαιτείται για να τύχει ο ασθενής αποκατάστασης ως εξωτερικός ασθενής, αναλυτική γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού σχετικής με την πάθηση ειδικότητας, στην οποία θα αναφέρεται το είδος της πάθησης ή της βλάβης, η βαρύτητα της νόσου, ο πιθανός χρόνος αποκατάστασης, ο συνολικός αριθμός των συνεδριών καθώς και η συχνότητά τους, και ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί η περίπτωση να αντιμετωπισθεί με απλές πράξεις φυσικοθεραπείας και απαιτείται το ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης,

 Η υπ΄αριθμ. ΔΥΓ3(α)/οικ.104747 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2883/τ.Β/26.10.2012) αφορά τη συνταγογράφηση και το ποσοστό συμμετοχής των φαρμάκων και δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό ποσοστών συμμετοχής στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό.

   (Συνεχίζεται κάτωθεν)

Λέξεις κλειδιά: ΕΟΠΥΥ 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
8296 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Σεπτεμβρίου 2011, 11:34:38
από Ορθοπαιδικός
27 Απαντήσεις
9554 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Νοεμβρίου 2016, 20:29:38
από md
8 Απαντήσεις
3957 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Ιανουαρίου 2017, 14:55:19
από iceman
0 Απαντήσεις
13313 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Μαρτίου 2017, 19:14:42
από Ελένη Καρανίκα
0 Απαντήσεις
39302 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Οκτωβρίου 2018, 16:36:37
από Argirios Argiriou