ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Ναρκωτικά.

(1/4) > >>

Argirios Argiriou:
Ναρκωτικά (σε αυτή την ενότητα αναφερόμαστε σε όλες τις υπόλοιπες ναρκωτικές ουσίες εκτός του τσιγάρου και του αλκοόλ για τα οποία έχουμε ξεχωριστές ενότητες σε αυτό το φόρουμ λόγω του ειδικού τους βάρους στην κοινωνία).

Argirios Argiriou:
Ελευθεροτυπία, 20/07/2011.

Ναρκωτικά: στο ράφι οι εξαγγελίες αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς
Σκοντάφτει η χορήγηση υποκατάστατων
Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗ

«Χαμένοι στη μετάφραση» ή «Ξανανακαλύπτοντας την Αμερική» θα μπορούσαν να είναι οι τίτλοι στο ζήτημα της στοιχειώδους αντιμετώπισης της εξάρτησης από τα ναρκωτικά και των επιπτώσεών της στην Ελλάδα, στην οποία, σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), οι προβληματικοί και όχι περιστασιακοί χρήστες ηρωίνης, της κύριας ουσίας κατάχρησης στη χώρα, φτάνουν έως και τους 27.000 ή αλλιώς περί τα 2,6 άτομα στα χίλια. Στην Ευρώπη -υπό το βάρος του 1,5 εκατομμυρίου χρηστών οπιοειδών- εδώ και 20 χρόνια η τάση μείωσης της βλάβης προς τους χρήστες, αλλά και των επιπτώσεων προς την κοινωνία (δημόσια υγεία - AIDS - εγκληματικότητα) έχει γίνει δεσπόζουσα.

Ετσι έρχεται στο προσκήνιο την υποκατάσταση με χορήγηση ή και συνταγογράφηση ουσιών, όπως η βουπρενορφίνη ή η μεθαδόνη. Στην Ελλάδα όμως ακόμη και η ίδρυση ειδικών υγιειονομικών μονάδων σε νοσοκομεία -τα πλέον αρμόδια να αντιμετωπίσουν μια νόσο- συναντά λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και ανάλογων επιχειρημάτων, αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τις γειτονιές, ακόμα και στην πρωτεύουσα.

17 μονάδες

Η εξαγγελία του υπουργού Υγείας για ίδρυση 17 νοσοκομειακών μονάδων έχει σκοντάψει εδώ και 9 μήνες. Τώρα γίνεται λόγος για μικρές μονάδες που θα αναλάβουν με «διαίρεση της κοινωνικής ευθύνης» μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το βάρος που τους αναλογεί για την περιοχή τους. Ζητείται δε από τους μεγάλους δήμους να απαντήσουν σε 5 ημέρες σχετικά με τις ανάγκες του πληθυσμού τους για μείωση της βλάβης! Ιδωμεν. Ωστόσο και η εξαγγελία της περασμένης εβδομάδας, ότι το υπουργείο θα έρθει σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) για παροχή συνταγογραφούμενων υποκατάστατων από φαρμακεία (δηλαδή στην πραγματικότητα εξήγγειλε ότι προχωρά την ελεγχόμενη συνταγογράφηση), φαντάζει με τις σημερινές συνθήκες εξωπραγματική.

Ηδη ο ΠΦΣ που δεν έχει ενημερωθεί επίσημα εκφράζει αντιρρήσεις, αφού δεν γνωρίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους ασφαλείας εφαρμογής του μέτρου και παραπέμπει στην παροχή υποκατάστατων από φαρμακεία του ΙΚΑ ή των νοσοκομείων. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αντ. Δημόπουλος μιλά για «καταφυγή» σε ειδικά πιστοποιημένα φαρμακεία, μόνο σε περιοχές που δεν καλύπτονται από κάποια υγιειονομική μονάδα, ενώ ο υπουργός ρητά μίλησε για Αττική και Θεσσαλονίκη.

Σίγουρα τα διάφορα κράτη κάνουν από χρόνια τους πειραματισμούς τους για την καλύτερη εφαρμογή της μείωσης της βλάβης μέσω της υποκατάστασης έως την «ουσιαστικότερη» αντιμετώπιση του πολυπαραγοντικού κοινωνικού προβλήματος. Οπως σημειώνει η Μανίνα Τερζίδου, επιστημονική υπεύθυνη στο ΕΚΤΕΠΝ, άλλες χώρες επικεντρώνονται στη χορήγηση από νοσοκομεία ή ειδικές μονάδες, άλλες κάνουν χρήση και της ελεγχόμενης συνταγογράφησης από εντεταλμένους ιατρούς, άλλες έχουν εμπλέξει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, άλλες παρέχουν έντονη ψυχοκοινωνική στήριξη, «αλλά κάτι κάνουν και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται ευρύτατα η υποκατάσταση». Σύμφωνα με την ετήσια ευρωπαϊκή έκθεση του 2010, οι υπηρεσίες υποκατάστασης δέχονται 650.000 ανθρώπους.

Οι πολίτες

Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα η προβληματική χρήση αφορά κυρίως την ηρωίνη, συνεχίζει η κ. Τερζίδου μιλώντας στην «Ε», αλλά και με δεδομένο ότι έχουμε πανάκριβες μονάδες που κατέληξαν να κάνουν μόνο χορήγηση ή υποκατάσταση και η ελεγχόμενη συνταγογράφηση θα μπορούσε να δώσει μια λύση. Αναφερόμενη στις αντιδράσεις προς τη δημιουργία μονάδων υποκατάστασης στα νοσοκομεία υπογραμμίζει πως «δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν οι πολίτες για το ποιες ασθένειες θα θεραπεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής τους. Αύριο τι θα πουν, δεν θέλουμε να θεραπεύεται ο διαβήτης ή το AIDS;».

Στην Ευρώπη ισχύουν δύο κατευθύνσεις στην παροχή υπηρεσιών υποκατάστασης, η οποία αποτελεί στοιχείο ενός ευρέος φάσματος αντιδράσεων απέναντι στο πρόβλημα της κατάχρησης ναρκωτικών, που περιλαμβάνει βέβαια και τη θεραπεία χωρίς χορήγηση υποκαταστάτων. Η κατεύθυνση της συντήρησης, δηλαδή ο εφοδιασμός του χρήστη με επαρκή ποσότητα της ουσίας προκειμένου να ελαττωθεί η επιβλαβής συμπεριφορά, ή η αποτοξίνωση -ο σταδιακός περιορισμός της ποσότητας του υποκατάστατου μέχρι το μηδενισμό του. Και αυτό πραγματοποιείται αναλόγως με ή χωρίς ψυχοκοινωνική υποστήριξη, που παρέχεται όχι υποχρεωτικά στο ίδιο σημείο με τη χορήγηση υποκατάστατου.

Η κ. Τερζίδου υπενθυμίζει πως σε περσινή έρευνα του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας, σε σύνολο 275 χρηστών που προσεγγίστηκαν στο δρόμο, οι 235 δεν ήταν ενταγμένοι σε κανένα πρόγραμμα και μόλις 22 σχετίζονταν με τον ΟΚΑΝΑ. Αυτό αποδεικνύει πως η κοινωνική όχληση προκύπτει από τους «αδέσποτους» της πιάτσας. Η ίδια διευκρινίζει δε πως δεν αποτελεί μόνο ευθύνη των ελλιπών αριθμητικά και υπερδιογκωμένων υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, αλλά είναι και η πανευρωπαϊκή τάση των χρηστών να μην καταφεύγουν στις υπηρεσίες στήριξης. *


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δε φθάνει που οι χρήστες ναρκωτικών έχουν να παλέψουν με το αρρωστημένο πάθος τους, η κρίση τους οδηγεί όλο και πιο βαθιά στα μονοπάτια του θανάτου καθώς οι δομές υποστήριξής τους μειώνονται ελλείψει χρημάτων, ενώ καταφεύγουν και σε φθηνά ναρκωτικά που κάνουν πλέον θραύση στις πιάτσες.
 

 
Η οικονομική κρίση φαίνεται να έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση του προβλήματος των ναρκωτικών καθώς σύμφωνα με τα μέλη του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) μέσα στην τελευταία τριετία, η ανεργία και η σημαντική μείωση των εισοδημάτων έχουν οδηγήσει όχι μόνο σε «έκρηξη» του αριθμού των αστέγων, των αυτοχειριών και των ψυχικών νοσημάτων, αλλά και σε αύξηση των χρηστών νόμιμων και παράνομων ουσιών, οι οποίοι μάλιστα πολλές φορές στερούμενοι χρημάτων κάνουν χρήση φθηνών, επικίνδυνων ναρκωτικών.
 
Και για του λόγου του αληθές οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται πλέον μπροστά σε ένα νέο κυνήγι ενός νέου πάμφθηνου ναρκωτικού που σαρώνει τις μαύρες πιάτσες. Πλέον γίνεται ανάρπαστη μία νέα ουσία, η «σίσα», το κόστος για κάθε δόση της οποίας ξεκινά από μόλις 2-3 ευρώ. Η ουσία, έχει βάση την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, καταναλώνεται κυρίως με κάπνισμα ή ενέσιμα, είναι διεγερτική και προκαλεί επιθετικότητα, ενώ όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι μεν οικονομικότερη, αλλά πολύ πιο επικίνδυνη για τη ζωή του χρήστη.
 
«Σήμερα μία σειρά από παράγοντες έχουν δημιουργήσει ένα νέο, ζοφερό σκηνικό σε σχέση με τη χρήση ουσιών και επιδεινώνουν την κατάσταση των εξαρτημένων» υπογράμμισε ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, κ. Χ.Πουλόπουλος, κατά τη διάρκεια απολογιστικής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε με θέμα: «Κρίση και Εξάρτηση: αδιέξοδα και προοπτικές».
 
Η κρίση, άλλωστε, φαίνεται να έχει αυξήσει και τον αριθμό των εξαρτημένων που διαβιούν στο δρόμο, όσων πάσχουν από ηπατίτιδα, αλλά και τον αριθμό όσων αποκτούν και άλλες εξαρτήσεις όπως ο αλκοολισμός, ενώ ευθύνεται και για τον οκταπλασιασμό των κρουσμάτων ΗIV. Περισσότεροι από 6 στους 10 απ’ όσους αναζήτησαν βοήθεια στο ΚΕΘΕΑ, επίσης, δηλώνουν άνεργοι.
 
Και μπορεί η κρίση να δημιούργησε νέες ανάγκες στον πληθυσμό των χρηστών και στις οικογένειές τους, το ΚΕΘΕΑ και οι άλλοι φορείς απεξάρτησης και κοινωνικής φροντίδας όμως όχι μόνο δεν υποστηρίχθηκαν προκειμένου να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους, αλλά αντίθετα βρέθηκαν να έχουν στα Ταμεία τους κονδύλια μειωμένα κατά 21% σε σχέση με το 2009.
 
Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ έκρουσαν τον «κώδωνα του κινδύνου» επισημαίνοντας ότι την ώρα που ο φορέας εξυπηρέτησε περί τα 20.000 άτομα μέσα στο 2011, εξακολουθεί να «λειτουργεί στον όριο των οικονομικών αντοχών του», με τις τελευταίες προσλήψεις να έχουν γίνει το 2006 και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ναρκωτικά, το οποίο είχε εκπονηθεί πριν από δύο χρόνια, να έχει μείνει στα χαρτιά…
 
Με βάση αυτή την πραγματικότητα το ΚΕΘΕΑ ανακοίνωσε τη δημιουργία νέων μονάδων, χάρη στην αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ιδιωτικών επιχορηγήσεων. Ειδικότερα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» το Κέντρο προχωράει μέσα στο 2012 στη δημιουργία Κέντρου Άμεσης Πρόσβασης στην Αθήνα και δύο κινητών μονάδων street-work σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με στόχο την πολύπλευρη υποστήριξη εξαρτημένων που βρίσκονται το δρόμο.
 
Παράλληλα- πάλι μέσω ΕΣΠΑ -δρομολογεί τη δημιουργία και επτά  Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας για την υποστήριξη και κοινωνική ένταξη ατόμων κάθε ηλικίας με πρόβλημα χρήσης ουσιών και ψυχιατρικά προβλήματα.

Argirios Argiriou:
20-05-2013  Health Daily.

GUARDIAN: ΠΡΩΤΟ ΣΕ ΕΠΙΛΟΓΗ
ΤΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ «SHISHA»

Στους τοξικομανείς της Αθήνας.

Πρώτο σε επιλογή ανάμεσα στους τοξικομανείς της Αθήνας εξαιτίας
της πρωτοφανούς χαμηλής τιμής του φαίνεται να είναι το συνθετικό
ναρκωτικό «shisha», σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian. Το
εν λόγω ναρκωτικό, το οποίο αποκαλείται ως «η κοκαΐνη των φτωχών»,
παρασκευάζεται από κρυσταλλική μεταμφεταμίνη, αμφεταμίνες, αλλά και
υγρά μπαταρίας, σαμπουάν ακόμη και λάδια μηχανής. Το «shisha» θεωρείται
ιδιαίτερα επικίνδυνο. Όπως αναφέρει ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος,
επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ: «το «shisha» συμβολίζει τον κατήφορο στον οποίο
οδήγησε την Ελλάδα η οικονομική κρίση και η ανεργία.
Όπως δήλωσε στον Guardian είναι το «ναρκωτικό της λιτότητας», η απάντηση
των εμπόρων στους ναρκομανείς που δεν έχουν πλέον χρήματα να αγοράσουν
τη δόση τους και δεν μπορούν ούτε να πλησιάσουν τις τιμές για μια δόση
κοκαΐνης ή ηρωίνης.
«Η απελπισία οδηγεί πολλές ναρκομανείς γυναίκες να εκδίδονται και να
δέχονται να κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικά για να βρουν χρήματα»
επισημαίνει η Ελένη Μαρίνη, ψυχολόγος στο ίδιο κέντρο απεξάρτησης.

Argirios Argiriou:
30/05/2015 Καθημερινή.

Οι συμβουλές που έδιναν προ 20-30 ετών (ανήσυχοι) οι γονείς στα παιδιά τους, προκειμένου να τα ενημερώσουν για τους κινδύνους των ναρκωτικών, ηχούν σήμερα «παρωχημένες». Η κρίση με τους κλυδωνισμούς που επέφερε στους κόλπους της κοινωνίας και της οικογένειας, η εκτενής χρήση του Διαδικτύου, η παγκοσμιοποίηση της αγοράς, αλλά και νέες τάσεις διαμόρφωσαν ένα διαφορετικό τοπίο στις εξαρτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η κάνναβη γίνεται ολοένα και πιο «δημοφιλής», οι ψυχοδραστικές ουσίες πολλαπλασιάζονται, ενώ οι ουσιοεξαρτώμενοι στην Ελλάδα φαίνεται ότι δοκιμάζουν «λίγο απ’ όλα».

Σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα του ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής) όσον αφορά τις συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία των μαθητών - εφήβων, το ποσοστό των εφήβων που έχουν κάνει χρήση κάνναβης σε ηλικία 15 ετών στη χώρα μας αυξάνεται. Συγκεκριμένα, 9,6% των ερωτηθέντων το 2014 έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Εν προκειμένω, υπερτερούν τα αγόρια, τα οποία αναφέρουν «πρόσφατη χρήση και επαναληπτική». Υψηλότερα είναι τα ποσοστά στα δύο αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η αυξητική τάση έχει διαφανεί από τα προηγούμενα χρόνια: το 2010 ήταν 7%, ενώ το 2006 ήταν 3,7%.

Η «στροφή» στην κάνναβη έχει ως συνέπεια εδώ και περίπου πέντε χρόνια να προσέρχονται στις θεραπευτικές δομές έφηβοι και ενήλικες με αίτημα την απεξάρτηση από αυτή την ουσία, όπως αναφέρουν επιστημονικοί υπεύθυνοι στο ΚΕΘΕΑ και το 18 ΑΝΩ. «Η ανοχή που έχει αναπτύξει η κοινωνία έναντι της κάνναβης, αλλά και η προσβασιμότητα στην εν λόγω ουσία είναι μερικοί εκ των παραγόντων που έχουν οδηγήσει στην εν λόγω στροφή» σχολιάζει στην «Κ» ο δρ Βασίλης Γκιτάκος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ.

«Αμοιρη» ευθυνών, βέβαια, δεν είναι η κοινωνική πραγματικότητα, καθώς «οι συνθήκες που προτρέπουν τους ανθρώπους στη “φυγή” αυξάνονται, ενθαρρύνοντας έτσι την εκτεταμένη χρήση ουσιών» σχολιάζει ο ίδιος. Υπό το ίδιο πρίσμα ερμηνεύεται και η μεγαλύτερη ηλικία, κατά την οποία αποφασίζουν σήμερα την έναρξη θεραπείας οι χρήστες.

«Το προφίλ των χρηστών κάνναβης, ωστόσο, διαφέρει κατά κανόνα» προσθέτει, «πρόκειται για εργαζόμενους με οικογένεια και κοινωνικό κύκλο, εξ ου και ενδείκνυνται γι’ αυτούς οι ανοικτές θεραπευτικές δομές». Αναφορικά με τους έφηβους χρήστες, «η εξάρτησή τους από την κάνναβη θυμίζει εκείνη από την ηρωίνη, υπό την έννοια ότι το στοιχείο της βίας είναι πολύ έντονο» σχολιάζει ο κ. Δημήτρης Υφαντής από το 18 ΑΝΩ - «πρόκειται για αυτοκαστροφική βία εναντίον του εαυτού τους».

H νέα αυτή πραγματικότητα ήταν ένας από τους λόγους που συσπείρωσαν τους εργαζόμενους στους δύο φορείς κατά της οργάνωσης του «Φεστιβάλ Κάνναβης», αρχές Μαΐου στην Αθήνα.

«Ως εργαζόμενοι/ες στην πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική ένταξη εξαρτημένων ανθρώπων αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε όχι την απελευθέρωση κάποιας ψυχοδραστικής ουσίας, αλλά την απελευθέρωση της ανθρώπινης ουσίας, της δημιουργικότητας, της αυτοεκτίμησης, της διάθεσης για ζωή, των δυνατοτήτων αναζήτησης νέων οριζόντων χειραφέτησης» επισήμαναν στην επιστολή διαμαρτυρίας τους.

Στο νέο τοπίο στη χρήση των ναρκωτικών σημαντικό ρόλο παίζει και η τιμή. Αυτό αποτελεί αναμφισβήτητα ένα «δέλεαρ» για την κάνναβη, ωστόσο στην αγορά - διαδικτυακή ή μη- υπάρχουν και πολύ φθηνότερα «προϊόντα». Το «σίσα», το ναρκωτικό των φτωχών, πωλείται έναντι 3 ή 4 ευρώ, αλλά η χρήση του επιφέρει τη συντομότερη κατάληξη, με συνέπεια να μη φθάνουν καν οι χρήστες στο στάδιο να ζητήσουν βοήθεια...

Παράλληλα, φαινόμενο αποτελεί η εμφάνιση συνεχώς νέων ψυχοδραστικών ουσιών στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ε.Ε., που συνήθως παρασκευάζονται μαζικά σε χώρες εκτός Ε.Ε. και διανέμονται εν συνεχεία μέσω Ιντερνετ. Μόνο το 2013 αναφέρθηκαν 81 νέες τέτοιες ουσίες, 74 το 2012, 49 το 2011 και 41 το 2010. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι καταγεγραμμένες ως παράνομες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διωχθούν» σημειώνει ο δρ Γκιτάκος.

Σε κάθε περίπτωση, οι ουσιοεξαρτώμενοι στην Ελλάδα φαίνεται ότι δοκιμάζουν «λίγο απ’ όλα». Σε ποσοστό 71,7% είναι πολυχρήστες, συνδυάζοντας ηρωίνη με οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στην αγορά. «Ελλείψει χρημάτων, δεν έχουν επιλογές, αναμειγνύουν χημικές ουσίες, ακόμα και διαφορετικής φύσεως, κατασταλτικές με ανασταλτικές για παράδειγμα» καταλήγει ο κ. Υφαντής.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση