Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
20 Απριλίου 2024, 01:51:35

Ψηφοφορία

Πρέπει να έχει συμμετοχή ο ασφαλισμένος στις ιατρικές υπηρεσίες ΠΦΥ;

Όχι
Ναι, όταν εξετάζεται ιδιωτικά
Ναι, σε κάθε περίπτωση

Αποστολέας Θέμα: Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.  (Αναγνώστηκε 413581 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Ιανουαρίου 2017, 18:00:09
Απάντηση #285
Αποσυνδεδεμένος

md


Τελικά το 10% των ετών 2012-2015 θα αποπληρωθεί ακέραιο ή ''κουρεμένο''? Το# αποδέχομαι τη ρύθμιση αυτή# που ζητάει ο ΕΟΠΥΥ να γράψουμε στην ΥΔ δεν το προσδιορίζει..τυχαία?

30 Ιανουαρίου 2017, 20:00:33
Απάντηση #286
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τελικά το 10% των ετών 2012-2015 θα αποπληρωθεί ακέραιο ή ''κουρεμένο''? Το# αποδέχομαι τη ρύθμιση αυτή# που ζητάει ο ΕΟΠΥΥ να γράψουμε στην ΥΔ δεν το προσδιορίζει..τυχαία?
   Έχετε δίκιο. Το "αποδέχομαι" είναι ύποπτο... Απο την άλλη στην ΥΑ για τα ληξιπρόθεσμα δεν αναφερόταν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ μετά το 2012 (αλλά μόνο πριν). Οπότε μάλλον η αποδοχή αφορά τους τόκους υπερημερίας. Φυσικά μια τροποποιητική ΥΑ (εις βάρος μας) μπορεί να βγει εν μία νυκτί.
    Αν πάντως τελικά γίνει "κούρεμα" ελπίζω να μας χορηγήσουν βεβαίωση για το ποσό που κόπηκε που πιστεύω να αφαιρεθεί απο τα ετήσια έσοδα...

    Μμμμ, στην οριστικοποίηση μου έχει ""Ποσό Παρακρατήσεων:   6,14   -   Πληρωτέο Ποσό:   193,86"". Οπότε μάλλον δεν υπάρχει κούρεμα (10% - θα ήταν 20 ευρά). Απο την άλλη το 6.14 (κράτηση 3.07%) σε τι αντιστοιχεί; Δεν υπάρχει 20% φόρος αφού είναι κάτω των 300 ευρών. Ανακάλυψαν πάλι το ΜΤΠΥ ή κανέναν ΟΓΑ;

17 Φεβρουαρίου 2017, 18:54:07
Απάντηση #287
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
17-02-2017
Tου Αθανασίου Χαλαζωνίτη, διευθυντή Ακτινολογικου τμήματος νοσοκομείου Αλεξάνδρα.


Επανέρχομαι με σχόλια σχετικά με το θέμα των ψηφιακών μαστογραφιών, ελπίζοντας αυτά να διαβασθούν ή τουλάχιστον να μεταφερθούν στους αρμοδίους του ΕΟΠΥΥ.

Η τιμή αποζημίωσης με 35 ευρώ κρίνεται εξαιρετικά χαμηλή. Δεδομένου ότι το σύστημα κοστίζει περί τις 200.000 +ΦΠΑ, η διαγνωστική κονσόλα περί τις 15.000 και άλλες 10.000 ο εκτυπωτής. Το ετήσιο κόστος συντήρησης κοστίζει από 13.000 έως 23.000 ευρώ + ΦΠΑ ανάλογα με το σύστημα. Τα φιλμ που δίνονται κοστίζουν 1.8 ευρώ Χ 4= 7,2 ευρώ+ΦΠΑ. Δέον όπως συνυπολογισθούν οι μισθοί του τεχνολόγου ακτινολόγου και η ετήσια αποζημίωση του ακτινοφυσικού. Για όλα αυτά, προτείνεται ως ελάχιστη τιμή τα 50 ευρώ.

Η Ψηφιακή Απεικόνιση στηρίζεται στην τεχνολογία των υπολογιστών ώστε να παραχθούν Ψηφιακές Εικόνες. Σήμερα υπάρχουν δύο είδη «Ψηφιακής» Ακτινογραφικής Εικόνας:

Α. Η Ψηφιοποιημένη Ακτινογραφία – Computed Radiography (CR) [Προτεινόμενος όρος Υπολογιστική Ψηφιακή Ακτινογραφία – CR] πρόκειται περί Αναλογικής Συμβατικής Ακτινογραφίας η οποία «διαβάζεται» από ψηφιοποιητή και αποθηκεύεται ως ψηφιακή εικόνα σε υπολογιστή, επεξεργάζεται σε οθόνη ενώ υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης, μεταφοράς και εκτύπωσης αυτής σε φιλμ.

Β. Η Ψηφιακή Ακτινογραφία – Digital Radiography (DR) [Προτεινόμενος όρος [Πλήρους Πεδίου Ψηφιακή Ακτινογραφία – CR] δημιουργείται με τη χρήση επίπεδων ανιχνευτών (flat panel detectors) οι οποίοι μετατρέπουν την απορροφούμενη από το ανθρώπινο σώμα ακτινοβολία-Χ σε ορατή εικόνα.

Επίσης, επεξεργάζεται σε οθόνη ενώ υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης, μεταφοράς και εκτύπωσης αυτής σε φιλμ.

Η μετατροπή της ακτινοβολίας σε ορατή εικόνα, γίνεται με δύο τεχνικές:
– τεχνική έμμεσης (indirect) μετατροπής
– τεχνική άμεσης (direct) μετατροπής

Αναλόγως του είδους του χρησιμοποιούμενου ανιχνευτή.

Τα συστήματα CR είναι κατά πολύ ακριβότερα στην κτήση αφενός και στην χρήση αφετέρου (εξαιρετικά υψηλό κόστος ετήσιας συντήρησης/ελέγχου αυτών).

Η δόση της ακτινοβολίας στον ασθενή εξαρτάται αντιστρόφως ανάλογα από τον παραγόμενο «θόρυβο» της εικόνας. Με τη σωστή ρύθμιση η δόση ακτινοβολίας σε ατομικό επίπεδο είναι η ίδια και για τους δύο τύπους συστημάτων.

Με τα DR συστήματα τεκμηριώνεται μικρότερη δόση σε συλλογικό επίπεδο (μείωση επαναλήψεων κλπ).
Αποτελεί λάθος ιατρική πρακτική η ύπαρξη ενός μόνο κωδικού. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες υπερέχει η CR Μαστογραφία έναντι της DR Μαστογραφίας.

Οι απόλυτες ενδείξεις της DR Μαστογραφίας είναι σε γυναίκες ηλικίας < 40 ετών, σε γυναίκες με εξαιρετικά πυκνούς μαστούς, για την παρακολούθηση γυναικών με πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε ποσοστό> 25-30%.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα μπορούσε να υπάρχει ένας κωδικός υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι: ο ψηφιοποιητής (σύστημα CR) θα πρέπει να έχει έγκριση-πιστοποίηση ότι είναι ειδικός για Μαστογραφία. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και τις χρησιμοποιούμενες κασέτες με τις ανάλογες πινακίδες.

Σε εργαστήρια με CR εξοπλισμό η μελέτη των εξετάσεων θα πρέπει να γίνεται σε διαγνωστικό σταθμό με δύο οθόνες 5 MPx και άνω εκάστη, όπως θα πρέπει να γίνεται και σε εργαστήρια με DR εξοπλισμό..
Τόσο σε εργαστήρια με CR και DR εξοπλισμό η εκτύπωση των φιλμ θα πρέπει να γίνεται από τον διαγνωστικό σταθμό και όχι από το μηχάνημα.

Απαραίτητη επίσης κρίνεται η ύπαρξη ειδικού fandom ελέγχου απεικόνισης αριθμού αποτιτανώσεων.
Αποτελεί λάθος ιατρική πρακτική η ύπαρξη ενός μόνο κωδικού για παρακολούθηση. Πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός μεταξύ «screening» Μαστογραφίας (πληθυσμιακός έλεγχος ασυμπτωματικού πληθυσμού) «diagnostic» Μαστογραφίας.

Να τονίσω ότι στα πλαίσια του άρθρου 6 ΕΚΠΥ δεν υπάρχει συμμετοχή του ασφαλισμένου, κάτι το οποίο αποτελεί μείζων πρόβλημα για τη βιωσιμότητα των Εργαστηρίων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Φεβρουαρίου 2017, 19:48:36 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Φεβρουαρίου 2017, 19:56:26
Απάντηση #288
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Tου Αθανασίου Χαλαζωνίτη, διευθυντή Ακτινολογικου τμήματος νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

Ο διευθυντής του Ακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" κάνει μια αναλυτική (και μάλλον σωστή) παρουσίαση γιατί η καθορισμένη από το ΕΟΠΥΥ αποζημίωση για την ψηφιακή μαστογραφία στα 35 ευρώ αποτελεί μείζων πρόβλημα για τη βιωσιμότητα των Εργαστηρίων;
Αυτό θα πει συναδελφική αλληλεγγύη. Εκτός αν κινδυνεύει και το ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου.

Αργύρη: Μήπως πρέπει να μπει σε κάποιο θέμα με μαστογραφίες;
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Φεβρουαρίου 2017, 20:20:32 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

17 Φεβρουαρίου 2017, 22:13:10
Απάντηση #289
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Νομίζω ότι κάποιες τιμολογήσεις είναι αναιτιολόγητες τουλάχιστον με την απλή, κοινή λογική.
Σε ό,τι αφορά τις απεικονίσεις, προκαλεί ερωτηματικά το πώς περιμένει το κράτος με 4,05 ευρώ να καλυφθεί το κόστος μίας ακτινογραφίας θώρακος, συμπεριλαμβανομένων α) προμήθειας εξοπλισμού, β) συντήρησης εξοπλισμού, γ) προμήθειας αναλωσίμων, δ) εργασία τεχνικού και ε) γνωμάτευση ακτινολόγου.
Τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν για όλες τις κλασσικές ακτινογραφίες.
Φυσικά με μία τέτοια αποζημίωση κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να κάνει ακτινογραφίες.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

18 Φεβρουαρίου 2017, 07:53:35
Απάντηση #290
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Φυσικά με μία τέτοια αποζημίωση κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να κάνει ακτινογραφίες.

Γι' αυτό χρεώνουν παράνομα 15-20 €/ακτινογραφία, λέγοντας διάφορα ψεύδη στους ασφαλισμένους ότι δήθεν το εργαστήριο δεν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για ακτινογραφίες και άλλα παρόμοια. Αν βέβαια θέλεις MRI αλλάζει το πράγμα....

14 Μαρτίου 2017, 14:39:02
Απάντηση #291
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
13-03-2017

Παρακράτηση του clawback και συμψηφισμός για τα 2013–15 για να μειωθεί η «τρύπα» του ΕΟΠΥΥ  Το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ οι οποίες ανήλθαν στο ποσό των 1,329 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο 2017 έναντι των 1,136 δισεκατομμυρίων ευρώ που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο 2016 καθώς και των υποχρεώσεων των νοσοκομείων προς τις προμηθεύτριες επιχειρήσεις για φάρμακα και αναλώσιμα υλικά που ανήλθαν στα 522 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο 2017 έναντι του ποσού των 449 εκατομμυρίων ευρώ για τον μήνα Δεκέμβριο 2016 αναδεικνύει με ερώτηση του ο Χάρης Θεοχάρης προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας.

Παρακράτηση του clawback και συμψηφισμός για τα 2013–15 για να μειωθεί η «τρύπα» του ΕΟΠΥΥ   Το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ οι οποίες ανήλθαν στο ποσό των 1,329 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο 2017 έναντι των 1,136 δισεκατομμυρίων ευρώ που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο 2016 καθώς και των υποχρεώσεων των νοσοκομείων προς τις προμηθεύτριες επιχειρήσεις για φάρμακα και αναλώσιμα υλικά που ανήλθαν στα 522 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο 2017 έναντι του ποσού των 449 εκατομμυρίων ευρώ για τον μήνα Δεκέμβριο 2016 αναδεικνύει με ερώτηση του ο Χάρης Θεοχάρης προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας. Η εκτόξευση του μεγέθους των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων αποδίδεται εν μέρη στην μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπεται στον Προϋπολογισμό Οικονομικού Έτους 2017. Συνέπεια της εν λόγω κατάστασης συνιστά η καθυστέρηση των πληρωμών των ιατρών για τους τρεις τελευταίους μήνες του 2016, με τον Οκτώβριο να έχει καταστεί ήδη ληξιπρόθεσμος, καθώς ο ΕΟΠΥΥ εμφανίζεται να οφείλει 28 εκατομμύρια ευρώ σε κλινικούς ιατρούς για τις επισκέψεις ασφαλισμένων, 80 εκατομμύρια ευρώ για εξετάσεις και επιπλέον 6,5 εκατομμύρια ευρώ για ιατρικές πράξεις. Πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επισημαίνουν ότι προκειμένου να στηριχθεί ο ΕΟΠΥΥ στην κάλυψη των οφειλών, η διοίκηση του οργανισμού προσανατολίζεται στην παρακράτηση του υπολειπόμενου clawback έτους 2016 εντός του τρέχοντος έτους καθώς και στον συμψηφισμό του clawback ετών 2013-2015 με το 10 τοις εκατό που οφείλει ο οργανισμός στους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας από προηγούμενα έτη. Με άλλα λόγια, οι ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών υγείας αναμένεται να κληθούν να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στις δαπάνες και τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται μάλιστα για ποσό που ξεπερνά τα 650 εκατ. ευρώ και αναμένεται να απαιτηθεί σε δόσεις ενισχύοντας έτι περαιτέρω τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στον κλάδο της Υγείας  και στραγγίζοντας την εναπομείνασα ρευστότητα. Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί: Με ποιον τρόπο προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ καθυστερώντας την καταβολή οφειλόμενων ποσών σε προμηθευτές και ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας; Σκοπεύετε να προβείτε σε παρακράτηση του υπολειπόμενου clawback από το 2016 εντός του έτους 2017 και τον συμψηφισμό του clawback των ετών 2013–15; Ποια η πρόθεση για ουσιαστική μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ με δεδομένη την μείωση της ετήσιας επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό τουλάχιστον κατά 200 εκατομμύρια ευρώ για το οικονομικό έτος 2017; Προτίθεστε να επαναφέρετε την κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ σε ποσοστό 0,6 τοις εκατό του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στον Συστατικό Νόμο; Εάν ναι, με ποιόν τρόπο και ποια η χρονική πρόβλεψη; Ποιος ο προγραμματισμός για την αποπληρωμή χρεών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών νοσοκομείων σε προμηθευτές ώστε αντιμετωπισθούν διαρκή προβλήματα όπως η έλλειψη χειρουργικών υλικών και πεπαλαιωμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που έχουν οδηγήσει σε αναστολή της λειτουργίας κλινικών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας; Ποιος ο σχεδιασμός ώστε να καταστεί βιώσιμη η οικονομική σχέση αποπληρώνοντας οφειλές προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες καλύπτουν 1 στα 4 φάρμακα δωρεάν λόγω των εισπρακτικών μέτρων, αποτρέποντας την πιθανή έξοδο τους από την ελληνική αγορά; Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία προκαλείται λόγω αφενός της αύξησης του αριθμού των ανασφάλιστων όσο και της de facto έλλειψης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών στα φάρμακα;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Μαρτίου 2017, 14:44:22 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Μαρτίου 2017, 23:07:09
Απάντηση #292
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
16/03/2017 Έθνος.

ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ 239 ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

«Ιατρεία της γειτονιάς» σε Αττική και Περιφέρεια με 3.000 προσλήψεις.

Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία και στελέχωση 239 «ιατρείων της γειτονιάς». Με τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Υγείας, προβλέπεται η συγκρότηση «Τοπικών Ομάδων Υγείας» (ΤΟΜΥ), οι οποίες θα παρέχουν εξωνοσοκομειακή (πρωτοβάθμια) φροντίδα.

Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για τη στελέχωση μίας σειρά δομών, οι οποίες θα δημιουργηθούν σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα. Το εγχείρημα ξεκινά πιλοτικά, θα είναι τετραετούς διάρκειας και θα καλυφθεί με κοινοτικούς πόρους. Η πρόσβαση για τους πολίτες θα είναι καθολική, δωρεάν και με ίσους όρους κάλυψης.
Μεταξύ των πόλεων όπου θα λειτουργήσουν ιατρεία αναμένεται να περιληφθούν η Νέα Φιλαδέλφεια, το Κορδελιό-Εύοσμος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Μυτιλήνη και η Κομοτηνή. Θα στεγαστούν σε υπάρχουσες υποδομές, κτίρια του Δημοσίου ή της τοπικής αυτοδιοίκησης ή σε ιδιωτικούς χώρους που θα μισθώνονται για τον σκοπό αυτό.
Το ετήσιο κόστος ανά ΤΟΜΥ θα είναι φέτος 51.540 ευρώ. Ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12,3 εκατ. ευρώ, ενώ στην πλήρη του ανάπτυξη, το σύστημα εκτιμάται ότι θα κοστίζει ετησίως πάνω από 300 εκατ. ευρώ.
Οι «Τοπικές Ομάδες Υγείας» στελεχώνονται από επαγγελματίες Υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι εκτιμώνται (σε πρώτη φάση) σε περισσότερους από 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Θα έχουν συμβάσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, η οποία μπορεί να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του προγράμματος.
Κάθε μονάδα θα διαθέτει τουλάχιστον έναν γενικό γιατρό ή παθολόγο ή παιδίατρο, έναν νοσηλευτή ή επισκέπτη Υγείας και έναν απασχολούμενο ως διοικητικό προσωπικό. Για τον καθορισμό των αποδοχών τους, θα εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας και Οικονομικών. Το προσωπικό που θα προσληφθεί είναι ανά κατηγορία: Γιατροί με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής, νοσηλευτές Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ), κοινωνικοί λειτουργοί (ΠΕ και ΤΕ), επισκέπτριες Υγείας (ΤΕ), διοικητικοί Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (ΤΕ), βοηθοί νοσηλευτές Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και γραμματείς (ΔΕ). Η πρόσληψη θα γίνεται με απόφαση των διοικητών της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), έπειτα από προκήρυξη των αντίστοιχων θέσεων. Η προκήρυξη θα βγαίνει από το υπουργείο Υγείας και θα εγκρίνεται από το ΑΣΕΠ.

Κοινοτική χρηματοδότηση και 12μελές προσωπικό

Προσωπικό έως 12 άτομα θα διαθέτει κάθε Τοπική Ομάδα Υγείας, όπως αναφέρεται στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας. Η χρηματοδότηση θα γίνει από κοινοτικούς πόρους, στο πλαίσιο τετραετούς συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, με αξιοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Σε περίπτωση μη κάλυψης του κόστους από κοινοτικούς πόρους, το ποσό θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Μαρτίου 2017, 23:09:30 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Μαρτίου 2017, 23:45:42
Απάντηση #293
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
16/03/2017 Έθνος.

ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ 239 ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

«Ιατρεία της γειτονιάς» σε Αττική και Περιφέρεια με 3.000 προσλήψεις.

Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία και στελέχωση 239 «ιατρείων της γειτονιάς». Με τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Υγείας, προβλέπεται η συγκρότηση «Τοπικών Ομάδων Υγείας» (ΤΟΜΥ), οι οποίες θα παρέχουν εξωνοσοκομειακή (πρωτοβάθμια) φροντίδα.

Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για τη στελέχωση μίας σειρά δομών, οι οποίες θα δημιουργηθούν σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα. Το εγχείρημα ξεκινά πιλοτικά, θα είναι τετραετούς διάρκειας και θα καλυφθεί με κοινοτικούς πόρους. Η πρόσβαση για τους πολίτες θα είναι καθολική, δωρεάν και με ίσους όρους κάλυψης.
Μεταξύ των πόλεων όπου θα λειτουργήσουν ιατρεία αναμένεται να περιληφθούν η Νέα Φιλαδέλφεια, το Κορδελιό-Εύοσμος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Μυτιλήνη και η Κομοτηνή. Θα στεγαστούν σε υπάρχουσες υποδομές, κτίρια του Δημοσίου ή της τοπικής αυτοδιοίκησης ή σε ιδιωτικούς χώρους που θα μισθώνονται για τον σκοπό αυτό.
Το ετήσιο κόστος ανά ΤΟΜΥ θα είναι φέτος 51.540 ευρώ. Ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12,3 εκατ. ευρώ, ενώ στην πλήρη του ανάπτυξη, το σύστημα εκτιμάται ότι θα κοστίζει ετησίως πάνω από 300 εκατ. ευρώ.
Οι «Τοπικές Ομάδες Υγείας» στελεχώνονται από επαγγελματίες Υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι εκτιμώνται (σε πρώτη φάση) σε περισσότερους από 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Θα έχουν συμβάσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, η οποία μπορεί να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του προγράμματος.
Κάθε μονάδα θα διαθέτει τουλάχιστον έναν γενικό γιατρό ή παθολόγο ή παιδίατρο, έναν νοσηλευτή ή επισκέπτη Υγείας και έναν απασχολούμενο ως διοικητικό προσωπικό. Για τον καθορισμό των αποδοχών τους, θα εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας και Οικονομικών. Το προσωπικό που θα προσληφθεί είναι ανά κατηγορία: Γιατροί με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής, νοσηλευτές Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ), κοινωνικοί λειτουργοί (ΠΕ και ΤΕ), επισκέπτριες Υγείας (ΤΕ), διοικητικοί Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (ΤΕ), βοηθοί νοσηλευτές Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και γραμματείς (ΔΕ). Η πρόσληψη θα γίνεται με απόφαση των διοικητών της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), έπειτα από προκήρυξη των αντίστοιχων θέσεων. Η προκήρυξη θα βγαίνει από το υπουργείο Υγείας και θα εγκρίνεται από το ΑΣΕΠ.

Κοινοτική χρηματοδότηση και 12μελές προσωπικό

Προσωπικό έως 12 άτομα θα διαθέτει κάθε Τοπική Ομάδα Υγείας, όπως αναφέρεται στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας. Η χρηματοδότηση θα γίνει από κοινοτικούς πόρους, στο πλαίσιο τετραετούς συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, με αξιοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Σε περίπτωση μη κάλυψης του κόστους από κοινοτικούς πόρους, το ποσό θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Παράθεση
Κάθε μονάδα θα διαθέτει τουλάχιστον έναν γενικό γιατρό ή παθολόγο ή παιδίατρο, έναν νοσηλευτή ή επισκέπτη Υγείας και έναν απασχολούμενο ως διοικητικό προσωπικό.
και
Παράθεση
Προσωπικό έως 12 άτομα θα διαθέτει κάθε Τοπική Ομάδα Υγείας, όπως αναφέρεται στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας.
Επομένως ένα σχήμα με 1 γιατρό, 2-3 νοσηλευτές, 2-3 επισκέπτες υγείας και 3-4 διοικητικούς είναι μέσα στα αποδεκτά όρια;

21 Μαρτίου 2017, 08:29:10
Απάντηση #294
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Επομένως ένα σχήμα με 1 γιατρό, 2-3 νοσηλευτές, 2-3 επισκέπτες υγείας και 3-4 διοικητικούς είναι μέσα στα αποδεκτά όρια;
Και μάλιστα ένα γιατρό διετούς θητείας.
Χωρίς να θέλω να προσβάλω καμία άποψη, δεν είναι ό,τι καλύτερο για έναν ασφαλισμένο να ξέρει ότι αν βρει οικογενειακό γιατρό θα πρέπει να τον αλλάξει σύντομα.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

31 Μαρτίου 2017, 21:26:45
Απάντηση #295
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αντιγράφω απάντηση της 30/03/2017 συναδέλφου που είναι στο ΔΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ από την ομάδα ΙΑΤΡΟΙ ΕΟΠΥΥ:

5000-5500 ιατροι ηταν οι συμβεβλημενοι. εφυγαν 500 περιπου και πολλους λεω. ειμαστε 4500 σιγουρα . και μαλιστα χωρις τους μικροβιολογους.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

31 Μαρτίου 2017, 22:09:01
Απάντηση #296
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
εκ των οποιων 1500 περιπου πρωτοβαθμιοι ( παθολογοι , ΓΙ, παιδιατροι )...
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

1 Απριλίου 2017, 00:33:54
Απάντηση #297
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
30-03-2017
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου.


Στα όρια βρίσκονται χιλιάδες γιατροί του ΕΟΠΥΥ που παραμένουν απλήρωτοι. Πόσα έπρεπε να διαθέτει ο Οργανισμός


 

Όλο και λιγότερα κονδύλια διαθέτει για τους ασφαλισμένους του ο ΕΟΠΥΥ, παρότι οι ανάγκες των ασθενών μεγαλώνουν.

Άλλωστε δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ΠΕΔΥ ουσιαστικά δεν υπάρχουν, με συνέπεια οι ιδιώτες γιατροί να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, όπως και τα ιδιωτικά εργαστήρια και κέντρα.

Ωστόσο τα κονδύλια που διατίθενται δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο. Αποτέλεσμα είναι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να πληρώνονται με …ψίχουλα και οι ασφαλισμένοι να πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους μια απλή επίσκεψη όταν ολοκληρώνεται ο αριθμός των 200 δωρεάν επισκέψεων σε κάθε συμβεβλημένο γιατρό.

Σήμερα με βάση τα κονδύλια που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ, κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε επισκέψεις ασφαλισμένων δεν υπάρχει. Σύμφωνα άλλωστε με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, μέχρι σήμερα καλύπτονται μέχρι 11.000.000 επισκέψεις. Οι πραγματικές ανάγκες υπολογίζονται στις 30.000.000 επισκέψεις λόγω της αποδυνάμωσης των δομών του ΠΕΔΥ.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις ιατρικές επισκέψεις ανέρχεται στα 110 εκ. και για τις διαγνωστικές εξετάσεις Εργαστηρίων – Διαγνωστικών Κέντρων στα 328 εκ. Ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι οι ιδιώτες γιατροί που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ ζητούν αύξηση της αποζημίωσής τους αφού σήμερα για κάθε μία επίσκεψη δεν αμείβονται καθαρά ούτε με 6 ευρώ (μικτά 10 ευρώ), αν αφαιρέσει κανείς τις φορολογικές επιβαρύνσεις κ.λ.π.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ζητούν αύξηση της ιατρικής επίσκεψης από το εξευτελιστικό́ ποσό́ των 10 ευρώ́ στα 20 ευρώ́, που ήταν προ κρίσης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Απριλίου 2017, 00:36:58
Απάντηση #298
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

........
Σήμερα με βάση τα κονδύλια που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ, κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε επισκέψεις ασφαλισμένων δεν υπάρχει. Σύμφωνα άλλωστε με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, μέχρι σήμερα καλύπτονται μέχρι 11.000.000 επισκέψεις. Οι πραγματικές ανάγκες υπολογίζονται στις 30.000.000 επισκέψεις λόγω της αποδυνάμωσης των δομών του ΠΕΔΥ.
΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
΄

Δεν ξέρω πόσο πρέπει να εμπιστευτεί κανείς τους αριθμούς αυτούς.

Αν θέλουν να υπολογίσουν χοντρικά τις ανάγκες στην ΠΦΥ στην Ελλάδα δεν έχουν παρά να πάρουν τον πληθυσμό την Ελλάδας και να τον διαιρέσουν δια 1500. Είναι διεθνώς αποδεκτό ότι ένας Γενικός Ιατρός (ή έστω Παθολόγος, για όσο καιρό δεν έχουμε αρκετούς Γενικούς Ιατρούς) μπορεί να αναλάβει ένα πληθυσμό ευθύνης 1500 ατόμων χωρίς να κουράζεται πολύ αλλά και χωρίς και να βαριέται.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Απριλίου 2017, 15:21:23
Απάντηση #299
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Είναι διεθνώς αποδεκτό ότι ένας Γενικός Ιατρός (ή έστω Παθολόγος, για όσο καιρό δεν έχουμε αρκετούς Γενικούς Ιατρούς) μπορεί να αναλάβει ένα πληθυσμό ευθύνης 1500 ατόμων χωρίς να κουράζεται πολύ αλλά και χωρίς και να βαριέται.

Πάντως Αργύρη για αμιγώς ιδιώτες αυτός ο αριθμός ασθενών μάλλον δεν επαρκεί, δεδομένης της φορολογίας και των ασφαλιστικών απαιτήσεων, αν φυσικά κόβεις αποδείξεις.
Οι επισκέψεις ανά ασθενή είναι περίπου 0,2-0,3/μήνα, άρα από ένα pool 1500 ασθενών θα έχεις περίπου 300-450 επισκέψεις. Ο μέσος όρος των αμοιβών πλέον είναι στα 10-15 ευρώ και από αυτά θα πρέπει να καλύψεις τα πάντα.
Πολύ συντηρηριτικά, ίσως και να τα καταφέρνεις.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
29 Απαντήσεις
112762 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55:07
από glabu
3 Απαντήσεις
7337 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2013, 12:58:01
από ΑΡΗΣ
308 Απαντήσεις
331048 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2022, 09:32:24
από iceman
0 Απαντήσεις
3140 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2017, 11:09:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4088 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2018, 00:04:38
από Argirios Argiriou