Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
24 Απριλίου 2024, 04:40:22

Ψηφοφορία

Είστε υπέρ ή κατά της διάθεσης μη αποζημιούμενων από τα Ταμεία φαρμάκων ("ΜΗΣΥΦΑ") από τα σούπερ μάρκετ;

Υπέρ
Κατά

Αποστολέας Θέμα: ΜΗΣΥΦΑ στα super market  (Αναγνώστηκε 135362 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

12 Σεπτεμβρίου 2012, 01:23:00
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

gas_fmy


"Ο χώρος προϋποθέτει ήθος και ευγένεια."εδώ γελάμε.
ΦΙΛΟΤΙΜΟ χρειάζεται.
Και το γράφει ένας επιστήμονας που τουλάχιστον έχει σπουδάσει τη διάφορα των φαρμακοτεχνικών μορφών,από την διαφορά στους πλαστικούς περιέκτες.

12 Σεπτεμβρίου 2012, 08:30:51
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (ΙΑΤRΟPEDIA)
 
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα φαρμακεία του Πειραιά καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της πόλης πραγματοποιεί 24ωρη απεργία, μετά τις δηλώσεις για φιλελευθεροποίηση της αγοράς φαρμάκου από τον Υπουργό Υγείας, που ανοίγει το δρόμο για τη διάθεση φαρμάκων ακόμη και στα σούπερ μάρκετ.
 
Ήταν που ήταν οι σχέσεις φαρμακοποιών- Λυκουρέντζου στα άκρα, ήρθε και η δήλωση του υπουργού Υγείας στο  συνέδριο Healthworld 2012, που έκανε την όλη κατάσταση να εκραγεί.
 
Η δήλωση, που «άναψε φωτιές» από τον κ. Λυκουρέντζο ανέφερε πως το Υπουργείο είναι έτοιμο να κινηθεί «προς την κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης της αγοράς φαρμάκου μετά την αδιάλλακτη στάση των φαρμακοποιών».
 
Δηλαδή, ουσιαστικά να δοθεί το δικαίωμα ακόμη και σε καταστήματα λιανικής πώλησης να διαθέτουν φάρμακα μη συνταγογραφούμενα μετά αυτών και σε σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για τον χειρότερο εφιάλτη του κλάδου :-* καθώς μια τέτοια κίνηση θα άλλαζε πλήρως το τοπίο των πωλήσεων φαρμάκων ενώ ο ανταγωνισμός θα έφθανε στα άκρα.

Bonus: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (TO EΘΝΟΣ)

«Είμαστε πλέον έτοιμοι να πάρουμε τις αποφάσεις προς την κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης της αγοράς της διάθεσης φαρμάκων υπό το βάρος της άκαμπτης στάσης της συνδικαλιστικής ηγεσίας των φαρμακοποιών», ανέφερε ο κ. Λουκουρέντζος.
Κληθείς, κατα την αποχώρησή του να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το τι ακριβώς εννοούσε με την τοποθέτησή του, ο κ. Λυκουρέντζος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διάθεσης των φαρμάκων και από τα σούπερ μάρκετ.
Ο κ. Λυκουρέντζος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός με τους φαρμακοποιούς λέγοντας ότι τα προνόμια που έχουν είναι πολλά, καθώς, όπως υποστήριξε, είναι οι πρώτοι που πληρώνονται ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και παράλληλα διαθέτουν στα καταστήματά τους πολλά προϊόντα που δεν είναι αυστηρά φαρμακευτικά.

Βonus 2: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Σεπτεμβρίου 2012, 08:52:38 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

12 Σεπτεμβρίου 2012, 16:04:42
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

timex


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Άσε ρε μεγάλε, δεν ξέρουμε πως γίνονται επιμελητές στις κλινικές;... Άσε τώρα, έχω 4 γιατρούς του ΕΣΥ στο σόϊ.


Αφού έχετε 4 γιατρούς του ΕΣΥ στο σόι , να τους πείτε να σας εξηγήσουν πως γίνεται κάποιος επιμελητής γιατί μάλλον δεν έχετε ιδέα...

12 Σεπτεμβρίου 2012, 18:42:03
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Άσε ρε μεγάλε, δεν ξέρουμε πως γίνονται επιμελητές στις κλινικές;... Άσε τώρα, έχω 4 γιατρούς του ΕΣΥ στο σόϊ.


Αφού έχετε 4 γιατρούς του ΕΣΥ στο σόι , να τους πείτε να σας εξηγήσουν πως γίνεται κάποιος επιμελητής γιατί μάλλον δεν έχετε ιδέα...
΄

Φίλτατε, η ένστασή μου (με μια δόση υπερβολής, δε λέω) πήγαινε στην προσπάθεια "αγιοποίησης" όσων εργάζονται στο ΕΣΥ σε σχέση με άλλους ΔΥ.
Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε συζήτηση για τα κακώς κείμενα και σε αυτό το χώρο...
Η προσπάθεια προσωπικής ανέλιξης δυστυχώς σκοντάφτει συχνά σε παράγοντες που συναντώνται ευρέως (π.χ. κομματοκρατία, εύνοια, κλπ).
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

12 Σεπτεμβρίου 2012, 23:12:16
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Ο κανονας ειναι πως καποιος γινεται επιμελητης μετα απο υποβολη αιτησης σε μια προκηρυξη και καταθεση βιογραφικου.Ακολουθει κριση των υποψηφιων και ο εχων τα περισσοτερα προσοντα διοριζεται.Αν καποιος εχει ενσταση δικαιουται να την υποβαλει και εχουν συμβει περιπτωσεις που ενστασεις δικαιωθηκαν.Απο εκει και περα η πορεια καποιου στο ΕΣΥ ειναι προδιαγεγραμενη χρονικα

Για την αποκατασταη ομως της αληθειας να αναφερθουμε και σε...καποιες περιπτωσεις που  υποψηφιοι ιατροι κατα την προσπαθεια εισοδου τους στο ΕΣΥ απεσυραν αρον αρον τα χαρτια-υποψηφιοτητα τους  μετα "προτροπη" διευθυντων κλινικων ή ...ετερων προσωπων με σκοπο να λαβουν τη θεση ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ημετεροι με υποδιεστερα βιογραφικα αλλα αρεστοι...
Για να μην αναφερθουμε και στον τροπο που καποιος ΕΣΥιτης μετατρεπεται σε πανεπιστημιακο και το πως συνεχιζει μετα
+

20 Σεπτεμβρίου 2012, 19:22:25
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στο ΣτΕ προσέφυγαν 5 αλυσίδες σούπερ μάρκετ ζητώντας την ανάκληση της πρόσφατης απόφασης με την οποία απαγορεύεται η πώληση βρεφικών τροφών για παιδιά μέχρι 6 μηνών.
"Μήλο οικονομικής έριδος" μεταξύ φαρμακοποιών και "σούπερ μάρκετ" έχει γίνει η πώληση βρεφικών τροφών (και ειδικά του βρεφικού γάλακτος) για παιδιά μέχρι 6 μηνών.

Και αυτό γιατί πέντε αλυσίδες γνωστών σούπερ μάρκετ, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ανακληθεί η πρόσφατη απόφαση (307/2012) με την οποία απαγορεύθηκε η πώληση των βρεφικών τροφών για παιδιά μέχρι 6 μηνών από τα σούπερ μάρκετ και έτσι η διάθεσή τους θα εξακολουθεί να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στις αρχές του περασμένου Ιουλίου έκαναν προσωρινά δεκτή αίτηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και φαρμακοποιών που ζητούσαν να ανασταλεί η από 30 Δεκεμβρίου 2011 υπουργική απόφαση, κατά το σκέλος εκείνο που καταργεί σχετική διάταξη άλλης προγενέστερης υπουργικής απόφασης του 2008 με την οποία οριζόταν, ότι η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη γίνεται από τα φαρμακεία.

Με άλλα λόγια, η υπουργική απόφαση του περασμένου έτους άναψε το «πράσινο φως» για να διατίθενται τα παρασκευάσματα διατροφής για βρέφη μέχρι 6 μηνών και εκτός φαρμακείων, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.

Οι δικαστές έκριναν, ότι «η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη πρώτης βρεφικής ηλικίας (έως 6 μηνών) εκτός φαρμακείων μπορεί να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους δυσεπανόρθωτης ή και ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας της εν λόγω ιδιαίτερα ευαίσθητης και ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού, ιδίως σε περιπτώσεις που η διάθεση των ως άνω παρασκευασμάτων εκτός φαρμακείων, χωρίς καθοδήγηση και εποπτεία ειδικού επιστήμονος υγείας όπως ο φαρμακοποιός, συνδυασθεί με ακατάλληλη πρακτική σίτισης ή πλημμελή συντήρηση των εν λόγω τροφίμων, δηλαδή με καταστάσεις ικανές να προκαλέσουν αύξηση της νοσηρότητας ή και θνησιμότητας των βρεφών».

Να σημειωθεί, ότι η κυρία προσφυγή των φαρμακοποιών πρόκειται να συζητηθεί στο Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 27 Νοεμβρίου 2012, με εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Παπαγιάννη.

Τώρα, η αλυσίδα των σούπερ μάρκετ ζητάει να ανασταλεί η επίμαχη απόφαση του ΣτΕ γιατί αφενός έχουν υποστεί οικονομική βλάβη, αφετέρου επικαλούνται μελέτη-έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) του περασμένου Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στην υγεία των βρεφών από την πώληση των τροφών τους σε σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, τα σούπερ μάρκετ υπογραμμίζουν, ότι μετά την επίμαχη υπουργική απόφαση που άναψε το «πράσινο φως» για τη διάθεση βρεφικών τροφών από τα καταστήματά τους σύναψαν συμβάσεις με τις παρασκευάστριες εταιρείες, δημιούργησαν τους αναγκαίους χώρους πώλησης με ειδικές προϋποθέσεις, δέσμευσαν τα αναγκαία κεφάλαια κ.λπ.

Όμως, μετά την απόφαση του ΣτΕ που δεν τους επιτρέπει τη διάθεση βρεφικών τροφών, αναγκάστηκαν να αποσύρουν τα σκευάσματα αυτά, να τα αποθηκεύσουν ή να τα επιστρέψουν εφόσον έληξε η διάρκεια της ζωής τους.

Όλα αυτά όμως, υπογραμμίζεται στην αίτηση έχουν επιφέρει ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη στην αλυσίδα των σούπερ μάρκετ.

Επιπρόσθετα, σημειώνουν, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του ΙΕΛΚΑ δεν προκύπτει ουδεμία διακινδύνευση της υγείας των βρεφών λόγω της διάθεσης των τροφών τους από τα σούπερ μάρκετ.

Έτσι, σύμφωνα με την επίμαχη μελέτη καταρρίπτεται «η υπόνοια της ύπαρξης αυξημένων κινδύνων δυσεπανόρθωτης ή και ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας της ιδιαίτερα ευαίσθητης και ευπαθούς ομάδας των υγιών βρεφών από τη διάθεση βρεφικού γάλακτος εκτός από τα φαρμακεία και από άλλα σημεία πώλησης, όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ», υπογραμμίζουν τα σούπερ μάρκετ στην αίτησή τους.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

20 Σεπτεμβρίου 2012, 20:18:41
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

timex


Τι ποσοστό κέρδους να έχουν οι βρεφικές τροφές  και κάνουν έτσι και οι μεν και οι δε;

20 Σεπτεμβρίου 2012, 22:06:32
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Πολύ μικρό σταθερό markup στα φαρμακεία (15% max), όμως μάλλον όλα γίνονται για να ψωνίσει και άλλα πράγματα ο γονιός που θα μπει στο κατάστημα...
Και φυσικά, ο διακαής πόθος εταιρειών/SM για όλα τα ΜΗΣΥΦΑ είναι η έξοδός τους από το καθεστώς διατίμησης.

Αλλά "ανεπανόρθωτη βλάβη" τα super market;;;

Αν και δεν υποστηρίζω ότι "υπάρχει κίνδυνος στην υγεία των βρεφών από την πώληση των τροφών τους σε σούπερ μάρκετ", δεν μπορώ να μην θυμηθώ τα άπειρα πρόστιμα που έχουν πέσει σε γνωστά super market από τον ΕΦΕΤ (π.χ. έχει κάνει "πελάτη" το Carrefour) για παραβάσεις υγειονομικού περιεχομένου...
Τουλάχιστον να μπορεί ο καταναλωτής να βρει το δίκιο του.
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Σεπτεμβρίου 2012, 23:02:20 από tasath »
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

24 Σεπτεμβρίου 2012, 09:01:35
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
24-09-12
   
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
 
Είναι άραγε τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) ή διαφορετικά τα OTC (over the counter) ένας μικρός θησαυρός; Φαίνεται πως ναι.  Ο τζίρος των OTC σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπερνά τα 73 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας διαρκώς αυξητικές τάσεις, ιδιαίτερα από το 2008 και μετά. Παρά την οικονομική κρίση, η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ συνεχίζει να διευρύνεται, έχοντας ως συμμάχους την εξελισσόμενη φαρμακευτική καινοτομία, τις βελτιωμένες τεχνικές προώθησης και μάρκετινγκ και, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, το ευρύ δίκτυο πώλησής τους.

Και στην Ελλάδα; Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Ένα φάρμακο μπαίνει στη λίστα των μη συνταγογραφούμενων, υπό την προϋπόθεση ότι θα το ζητήσει η παρασκευάστρια εταιρεία και θα το εγκρίνει ο ΕΟΦ. Επίσης πρέπει να πωλείται χωρίς ιατρική συνταγή και μπορεί να διαφημιστεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σύμφωνα, όπως, με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, θα πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Στους όρους που θα πρέπει να τηρούν τα ΜΗΣΥΦΑ, αναφέρονται τα εξής: «Να είναι φάρμακα κοινόχρηστα, μη ενέσιμα, ευρείας κατανάλωσης, προοριζόμενα για ελαφριάς μορφής παθήσεις, των οποίων τα συμπτώματα αναγνωρίζονται εύκολα από τον ασθενή. Να μην θέτουν αμέσως ή εμμέσως σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Να προστατεύουν το ασθενή από κακή χρήση και να μην δημιουργούν εθισμό».

Ενδεικτικά, στα ΜΗΣΥΦΑ περιλαμβάνονται για παράδειγμα παυσίπονα, όπως τα γνωστά σε όλους Depon, Nurofen, Panadol και Αλγκόν, σκευάσματα για τον πονόλαιμο και την ανακούφιση από το κρυολόγημα, όπως Bisolvon, Otrivin, Strepsils, Vicks, αλλά και το ευρείας χρήσης Betadine ή το φαρμακευτικό οινόπνευμα. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως σκευάσματα προς «αυτοθεραπεία».

Στο ΦΕΚ με Αρ. 284 (10-02-2004) «Όροι και προϋποθέσεις κυκλοφορίας φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, για τη διάθεση των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή», το πλαίσιο της διάθεσης την ΜΗΣΥΦΑ καθορίζεται ως εξής: «Τα φαρμακευτικά προϊόντα της κατηγορίας ΜΗΣΥΦΑ, για τη διάθεση των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία δια χειρός φαρμακοποιού».

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τα ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται ελεύθερα και από τα ράφια των καταστημάτων λιανικής. Πιο συγκεκριμένα, η πώληση των ΜΗΣΥΦΑ έχει απελευθερωθεί σε Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Πολωνία, Τσεχία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Σουηδία, Πορτογαλία, Δανία, Βουλγαρία και Νορβηγία, με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς να κατέχουν κυρίως οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Στη Δανία μάλιστα επιτρέπεται η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και μέσω διαδικτύου, σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Στη χώρα μας, το ποσοστό μικτού κέρδους για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τους φαρμακοποιούς είναι 35% επί της χονδρικής τιμής. Από τις 20 Μαΐου 2010 τα ΜΗΣΥΦΑ δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία στο πλαίσιο της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνη, καθώς η κάλυψή τους επιβάρυνε τα ταμεία κατά μέσο όρο με περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εύλογο: Εφόσον τα ΜΗΣΥΦΑ δεν επιβαρύνουν τη φαρμακευτική δαπάνη, γιατί να μην διατίθενται και από καταστήματα λιανικής και μεγάλες αλυσίδες;

Η απάντηση εξαρτάται από το ποιος κάθεται στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού. Φαρμακοποιοί με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr προβάλλουν δύο βασικά επιχειρήματα: το πρώτο, ότι είναι απαραίτητη η καθοδήγηση και η επιστημονική συμβουλή του φαρμακοποιού για τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμακευτικού σκευάσματος. Το δεύτερο είναι πως οι επαγγελματίες του χώρου εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το εάν θα τηρούνται οι κανόνες φύλαξης και διατήρησης των φαρμάκων από τα καταστήματα λιανικής.

Αντικρούοντας το πρώτο επιχείρημα, στελέχη αλυσίδων super market αναφέρουν πως η πώληση των ΜΗΣΥΦΑ δεν θα γινόταν απευθείας από τα ράφια των καταστημάτων λιανικής, αλλά από ειδικά stands υπό τη γνωστή μορφή φαρμακείου, με την παρουσία εξάλλου φαρμακοποιού. Όσο για το δεύτερο, λένε πως υπάρχει πληθώρα ευαίσθητων προϊόντων που πωλούνται μέσω εμπορικών αλυσίδων χωρίς κανένα πρόβλημα.

Όσο για την τιμή, που για πολλούς είναι και το "πάπλωμα" της υπόθεσης, θα μπορούσε η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ να μειώσει την τιμή τους; Θεωρητικά ναι, αν ληφθεί υπόψη το πρόσφατο παράδειγμα της πώλησης γάλακτος της πρώτης βρεφικής ηλικίας στα super market, η οποία οδήγησε σε συμπίεση τιμών γύρω στο 20%. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τα ΜΗΣΥΦΑ, μια αγορά δισεκατομμυρίων που προσδοκά να διατηρεί πάντα «γεμάτο» το φαρμακείο του σπιτιού. Παράγοντες των καταστημάτων λιανικής εκτιμούν πως η μείωση μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 35%.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η τιμή πώλησης ενός φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος καθορίζεται από το νόμο στην Ελλάδα και συνίσταται στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών στην Ευρώπη. Τα ΜΗΣΥΦΑ, όμως, στα 24 από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πωλούνται με τιμή ελεύθερα καθοριζόμενη από το παρασκευαστή, γεγονός που τα καθιστά ολοένα και πιο ανταγωνιστικά.

Αν, τελικά, επικρατήσει η επιχειρηματολογία του φαρμακευτικού κλάδου για την ανάγκη διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ (τα οποία εντέλει αποτελούν φάρμακα) μόνο από τα φαρμακεία, τότε γιατί συμπαρασύρεται και η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής; Στο ΦΕΚ Αρ. 935 (13-11-1995) «Κυκλοφορία συμπληρωμάτων διατροφής» δίνεται ο εξής ορισμός: «Συμπληρώματα  διατροφής είναι προϊόντα που περιέχουν  συμπυκνωμένα ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά των οποίων ο προορισμός είναι να συμπληρώσουν το ημερήσιο διαιτολόγιο του ανθρώπου όταν η διατροφή του δεν είναι ισορροπημένη και δεν ανήκουν στην κατηγορία των κοινών τροφών, δεν είναι φάρμακα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί φαρμάκων, ούτε προϊόντα ειδικής διατροφής και δεν προορίζονται για ειδικές κατηγορίες». Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο επόμενο άρθρο, «Η διάθεση των συμπληρωμάτων διατροφής γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία».



Πηγή:www.capital.gr
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

24 Σεπτεμβρίου 2012, 09:21:44
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
24-09-12
  
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
 ...
Στους όρους που θα πρέπει να τηρούν τα ΜΗΣΥΦΑ, αναφέρονται τα εξής: «Να είναι φάρμακα κοινόχρηστα, μη ενέσιμα, ευρείας κατανάλωσης, προοριζόμενα για ελαφριάς μορφής παθήσεις, των οποίων τα συμπτώματα αναγνωρίζονται εύκολα από τον ασθενή. Να μην θέτουν αμέσως ή εμμέσως σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Να προστατεύουν το ασθενή από κακή χρήση και να μην δημιουργούν εθισμό».

Ενδεικτικά, στα ΜΗΣΥΦΑ περιλαμβάνονται για παράδειγμα παυσίπονα, όπως τα γνωστά σε όλους Depon, Nurofen, Panadol και Αλγκόν, σκευάσματα για τον πονόλαιμο και την ανακούφιση από το κρυολόγημα, όπως Bisolvon, Otrivin, Strepsils, Vicks, αλλά και το ευρείας χρήσης Betadine ή το φαρμακευτικό οινόπνευμα. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως σκευάσματα προς «αυτοθεραπεία».

Στο ΦΕΚ με Αρ. 284 (10-02-2004) «Όροι και προϋποθέσεις κυκλοφορίας φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, για τη διάθεση των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή»
...
Πηγή:www.capital.gr

Υπάρχει όμως και η Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Σεπτεμβρίου 2012, 16:50:32 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

24 Σεπτεμβρίου 2012, 18:31:08
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

tasath


"Είναι πολλά τα λεφτά Άρη" ήταν η γνωστή ατάκα.
Νομίζω ότι έχει ήδη αποφασιστεί η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ στα super market και είναι θέμα εβδομάδων η ανακοίνωσή της.
Οι εταιρείες το ζητούν απεγνωσμένα, οι αλυσίδες ξεροσταλιάζουν, η κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει μια "νίκη" ενάντια στα "κλειστά επαγγέλματα".

2 ανεξάρτητες πηγές μας είπαν το ίδιο πράγμα: μεγάλη αλυσίδα ήδη φτιάχνει χώρους και ράφια υποδοχής φαρμάκων.
Επίσης οι μέτοχοι των καταστημάτων Attica σήμερα ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας αλυσίδας shop-in-shop με "παραφαρμακευτικά" προϊόντα που δίνουν ένα καλό περιθώριο κέρδους 30%.

Προφανώς η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ θα γίνεται πλέον εκτός διατίμησης . Καλό η κακό, θα δείξει.
Εγώ είμαι απαισιόδοξος βλέποντας τι γίνεται με τις τιμές σε βασικά είδη (π.χ. γάλα, κοτόπουλο, κλπ).
Η διατίμηση σε χονδρική και λιανική κράταγε άμυνα, τώρα βγάλτε αναμνηστικές φωτό του depon στα 70 λεπτά. Η της ασπιρινούλας.

Και βέβαια, είναι σοβαρό πλήγμα για τα φαρμακεία, καθώς αντιστοιχούν μεγάλο ποσοστό του τζίρου τους και είναι "ζεστό χρήμα" (καθώς δεν υπάρχει αναμονή αποζημίωσης από τα ταμεία).

Όσο λοιπόν "ανοίγουν" οι αγορές "προς όφελος των εταιρειών   καταναλωτών", το κράτος δεν μπορεί να αποφασίσει ακόμα αν και πως θα διώξει τους επίορκους ΔΥ.
Κι εμείς να πληρώνουμε τους μισθούς τους.

Δεν πειράζει, γνωρίζουν ότι έρχεται ο Αλέξης η ο Μιχαλό και θέλουν να τους προκίσουν...
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

25 Σεπτεμβρίου 2012, 13:46:26
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (video)


Με προειδοποιήσεις και απειλές έναντι των φαρμακευτικών συλλόγων που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ επανήλθε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, σε συνέντευξή του σήμερα στη ΝΕΤ.

«Το χρονοδιάγραμμα τηρείται με απόλυτη αξιοπιστία από την πλευρά του υπουργείου Υγείας. Οι φαρμακοποιοί έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Ιούνιο, κατά προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων και η στάση τους είναι άδικη» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Α. Λυκουρέντζος ενώ προειδοποίησε, τόσο τις συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου όσο και τους φαρμακοποιούς-μέλη των συλλόγων πως δεν θα ανεχτεί «αδιάλλακτη συμπεριφορά» εκ μέρους τους και πως «υπάρχουν και άλλοι τρόποι διάθεσης των φαρμάκων, όπως μέσω των δημόσιων νοσοκομείων και των σούπερ μάρκετ.

Παράλληλα άφησε αιχμές για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και την «ανοχή» της Πολιτείας στην πώληση παραφαρμακευτικών και καλλυντικών από τα φαρμακεία.

Δείτε και το βίντεο.
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Σεπτεμβρίου 2012, 13:49:41 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

20 Οκτωβρίου 2012, 13:07:11
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Εντολή ΥΠΕΡ-ΤΡΟΪΚΑ προς Α. Σαμαρά: Απελευθερώνεις τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ και τα βάζεις στα Σούπερ-Μάρκετ!

Αυτά αποκαλύπτονται σε νέο μανιφέστο-χείμαρρο γνωστού φμφ συνδικαλιστή:

Χθες το MEGA ανακοίνωσε την «οδηγία» της τρόϊκα πρός τον Πρωθυπουργό κο Σαμαρά για την τοποθέτηση των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται στα super markets, αφού απελευθερωθούν οι τιμές τους.
(Aπό Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)

Ενδιαφέρον έχουν και οι απόψεις του ιδίου, υπέρ της δραστικής ουσίας:

Οσον αφορά την συνταγογράφηση με την δραστική ουσία, η λυσσαλέα αντίδραση των συνδικαλιστών του ιατρικού κόσμου (μη γενικεύετε αν δεν θέλετε να γενικευτείτε, κ. πρόεδρε), συνεπικουρούμενη από το πανίσχυρο ιατρικό λόμπυ της Βουλής ( όπως το έχω βιώσει στο παρελθόν ), αποδεικνύει ότι κάποιοι δεν θέλουν να χάσουν τα κεκτημένα. Κια όταν λέμε κεκτημένα καταλαβαίνουμε όλοι τι εννοούμε!!! Κατηγορούν κάποια φάρμακα ως «κακά και αναποτελεσματικά», ως οι κατ εξοχήν γνώστες των φαρμάκων, καλύπτοντας την αλήθεια που είναι μία: Κακό και αναποτελεσματικό φάρμακο δεν υπάρχει. Υπάρχει κακή και αναποτελεσματική ΘΕΡΑΠΕΙΑ !!! Γι’ αυτήν έχουν ευθύνη οι ιατροί, για τα φάρμακα οι φαρμακοποιοί!!! Και για να τελειώνουμε: Αν θέλουμε να επιβιώσουμε, ας κρατήσουμε ψηλά το αντικείμενο της επιστήμης μας που είναι το φάρμακο και μαζί με αυτό την επιστημοσύνη μας. Διαφορετικά δεν θα μας χρειάζεται κανείς...
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Οκτωβρίου 2012, 14:24:45 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

25 Οκτωβρίου 2012, 11:28:21
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος(video)

Η τιμή του βρεφικού γάλατος αυξήθηκε κατά 20% στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, όταν και έπαψε να πωλείται από τα σούπερ μάρκετ και ο μόνος τρόπος πώλησης ήταν αποκλειστικά από τα φαρμακεία σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκόρδας, υπογράμμισε:

 «Το τρίμηνο Ιούλιο - Σεπτέμβριο παρατηρείται πάλι επαναφορά στις τιμές στο βρεφικό γάλα στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2011. Κατόπιν αυτού, η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι να προχωρήσει άμεσα σε νέα νομοθέτηση όπου θα επιτρέπεται η πώληση του βρεφικού γάλατος από όλα τα σημεία».

Δείτε το βίντεο.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

26 Οκτωβρίου 2012, 16:46:34
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (ηχητικό)

Έκπληκτοι ακούσαμε το πρωί στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΪ με τον Άρη Πορτοσάλτε, τον δημοσιογράφο να επιτίθεται φραστικά και να μην αφήνει να ολοκληρώσει τη σκέψη του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Με μια απίστευτη εμμονή ο δημοσιογράφος υποστήριζε την γραμμή του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι δηλαδή δήθεν τα φαρμακεία αισχροκερδούν εις βάρος του πολίτη πουλώντας τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος 20% ακριβότερα.

Μάλιστα στον αέρα της εκπομπής βγήκε τυχαίος (?) ακροατής ο οποίος υποστήριξε ότι ενώ σε συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ το γάλα του παιδιού του πωλείται 17€, στο φαρμακείο της γειτονιάς του το βρίσκει με 26€, κάτι που ο κ. Θεοδοσιάδης απέκλεισε κατηγορηματικά.

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη.

Άρης



Αντι-φμφ
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Οκτωβρίου 2012, 16:48:18 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά: ΜΗΣΥΦΑ  super market 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
30 Απαντήσεις
18055 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Ιουνίου 2016, 20:34:22
από Ορθοπαιδικός
10 Απαντήσεις
11883 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Ιανουαρίου 2016, 23:01:12
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
16900 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Οκτωβρίου 2016, 02:10:03
από Αρχίατρος