Γενικά > Νομικά θέματα

Έκδοση ατομικού βιβλιαρίου υγείας.

<< < (3/5) > >>

Γιώργος Κανελλόπουλος:
εγω λεω να στειλουμε μια επιστολη οπου θα ρωταμε ποιες ειναι οι επισημες οδηγιες επι θετικου αποτελεσματος σαλμονελας στα κοπρανα.

Argirios Argiriou:
Α/α θώρακος F ή Α/α θώρακος F+P, για πιστοποιητικά υγείας;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:

Ποιος πρέπει να κάνει την συλλογή κοπράνων για πιστοποιητικά υγείας;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Πλάκα μας κάνουν;

Από τις εξετάσεις που ζητούν ως υποχρεωτικές, δηλαδή 1) ακτινογραφία θώρακος (για όλους) και 2) παρασιτολογική και καλλιέργεια κοπράνων (για χειριστές τροφίμων), αλλά και από το παρακάτω άρθρο, υπονοούν ότι είναι πιο εύκολο να κολλήσει π.χ. ένας πελάτης εστιατορίου Φυματίωση, ή παράσιτα κοπράνων από το προσωπικό του εστιατορίου, παρά Ηπατίτιδα Β...

(Δεν μιλώ για σερβιτόρους αλλά για χειριστές τροφίμων. Κόβει ο άλλος το χεράκι του την ώρα που κόβει μία σαλάτα (δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο), και μετά από λίγο συνεχίζει την προετοιμασία ενός club sandwitch... Ο ιός της ηπατίτιδος Β είναι ΠΑΡΑ πολύ κολλητικός).

How can you get hepatitis B?
.................…

A bite from an infected person, or if their blood spills on to a wound on your skin, or on to your eyes or into your mouth.
…………………………..

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

03/04/2018
Φορείς ηπατίτιδας μπορούν να εργάζονται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Της Μαίρης Μπιμπή.

Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής επισημαίνει το ζήτημα εφαρμογής του νόμου, ώστε να εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση ως προς το δικαίωμα της εργασίας.

Κανονικά μπορούν να απασχολούνται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος οι φορείς Ηπατίτιδας Β και C, όπως επιβεβαιώνει και σχετική απάντηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ που διαβεβαιώνει τη δυνατότητα αυτή και που οι Ηπατίτιδες Β και C δεν αναφέρονται σε σχετικό ΦΕΚ ευκρινώς ως προαπαιτούμενες εξετάσεις για έκδοση πιστοποιητικού υγείας, πολύ συχνά ζητούνται από τους ενδιαφερόμενους.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» απευθύνθηκε στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής (ΕΕΒ), αιτούμενος βοήθεια για την αποσαφήνιση του ισχύοντος νόμου, καθώς και τη θέση της Επιτροπής στο συγκεκριμένο θέμα.

Η απάντηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής επιβεβαιώνει τη δυνατότητα απασχόλησης των φορέων Ηπατίτιδας C και Β σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπογραμμίζοντας ότι εφόσον λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα δεν υπάρχει λόγος εξαίρεσης των ασθενών από την εργασία σε υπηρεσίες εστίασης.

Συγκεκριμένα η απάντηση αναφέρει επί λέξει:

«Η Επιτροπή εξέτασε το ζήτημα της υπαγωγής προσώπων που ζουν με ηπατίτιδα Β ή/και C στις προβλέψεις της ΥΑ Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797/11.4.2012 του Υπουργού Υγείας. Με τις προβλέψεις αυτές, ρυθμίζεται γενικά η χρήση πιστοποιητικού υγείας για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με το ως άνω έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ, εφ’ όσον λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτρέπεται η μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας, δεν υπάρχει λόγος εξαίρεσης των φορέων της ασθένειας από την απασχόληση σε υπηρεσίες εστίασης.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το ζήτημα εφαρμογής του νόμου, ώστε να εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση ως προς το δικαίωμα της εργασίας, ανήκει κατ’ εξοχήν στην αρμοδιότητα οργάνων της Πολιτείας με αντικείμενο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων (Συνήγορος του Πολίτη, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ.λπ.). Παρατηρεί, πάντως, ότι η ως άνω ΥΑ α) προβλέπει γενική υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού υγείας για οποιονδήποτε προτίθεται να απασχοληθεί σε επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανεξάρτητα από το αν είναι φορέας συγκεκριμένου νοσήματος ή όχι και β) δεν αποκλείει εκ προοιμίου φορείς λοιμωδών νοσημάτων ή πάσχοντες από άλλα νοσήματα από την απασχόληση σε τέτοια επιχείρηση».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



paracelsus:
Στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ζητούν συνήθως ειδικές εξετάσεις για χειριστές τροφίμων. Στις ΗΠΑ συνήθως απαιτείται να διαβάσει ο υποψήφιος χειριστής τροφίμων ένα φυλλάδιο με οδηγίες υγιεινής και να περάσει μετά ένα τεστ. Στην Ελλάδα η ενημέρωση των χειριστών τροφίμων είναι συνήθως μηδαμινή. Οι εξετασεις που ζητούνται υποχρεωτικά για πιστοποιητικά υγείας στην Ελλάδα (πχ ακτινογραφία θώρακος) δεν έχουν σχέση με τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες δυτικές χώρες. Η κλινική εξέταση του δέρματος και των νυχιών είναι ανύπαρκτη.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση