Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 00:53:12

Αποστολέας Θέμα: Ανακαλύφθηκε τρόπος πρόβλεψης των αποβολών  (Αναγνώστηκε 2591 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

7 Ιουλίου 2011, 23:13:43
Αναγνώστηκε 2591 φορές
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ελπίδα σε χιλιάδες εγκύους, φέρνει η επινόηση από επιστήμονες ενός τρόπου πρόβλεψης με εκπληκτική ακρίβεια των κυήσεων που παρουσιάζουν πολύ υψηλό κίνδυνο για αποβολή, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να επικεντρωθούν οι προσπάθειες των ιατρών στη διάσωση των εμβρύων που κινδυνεύουν.

Ειδικότερα, η δρ Κάλτουμ Άνταμ, ερευνήτρια στο Νοσοκομείο St Mary’s, στο Μάντσεστερ, είπε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας, το οποίο διεξάγεται στη Στοκχόλμη, ότι το 20% των κυήσεων επιπλέκονται από συμπτώματα αποβολής.

Από αυτές τις κυήσεις, ποσοστό έως 20% καταλήγουν τελικά σε αποβολή.

Εξήγησε περαιτέρω πως “έως τώρα, όμως, δεν είχαμε τρόπο να προβλέπουμε ποιες επαπειλούμενες αποβολές θα έχουν τελικά ως επακόλουθο την απώλεια του μωρού, με συνέπεια να μην μπορούμε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες για διάσωση της κυήσεως σε εκείνες τις γυναίκες που όντως κινδύνευαν.”

Αυτό είχε ως επακόλουθο, όλες οι έγκυοι με απειλητικά συμπτώματα να υποβάλλονται σε αχρείαστες και μερικές φορές επιζήμιες παρεμβάσεις, όπως οι αχρείαστες εξετάσεις αίματος και τα υπερηχογραφήματα, η νοσηλεία στο νοσοκομείο, η παραμονή στο κρεβάτι, η χαμηλή δόση ασπιρίνης και η υποκατάσταση προγεστερόνης.”

Κατά τη διάρκεια των ερευνών τους, η δρ. Άνταμ και οι συνεργάτες της, παρακολούθησαν μεταξύ 2009 και 2010, 112 γυναίκες με συμπτώματα επαπειλούμενης αποβολής, οι οποίες όταν τα πρωτοεκδήλωσαν διήνυαν την 6η έως 10η εβδομάδα της κυήσεως.

Κάθε εθελόντρια συμμετείχε στην μελέτη επί 5 εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων υποβαλλόταν σε υπερηχογραφήματα, εβδομαδιαία καταγραφή του πόνου και της αιμορραγία, και εβδομαδιαία μέτρηση των επιπέδων δύο ορμονών στο αίμα της: της προγεστερόνης και της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG).

Άλλες από τις εθελόντριες τελικά απέβαλλαν, και άλλες όχι.

Αφού οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από τις πρώτες εγκύους που εντάχθηκαν στη μελέτη τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως έξι παράγοντες ήταν αυτοί που επηρέαζαν περισσότερο τον κίνδυνο αποβολής:

-Το ιστορικό υπογονιμότητας

-Τα επίπεδα των δύο ορμονών

-Το μήκος του εμβρύου, η σοβαρότητα της αιμορραγίας και η ηλικία του εμβρύου.

Μεμονωμένοι, οι παράγοντες αυτοί δεν μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια τον κίνδυνο αποβολής, αλλά όταν οι ερευνητές συνδύασαν δύο από αυτούς – την σοβαρότητα της αιμορραγίας και τα επίπεδα της hCG – δημιούργησαν έναν Δείκτη Βιωσιμότητας της Κυήσεως (PVI), ο οποίος στις επόμενες εθελόντριες προέβλεψε με πολύ μεγάλη ακρίβεια ποιες κινδύνευαν στ’ αλήθεια να χάσουν τα μωρά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η δρ Άνταμ, ο PVI προέβλεψε με ακρίβεια 94% ποιες κυήσεις θα ολοκληρώνονταν και με ακρίβεια 77% ποιες θα κατέληγαν σε αποβολή.


Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
10 Απαντήσεις
8179 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Μαρτίου 2015, 13:12:57
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
10858 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Ιανουαρίου 2017, 10:25:21
από GirousisN
6 Απαντήσεις
4785 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Ιουνίου 2017, 12:11:44
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
2 Απαντήσεις
2331 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Αυγούστου 2017, 06:47:28
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
8823 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Οκτωβρίου 2020, 13:28:12
από Argirios Argiriou