Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
20 Απριλίου 2024, 00:03:12

Ψηφοφορία

Πρέπει να ανοίξει πλήρως το επάγγελμα του φαρμακοποιού στην Ελλάδα;

Ναι
Όχι

Αποστολέας Θέμα: Παρατηρητήριο ΦμΦ - Greek FmF Watch  (Αναγνώστηκε 772121 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Σεπτεμβρίου 2016, 10:02:11
Απάντηση #1320
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Νέα μεγάλη πρόκληση από τους φμφ: Πετάνε σε εμάς το μπαλάκι της ....καταμέτρησης των δισκίων! >:( >:(

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Χθες, επισκεφτήκαμε την ΗΔΙΚΑ αφού προηγουμένως υπήρξε συνεννόηση με τη φαρμακευτική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ για το ζήτημα των φίλτρων στη συνταγογράφηση.
Υπενθυμίζουμε πως για το ζήτημα αυτό γίνονται χρόνια επαφές και με τους 2 εμπλεκόμενους, ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ, ώστε να αποφύγουμε αφενός τη μεταφορά ευθύνης στο φαρμακοποιό που έχει ως αποτέλεσμα την τριβή με τον ασθενή και αφετέρου τη σωστή και ορθολογική εξοικονόμηση πόρων εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ.
Οι όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάστηκαν προχθές, οφείλονται κυρίως σε πειραματισμούς που διήρκησαν μία ημέρα με βάση παλαιά φίλτρα, τα πιο πολλά εκ των οποίων δεν ισχύουν. Χθες μας ανακοινώθηκε ότι έχει ήδη οριστικοποιηθεί η τελική κατάσταση των επιμέρους αλλαγών οι οποίες θα εισέρχονται σταδιακά στην εφαρμογή.

Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, το σύστημα θα ενημερώνει απλώς το γιατρό για την υπέρβαση και από τα μέσα Οκτωβρίου θα λειτουργεί απαγορευτικά για αυτόν σε περίπτωση υπερβάσεων.

Σε πρώτη φάση δηλαδή υλοποιήθηκε το βασικό μας αίτημα το όλο blocking να ξεκινάει και να τελειώνει στην πηγή της συνταγογράφησης, δηλ. στον ιατρό. >:( >:( >:( >:( >:(
Αυτό θα εξελίσσεται στα εξής στάδια:

1. Αν ο ασθενής επισκεφτεί τον ιατρό νωρίτερα από τις 27 ημέρες από τη λήξη της προηγούμενης συνταγής του, από τότε δηλ. που εκτελέστηκε η συνταγή του, δεν μπορεί να γραφτεί καινούρια. Εννοείται ότι αυτό δεν αφορά και στα μεσοδιαστήματα επαναλαμβανόμενων συνταγών συνεχιζόμενης θεραπείας πχ. δίμηνες έως και εξάμηνες, απλώς όταν τελειώνει μία συνταγή συνεχιζόμενης θεραπείας, η απαγόρευση ισχύει για την έναρξη της επόμενης ή για την έκδοση απλής (εφάπαξ) συνταγής για το ίδιο φάρμακο, εν μέσω ύπαρξης συνεχιζόμενης.
2. Ο ιατρός δεν θα μπορεί να γράφει αριθμό εμβαλαγίων μη συμβατό με το δοσολογικό σχήμα της αγωγής του ασθενούς.

Πχ αν το σκεύασμα έχει 60 χάπια και η δοσολογία είναι 1 Χ 2, για 30 ημέρες δεν θα μπορεί να γράψει πλέον του ενός εμβαλαγιου.

3. Τρίτο στάδιο είναι το spc του φαρμάκου, δηλ η επίσημη επιστημονική του οδηγία. Ο ιατρός δεν θα μπορεί να υπερβεί σε καμία περίπτωση τη συγκεκριμένη δοσολογία που αφορά σε συγκεκριμένο φάρμακο.

Οι ουσίες που αφορούν σε αυτά τα φάρμακα είναι 250 με 300.
πχ. για συντηρητική αγωγή κλοπιδογρελης: 1 Χ 1 την ημέρα υποχρεωτικά.

Στο ζήτημα αυτό θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή των συναδέλφων στο εξής σημείο: το μόνο πρόβλημα που μπορεί να ανακύψει στο φαρμακείο και πρέπει να το αποφεύγουμε είναι η προεκτέλεση συνταγής για οποιοδήποτε λόγο πχ. αναχώρηση για το εξωτερικό ή για οποιοδήποτε λόγο ή έχουν τελειώσει τα φάρμακα στον ασθενή.
Επειδή ο ιατρός στο πρώτο στάδιο κόφτη, δηλ το ημερολογιακό, το βλέπει μόνο όταν η συνταγή έχει εκτελεστεί, υπάρχει η δυνατότητα επανέκδοσης συνταγών από άλλους ιατρούς ή και από τον ίδιο ιατρό (διότι το σύστημα δεν τους ενημερώνει αφού η προηγηθείσα συνταγή δεν έχει εκτελεστεί.
Στην περίπτωση αυτή το φαρμακείο που έχει «προεκτελέσει», (έχει χορηγήσει φάρμακα κρατώντας τα κουπόνια χωρίς να έχει οριστικοποιήσει την εκτέλεση συνταγής αφού δεν δύναται βάση μεταγενέστερης ημερομηνίας), μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένο εάν ο ασθενής ξεχασμένος και ευρισκόμενος σε άλλο μέρος γράψει άλλη συνταγή και την εκτελέσει, οπότε θα είναι αδύνατον ο φαρμακοποιός που έχει προδανείσει όταν έρθει η ώρα της εκτέλεσης να εκτελέσει τη συνταγή.
Αναμένουμε την πρακτική εφαρμογή των παραπάνω για να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα που θα εμφανιστούν και είμαστε υποχρεωμένοι να την παρακολουθούμε στενά μέχρι της τελικής υλοποίησής της.

Aπ. Βαλτάς
Αν. Σοφιανόπουλος
Σερ. Ζήκας
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

7 Οκτωβρίου 2016, 11:03:36
Απάντηση #1321
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Τσίπρας-Ξανθός απελευθερώνουν σήμερα το επάγγελμα του φαρμακοποιού

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου συζητείται η "απελευθέρωση" του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων, θα παραστεί στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κ. Λουράντος.


Ο ΠΦΣ έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης κατά των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες "απελευθερώνεται" το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων κατά παράβαση του κεκτημένου της Ένωσης του κλάδου. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα.
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Οκτωβρίου 2016, 11:06:53 από EzeΤΡΟΛ »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

7 Οκτωβρίου 2016, 12:38:23
Απάντηση #1322
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


ΗΡΘΕ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Ο ΕΟΠΥΥΥΥΥΥ ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΟΥ ΦΜΦ

ΕΟΠΥΥ: Με υποχρεωτική έκπτωση εξοφλεί παρόχους υγείας

Αυτό προβλέπεται σύμφωνα με διάταξη νομοσχεδίου το οποίο κατέθεσε, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Εργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Θα πρέπει να υποστεί μία έκπτωση έως 25% όποιος ιδιώτης πάροχος υγείας επιθυμεί να εξοφληθεί άμεσα για τις υπηρεσίες που έχει παράσχει σε ασφαλισμένους του δημόσιου συστήματος. Αυτό προβλέπει διάταξη νομοσχεδίου το οποίο κατέθεσε, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Εργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας και φαρμακεία όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί έως 30.4.2016.

Ως ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ νοούνται εκείνες που αφορούν τα πριν τις 31.12.2012 έτη και για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα παραστατικά.

Το ποσοστό της έκπτωσης που αφορά τις οφειλές προ ΦΠΑ του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας καθορίζεται ως εξής:

Για διαγνωστικά κέντρα

- Για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 15.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 5%.

- Για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 15.000 ευρώ έκπτωση 10%.

Για ιδιωτικές κλινικές , κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης. Μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης για δαπάνες νοσηλείας ισχύει ποσοστό έκπτωσης 10%.

Για συμβεβλημένους γιατρούς:

- Για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 4000 ευρώ ισχύει έκπτωση 5%.

- Για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 4000 ευρώ, έκπτωση 10%.

Για προμηθευτές υγειονομικού και λοιπού υλικού , έκπτωση 25% για δαπάνες ειδικών νοσοκομειακών υλικών .

Για συμβεβλημένους λοιπούς παρόχους υπηρεσιών υγείας (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κλπ) έκπτωση 5%.

Για φαρμακευτικές εταιρείες, έκπτωση 8%.

Για φαρμακεία, έκπτωση 3,5%.  :-* :-* :-* :-* :-*

Για τις λοιπές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που προκύπτουν από υπόλοιπο λόγω πληρωμής προκαταβολής, αυτές θα εξοφληθούν με έκπτωση 45% επί της συναλλακτικής αξίας του απομένοντος.

Για οφειλές προς ασθενείς ασφαλισμένους και οι οφειλές προς τους άνω παρόχους που έχουν εκκαθαριστεί θα εξοφληθούν από τον ΕΟΠΥΥ στο 100%.

Η εξόφληση θα γίνει μέχρι 30.6.2017.
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Οκτωβρίου 2016, 13:02:13 από EzeΤΡΟΛ »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

7 Οκτωβρίου 2016, 18:13:58
Απάντηση #1323
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Διπλή ήττα για τους φμφ:

1ο) Αφού πρώτα τους κοίμησε με δηλώσεις-χάιδεμα στα αυτιά, τώρα το Υπουργείο Υγείας προχωρά άτεγκτο στην υλοποίηση της Μνημονιακής Υποχρέωσης (Κόκκινη Γραμμή) για απελευθέρωση του επαγγέλματός τους:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Ξανθού διατυπώθηκε η υπερασπιστική γραμμή του Υπουργείου , στην διάρκεια της συζήτησης τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης κατά των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες "απελευθερώνεται" το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων κατά παράβαση του ενωσιακού κεκτημένου.

Η κυβερνητική πλευρά στηρίχτηκε στο σκεπτικό ότι το φάρμακο είναι εμπορικό προϊόν και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η στάση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ξανθού , οποίος στηλίτευσε τον ανταγωνισμό στον τομέα αυτό.

2ο) Ο φραγμός στην εκτέλεση του δεύτερου κουτιού μπήκε από την ΗΔΙΚΑ σωστά εκεί που έπρεπε, δηλαδή στον υπεύθυνο να μετρά τα χάπια, ο οποίος δεν είναι άλλος  από τον φαρμακοποιό.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Από σήμερα πολλοί συνάδελφοι παρατήρησαν μήνυμα της ΗΔΙΚΑ σε συνταγές που είχαν γραμμένα 2 κουτιά με 28 ή 30 χάπια αλλά δοσολογία 1Χ1, δηλαδή απόρριψη του δεύτερου κουτιού που δεν συμφωνεί με το δοσολογικό σχήμα.

'Ενας σωστός τρόπος μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης από τη μία και μία έννοια λιγότερη στην εκτέλεση της συνταγής από την άλλη.

update: To σύστημα εμφανίζει πολλά προβλήματα πχ κόβει 1 imigran (μόνο του) και περνάει 2 daxas. Επίσης δεν επιτρέπει εκτέλεση μέχρι να περάσει 1 μήνας από την προηγούμενη. Αναμένονται -κλασικά- ανακοινώσεις...
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

7 Οκτωβρίου 2016, 21:14:18
Απάντηση #1324
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΗΡΘΕ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Ο ΕΟΠΥΥΥΥΥΥ ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΟΥ ΦΜΦ

ΕΟΠΥΥ: Με υποχρεωτική έκπτωση εξοφλεί παρόχους υγείας

Αυτό προβλέπεται σύμφωνα με διάταξη νομοσχεδίου το οποίο κατέθεσε, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Εργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Θα πρέπει να υποστεί μία έκπτωση έως 25% όποιος ιδιώτης πάροχος υγείας επιθυμεί να εξοφληθεί άμεσα για τις υπηρεσίες που έχει παράσχει σε ασφαλισμένους του δημόσιου συστήματος. Αυτό προβλέπει διάταξη νομοσχεδίου το οποίο κατέθεσε, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Εργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας και φαρμακεία όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί έως 30.4.2016.

Ως ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ νοούνται εκείνες που αφορούν τα πριν τις 31.12.2012 έτη και για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα παραστατικά.

Το ποσοστό της έκπτωσης που αφορά τις οφειλές προ ΦΠΑ του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας καθορίζεται ως εξής:

Για διαγνωστικά κέντρα

- Για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 15.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 5%.

- Για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 15.000 ευρώ έκπτωση 10%.

Για ιδιωτικές κλινικές , κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης. Μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης για δαπάνες νοσηλείας ισχύει ποσοστό έκπτωσης 10%.

Για συμβεβλημένους γιατρούς:

- Για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 4000 ευρώ ισχύει έκπτωση 5%.

- Για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 4000 ευρώ, έκπτωση 10%.

Για προμηθευτές υγειονομικού και λοιπού υλικού , έκπτωση 25% για δαπάνες ειδικών νοσοκομειακών υλικών .

Για συμβεβλημένους λοιπούς παρόχους υπηρεσιών υγείας (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κλπ) έκπτωση 5%.

Για φαρμακευτικές εταιρείες, έκπτωση 8%.

Για φαρμακεία, έκπτωση 3,5%.  :-* :-* :-* :-* :-*

Για τις λοιπές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που προκύπτουν από υπόλοιπο λόγω πληρωμής προκαταβολής, αυτές θα εξοφληθούν με έκπτωση 45% επί της συναλλακτικής αξίας του απομένοντος.

Για οφειλές προς ασθενείς ασφαλισμένους και οι οφειλές προς τους άνω παρόχους που έχουν εκκαθαριστεί θα εξοφληθούν από τον ΕΟΠΥΥ στο 100%.

Η εξόφληση θα γίνει μέχρι 30.6.2017.
Λειτούργημα δεν ισχυρίζονται ότι επιτελούν και αυτοί ; :)

Η χώρα μας δοκιμάζεται, οπότε ας βάλουν και αυτοί πλάτη...

7 Οκτωβρίου 2016, 21:28:17
Απάντηση #1325
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΗΡΘΕ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Ο ΕΟΠΥΥΥΥΥΥ ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΟΥ ΦΜΦ...
Για φαρμακεία, έκπτωση 3,5%.  :-* :-* :-* :-* :-*...
Λειτούργημα δεν ισχυρίζονται ότι επιτελούν και αυτοί ; :)
Η χώρα μας δοκιμάζεται, οπότε ας βάλουν και αυτοί πλάτη...
   Μα, οι φμφ είναι οι πιο ευνοημένοι της ρύθμισης. Είδατε τα ποσοστά έκπτωσης των άλλων (πχ 5% στους γιατρούς); Αγαπητέ Διακομιστά αλλάξατε πλευρά; Πανηγυρίζετε για τους φμφ;  :D

7 Οκτωβρίου 2016, 23:36:07
Απάντηση #1326
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Όχι βέβαια, κάθε άλλο. Οι φμφ μας είχαν συνηθίσει να βγαίνουν αλώβητοι από κάθε απειλή και ακόμη και σήμερα μετά από 7 χρόνια Μνημονίου έχουν καταφέρει εν πολλοίς να το ακυρώσουν στην πράξη σε ό,τι τους αφορά και να διατηρήσουν σχεδόν το σύνολο των κεκτημένων τους. Για παράδειγμα, αισίως βαδίζουμε στο 2017 και ακόμη δεν έχουμε δει ΜΗΣΥΦΑ στα ράφια των σούπερ-μάρκετ παρά τη ρητή-κατηγορηματική Μνημονιακή επιταγή.

 Ωστόσο, η "Αλληλέγγυα οικονομία" που τώρα εισάγει ο Σύριζας, δεν τους άφησε όπως βλέπουμε αλώβητους  - αν και όχι στο βαθμό που θα θέλαμε (μόνο 3.5%). Σίγουρα η σκυλίσια συνδικαληστική τους εκπροσώπηση έπαιξε ουσιαστικό (παρασκηνιακό πάντα) ρόλο στο να αποφύγουν τα χειρότερα οι ίδιοι και να τα μεταθέσουν στους υπολοίπους (είναι μανούλες στον κοινωνικό αυτοματισμό & δαρβινισμό).

Ας ελπίσουμε οι νάνοι του ΣτΕ να πιάσουν το σφυγμό της κοινωνίας και να τολμήσουν μια φορά να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στον μπαμπά τους, τον Δον Λουράντο και να τελειώνουμε με δαύτονα στις 21 Οκτωβρίου.
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Οκτωβρίου 2016, 00:03:43 από EzeΤΡΟΛ »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

8 Οκτωβρίου 2016, 08:55:05
Απάντηση #1327
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΗΡΘΕ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Ο ΕΟΠΥΥΥΥΥΥ ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΟΥ ΦΜΦ
ΕΟΠΥΥ: Με υποχρεωτική έκπτωση εξοφλεί παρόχους υγείας
Αυτό προβλέπεται σύμφωνα με διάταξη νομοσχεδίου το οποίο κατέθεσε, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Εργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.
Θα πρέπει να υποστεί μία έκπτωση έως 25% όποιος ιδιώτης πάροχος υγείας επιθυμεί να εξοφληθεί άμεσα για τις υπηρεσίες που έχει παράσχει σε ασφαλισμένους του δημόσιου συστήματος. Αυτό προβλέπει διάταξη νομοσχεδίου το οποίο κατέθεσε, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Εργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Στα πλαίσια της ''αλληλέγγυας'' οικονομίας λέω να κουρέψω τον ΕΝΦΙΑ που οφείλω και τα τέλη κυκλοφορίας μου κατά 25%.
Η αλληλεγγύη ΔΕΝ μπορεί να λειτουργεί πάντα ΜΟΝΟ προς τη μια κατεύθυνση.

10 Οκτωβρίου 2016, 09:34:14
Απάντηση #1328
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Με δεδομένο ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ αποσκοπεί στην απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, οι περιορισμοί υποσκάπτουν ή αναιρούν τον σκοπό για τον οποίο εκδόθηκε η επίμαχη κανονιστική πράξη.

Νέα τροπή παίρνει η διαμάχη για το “άνοιγμα” του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Τρεις επιχειρηματίες, εκ των οποίων οι δύο είναι φαρμακοποιοί, υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 36277/2016, με την οποία θεσπίζονται περιορισμοί στην ίδρυση νέου φαρμακείου.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Iatronet, με την αίτησή τους, οι προσφυγέντες ζητούν την κατάργηση όλων των υφιστάμενων περιορισμών.

Επισημαίνουν πως οι περιορισμοί αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και την κοινοτική νομοθεσία και πως η παρέμβαση της Πολιτείας έπρεπε να έχει γίνει με Προεδρικό Διάταγμα αντί για ΚΥΑ.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη ΚΥΑ δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Μαΐου 2016. Με αυτή, δίνεται το δικαίωμα ίδρυσης φαρμακείου και σε μη φαρμακοποιούς, αλλά όχι σε νομικά πρόσωπα:

“Άδεια ίδρυσης φαρμακείου δεν χορηγείται σε νομικά πρόσωπα, πλην των συνεταιρισμών φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ)”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 2 της ΚΥΑ.

Οι τρεις προσφυγέντες είναι μέτοχοι σε εταιρείες με αντικείμενο την χονδρική πώληση φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων, κατέχοντας παράλληλα ποσοστό σε ομόρρυθμες εταιρείες που διαχειρίζονται φαρμακεία.

Ακύρωση

Ζητούν την ακύρωση της ΚΥΑ 36277/2016, προβάλλοντας τα εξής επιχειρήματα:

Το ισχύον Σύνταγμα κατοχυρώνει την επαγγελματική και οικονομική ελευθερία, οι οποίες ταυτίζονται με την ελευθερία της αγοράς.

Στις παραπάνω ελευθερίες μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί μόνο για την προστασία των δικαιωμάτων της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την αποτροπή βλαβών στην εθνική οικονομία.

Στην αίτηση ακύρωσης επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως “...εκκινώντας από την κατάφαση ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ αποσκοπεί στην απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, οι προλεχθέντες περιορισμοί υποσκάπτουν ή αναιρούν τον σκοπό για τον οποίο εκδόθηκε η επίμαχη κανονιστική πράξη”...

Εταιρεία

Γίνεται λόγος για “νομική ελαττωματικότητα” των περιορισμών ως προς το νομικό πρόσωπο του λειτουργούντος φαρμακείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι παρά μόνο εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ), χωρίς να προκύπτει ο οποιοσδήποτε δικαιολογητικός λόγος για τον αποκλεισμό των λοιπών εταιρικών μορφών, όπως ανώνυμες εταιρείες (ΑΕ).

Δεν υπάρχουν, δε, αντικειμενικοί λόγοι ως προς την επιβολή περιορισμού και στο ποσοστό συμμετοχής σε αυτές.

Οι προσφυγέντες υπογραμμίζουν, επίσης, ότι η επίμαχη ΚΥΑ παραβιάζει τις διατάξεις του πρωτογενούς ενωσιακού δικαίου και πρέπει να σταλεί από το ΣτΕ σχετικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφέρουν, τέλος, ότι η εισαγωγή των κρίσιμων κανονιστικών ρυθμίσεων με Υπουργική Απόφαση πάσχει από νομική πλημμέλεια, καθώς οι ρυθμίσεις αυτές ως γενικές έπρεπε να εισαχθούν με κανονιστικό διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

10 Νοεμβρίου 2016, 22:24:57
Απάντηση #1329
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΟΜΩΣ! Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πάνω από 70% έχουν πέσει οι τιμές πώλησης των φαρμακείων μέσα στην επταετία! Eικόνα πλήρους απαξίωσης εμφανίζει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια.

«Όπου φύγει φύγει» από το επάγγελμα βρίσκονται σήμερα πολλοί φαρμακοποιοί ανά την Ελλάδα, οι οποίοι πωλούν το κατάστημά τους μισοτιμής, συγκριτικά με ότι ίσχυε προ επταετίας, επιβεβαιώνοντας με την επιλογή τους την εικόνα της πλήρους απαξίωσης που εμφανίζει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια.


Σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, στην παρούσα φάση μόνο στην Αθήνα, 250-300 φαρμακοποιοί ψάχνουν αγοραστή, για να πουλήσουν όχι βεβαίως την άδεια που είναι προσωποπαγής >:( >:( >:( και άρα δεν μεταβιβάζεται, αλλά το όποιο στοκ εμπορευμάτων έχουν στην αποθήκη τους, καθώς και την όποια πελατεία έχουν δημιουργήσει στα χρόνια που λειτουργεί το σημείο πώλησης.

Στο πλαίσιο αυτό, μας ανέφερε παράγοντας του κλάδου, στην Αθήνα υπάρχουν φαρμακεία που σήμερα πωλούνται αντί 30.000 ευρώ, όταν πριν από μία δεκαετία η τιμή τους ήταν έως και τρεις φορές επάνω.

Λίγο πιο ακριβές, από την άλλη, δείχνουν ότι είναι οι τιμές πώλησης στην επαρχία. Για παράδειγμα, στη Λάρισα τα πωλητήρια φαρμακείων ξεκινούν από 60.000 ευρώ, ενώ σε αυτά τα επίπεδα κινούνται οι τιμές πώλησης και στη Μεγαλόνησο.

Παράγοντας του κλάδου, μας ανέφερε ότι φαρμακοποιοί κάποιας ηλικίας επιλέγουν αντί να ασχολούνται με ένα «πεθαμένο» κλάδο, πλήρως απαξιωμένο από την Πολιτεία, να αποχωρήσουν από αυτόν και να ηρεμήσουν. Όλα τα στοιχεία δείχνουν, κατά την ίδια πηγή, ότι η κατρακύλα όχι μόνο των φαρμακείων αλλά και του φαρμάκου και της δημόσιας υγείας γενικότερα δεν έχει λήξει και τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά.

Ειδικότερα δε, για τον κλάδο των φαρμακείων, τα στοιχεία του πλήγματος που έχει δεχτεί, μας λέει η πηγή μας, δεν επιδέχονται αντίκρουσης από κανένα παράγοντα του Υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, από 10.700 που ήταν τα φαρμακεία το 2010, σήμερα ο αριθμός τους έχει πέσει στα 9.800 και βαίνει συνεχώς μειούμενος. Ανάλογη είναι η τάση που κυριαρχεί και στα ημερήσια έσοδα που «γράφει» το φαρμακείο. Χαρακτηριστικά, ο ημερήσιος τζίρος κυμαίνεται στα 200-300 ευρώ, όταν το 2010 μπορεί να ήταν και πάνω από 700 ευρώ σε καθημερινή βάση. Έτσι εξηγείται και το φαινόμενο των συστεγάσεων, που το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί σημαντικά και αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Το σίγουρο είναι, καταλήγει η πηγή μας, ότι το φαρμακείο δεν αποτελεί πια υπό αυτές τις συνθήκες μία βιώσιμη επένδυση!
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Νοεμβρίου 2016, 22:29:45 από EzeΤΡΟΛ »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

10 Νοεμβρίου 2016, 22:57:37
Απάντηση #1330
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Ημερήσιος τζίρος 200-300€ πόσο μεταφράζεται σε καθαρό κέρδος, ειδικά τελευταία με την φορολογία των ΕΕ ;
Εδώ είναι το ερώτημα. Μόνο 15-20% όσο ισχυρίζονται, μιλάμε για 60€ την ημέρα και 1,800€ τον μήνα. Είναι δυνατόν ;
Πολύ χλωμό. Εδώ ο άλλος φμφ μου έλεγε... υποτιμητικά ότι βγάζει μόλις 2 χιλιάρικα καθαρό κέρδος σε νησάκι.

Πάνω από 3 χιλιάρικα καθαρό κέρδος επίσης χλωμό, οπότε αν μιλάμε για 2-2,5 χιλιάρικα κέρδος, σήμερα, με κόσμο που έχει βγάλει Πολυτεχνεία και έχει κάνει μεταπτυχιακά να δυσκολεύεται να βρει πάνω από 1000άρικο μισθό σε εταιρία και αυτούς ουσιαστικά να εμπορεύονται φάρμακα, δλδ μεταπωλητές, δεν είναι ΔΙΟΛΟΥ άσχημα.

Τώρα το να πωλούν άδειες λές και ήταν ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥΣ, δλδ να πωλούν ΑΕΡΑ και κονομάνε κιόλας απ' αυτόν, είναι το λιγότερο ΑΝΗΘΙΚΟ και αναρωτιέμαι πως το επιτρέπει το ελληνικό κράτος.

11 Νοεμβρίου 2016, 00:56:34
Απάντηση #1331
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.....Τώρα το να πωλούν άδειες λές και ήταν ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥΣ, δλδ να πωλούν ΑΕΡΑ και κονομάνε κιόλας απ' αυτόν, είναι το λιγότερο ΑΝΗΘΙΚΟ και αναρωτιέμαι πως το επιτρέπει το ελληνικό κράτος.
   Το ίδιο κάνουν τα "cafe" και τα εμπορικά καταστήματα αλλά ενίοτε και κάποια ιατρεία (έχουμε δει αγγελίες "πουλιέται παθολογικό ιατρείο με την πελατεία του", αχά, να ένα:Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος).
   Αν γίνει νόμιμα με συμβόλαιο και απόδοση των αντίστοιχων φόρων δεν βλέπω κάτι παράνομο. Εξάλλου όταν άνοιξα το ιατρείο η εφορία σημείωνε τι βρισκόταν προγενέστερα στο χώρο (πέρασε καιρός απο τότε). Αν ήταν ομοειδής επιχείρηση αύξανε κάποιο ποσοστό φόρου (τουλάχιστον έτσι μου είχαν πει τότε...). Δηλαδή ο "αέρας" ή "πελατεία" είναι νόμιμο να τον εκμεταλλεύεσαι και αποδεκτό από την (τ'οτε) εφορία.

11 Νοεμβρίου 2016, 01:13:18
Απάντηση #1332
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Η κληρονομική μεταβίβαση μιας κρατικής άδειας σε ένα επάγγελμα το οποίο ρυθμίζεται (με πλείστους περιορισμούς) απ΄το κράτος είναι που είναι παράνομη και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ φίλε Ορθοπαιδικέ.

Υπάρχουν ζητήματα ισότητας των πολιτών, δεν μπορεί ο φμφ να μεταβιβάζει την άδεια στο παιδί του, κληρονομικώ δικαίω.

11 Νοεμβρίου 2016, 10:56:47
Απάντηση #1333
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η κληρονομική μεταβίβαση μιας κρατικής άδειας σε ένα επάγγελμα το οποίο ρυθμίζεται (με πλείστους περιορισμούς) απ΄το κράτος είναι που είναι παράνομη και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ φίλε Ορθοπαιδικέ.

Υπάρχουν ζητήματα ισότητας των πολιτών, δεν μπορεί ο φμφ να μεταβιβάζει την άδεια στο παιδί του, κληρονομικώ δικαίω.
   Γιατί μπερδεύουμε τα πράγματα; Ο Διακομιστής -EzeΤΡΟΛ- το ανέφερε καθαρά, δεν πουλούν την άδεια. Και εγώ συμφώνησα ότι μπορούν νόμιμα (αν κάνουν συμβόλαιο) να πουλούν αέρα (κοπανιστό) αν υπάρχει κάποιος να τον αγοράσει...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.... για να πουλήσουν όχι βεβαίως την άδεια που είναι προσωποπαγής >:( >:( >:( και άρα δεν μεταβιβάζεται, αλλά το όποιο στοκ εμπορευμάτων έχουν στην αποθήκη τους, καθώς και την όποια πελατεία έχουν δημιουργήσει στα χρόνια που λειτουργεί το σημείο πώλησης.....

19 Νοεμβρίου 2016, 12:00:17
Απάντηση #1334
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Ακατανόητη ανακοίνωση του ΠΦΣ. Ζητάει συνεργασία από όλους τους επαγγελματίες υγείας (sic) για να αντιμετωπισθεί η υπερκατανάλωση - κατάχρηση αντιβιοτικών, αντί να ζητήσει από μέλη του να μη δίνουν χωρίς ιατρική συνταγή ότι τους ζητήσει ο "πελάτης".

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σε αντιστοιχία στις ΗΠΑ πρέπει να πας στο Μεξικό ή να απευθυνθείς σε pet shop ???

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Λέξεις κλειδιά: παρατηρητήριο watch φαρμακοποιοί 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3582 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Φεβρουαρίου 2012, 15:46:13
από carlita
0 Απαντήσεις
4596 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Απριλίου 2012, 22:22:35
από carlita
0 Απαντήσεις
3970 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαΐου 2012, 11:11:40
από Ιορδάνης Καπάνταης
0 Απαντήσεις
8270 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Απριλίου 2019, 00:27:58
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
23917 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιουλίου 2019, 22:08:06
από Argirios Argiriou