Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 00:23:19

Ψηφοφορία

Με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς επιβαρύνεστε

Λιγότερο
1 (11.1%)
Περισότερο
8 (88.9%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 9

Αποστολέας Θέμα: Καθεστώς ασφάλισης και σύνταξης. Τι ισχύει τελικά;  (Αναγνώστηκε 516533 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Ιουνίου 2008, 17:51:47
Αναγνώστηκε 516533 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Ξεκινώ αυτό το θέμα, μήπως βρούμε κάποια άκρη ή κάποια στοιχεία για το θέμα της συνταξιοδότησης των νέων ασφαλισμένων στο ΤΣΑΥ. Έναρξη ασφάλισης μετά την αποφράδα ημέρα της 1-1-1993.

Όπως ανέφερα και σε άλλη ενότητα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ανακάλυψα (με καθυστέρηση 6 ετών) ότι ενώ είμαι νέος ασφαλισμένος μου γινόταν κρατήσεις ως παλιός ασφαλισμένος. Εξ’ ου και οι κρατήσεις υπέρ Δημοσίου κλπ. Το τι θα γίνει με τις κρατήσεις που, κακώς γινόταν όλο αυτό το διάστημα, θα το αναλύσω σε άλλη ενότητα στο μέλλον. Παρατηρώ όμως το εξής:
Στην ανάλυση αποδοχών που μου γινόταν με το καθεστώς του παλιού ασφαλισμένου (Epimelitis A – Palios asfalismenos.jpg) έχω ακαθάριστες αποδοχές 2.465 €, σύνολο κρατήσεων 791€, καθαρές αποδοχές 1.674€.
Στον επόμενο μήνα που περνάω στο καθεστώς νέου ασφαλισμένου (Epimelitis A – Neos asfalismenos.jpg) έχω ακαθάριστες αποδοχές 2.465€, σύνολο κρατήσεων 722€, καθαρές αποδοχές 1.742€. Δηλαδή μια διαφορά σε κρατήσεις και καθαρές αποδοχές 69€ ανά μήνα.
Με το σημαντικότατο μειονέκτημα όμως ότι δεν πρόκειται να πάρω σύνταξη από το Δημόσιο όπως οι παλιοί ασφαλισμένοι και ότι η μελλοντική μου σύνταξη από το ΤΣΑΥ θα είναι μικρή. (και τριανταφυλλένια; )
Θυμάμαι ότι στο «παλιό» φόρουμ είχε γίνει μια ανάλογη συζήτηση και, χωρίς να υπάρχουν σαφή στοιχεία αλλά του τύπου «μου είπαν», «άκουσα» κλπ, είχε αναφερθεί ότι η μελλοντική σύνταξη του ΤΣΑΥ για τους νέους ασφαλισμένους θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τους παλιούς που, όσοι δουλεύουν στο ΕΣΥ, θα άρουν σύνταξη και από το δημόσιο. Επίσης είχε αναφερθεί ότι για να πάρουν οι νέοι ασφαλισμένοι σύνταξη από το Δημόσιο πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι τις εργοδοτικές εισφορές εκ μέρους του Δημοσίου; Νοσοκομείου;
Ότι είχε γραφτεί στο θέμα αυτό στο «παλιό» φόρουμ το είχα αντιγράψει σε word και το επισυνάπτω ως apopseis gia TSAY.doc
Παρατηρώ λοιπόν ότι στην περίπτωση του παλιού ασφαλισμένοι οι εργοδοτικές εισφορές είναι 256€ ενώ στην περίπτωση του νέου ασφαλισμένου είναι 526€.
Ποιες εργοδοτικές εισφορές πρέπει να πληρώσω αφού οι εργοδοτικές εισφορές του νέου είναι κατά πολύ υψηλότερες απ’ αυτές του παλιού;
Αν υποθέσουμε ότι πρέπει να πληρώσω το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών ως παλιός ασφαλισμένος δηλ 256€ και σ’ αυτές να προσθέσω κρατήσεις υπέρ δημοσίου 123€ και ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) 68€ μας κάνει ένα άθροισμα 447€. Αν αυτό είναι το ποσό που πρέπει να καταβάλλω ανά μήνα ώστε να πάρω (και) σύνταξη δημοσίου, είναι ένα ποσό που θα το σκεφτόμουν σοβαρά και ίσως αποφάσιζα να το δώσω τελικά. Αναλογικά βέβαια με την προσδοκόμενη σύνταξη από το Δημόσιο. Αν υποθέσουμε ότι είναι 1000€, ίσως να μπορούσε να θεωρηθεί συμφέρουσα λύση. (Ξέρει κανείς πόσα παίρνει τώρα ένα γιατρός ως σύνταξη από ΤΣΑΥ και Δημόσιο; Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ξέραμε).
Έχω μπερδευτεί πλήρως και δεν ξέρω που να απευθυνθώ. Θυμάστε την αναφορά συναδέλφου που έλεγε ότι έιχε πάει και στο ΤΣΑΥ και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και δεν είχε καταφέρει να βρει άκρη;
Μια σκέψη που κάνω είναι αν υπάρχουν κι άλλοι συνάδελφοι που τους ενδιαφέρει το θέμα να κάναμε από κοινού μια ερώτηση σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο (δε γνωρίζω ούτε ποιος κλάδος της νομικής αρμόζει για την περίπτωση. Δημόσιο δίκαιο; Εργατικό δίκαιο; ) και να επιμεριστούμε ανάλογα τα έξοδα.

ΜΟΝΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ;
Ένα άλλο θέμα που είχε αναφερθεί παλαιότερα ήταν το καθεστώς του μονοσυνταξιούχου. Ομολογώ ότι δεν το γνώριζα αλλά απ’ ότι κατάλαβα κάποιες αυξημένες κρατήσεις (πόσο αυξημένες; ) θα οδηγούσαν σε αύξηση (πόση αύξηση; ) στην μελλοντική μικρή σύνταξη που θα πάρουμε (; ) ως νέοι ασφαλισμένοι κάποτε….
Είχε αναφερθεί ότι απαιτείται αναδρομική καταβολή των αυξημένων κρατήσεων που όμως εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.
Αν κάποιος συνάδελφος ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία που επέλεξε να ενταχθεί στο καθεστώς του μονοσυνταξιούχου θα μας βοηθούσε πολύ αν μας παράθετε περισσότερα στοιχεία για να δούμε το ύψος τον κρατήσεων κλπ. Αν μπορούσε να επισυνάψει μια ανάλυση αποδοχών θα βοηθούσε περισσότερο.

Κλείνοντας επισυνάπτω τις αναλύσεις αποδοχών (επισημαίνω ότι αναφέρονται όλες στον ίδιο μήνα και έτος) ενός νεοδιορισμένου επιμελητή Β’, ενός αγροτικού γιατρού που υπηρετεί σε μη άγονο Π.Ι. και ενός αγροτικού γιατρού που υπηρετεί σε άγονο Π.Ι. Αν και τα στοιχεία είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους, δείτε τα αρχεία (και του επιμελητή Α’)  για να βρείτε την σειρά κατάταξης κατά αποδοχές. Αν θέλετε μπορείτε μετά να βάλετε και στοιχήματα με άτομα που σε γνωρίζουν ρωτώντας τους: «Έχουμε 1 επιμελητή Α’ του ΕΣΥ, 1 επιμελητή Β’ του ΕΣΥ, 1 αγροτικό σε άγονο ιατρείο κι 1 αγροτικό σε μη άγονο ιατρείο. Βάζω στοίχημα ότι δεν μπορείς να τους κατατάξεις σύμφωνα με τις αποδοχές τους».

Επίσης ο συνάδελφος Βαρνάβας σε παλιότερη ενημέρωσή του έιχε αναφέρει ότι οι κρατήσεις για ΤΕΑΔΥ και ΜΤΠΥ που γίνονται στους νέους ασφαλισμένους, αν και υποχρεωτικές, είναι ουσιαστικά χωρίς μελλοντικό αντίκρυσμα. Γιατί για πάρεις κάτι σαν μέρισμα ή εφάπαξ απ’ αυτά τα ταμεία πρέπει να αποδείξεις ότι παίρνεις σύνταξη από το δημόσιο. Αφού λοιπόν οι νέοι ασφαλισμένοι, με το ισχύον καθεστώς κρατήσεων δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη από το δημόσιο, όταν με το καλό ζητήσουν μέρισμα από τα παραπάνω ταμεία για τα οποία πληρώνουν εισφορές όλα αυτά τα χρόνια θα πάρουν………..
Ανέφερε ότι οι μηχανικοί του δημοσίου έχουν ξεκινήσει αγώνες για να καταργηθεί αυτή η μη ανταποδοτική κράτηση για ΤΕΑΔΥ και ΜΤΠΥ, ενώ οι γιατροί του ΕΣΥ κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Αρχείο asfalisi-giatron-VARNAVAS.doc





3 Ιουνίου 2008, 00:07:07
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Είναι πολύ καλό νομίζω που ξεκινά και σε αυτό το φόρουμ συζήτηση για το συνταξιοδοτικό θέμα.
Πρέπει να γίνει, κατά την γνώμη μου, η νούμερο ένα συνδικαλιστική μας προτεραιότητα.

Σκέφτηκα να βάλω σε αυτό το post αυτά που παρέθεσε ο συνάδελφος κ. Σκούφαλος σαν επισύναψη από το προηγούμενο φόρουμ, για να είναι πιο εύκολα προσβάσιμα:




Αγαπητοι συνάδελφοι,

ως "ανεργος" προς το παρόν -και για λίγο- βρηκα την ευκαιρια να αφιερώσω μια μέρα για να ξεκαθαρίσω το μπερδεμένο θέμα της ασφάλισης των νεοδιόριστων του ΕΣΥ.

Για όσους δεν ενημερώθηκαν απο αλλού, το ΦΕΚ για την προκύρηξη του Μαιου δημοσιεύθηκε πριν 3 μέρες.

Πήγα λοιπόν στο ΤΣΑΥ και αφου γνώρισα ΟΛΟΥΣ σχεδόν τους υπαλληλους σε ΟΛΟΥΣ τους ορόφους έβγαλα την εξης άκρη:
Η σύηνταξη με τις τρέχουσες κρατήσεις θα ειναι σύμφωνα με τον τύπο που ακολουθεί:

Μ.Ο.Μ.Τ.Π.  Χ  2%  Χ έτη ασφάλισης
π.χ. ΜΟΜΤΠ 2000 ευρώ χ 2% χ35 = 1400 ευρώ

(όπου ΜΟΜΤΠ: Μέσος Ορος Τελευταιας Πενταετίας)

Αν κάποιος αποφασίσει να απαρνηθει τις κρατήσεις δημοσίου μπορει να επιλέξει να γίνει ΜΟΝΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΣΑΥ αφού πληρώσει το επιπλέον ασφάλιστρο του μηνα ( προς το παρόν περίπου 88 ευρώ) αναδρομικά απο τότε που ασφαλίστηκε στο ΤΣΑΥ ( όμως με την τρέχουσα τιμή ασφαλίστρων). Αν το κάνει αυτό θα λάβει 50% επιπλέον σύνταξη (στο παράδειγμά μας 700 ευρώ).

Στο ΤΣΑΥ (χωρίς όμως να μπορέσουν να αιτιολογήσουν το γιατι) όλοι μου έλεγαν οτι ΣΙΓΟΥΡΑ δεν συμφέρει να ασφαλιστεις και στο δημόσιο γιατι ειναι παρα πολλες οι κρατησεις (αγνωούσαν όμως το βασικό ΠΟΣΕΣ ειναι δηλαδη;)

Ετσι πήρα το δρόμο γιατι Γενικό λογιστήριο του κράτους στην Κάννιγγος. Εκει αφου περίμενα ως τις 12 την ώρα κοινού και αφου εμεινα στην σειρα για μια ώρα, με ενημέρωσαν οτι ΔΕΝ ξέρουνη τίποτα και οτι έπρεπε να πάω στα "κεντρικά" στην Πανεπιστημίου.
Για να μην τα πολυλογώ εκει έμαθα τα εξής.

Οι κρατήσεις για εναν νεοδιορισμένο με 8% χρονοεπίδωμα ειναι :

ΜτΠΥ: 55,46
Αρωγής: 54,51

Σύνολο110 Ευρώ
Με αυτά τα λεφτά θα πάρει κάποιος "άνω των 1000 ευρώ" σύνταξη όπως μου είπε η υπάλληλος χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει το ακριβές ποσό (ήταν αρμόδιο άλλο γραφειο και πραγματικά ειχα φτασει τα οριά μου απο τη γραφειοκρατια).

Συμπερασματικά λοιπόν Αντί να δώσεις 88 ευρώ και να πάρεις (αν τα πάρεις με τις συγχωνεύσεις των προβληματικών ταμείων που δρομολογούνται) 600 - 700 εύρώ, δίνεις 110 (22 ευρώ παραπάνω) και λαμβάνεις 1000 - 1100 ευρώ συν εφάπαξ σύν "καποια σιγουρια παραπάνω λόγω δημοσίου"

¨αρα δεν συμφέρει σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλλεξα να αρνηθείς το δημόσιο.
Βέβαια το ασφαλιστικό ειναι επι τραπέζης αυτη τη στιγμή και κανενας δεν ξερει σιγουρα τι εξέλιξη θα έχει.

Ελπίζω να βοήθησα.
Αν καποιος εχει διαφορετική πληροφόρηση ας την παραθέσει.

Ευχαριστώ
_______________________________________________________________

Παίρνω αφορμή από αυτό που έγραψε στις 25/9/07 ο συνάδελφος κύριος Τσακουντάκης στην συζήτηση υπό τον τίτλο ”Επίδομα βιβλιοθήκης”:

”Θα πάρουμε σύνταξη 440 ευρώ γιατί οι εκπρόσωποί μας το 1993 αφού τακτοποίησαν τις δικές τους συντάξεις έγραψαν στα παλιά τους υποδήματα τις συντάξεις των ιατρών που θα ξεκινούσαν ασφάλιση μετά το 1993.”

Αυτό το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Το έχω ακούσει και από αλλού ότι η σύνταξη αυτών που πρωτοασφαλίστηκαν στο ΤΣΑΥ μετά το 1993 θα είναι πολύ χαμηλή. Αν αυτό όντως είναι αλήθεια θα πρέπει να γίνει η νούμερο ένα συνδικαλιστική μας προτεραιότητα. Το ότι η πενιχρή σύνταξη που θα πάρουμε δεν είναι η νούμερο ένα συνδικαλιστική μας προτεραιότητα ίσως να έχει να κάνει όπως λέει και ο κύριος Τσακουντάκης, με το ότι οι πιο πολλοί από τους ενεργούς συνδικαλιστές μας είναι ακριβώς ασφαλισμένοι στο ΤΣΑΥ πριν το 1993, ή δεν είναι καν ασφαλισμένοι στο ΤΣΑΥ.

Κάτι έχω ακούσει για τη σύνταξη ΤΣΑΥ μονοσυνταξιούχου. Αν κατάλαβα καλά αναφέρεται σε αυτούς που θα πάρουν σύνταξη μόνο από το ΤΣΑΥ και από πουθενά αλλού και σημαίνει ότι αν πληρώσουν κάποιες παραπάνω συνταξιοδοτικές εισφορές, τότε παίρνουν και μεγαλύτερη σύνταξη. Είναι όντως έτσι; Ξέρει κανείς τίποτε περισσότερο για αυτό;
(στο τοπικό παράρτημα του ΤΣΑΥ της Καβάλας όπου ανήκω η υπάλληλος δεν ήξερε με σιγουριά (!!) και με παρέπεμψε στα κεντρικά του ΤΣΑΥ στην Αθήνα αλλά όταν πήρα τηλέφωνο μερικές φορές δεν μπορούσαν να βρουν το αρμόδιο υπάλληλο….)
______________________________________________________________

Πρίν από  χρόνια νομίζω το 2003 είχα ψάξει το θέμα στο ΤΣΑΥ ( αφορά όσους είναι στο ΕΣΥ )
Καταρχήν η σύνταξη από το ταμείο μας ,εάν κάποιος ΝΑ ( Νέος ασφαλισμένος δηλ μετά 1993 ) έβγαινε στήν σύνταξη με τις τότε τιμές
θα έπαιρνε με 25 χρόνια προυπηρεσία 625 ευρώ , και με 30χρόνια -900ευρώ και με 35έτη - 1100ευρώ
Για να ενταχθείς τώρα στήν κατηγορία των μονοσυνταξίουχων (ΜΣ)του ΤΣΑΥ μπορείς , εφόσον είσαι ΝΑ και θα παρεις σύνταξη μόνο από το ΤΣΑΥ,
και όχι απο το Δημόσιο. Οι τιμές τότε ( 2003 ) ήταν περίπου 750ευρώ το εξάμηνο , τα χρήματα τα καταβάλει ο εργαζόμενος στο ΤΣΑΥ και δεν
εμπλέκεται η εργοδοσία μας. Η ένταξη στην κατηγορία των ΜΣ του ΤΣΑΥ σου εξασφαλίζει +50% αύξηση στην σύνταξη στις παραπάνω τιμές. Ως εδώ καλά , αλλά υπάρχει κάτι ακόμα, ο ασφαλισμένος που μπαίνει στους ΜΣ πρέπει να καταβάλει ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ την παραπάνω εισφορά απο το που έκανε εγγραφή στο ΤΣΑΥ , για μένα τότε, για 8 έτη αναδρομικά έβγαινε ένα ποσό 11.500 - 12.000ευρώ, εάν δε τα έδινες με δόσεις είχε και επιπλέον επιβάρυνση. Έαν τώρα θελήσεις κάποια στιγμή ,κατά την διάρκεια του ασφαλιστικού βίου , να βγείς από τους ΜΣ παίρνεις τα χρήματα που έχεις δώσει , πίσω αλλά ΑΤΟΚΑ.
Εγώ προσωπικά έκανα ιδιωτική ασφάλιση με βάση τα 1.500ευρω το χρόνο και για 25έτη, γλίτωσα τα αναδρομικά και σε περίπτωση θανάτου
η οικογένεια παίρνει ένα καλό ποσό. Ωστόσο η υπάρχει πάντα το ερωτηματικό της φερεγγυότητας, και έαν την διακόψεις πρί την λήξη μάλλον λιγότερα παίρνεις πίσω ( εάν πρίν τα 3 έτη τίποτα).

Υ.Γ
Εάν κάποιος έχει εργαστεί οπουδήποτε πρίν το 1993, αρκεί να είχε ασφαλίστει σε κάποιο ταμείο δεν ειναι ΝΑ και βρίσκεται σε
καλύτερη ασφαλιστική μοίρα , με τελείως διαφορετικές χρεώσεις στην περίπτωση που θελει να πάρει σύνταξη και από το δημόσιο
(εφόσον εργάζεται στο ΕΣΥ ) , Σάν ΝΑ μου ζήτησαν όταν διορίστηκα περίπου 300 ευρω κρατήσεις/μήνα για να πάρω σύνταξη και απο το δημόσιο.

Θεοδόσης Θεοδοσίου
Κ.Υ Χαλανδρίτσας – Αχαία
______________________________________________________________

...Λοιπόν συνάδελφοι, έτσι πρόχειρα και προσωρινά μέχρις ότου έχουμε μια ακριβέστερη πληροφόρηση, ότι μου είπαν τηλεφωνικά από το ΤΣΑΥ.
 Και παρ' όλο ότι θεωρώ σωστό την συμπερίληψη του θέματος - σύνταξη, στους συνδικαλιστικούς στόχους μας. (Νίκο)
 Η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας, π.χ. η δική μου 19μηνη, θα κόστιζε περί τα 4.000 €. Το ποσό εκπίπτει από την εφορία στο τέλος χρόνου.
 Η επιπρόσθετη συνεισφορά μας για αύξηση της σύνταξης, είναι γύρω στα 530 €, ανά εξάμηνο. Αναμένεται όμως ένας Νόμος από το Υπουργείο, όπως
 μου είπαν, και εξ άλλου το ποσόν αυτό είναι μεταβλητέο. Πάντως και όσον αφορά τα αναδρομικά επίσης είναι μη φορολογήσημα. Ολα αυτά βέβαια
 προφορικά.
 *επισυνάπτω διάφορα έγγραφα από την σελίδα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, η οποία δείχνει τελευταία... εν τω πτωχεύσει και αυτή...
________________________________________________________

Κατ’ αρχάς να συγχαρώ το συνάδελφο Zark για το θάρρος και την υπομονή του να επισκεφθεί την ίδια μέρα το ΤΣΑΥ και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Θα ήταν ενδιαφέρον να μας πει αν είχε πάρει κάποια φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να διατηρήσει την ηρεμία του πριν ξεκινήσει αυτή την Οδύσσεια ή/και τι αγωγή χρειάστηκε μετά το πέρας αυτής! Οι γνώσεις αυτές θα ήταν πολύ χρήσιμες τόσο για εμάς όσο και για τους ασθενείς μας στην αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων αναζήτησης, έγκυρων    , πληροφοριών από δημόσιες υπηρεσίες και ασφαλιστικούς οργανισμούς!

Όπως, όμως αναφέρει και ο ίδιος, οι πληροφορίες που συνέλλεξε μετακινούμενος «από γραφείον εις γραφείον» είχαν το χαρακτήρα «δεν ξέρω ακριβώς», «είναι αρμόδιο άλλο τμήμα» κλπ. Κι αν αυτό ισχύει στις υποτιθέμενες καθ’ ύλην  αρμόδιες υπηρεσίες, με τη φυσική παρουσία του ερωτώντα στο χώρο, φαντάσου τι έχει να τραβήξει αν παρουσιαστεί στο γραφείο προσωπικού του νοσοκομείου που θα υπάγεται κατά το διορισμό του και ζητήσει να έχει ασφάλιση ΤΣΑΥ και Δημόσιο! Οι αρμόδιοι του νοσοκομείου θα απαντήσουν: «θα ζητήσουμε διευκρινήσεις και πληροφορίες από το Υπουργείο ή/και το ΤΣΑΥ» οπότε καταλαβαίνετε τι θα συμβεί….

Πιστεύω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όπως του τα παρουσίασαν. Π.χ. κρατήσεις νεοδιοριζόμενου για δημόσιο μόνο για ΜΤΠΥ και Ταμείο Αρωγής;;;;;;
Θα αναφερθώ με παράδειγμα τον εαυτό μου. Ανήκω στη κατηγορία νέων ασφαλισμένων (μετά την 1-1-93) και δουλεύω ως επιμελητής - γιατρός στο ΕΣΥ από το 2002. Κατά την ανάληψη υπηρεσίας δεν ρωτήθηκα από γραφείο προσωπικού του νοσοκομείου σε ποιο ασφαλιστικό φορέα επιθυμώ να ασφαλιστώ, άρα υποθέτω είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στο ΤΣΑΥ, ούτε αν επιθυμώ να πληρώνω επιπλέον εισφορές για να λάβω σύνταξη και από το Δημόσιο. Απλά με ενημέρωσαν ότι για τα πρώτα 2 χρόνια υπάρχουν κάποιες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για εγγραφή στα ταμεία ΤΕΑΔΥ και ΜΤΠΥ. Πράγματι όσοι θα ξεκινήσετε τώρα εργασία στο ΕΣΥ θα δείτε στα έντυπα ανάλυσης αποδοχών για τα πρώτα 2 χρόνια (για το ΤΕΑΔΥ νομίζω είναι μόνο ο πρώτος χρόνος) σημαντικά ποσά κρατήσεων στην κατηγορία «ΜΤΠΥ εγγραφή» και «ΤΕΑΔΥ εγγραφή».

5 χρόνια μετά την έναρξη εργασίας μου στο ΕΣΥ αντιγράφω από το έντυπο ανάλυσης των τακτικών αποδοχών μου ότι υπάρχουν σημειωμένες κρατήσεις στις ακόλουθες κατηγορίες:
ΜΤΠΥ, ΤΠΔΥ, ΤΕΑΔΥ, ΦΜΥ, ΥΓ. ΠΕΡΙΘΑΛ., ΤΣΑΥ, ΤΣΑΥ ΕΙΣΦΟΡ., ΚΡΑΤΗΣΗ ΥΠΕΡ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΛΟΙΠΕΣ ΚΡΑΤ.
Παρατηρείτε ότι στις κατηγορίες ΜΤΠΥ, ΤΠΔΥ, ΤΕΑΔΥ, ΦΜΥ, ΚΡΑΤΗΣΗ ΥΠΕΡ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, υπάρχει αναφορά στη λέξη «Δημόσιο» και τον τελευταίο καιρό έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν ξέρω τι είναι αυτές οι κρατήσεις, αν είναι υποχρεωτικό να γίνονται και τι θα μου αποδώσουν στο μέλλον! Και το κυριότερο, κανείς δεν μπορεί να μου δώσει μια έγκυρη απάντηση!

Παραθέτω δύο έγγραφα που μου έστειλε ο καλός συνάδελφος κ. Πατρωνάκης. Το ένα αφορά επιστολή της Προέδρου του ΜΤΠΥ που αναλύει το ρόλο του ταμείου καθώς και το υποχρεωτικό της απόδοσης εισφορών σ’ αυτό για όλους τους νεοδιοριζόμενους και το δεύτερο έγγραφο αφορά δημοσίευμα του συναδέλφου κ. Βαρνάβα που αναδεικνύει τον παραλογισμό της υποχρεωτικής απόδοσης εισφορών στο ΜΤΠΥ που όμως για να αποδόσουν κάτι στον ασφαλισμένο στο μέλλον πρέπει να λάβει βεβαίωση από το Λογιστήριο του κράτους ότι λαμβάνει σύνταξη από το Δημόσιο. Και για να λαμβάνει σύνταξη από το Δημόσιο ένας γιατρός του ΕΣΥ που έχει ως κύριο ταμείο σύνταξης το ΤΣΑΥ, πρέπει να πληρώνει εισφορές που αγγίζουν το 30% των αποδοχών του! Άρα δεν πληρώνει για σύνταξη από δημόσιο, πληρώνει εισφορές υποχρεωτικά στο ΜΤΠΥ, στο τέλος δεν παίρνει σύνταξη από το δημόσιο και δεν παίρνει τίποτα (ή μήπως «παίρνει» κάτι που έχει σχέση με όργανα του σώματος του άνδρα; ) στο τέλος και από το ΜΤΠΥ! Οι Μηχανικοί του δημοσίου που ανήκουν στην ίδια κατηγορία φαίνεται, στο έγγραφο του κ. Βαρνάβα, να έχουν κινηθεί δικαστικά έναντι αυτού του παραλογισμού. Οι γιατροί, ως συνήθως, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Ίσως και να φταίει ότι η πλειονότητα των συναδέλφων (ή μήπως «συναδέλφων») που ασχολήθηκε με τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα ανήκει στην κατηγορία των παλαιών ασφαλισμένων που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα με πολύ καλύτερους όρους συγκριτικά με τους νέους ασφαλισμένους!

Επίσης κάτι που δεν έχει διευκρινιστεί είναι τι ισχύει με τις κρατήσεις κατά τη διάρκεια των χρόνων του αγροτικού και της ειδίκευσης μας αφού τότε δεν θεωρούμαστε γιατροί του ΕΣΥ (αν και νομίζω ότι σαν αγροτικός υπάγεσαι στο ΕΣΥ). Δεν θυμάμαι τι κρατήσεις είχαμε εκείνη την εποχή και δεν έχω κρατήσει κάποια σχετική ανάλυση αποδοχών από τότε. Μήπως μπορεί κάποιος συνάδελφος ειδικευόμενος ή/και αγροτικός να μας πει τι κρατήσεις γίνονται στις αποδοχές του;

« Τελευταία τροποποίηση: 3 Ιουνίου 2008, 08:06:33 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Ιουνίου 2008, 00:23:51
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Επίσης, για λόγους ευκολότερης πρόσβασης βάζω σε αυτό το post το κείμενο του κ. Βαρνάβα που επισύναψε χθες ο κ. Σκούφαλος:

Η Ασφάλιση των γιατρών που εργάζονται στο Δημόσιο
(τροποποιημένο κείμενο του Δ. Βαρνάβα –9ος/2004)

Στο νομοθετικό καθεστώς της ασφάλειας των γιατρών στο Δημόσιο, διαπιστώνει κανείς εξωφρενικά πράγματα. Πχ κάτι που αφορά τους περισσότερους γενικούς γιατρούς: Οι περισσότεροι γενικοί γιατροί είναι "νέοι ασφαλισμένοι" σύμφωνα με τον νόμο Σιούφα (2084/92) δηλ. έχουν πρωτοασφαλιστεί σε φορέα κύριας ασφάλισης μετά την 1-1-93. Ως εκ τούτου μπορούν να επιλέξουν μόνον έναν ασφαλιστικό φορέα (Δημόσιο ή ΤΣΑΥ –όχι και τα δύο μαζί). Όμως με μεταγενέστερο νόμο 2227/94 ειδικά για τους γιατρούς και μηχανικούς του Δημοσίου δεν μπορεί να είναι η ασφάλιση Δημοσίου αλλά του ΤΣΑΥ και ΤΣΥΜΕΔΕ αντίστοιχα, γιατί η ασφάληση παράλληλα και στο Δημόσιο και στο ΤΣΑΥ θα του κοστίσει ολόκληρο το μηνιάτικο. Εαν π.χ. κάποιος νέος ασφαλισμένος ρωτήσει τι πρέπει να πληρώνει, ώστε να έχει όπως οι παλιοί ασφαλισμένοι (έως 31-12-92) και συνταξιοδοτική ασφάλιση Δημοσίου, τότε του πέφτουν τα σαγόνια απ΄ την απάντηση που παίρνει: 30% των αποδοχών του. Δηλαδή πληρώνει και τα 3 μέρη της τριμερούς χρηματοδότησης στο ασφαλιστικό (6,63+13,37+10).
Πλην όμως υπάρχει ακόμη μία λούμπα που οι μηχανικοί έχουν κινήσει, ενώ εμείς (οι γιατροί) κοιμόμαστε. Αφορά στο Μετοχικό ταμείο. Αυτό το καλό Ταμείο κάνει κρατήσεις αδιακρίτως αν είσαι νέος ή παλιός ασφαλισμένος. Όταν όμως βγεις στη σύνταξη για να πάρεις μέρισμα του ΜΤΠΥ θα πρέπει να προσκομίσεις απαραίτητα βεβαίωση του Γενικού Λογιστηρίου ότι έχεις λάβει σύνταξη από το Δημόσιο. Άρα οι νέοι ασφαλισμένοι, αν είχαν μόνο ασφάλεια ΤΣΑΥ (πράγμα που κάνουν, αφού για να έχουν και του Δημοσίου έπρεπε να πληρώνουν 30%, όπως είπαμε), θα χάσουν το μέρισμα που πλήρωναν μία ζωή. Επ΄ αυτού έχει γνωμοδοτήσει ο κ. Κρεμαλής, καθηγητής ασφαλιστικού δικαίου στη Νομική Αθηνών και με βάση αυτή τη γνωμοδότηση προσέφυγαν οι μηχανικοί στο ΣτΕ.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Ιουνίου 2008, 17:07:43
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Αρχικά να ευχαριστήσω τον κ. Αργυρίου για την ιδέα του να βάλει σε post τα έγγραφα που έχω επισυνάψει γιατί διαβάζονται ευκολότερα.
Επισημαίνω ότι όσα αναφέρονται στο τέλος του πρώτου κειμένου σχετικά με τη σύνταξη και τις ασφαλιστικές εισφορές «Κατ’ αρχάς να συγχαρώ το συνάδελφο Zark….κλπ», αφορούν δική μου απάντηση σε εκείνη τη συζήτηση. Όμως όσα αναφέρω εκεί για τις κρατήσεις που μου γινόταν είναι λανθασμένα γιατί τότε πίστευα ότι οι κρατήσεις αυτές αφορούσαν νέο ασφαλισμένο (όπως είμαι) όμως τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν κρατήσεις για παλιό ασφαλισμένο.
Επίσης από το πρώτο κείμενο φαίνεται ότι δυστυχώς κανείς δεν μπόρεσε να βρει άκρη. Ο συνάδελφος πέρασε ένα πρωινό της ζωής του ανεβοκατεβαίνοντας ορόφους και γνωρίζοντας υπαλλήλους στα γραφεία του ΤΣΑΥ και του γενικού λογιστηρίου του κράτους και τελικά δεν βρήκε άκρη! Πάλι καλά που μπόρεσε και διατήρησε την ψυχική του υγεία μετά απ’ αυτή τη δοκιμασία.
Ένας συνάδελφος αναφέρει ότι το έτος 2003 οι κρατήσεις για μονοσυνταξιούχο ήταν 750€ το εξάμηνο. Άλλος συνάδελφος αναφέρει ότι το 2006 οι αντίστοιχες κρατήσεις ήταν 530€ ανά εξάμηνο. Να έχουν μειωθεί οι κρατήσεις με την πάροδο των χρόνων μου φαίνεται περίεργο. Να έχουν αυξηθεί το θεωρώ λογικότερο.
Επίσης θεωρώ σχεδόν αδύνατο αυτό που αναφέρει ο συνάδελφος ότι του είπαν στο γενικό λογιστήριο του κράτους. Δηλαδή 110€ παραπάνω κρατήσεις μας εξασφαλίζουν σύνταξη από το δημόσιο ύψους πάνω από 1000€.

Έφτιαξα ένα πίνακα με τις κρατήσεις και τις εργοδοτικές εισφορές συγκριτικά σε παλιό και νέα ασφαλισμένο για το ίδιο ποσό ακαθάριστων αποδοχών, για ευκολότερη σύγκριση. Υπενθυμίζω ότι αφορούν τις δικές μου αποδοχές με διαφορά ενός μήνα όταν με πέρασαν από το καθεστώς του παλιού ασφαλισμένου σ’ αυτό του νέου, άρα αναφέρονται σε ακριβώς τις ίδιες ακαθάριστες αποδοχές.

Κρατήσεις                       Παλιός ασφαλισμένος   Νέος ασφαλισμένος
ΤΣΑΥ Τακτ.                             177,60                        164,44
ΤΣΑΥ Πρόνοια                            2,93                          98,62
ΜΤΠΥ                                       81,66                         81,66
ΤΕΑΔΥ                                      56,49                         73,96
ΤΣΑΥ Πάγια Εισφ.                         2                                2
ΤΠΔΥ                                        68,50                            -
Κράτ. Δημοσίου                         123,61                           -
Υγειον. Περίθαλψη                       62,87                           -
ΦΜΥ                                         215,68                      238,96
ΤΣΑΥ Υγειον.                                 -                            62,87
Σύνολο                                      791,43                      722,51


Εργοδοτικές εισφορές   Παλιός ασφαλισμένος   Νέος ασφαλισμένος
ΤΕΑΔΥ                                        51,37                   73,96
ΤΣΑΥ Τακτ.                                205,82                  328,64
ΤΣΑΥ Υγειον.                                  -                       125,74
Σύνολο                                      257,19                   528,34

Υπενθυμίζω:
ΤΕΑΔΥ: Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (Με εξειδίκευση στα δομημένα ομόλογα....)
ΜΤΠΥ: Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων
ΤΠΔΥ: Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων
ΦΜΥ: Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών

19 Ιουνίου 2008, 00:41:05
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από το χθεσινό ενημερωτικό email του συναδέλφου κ. Βαρνάβα:
...
..............
Οι ασφαλισμένοι που θα συνταξιοδοτηθούν μόνο από το ΤΣΑΥ μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να ενταχθούν στην κατηγορία των μονοσυνταξιούχων υποβάλλοντας σχετική αίτηση. Οι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής καταβάλουν επιπλέον ασφάλιστρο ισόποσο με το 50% του εκάστοτε ασφάλιστρου κλάδου Σύνταξης του ασφαλισμένου μέχρι 31 /12/92 (Π.Α.) άνω της 5ετίας και λαμβάνουν σύνταξη αυξημένη κατά 50%, με τις προϋποθέσεις ότι: α) θα καταβάλλουν εισφορά μονοσυνταξιούχου με τις ανάλογες διαχρονικές αναπροσαρμογές και πρόσθετα τέλη αναδρομικά από 1 / 1 /80 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης όσοι έχουν ασφαλισθεί πριν από το 1980, ή από την ημερομηνία έναρξης των υποχρεώσεών τους όσοι έχουν ασφαλισθεί μετά την 1/1/1980. Ευνόητο είναι ότι θα συνεχίσουν να καταβάλουν την εισφορά αυτή, μέχρι τη διακοπή της ασφαλίσεώς τους. β) από την υποβολή της αίτησης θα παραμείνουν στην ασφάλιση του ΤΣΑΥ τόσο χρόνο όσος απαιτείται από τις διατάξεις του Ν. 1976/91. ( Για αιτήσεις που θα υποβληθούν το 2008 ο χρόνος παραμονής είναι τα δώδεκα (12) χρόνια).
...........................

Άραγε τί εννοείται με την τελευταία πρόταση:
....β) από την υποβολή της αίτησης θα παραμείνουν στην ασφάλιση του ΤΣΑΥ τόσο χρόνο όσος απαιτείται από τις διατάξεις του Ν. 1976/91. ( Για αιτήσεις που θα υποβληθούν το 2008 ο χρόνος παραμονής είναι τα δώδεκα (12) χρόνια).
Εννοείται ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει να είναι κανείς ασφαλισμένος στο ΤΣΑΥ για να πάρει σύνταξη;
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Ιουλίου 2008, 00:18:14 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Ιουνίου 2008, 08:52:29
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από το χθεσινό ενημερωτικό email του συναδέλφου κ. Βαρνάβα:

......
................
Οι Νέοι ασφαλισμένοι υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΤΣΑΥ. Εαν κάποιος θέλει να αποκτήσει και την ασφαλιση του Δημοσίου τότε θα πρέπει να υποβληθεί σε κρατήσεις οι οποίες ανέρχονται στο 30% των πάσης φύσεως αποδοχών του, διότι καταβάλλει τις εισφορές εργαζόμενου (6,67%), εργοδότη (13,33%) και κράτους (10%) της λεγόμενης τριμερούς χρηματοδότησης.
.......................


(Με νέους ασφαλισμένους ο κ. Βαρνάβας εννοεί αυτούς που πρωτοασφαλίστηκαν στο ΤΣΑΥ μετά την 1.1.1993).
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Ιουλίου 2008, 00:16:57 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Ιουνίου 2008, 08:58:06
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από το χθεσινό ενημερωτικό email του συναδέλφου κ. Βαρνάβα:


.....
...............
Επικρατεί κυκεώνας στις διατάξεις με τις οποίες γίνονται κρατήσεις των ασφαλιστικών ταμείων στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ο υπογράφων έκανε μιάν απόπειρα να καταρτίσει πίνακα με τις κρατήσεις στις οποίες υποβάλλονται Παλαιοί και Νέοι ασφαλισμένοι, δηλαδή οι πρό και οι μετά την 1-1-93, όταν άρχισε να ισχύει ο ασφαλιστικός νόμος Σιούφα. Σας τον επισυνάπτω. Επισήμανση τυχόν λαθών ή βελτιώσεων είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη.
............................


« Τελευταία τροποποίηση: 14 Ιουλίου 2008, 00:15:55 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Ιουλίου 2008, 00:13:57
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από το χθεσινό ενημερωτικό email του συναδέλφου κ. Βαρνάβα:

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) κάνει κρατήσεις αδιακρίτως σε Παλαιούς Ασφαλισμένους (ΠΑ) και Νέους Ασφαλισμένους (ΝΑ). Υπήρχε όμως σοβαρό ενδεχόμενο οι ΝΑ όταν συνταξιοδοτηθούν να μη μπορούν να εισπράττουν το μέρισμα που χορηγεί το ΜΤΠΥ. Ο λόγος αυτής της εμπλοκής ήταν ότι έμπαινε ως απαραίτητη προϋπόθεση χορήγησης μερίσματος η απονομή σύνταξης Δημοσίου από το Γενικό Λογιστήριο, πράγμα που δεν πρόκειται να συμβεί στους ΝΑ, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται αποκλειστικά από το ΤΣΑΥ.
Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν έντονες πιέσεις από τους Μηχανικούς οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια θέση με μας και υπήρχε ελπίδα διευθέτησης του ζητήματος.
Όντως, από απάντηση του ΜΤΠΥ σε ερώτημα του υπογράφοντος προκύπτει ότι το ζήτημα διευθετήθηκε οριστικά.

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Ιουλίου 2008, 00:52:44
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Από το χθεσινό ενημερωτικό email του συναδέλφου κ. Βαρνάβα:

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) κάνει κρατήσεις αδιακρίτως σε Παλαιούς Ασφαλισμένους (ΠΑ) και Νέους Ασφαλισμένους (ΝΑ). Υπήρχε όμως σοβαρό ενδεχόμενο οι ΝΑ όταν συνταξιοδοτηθούν να μη μπορούν να εισπράττουν το μέρισμα που χορηγεί το ΜΤΠΥ. Ο λόγος αυτής της εμπλοκής ήταν ότι έμπαινε ως απαραίτητη προϋπόθεση χορήγησης μερίσματος η απονομή σύνταξης Δημοσίου από το Γενικό Λογιστήριο, πράγμα που δεν πρόκειται να συμβεί στους ΝΑ, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται αποκλειστικά από το ΤΣΑΥ.
Όντως, από απάντηση του ΜΤΠΥ σε ερώτημα του υπογράφοντος προκύπτει ότι το ζήτημα διευθετήθηκε οριστικά.

Ξέρω ότι ο κ. Βαρνάβας είναι πολύ προσεκτικός όταν γράφει κάτι και σίγουρα το διασταυρώνει. Βλέπω όμως ότι στο έγγραφο που του έστειλε το ΜΤΠΥ γράφει : "Σύμφωνα με τα ανωτέρω, εφόσον οι νέοι ασφαλισμένοι νοσοκομειακοί γιατροί συμπληρώσουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία του ταμείου (ΠΔ 4222/1981 & Ν.3336/2005 ) προϋποθέσεις απονομής μερίσματος θα θεμελιώσουν δικαίωμα καταβολής αυτού".. Πουθενά δεν διευκρινίζει αν μέσα στις προϋποθέσεις απονομής μερίσματος είναι η απονομή σύνταξης από το Δημόσιο ή όχι. Το έγγραφο αναφέρει βέβαια βάσει του άρθρου 40. παράγραφος 1 του Π.Δ. 4222/1981 ποιες είναι οι χρονικές προϋποθέσεις προϋπηρεσίας για θεμελίωση δικαιώματος απονομής μερίσματος από το ΜΤΠΥ, όμως δε λέει τίποτα για τις προϋποθέσεις του Ν.3336/2005, τον οποίο νόμο αναφέρει στη συνέχεια. (Τον οποίο νόμο δεν γνωρίζω και δεν έχω στη διάθεσή μου).

Ένα δεύτερο ζήτημα που γεννάται είναι αν πρέπει να γίνονται κρατήσεις ΤΣΑΥ στις εφημερίες των νέων ασφαλισμένων. Είναι λογικό να γίνονται; Αν δείτε τον πίνακα που έχει φτιάξει ο κ. Βαρνάβας παραπάνω, δεν αναφέρει κρατήσεις ΤΣΑΥ στις αποδοχές από εφημερίες. Στο δικό μας νοσοκομείο όμως γίνονται. Δεν ξέρω τι έχουν να συμπληρώσουν άλλοι συνάδελφοι, νέοι ασφαλισμένοι, σε άλλα νοσοκομεία. Αφού οι εφημερίες ποικίλουν από γιατρό σε γιατρό κι ενδεχομένως από μήνα σε μήνα, πως θα βρεθεί άκρη στο τέλος, αν ποτέ φτάσουμε στο σημείο να πάρουμε μέρισμα από τα ταμεία αυτά; Λέτε να κρατάνε λογαριασμό τι έχουμε κρατήσεις ανά μήνα εφημεριών έχουμε πληρώσει όλα αυτά τα χρόνια; Άσε που διατηρώ αμφιβολίες αν πρέπει να γίνονται κρατήσεις στις εφημερίες για άλλες περιπτώσεις πλην του νόμιμου φόρου (γι' αυτό άλλωστε οι εφημερίες θεωρούνται ποσά που φορολογούνται αυτοτελώς στη φορολογική δήλωση και στην τελικά ανάλυση αποδοχών που παίρνουμε για να κάνουμε τη δήλωση στην εφορία)
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Ιουλίου 2008, 10:24:33 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

14 Ιουλίου 2008, 23:09:00
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Διαμαντή στείλε αν θες ένα email με τα ερωτήματα αυτά στον κ. Βαρνάβα. Το email του είναι:    varnava1@otenet.gr
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Ιουλίου 2008, 00:05:54
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Συζητούσα πρόσφατα με ένα συνάδελφο που είναι ελεύθερος επαγγελματίας και έχει σύμβαση και με το ΙΚΑ αλλά και με τον ΟΑΕΕ.

Μου είπε κάτι που δυσκολεύτηκα να το πιστέψω αλλά μου το επιβεβαίωσαν μετά και άλλοι δύο Γιατροί:

Μου είπε λοιπόν ότι του γίνονται κανονικές κρατήσεις για ΤΣΑΥ και από το ΙΚΑ αλλά και από τον ΟΑΕΕ χωρίς αυτό να συνεπάγεται υψηλότερη σύνταξη !

Θα το καταλάβαινα αν το κάθε ταμείο με το οποίο έχει σύμβαση ο συνάδελφος πλήρωνε ένα μέρος μόνο για τις κρατήσεις υπέρ του ΤΣΑΥ του συναδέλφου, έτσι ώστε τα χρήματα που πληρώνουν ΙΚΑ και ΟΑΕΕ μαζί να αντιστοιχούν στο συνολικό ποσό των κρατήσεων που πρέπει να γίνουν για το ΤΣΑΥ του συναδέλφου.

Οι κρατήσεις όμως στην περίπτωσή μας είναι κανονικές  και όχι μειωμένες με αποτέλεσμα να γίνονται συνολικά στον συνάδελφο διπλάσιες κρατήσεις υπέρ του ΤΣΑΥ χωρίς όμως κανένα αντίκρισμα στην σύνταξη που θα πάρει.
Αν τουλάχιστον συνεννοούνταν  ΙΚΑ και ΟΑΕΕ και το ένα πλήρωνε για την απλή σύνταξη και το άλλο για την σύνταξη μονοσυνταξιούχου…
Δεν γίνεται όμως ούτε αυτό.

Ο συνάδελφος ο οποίος τυχαίνει να είναι νέος ασφαλισμένος στο ΤΣΑΥ (μετά το 1993) μου είπε επίσης ότι οι παλιοί ασφαλισμένοι στο ΤΣΑΥ έχουν δικαίωμα με μια αίτηση στο μικρότερο από τα δύο ταμεία ( στην περίπτωση μας στον ΟΑΕΕ ), να ζητήσουν να μη τους γίνονται κρατήσεις υπέρ του ΤΣΑΥ στο μισθό τους αλλά να τα παίρνουν αυτά τα λεφτά ως προσαύξηση του μισθού τους από τον ΟΑΕΕ. Αυτό το δικαίωμα όμως δεν το έχουν οι νέοι ασφαλισμένοι στο ΤΣΑΥ.

Μήπως θα έπρεπε να επιληφθούμε του θέματος συνδικαλιστικά;
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Σεπτεμβρίου 2008, 15:13:28
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το σωστό και λογικό βέβαια, είναι τα λογιστικά του ΤΣΑΥ να τα κρατούν οι ίδιοι οι υπάλληλοί του οι οποίοι πληρώνονται για αυτό.
Προφανώς όμως αδυνατούν να το πράξουν αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι εδώ και μερικά χρόνια το ΤΣΑΥ έχει σταματήσει
να κάνει ετήσιους οικονομικούς ισολογισμούς!
Για αυτό το λόγο μου φάνηκε ενδιαφέρον, και ίσως ελπιδοφόρο, το παρακάτω άρθρο:


29/08/2008
Λογιστικές εταιρείες σε νοσοκομεία, ΟΤΑ, Ταμεία (ΕΘΝΟΣ)
 
Λογιστικές εταιρείες μπαίνουν σε νοσοκομεία, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν πλήρες λογιστικό πληροφοριακό σύστημα και αναλαμβάνουν την τήρηση των βιβλίων τους.

Στις περιπτώσεις των νοσοκομείων, τα ιδιωτικά λογιστικά γραφεία θα έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν και να παρακολουθούν και τη διάθεση και διακίνηση του ιατροφαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού κατά κλινική και κατά ασθενή. Τα παραπάνω προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και στο οποίο υπάρχουν διατάξεις για τον έλεγχο των δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και για την κατάργηση περίπου 200 ειδικών λογαριασμών.

Οπως έχουμε αναφέρει, οι οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα υποχρεούνται πλέον να καταρτίζουν και να υποβάλλουν στη Διυπουργική Επιτροπή Φορέων επιχειρησιακά σχέδια, προϋπολογισμούς και απολογισμούς.

Ομως στους οργανισμούς που δεν διαθέτουν οργανωμένο πληροφοριακό σύστημα και λογιστή ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα πρόσληψης εξωτερικών συνεργατών (λογιστικών γραφείων) που πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις.
 


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Σεπτεμβρίου 2008, 17:01:49 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Οκτωβρίου 2008, 13:32:41
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το νέο ταμείο μας λέγεται Ε.Τ.Α.Α. (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων).
Στο τοπικό παράρτημα ΚΑΒΑΛΑΣ του παλιου ΤΣΑΥ ήρθε και η σφραγίδα του Ε.Τ.Α.Α. αλλά δεν ξέρουν τίποτε παραπάνω !

Παραθέτω σχετικά link που βρήκα από ένα γρήγορο ψάξιμο στο internet:

 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Οκτωβρίου 2008, 23:12:52 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Οκτωβρίου 2008, 15:53:06
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το νέο ταμείο μας λέγεται Ε.Τ.Α.Α. (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων).

Στο οποίο θα υπάγονται και οι "ανεξάρτητα" απασχολούμενοι (και διοριζόμενοι) στο ΕΣΥ και ευρύτερο δημόσιο τομέα;
Ουάου! Ευρηματικό!
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Οκτωβρίου 2008, 23:13:22 από Argirios Argiriou »

2 Οκτωβρίου 2008, 23:10:11
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το νέο ταμείο μας λέγεται Ε.Τ.Α.Α. (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων).

Στο οποίο θα υπάγονται και οι "ανεξάρτητα" απασχολούμενοι (και διοριζόμενοι) στο ΕΣΥ και ευρύτερο δημόσιο τομέα;
Ουάου! Ευρηματικό!

Και εγώ το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι το όνομα δεν είναι ιδιαίτερα εύστοχο.
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Οκτωβρίου 2008, 23:13:46 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
19818 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Οκτωβρίου 2010, 12:24:29
από Gatekeeper
200 Απαντήσεις
164505 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Ιουνίου 2019, 13:25:37
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
12057 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Ιανουαρίου 2018, 07:09:26
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
14108 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Μαΐου 2019, 00:28:04
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
18946 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Οκτωβρίου 2019, 07:53:22
από Argirios Argiriou