Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 00:04:06

Ψηφοφορία

Πρέπει να έχει συμμετοχή ο ασφαλισμένος στις ιατρικές υπηρεσίες ΠΦΥ;

Όχι
Ναι, όταν εξετάζεται ιδιωτικά
Ναι, σε κάθε περίπτωση

Αποστολέας Θέμα: Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.  (Αναγνώστηκε 409373 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Μαρτίου 2012, 23:52:00
Αναγνώστηκε 409373 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Παραθέτω παρακάτω ένα κείμενο του Γιάννη Μπασκόζου, που το έχει ήδη αναρτήσει σε άλλο σημείο του φόρουμ ο Βασίλης Παπαδόπουλος. Είναι ένα κείμενο με σημαντικά πραγματολογικά στοιχεία σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ, για αυτό και νομίζω ότι του αξίζει μια ξεχωριστή θέση σε αυτό το φόρουμ.

19/03/2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ για τη συνάντηση ΠΙΣ με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ(Υgeianet)

Κατά τη συνάντηση του ΔΣ του ΠΙΣ με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ Βουδούρη στις 16/3/12, ξεκαθάρισαν αρκετά τα δεδομένα σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ Βουδούρη η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ ήταν μνημονιακή επιλογή και έγινε με λογιστικά κριτήρια «εξορθολογισμού» των δαπανών και ειδικά της φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτό σημαίνει πως η συγχώνευση των ταμείων δεν είχε καμία σχέση με την ανάγκη δημιουργίας δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ούτε είχε στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες παρά μόνο τον ανεξέλεγκτο περιορισμό των δαπανών.

Τα 4 ταμεία που αποτελούν τον αρχικό κορμό του ΕΟΠΥΥ είναι το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ που καλύπτουν περίπου 9 εκ ασφαλισμένων.

Για να διασφαλιστεί μια στοιχειωδώς επαρκής κάλυψη των αναγκών είχαν προϋπολογιστεί 9.5 δις ευρω για το 2012 και έσοδα 8 δις ευρώ. (άρα έλλειμμα εξ αρχής 1.5 δις ευρώ).
Στην πορεία περικόπηκαν τα προϋπολογιζόμενα έξοδα σε 6.2 δις με κατανομή 1.2 δις για νοσοκομειακές δαπάνες, 1 δις για μισθούς και αμοιβές γιατρών, 3 δις για φάρμακα και 1 δις για ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και παρακλινικά ιατρικά εργαστήρια. Ούτε και για αυτό το ποσό όμως εξασφαλίστηκε επαρκής χρηματοδότηση. Η μεγάλη υστέρηση εσόδων και η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στο 0.4% (από 1.2 μόνο για το ΙΚΑ!!!) μέσω του εφαρμοστικού μνημονιακού νόμου καθιστούν αδύνατη την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.(προϋπολογιζόμενα μετά τις περικοπές έσοδα 5 δις)

Παρά την αδυναμία λειτουργίας προβλέπεται η ένταξη από 1/4/12 του ΝΑΤ και από 1/6/12 του ΤΑΥΤΕΚΩ και του ΕΤΑΑ.
Ο ΕΟΠΥΥ ξεκινά με διοικητικό προσωπικό 1200 ατόμων πανελλαδικά. (απολύτως ανεπαρκές σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ)
Στο ιατρικό προσωπικό εντάσσονται οι περίπου 6.000 μισθωτοί του πρώην ΙΚΑ μόνιμοι και αορίστου χρόνου, 1000 συμβασιούχοι έργου που πήραν παράταση ενός έτους με τον ν 4052/2012, οι περίπου 5.000 που δήλωσαν νόμιμα η παράτυπα συμμετοχή στη σύμβαση των 10ευρώ και τους οποίους νομιμοποίησε με παράταση 1 έτους εκ των υστέρων με τον ίδιο νόμο. Προτίθενται να προκηρύξουν 5.000 θέσεις για συμβάσεις με βάση το σύστημα capitation (TEBE), όπως και 350 θέσεις «στοχευμένες» που εκκρεμούσαν. Είναι φανερό πως ακόμα και αν ολοκληρωθεί ο αριθμός δεν επαρκεί για την κάλυψη του συστήματος και των ασφαλισμένων.

Για τους μισθωτούς γιατρούς του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ νομοθετήθηκε η δυνατότητα να εξετάζουν στο ιατρείο τους , εκτός ωραρίου, μέχρι 150 άτομα το μήνα με αμοιβή ακαθάριστη 10 ευρώ ανά επίσκεψη. Ο κ Βουδούρης δήλωσε πως θα μπορούν να προστίθενται και αμοιβές από ιατρικές πράξεις μέχρι 1500 ευρώ. Ο μισθός των γιατρών ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει 1000-1200 ευρώ (με τις μισθολογικές περικοπές βεβαίως που υφίστανται όλοι οι εργαζόμενοι.)
Για τους γιατρούς που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με τον αριθμό ασφαλισμένων που θα τους επιλέξουν, η αμοιβή θα φτάνει κατά μέσο όρο μέχρι τις 2.000 ακαθάριστα . Για όσους εκτελούν κλινικές πράξεις θα αμείβονται μέχρι τα 1500 ευρώ και πέραν τούτου με έκπτωση 30%.
Για όσους κλινικούς γιατρούς δεν εκτελούν πράξεις σκέφτονται τρόπους να φτάνει η αμοιβή τα 3.000 ευρώ ακαθάριστα.
Για τα εργαστήρια προβλέπεται χωρίς έκπτωση μέχρι τις 20χιλ ευρώ και από εκει και πάνω με κλιμακούμενη έκπτωση.

Ο κ Βουδούρης αναγνώρισε τη βασιμότητα του αιτήματος για κάλυψη αναλώσιμων και κάποιων εξόδων λειτουργίας ιατρείου.
Για τις πιο σπάνιες ειδικότητες μελετά το ενδεχόμενο κατά πράξη και περίπτωση αμοιβής έως και 50 ευρώ!!! με κάποιο πλαφόν.

Όλα αυτά τα αναφέρω για την πληρέστερη ενημέρωση σας. Όμως αυτά δεν υπάρχουν πουθενά καταγεγραμμένα και δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό για να υλοποιηθούν! Αν μάλιστα υπολογίσουμε και τα χρέη από δεδουλευμένα προς τους γιατρούς καταλαβαίνουμε πόσο αξιόπιστα είναι. Απλά γίνεται φανερό πόσο δίκιο έχει ο ιατρικός κόσμος που αντιστέκεται και διεκδικεί να ανατραπούν οι υφιστάμενες και νομοθετημένες προβλέψεις και πόσο είναι αδύνατον να υπάρξουν αξιοπρεπείς αμοιβές στο ασφυκτικά περιοριστικό πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών.

Γυρίζουμε λοιπόν στην παρούσα κατάσταση. Ο κ Βουδούρης ξεκαθάρισε πως δεν ισχύει το πλαφόν των 50 επισκέψεων την εβδομάδα αλλά 200 το μήνα.
Για το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο κ Βουδούρης παραδέχτηκε την αδυναμία ολοκληρωτικής εφαρμογής προς το παρόν και αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος για ακύρωση της απόφασης για το «πρόστιμο» του 1 ευρώ για κάθε χειρόγραφη συνταγή.. Μάλιστα εξέφρασε την πρόθεση να δίδεται κάποια αμοιβή στους φαρμακοποιούς για γραμματειακή υποστήριξη, όταν χρειάζεται να ψηφιοποιούν συνταγές. Επίσης παραδέχτηκε πως το σύστημα δεν μπορεί να υποστηρίξει την αναγραφή δραστικής ουσίας.

Το εντυπωσιακό είναι πως μας ενημέρωσε πως το σύστημα της σάρωσης που εφαρμόζεται είναι υπεραρκετό για να καλύψει τις ανάγκες ελέγχου και καταγράφει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Ακόμα αναφέρθηκε στη δυνατότητα ύπαρξης συνταγογραφικής γραμματείας στα ιατρεία ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ για αποσυμφόρηση του ιατρικού έργου, γραμματεία η οποία δεν θα υποκαθιστά ούτε την επιλογή ούτε την υπογραφή του γιατρού. Ανακοίνωσε δε πως θα αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε λίγα υποκαταστήματα.

Γίνεται φανερό πως ούτε ο εκβιασμός για την άμεση έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με πρόστιμο μάλιστα, ούτε η πίεση στους γιατρούς των μονάδων του πρώην ΙΚΑ για ατομική προμήθεια υπολογιστή έχουν βάση. Μόνο κρυφές η φανερές δεσμεύσεις προς την τρόικα επιβάλλουν αυτή την πολιτική, που πολλές φορές είναι εντελώς παράλογη και βασίζεται σε εισηγήσεις «σοφών» που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα της υγείας στη χώρα.

Για τη συνταγογράφηση των ειδικευόμενων δεσμεύτηκε πως θα δοθεί οδηγία να μπορούν να συνταγογραφούν, αλλά για τις περιπτώσεις ακριβών η ειδικών φαρμάκων θα επισυνάπτουν τη γνωμάτευση του ειδικού.

Εντυπωσιακή είναι και η είδηση για το σύστημα των ραντεβού 184. Μελετάται η κατάργηση του,(μετά από τόσα χρόνια κατάλαβαν πως είναι ακριβή η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία αφού πρώτα κατήργησαν τους υπαλλήλους του ΙΚΑ), και θα απευθύνονται οι ασφαλισμένοι σε ένα από τα τετραψήφια νούμερα με χρέωση δική τους!!

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η διατύπωση του αιτήματος για δάνειο 300 εκ ευρώ από το ΤΣΑΥ προς τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα εκ γενετής ελλείμματα του! Το αίτημα συνοδεύτηκε από την έμμεση απειλή πως δεν έχει νόημα να αρνούμαστε αφού η επικείμενη υπαγωγή του κλάδου υγείας στον ΕΟΠΥΥ θα μας στερήσει από τη δυνατότητα ελέγχου της περιουσίας του ταμείου μας.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι είναι φανερό πως παρά την προσπάθεια του προέδρου του ΕΟΠΥΥ να φανεί ευχάριστος στα αυτιά μας, προφανώς και λόγω των επικείμενων εκλογών, η πραγματικότητα είναι σαφής. Αν εφαρμοστεί η μνημονιακή πολιτική περικοπών των δαπανών υγείας, ο ελλειμματικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν διασφαλίζει ούτε την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων, ούτε τις αμοιβές των γιατρών.
Ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και αποφασιστικότητα για να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές.
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Μαρτίου 2012, 23:53:42 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Ιουλίου 2012, 13:34:44
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους προμηθευτές Yγείας καθημερινά αυξάνονται. Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς φαρμακεία έχουμε και λέμε:

- Η δαπάνη Μαΐου ανέρχεται σε 207 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά λέγεται ότι εξασφαλίστηκαν μόλις τα 107 εκατομμύρια που αναμένεται να πληρωθούμε από βδομάδα... Τα υπόλοιπα 100 εκατομμύρια αναζητούνται...
- Η δαπάνη Ιουνίου ανέρχεται σε 167 εκατομμύρια ευρώ.
- Η δαπάνη Ιουλίου ξέφυγε αρκετά λόγω της αναστολής Ιουνίου και υπολογίζεται πάνω από 320 εκατομμύρια ευρώ...
- Ο Αύγουστος αναμένεται να κλείσει περίπου στα 170 εκατομμύρια ευρώ.

Αν λάβουμε υπόψη ότι από πέρσι οφείλονται άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ, τότε το συνολικό χρέος του ΕΟΠΥΥ θα ανέρχεται πάνω από 1 δις ευρώ... Το χρέος αυτό είναι μη διαχειρίσιμο τη στιγμή που το λογιστικό υπόλοιπο του ενιαίου οργανισμού είναι σχεδόν μηδενικό, ενώ δε γίνεται καμιά κουβέντα για επιπλέον χρηματοδότησή του από το κράτος (αντιθέτως μιλάνε για περαιτέρω περικοπές).

Μπορεί να διανύουμε την καρδιά του καλοκαιριού, αυτό δε σημαίνει όμως ότι τα προβλήματα αυτά έχουν λυθεί ή ότι πρέπει να παραμένουμε απαθείς... Αναζητείται επειγόντως λύση, ενώ ταυτόχρονα μη ξεχνάμε ότι καθημερινά συνεχίζουμε να προσθέτουμε νέα χρέη λαμβάνοντας νέες συνταγές-ακάλυπτες επιταγές...
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

30 Δεκεμβρίου 2012, 15:40:03
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 18/09/2012

ΘΕΜΑ: ΕΟΠΥΥ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ

Κατά την χθεσινή συνάντηση του Αναπληρωτή Υπ. Υγείας στα γραφεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ με τους φορείς Α’Βάθμιας και Β’ βάθμιας περίθαλψης, έγινε επίσημη ενημέρωση ότι το ταμείο χρεοκόπησε και αδυνατεί να αποπληρώσει τις δεδουλευμένες δαπάνες των παρόχων υγείας, πλην φαρμακοποιών.

Ο ανεπαρκής σχεδιασμός και η υποχρηματοδότηση του μεγαλύτερου φορέα ασφάλισης της χώρας είναι η κυρίαρχη αιτία και όχι η δήθεν υπερσυνταγογράφηση των Ιατρών, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Σαλμάς.

Είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε με τον πενιχρότατο προϋπολογισμό των 350 εκατ. για την κάλυψη των εργαστηριακών εξετάσεων 9,5 εκ ασφαλισμένων, ενώ οι δαπάνες μόνο του ΟΠΑΔ για το 2011 ήταν 250 εκατ. για 1,2 εκ ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕUROSTAT, η δαπάνη για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα έπρεπε να είναι 1 δις. Ακολούθησαν απανωτές μειώσεις του προϋπολογισμού για τα εργαστήρια με τελικό ποσό τα 260 εκατ. ήτοι 21 εκατ. μηνιαίως, στα πλαίσια της μείωσης των πακέτων των 11,5 δις, και παρά την είσοδο των ασφαλισμένων του Οίκου Ναύτου και του ΤΑΥΤΕΚΩ στον οργανισμό.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, επισημοποιήθηκε από τον κ. Σαλμά, το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ που βρίσκεται στα 2,5 δις, με τον αυθαίρετο περιορισμό της ετήσιας δαπάνης για εξετάσεις και παρακλινικά  στα 187 εκ, με 75 εκ να έχουν καταβληθεί για το πρώτο τετράμηνο του, ήδη το ποσό αυτό έχει υπερκαλυφθεί κατά 131,37% . Αυτό πρακτικά σημαίνει στάση πληρωμών για εξετάσεις και παρακλινικά. Ανακοινώθηκε επίσης η πολιτική απόφαση επιβολής περαιτέρω εκπτώσεων, με την απειλή ότι οι ασφαλισμένοι θα κατευθύνονται αποκλειστικά στις δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ.

Η νεώτερη αυτή εξέλιξη αποτελεί τραγική είδηση για την οριακή βιωσιμότητα των ιατρείων και εργαστηρίων. Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου καθώς η υπάρχει κατά την γνώμη μεθοδευμένη και άνιση περικοπή των δαπανών όλων των υπολοίπων παρόχων του ΕΟΠΥΥ, σε αντιδιαστολή με την φαρμακευτική δαπάνη που θα ξεπεράσει τα 3,2 δις ετησίως σε σχέση με τα 2,25 δις του αρχικού προϋπολογισμού (62% του προϋπολογισμού έναντι στόχου 33% !!!) Την ίδια στιγμή διαθέτει μόνο το 1,8% στους κλινικούς ιατρούς και 4,2% για εξετάσεις – παρακλινικά -φυσιοθεραπευτές !!! (Δείτε σχετικό πίνακα στο τέλος του εγγράφου)

Το θράσος ορισμένων απέναντι στους πολίτες έχει ξεπεράσει κάθε όριο και ενώ έχουν αποδώσει από μόνοι τους, πέρα από κάθε λογική, το 62% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε φαρμακευτικές δαπάνες, συνεχίζουν να συκοφαντούν τους ιατρούς για υπερσυνταγογράφηση, ενώ τους έχουμε επανειλημμένα υποδείξει τον τρόπο να την περιορίσουν δραστικά και δεν το πράττουν σκόπιμα. Απαντήστε κ. Σαλμά με τίνος εντολή, τη στιγμή που όλοι οι κωδικοί μειώνονται και οι μισθοί των ελλήνων εκμηδενίζονται, ο κωδικός για την φαρμακευτική δαπάνη αυξάνει δραματικά.

 Βάσει αυτών, καλούνται τα μέλη μας  σε μέγιστη ετοιμότητα και σε τοπικές συνελεύσεις των εργαστηριακών και κλινικών Ιατρών ανά την επικράτεια προκειμένου να συνεδριάσουν εντός των αμέσως επόμενων ημερών  και να κοινοποιήσουν τις απόψεις τους στην ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Καλούμε επίσης, όσοι δεν είναι μέλη να κάνουν άμεσα την εγγραφή τους, ώστε να υπάρχει η αντίστοιχη συνδικαλιστική κάλυψη σε περίπτωση νέων μαζικών κινητοποιήσεων, που αυτή την στιγμή μοιάζουν αναπόφευκτες, και πάντα σε συνεργασία με τις αποφάσεις των επιμέρους ενώσεων των εργαστηριακών Ιατρών και των φορέων Α΄βάθμιας και Β’ βάθμιας περίθαλψης, με τους οποίους, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ συνεργάζεται στενά στην κατεύθυνση  συγκρότησης ενιαίου μετώπου που θα συμβάλλει από κοινού στο σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα των διεκδικήσεων.  

Η ώρα μηδέν έφτασε, δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες, όλοι οι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας θα πάρουμε αποφάσεις  με μοναδικό σκοπό  να  αποτραπεί η τελική εξόντωση και ο αφανισμός του ιατρικού κλάδου, από τις αυθαιρεσίες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του ΥΥΚΑ

Για την ΔΕ της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γεν. Γραμμ.

Ελευθερίου Γ.                                                            Πολυζόπουλος Εμ.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Νοεμβρίου 2013, 21:51:02 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Δεκεμβρίου 2012, 18:16:55
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis


Το νέο σηματάκι του οργανισμού  ;)
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

5 Ιουλίου 2013, 16:46:29
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Health Daily, 05/07/2013.

Σχετικά με το συνέδριο
"Shaping the Future of Healthcare in Greece
Surviving Uncertainty, Building Sustainability."


Στο συνέδριο απηύθυνε ομιλία και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
Χρήστος Σταϊκούρας θέτοντας ως προτεραιότητα για την κυβέρνηση τον
εξορθολογισμό της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε
ο υπουργός, επισημαίνονταςτα προβλήματα στον οργανισμό, «αν και η σύσταση
του ΕΟΠΥΥ, μέσω της ενοποίησηςτων κλάδων υγείαςτων ασφαλιστικών
ταμείων, αποτέλεσε ένα σημαντικό θετικό βήμα στον τομέα της Υγείας, ενάμιση
χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίαςτου, σημαντικά, κυρίως δομικά, προβλήματα
συνεχίζουν να υφίστανται». Στα προβλήματα περιλαμβάνονται η υστέρηση
που παρουσιάζεται στο σκέλοςτων εσόδων, η μη ολοκλήρωση του νέου
οργανογράμματος του φορέα, η απουσία διαπραγματευτικής δύναμηςτου
Οργανισμού κυρίως λόγω της απουσίας μηχανισμού είσπραξης νοσηλίων,
η αδυναμία του φορέα για αγορά ή και παραγωγή υπηρεσιών υγείας, καθώς και
η ανυπαρξία ιατρικού ελεγκτικού μηχανισμού.
Ακόμη ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί
μια αξιοσημείωτη, αναγκαία αλλά και επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή στο
χώρο της υγείας, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλεται προσπάθεια για την ποιότητα των
παρεχόμενων υπηρεσιών. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός, στον προϋπολογισμό
του 2014 θα εγγραφούν 400 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από ό,τι φέτος (4,44
δισ. ευρώ για το υπουργείο Υγείας έναντι 4,84 δισ. φέτος)
. Η φαρμακευτική
δαπάνη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,38 δισ. ευρώ το 2013, από 3,9
περίπου δισ. ευρώ το 2011, μειωμένη κατά περίπου 28% την τελευταία
τριετία.
Κλείνοντας ο υπουργός παραδέχθηκε πως δεν υπάρχουν περιθώρια
εφησυχασμού, «αλλά μόνο ανάγκη για άθροιση και συμπόρευση
των δημιουργικών δυνάμεων του έθνους».

Με λίγα λόγια, το έτος 2013, το 50% του προΰπολογισμού του ΕΟΠΥΥ (για την ακρίβεια το 49,25) πηγαίνει για φάρμακα (αφού από συνολικό προΰπολογισμό 4,83 δις ευρώ τα 2,38 θα είναι για την φαρμακευτική δαπάνη).

Θα μπορούσαμε με τα μισά, και ίσως λιγότερα λεφτά για φάρμακα, να είχαμε καλύτερη Υγεία στην Ελλάδα, ναι ή όχι; (και να μείνει έτσι και κανένα φράγκο για να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ τους Ιατρούς).
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Ιουλίου 2013, 17:32:09 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Ιουλίου 2013, 18:08:40
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Ειναι απογοητευτικό να μιλαμέ για φαρμακευτικη , διαγνωστική , ιατρική δαπάνη αντι του ιατρικού - θεραπευτικού αποτελέσματος.

Οποιος έχει χρόνο ας δεί πως δουλεύουν οι Αυστραλοί το σύστημα τους  και ειδικότερα με ποιόν τρόπο χρεώνουν τισ ιατρικές υπηρεσίες- πράξεις.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος$File/201307-MBS.pdf

Και για τα φάρμακα έχουν το Pharmaceutical Benefits Scheme

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Και ναι δεν έχουν πολυιατρεια ΕΟΠΥΥ (Medicare).......
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Ιουλίου 2013, 18:13:37 από Gatekeeper »
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

11 Ιουλίου 2013, 14:00:20
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Health Daily, 11/07/2013.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ
Απορρίπτει ο Παπαγεωργόπουλος το πόρισµα Ρακιντζή
«Λαµβάνουµε πολύ σοβαρά υπόψιν το πόρισµα του κ. Ρακιντζή που άλλωστε
συµφωνεί και µε τις δικές µας πρώτες διαπιστώσεις. Σύντοµα θα µπορούµε να
µιλάµε για έναν καλύτερο έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, ώστε να µην σπαταλούνται οι πόροι
του Ελληνικού Λαού». Αυτά µεταξύ άλλων τόνισε σε χθεσινή του συνάντηση
µε τους δηµοσιογράφους ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά
µε το πόρισµα για τον Οργανισµό, του επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, Λ.
Ρακιντζή, το οποίο χαρακτηρίζει, µεταξύ άλλων, τον ΕΟΠΥΥ ως «ελεύθερο πεδίο
αυθαιρεσιών», τονίζοντας ότι ο φορέας λειτουργεί στα όρια της νοµιµότητας.
Από την πλευρά του ο απερχόµενος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Ελευθέριος
Παπαγεωργόπουλος, σε ανακοίνωσή του απορρίπτει το πόρισµα τονίζοντας
χαρακτηριστικά ότι: «Όσον αφορά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Γενικού
Επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, σηµειώνουµε ότι η έρευνα αφορούσε νοσήλια
εξωτερικού ασφαλισµένων του ΟΠΑ∆ πριν την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ».
Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί ότι σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσίασε στην
επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής ο νέος πρόεδρος του οργανισµού
∆ηµήτρης Κοντός κάθε µήνα από την αρχή του χρόνου το έλλειµµα από τις
ανείσπρακτες εισφορές των ασφαλιστικών ταµείων φτάνει τα 110 εκατοµµύρια
ευρώ κι αυτό γιατί ενώ ο ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να εισπράττει µηνιαίως από εισφορές
360 εκατοµµύρια ευρώ, στα ταµεία µπαίνουν µόνο 250 εκατοµµύρια ευρώ.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Ιουλίου 2013, 15:12:58
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Οι αριθμοί για φαρμακευτική δαπάνη του κ. Άδωνη Γεωργιάδη διαφέρουν σημαντικά από αυτούς που αναφέρε ο κ. Σταϊκούρας στις 05/07/2013
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
αλλά τους παραθέτω:


Health Daily 18/07/2013.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Χωρίς εξαιρέσεις το claw back, πλην Ασύλου Ανιάτων
Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το πολυνοµοσχέδιο µε τα µέτρα για τον κλάδο
υγείας, τα οποία αφορούν ΕΟΠΥΥ, νοσοκοµεία κ.ά., µετά από µαραθώνια
συζήτηση χθες στην Ολοµέλεια της Βουλής. Επί συνόλου 293 βουλευτών που
ψήφισαν, όλα τα άρθρα του πολυνοµοσχεδίου ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία
των 153 βουλευτών, εκτός από το άρθρο 81 (για τη δηµοτική αστυνοµία) που
έλαβε 152 ψήφους. Πέραν των δύο άρθρων που είχε προσθέσει ο υπουργός
Υγείας (κλιµακωτό rebate και έλεγχος από ιδιωτικές εταιρείες), τα υπόλοιπα
ψηφίστηκαν χωρίς καµιά αλλαγή, παρά τη αρχική διάθεση του υπουργού να τα
βελτιώσει. Έτσι claw back, κλιµακωτό rebate, καθώς και όλα τα υπόλοιπα άρθρα,
πέρασαν χωρίς καµία βελτίωση. Για δραστικό περιορισµό της φαρµακευτικής
δαπάνης λόγω των κυβερνητικών µέτρων έκανε λόγο σήµερα το πρωί στον ΣΚΑΪ ο
υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. «Επί τουλάχιστον µια δεκαετία πληρώναµε 4
δισ. ευρώ ετησίως για φαρµακευτική, δηλαδή 40 δισ. ευρώ µιλάµε για κολοσσιαίο
ποσό. Τώρα ξοδεύουµε το 1/3 της φαρµακευτικής δαπάνης. (Δηλαδή ξοδεύουμε για το 2013 μόνο 1,3 δις/έτος για φάρμακα; Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε στις 05/07/2013 για 2,38 δισ. ευρώ το 2013.) Αντιλαµβάνοµαι ότι
αυτό ξεβολεύει κάποιους»
τόνισε. «Η αγορά λειτουργεί ευρύθµως και δεν υπάρχει
κανένα έλλειµµα στα φάρµακα» διευκρίνισε. Αναγνώρισε πάντως ότι ο ΕΟΠΥΥ
έχει βασικές οργανωτικές αδυναµίες. «Οι υπάλληλοι που ανήκουν τυπικά στον
ΕΟΠΥΥ βρίσκονται ακόµη στα παλιά ταµεία» δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε:
«Ο αντιγερµανισµός στην Ελλάδα πουλάει πολύ. Η παροχή τεχνογνωσίας των
Γερµανών, αλλά και της Τask Force, µας είναι απολύτως απαραίτητη».
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Ιουλίου 2013, 15:21:44 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Σεπτεμβρίου 2013, 23:52:25
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
14/09/2013
Ο Επενδυτής.


Κερκόπορτα για συμφωνίες με εταιρείες του εξωτερικού.
.................
........................
Τα φάρμακα υψηλού κόστους (ογκολογικά, βιολογικοί παράγοντες κ.ο.κ.) κοστίζουν στον ΕΟΠΥΥ περίπου 800 εκατομμύρια Ευρώ που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.

................................

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Σεπτεμβρίου 2013, 09:29:39
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

timex


Φυσικα και στοιχιζουν αφου δεν υπαρχει προληψη!!

15 Σεπτεμβρίου 2013, 10:11:31
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Φυσικα και στοιχιζουν αφου δεν υπαρχει προληψη!!

Δεν είναι μόνο το θέμα της μειωμένης πρόληψης.

Αν κρίνει κανείς από το πως λειτουργεί ο υπόλοιπος τομέας της Υγείας στην Ελλάδα, υποψιάζομαι ότι
"διευρύνονται" πολύ οι ενδείξεις χορήγεις τους και φοβάμαι ότι είναι φουσκωμένες και οι τιμές τους.


Παραθέτω ολόκληρο το κείμενο του σχετικού άρθρου:

Κερκόπορτα για συμφωνίες με εταιρείες του εξωτερικού.
14/09/2013    ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ
του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ.

ΜE ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ που εξέδωσε τη ∆ευτέρα ο Αντ. Μπέζας θεσπίζεται αυστηρό πλαίσιο για τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους, όπως ογκολογικά, βιολογικοί παράγοντες κ.ο.κ.
Εύλογα, καθώς η κατανάλωση τους (800 εκατ.) αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρεται, «αρμόδια επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα
κλινικής και οικονομικής αποδοτικότητας δύναται εγγράφως και αιτιολογημένα στην τελική της απόφαση να θέσει προϋποθέσας και κανόνες που προσδιορίζουν την αυστηρή τήρηση
των ενδείξεων του φαρμάκου όπως προσδιορίζονται στην άδεια κυκλοφορίας του ή και την ενσωμάτωση περιορισμών στις ενδείξεις, την εφαρμογή κλινικών πρωτοκόλλων για τη χορήγηση συγκεκριμένων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, την υποχρεωτική ένταξη των δικαιούχων σε αρχεία ασθενών (registries) και την παρακολούθηση της ορθής χρήσης των
φαρμάκων, ιδιαίτερα για τα σπάνια νοσήματα και την ενδεχόμενη αποκλειστική χορήγησή τους από συγκεκριμένα, εξειδικευμένα κέντρα».
Ακόμη, ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να θέτει περαιτέρω προϋποθέσεις και περιορισμούς για την αποζημίωση των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων αυτής της κατηγορίας, όπως κλειστό προϋπολογισμό ανά θεραπευτική κατηγορία φαρμάκων ή ανά συγκεκριμένο φάρμακο και καθορισμό claw back ή pay back από τις φαρμακοβιομηχανίες ανά.φάρμακο ή ανά θεραπευτική
κατηγορία ή τη σύναψη συμφωνιών όγκου-τιμής (price-volume agreement) ή επιμερισμού-ρίσκου (risk-sharing agreement).
To ερώτημα, φυσικά, είναι σε μία χώρα που η λέξη διαφάνεια είναι μόνο για τα λεξικά, ποιοι άνθρωποι στον ΕΟΠΥΥ έχουν τη γνώση και την εμπειρία να συνάψουν τέτοιου είδους συμφωνίες, που είναι συνήθεις διεθνώς.
Επίσης, ανακύπτει θέμα αν τέτοιου είδους διαδικασίες θα ανοίξουν τον δρόμο σε μεγάλες εταιρείες γενοσήμων του εξωτερικού, αφήνοντας στα κρύα του
λουτρού τις ελληνικές, που προφανώς δεν μπορούν να τις ανταγωνιστούν σε επίπεδο τιμών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Σεπτεμβρίου 2013, 11:10:18 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Οκτωβρίου 2013, 11:40:42
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Health Daily, 07/10/2013.

ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 1 ∆ΙΣ. ΕΥΡΩ
Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ∆ΑΠΑΝΗ.

 Στοιχεία από υπουργείο Υγείας κατατέθηκαν στη Βουλή
Στοιχεία για τη λειτουργία του συστήµατος αυτόµατων επιστροφών από τις
φαρµακευτικές εταιρείες (claw back) διαβίβασε εγγράφως στη Βουλή ο υφυπουργός
Υγείας, Αντώνης Μπέζας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου
βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου. Όπως τονίζεται στην απάντηση του κ. Μπέζα:
«Με βάση τα διαθέσιµα στοιχεία για το 2012, υπήρξε συµµόρφωση, µε το στόχο
διαµόρφωσης της φαρµακευτικής δαπάνης, µετά την επιβολή του ποσού αυτόµατης
επιστροφής προς τις φαρµακευτικές εταιρείες ύψους 78,9 εκατ. ευρώ». Ο κ.
Μπέζας επεσήµανε ότι, µε βάση τα ίδια στοιχεία µεταξύ των ετών 2011 και 2012,
επιτεύχθηκε µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης ύψους 1 δισ. ευρώ. Ο κ. Μπέζας
υπενθύµισε ότι, µε βάση το µνηµόνιο, είχε θεσπιστεί στόχος µείωση δαπάνης 1,076
δισ. ευρώ. Αναφεροµενος στο 2013, ο κ. Μπέζας σηµείωσε ότι ο προϋπολογισµός
εξωνοσοκοµειακής φαρµακευτικής δαπάνης καθορίστηκε στα 2,37 δισ. ευρώ.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Οκτωβρίου 2013, 13:27:50
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
09/10/2013
Health Daily.


ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 2,6 ∆ΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΥΓΕΙΑ- ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στον προϋπολογισµό του 2014 που κατατέθηκε στη Βουλή.


Με µια γενναία περικοπή της τάξης των 750 εκατ. ευρώ στην Υγεία και 1,51 στην
Κοινωνική Ασφάλιση επιχειρεί η κυβέρνηση να υποστηρίξει το πλεόνασµα που
παρουσιάζει στον προϋπολογισµό του 2014, µειώνοντας ακόµα περισσότερο τις
δηµόσιες δαπάνες συνολικά κατά 3,3 δισ. και προσδοκώντας έσοδα επιπλέον
1,5 δισ. από φορολογία. Με βάση το προσχέδιο, στην κοινωνική ασφάλιση και
την περίθαλψη θα διατεθούν το 2014 στα ταµεία 13,271 δισ. ευρώ, έναντι 15.935
φέτος. Ειδικότερα για τον χώρο της Υγείας, η εξοικονόµηση 750 εκατ. ευρώ θα
προέλθει από τη µείωση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκοµείων (από 1,9
δισ. ευρώ το 2013 στο 1,6 δισ. το 2014), καθώς και τη µείωση της φαρµακευτικής
δαπάνης του ΕΟΠΥΥ (από 2,3 δισ. το 2014 στα 2 δισ. το 2014). Το «εισιτήριο»
των 25 ευρώ ανά νοσηλεία, το οποίο θα ισχύσει από την 1η
 Ιανουαρίου, εκτιµάται
ότι µπορεί να αποδώσει από 50-95 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τον ΕΟΠΥΥ, για την
περιστολή των δαπανών και την ταυτόχρονη βελτίωση των συνθηκών παροχής
υπηρεσιών υγείας, το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στο σχεδιασµό δράσεων
όπως ο εξορθολογισµός των δαπανών νοσηλείας και ιατροφαρµακευτικής
περίθαλψης, η επιτάχυνση των διαδικασιών αποπληρωµής υφιστάµενων
οφειλών και εξόφλησης υποχρεώσεων τρέχοντος αλλά και προηγούµενων ετών,
ο συστηµατικός έλεγχος των δικαιούχων συµβεβληµένων ιδιωτών παρόχων
υπηρεσιών υγείας και η συγκράτηση της δαπάνης προµηθειών ιατροτεχνολογικών
υλικών και φαρµάκων. Παρεµβάσεις για την επίτευξη των παραπάνω αποτελούν:
Η εφαρµογή κλιµακούµενου ποσοστού επιστροφής (rebate) και η εφαρµογή
µηχανισµού αυτόµατης επιστροφής (claw-back) για νοσήλια, διαγνωστικές εξετάσεις
και φυσικοθεραπείες. Η ανάθεση σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες του ελέγχου
των παραστατικών και των αναγκαίων δικαιολογητικών, καθώς και η εκκαθάριση
των λογαριασµών µεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των συµβεβληµένων µε αυτόν παρόχων
υπηρεσιών υγείας. Η σύσταση Επιτροπής ∆ιαπραγµάτευσης και η αναθεώρηση του
υφιστάµενου συστήµατος των ΚΕΝ.
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Οκτωβρίου 2013, 13:34:09 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Νοεμβρίου 2013, 20:21:34
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013
Capital.


Νέο "ψαλίδι" στον ΕΟΠΥΥ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ !!


Νέα μείωση στα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ, που θα φτάνει ακόμη και το 20% στους κωδικούς δαπανών των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών κλινικών, έχει ζητήσει -σύμφωνα με πληροφορίες- η τρόικα, ακόμη και μετά τη διαπίστωση πως και ο φετινός προϋπολογισμός ήταν τελικά ελλειμματικός. Όπως λέει το ρεπορτάζ, το ποσό που θα έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός για το 2014 έχει αποφασιστεί και μένει να ανακοινωθεί επισήμως, με το πλέον δυσμενές σενάριο να κάνει λόγο για προϋπολογισμό που δεν θα ξεπερνά τα 4,7 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 2 δισ. προορίζονται για την κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ ακόμη 1,1 δισ.ευρώ θα κατευθυνθούν προς τα δημόσια νοσοκομεία. Ό,τι απομένει θα διατεθεί για την πληρωμή γιατρών, κλινικών και εργαστηρίων, οι κωδικοί των οποίων αναμένεται να υποστούν σημαντική μείωση. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά προς τα κάτω αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ: το 2013 ήταν 5,5 δισ. ευρώ, με την κρατική χρηματοδότηση να είναι περιορισμένη στο 0,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2012, τη χρονιά δηλαδή που ο Οργανισμός ξεκίνησε τη λειτουργία του, ο προϋπολογισμός έφτασε μετά τις τροποποιήσεις τα 5,9 δισ.


Φέτος οι διαθέσιμοι πόροι του ΕΟΠΥΥ ήταν 312 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές κλινικές και άλλα 280 εκατ. για τα διαγνωστικά κέντρα. Επειδή όμως μέρος των κονδυλίων για το 2013 χρησιμοποιήθηκε για να αποπληρωθούν τιμολόγια που εκκρεμούσαν από το 2012, αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί «μαύρη τρύπα» ύψους 340 εκατ. ευρώ και για τους δύο κωδικούς, ποσό το οποίο το υπουργείο Υγείας ψάχνει να το καλύψει. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται προσπάθειες για μεταφορά χρημάτων από άλλους κωδικούς σε αυτόν των κλινικών, η κίνηση όμως αυτή απαιτεί πρώτα τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Η οικονομική δυσπραγία του ΕΟΠΥΥ εντείνεται όμως περισσότερο, δεδομένου ότι διαγνωστικά κέντρα έχουν πληρωθεί μόνο μέχρι και τον Απρίλιο και οι ιδιωτικές κλινικές μέχρι το Μάρτιο, γεγονός που σημαίνει πως και η επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει με χρέη.

Οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων μάλιστα έχουν προχωρήσει μάλιστα από χτες σε επίσχεση προς τον ΕΟΠΥΥ, διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή τους το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν όλο το αντίτιμο για τις εξετάσεις που θα πραγματοποιούν. Από τη μεριά του, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δεσμευτεί προς μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των οφειλών μέχρι και τον Ιούλιο, δήλωσε εντούτοις πως δεν μπορεί να εγγυηθεί για χρονοδιάγραμμα πληρωμής των ληξιπροθέσμων χρεών, καθώς αυτό αφορά το υπουργείο Εργασίας.

Και ενώ συνεχίζεται η μάχη για τα νούμερα του ΕΟΠΥΥ, τις επόμενες ημέρες θα σταλεί στους παρόχους ο καταλογισμός του Claw Back για το α’ εξάμηνο του 2013 (η αναγκαστική έκπτωση που θα κάνουν οι πάροχοι στον Οργανισμό για να καλυφτούν οι υπερβάλλουσες δαπάνες), το οποίο θα συμψηφιστεί με εκκαθαρισμένες υποβολές τον επόμενο Φεβρουάριο.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Νοεμβρίου 2013, 20:40:04 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Νοεμβρίου 2013, 15:14:10
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Health Daily, 12/11/2013.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:
«∆ΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΑ 2 ∆ΙΣ.
ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ∆ΑΠΑΝΗΣ»

 ∆εσμέυσεις και δηλώσεις στο 2ο Παν. Συνέδριο Ασθενών
«Είμαστε πιεσμένοι να μειώσουμε την εξωνοσοκομειακή (φαρμακευτική) δαπάνη στα 2 δισ.
ευρώ, στο 1% του ΑΕΠ λόγω πίεσης της τρόικας.
Είναι επιταγή δεν μπορούμε
να κάνουμε αλλιώς. Ωστόσο, διαπραγματευόμαστε το ποσό των 2 δισ. και θα
δούμε που θα βγάλει. Κρίσιμη γι’αυτό είναι η πρώτη ανατιμολόγηση κατά την
οποία θα δούμε που θα φτάσουν οι τιμές off patent και αναλόγως θα δούμε
τι θα κάνουμε». Αυτά, μεταξύ άλλων, ανέφερε στο πλαίσιο της παρουσίας
της στο 2ο
 Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών η Γενική Γραμματέας ∆ημόσιας
Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου.
Αναφορικά με τα ορφανά φάρμακα η κ.
Παπανικολάου δεσμεύτηκε να κινήσει γρήγορα τις σχετικές διαδικασίες.
Για το ζήτημα της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα η κ. Παπανικολάου
τόνισε ότι η Ελλάδα έχει από τα μικρότερα ποσοστά συμμετοχής στα φάρμακα
συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι γίνεται
προσπάθεια αυστηρής τήρησης των ενδείξεων όσον αφορά στα θεραπευτικά
πρωτόκολλα. Τέλος, αναφορικά με τη μη συμμετοχή των εκπροσώπων
ασθενών σε Επιτροπές η Γενική Γραμματέας ∆ημόσιας Υγείας παραδέχθηκε
ότι αποτελεί παράλειψη και δεσμεύτηκε να τους συμπεριλάβει, εκτός από
την Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που χρειάζεται πιο
«τεχνικές» γνώσεις.
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Νοεμβρίου 2013, 15:16:30 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
29 Απαντήσεις
111580 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55:07
από glabu
3 Απαντήσεις
7308 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2013, 12:58:01
από ΑΡΗΣ
308 Απαντήσεις
327955 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2022, 09:32:24
από iceman
0 Απαντήσεις
3123 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2017, 11:09:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4067 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2018, 00:04:38
από Argirios Argiriou