Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

e-diagnosis -Ηλεκτρονική Έκδοση Παραπεμπτικών -Σχόλια/Οδηγίες

<< < (139/187) > >>

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤι είναι το Αντιπηκτικό Λύκου;

Γράφεται μέσω της e-syntagografisi ;

--- Τέλος παράθεσης ---

Το αντιπηκτικό λύκου (κάπως παραπλανητικά ονομαζόμενο αφού δεν είναι ούτε αντιπηκτικό, αφού έχει προπηκτική δράση, ούτε του λύκου αποκλειστικώς, αφού παρότι απαντάται στον ΣΕΛ σε πιο αυξημένα ποσοστά, ανιχνεύεται σε πληθώρα άλλων περιπτώσεων) είναι μία ανοσοσφαιρίνη που αλληλεπιδρά με τα φωσφολιπιδια των μεμβρανών παρατείνοντας τον APTT. Δεν έχει ιδιαίτερη διαγνωστική αξία.
Γενικά, παράταση του ΑPTT και κλινικά διαπιστωμένη θρόμβωση χρήζει ελέγχου για αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (έλεγχος αντικαρδιολιπινικών και αντι-β2GPI αντισωμάτων τουλάχιστον τάξης Μ).
Δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Δυστυχώς δεν καλύπτονται ούτε και τα αντικαρδιολιπινικά και αντι-β2GPI (που θα έπρεπε).

Argirios Argiriou:
Χθες έμαθα και πως παραγγέλνουμε αιματολογικό έλεγχο για να μάθουμε εάν κάποιος ασθενής πάσχει από G6PD :

Πάμε το e-syntagografisi στα βιοχημικά 1 και ψάχνουμε το " G 6 PD - Γλυκοζο 6 φωσφορική δεϋδρογενάση - Φωσφατάση - 6 - φωσφορικής γλυκόζης (συκώτι ).
Έχει κωδικό στο e-dapi 130000176 και αξία μονάδας 11,89 €.

( Εναλλακτικά αν ανοίξει κανείς την κατηγορία 1 είναι από τα πρώτα που εμφανίζονται. Άλλος τρόπος είναι: Στα βιοχημικά 1. Χτυπώ G 6 (δηλαδή G κενό 6).).

Argirios Argiriou:
Πώς παραγγέλνουμε  υπερηχογράφημα triplex αν υποψιαζόμαστε Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ( ΕΒΦΘ ) [ = deep venous thrombosis, DVT ];

Τότε πάμε στο e-diagnosis στην παράγραφο που γράφει Triplex Αγγείων, και επιλέγουμε τον κωδικό e-dapi  500000049

που στην περιγραφή γράφει: TRIPLEX: Υπερηχητική φλεβογραφία κάτω άκρων έγχρωμο ( Έγχρωμη υπερηχητική αγγειογραφία φλεβών ).

Αν γίνει μέσω ΕΟΠΥΥ κοστίζει συνολικά 73,37 € και η συμμετοχή του ασθενούς είναι το 15% αυτού δηλαδή 11,01 €.

Σαν διάγνωση μπορεί ίσως να γράψει κανείς R22.4 Εντοπισμένο οίδημα, μάζα και όζος του κάτω άκρου.

( Για όσους βέβαια ξέρουν και έχουν και στην διάθεση τους ένα ασπρόμαυρο υπερηχογράφο μπορούν να πάρουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες με την βοήθεια του Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ).

Αν υποψιαστούμε ΕΒΦΘ δεν πρέπει να αργοπορούμε και πολύ και πρέπει να στείλουμε τον ασθενή επειγόντως στο Νοσοκομείο.
 
Αν όμως αποφασίσουμε να μην τον στείλουμε στο Νοσοκομείο αλλά να τον στείλουμε πρώτα σε Ακτινολόγο είναι πολύ χρήσιμο να έχουμε κάπου στο γραφείο μας τα τηλέφωνα επικοινωνίας κάποιου Ακτινολόγου που ξέρει από triplex και τον οποίο τον εμπιστευόμαστε (Προσοχή: Όπως δεν είναι όλοι οι Γενικοί Ιατροί το ίδιο, έτσι δεν είναι και όλοι οι Ακτινολόγοι το ίδιο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για Υπερηχογραφία, μια εξέταση δηλαδή το αποτέλεσμα της οποίας εξαρτάται πολύ από το ποιος είναι ο εξεταστής).


Argirios Argiriou:
Συζήτησα σήμερα ( 28/07/2016) με συνάδελφο Ακτινολόγο.

Μου είπε ότι πλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις διερεύνησης για λιθίαση ουροποιητικού  ( υποκατηγορία της οποίας είναι η νεφρολιθίαση ), η απεικονιστική εξέταση εκλογής είναι το spiral CT χωρίς προετοιμασία.  ( Το έλεγξα λίγο αργότερα και σε έγκυρη Ιατρική Σουηδική σελίδα και όντως είναι έτσι Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος )

Για να το παραγγείλουμε αρκεί να επιλέξουμε αξονική κάτω κοιλίας και οπισθοπεριτοναϊκού χώρου και να γράψουμε στο σχόλιο ότι υποψιαζόμαστε νεφρολιθίαση και ότι θέλουμε να γίνει η εξέταση χωρίς προετοιμασία παρά μόνο με την έγχυση σκιαγραφικού κατά την διάρκεια της εξέτασης. Ως σκιαγραφικό μπορεί π.χ. να γράψει κανείς το Visipaque 270 mg/ ml  100 ml ή το Xenetix 300 των 100 ml.

Τώρα, αν θέλει κανείς να ψάξει και για περισσότερες παθήσεις εκτός της νεφρολιθίασης μπορεί να προσθέσει και αξονική άνω κοιλίας.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Με αφορμή το παραπάνω μήνυμα θέλω να ρωτήσω τι κάνετε στις αξονικές κάτω κοιλίας και οπισθοπεριτοναίου αφού υπάρχουν ξεχωριστοί κωδικοί.
Γράφετε και τις δύο πάντα ή όποια "χρειάζεται".
Αφορμή αποτελεί παράκληση (ενίοτε απαίτηση) ακτινολόγων να μην γράφουμε μόνο κάτω κοιλίας αφού ούτως ή άλλως βλέπουν και το οπισθοπεριτόναιο.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση