Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
25 Μάιος 2012, 03:38:33

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
21 Μάιος 2012, 09:32:42 Ο διακομιστής - Η καφετιέρα μου πάπαλα και σήμερα.
21 Μάιος 2012, 22:49:49 D-Michalis -
21 Μάιος 2012, 22:56:31 D-Michalis - άρα, μόνο από Νοσοκομεία
23 Μάιος 2012, 14:53:34 Predatorhttp://et.diavgeia.gov.gr/f... /eopyygov/ada/Β49ΑΟΞ7Μ... -9Ρ6
23 Μάιος 2012, 14:53:46 Predatorhttp://et.diavgeia.gov.gr/f... /eopyygov/ada/Β49ΑΟΞ7Μ... -4ΞΕ
23 Μάιος 2012, 14:53:56 Predatorhttp://et.diavgeia.gov.gr/f... /eopyygov/ada/Β49ΑΟΞ7Μ... -60Α
23 Μάιος 2012, 14:54:47 Predator - Τελικα λεφτα υπάρχουν Βουδουρη Λεβλεντη μου.
23 Μάιος 2012, 14:55:20 Predator - Λεβέντη μου ήθελα να γράψω
23 Μάιος 2012, 23:09:22 Αδαμάντιος Σκούφαλος - Παρατηρήσα ότι τα link της διαύγειας δεν δουλεύουν όταν περιέχουν τα ελληνικά γράμματα στο τέλος
23 Μάιος 2012, 23:57:21 anastasios theodoridis - τα κάνεις αντιγραφή, επικόλληση στο google και ανοίγουν
Δες τα όλα 
* Αρχική Βοήθεια Φόρμα επικοινωνίας Λέξεις κλειδιά Ημερολόγιο Ζωντανή συνομιλία Σύνδεση Εγγραφή
+  Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
|-+  Γενικά
| |-+  Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο (Συντονιστές: Πατρωνάκης Μάνος, Argirios Argiriou, Γ.Κτιστάκης, Denominator)
| | |-+  ′Βομβαρδίζονται′ με ακτινοβολία οι Έλληνες πολίτες!
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

« προηγούμενο επόμενο »
Σελίδες: [1] Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: ′Βομβαρδίζονται′ με ακτινοβολία οι Έλληνες πολίτες!  (Αναγνώστηκε 793 φορές)
Δ. Κουναλάκης
Επώνυμος Μασκοφόρος
Hero Member
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Ιδιότητα: Γενικός ιατρός
Μηνύματα: 1820

Συμφωνώ
-Δόθηκαν: 352
-Ελήφθησαν: 1299



« στις: 19 Ιανουάριος 2012, 18:04:59 »

Πλαφόν εξετάσεων - κυρίως αξονικών τομογραφιών - στον ΕΟΠΥΥ, ζητούν με έγγραφό τους τέσσερις ιατρικοί σύνδεσμοι.

Με έγγραφό της προς τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Υγείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), κάνει λόγο για κατάχρηση αξονικών τομογραφιών στην Ελλάδα.

Εκπροσωπώντας τα διαγνωστικά κέντρα, τους εργαστηριακούς γιατρούς, τους πυρηνικούς γιατρούς και τους ελευθεροεπαγγελματίες ακτινολόγους, η ΠΟΣΙΠΥ σημειώνει ότι η χώρα μας κατέχει ένα θλιβερό ρεκόρ εξετάσεων, οι οποίες εκθέτουν τους ασθενείς σε τεράστια ακτινοβολία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται, η Ελλάδα είναι:

    Η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό μαγνητικών τομογράφων κατ αναλογία πληθυσμού μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
    Η πέμπτη χώρα στους αξονικούς τομογράφους μετά τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα.
    Είμαστε κατά κεφαλήν οι πρώτοι στον κόσμο στην χρήση των μαγνητικών τομογραφιών με 98,1 ανά 1000 κατοίκους με μέσο όρο του ΟΟΣΑ 47,7 ανά 1000 κατοίκους. Πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 1,000,000 μαγνητικές τομογραφίες σύμφωνα με την έκθεση έναντι 450,000 που έπρεπε να πραγματοποιηθούν.
    Είμαστε κατά κεφαλήν, οι πρώτοι στον κόσμο με 320,9 αξονικές τομογραφίες ανά 1000 κατοίκους, όταν δεύτερη η Αμερική έχει 227,8, τρίτο το Βέλγιο 182,6 και ο 'υπανάπτυκτος' Καναδάς μόνο 103,5.
    Πρακτικά, ένας στους τρεις Έλληνες έκανε αξονική τομογραφία και πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3,200,000 τέτοιες εξετάσεις στη χώρα μας. Παρατήρηση : To κακό στην περίπτωση αυτή είναι ότι σε πέντε χρόνια θα απορροφήσουμε από τις εξετάσεις αυτές περισσότερη ακτινοβολία από τους Ιάπωνες της Fucosima, το καλό είναι ότι μπορεί να αρχίσουμε να φωσφορίζουμε!
    Το συνολικό κόστος του κρατικού προϋπολογισμού σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ είναι για τις αξονικές τομογραφίες 224,000,000 ευρώ και τις μαγνητικές 236,000,000 ευρώ. Συνολικά 460,000,000 πάντα σε ευρώ.

Ζήτηση

Παράγοντες που μπορεί να συντελέσουν σε αύξηση της ζήτησης, είναι οι παρακάτω:
Η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ 2,000,000 περίπου ασφαλισμένων του ΟΓΑ που μέχρι σήμερα δεν είχαν πρόσβαση στην ιδιωτική πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά μόνο στις υποδομές του ΕΣΥ.
Η αποδέσμευση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ από τον μηχανισμό παροχής πρωτοβάθμιας υγείας του ΙΚΑ και η δυνατότητά τους για ελεύθερη επιλογή Ιατρού και Εργαστηρίου.
Η πιστοποίηση και η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξετάσεων από 38,000 περίπου κλινικούς Ιατρούς (το μέτρο είναι απόλυτα θετικό), που αρκεί να συνταγογραφήσουν κατά μέσο όρο 6,2 αξονικές τομογραφίες τον μήνα, δηλαδή μία και κάτι αξονικές τομογραφίες την εβδομάδα προκειμένου να φτάσουμε στον ανεπιθύμητο στόχο των 3,200,000 αξονικών τομογραφιών ετησίως.
Ο συντελεστής συγκέντρωσης κεφαλαίου στην αγορά ιδιωτικής υγείας που στον τομέα των διαγνωστικών κέντρων είναι (κλαδική μελέτη ICAP 2011) 38,4 % της αγοράς.

Προτάσεις

Για να αντιμετωπιστεί η εν λόγω κατάσταση, η ΠΟΣΙΠΥ προτείνει:

    Να υπάρξει σαφής και ανελαστικός επιμερισμός των δαπανών υγείας ανά κατηγορία. Π.χ. (φαρμακευτικές δαπάνες, πρωτοβάθμια υγεία, δευτεροβάθμια υγεία) με επιμερισμούς στους επιμέρους κλάδους τους.
    Ο προϋπολογισμός αυτός θα πρέπει ανά τομέα να είναι σύμφωνος με τα δεδομένα του ΟΟΣΑ, να μην κληρονομεί στρεβλώσεις του παρελθόντος, να παρακολουθείται μηνιαία και να τηρείται με διορθωτικές πράξεις και συνυπευθυνότητα της πολιτικής ηγεσίας και των συνδικαλιστικών φορέων του κάθε κλάδου.
    Διατήρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων όπως ισχύουν στην τοποθέτηση νέων απεικονιστικών μηχανημάτων (άδεια σκοπιμότητας).

Στις απεικονιστικές εξετάσεις:

    Η διατήρηση του ισχύοντος 'πλαφόν' του ΙΚΑ, με οριζόντια διανομή των απεικονιστικών εξετάσεων και των εξετάσεων πυρηνικής ιατρικής που αφορούσε ανά διαγνωστικό εργαστήριο και όχι ανά μηχάνημα σύμφωνα με τον μέσο όρο του πλήθους των εξετάσεων που θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα του ΟΟΣΑ. Παραδείγματος χάρη ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει για το 2012 μόνο 1,000,000 αξονικές τομογραφίες και οι υπόλοιπες θα κατανεμηθούν ελεύθερα στα διαγνωστικά εργαστήρια όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα με το ΙΚΑ.
    Όσες εκ των εργαστηριακών εξετάσεων έχουν plafond να συνταγογραφούνται σε ξεχωριστή συνταγή.
    Θα συνταγογραφούνται σε διαφορετική συνταγή ανά κατηγορία οι ακτινολογικές, μικροβιολογικές, πυρηνικής ιατρικής, ανοσολογικές, ορμονολογικές , επίπεδα φαρμάκων, καρκινικοί δείκτες, αλλεργιογόνα ώστε να είναι δυνατή η διανομή τους ανά ειδικότητα και ανά εργαστήριο ανεξάρτητα του πλήθους των εξετάσεων που πραγματοποιεί.
    Επιβολή συμμετοχής ποσοστού 15% στο κόστος των εξετάσεων των ασφαλισμένων που θα αναγράφεται υποχρεωτικά σύμφωνα με τα ισχύοντα στον ΟΑΕΕ ο αριθμός της ΑΠΥ στο παραπεμπτικό που κατατίθεται στο διαγνωστικό εργαστήριο.
    Η κατάθεση των παραπεμπτικών ανά εργαστήριο θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από το υποκατάστημα που εξυπηρετήθηκε ο ασθενής και όχι από οποιοδήποτε υποκατάστημα ομίλου ώστε να μην είναι διαβλητό το plafond και το rebate.
    Το παραπεμπτικό της εξέτασης να έχει χρονική ισχύ εκτέλεσης όχι πλέον των τριάντα ημερών.
    Στη σύμβαση στο τμήμα των ποινικών απαγορεύσεων για πραγματοποίησή της θα πρέπει να αναφέρεται σαφώς στα αδικήματα που συνιστούν λόγω επαγγελματικού αποκλεισμού και να απαιτείται Απόσπασμα ποινικού μητρώου έκδοσης του τελευταίου τριμήνου πριν από την υπογραφή της σύμβασης.

Δ.Κ.

Πηγή: http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=17086


* ΥΠΟΜΝΗΜΑ.pdf (278.93 KB - έγινε λήψη 2 φορές.)
Καταγράφηκε

Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου
Denominator
Moderator
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Ιδιότητα: Παθολόγος
Τόπος εργασίας:
Ξάνθη

Μηνύματα: 1428

Συμφωνώ
-Δόθηκαν: 734
-Ελήφθησαν: 772


Βασίλης Παπαδόπουλος


WWW
« Απάντηση #1 στις: 19 Ιανουάριος 2012, 20:37:26 »

Είναι τόσο απλό να μπορούμε να έχουμε στοιχεία σχετικά με το πόσες αξονικές και πόσες μαγνητικές δίνονται ανά ειδικότητα και ανά 1000 ασθενείς το χρόνο και να συγκρίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία.
Έτσι απλά, για να έχουμε μία άποψη για τη δουλειά μας, το πόσο αυτή κοστίζει και εν τέλει το πόσο ανταποδοτική είναι για τους ασθενείς μας.
Καταγράφηκε

Αν δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τον άρρωστο, ας μην τον βλάψουμε τουλάχιστον.
Λέξεις κλειδιά:
Σελίδες: [1] Εκτύπωση 
« προηγούμενο επόμενο »
Μεταπήδηση σε:  


Σχετικά θέματα
Τίτλος Ξεκίνησε από Απαντήσεις Εμφανίσεις Τελευταίο μήνυμα
7.720 άστεγοι Ελληνες.
Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Argirios Argiriou 0 1227 Τελευταίο μήνυμα 20 Απρίλιος 2009, 21:10:14
από Argirios Argiriou
Ο κίνδυνος φτώχειας για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Γενική συζήτηση
Αγωνιστική Παρέμβαση 2 618 Τελευταίο μήνυμα 3 Μάρτιος 2010, 17:23:13
από mandreou
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Γενική συζήτηση
alfie 1 566 Τελευταίο μήνυμα 1 Μάρτιος 2011, 23:41:59
από alfie
Έλληνες Ιατροί Ζωγράφοι
Πολιτιστικό στέκι
Denominator 1 888 Τελευταίο μήνυμα 4 Σεπτέμβριος 2011, 21:51:18
από Denominator
Έλληνες ιατροί ποιητές
Πολιτιστικό στέκι
Denominator 0 317 Τελευταίο μήνυμα 19 Δεκέμβριος 2011, 20:03:02
από Denominator
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Sitemap Έγκυρη XHTML 1.0! Έγκυρα CSS!
Δημιουργία σελίδας σε 0.079 δευτερόλεπτα. 27 ερωτήματα.

Η Google επισκέφτηκε τελευταίως αυτή τη σελίδα Χθες στις 03:09:19