Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Οκτωβρίου 2017, 01:18:28

Ψηφοφορία

Πρέπει να έχει συμμετοχή ο ασφαλισμένος στις ιατρικές υπηρεσίες ΠΦΥ;

Όχι
Ναι, όταν εξετάζεται ιδιωτικά
Ναι, σε κάθε περίπτωση

Αποστολέας Θέμα: Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.  (Αναγνώστηκε 87315 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Σεπτεμβρίου 2017, 22:45:48
Απάντηση #315
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ένα παλιό άρθρο που όμως το ανακάλυψα σήμερα:

04-01-2017 Capital
της Βασιλικής Κουρλιμπίνη.
vicky.kourlibini@capital.gr


Αυστηρά πλαφόν σε όλες τις κατηγορίες διαγνωστικών εξετάσεων βάζει το υπουργείο Υγείας, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό σε δαπάνες και ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται ξεχωριστοί κλειστοί προϋπολογισμοί και όρια για όλες τις εξετάσεις και θα επιμερίζονται σε κατηγορίες τα 350 εκατ. ευρώ που προβλέπονται τη φετινή χρονιά για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ειδικότερα, οι εργαστηριακές εξετάσεις αρχικά θα χωριστούν σε δύο μεγάλες υποκατηγορίες: στις εξετάσεις βιολογικών υλικών (αιματολογικές), για τις οποίες θα προβλέπεται το 60% του συνολικού κονδυλίου, δηλαδή ετησίως 210 εκατ. ευρώ, και στις απεικονιστικές που θα απορροφήσουν το υπόλοιπο 40%, περίπου 140 εκατ. ευρώ.

Για τη δεύτερη ομάδα, ο "επιμερισμός” των κονδυλίων θα είναι ακόμη πιο εξονυχιστικός. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα τεθούν ξεχωριστά χρηματικά όρια για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες,  για υπερηχογραφήματα (απλά και triplex), για απλές ακτινογραφίες, μετρήσεις οστικής πυκνότητας, εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής, ιατρικές πράξεις (όπως για παράδειγμα οι γαστροσκοπήσεις), για ραδιοφάρμακα και για PET SCAN (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων για τη διάγνωση και τη σταδιοποίηση του καρκίνου). Σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι να μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ να παρακολουθεί σε ποια είδη διαγνωστικών εξετάσεων καταγράφεται εκτροχιασμός της δαπάνης, ο οποίος στη συνέχεια θα καλύπτεται από τις επιχειρήσεις υπό τη μορφή αναγκαστικών επιστροφών (claw back).

Στελέχη από την αγορά των διαγνωστικών βλέπουν πίσω από αυτές τις αποφάσεις την αδυναμία του υπουργείου Υγείας να ελέγξει τις υπερβάσεις που σημειώνονται κάθε μήνα στον προϋπολογισμό των εξετάσεων. Από το υπουργείο Υγείας λένε πως στόχος είναι να μπει φρένο σε φαινόμενα προκλητής ζήτησης και  υπερσυνταγογράφησης, που σε μεγάλο ποσοστό επιβαρύνουν τα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη πλευρά βέβαια κανείς δεν αποκλείει από τα απανωτά πλαφόν να επηρεαστούν ξανά οι ασφαλισμένοι και η πρόσβασή τους στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως τη χρονιά που πέρασε, παρά τις σαρωτικές μειώσεις που έγιναν στις τιμές αποζημίωσης των εξετάσεων (πέρσι τον Ιανουάριο οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων με τη μεγαλύτερη δαπάνη μειώθηκαν μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43%, ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές κατά 9%), το 2016 έκλεισε με υπέρβαση άνω των 70 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις, όπως αναφέρουν, θα κληθούν να επιστρέψουν το 45% του τζίρου τους στον ΕΟΠΥΥ για να καλύψουν την τρύπα στον προϋπολογισμό (πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat έδειξε άλλωστε ότι τα τελευταία 3 χρόνια τα έσοδα του κλάδου εμφανίζουν καθοδική πορεία, καθώς η επιβολή των οριζόντιων μέτρων του rebate και του claw back υποχρέωσε πολλές μονάδες να επιστρέψουν περίπου το 35%-50% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους).

Την ίδια στιγμή, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων προσέφυγε στο ΣτΕ για τις 86 νέες εξετάσεις που το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, ζητώντας ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης, καθώς δεν έχει προβλεφθεί ανάλογη αύξηση στον κωδικό των διαγνωστικών. Μεταξύ των εξετάσεων που πλέον θα αποζημιώνονται είναι η ψηφιακή μαστογραφία, το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και Β’ επιπέδου, ο προγεννητικός γονιδιακός έλεγχος για κυστική ίνωση, η αξονική στεφανιογραφία, PCR για γρίπη Α/Η1Ν1, αλλά με το ίδιο κλειστό κονδύλι για τις επιχειρήσεις. Φορείς της αγοράς εκτιμούν πως μετά την αύξηση των εξετάσεων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, η δαπάνη θα εκτοξευτεί τουλάχιστον κατά 30 εκατ. επιπλέον και αυτό στην καλύτερη περίπτωση, εφόσον δεν υπάρξει πάλι προκλητή ζήτηση.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Σεπτεμβρίου 2017, 22:53:01 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Σεπτεμβρίου 2017, 16:42:37
Απάντηση #316
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
06-09-2017 Capital.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr


Κραχ στην αγορά της Υγείας προκαλεί το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που διατηρούν προς τους ιδιώτες παρόχους τόσο ο ΕΟΠΥΥ, όσο και τα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το μήνα Ιούλιο, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες ανέρχονται σε 1,086 δισ. ευρώ, ενώ του ΕΣΥ σε 550 εκατ. ευρώ.

Αν και ο ΕΟΠΥΥ κατάφερε να περιορίσει κατά 128 εκατ. ευρώ τις υποχρεώσεις τους προς τους παρόχους σε σχέση με τον Ιούνιο (όταν το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων άγγιζε τα 1,214 δισ. ευρώ), στελέχη από την αγορά της περίθαλψης αναφέρουν πως οι πληρωμές αφενός γίνονται με καθυστέρηση, αφετέρου δεν υπάρχει πρόοδος στην εξόφληση των παλιών χρεών (μέρος των οποίων εκκρεμεί από το 2012). Συμπληρώνουν μάλιστα πως ο Οργανισμός λαμβάνει φέτος 200 εκατ. ευρώ μικρότερη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ και οι αποδόσεις των εισφορών της περίθαλψης από τα ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να είναι μειωμένες.

Σοβαρές είναι οι απώλειες και για τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο, οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, υγειονομικών περιφερειών και μονάδων του ΠΕΔΥ (πρωτοβάθμιο εθνικό δίκτυο υγείας) ήταν μειωμένες κατά 199 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει θέσει ως στόχο αφενός να μην δημιουργεί νέα "γενιά” οφειλών, αφετέρου να μέχρι το τέλος του χρόνου να μειώσει σημαντικά το σημερινό όγκο των χρεών. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Οργανισμού Σ. Μπερσίμης έχει ενημερώσει τους παρόχους πως η εξόφληση των οφειλών θα πρέπει να γίνεται εντός τριών μηνών, ενώ και οι ενστάσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ώστε οι διαδικασίες πληρωμών να κινούνται με ταχύτερο ρυθμό.

Προς το παρόν έχει εξοφληθεί ο Μάρτιος και παράλληλα συνεχίζεται η πληρωμή των αναλωσίμων προς του φαρμακοποιούς (οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά είχαν διακόψει την πίστωση προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τον Αύγουστο για αναλώσιμα και συμπληρώματα διατροφής εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των απαιτήσεων). Για τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια, οι εκκαθαρίσεις των υποβολών του Απριλίου, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, έχουν φτάσει το 65% περίπου, προχωρούν οι οριστικοποιήσεις και κάποιες από αυτές έχουν ήδη ενταλματοποιηθεί. Εντός των επόμενων ημερών, θα ξεκινήσουν τις εκκαθαρίσεις του μηνός Μαΐου, έτσι ώστε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές των παρόχων και του συγκεκριμένου μήνα.

Αναφορικά με τους συμψηφισμούς των παλαιών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ με το claw back και rebate (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών για την υπερβάλλουσα δαπάνη σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμοό του Οργανισμού και αναγκαστικές εκπτώσεις) που οφείλουν οι πάροχοι, η διαδικασία αυτή δεν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, και θα ξεκινήσει να υλοποιείται σταδιακά ανά κατηγορία παρόχων, αρχής γενομένης  με τις ιδιωτικές κλινικές και θα συνεχίσει με τους υπόλοιπους παρόχους.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Σεπτεμβρίου 2017, 16:45:09 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Σεπτεμβρίου 2017, 23:41:39
Απάντηση #317
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12/09/2017  Capital.
Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη.


Τις εκκρεμότητες που παραμένουν στο χώρο της περίθαλψης θα θέσουν επί τάπητος οι θεσμοί, που επιστρέφουν στην Αθήνα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, με τις πρώτες επαφές σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr να γίνονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, δεδομένου πως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός θα βρίσκεται μέχρι και την Πέμπτη στη Βουδαπέστη για να παραστεί στη συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τρία είναι τα "καυτά” θέματα για τα οποία οι θεσμοί θα ζητήσουν άμεση πληροφόρηση: το πως προχωρά η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τη στελέχωση και τη λειτουργία των ιατρείων της γειτονιάς (Τοπικές Μονάδες Υγείας - ΤΟΜΥ), η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων προς τους ιδιώτες παρόχους και η επικείμενη αναπροσαρμογή στις τιμές των φαρμάκων (το νέο δελτίο τιμών θα πρέπει να εκδοθεί το Δεκέμβριο).

Τα στελέχη του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ενημερώσουν τα τεχνικά κλιμάκια για το χρονοδιάγραμμα της σύστασης των τοπικών μονάδων, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη στελέχωση των δομών. Συνολικά θα λειτουργήσουν 239 τοπικές μονάδες. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας πως το ενδιαφέρον για την προκήρυξη ήταν υψηλό, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανέφερε πως δόθηκαν μόλις 98 βεβαιώσεις για την κάλυψη 195 θέσεων στις ΤοΜΥ στην Αθήνα. Το υπουργείο τοποθετεί την έναρξη των πρώτων δομών μέσα στον επόμενο μήνα στα αστικά κέντρα, εντούτοις η πλήρωση των επαρχιακών πόλεων και των νησιών θα είναι πιο δύσκολη.

Το μεγάλο "αγκάθι” ωστόσο στο χώρο της περίθαλψης συνίσταται στα ληξιπρόθεσμα χρέη, η αποπληρωμή των οποίων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Η υποχρέωση του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αφορά στο συμψηφισμό των οφειλών με την υποχρέωση του clawback (αναγκαστική επιστροφή από τους ιδιώτες παρόχους- κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κτλ- της υπερβάλλουσας δαπάνης σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ) για την περίοδο 2013- 2015. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το μήνα Ιούλιο, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες ανέρχονται σε 1,086 δισ. ευρώ, ενώ του ΕΣΥ σε 550 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα τέλος, η νέα ανατιμολόγηση που επίκειται στα φάρμακα, στη κατεύθυνση της συγκράτησης των δαπανών, έχει εγείρει ήδη αντιδράσεις στην αγορά, με στελέχη του χώρου να μιλούν για ένα ακόμη "γύρο” μειώσεων στις τιμές, ειδικά στα γενόσημα σκευάσματα και όσα δεν προστατεύονται πλέον από πατέντα.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δείτε και ακόμη ένα σχετικό άρθρο:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 12 Σεπτεμβρίου 2017, 23:47:27 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Σεπτεμβρίου 2017, 23:27:53
Απάντηση #318
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
21/09/2017

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Οκτωβρίου 2017, 19:42:38
Απάντηση #319
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
04-10-2017

Προϋπολογισμός 2018: Νέο «κούρεμα» στη χρηματοδότηση της Υγείας.

Μειωμένη κατά 350 εκατομμύρια ευρώ θα είναι το 2018 η επιχορήγηση των δημόσιων νοσοκομείων και του Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) σύμφωνα με  το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2018 που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός των δημόσιων νοσοκομείων και των ΥΠΕ-ΠΕΔΥ στο σκέλος των εσόδων αναμένεται να κινηθεί εντός των ορίων που έχουν τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής(ΜΔΠΣ) 2018-2021. Ωστόσο, το ύψος των μεταβιβάσεων από τον Τακτικό Προϋπολογισμό είναι μειωμένο κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2017.
 
Οι επιπτώσεις της μείωσης εκτιμάται από το Υπουργείο Οικονομικών πως θα εξισορροπηθούν, με την αναμενόμενη αύξηση των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ προς τις δομές του ΕΣΥ. ( ναι πώς... )

Ακόμα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έξοδα προβλέπονται αυξημένα κατά 135 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο του ΜΠΔΣ. Η προβλεπόμενη αύξηση, αν και συμβάλλει αρνητικά στη διαμόρφωση ταμειακού αποτελέσματος της τάξης των 97 εκατ. ευρώ, ωστόσο, σε συνδυασμό με την εκκαθάριση σημαντικού ύψους απλήρωτων υποχρεώσεων, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 106 εκατ. ευρώ.
 
Στην εκτίμηση αυτή συμβάλει η εφαρμογή  των μηχανισμών αυτόματων επιστροφών για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη (clawback).
 
Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε για πρώτη φορά στην ενεργοποίηση του νοσοκομειακού clawback το 2017 για τη φαρμακευτική δαπάνη του 2016.
 
Το ποσό που επιβαρύνθηκαν οι  φαρμακευτικές εταιρείες ανήλθε συνολικά στα 160 εκατ. ευρώ περίπου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει ήδη συμψηφιστεί με ισόποσες οφειλές των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.
 
Για τα έτη 2017 και 2018, αναμένεται εκ νέου η εφαρμογή του μηχανισμού των αυτόματων επιστροφών (clawback), στην περίπτωση που η φαρμακευτική δαπάνη υπερβεί τα προκαθορισθέντα όρια.
 
Επίσης εκτιμάται ότι με τη σύσταση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ν.4472/2017), αναμένεται σύντομα η έναρξη λειτουργίας ενός κεντρικού συστήματος προμηθειών που θα αναφέρεται στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των ΥΠΕ-ΠΕΔΥ, θα υπάρχει καλύτερος   έλεγχος  των δαπανών.
 
ΕΟΠΥΥ
Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα  του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2017 στο προσχέδιο του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 444 εκατ. ευρώ βελτιωμένο κατά 67 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του ΜΠΔΣ. Η θετική εξέλιξη του πλεονάσματος του Οργανισμού  οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές.
 
Λόγω όμως της αύξησης των εσόδων του Οργανισμού από ασφαλιστικές εισφορές και της αναμενόμενης ομαλοποίησης των αποδόσεων εσόδων από τα Ταμεία που συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ, η  χρηματοδότηση του  από τον τακτικό προϋπολογισμό προβλέπεται μειωμένη κατά 226 εκατ. ευρώ.
 
Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προβλέπεται να ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται κυρίως για την κάλυψη της περίθαλψης των ανασφάλιστων.
 
Στο οικονομικό έτος 2018 όπως αναφέρεται στο προϋπολογισμό «το Υπουργείο Υγείας αναμένεται  μεταξύ άλλων, να συνεχίσει σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων με σκοπό τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε όλο τον πληθυσμό, την παγίωση της νέας φαρμακευτικής πολιτικής, την κατάρτιση της «Λίστας Χειρουργείου» και τη λειτουργία Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών, την εναρμόνιση του ωραρίου των γιατρών με την ισχύουσα ευρωπαϊκή Οδηγία, την αλλαγή της διαδικασίας κρίσεων κατά τη διενέργεια προσλήψεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ  την τροποποίηση των Οργανισμών των νοσοκομείων, την αποκέντρωση της διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, την έμφαση στον καθολικό εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού, την ενίσχυση μέσω συγκεκριμένων δράσεων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του συστήματος υγείας και την αναβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα προσφύγων και μεταναστών».

Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή
 
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Οκτωβρίου 2017, 19:44:52 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Οκτωβρίου 2017, 14:17:28
Απάντηση #320
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
11-10-2017

Οι 1.500 επιχειρήσεις βγάζουν 73 εκατ. ευρώ το μήνα και τα 11.000 φαρμακεία 7,5 εκατ. ευρώ. ( ενδεικτικά οι συμβεβλημένοι Ιατροί του ΕΟΠΥΥ κοστίζουν 110 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος )

Κόκκος άμμου παραμένει το μερίδιο που καταλαμβάνουν στον τζίρο των 11.000 φαρμακείων τα αναλώσιμα που διακινούνται μέσω αυτών, εν αντιθέσει με τις εταιρείες που τα εμπορεύονται, οι οποίες παραμένουν κυρίαρχες στην συγκεκριμένη αγορά και με διαφορά από τον καινούργιο τους ανταγωνιστή.


Παράγοντας από την αγορά των φαρμακείων, μας επεσήμανε ότι ενώ ο τζίρος των αναλώσιμων στην Αθήνα εμφανίζει μία αυξημένη κινητικότητα, αυτό δεν ισχύει στην επαρχία, λόγω των ισχυρών δεσμών συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών και των νοσοκομείων. Όσον αφορά την Αθήνα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία από τον Ιανουάριο, όπως απεικονίζεται και στον παρακάτω πίνακα, η αγορά αυξάνεται σταθερά αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία , σήμερα (9 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης από τα φαρμακεία) ο μηνιαίος πανελλαδικός τζίρος των φαρμακείων- πάντα όσον αφορά τα αναλώσιμα- είναι 7,5 εκατ. ευρώ. Μέγεθος που σημαίνει ότι κατά μέσον όρο κάθε φαρμακείο αποκομίζει περί τα 800 ευρώ -αν και ακούγεται ότι υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις που συγκεντρώνουν πολύ μεγαλύτερα ποσά- με τη μεικτή κερδοφορία να διαμορφώνεται στα 160 ευρώ (20% μεικτό περιθώριο κέρδους κατά μέσο όρο). Ποσό που επί της ουσίας, σημειώνει η ίδια πηγή, εκτός από αμελητέο είναι και ανύπαρκτο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει «κουτσουρεμένα» τα τιμολόγια που του υποβάλλονται και με πεντάμηνη καθυστέρηση.

Στον αντίποδα των φαρμακείων, βρίσκονται οι 1.500 εταιρείες που τα εμπορεύονται, οι οποίες κρατούν σταθερά τα ηνία της συγκεκριμένης αγοράς και τουλάχιστον επί του παρόντος δεν απειλούνται από κανένα. Πηγές αναφέρουν ότι ο μηνιαίος τους τζίρος (από τα αναλώσιμα) φθάνει τα 73 εκατ. ευρώ. Άρα, μπορεί το μονοπώλιο των εταιρειών να έχει υποστεί μια κάποια ρωγμή, όμως παραμένουν πρωταγωνιστές της εν λόγω αγοράς.

Θα μπορούσαν, εν δυνάμει, τα φαρμακεία να αυξήσουν τον τζίρο τους στην συγκεκριμένη αγορά, σημειώνουν πηγές, αν συμπεριλάμβαναν στην προϊοντική τους γκάμα περισσότερα υλικά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Γκάμα, που σήμερα επικεντρώνεται ως επί το πλείστον στις ταινίες σακχάρου, σε πολύ περιορισμένο υγειονομικό υλικό (π.χ. σύριγγες) και στα γάλατα. Βεβαίως, μία τέτοια διεύρυνση θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χώρο σε τ.μ., παράμετρο που όμως δεν μπορούν να καλύψουν τα περισσότερα φαρμακεία.

Επίσης, ένα άλλο σημείο που δυσχεραίνει την αύξηση της δυναμικής των αναλώσιμων μέσα στα φαρμακεία είναι ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα τα οποία δεν έχουν αριθμό ΕΚΑΠΤΥ και αφορά την πιστοποίησή τους που είναι απαραίτητη λόγω της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Οκτωβρίου 2017, 14:25:41 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
9216 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαΐου 2008, 17:51:24
από πρώτη & καλύτερη
22 Απαντήσεις
10381 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Φεβρουαρίου 2013, 17:34:06
από spyros
3 Απαντήσεις
3663 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2013, 12:58:01
από ΑΡΗΣ
296 Απαντήσεις
64461 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Σεπτεμβρίου 2017, 15:14:07
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
123 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2017, 11:09:46
από Argirios Argiriou