Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
16 Απριλίου 2024, 21:05:15

Αποστολέας Θέμα: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;  (Αναγνώστηκε 164833 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

16 Μαρτίου 2016, 15:15:09
Απάντηση #105
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Συνοψίζοντας
- Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας λαμβάνουν φαρμακευτική περίθαλψη χωρίς συμμετοχή από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, με ηλεκτρονικές συνταγές. Νοσηλεία και εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να έχουν, χωρίς επιβάρυνση, στις ανάλογες δημόσιες δομές. (Για εξετάσεις υποθέτω με χειρόγραφα παραπεμπτικά). Δικαιούνται διακομιδής με πλωτό ή πτητικό μέσο
- Οι ανασφάλιστοι, αλλά μη δικαιούμενοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας, λαμβάνουν φαρμακευτική περίθαλψη με την ανάλογη συμμετοχή από τα ιδιωτικά νοσοκομεία με ηλεκτρονικές συνταγές. Για νοσηλεία και εργαστηριακές εξετάσεις, σε δημόσιες δομές, πληρώνουν το εκάστοτε κρατικό τιμολόγιο. Ανάλογα πληρώνουν σε περίπτωση διακομιδής με πλωτό ή πτητικό μέσο.

Συμφωνείτε;

Επισυνάπτω το μήνυμα που βγάζει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε περίπτωση ανασφάλιστου ΑΜΚΑ. Βλέπετε ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρχει βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας, προτρέπει την ένταξη στην κατηγορία του Ν.4270/2014 χωρίς να αναφέρει όρους και προϋποθέσεις.

16 Μαρτίου 2016, 22:43:42
Απάντηση #106
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Μαρτίου 2016, 22:47:59 από ΑΡΗΣ »
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

17 Μαρτίου 2016, 12:47:27
Απάντηση #107
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Μια πιο εκτενής ανάλυση:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλουon: 16 - 03 - 2016

Με το προηγούμενο καθεστώς θα εξακολουθήσει να παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους δεν έχουν ασφάλιση, μέχρι την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) στη βάση όσων ορίζει το «παράλληλο πρόγραμμα» (Ν. 4368/2016).

Σχετική εγκύκλιο εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αναφέροντας ότι μέχρι την έκδοση νέας ΚΥΑ η έκδοση βιβλιαρίων για ανασφάλιστους θα συνεχιστεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πλαίσιο της ΚΥΑ 139491/2006 (ΦΕΚ 1747 τ.Β).

Δικαιούχοι
Σύμφωνα με το νόμο του 2006 (επισυνάπτεται) δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι ανασφάλιστοι που το οικογενειακό ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 20% για τη σύζυγο και για κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτό το εισόδημα δεν προέρχεται από επαγγελματική δραστηριότητα τέτοια που να του παρέχει τη δυνατότητα ασφάλισης.

«Το καθορισθέν αυτό εισόδημα, αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία 67% και άνω. Ως εισόδημα νοείται το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο», σημειώνεται στην ΚΥΑ.

Το βιβλιάριο ανασφαλίστου χορηγείται για 1 έτος.

Δικαιολογητικά
Σύμφωνα με το νόμο για την έκδοση του συγκεκριμένου βιβλιαρίου απαιτούνται τα παρακάτω γενικά δικαιολογητικά:

1. Αίτηση επί εντύπου που χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία της Ν.Α., στην οποία θα επισυνάπτεται φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου ή ταυτότητα ανιθαγενούς, δύο (2) φωτογραφίες του μέλους για το οποίο θα εκδοθεί βιβλιάριο και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία θα βεβαιώνεται ότι όλα τα στοιχεία που προσκομίζονται είναι αληθή, ότι ο αιτών είναι ανασφάλιστος και δεν δικαιούται ασφάλιση άμεσα ή έμμεσα από άλλο μέλος της οικογένειας και ότι σε περίπτωση που αλλάξει η ασφαλιστική του κατάσταση θα δηλωθεί αμέσως και θα παραδοθεί το βιβλιάριο στην υπηρεσία έκδοσής του. Επιπλέον στην υπεύθυνη δήλωση θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχουν εισοδήματα από συντάξεις ή άλλες πηγές του εξωτερικού.
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας όπου δε απαιτείται απόδειξη (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), όταν δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση ή υπάρχει νέα εγκατάσταση κ.λπ.
3. Άδεια διαμονής για τους υπηκόους των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα της κατοικίας τους.

Για την κατηγορία 1Α εκτός των γενικών δικαιολογητικών, απαιτείται ακόμη:

Αντίγραφο εντύπων Ε1, Ε2, Ε9 από την εφορία, καθώς και αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στη υποβολή φορολογικής δήλωσης, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ.

Βεβαίωση:

   Αποδεικτικό πληρωμής Προνοιακού επιδόματος και
   Του ΟΓΑ προκειμένου για δικαιούχο που εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 2459/1997 (επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα ή σύνταξη ή ισόβια πολυτεκνική σύνταξη).
   Για τους ομογενείς, επικυρωμένο αντίγραφο του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς. Για τους ομογενείς, αλλοδαπούς ή πρόσφυγες, γίνεται έλεγχος του διαβατηρίου για την είσοδο και έξοδο από τη χώρα και κρατούνται επικυρωμένα φωτοαντίγραφα στο σχετικό φάκελο.

Εγγραφή στο Μητρώο Ανασφάλιστων και Οικονομικά Αδυνάτων

Οι δικαιούχοι που εφοδιάζονται με βιβλιάριο ανασφαλίστου, εγγράφονται στο Μητρώο Ανασφαλίστων και Οικονομικά Αδυνάτων που τηρείται στην αρμόδια υπηρεσία Υγείας ή Πρόνοιας κάθε Νομαρχίας.

Σύμφωνα με το νόμο ακολουθείται η εξής διαδικασία:

α) Κατάθεση από τον αιτούντα (ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του) των προβλεπόμενων δικαιολογητικών στην αρμόδια υπηρεσία Πρόνοιας ή Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του τόπου μόνιμης κατοικίας του

β) Έλεγχος των δικαιολογητικών από την υπηρεσία ως προς την πληρότητα και γνησιότητα.

γ) Διαβίβαση των δικαιολογητικών σε ειδική Επιτροπή Κοινωνικής Αρωγής η οποία συγκροτείται με απόφαση του Νομάρχη κατά Νομ/κή Αυτοδ/ση ή Νομ/κό Διαμέρισμα ή Νομ/κό Τομέα και αποτελείται από έναν υπάλληλο της ΔΟΥ κατηγορίας ΠΕ, έναν υπάλληλο (κατά προτίμηση Κοινωνικό Λειτουργό) της αρμόδιας Δ/νσης Πρόνοιας και έναν υπάλληλο της Δ/νσης Υγείας (κατά προτίμηση ιατρικής ειδικότητας ή παραιατρικού επαγγέλματος) με τους αναπληρωτές τους.

Μετά τη λήξη του χρόνου ισχύος του βιβλιαρίου, η ανανέωσή του γίνεται με την ίδια διαδικασία με την οποία εκδίδεται. Δεν προσκομίζονται εκ νέου δικαιολογητικά που σύμφωνα με την κρίση της αρμόδιας υπηρεσίας υπάρχουν στο φάκελο του αιτούντα. Άλλωστε, η νομοθεσία προβλέπει να τηρείται και ηλεκτρονικός φάκελος με όλα τα δικαιολογητικά και στοιχεία των αιτούντων, στα οποία το αρμόδιο υπουργείο έχει επίσης δυνατότητα άμεσης πρόσβασης.

Παροχές 
Στους δικαιούχους βιβλιαρίου δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης παρέχεται:

   Δωρεάν πλήρης νοσηλεία σε κλίνες Γ’ θέσης.
   Εξέταση και δωρεάν χορήγηση φαρμάκων (λίστας) στα ιδρύματα που αναφέρονται στην Απόφαση και διενέργεια παρακλινικών ή εργαστηριακών εξετάσεων.
   Μεταφορά ασθενών με πλωτό ή αεροπορικό μέσο.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

17 Μαρτίου 2016, 13:31:39
Απάντηση #108
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Ποιο είναι το μητρώο ανασφαλίστων και που τηρείται?
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

18 Μαρτίου 2016, 19:50:39
Απάντηση #109
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποιο είναι το μητρώο ανασφαλίστων και που τηρείται?
Όπως λέει άνω:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εγγραφή στο Μητρώο Ανασφάλιστων και Οικονομικά Αδυνάτων    Οι δικαιούχοι που εφοδιάζονται με βιβλιάριο ανασφαλίστου, εγγράφονται στο Μητρώο Ανασφαλίστων και Οικονομικά Αδυνάτων που τηρείται στην αρμόδια υπηρεσία Υγείας ή Πρόνοιας κάθε Νομαρχίας.
Σύμφωνα με το νόμο ΘΑ ακολουθείται η εξής διαδικασία:
α) Κατάθεση από τον αιτούντα (ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του) των προβλεπόμενων δικαιολογητικών στην αρμόδια υπηρεσία Πρόνοιας ή Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του τόπου μόνιμης κατοικίας του
β) Έλεγχος των δικαιολογητικών από την υπηρεσία ως προς την πληρότητα και γνησιότητα.
γ) Διαβίβαση των δικαιολογητικών σε ειδική Επιτροπή Κοινωνικής Αρωγής η οποία ΘΑ συγκροτείται με όποτε την πάρει απόφαση του Νομάρχη κατά Νομ/κή Αυτοδ/ση ή Νομ/κό Διαμέρισμα ή Νομ/κό Τομέα και αποτελείται από έναν υπάλληλο της ΔΟΥ κατηγορίας ΠΕ, έναν υπάλληλο (κατά προτίμηση Κοινωνικό Λειτουργό) της αρμόδιας Δ/νσης Πρόνοιας και έναν υπάλληλο της Δ/νσης Υγείας (κατά προτίμηση ιατρικής ειδικότητας ή παραιατρικού επαγγέλματος) με τους αναπληρωτές τους.

....
   Φαντάζομαι πρέπει να αρχίσουν ενέργειες οι περιφέρειες ή οι Δήμοι. Το "Νομαρχίες" που αναφέρεται δεν το κατάλαβα: εννοεί τους Καλλικρατικούς Δήμους ή παραπέμπει σε κάτι που δεν υπάρχει επίτηδες (ώστε να μην γίνει τελικά τίποτα). Με το καλό θα γίνουν οι τριμελείς επιτροπές των έξι ατόμων (με τους αναπληρωτές βέβαια) σε μερικούς μήνες και θα οργανωθούν τα μητρώα...
    Ναι, μόλις διαπίστωσα ότι το άνω κείμενο είναι του 2006 (έτσι εξηγούνται οι Νομαρχίες). Αν απο το 2006 δεν οργανώθηκαν τα μητρώα  θα είναι πολύ αστείο να οργανωθούν τώρα άμεσα. Ίσως με το επόμενο μνημόσυνο... εμ, μνημόνιο.

18 Μαρτίου 2016, 20:04:39
Απάντηση #110
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Το άρθρο συγχέει τους ανασφάλιστους με τους δικοιούχους βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας. Οι δικαιούχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή αλλιώς δικαιούχοι βιβλιαρίου πρόνοιας, δεν είναι ανασφάλιστοι, αλλά ασφαλίζονται με δαπάνες της κοινωνικής πρόνοιας. Προυπόθεση βέβαια είναι να μην είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα (και ίσως για αυτό το λόγο και ο χαρακτηρισμός ''ανασφάλιστοι'').

Αντίθετα, οι ανασφάλιστοι δεν πληρούν τα κριτήρια για να εκδόσουν βιβλιάριο πρόνοιας.

Οι υπηρεσίες πρόνοιας της αυτοδιοίκησης τηρούν όντως μητρώο οικονομικά αδυνάτων, αλλά όχι πάντως μητρώο ανασφαλίστων και αυτό γιατί προφανώς οι ανασφάλιστοι που δεν δικαιούνται βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία που σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν τους επιτρέπει να τους παρασχεθούν προνοιακές κοινωνικές παροχές.
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Μαρτίου 2016, 20:09:43 από ΑΡΗΣ »
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

5 Απριλίου 2016, 00:54:48
Απάντηση #111
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Η πολυ-αναμενόμενη υπουργική απόφαση για το νόμο για τους ανασφάλιστους.
Επισυνάπτεται
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

5 Απριλίου 2016, 09:04:30
Απάντηση #112
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Πώς γράφονται επομένως οι εξετάσεις στους ανασφάλιστους?
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

11 Απριλίου 2016, 22:47:35
Απάντηση #113
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
11-04-2016
Ναυτεμπορική.


Πάνω από 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους θα καλύψουν οι προβλέψεις της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που τέθηκε σε εφαρμογή στις 4 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό «επιλύεται μία θεσμική και λειτουργική εκκρεμότητα και καλύπτονται, πλέον, υγιεινομικά οι ανασφάλιστοι, καθώς και οι πρόσφυγες και μετανάστες».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις θα καλύπτονται από το Δημόσιο οι εξετάσεις, εργαστηριακές και άλλες, καθώς και η νοσηλεία αυτών των ανθρώπων, αποκλειστικά από δομές του ΠΕΔΥ και τα νοσοκομεία, σε πρώτη φάση, καθώς έγινε ξεκάθαρο ότι προς το παρόν δεν θα μπορούν να πηγαίνουν σε συμβεβλημένους γιατρούς.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη που υπάρχει στη νέα ΚΥΑ, θα παρακάμπτονται οι τριμερείς επιτροπές, ενώ οι έχοντες ανάγκη θα παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ακόμη κι αν το βιβλιάριο πρόνοιας που έχουν έχει λήξει.

Όσον αφορά εκείνους που δεν έχουν ΑΜΚΑ, δηλαδή πρόσφυγες και μετανάστες, θα λαμβάνουν μία κάρτα εξάμηνης διάρκειας από τα νοσοκομεία και με αυτή θα έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη. Σε αυτές τις κατηγορίες ανήκουν οι ευάλωτες ομάδες των προσφύγων και μεταναστών, όπως είναι παιδιά, ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες και άλλοι.

Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, ήδη, το ΠΕΔΥ καλύπτει εργαστηριακά μόνο το 10% των ασφαλισμένων και απαιτείται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή του για να καλύψει όλο και περισσότερους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Εκτιμάται ότι σήμερα στη χώρα μας 300.000 άνθρωποι έχουν βιβλιάριο απορίας και το κόστος τους για τον προϋπολογισμό είναι 30 εκατ. ευρώ.

Τα κριτήρια

Οι ανασφάλιστοι που «μπαίνουν» κάτω από το δίχτυ προστασίας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα, το οποίο δεν ξεπερνά τα 2.400 ευρώ, ενώ όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου «τουλάχιστον 170.000 οικογένειες, δηλαδή 400.000 άνθρωποι, εμπίπτουν στις προϋποθέσεις που τίθενται για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης».

Όπως εξήγησε η κ. Φωτίου, από την 1η Ιανουαρίου 2017, στόχος είναι να μπουν 700.000 άνθρωποι στο πρόγραμμα με το ελάχιστο εισόδημα αλληλεγγύης, η δαπάνη του οποίου ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ και θα εφαρμοστεί αρχικά σε 30 δήμους της χώρας.

Κονδύλι 100 εκατ. μέσω ΕΟΠΥΥ

Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας για τη χρηματοδότηση του προγράμματος που αφορά τους ανασφάλιστους, απάντησε ότι, ήδη, έχει διασφαλιστεί ένα κονδύλι επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΟΠΥΥ, ενώ για το 2016 υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση της χρηματοδότησης και στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, τόνισε ότι αυξάνεται η ροή χρημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και εξήγησε ότι αποδόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ τα τελευταία χρόνια 3,5 δισ. ευρώ και φέτος αυτή η χρηματοδότηση αυξήθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ.

Στέλνοντας μήνυμα προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, ο κ. Ξανθός εξήγησε ότι για να περιοριστεί η σπατάλη στη νοσοκομειακή και φαρμακευτική δαπάνη θα υπάρξει επιτήρηση και παρακολούθηση αυτής της δαπάνης ηλεκτρονικά, ενώ παραδέχθηκε ότι σε ένα μέρος από το clow back (επιστροφές) θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η έκπτωση που δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στα νοσοκομεία.

Αναφερόμενος στις οφειλές και τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, σημείωσε ότι για το 2016 υπάρχει αύξηση στην πρόβλεψη για τις δαπάνες, καθώς το 2015 αυτή ήταν στο 1 δισ. 388 εκατ. ευρώ. Το 2016 υπολογίζεται ότι θα είναι 1 δισ. 634 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησε, μετά την αξιολόγηση, προτεραιότητα για το σύστημα υγείας είναι να αποπληρώσει τα χρήματα που οφείλει σε τρίτους. Αυτές οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων προς προμηθευτές αγγίζουν σήμερα τα 3 δισ. ευρώ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Απριλίου 2016, 22:53:07 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Απριλίου 2016, 19:58:24
Απάντηση #114
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αντιγράφω χθεσινή (13/04/2016) ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μαζί με τα σχόλια του συναδέλφου EzeΤΡΟΛ από άλλο σημείο του φόρουμ:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Για μια ακόμη φορά η Πολιτεία νομοθετεί χωρίς την συμμετοχή των θεσμικών της συμβούλων που είναι οι υγειονομικοί φορείς.

Ενημερωθήκαμε λοιπόν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι οι ανασφάλιστοι και οι άποροι θα καλύπτονται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. :laugh: :laugh:  :-* :-*

Επισημαίνουμε ότι τα φαρμακεία της γειτονιάς και στην κρίσιμη περίοδο των capital controls, απέδειξαν ότι η λειτουργία τους είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης.

Έτσι και τώρα ο Φαρμακοποιός θα κληθεί να αντιμετωπίσει ασαφείς και βεβιασμένες αποφάσεις, του πολιτικού συστήματος.

Ερωτούμε:

- Ποια είναι, συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό κάποιου ως ανασφάλιστου ή απόρου;

- Ποιος, μέσα από τις δομές των νοσοκομείων θα πιστοποιεί την αναγκαιότητα της ασφαλιστικής κάλυψης; Δηλαδή ο συνταγογράφος γιατρός θα έχει online σύνδεση με το Υπουργείο Οικονομικών; :laugh: :laugh:

- Δυνατότητα συνταγογράφησης θα έχουν όλοι οι γιατροί ή αναλόγως με την πάθηση, θα πρέπει να συνταγογραφεί ο ειδικός γιατρός;

- Στα μέρη όπου δεν υπάρχουν νοσοκομεία ή άλλες μονάδες υγείας θα μπορεί να συνταγογραφεί ο αγροτικός γιατρός;

Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη του ελληνικού λαού είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, ειδικά όταν βρισκόμαστε στο κέντρο την μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, για να εξαγγέλλεται βεβιασμένα. Εύλογα λοιπόν κάποιος θα σκεφθεί ότι η κάλυψη των ανασφάλιστων θα έχει την ίδια τύχη με την- δίχως τέλος- διαπραγμάτευση της αξιολόγησης με την Τρόικα.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Απριλίου 2016, 20:20:53
Απάντηση #115
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Στο ΦΕΚ 908 Β, 4 Απριλίου 2016,  Ρυθµίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο ∆ηµόσιο Σύστηµα Υγείας, άρθρο 4, Ηλεκτρονικό Μητρώο Ανασφάλιστων − οικονοµικά αδυνάτων, αναφέρεται ότι  το Ηλεκτρονικό Μητρώο περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, στοιχεία για τον αριθµό των δικαιούχων, το σύνολο των παροχών υπηρεσιών υγείας και το κόστος αυτών και συνδέεται µε το σύστηµα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των δηµόσιων υπηρεσιών υγείας.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

13 Απριλίου 2016, 21:39:55
Απάντηση #116
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στο ΦΕΚ 908 Β, 4 Απριλίου 2016,  Ρυθµίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο ∆ηµόσιο Σύστηµα Υγείας, άρθρο 4, Ηλεκτρονικό Μητρώο Ανασφάλιστων − οικονοµικά αδυνάτων, αναφέρεται ότι  το Ηλεκτρονικό Μητρώο περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, στοιχεία για τον αριθµό των δικαιούχων, το σύνολο των παροχών υπηρεσιών υγείας και το κόστος αυτών και συνδέεται µε το σύστηµα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των δηµόσιων υπηρεσιών υγείας.

Καλά τα ΦΕΚ. Το θέμα όμως είναι: Το Ελληνικό κράτος έχει λεφτά να πληρώσει; Από ότι φαίνεται ένας επαγγελματικός κλάδος που έχει άμεση σχέση με το θέμα (οι Φαρμακοποιοί) αμφιβάλλει πολύ.
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Απριλίου 2016, 21:52:32 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Απριλίου 2016, 09:29:08
Απάντηση #117
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πώς γράφονται επομένως οι εξετάσεις στους ανασφάλιστους?

Παράθεση
Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Τετάρτη 13/04/2016 στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ενεργοποιείται η δυνατότητα καταχώρησης παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τους φορείς «Δικαιούχοι φαρμακευτικής περίθαλψης του Ν.4270/2014» και «Ταμείο Πρόνοιας», σύμφωνα με την υπ’ αρ. Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132 ΚΥΑ (ΦΕΚ 908 Β’/4-4-2016).
Υποθέτω θα μπορούν να τις κάνουν μόνο στις δημόσιες δομές.
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Απριλίου 2016, 09:42:34 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

14 Απριλίου 2016, 11:27:13
Απάντηση #118
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Καλά τα ΦΕΚ. Το θέμα όμως είναι: Το Ελληνικό κράτος έχει λεφτά να πληρώσει; ...
   Μα τι ερώτηση είναι αυτή μετά απο τόσα χρόνια στην Ελλάδα. Πρώτα βγάζουμε τα ΦΕΚ, "εξ απ' ανέκαθεν"  :D, και μετά προσπαθούμε να βρούμε χρηματοδότηση και να τα μπαλώσουμε. Οι προϋπολογισμοί (πχ του 2016) αποφασίζονται και ψηφίζονται μέσα στο 2016 και αναθεωρούνται μέχριο τέλος του έτους, ενίοτε και μέσα στο επόμενο έτος. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις;
   Τα πράγματα είναι απλά. Η φαρμακευτική δαπάνη είναι καθορισμένη ~3 δισμοίροια (+ κάτι ψιλά για τα νοσοκομεία). Βάζοντας παραπάνω δικαιούχους απλά μικραίνεις το κομμάτι της πίτας (αυξάνεις το clawback των φαρμακευτικών επιχειρήσεων). Εσύ δεν πληρώνεις τίποτα (και σίγουρα όχι απο την τσέπη σου). Στην αρχή εξαγγέλλεις, κάνοντας πλάκα, ότι θα δοθούν 200 εκ. και μετά τα ρίχνεις στους κακούς θεσμούς-Γερμανούς-τροικοΔΝΤ που δεν σε αφήνουν.

14 Απριλίου 2016, 12:05:25
Απάντηση #119
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Νομίζω ότι η εφαρμογή των ΦΕΚ δεν είναι μόνο θέμα προϋπολογισμού και δαπανών.
Αλήθεια τι έγινε με την εφαρμογή εκείνου του ΦΕΚ που προϋπέθετε ότι η ΗΔΙΚΑ θα βάλει (σωστό) αυτόματο κόφτη στην έκδοση παραπεμπτικών; Μήπως οι αρμόδιοι δεν μπορούν να αποφασίσουν ποιο είναι το "σωστό"; Γιατί η άλλη λύση είναι η απόλυτη σύγχυση...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
33 Απαντήσεις
30549 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Ιανουαρίου 2012, 11:38:23
από Δ. Κουναλάκης
463 Απαντήσεις
519809 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Απριλίου 2024, 00:09:40
από Argirios Argiriou
10 Απαντήσεις
7757 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Οκτωβρίου 2010, 15:08:51
από EzeΤΡΟΛ
13 Απαντήσεις
9355 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Μαΐου 2016, 19:14:48
από ΑΡΗΣ
2 Απαντήσεις
4095 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Σεπτεμβρίου 2013, 12:48:23
από Denominator