Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
16 Απριλίου 2024, 07:27:43

Ψηφοφορία

Με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς επιβαρύνεστε

Λιγότερο
1 (11.1%)
Περισότερο
8 (88.9%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 9

Αποστολέας Θέμα: Καθεστώς ασφάλισης και σύνταξης. Τι ισχύει τελικά;  (Αναγνώστηκε 519698 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Ιανουαρίου 2017, 22:55:17
Απάντηση #285
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νοσοκομειακών γιατρών, η επέλαση μια προαναγγελθείσης καταστροφής.

14/01/2017

Από 1ης 1ου 2017 εφαρμόζεται ο νόμος 4387/2016 για το ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό. Μέσα σε κυκεώνα ασαφειών, αβεβαιοτήτων και φημών, κυρίως όμως μέσα σε θάλασσα σκοπίμως αναπάντητων ερωτημάτων. Δυστυχώς, καμία δημιουργικά ασαφής διευκρινιστική εγκύκλιος, καμία γνωμάτευση εργατολόγου, καμία «ελπίδα» δεν μπορεί να αλλάξει την σκληρή πραγματικότητα. Πρόκειται για νόμο – τσεκούρι χρημάτων και δικαιωμάτων!


Στο μεταξύ, στις μισθοδοσίες των Νοσοκομείων επικρατεί δημιουργικός πυρετός! Αλλού κάνουν (παράνομα) κρατήσεις για το ΤΣΑΥ, αλλού όχι, αλλού πιέζουν τους ίδιους τους γιατρούς να «διαλέξουν» ανάμεσα στη Σκύλλα ή τη Χάρυβδη,  κλπ

Ο νόμος 4387/2016 ή νόμος Κατρούγκαλου (προς τιμήν του ευθαρσούς ανδρός) συνιστά επιταγή του τρίτου μνημονίου, το οποίο, για να μην ξεχνιόμαστε ψηφίστηκε από Σύριζα, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, κλπ πρόθυμους τον Αύγουστο του 2015. Είναι η μεγαλύτερη αντι-ασφαλιστική τομή στη χώρα μας, μετά την αλήστου μνήμης «μεταρρύθμιση» Σιούφα – Μητσοτάκη που παρήγαγε την διάκριση ασφαλισμένων «πριν και μετά το 1993». Επίσης για να μην ξεχνιόμαστε….

Σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση του ΓΛΚ, αναμένεται να «εξοικονομηθούν» (=να κλαπούν από τους εργαζόμενους) 8,2 εκ δις την τριετία 2016-19!

Τί βεβαιότητες υπάρχουν έως σήμερα

Η ασφάλιση στο ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ, θα αναφέρεται ως ΤΣΑΥ στη συνέχεια του κειμένου για λόγους αναγνωρισιμότητας) δεν είναι πλέον υποχρεωτική. Όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, ως δημόσιοι υπάλληλοι υπάγονται στον νέο φορέα ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης).

ΠΑΛΑΙΟΙ (προ του 1993) ασφαλισμένοι, που είχαν διπλή υποχρέωση ασφάλισης, σε Δημόσιο (6,67% βασικού μισθού και χρονοεπιδόματος) και ΤΣΑΥ (6,67% αντίστοιχα) και θα έπαιρναν δύο συντάξεις

·         Η ασφάλιση στο ΤΣΑΥ γίνεται προαιρετική. Δηλαδή το κράτος αποσύρεται από την υποχρέωσή του να καλύπτει τα 2/3 της (εργοδοτικής) εισφοράς υπέρ του ταμείου. Εάν κάποιος «επιθυμεί» μπορεί να δηλώσει ότι θέλει να συνεχίσει την ασφάλισή του στο ΤΣΑΥ. Μπορεί επίσης να πάρει αυτήν την απόφαση και μετά παρέλευση κάποιων μηνών. Θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει από την τσέπη του το σύνολο της εισφοράς (εργατικής και εργοδοτικής) για τη σχετική σύνταξη, προσαυξημένο (έως τώρα ήταν το περίπου 20% του βασικού μισθού και του χρονοεπιδόματος, εφεξής θα είναι το 20% επί του συνόλου των μικτών αποδοχών – βασικού μισθού, χρονοεπιδόματος, νοσοκομειακού επιδόματος, επιδόματος βιβλιοθήκης, και εφημεριών). Συνολικά περίπου 600 ευρώ το μήνα!

·         Προφανώς, είναι λογικό, πολλοί συνάδελφοι που πλησιάζουν την ώρα της συνταξιοδότησης, να επιλέξουν αυτή τη λύση, προκειμένου να μη χάσουν το δικαίωμα στη δεύτερη σύνταξη, που το έχουν χρυσοπληρώσει. Ένας μέσης ηλικίας (άνω των 50) γιατρός ΕΣΥ έχει ήδη υποστεί κρατήσεις (εισφορά εργαζόμενου) υπέρ του συνταξιοδοτικού κλάδου του ΤΣΑΥ που αντιστοιχούν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Για να μην ανοίξουμε το μείζον θέμα, του ποιος παράγει την αξία της εισφοράς του εργοδότη! Στην τελευταία επίσκεψη της ΕΙΝΑΠ σε εργατολόγο, τέθηκε το θέμα της εξαγοράς από αυτήν την κατηγορία γιατρών κάποιων χρόνων (πχ από στρατιωτική θητεία, σπουδές, κλπ) ώστε να εξαγοράσει κάποιος υπέρ του χρόνια συνταξιοδότησης. Υπάρχει ακόμη το δικαίωμα, αλλά τα χρήματα που θα πρέπει να πληρώσει κάποιος για να εξαγοράσει πάνω από δύο έτη, είναι επίσης αρκετές χιλιάδες ευρώ! Θα πρέπει,  τί συμφέρει τον κάθε εργαζόμενο, να κριθεί κατά περίπτωση.

·         Όποιος μπεί σε τέτοια διαδικασία δεν θα πρέπει να παραβλέψει ότι, υπάρχει ανώτατο πλαφόν συντάξιμων αποδοχών (2000 ευρώ μικτά για μονο-συνταξιούχους και 3000  !!!!!  ευρώ μικτά όταν παίρνει κανείς δύο συντάξεις), ενώ, δεν υπάρχει κατώτατο όριο, σε αυτόν το «φιλεργατικό νόμο».

·         Το μεγάλο και, καθόλου τυχαίο, κενό της πρώτης διευκρινιστικής εγκυκλίου που κυκλοφόρησε, αλλά και των υπόλοιπων που ακολούθησαν: βάσει ερμηνείας εργατολόγου που συμβουλεύτηκε η ΕΙΝΑΠ: «τεκμηριωμένο δικαίωμα, βάσει του άρθρου 38, παράγρ. 3 και 4,  σε δεύτερη σύνταξη ή προσαύξηση από το ΤΣΑΥ θα πρέπει λογικά, να έχουν όσοι έχουν υπάρξει ασφαλισμένοι (πληρώσει εισφορές) για, κατ’ελάχιστον 16 χρόνια (δικαίωμα στο 50% της αναλογούσης συντάξεως), ενώ όσοι έχουν κλείσει 20ετία, έχουν δικαίωμα σε ολόκληρο το ποσόν (της αναλογούσης συντάξεως)» Σχετικά δεν αναφέρουν τίποτα οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι! Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι υπάρχει και το ανώτατο πλαφόν! Και, φυσικά, μιλάμε πάντα για μικτές αποδοχές!

·         Επιπλέον, ως υποχρεωτικά ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, οι «παλαιοί» θα δουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους υπέρ ΕΦΚΑ να αυξάνονται, όπως περιγράφεται παρακάτω για τους «νέους».

·         Σημαντικό που δεν πρέπει να ξεχνιέται, είναι ότι οι «παλαιού τύπου» ασφαλισμένοι γιατροί συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορές για τρία επικουρικά ταμεία (4 % του βασικού μισθού και χρονοεπιδόματος για το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων, 3 % για το ΤΕΑΔΥ, 4% για το Προνοίας. Οι εισφορές συνεχίζονται κανονικά, οι επικουρικές όμως συντάξεις και τα εφάπαξ τείνουν προς εξαύλωση! Η σχετική κατάσταση και μετά την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων είναι χαοτική!

Εφάπαξ (κανονικά θα έπρεπε να λέμε «πάλαι ποτέ εφάπαξ»)

Ο υπολογισμός του που αφορά το χρόνο μέχρι 21/12/2013 έχει μειώσεις γύρω στο 15%. Ο χρόνος από 1η 1ου2014 έχει περαιτέρω μειώσεις. Πρακτικά, μετά το 2014, απλά θα επιστρέφονται (άτοκες και με ρήτρα επάρκειας των ετήσιων αποθεματικών) οι εισφορές που κατέβαλλε ο ασφαλισμένος, αντί για εφάπαξ! Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πληρώνονται τόσα εφάπαξ όσα αντέχουν να δίνουν τα Ταμεία με βάση τις εισφορές που συγκεντρώνουν από τους ασφαλισμένουςς!

Νέοι (μετά το 1993) ασφαλισμένοι

·         Έως τώρα πλήρωναν κρατήσεις μόνο για το ΤΣΑΥ (ποσοστό 6.67% του βασικού μισθού και χρονοεπιδόματος) προσδοκώντας προφανώς πολύ μικρότερη σύνταξη. Από 1ης 1ου 2017 υπάγονται στον ΕΦΚΑ χωρίς αυταπάτες, με μόνη τη βεβαιότητα ότι θα αυξηθούν οι εισφορές τους (το ποσοστό θα υπολογίζεται επίσης επί του συνόλου των αποδοχών, όπως και στην κατηγορία των «παλαιών»).  Και σε αυτούς, και στους «παλαιούς» μειώνεται για τα πρώτα δύο χρόνια (2017, 2018) η εργοδοτική εισφορά, αν πρόκειται για το Δημόσιο! Σε αυτούς μάλιστα, τα αποτελέσματα στον καθαρό μισθό θα είναι πολύ περισσότερο εμφανή, διότι δεν γινόντουσαν κρατήσεις παλαιού τύπου υπέρ ΤΣΑΥ που θα σταματήσουν να γίνονται για να ισοφαρίσει κάπως το μηνιάτικο…..

Ας δούμε όμως καλύτερα την πραγματικότητα:

·         Στους «νέους ασφαλισμένους» υπάγονται λίγοι σχετικά μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ, μιας και ελάχιστοι αναλογικά διορισμοί επιμελητών Β έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Υπάγονται οι επικουρικοί γιατροί, οι γιατροί που δουλεύουν στο ΕΣΥ με μπλοκάκι, οι ειδικευόμενοι γιατροί. Για όλες αυτές τις κατηγορίες συναδέλφων, τα πράγματα είναι εξαιρετικά πιο δύσκολα!

 

·         Έχει πλέον εμπεδωθεί στο ΕΣΥ η ελαστική, εκ περιτροπής εργασία χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα. Είναι πρακτικά αδύνατον οι «νέοι» ειδικευμένοι που δουλεύουν με μπλοκάκια στο ΕΣΥ και που, πιθανότατα, θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους ολόκληρη την εισφορά για τον ΕΦΚΑ, οι περίπου 1500 «νέοι», όλοι περίπου σαραντάρηδες επικουρικοί που σήμερα έχουν εργασία αύριο δεν θα έχουν, μετά θα ξαναέχουν, τώρα είναι με μπλοκάκι μέσω ΕΣΠΑ, αύριο θα είναι ωρομίσθιοι σε ιδιωτική κλινική, οι τωρινοί ειδικευόμενοι για τους οποίους προβλέπεται ακόμα χειρότερο μέλλον, να καταφέρουν να συμπληρώσουν τα χρόνια που απαιτούνται για να πάρουν κάποτε κάτι παραπάνω από την εθνική λεγόμενη σύνταξη….

 

 

Επειδή όμως «ασφάλιση» δεν είναι μόνο η σύνταξη, αλλά και το πολύ σημαντικό κομμάτι της υγειονομικής περίθαλψης, έως τώρα απλά περιμένουμε να παρακολουθήσουμε στο σχετικό πεδίο τις εμπνεύσεις των λογιστών με τα τσεκούρια…..

Και αφού με το νόμο πλέον καταργούνται οι αδικίες για τους «νέους» επειδή πλέον αδικούνται όλοι, και «νέοι» και παλαιοί», ας επανέλθουμε στα βασικά για να κατανοήσουμε καλύτερα τί μας περιμένει:

 

Η νέα σύνταξη θα αποτελείται από δύο μέρη: την εθνική ή κοινωνική και την αναλογική ή ανταποδοτική.

Την εθνική ονομάζουν «εγγυημένη» στην πράξη όμως θα είναι σύνταξη πείνας και καθόλου δεδομένη, διότι

·         Δεν θα είναι σταθερή

·         Θα είναι συνδεδεμένη με το λεγόμενο «κατώφλι φτώχειας» που ορίζεται ως το 60% του μέσου εισοδήματος. Σήμερα αυτό υπολογίζεται στα 384 ευρώ μικτά.

·         Θα χορηγείται με εισοδηματικό κριτήριο: «Το ποσό της εθνικής σύνταξης, στο οποίο θα έχουν δικαίωμα όλοι οι συνταξιούχοι, θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της αναλογικής σύνταξης και τα μέλη οικογένειας. Έτσι, η εθνική/κοινωνική σύνταξη θα πρέπει να μειώνεται προοδευτικά, όχι μόνο όσο αυξάνει η αναλογική σύνταξη, αλλά κι όταν αυξάνει το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου…»

·         Θα μειώνεται όταν δεν εκπληρώνονται οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις των μνημονίων, οπότε θα μπαίνουν σε λειτουργία οι «αυτόματοι οικονομικοί σταθεροποιητές», δηλαδή οι «κόφτες».

·         Θα καταβάλλεται ολόκληρη μόνο στις περιπτώσεις πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος, δηλαδή στην ηλικία των 62 ετών με 40 χρόνια ασφάλισης ή στα 67 έτη και με τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης. Αρχικά διαμορφώνεται στα 384 ευρώ μικτά και για τις περιπτώσεις από 15 ως 19 χρόνια ασφάλισης προβλέπεται μείωση κατά 2 % ανά έτος.

Την αναλογικά-ανταποδοτική σύνταξη που θα στηρίζεται στη σύνδεση εισφορών-παροχών. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι:

·         Το ύψος της στηρίζεται στις εισφορές όλου του ασφαλιστικού βίου. Το ποσό που τελικά θα λαμβάνουμε θα προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του συνόλου των χρόνων ασφάλισης και όχι της τελευταίας 5ετίας που ίσχυε ως τώρα και ήταν καλύτερη μισθολογικά λόγω των εξελίξεων, ωριμάνσεων, κλπ

·         Οι εισφορές θα συσσωρεύονται σε έναν ατομικό λογαριασμό, ο οποίος φυσικά θα είναι εικονικός, μιας και από τα χρήματα αυτά θα παρέχονται οι συντάξεις στους τωρινούς συνταξιούχους.

·         Το ύψος της δεν θα είναι σταθερό. Θα εξαρτάται από το κεφάλαιο που έχει συσσωρευτεί στο λογαριασμό του εργαζόμενου τη στιγμή της αποχώρησής του από την εργασία. Το ύψος του κεφαλαίου αυτού εξαρτάται από το εικονικό επιτόκιο με το οποίο τοκίζονται οι εισφορές του. Αυτό, θα είναι συνδεδεμένο με το ΑΕΠ, δηλαδή σε περιόδους «ύφεσης» και «αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης» το κεφάλαιο του ασφαλισμένου θα μειώνεται.

·         Το κεφάλαιο αυτό δεν θα είναι ασφαλές. Το «αποθεματικό» αυτό, και πάλι θα «αξιοποιηθεί» σε διάφορα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως σαφέστατα ορίζεται. Και φυσικά υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω μείωσης της σύνταξης αν αυτή η «επένδυση» αποβεί ζημιογόνα.

 

ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

1.      Θα υποχρεωθούμε όλοι να δουλεύουμε ως τα 67 για να καβατζώσουμε ασθμαίνοντας ένα χρυσοπληρωμένο χιλιάρικο (τόσο άσχημα...) για τα γηρατειά μας

2.      Οι «νέοι» δεν θα καταφέρουν ούτε αυτό!

Η αντιασφαλιστική επέλαση της, πιστής στις επιταγές των ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής ΝΔΠΑΣΟΚ «αντιπολίτευσης» (το ψήφισαν το μνημόνιο!) έρχεται να ολοκληρώσει την καταλήστευση των χρημάτων των εργαζόμενων που έχει βαθιές ρίζες. Ήδη από τη δεκαετία του 50, τράπεζες και «επενδυτές», χρηματιστήριο και τοξικά ομόλογα, PSI , διοικήσεις ταμείων και πάλι τράπεζες, λίγα άφησαν για να φαγωθούν. Αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τη φορολόγηση, αυξάνοντας τον εργάσιμο βίο μας, τώρα πια τρώνε κυριολεκτικά τις σάρκες μας!

Τα τελευταία χρόνια, οι συνολικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών έχουν μειωθεί κατά πάνω από 40%. Τώρα μας κλέβουν κι άλλα, και επιπλέον την αξιοπρεπή διαβίωσή μας στα γεράματα.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί κρατάν στους ώμους τους τη μεγαλύτερη ευθύνη για την υγεία του πληθυσμού της χώρας. Εφημερεύουν με γλίσχρες αμοιβές, ξενυχτάνε επί χρόνια και χρόνια, με σωρευτική επίδραση στη δική τους υγεία. Ενώ ο χρόνος των εφημεριών θα έπρεπε να είναι συντάξιμος, έρχονται τώρα και μας λένε ότι θα μας κρατάνε λεφτά και από τις εφημερίες για τη σύνταξη, αλλά σύνταξη δεν θα δούμε πριν τα 67, και θα είναι και ψίχουλα!

Δεν ξεχωρίζουμε τον κλάδο μας από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. ( Ξεχωρίζεται όμως τον εαυτό σας από τα παιδιά σας και αυτό είναι ακόμη χειρότερο...) Η ληστρική επίθεση της κυβέρνησης σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, θα πρέπει να αναχαιτισθεί ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! Η μόνη πρόβλεψη που σίγουρα μπορεί να γίνει, είναι ότι οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές είναι διαρθρωτικές, οργανώνονται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, και δεν θα τις πάρουν πίσω με καμιά ανάπτυξη. Μόνο ο αγώνας για ανατροπή της συνολικής κατάστασης μπορεί να τις αλλάξει. Ας αρχίσουμε χθες! Να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι!

Ίσα δικαιώματα για παλιούς και νέους! Μόνιμη δουλειά και πλήρη δικαιώματα για τους νέους γιατρούς!

Συντάξιμος ο χρόνος των εφημεριών. Να αναγνωριστεί ο ανθυγειϊνός χαρακτήρας της εργασίας μας!

Κατώτατη σύνταξη για όλους τους εργαζόμενους με κριτήριο τους όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης και όχι την «ανταποδοτικότητα».

Ανακεφαλαίωση των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συνάδελφοι

Δεν φτιάχνουμε ευχολόγια. (και όμως αυτό φτιάχνετε ) Έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι ο συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζόμενων και των ανέργων, νέων και γέρων, μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στη χώρα. Έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι ο συντονισμένος αγώνας όλων των υγειονομικών, μόνιμων και ελαστικά εργαζόμενων μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στο ΕΣΥ. Και πρέπει να ξεκινήσουμε! Με συνελεύσεις, απεργίες, καταλήψεις, συντονισμό με άλλους κλάδους και κάθε είδους δράσεις. Αντί να επελαύνουν αυτοί, να επιτεθούμε εμείς!

Σε πρώτη φάση και εντός του Ιανουαρίου,

·         ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο που να απαντά στο μείζον ερώτημα: όσοι έχουν τεκμηριώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα πληρώνοντας το ΤΣΑΥ για πάνω από 16 ή πάνω από 20 χρόνια, τι ακριβώς δικαιούνται; Δεύτερη σύνταξη ή προσαύξηση της πρώτης σύνταξης; Για να μετρήσουμε καλύτερα τις απώλειες….Απαιτούμε να εκδοθεί άμεσα σαφής εγκύκλιος που να αναφέρεται στο δικαίωμα εξαγοράς ασφαλιστικών ετών.

·         ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τις μισθοδοσίες των Νοσοκομείων να μας επιστρέψουν τα χρήματα που παρακράτησαν το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου 2017 υπέρ ΤΣΑΥ, χωρίς να έχουμε δηλώσει ότι επιθυμούμε να συνεχιστεί η παρακράτηση υπέρ ΤΣΑΥ!

·         ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας να τοποθετηθούν άμεσα πάνω στο πρόβλημα που δημιουργείται για τους συναδέλφους που εργάζονται με μπλοκάκι (μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ): Θα συνεχίσει να πληρώνει την εργοδοτική εισφορά για τον ΕΦΚΑ το νοσοκομείο-εργοδότης ή θα την χρεωθούν οι ίδιοι;

·         Η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ πρέπει άμεσα να οργανώσει διευρυμένη σύσκεψη του ΓΣ με τις ενώσεις και τις επιτροπές της ΕΙΝΑΠ. Η ΕΙΝΑΠ μπορεί παράλληλα να οργανώσει εκδήλωση-συζήτηση σε κεντρικό νοσοκομείο (πχ Σωτηρία)

·         Άμεσα συνελεύσεις στα Νοσοκομεία και τις Ενώσεις

·         Με στόχο καλή προετοιμασία, αρχικά 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας το πρώτο 10ήμερο του Φλεβάρη με διαδήλωση στην Αθήνα.

·         Συμμετοχή της ΟΕΝΓΕ στην απεργία και συλλαλητήριο στην Λάρισα στις 1 Φλεβάρη

Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών   ( Ρε Συνάδελφοι ήμαρτον ! Τα παιδιά σας τελειώσαν Πανεπιστήμια και ψάχνουν δουλειά για 500 € και εσείς κλαίτε γιατί η σύνταξή σας δεν θα ξεπεράσει τα 3.000 €, εν έτει 2017 ; Και αυτά τα λέτε εν ονόματι της αριστεράς;) 

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Ιανουαρίου 2017, 23:16:01 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Ιανουαρίου 2017, 23:37:43
Απάντηση #286
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Σημαντικό που δεν πρέπει να ξεχνιέται, είναι ότι οι «παλαιού τύπου» ασφαλισμένοι γιατροί συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορές για τρία επικουρικά ταμεία (4 % του βασικού μισθού και χρονοεπιδόματος για το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων, 3 % για το ΤΕΑΔΥ, 4% για το Προνοίας.

Helloooo!
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Είμαι ασφαλισμένος μετά το '93.
Βλέπω οι κρατήσεις για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) από το οποίο δεν θα έχω καμία παροχή να γίνονται κανονικά και σε σημαντικά ποσά. Το ίδιο και για Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).
Το έχει ψάξει κανένας που ανήκει στην ίδια ασφαλιστική και εργασιακή κατηγορία;

Επίσης άλλες κρατήσεις για ΕΤΑΑ Τομέα Υγείας Υγειονομικών και άλλες για ΕΤΑΑ Τομέα Πρόνοιας Υγειονομικών;

17 Ιανουαρίου 2017, 13:57:28
Απάντηση #287
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
17/01/2017

Της Ολυμπίας Ιωάννου 

Χρεοκοπία των ατομικών ιατρείων και κατάρρευση του ιδιωτικού τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα επιφέρει το νέο ασφαλιστικό καθώς οι  συνολικές επιβαρύνσεις (φορολογικές και ασφαλιστικές) που αναλογούν στους γιατρούς υπερβαίνουν σε ποσοστιαία αναλογία, το 70% του συνολικού εισοδήματος. Oι ασφαλιστικές εισφορές πια θα υπολογίζονται ποσοστιαία επί  των κερδών που θα βγάζει μια ατομική επιχείρηση ή οποιαδήποτε επιχείρηση στην Ελλάδα .

Πρακτικά όμως αυτό τι σημαίνει; Ο κ. Ηλίας  Χατζηγεωργίου  Φοροτεχνικός κ Φορολογικός Σύμβουλος Ε.Ε.Α μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το οξύμωρο για τις ασφαλιστικές εισφορές είναι ότι υπάρχουν κενά αναφορικά με τα μπλοκάκια και ότι ενώ έχει ψηφιστεί ο νόμος από τον περασμένο Ιούνιο ’16, έχει περάσει το εξάμηνο, και διευκρινιστικοί εγκύκλιοι δεν έχουνε  δοθεί ακόμα, ώστε να συμπληρωθούν τα κενά και ο κόσμος να μπορεί να κάνει διορθωτικές κινήσεις . Γεγονός είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές πια θα υπολογίζονται ποσοστιαία επί  των κερδών που έχει βγάλει μια ατομική επιχείρηση ή οποιαδήποτε επιχείρηση στην Ελλάδα .

Πρακτικά όμως αυτό τι σημαίνει;

<< Πρακτικά ξεκινάμε από το 26.95 % των κερδών και αν ο ασφαλιζόμενος πρέπει να πληρώνει εφάπαξ ή επικουρικό ταμείο οι εισφορές μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 35% περίπου επί των κερδών που έχει η ατομική επιχείρηση ή οποιαδήποτε επιχείρηση νομικό πρόσωπο .Αν τα βάλουμε κάτω και το αθροίσουμε μαζί με το φορολογικό κομμάτι που ξεκινάμε από το 22% και μπορεί να φτάσουμε στο 45% αλλά και το κομμάτι της εισφοράς αλληλεγγύης που και κει μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και το 10% επί των κερδών συν το τέλος επιτηδεύματος συν μια σειρά έμμεσων φόρων που επιβάλλονται σε όλα τα επαγγέλματα αλλά και στα επαγγέλματα των γιατρών καταλαβαίνουμε ότι δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις όταν ζητάς να τους φορολογήσεις έμμεσα ή άμεσα το 75 ή 80% του εισοδήματος του οποίου φαίνεται ότι δηλώνουν. Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι δομείται ένα σύστημα στην χώρα μας, όπου υπάρχει υψηλή φορολογία χωρίς  να υπάρχει ανταποδοτικότητα, ωθώντας  τον κάθε ελεύθερο επαγγελματία να σκέφτεται πολύ σοβαρά να βρει τρόπο να φοροδιαφύγει. >> Αν υπολογίσουμε για παράδειγμα ότι κάποιος μπορεί να πληρώνει και 10000 εισφορές το χρόνο επί 40 χρόνια λειτουργίας έχει θα έχει πληρώσει 400.000 ευρώ ασφαλιστικές  εισφορές για την συνταξιοδότικό και υγειονομικό τομέα.Αμφίβολο είναι αν ποτέ αυτές τις εισφορές θα τις πάρει πίσω και αν θα είναι ανταποδοτικές αφου γνωρίζουμε ότι το σύστημα συνταξιοδότησης δεν είναι ανταποδοτικό, πολλές φορές τα χρήματα που κρατουνται για το κλάδο της υγείας πηγαίνουν για να καλύψουν τις συντάξεις των ήδη συνταξιοδοτημένων.

Μπλοκάκια

Ένα άλλο τεχνικό ζήτημα αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές είναι τα λεγόμενα μπλοκάκια , το οποίο δεν έχει λυθεί ακόμα γιατί δεν έχουν δοθεί  ακόμα διευκρινιστικοί εγκύκλιοι , 6 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για το ασφαλιστικό Δηλαδή <<. Υπάρχουν πολλοί γιατροί οι οποίοι συνεργάζονται με κάποια μεγάλα ιατρικά κέντρα ή συνεργάζονται με γιατρούς όχι με έμμισθη σχέση αλλά με μια σύμβαση όχι  εξαρτημένης εργασίας αλλά ανεξαρτήτων υπηρεσιών και ουσιαστικά ο νόμος προβλέπει ότι όταν εκδίδεις σε έναν μέχρι δυο πελάτες και παράλληλα δεν είσαι μισθωτός κάπου αλλού, αναφορικά με το κομμάτι της σύνταξης , θα πρέπει να πληρώνεται  το 13,5 % περίπου μέρος των εισφορών από τον χαρακτηριζόμενο ως  εργοδότη και το 6,5% από τον χαρακτηριζόμενο ως εργαζόμενο.Αυτό δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα δεν έχει βγει εγκύκλιος που να ορίζει πως θα λειτουργήσει αυτό το πράγμα ,δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ του λεγόμενου εργαζόμενου και του λεγόμενου εργοδότη ,υπάρχουν θέματα προσωπικών δεδομένων που μπαίνουν μπροστά>> επισημαίνει ο  κ. Χατζηγεωργίου Ηλίας . Υπάρχουν παρα πολλά κένα που δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά τα οποία αν δεν απαντηθούν ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει διορθωτικές κινήσεις όπως μας ενημερώνει ο κ. Χατζηγεωργίου Ηλίας <<υπάρχουν γιατροί που σκέφτονται να κάνουν εταιρίες μορφής ΙΚΕ και να συνεργαστούν πια μαζί αλλά αν δεν υπάρχει οριστική εγκύκλιος που να ξέρεις πόσο θα κοστίσει αυτό και τι ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώσεις δεν μπορεί να συμβουλέψεις τον γιατρό να κάνει μια τέτοια κίνηση>>. Έχουμε τον Νόμο που έχει ψηφιστεί .Ποιά είναι η επόμενη μέρα επί του πρακτέου; ‘’ Κοιτάξτε να δείτε ο νόμος είναι ψηφισμένος , οι εισφορές του Ιανουαρίου θα επιβληθούν τον Φεβρουάριο του 2017 ως δεδομένου θα λαμβάνονται τα δεδομένο θα λαμβάνονται τα αποτελέσματα του 2015 και όταν βγουν οι φορολογικές  δηλώσεις του 2016 θα τις επανακαθαρίσουν με σκοπό να εισπραχθούν εισφορές οι οποίες θα είναι επί των κερδών που έχουν οι επιχειρήσεις το 2016 . Η επόμενη μέρα έχει σχέση με την γενικότερη ανησυχία που υπάρχει με το πως μπορεί να κάνει κάποιος κινήσεις διορθωτικές χωρίς να φοροδιαφύγει για να ασφαλιστοδιαφύγει , είναι μια καινούργια έκφραση που θα υπάρχει πλέον ,αλλά και για νακάνει διορθωτικές κινήσεις νόμιμα ώστε να επιβαρύνεται νόμιμα προκειμένου η επιχείρησή του να μείνει ζωντανή και να δουλεύει και ο ίδιος να δημιουργεί εισόδημα να απασχολεί μισθωτούς και γενικότερα σκοπός μιας χώρας θα έπρεπε να είναι οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές και ν’αυξάνονται αυτές που ανοίγουν και όχι αυτές που είναι ανοιχτές να προσπαθούν να τις κλείσουν’’ .

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Ιανουαρίου 2017, 14:26:11 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Ιανουαρίου 2017, 14:05:17
Απάντηση #288
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Οι άνθρωποι σχεδιάζουν να μονιμοποιήσουν 10,000 υπαλλήλους στους ΟΤΑ, από κάπου πρέπει να πληρωθούν όλοι αυτοί...

18 Ιανουαρίου 2017, 00:53:01
Απάντηση #289
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Την ίδια ώρα μειώνουν τις εισφορές (λέγε με λογιστικές εγγραφές!) σε ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΗΣΑΠ, δίνοντας έτσι έμμεσα αυξήσεις !

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Νομίζω ότι καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα φτάνουν στα άκρα πλέον, η ιδανική λύση (για όποιον μπορεί) είναι να κλείσει Ιατρείο και να ξενιτευτεί ή να μπει στο ΕΣΥ, όλοι ΔΥ να δούμε μέχρι πότε θα αντέξει αυτό το κράτος.

Είτε θα φύγουν (να έρθει ποιός, ο Κούλης και η κρατικίστικη ΝΔ?), είτε οδεύουμε προς γενικευμένη φτωχοποίηση, να δώ ποιός θα μας ξαναματαπεί ότι φταίνε Μέρκελ-Σόϋμπλε για ό,τι επακολουθήσει...
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Ιανουαρίου 2017, 00:54:52 από Αρχίατρος »

25 Ιανουαρίου 2017, 00:05:16
Απάντηση #290
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
24/01/2017

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Ιανουαρίου 2017, 12:31:38
Απάντηση #291
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
24/01/2017

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Πάντως το όλο σύστημα δρα ανασταλτικά στην διάθεση για εργασία και τιμωρεί την απόδοση. Συνάδερφος μου που "γράφει γνωματεύσεις για εταιρίες" μου λέει ότι δεν αξίζει πια τον κόπο να ασχολείται: 20 λεπτά Min για εξέταση ασθενούς στο ιατρείο και ακόμα μισή ώρα να γράψει τη γνωμάτευση (ώστε να μην αδικήσει κανένα) δλδ περίπου μια ώρα εργασία για να πάρει περίπου 40 ευρώ δλδ τελικά ~8 ευρώ. Σκέφτεται να το σταματήσει πλέον. Αντίθετα όταν το ποσό ασφάλισης ήταν σταθερό (αν και συχνά δυσβάσταχτο) είχε λόγο να δουλέψει περισσότερο για του μείνουν μετά περισσότερα...

25 Ιανουαρίου 2017, 12:52:01
Απάντηση #292
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
24/01/2017

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Πάντως το όλο σύστημα δρα ανασταλτικά στην διάθεση για εργασία και τιμωρεί την απόδοση. Συνάδερφος μου που "γράφει γνωματεύσεις για εταιρίες" μου λέει ότι δεν αξίζει πια τον κόπο να ασχολείται: 20 λεπτά Min για εξέταση ασθενούς στο ιατρείο και ακόμα μισή ώρα να γράψει τη γνωμάτευση (ώστε να μην αδικήσει κανένα) δλδ περίπου μια ώρα εργασία για να πάρει περίπου 40 ευρώ δλδ τελικά ~8 ευρώ. Σκέφτεται να το σταματήσει πλέον. Αντίθετα όταν το ποσό ασφάλισης ήταν σταθερό (αν και συχνά δυσβάσταχτο) είχε λόγο να δουλέψει περισσότερο για του μείνουν μετά περισσότερα...
Για τον ίδιο λόγο δε θα συμφέρει κανένα να κάνει εφημερία με "μπλοκάκι".
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

25 Ιανουαρίου 2017, 12:55:02
Απάντηση #293
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν ξέρω και πολλούς να κάνουν, σε κάτι μικρές Κλινικές "μαύρες" κάνουν...

25 Ιανουαρίου 2017, 13:12:11
Απάντηση #294
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


  Άλλες γελοιότητες στο ίδιο θέμα της ασφάλισης: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ (ακολουθεί απόσπασμα)
Παράθεση
Διπλή οφειλή στον ΕΦΚΑ, η οποία μάλιστα θα προσαυξάνεται ετησίως, θα κληθούν να καταβάλλουν οι νέοι επιστήμονες που κατά τα 5 πρώτα χρόνια της ασφάλισής τους θα τύχουν έκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορές, όπως προκύπτει από την πρώτη διευκρινιστική εγκύκλιο του νέου υπερταμείου.....
... Συγκεκριμένα, ορίζει πως θα πληρώνουν μειωμένες εισφορές κατά τα 2 πρώτα χρόνια ασφάλισης 14% και τα επόμενα 3,17% και τοποθετεί την ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού τους στα 410,26 ευρώ. Ξεκαθαρίζεται όμως ότι οι εκπτώσεις αυτές, τόσο στο ποσοστό όσο και στη βάση υπολογισμού των εισφορών, θα θεωρούνται ασφαλιστικές οφειλές (αυτό το ξέραμε) και θα προσαυξάνονται ετησίως κατά τη μεταβολή μισθών που ορίζει η ΕΛΣΤΑΤ
.
   Δηλαδή η προσωρινή ελάφρυνση σε νέους συναδέρφους θα είναι έντοκη. Ωραίος τρόπος να κερδίζει το κράτος περισσότερα. Έξυπνο...

25 Ιανουαρίου 2017, 20:45:01
Απάντηση #295
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος   Του Νίκου Σιακαντάρη

   Ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού χορεύει τον τελευταίο καιρό στους φρενήρεις ρυθμούς της νέας ασφαλιστικής "μεταρρύθμισης". Πρόκειται όμως για ασφαλιστική μεταρρύθμιση ή τελικά για μια συγκεκριμένη μεθόδευση να εξοντωθούν συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες;  Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας αναλύσουμε τα δεδομένα:
   Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.  Στη χώρα μας, υπάρχει εκτεταμένη τόσο φοροδιαφυγή, όσο και εισφοροδιαφυγή, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ενεργού επιχειρηματικού πληθυσμού. Το λένε τα στοιχεία, που δημοσιεύονται, αλλά κυρίως το γνωρίζει η κοινωνία, που ζούμε.
   Και, όταν στη χώρα μας είναι κάτι κοινό μυστικό, τότε δεν υπάρχει πιο ισχυρό στοιχείο επιβεβαίωσης.  Οι κλάδοι των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, που φοροδιαφεύγουν, είναι λίγο πολύ γνωστοί και πρόκειται κυρίως για τους επιχειρηματίες του μικρομεσαίου κλάδου.  Οι λόγοι είναι πολύ, ποικίλουν και έχουν αναλυθεί εκτενώς στο παρελθόν.
   Η επιτυχία/αποτυχία λοιπόν του νέου ασφαλιστικού νόμου βασίζεται ακριβώς στην παράμετρο αυτή.  Ότι, δηλαδή, θα μειωθεί η φοροδιαφυγή και, συνεπώς, οι ασφαλιστικές εισφορές, που θα καταβάλλονται, θα βασίζονται στην πραγματική οικονομική δυνατότητα του κάθε επαγγελματία.  Βασίζεται, δηλαδή, στην πιο σαθρή ίσως βάση στην ιστορία του ελληνικού έθνους, γιατί είναι γνωστό σε όλους μας ότι η φοροδιαφυγή, ήταν από την σύσταση του ελληνικού έθνους ευρέως διαδεδομένη και αποδεκτή.  Το βέβαιο είναι πως ο βασικότερος λόγος υπήρξε η αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους.
   Ποιοι καλούνται, λοιπόν, να καταβάλλουν σήμερα τις υπέρογκες αυτές ασφαλιστικές εισφορές και ποιους σκοπεύει να εξοντώσει ο νέος ασφαλιστικός νόμος;
   Δυστυχώς η απάντηση είναι ξεκάθαρη.
   Θα εξοντωθούν οι μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες, που είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, που εμφανίζουν τα δηλωθέντα εισοδήματα τους και που βρίσκονται με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα στο εύρος μεταξύ των 30.000 – 100.000 ευρώ.  Η κατηγορία αυτή των επαγγελματιών είναι η κατηγορία, που είτε αντιμετώπισε την επταετή αυτή κρίση με σθένος και υπερβάλλουσα προσπάθεια, είτε ενδεχομένως υπήρξε τυχερή και ευνοήθηκε από την κρίση, είτε αποφάσισε να είναι συνεπής με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και προχώρησε στην αποκάλυψη και δήλωση των εισοδημάτων της.  Η κατηγορία, όμως, αυτή είναι πληθυσμιακά μικρή πλέον και το πολιτικό κόστος από την αφαίμαξή της, δυστυχώς αμελητέο.  Όσο και αν φωνάζει, κανείς δεν θα την ακούσει, γιατί θεωρείται προνομιούχος οικονομικά τάξη.  Λες και στην κοινωνία, που ζούμε, όλοι οι επαγγελματίες είναι το ίδιο έξυπνοι, το ίδιο εργατικοί, το ίδιο ικανοί ή ακόμα και το ίδιο τυχεροί. 
   Προφανώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλότερα εισοδήματα από τα προαναφερθέντα θα δεχτούν μείωση των εισοδημάτων τους, αλλά τελικά πόσοι είναι αυτοί πραγματικά;  Εάν ανατρέξει κανείς στα δημοσιευμένα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για δηλωθέντα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ ετησίως, θα γελάσει.  Θα γελάσει, γιατί το πλήθος αυτών των επαγγελματιών είναι τόσο μικρό, που μόνο γέλια προκαλεί. 
   Οι συνεπείς λοιπόν αυτοί επαγγελματίες θα βρεθούν σύντομα να μην ακούγονται καθόλου, γιατί μια τεράστια μερίδα άλλων ελευθέρων επαγγελματιών, που βρίσκονται στις χαμηλές εισοδηματικές βαθμίδες, θα είναι πολύ ευνοημένοι, επειδή τελικά θα καταβάλουν αισθητά χαμηλότερες εισφορές και στο σημείο αυτό πολύ από αυτούς θα χαμογελούν και θα χαίρονται. 
   Θα χαίρονται, γιατί - για μια ακόμα φορά - επιβεβαιώθηκε η άποψη πως στη χώρα αυτή καλύτερα να αποκρύπτεις τα εισοδήματα, παρά να είσαι συνεπής.  Επιβεβαιώθηκαν, γιατί όχι μόνο φοροδιαφεύγουν, αλλά διότι πλέον θα έχουν και επιπλέον όφελος από τις μειωμένες αυτές  νέες ασφαλιστικές εισφορές.
   Βρισκόμαστε, λοιπόν, πλέον έτοιμοι να παρακολουθήσουμε το νέο θεατρικό δράμα με τίτλο, "ο θάνατος του συνεπή φορολογούμενου ελεύθερου επαγγελματία”.  Φοβάμαι πως δεν θα έχει ενδιαφέρον η παράσταση αυτή. 
Ο "θάνατος" είναι προδιαγεγραμμένος.
 
* Ο κ. Νίκος Σιακαντάρης είναι Managing Partner της UnityFour Private Consulting House.


   Παρατήρηση: Το έχω ξαναπεί, ο συγκεκριμένος νόμος θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μεταξύ νόμιμων και (ημί-) παράνομων επαγγελματιών. Οι συνεπείς-νόμιμοι σε μεγάλο βαθμό θα κλείσουν ή θα ζήσουν πολύ πιο περιορισμένα.

25 Ιανουαρίου 2017, 22:53:41
Απάντηση #296
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Εν μέρει διαφωνώ με το άρθρο.
Ρεαλιστικά μιλώντας, το αδιέξοδο επιτρέπει επιλογές μέσα στη διαβάθμιση του κακού.
Με το νέο (κακό) φορολογικό/ασφαλιστικό θα μείνουν οι πολύ ικανοί από τους νομοταγείς και οι μικρο-/μεγαλοαπατεώνες.
Από κει και πέρα ας ανοίξει τα μάτια του ο καθένας να διαλέξει που θα πορευτεί και με ποιον θα έχει δοσοληψίες.
Η εποχή της συλλογικής ευθύνης έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

27 Ιανουαρίου 2017, 18:23:53
Απάντηση #297
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Ιανουαρίου 2017, 08:33:11
Απάντηση #298
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
23-01-2017

Τα «ραβασάκια» με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές του 2017 ξεκίνησαν να αποστέλλονται από τον ΕΦΚΑ σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους του ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Οι ασφαλισμένοι έχουν πλέον το δικαίωμα να πληρώνουν έναντι το ποσό κάθε μήνα, αλλά το υπόλοιπο θα εξοφλείται με τόκο 8%. ( !!!! ) Η πρώτη εισφορά θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017. Τα ειδοποιητήρια είναι δισέλιδα με πλήρη στοιχεία για το καθαρό (εκκαθαρισμένο το 2015) φορολογητέο εισόδημα, τον ΑΜΚΑ, τις κρατήσεις ανά κλάδο, τη συνολική μηνιαία εισφορά που αναλογεί και με κωδικό εντολής πληρωμής. Οι νέες εισφορές ξεκινούν με ποσοστά 21,2% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 37,95% για τους επιστήμονες, με κατώτατα ποσά από 87 ευρώ το μήνα για τους αγρότες με ετήσιο εισόδημα έως 4.923 ευρώ, από 158 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα έως 7.033 ευρώ και από 22 ευρώ (μόνο ;;  ) για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Ιανουαρίου 2017, 08:34:57 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Ιανουαρίου 2017, 19:16:35
Απάντηση #299
Αποσυνδεδεμένος

Ginik


Ερώτηση: Ο ΕΟΠΥΥ υποχρεούται σε ασφαλιστικές εισφορές για τους συμβεβλημένους στα ιατρεία τους ιατρούς; Θεωρούνται οι ιατροί αυτοί ως ασφαλισμένοι με μπλοκάκι σε ένα εργοδότη;

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
20298 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Οκτωβρίου 2010, 12:24:29
από Gatekeeper
200 Απαντήσεις
164818 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Ιουνίου 2019, 13:25:37
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
12118 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Ιανουαρίου 2018, 07:09:26
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
14165 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Μαΐου 2019, 00:28:04
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
19006 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Οκτωβρίου 2019, 07:53:22
από Argirios Argiriou