Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 00:50:31

Αποστολέας Θέμα: Φύλαξη βλαστοκυττάρων σε ιδιωτικές τράπεζες;  (Αναγνώστηκε 14370 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Μαρτίου 2013, 15:16:26
Αναγνώστηκε 14370 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από το φόρουμ του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας:


Ακούστηκε χθες (13/03/2013) στο Ξενοδοχείο Galaxy της Καβάλας, η άποψη μιας ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης βλαστοκυττάρων της Biohellenika.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Εδώ θα δείτε μια διαφορετική άποψη σχετικά με τα βλαστοκύτταρα:


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

 

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

 

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

 

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αν σας λέει κάτι, η επίσημη θέση της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας από το 2005 είναι να αποθαρρύνουμε τους γονείς για την φύλαξη των βλαστοκυττάρων των νεογέννητων σε ιδιωτικές τράπεζες.

( private storage of cord blood as “biological insurance” should be discouraged ).


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Βαγγέλης Αργυρίου, Παιδίατρος.  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και

Αργύρης Αργυρίου, Γενικός Ιατρός  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Μαρτίου 2016, 23:05:31 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Μαρτίου 2013, 17:44:03
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

tmitras


Πολύ καλά κάνεις και παίρνεις θέση! Έχω γίνει πατέρας 3 φορές στο εξωτερικό. Και τις τρεις φορές η ερώτηση που μου έγινε ήταν αν θα ήθελα να δωρίσω τα βλαστοκύτταρα των παιδιών μου στην κρατική τράπεζα της συγκεκριμένης χώρας, από όπου θα μπορούσε να ωφεληθεί ο καθένας και όχι μόνο ο ένας.....

14 Μαρτίου 2013, 21:04:18
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

timex


Είχα το ίδιο δίλημμα πριν δυο χρόνια όταν ήταν να γεννήσει η αδερφή μου.
Τελικά μετά από το παρακάτω βίντεο διάλεξε/διαλέξαμε κρατική τράπεζα

Από το ντοκιμαντέρ εξάντας με τίτλο "το πολύτιμο κύτταρο"
Από τα ωραιότερα ντοκιμαντέρ!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Μαρτίου 2013, 21:08:27 από timex »

18 Απριλίου 2013, 13:33:50
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το σχετικό ντοκυμαντέρ του Εξάντα, "Το πολύτιμο κύτταρο", μπορείτε να το δείτε εδώ:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Και μία περίληψη όπως διατυπώνεται στην ιστοσελίδα του Εξάντα:


Original Airdate: Τετάρτη 26 Μαΐου 2010, 22:00 - ΝΕΤ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 56 min.

Τα βλαστοκύτταρα προβάλλονται σήμερα ούτε λίγο ούτε πολύ, ως πανάκεια. Ως ένα «θαυματουργό» ανθρώπινο βιολογικό υλικό που μπορεί να θεραπεύσει ένα πλήθος ασθενειών, από λευχαιμίες μέχρι τη νόσο Αλτσχάιμερ. Μεγάλες εταιρείες στις περισσότερες χώρες του κόσμου, προτρέπουν τους γονείς να αποθηκεύσουν ιδιωτικά, έναντι αμοιβής, τα βλαστοκύτταρα του παιδιού τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν το μέλλον τόσο το δικό του όσο και της οικογένειάς του. Πού βρίσκεται η ευχή και πού η πραγματικότητα;
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος / Οργάνωση θέματος & Επιτόπια Έρευνα: Γεωργία Ανάγνου, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιάννης Αυγερόπουλος, Αλέξης Μπαρζός / Συντονισμός, Επιμέλεια Έρευνας: Άγγελος Αθανασόπουλος / Οργάνωση & Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή / Μοντάζ : Γιάννης Μπιλήρης, Άννα Πρόκου / Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης / Μία παραγωγή της SMALL PLANET για την ΕΡΤ © 2009 – 2010
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Original shooting format: HD 720p25 / Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά / Υπότιτλοι: Ελληνικοί, Αγγλικοί / Διαθέσιμες Εκδόσεις: Ελληνική, Αγγλική, Διεθνής

[spoiler]Στην εποχή μας η εμπορευματοποίηση κυττάρων του ανθρώπινου σώματος είναι μια επικερδής βιομηχανία παγκοσμίως. Εταιρείες, ορισμένες από τις οποίες πολυεθνικές, αναλαμβάνουν να επεξεργαστούν και να συντηρήσουν στους -196 βαθμούς κελσίου τα βλαστοκύτταρα του παιδιού σας με την αιτιολογία ότι μπορούν να φανούν χρήσιμα στο μέλλον για τη θεραπεία σοβαρότατων αιματολογικών, καρδιαγγειακών, μεταβολικών, ακόμα και νευρολογικών νοσημάτων.

Στην Ελλάδα λειτουργούν οι περισσότερες ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε αναλογία πληθυσμού παγκοσμίως και οι περισσότερες σε απόλυτο αριθμό στην Ευρώπη. «Περίπου 15 με 20», λέει ο κ. Αντώνης Δημόπουλος από το υπουργείο Υγείας, ο οποίος παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους καθώς «αυτή τη στιγμή ουσιαστικά λειτουργούν εν κενώ και χωρίς καθορισμένο νομικό πλαίσιο».

«Τα πλεονεκτήματα της ιδιωτική φύλαξης έχουν να κάνουν με ένα κομμάτι πρακτικό κι ένα κομμάτι επιστημονικό» λέει ο κ. Γιώργος Καραβάνας, εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος. «Το πρακτικό κομμάτι είναι ότι εφ' όσον έχεις φυλάξει ιδιωτικά ένα δείγμα, το δείγμα αυτό σου ανήκει. Έχεις εξασφαλισμένη τη διαθεσιμότητά του. Το επιστημονικό πλεονέκτημα είναι ότι στις περιπτώσεις που χρήζουν αυτόλογης μεταμόσχευσης είσαι 100% εξασφαλισμένος. Εφόσον το δείγμα αυτό προέρχεται από το σώμα σου, είναι 100% ιστοσυμβατό με εσένα».

Ο κ. Βασίλης Κελλάρης, Εμπορικός και Ιατρικός Διευθυντής ιδιωτικής τράπεζας, μέλος της Ένωσης Διαπιστευμένων Τραπεζών, συμπληρώνει: «Επειδή τα βλαστικά κύτταρα φυλάσσονται για όλη την οικογένεια και όχι μόνο για το παιδί, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τους γονείς και για το οποιοδήποτε αδερφάκι του με αυξημένες πιθανότητες ιστοσυμβατότητας».

«Συνεπώς οι οικογένειες οι οποίες έχουν κρατήσει το ομφαλικό αίμα των παιδιών τους, έχουν συγκριτικά μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης, στην περίπτωση που είναι αυτοί οι λίγοι άτυχοι που χρήζουν τέτοιας μεταμόσχευσης» καταλήγει ο κ. Καραβάνας.

Είναι αλήθεια ότι στο αίμα το οποίο μένει στην κεντρική φλέβα του ομφάλιου λώρου, μόλις γεννιέται το παιδί, εμπεριέχονται σε μεγάλο ποσοστό αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα που κανονικά θα τα μαζεύαμε από το μυελό των οστών, μπορούμε να τα βρούμε σήμερα σε αφθονία και στον ομφάλιο λώρο του μωρού και να τα συλλέξουμε χωρίς κανένα κίνδυνο για το ίδιο ή τη μητέρα.

Μόνο κατά τη γέννηση η φύση δίνει τόσο απλόχερα κάτι τόσο πολύτιμο. Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα του ομφάλιου αίματος, που μέχρι πρόσφατα τα πετούσαμε, τώρα σώζουν ζωές. Μεταμοσχεύονται με επιτυχία σε ασθενείς με λευχαιμία και άλλα σοβαρά αιματολογικά νοσήματα, ως εναλλακτική πηγή αντί για το μυελό των οστών. Και το σημαντικότερο, οι επιστήμονες έχουν πια πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα να βρουν κατάλληλο μόσχευμα για κάθε ασθενή, καθώς το ομφάλιο αίμα απαιτεί μικρότερη συμβατότητα απ' ότι ο μυελός των οστών. Μέχρι σήμερα έχουν σωθεί περίπου 30.000 ζωές. Οι 60 στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία όσων θεραπεύτηκαν, δεν έγιναν καλά με το δικό τους «αίμα» - που ενδεχομένως και να είχαν φυλάξει - αλλά με το ομφαλοπλακουντιακό αίμα κάποιου άλλου, συνήθως άγνωστου δότη. Ενός μωρού, το ομφάλιο αίμα του οποίου δώρισε η μητέρα του στην παγκόσμια δεξαμενή για δημόσια χρήση.

O Anthony Dones δεν μεγάλωνε. Σαράντα μηνών και ήταν ακόμα μικρόσωμος για την ηλικία του. Οι γιατροί διέγνωσαν την σπάνια νόσο που λέγεται οστεοπέτρωση και η μόνη του ελπίδα για να ζήσει, ήταν η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Η μητέρα του Tracey, είχε φυλάξει το ομφαλοπλακουντιακό αίμα του γιου της σε Ιδιωτική Τράπεζα. «Όταν ήμουν έγκυος, είδα όλα τα περιοδικά για την εγκυμοσύνη να λένε αποθηκεύστε το ομφαλοπλακουντιακό αίμα του μωρού σας, για την περίπτωση που αρρωστήσει, κτλ.. Έτσι πληρώσαμε για την αποθήκευση του ομφαλοπλακουντιακού αίματος και ένιωσα ότι το παιδί μου έτσι και αρρωστήσει ποτέ, τουλάχιστον θα είχαμε κρατήσει το ομφαλοπλακουντιακό του αίμα που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή του».

Ανακουφισμένη η Tracey είδε ότι η οστεοπέτρωση ήταν μια ασθένεια που θεραπευόταν με βλαστοκύτταρα, όπως έγραφε ο κατάλογος της εταιρείας. Το ανέφερε στους γιατρούς. «Μου είπαν ότι ήταν άχρηστο. Ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Ακριβώς επειδή προερχόταν από τον ίδιο, είχε τα ίδια γενετικά προβλήματα που προκάλεσαν την κατάστασή του. Και γι' αυτό το λόγο δεν μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν» αναφέρει η Tracey Dones. «Αισθάνθηκα ισοπεδωμένη, ότι με εξαπάτησαν, ακόμα και σήμερα είμαι οργισμένη σχετικά με αυτό». Καθώς τα χρονικά περιθώρια στένευαν, έγινε αναζήτηση συμβατού δότη μέσω της Παγκόσμιας Δεξαμενής Δοτών με την οποία συνδέονται οι Δημόσιες Τράπεζες όλου του κόσμου και έχουν πρόσβαση όλοι. Μέσα σε μια εβδομάδα βρέθηκε μόσχευμα στη Δημόσια Τράπεζα της Νέας Υόρκης και ο Anthony κατάφερε να μεταμοσχευθεί και σήμερα είναι καλά. «Νομίζω ότι η βιομηχανία ιδιωτικής φύλαξης ομφαλοπλακουντιακού αίματος» λέει η κα. Dones «έχει κάνει τόσες διαφημίσεις, όπου οι γονείς σχεδόν νιώθουν ότι κάνουν κάτι λάθος αν δεν πληρώσουν για να το φυλάξουν. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ανάγκη να μάθουν ότι, αν μπορούν να το δωρίσουν, θα έπρεπε να το κάνουν, γιατί η πιθανότητα να μπορέσουν να σώσουν τη ζωή κάποιου είναι κάτι που δεν το ξέρουν καν».

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν όλο και πιο έντονα ότι η πιθανότητα να χρειαστεί ένα παιδί μεταμόσχευση με δικά του αιμοποιητικά κύτταρα, άρα να χρησιμοποιηθεί το ομφαλοπλακουντιακό αίμα που φυλάχθηκε ιδιωτικά, είναι πάρα πολύ μικρή. «Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, 0,003 τοις χιλίοις, δηλαδή 1 στις 300.000», ξεκαθαρίζει η Δρ. Eliane Gluckman, κορυφαία αιματολόγος και «μητέρα» της μεταμόσχευσης ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Το 1988 στο Παρίσι, έκανε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση σε ένα αγοράκι που έπασχε από αναιμία Fanconi με το ομφάλιο αίμα από το συμβατό αδελφάκι του.

Ωστόσο εκπρόσωποι ιδιωτικών εταιρειών τονίζουν ότι η πιθανότητα αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη, 1 στις 100! Υπενθυμίζουν ότι το δείγμα δεν αφορά μόνο το ίδιο το παιδί αλλά και τους γονείς, ή τα αδέλφια του, ενώ ισχυρίζονται πως η πρόοδος της έρευνας δείχνει ότι τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα έχουν πλαστικότητα, δηλαδή μπορούν να παράξουν όχι μόνο αίμα, αλλά και κύτταρα άλλων συστημάτων.

«1 στις 100;» αναρωτιέται σκεφτική η κα. Gluckman. «Αυτό είναι ένα νούμερο πολύ αισιόδοξο... Είναι λάθος αν πιστεύουν ότι μπορούμε να τα γιατρέψουμε όλα, συμπεριλαμβανομένου του γήρατος ... Όλοι το έχουν ανάγκη, ότι θα γιατρέψουμε όλα τα όργανα και θα έχουμε αιώνια νιότη... Προς στιγμήν, όμως, είμαστε απόλυτα ανίκανοι να το επιτύχουμε».

Έγκυρες επιστημονικές ενώσεις όπως η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία, τάσσονται υπέρ της δωρεάς των βλαστοκυττάρων σε δημόσιες τράπεζες. Όσο για την οικογενειακή φύλαξη του ομφάλιου αίματος, τη συνιστούν μόνο αν υπάρχει ιστορικό αιματολογικών ασθενειών στην οικογένεια. Κάτι που μπορούν να κάνουν δωρεάν σε πολλές δημόσιες τράπεζες του κόσμου – συμπεριλαμβανομένης και αυτής των Αθηνών. «Είναι κρίμα να φυλάτε για τον εαυτό σας κάτι το οποίο είναι μάλλον απίθανο να χρησιμοποιήσετε, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν τις επόμενες βδομάδες καθώς δεν βρίσκουν μόσχευμα», λέει ο εκπρόσωπός της Δρ. Mitchel Cairo.

Στην Γαλλία, απ' όπου ξεκίνησαν όλα, οι ιδιωτικές τράπεζες απαγορεύονται με νόμο και η εξαγωγή ομφαλοπλακουντιακού αίματος για ιδιωτική φύλαξη σε άλλες χώρες είναι ποινικά κολάσιμη, καθώς τα βλαστοκύτταρα θεωρούνται εθνικός πόρος. «Είναι σα να φυλάς το αίμα σου στο ψυγείο για να το έχεις εύκαιρο αν πάθεις κάποιο ατύχημα», λέει η διευθύντρια της Υπηρεσίας Βιοϊατρικής της χώρας, Emmanuelle Prada-Bordenave. «Αν όμως σου συμβεί κάτι, δεν θα σε σώσουν οι 3-4 φιάλες που θα έχεις στο ψυγείο, αλλά οι 20 που θα πάρεις απ' την Αιμοδοσία, από τους εθελοντές αιμοδότες. Είναι η ίδια ιδέα. Γεννιόμαστε μέσα σε μια κοινωνία. Αυτή η κοινωνία είναι που δεσμεύεται να μας βοηθήσει να μεγαλώσουμε, να ζήσουμε και να θεραπευτούμε, αν αρρωστήσουμε. Δεν είναι ότι κάθε μωρό φτάνει με το μικρό κιτ επιδιόρθωσής του και ότι θα τα βγάλει πέρα μόνο του, δεν είναι έτσι. Δεν είμαστε μια κοινωνία μεμονωμένων ατόμων που ζουν χωριστά ο ένας δίπλα στον άλλο, είναι λάθος να σκεφτόμαστε έτσι. Οι ιδιωτικές εταιρείες πουλούν όνειρα και υποσχέσεις και τα πουλούν ακριβά».[/spoiler]
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Απριλίου 2013, 13:39:35 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Μαΐου 2013, 00:06:09
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Διαβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για μέλλοντες γονείς και εθελοντές δότες:

Ομφαλοπλακουντικό αίμα και μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία.

Διαβάστε επίσης το άρθρο

Ομφαλοπλακουντιακά μοσχεύματα- Βλαστοκύτταρα Δημόσια τράπεζα στη Θεσσαλονίκη

του κ. Δαμιανού Σωτηρόπουλου
Αν.Διευθυντή Αιματολογικής κλινικής-ΜΜΜΟ Γ.Ν. Γ.Παπανικολάου
και της
Αποστολίας Παπαλεξανδρή Αιματολόγου, Αιματολογική κλινική-ΜΜΜΟ Γ.Ν. Γ.Παπανικολάου

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Παραθέτω επίσης τα στοιχεία επικοινωνίας για τις δύο Δημόσιες Τράπεζες Ομφαλοπλακουντικών Μοσχευμάτων που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα:

1) Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών,
  Σωρανού του Εφεσίου 4, Παπάγου, Αθήνα,
  Τηλέφωνο: 210 65 97 697 Φαξ: 210 65 97 345   και ιστοσελίδα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
  Καθημερινά γίνονται σεμινάρια ενημέρωσης γονέων.


2) Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Θεσσαλονίκης
  Αιματολογική Κλινική, Νοσοκομείο Παπανικολάου,
  Κτίριο Στοργή,
  Εξοχή Θεσσαλονίκης. Τ.Κ. 57010
  Τηλέφωνο: 2313 30 74 19
  Περίπου κάθε δεύτερη Τετάρτη γίνεται ενημέρωση γονέων που διαρκεί γύρω στην μία ώρα.
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Ιανουαρίου 2014, 10:12:12 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Νοεμβρίου 2013, 10:43:45
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
............
............................

2) Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Θεσσαλονίκης
  Αιματολογική Κλινική, Νοσοκομείο Παπανικολάου,
  Κτίριο Στοργή,
  Εξοχή Θεσσαλονίκης.
  Τηλέφωνο: 2313 30 74 19
  Κάθε Τετάρτη γίνεται ενημέρωση γονέων.


Τηλέφωνησα σήμερα (6/11/2013) για περισσότερες πληροφορίες την παραπάνω Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων στην Θεσσαλονίκη στο 2313 30 74 19. Τις πρώτες δύο φορές και βγήκε τηλεφωνητής. Η κοπέλα που απάντησε την τρίτη φορά που τηλεφώνησα, μου είπε ότι συχνά χρειάζεται να προσπαθήσει κανείς μερικές φορές μέχρι να το σηκώσει κάποιος. Ήταν πάντως ευγενική και μου είπε ότι για να κλείσουν οι γονείς ραντεβού για ενημέρωση είναι καλύτερα να έχει μπει η γυναίκα στον μήνα της ώστε να της δώσουν και το ειδικό κουτάκι.
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Νοεμβρίου 2013, 15:08:49 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Νοεμβρίου 2013, 11:54:25
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σήμερα (13/11/2013) έμαθα από κυρία που γέννησε στην Καβάλα, και η οποία έδωσε βλαστοκύτταρα του μωρού της στην δημόσια τράπεζα του Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης ότι δεν χρειάστηκε καν να πάει στην Θεσσαλονίκη, παρά της έστειλαν με courier το κουτάκι, πλήρωσε στην courier 10 ευρώ για να το παραλάβει και μετά την γέννα έστειλε με το ΚΤΕΛ το δείγμα στην Θεσσαλονίκη, το πήρε από κει κάποιος δικός της και το πήγε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

(Ενναλακτικά θα μπορούσε να το στείλει πίσω στην Δημόσια Τράπεζα πάλι μέσω Courier, μάλιστα μπορεί να έρθει η Courier και να τα παραλάβει από το Μαιευτήριο). Δεν στέλνει κανείς στην Τράπεζα μόνο το δείγμα για τα βλαστοκύτταρα (μέσα σε ειδικό ασκό) αλλά και 3 φιαλίδια με αίμα από την μαμά καθώς και κάποια έντυπα που πρέπει να έχει συμπληρώσει το ζευγάρι (τα έντυπα καλύτερα να συμπληρωθούν πριν ξεκινήσει ο τοκετός για να γίνει η δουλειά με ηρεμία). Όλα αυτά πρέπει να σταλούν μέσα σε ένα 24ωρο. Αν μεσολαβεί Σαββατοκύριακο τα δείγματα πρέπει να μείνουν στην συντήρηση του ψυγείου, ενώ αν πρόκειται για καθημερινή καλό είναι να είναι στην συντήρηση του ψυγείου μέχρις ότου έρθει να τα παραλάβει το courier.

Η δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων στο Παπανικολάου είναι ανοικτή τις καθημερινές 8.00 - 16.00 και τα Σάββατα 10.00 - 17.00 στο ισόγειο του κτιρίου "Στοργή".
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Ιουλίου 2016, 17:15:00 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Απριλίου 2016, 23:02:23
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
04/04/2016

Έχει πλέον ξεκινήσει Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων και στην Κρήτη.

Υπεύθυνη είναι η Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ κα Ελένη Παπαδάκη:


Πραγματικότητα έγινε για την Κρήτη ο μεγάλος στόχος της ίδρυσης Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων, που από τη Δευτέρα 4 Απριλίου λειτουργεί και επίσημα στην Αιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ μετά από έγκριση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και κατάθεση του σχετικού φακέλου στο Υπουργείο Υγείας. Η επίσημη παρουσίαση της «ΔηΤΟΒ» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου από τη διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Ελένη Παπαδάκη στο πλαίσιο ολοήμερης εκδήλωσης με θέμα τη «Δωρεά μυελού των οστών και ομφαλικού αίματος» στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Η Δημόσια Τράπεζα ενημερώνει τους κατοίκους του νησιού που πρόκειται να γίνουν γονείς για το «δώρο ζωής» που μπορούν να κάνουν σε συνανθρώπους τους δωρίζοντας τα κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο μετά τη γέννηση του παιδιού τους, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διάσωση ανθρώπων με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα, όπως η Λευχαιμία.
Η κ. Παπαδάκη τόνισε πως πλέον στην Κρήτη υπάρχει η δυνατότητα φύλαξης των κυττάρων που συλλέγονται από τον ομφάλιο λώρο, τα οποία είναι πολύτιμα για τους ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα του αίματος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις, σώζοντάς τους κυριολεκτικά τη ζωή. Οι ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση δίνουν μάχη με το χρόνο αναζητώντας συμβατό δότη μέσω μιας παγκόσμιας βάσης δεδομένων και όσο περισσότεροι είναι οι δότες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σωθούν. Τα αιμοποιητικά κύτταρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις μεταμοσχεύσεις αυτές προέρχονται είτε από δότες μυελού των οστών είτε από το αίμα του ομφάλιου λώρου που συλλέγεται κατά τη διάρκεια της γέννας.

Για τη λήψη κυττάρων από τον μυελό των οστών απαιτείται μια σύντομη αν και ακίνδυνη επέμβαση γιαυτό και οι δότες είναι πολύ λιγότεροι από τις παγκόσμιες ανάγκες, και μόνο το 50-70%  των ασθενών καταφέρνει τελικά να βρει συμβατό δότη και να επιβιώσει.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί με τη χρήση κυττάρων από το αίμα του ομφάλιου λώρου. Τα κύτταρα αυτά είναι ακόμα πιο χρήσιμα για τις μεταμοσχεύσεις καθώς έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες απόρριψης από τον οργανισμό του λήπτη. Η συλλογή του αίματος από τον ομφάλιο λώρο είναι εύκολη, γρήγορη και δεν έχει κανέναν κίνδυνο για τη μητέρα ή το νεογέννητο καθώς προέρχεται από το υλικό του ομφάλιου λώρου, που πετιέται μετά τον τοκετό. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι γονείς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και η διαδικασία γίνεται πλέον με πολύ απλό τρόπο, δωρεάν, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια της χώρας.
 
Οι γονείς - δότες αφού ενημερωθούν πλήρως για όλη τη διαδικασία, στα σεμινάρια που γίνονται κάθε εβδομάδα στο ισόγειο της Ιατρικής Σχολής (δίπλα στο ΠΑΓΝΗ)  παραλαμβάνουν δωρεάν μια ειδική τσάντα, την οποία παραδίδουν στο μαιευτήριο κατά την ημέρα του τοκετού. Στη συνέχεια το υλικό παραδίδεται στο προσωπικό της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης που αναλαμβάνει να ελέγξει και να ξεκινήσει την κρυογονική συντήρηση των κυττάρων του αίματος τα οποία είναι άμεσα διαθέσιμα στην παγκόσμια δεξαμενή δοτών.
 
«Η δωρεά των βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος αποτελεί μια αλληλέγγυα πράξη για το κοινωνικό σύνολο. Εάν οι περισσότεροι γονείς επιλέξουν να δώσουν το αίμα από τον ομφάλιο λώρο του μωρού του, τότε θα αυξηθεί το απόθεμα σε μεταμοσχευτικές μονάδες  και επομένως θα αυξηθεί η πιθανότητα κάποιος συνάνθρωπός μας να βρει συμβατό μόσχευμα όταν το χρειάζεται» τονίζει η κ. Παπαδάκη ενώ υπενθυμίζει πως σύμφωνα με μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αν συγκεντρωθούν στην Ελλάδα 10.000 μονάδες ομφαλοπλακουντιακού αίματος θα μπορούν να βρίσκουν συμβατό μόσχευμα όλοι οι έλληνες ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης.
 
Σε σχέση με την φιλολογία περί χρήσης των βλαστοκυττάρων για το ίδιο το παιδί, πάνω στην οποία βασίζεται η λειτουργία των ιδιωτικών τραπεζών φύλαξης βλαστοκυττάρων η κ. Παπαδάκη εξηγεί πως οι πιθανότητες χρήσης τους για το ίδιο το παιδί, παρά τις υποσχέσεις που δίνονται, είναι πάρα πολύ λίγες και για αυτό δεν συνιστάται πλέον από τις αρμόδιες Επιστημονικές Εταιρίες σε όλο τον κόσμο η δέσμευση των κυττάρων για αυτόλογη χρήση, εκτός αν υπάρχει αποδεδειγμένα ιατρικός λόγος. «Σε πολλές χώρες του εξωτερικού μάλιστα απαγορεύεται η λειτουργία αντίστοιχων εταιριών φύλαξης βλαστοκυττάρων, ακριβώς για να ενισχύεται η διοχέτευση των μονάδων αίματος στη δημόσια δεξαμενή δοτών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου» εξηγεί η ίδια.
 
Οι ενημερώσεις των υποψήφιων γονέων-δοτών, πραγματοποιούνται με τη μορφή δωρεάν σεμιναρίου, χωρίς ραντεβού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης - Πανεπιστημιούπολη Βουτών, Αίθουσα Σεμιναρίων, πτέρυγα 9Β-01 στο Ισόγειο
ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ στις 4:00 το απόγευμα, εκτός επίσημων αργιών.
Ώρα προσέλευσης 20 λεπτά πριν την έναρξη της ενημέρωσης

Ο εξοπλισμός συλλογής Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος παραδίδεται στη Μητέρα Δότρια μετά την 24η εβδομάδα κύησης.
 
Υπευθυνη επικοινωνίας της ΔηΤΟΒ Κρήτης είναι η κ. Ειρήνη Μαυρουδή
Τηλ. επικοινωνίας: 2810-394726, 6930-847253
(Δευτέρα-Παρασκευή: 12:00 π.μ - 14:00 μ.μ. εκτός επίσημων αργιών).
e-mail: i.mavroudi at med.uoc.gr
 
Δείτε την ιστοσελίδα της ίδρυσης Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Απριλίου 2016, 23:07:35 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Ιουλίου 2016, 15:49:13
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τον Ιούνιο του 2016 στην κούτα που στέλνουν από την Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων του Νοσοκομείου Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη περιέχονται τα παρακάτω έγγραφα.
(Τα παραθέτω σε μορφή pdf):
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Ιουλίου 2016, 15:51:42 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Αυγούστου 2016, 00:35:37
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Στην Καβάλα, τουλάχιστον, ο πιο πρακτικός τρόπος, κατά την γνώμη μου, για να στείλεις πίσω, μετά τον τοκετό, την κούτα στην Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων του Νοσοκομείου Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη, είναι να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία της ACS που λέγεται Express Αυθημερόν Door to Door (D2D) η οποία για Καβάλα → Θεσσαλονίκη κοστίζει 71 €. Τότε σου στέλνουν και sms με την ώρα που παραδόθηκε η κούτα και το όνομα του υπαλλήλου της τράπεζας βλαστοκυττάρων, στον οποίο παραδόθηκε.
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Αυγούστου 2016, 18:16:12 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Αυγούστου 2016, 08:54:44
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στην Καβάλα, τουλάχιστον, ο πιο πρακτικός τρόπος, κατά την γνώμη μου, για να στείλεις πίσω, μετά τον τοκετό, την κούτα στην Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων του Νοσοκομείου Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη, είναι να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία της ACS που λέγεται Express Αυθημερόν Door to Door (D2D) η οποία για Καβάλα → Θεσσαλονίκη κοστίζει 71 €. Τότε σου στέλνουν και sms με την ώρα που παραδόθηκε η κούτα και το όνομα του υπαλλήλου της τράπεζας βλαστοκυττάρων, στον οποίο παραδόθηκε.

Το κόστος είναι εξωφρενικό νομίζω. Το εισιτήριο με το λεωφορείο ,κοστίζει 32,5€ μετ' επιστροφής και τα έξοδα με αυτοκίνητο για 300χλμ δεν ξεπερνούν τα 40€.

4 Αυγούστου 2016, 18:20:24
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στην Καβάλα, τουλάχιστον, ο πιο πρακτικός τρόπος, κατά την γνώμη μου, για να στείλεις πίσω, μετά τον τοκετό, την κούτα στην Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων του Νοσοκομείου Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη, είναι να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία της ACS που λέγεται Express Αυθημερόν Door to Door (D2D) η οποία για Καβάλα → Θεσσαλονίκη κοστίζει 71 €. Τότε σου στέλνουν και sms με την ώρα που παραδόθηκε η κούτα και το όνομα του υπαλλήλου της τράπεζας βλαστοκυττάρων, στον οποίο παραδόθηκε.

Το κόστος είναι εξωφρενικό νομίζω. Το εισιτήριο με το λεωφορείο ,κοστίζει 32,5€ μετ' επιστροφής και τα έξοδα με αυτοκίνητο για 300χλμ δεν ξεπερνούν τα 40€.


Σίγουρα το πιο φθηνό είναι να στείλεις την κούτα με το ΚΤΕΛ Καβάλας στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και μετά να αναλάβει κάποιος φίλος σου να το πάει από εκεί στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης ( οι εταιρείες courier, από ότι ξέρω, αρνούνται, να παραλάβουν την κούτα από το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και να την μεταφέρουν κάπου αλλού μέσα στην Θεσσαλονίκη).

Το να την πάει κάποιος με δικό του αυτοκίνητο βγαίνει επίσης πιο φθηνό αλλά τέτοιες στιγμές οι πιο πολλοί πρέπει να προλάβουν και άλλα πράγματα...
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Αυγούστου 2016, 23:56:09 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Αυγούστου 2016, 00:07:38
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τον Ιούνιο του 2016 στην κούτα που στέλνουν από την Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων του Νοσοκομείου Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη περιέχεται μεταξύ άλλων και ένα ενημερωτικό σημείωμα τεσσάρων σελίδων για τους γονείς. Το παραθέτω παρακάτω ως εικόνες:














« Τελευταία τροποποίηση: 7 Αυγούστου 2016, 16:08:11 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Ιουνίου 2017, 20:19:35
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12/06/2017

Οι τράπεζες αίματος και η ομηρεία των γονέων.

Πριν από λίγες ημέρες χιλιάδες γονείς πληροφορήθηκαν, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, ότι τα κύτταρα ομφαλοπλακουντιακού αίματος των παιδιών τους που φυλάσσονταν σε ιδιωτική τράπεζα, συνδεδεμένη με μεγάλο ιατρικό όμιλο, κινδύνευαν να καταστραφούν, καθώς τα οικονομικά της τράπεζας δεν επέτρεπαν τη συνέχιση της λειτουργίας της. Και ενώ η τράπεζα και ο ιατρικός όμιλος αλληλοεκτοξεύουν κατηγορίες, οι γονείς είναι οι μεγάλοι χαμένοι: έχοντας πεισθεί να δώσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για τη φύλαξη μιας κυτταρικής παρακαταθήκης των παιδιών τους «διά παν ενδεχόμενον», σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν όχι μόνο τα χρήματα αλλά και τις ελπίδες που είχαν εναποθέσει στα κύτταρα αυτά.

Ο καταμερισμός των ευθυνών για το συγκεκριμένο συμβάν (που δεν είναι το μόνο, καθώς «αθόρυβα» έκλεισε μία ακόμα τράπεζα στη συμπρωτεύουσα, ενώ οι γνωρίζοντες μιλούν και για επικείμενες καταστροφές…) είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Και αν χαθεί κανείς στις λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος φταίει στη συγκεκριμένη περίπτωση, ίσως χάσει την ουσία. Γιατί η ουσία του θέματος «κύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος» βρίσκεται αλλού και άπτεται πολλών παθογενειών αυτής της χώρας.

Οι ελπίδες της νέας χιλιετίας

Ολα άρχισαν γύρω στην αυγή του 21ου αιώνα, με τις ελπίδες για μια νέα ιατρική που δημιούργησαν επιτεύγματα όπως η αποκωδικοποίηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος, η κλωνοποίηση θηλαστικών και ο εντοπισμός των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, των κυττάρων εκείνων δηλαδή από τα οποία δημιουργούνται όλοι οι κυτταρικοί τύποι του ανθρωπίνου σώματος. Ενα τέτοιο πολυδύναμο είδος κυττάρων εντοπίζεται στο ομφάλιο αίμα και από αυτό μπορούν να προκύψουν όλα τα κύτταρα του αίματος. Με άλλα λόγια, τα κύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος κάνουν την ίδια δουλειά με τα κύτταρα του μυελού των οστών. Μόνο που ο μυελός των οστών βρίσκεται στα… οστά και η λήψη του είναι μια επεμβατική διαδικασία, ενώ τα κύτταρα αυτά βρίσκονται στον ομφάλιο λώρο που πετιέται αμέσως μετά τη γέννηση. Τι πιο λογικό να αξιοποιηθούν τα κύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας σε μοσχεύματα μυελού των οστών; Με την κατάλληλη εκπαίδευση, οι υποψήφιοι γονείς θα μπορούσαν να αντιληφθούν ότι το κοινό συμφέρον ταυτιζόταν με το συμφέρον του αγέννητου παιδιού τους: η επάρκεια μοσχευμάτων στη χώρα θα σήμαινε διαθεσιμότητα για όποιον το είχε ανάγκη, παιδί ή ενήλικο.

Εμπορευματοποίηση της επιστήμης

Βεβαίως τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Στην Ελλάδα της (πλασματικής, όπως αποδείχθηκε) οικονομικής ευμάρειας, τις άδειες για τη δημιουργία τραπεζών ομφαλοπλακουντιακού αίματος έδινε το υπουργείο Εμπορίου! Και τότε διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν πολλοί έμποροι μεταξύ των επιστημόνων: στο άψε-σβήσε δημιουργήθηκαν πάνω από 15 ιδιωτικές τράπεζες (όταν ευρωπαϊκές χώρες με πολλαπλάσιο πληθυσμό από τον δικό μας διέθεταν μόνο μία ή δύο), ενώ επικεφαλής αμιγώς ερευνητικών ιδρυμάτων έκριναν ότι έπρεπε «να μη χάσουν το τρένο της ανάπτυξης» και έσπευσαν να δανείσουν σε ιδιώτες την εγκυρότητα του ονόματος των ιδρυμάτων, που όφειλαν να υπηρετούν. Και έκαναν «χρυσές δουλειές» στην αρχή αυτές οι τράπεζες. Λειτουργώντας χωρίς νομοθετικό πλαίσιο – το οποίο ήρθε μία δεκαετία αργότερα και στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζεται παρά μόνο στα χαρτιά – και με όρους ελεύθερου εμπορίου, υιοθέτησαν επιθετικότατες πολιτικές μάρκετινγκ στην προσπάθειά τους να αντλήσουν πελάτες. Και είναι πολύ εύκολος πελάτης για να πειστεί ο γονιός. Ακόμη περισσότερο ο υποψήφιος γονιός! Που για να εξασφαλίσει, όπως τον διαβεβαίωναν, την υγεία του αγέννητου παιδιού του ήταν πρόθυμος να αποχωριστεί και 2.000 και 3.000 ευρώ!

Μάταια κάποιες νηφάλιες φωνές διακεκριμένων επιστημόνων έκρουαν τότε τον κώδωνα του κινδύνου. Εξαπατημένη η πλειονότητα των γονέων επέλεγε να ξοδευτεί για να κρατήσει για ιδία χρήση το ομφαλοπλακουντιακό αίμα του παιδιού της, με ελάχιστες πιθανότητες να το αξιοποιήσει κάποτε, παρά ανέξοδα να το δωρίσει σε κρατική τράπεζα όπου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από όποιον το είχε ανάγκη. Ετσι σήμερα ο κίνδυνος να καταστραφούν χιλιάδες δείγματα ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι ορατός.

Ολα για πούλημα;

Δεν θα μπορούσε άραγε να περάσουν τώρα τα δείγματα αυτά σε μία από τις τρεις κρατικές τράπεζες που υπάρχουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά; Δυστυχώς, αυτό δεν είναι εφικτό: η διεθνής νομοθεσία απαγορεύει δείγματα «που έχουν όνομα» να περάσουν σε κρατική τράπεζα όπου τα δείγματα φέρουν μόνο αριθμό.

Αντί επιλόγου αξίζει η επισήμανση: είμαστε υπέρ του υγιούς εμπορίου, αλλά πιστεύουμε ότι στη ζωή δεν είναι όλα προς πώληση. Και σίγουρα δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν το αίμα, όπως δεν είναι και τα προς μεταμόσχευση όργανα. Και μη θεωρήσετε ότι είμαστε μετά Χριστόν προφήτες. Οι τακτικοί αναγνώστες του «Βήματος» θα θυμούνται ίσως τα άρθρα μας της 12ης Μαρτίου 2006 («Αλήθειες και ψέματα: Βλαστικά κύτταρα νεογνών») και της 22ας Μαΐου 2011 («Ο αλτρουισμός συμφέρει!») στα οποία παρουσιάζονταν με αναλυτικά ρεπορτάζ οι ανωτέρω θέσεις.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Ιουνίου 2017, 00:13:24
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12/06/2017 Εφημερίδα των Συντακτών.

Ακάλυπτες οι ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3341 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Αυγούστου 2011, 22:57:46
από alfie
10 Απαντήσεις
4846 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Μαΐου 2016, 09:48:53
από DrGuni
1 Απαντήσεις
19926 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Μαρτίου 2019, 13:49:40
από GirousisN
0 Απαντήσεις
1914 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Νοεμβρίου 2017, 15:47:01
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
12363 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Ιανουαρίου 2020, 00:21:31
από Argirios Argiriou