Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Απριλίου 2024, 15:42:41

Αποστολέας Θέμα: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;  (Αναγνώστηκε 164945 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

1 Ιουνίου 2016, 07:25:37
Απάντηση #120
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
31/05/2016
Υπουργείο Υγείας

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με την διασφάλιση της πρόσβασης των
ανασφάλιστων και των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων στο δημόσιο σύστημα
υγείας.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Ιουνίου 2016, 23:29:20
Απάντηση #121
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
13/06/2016

Σύμφωνα με τη συλλογή εγγράφων και νόμων που σταχυολογήσαμε η τελική κατάταξη για τους ανασφάλιστους (μέχρι νεοτέρας) έχει ως εξής:

Ποιοί είναι οι ανασφάλιστοι:

Όλοι θα λέγονται πια «Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016»
Ο παλιός φορέας «ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ» θα μετονομαστεί σε «Ταμείο Πρόνοιας-Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016» και θα παραμείνει ενεργός μόνο για ένα μεταβατικό στάδιο για όσους δικαιούχους Πρόνοιας έχουν βιβλιάριο Πρόνοιας σε ισχύ. Μόλις λήξουν θα μετονομαστούν κι αυτοί όπως όλοι.
Οσες συνταγές έχουν ήδη συνταγογραφηθεί ως «Δικαιούχοι φαρμακευτικής περίθαλψης του Ν.4270/2014» θα εκτελούνται ηλεκτρονικά σε όλα τα φαρμακεία. Η κατηγορία αυτή θα είναι πια όπως όλοι.

Ποιοί συνταγογραφούν για τους ανασφάλιστους:

Συνταγογραφούν μόνο οι ιατροί δημόσιων δομών.

Τί δίνουν τα ιδιωτικά φαρμακεία:

Εκτελούνται οι συνταγές φαρμάκων της Θετικής Λίστας
Όχι τα παραπεμπτικά (αναλώσιμα, ιατρικά βοηθήματα), τα οποία εκτελούνται μόνο στα Νοσοκομεία.
Δεν εκτελούνται συνταγές με ΦΥΚ (δίνονται μόνο από Νοσοκομεία-φαρμακεία ΕΟΠΥΥ)
Δεν εκτελούνται συνταγές με φάρμακα που δίνει μόνο ο ΕΟΠΥΥ (π.χ. τα γνωστά φάρμακα εξωσωματικής)

Με τί συμμετοχή:

Οι συμμετοχές είναι κανονικά 0-10-25%, εκτός από τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που ορίζει ο νόμος, οι οποίοι μέσα στο σύστημα θα είναι κλειδωμένοι μόνο στο 0%
Οι συνταγές έχουν κανονικά το 1€

Πώς καταθέτουμε αυτές τις συνταγές:

Κανονικά όπως όλες οι υπόλοιπες στον ΕΟΠΥΥ στον ίδιο φάκελο σε ξεχωριστό πακέτο (ματσάκι)
Δεν χρειάζεται συγκεντρωτική κατάσταση φαρμάκων
Χρειάζεται ξεχωριστό τιμολόγιο
 
Προγράμματα Φαρμακείου:

Μέχρι να καταθέσουμε τις συνταγές Ιουνίου τα προγράμματα θα πρέπει να έχουν κάνει update ώστε και οι 3 πρόχειρες κατηγορίες ανασφάλιστων που περιγράψαμε στην αρχή (κανονικοί, παλιά βιβλιάρια Πρόνοιας που δεν έχουν λήξει και συνταγές του καταργημένου ν. 4270/14 που όμως έχουν ήδη γραφτεί), να βγαίνουν σε ένα (1) πακέτο, με ένα (1) τιμολόγιο.
Αν κάποιες συνταγές με τις παραπάνω περιγραφές δεν εκτελούνται ακόμα στα προγράμματά μας, τότε εκτελούμε στην ΗΔΙΚΑ και μετά θα περαστούν στο πρόγραμμα.

Στο παρακάτω link εκτός από το παραπάνω κείμενο μπορείτε κάτω, κάτω να δείτε Οδηγίες Συνταγογράφησης για Δικαιούχους του ν4368/16.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Ιουνίου 2016, 22:41:27
Απάντηση #122
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πριν βιαστεί κανείς να κατηγορήσει κανείς το παρακάτω κείμενο για αναλγησία ας κάνει ένα κόπο να το διαβάσει πρώτα προσεκτικά.

Και εγώ είμαι υπέρ του να οργανώσουμε ένα σύστημα Υγείας που να καλύπτει όλους τους ανθρώπους που ζουν στην χώρα μας. Και υπάρχουν Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος έτοιμες και πετυχημένες. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε αυγά και να τα βάλουμε με τις συντεχνίες των Ιατρών και του Φαρμάκου... Αυτά που κάνουμε στην Ελλάδα δεν είναι παρά πασαλήματα με σκοπό απλώς τον εντυπωσιασμό και τα πρόσκαιρα εκλογικά κέρδη.


21/06/2016

Βραδυφλεγής βόμβα στα σαθρά θεμέλια του ΕΟΠΥΥ η παροχή δωρεάν περίθαλψης σε ανασφάλιστους και αλλοδαπούς.

Γράφει για το HealthReport.gr η Ζωή Δέδε, φαρμακοποιός, πρ. Πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων.

Βραδυφλεγής βόμβα στα σαθρά θεμέλια του ΕΟΠΥΥ η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και αλλοδαπούς.

Μετά την ψήφιση των διατάξεων του νόμου 4368/2016 (ΦΕΚ 21 Α΄, 21-2-2016 Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις) , την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με του όρους εφαρμογής (ΦΕΚ 908 Β΄ 4-4-2016) και την έκδοση της εγκυκλίου εφαρμογής στις 31-5-2016 από το Υπουργείο Υγείας , ξεκίνησε η εφαρμογή της παροχής υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις 8-6-2016 με την εγκύκλιο εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ.

Οι προβλέψεις των ως άνω διατάξεων αφορούν σε όλους τους ανέργους, στους ασφαλισμένους Έλληνες πολίτες που έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, στους άπορους και στους αλλοδαπούς πρόσφυγες και μετανάστες κάθε κατηγορίας, αριθμός δικαιούχων που με μέτριους υπολογισμούς αγγίζει τα 2 εκατομμύρια.

Οι παροχές αφορούν σε :

α). Παροχή δωρεάν νοσοκομειακής κάλυψης
β). Παροχή δωρεάν κάθε είδους εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία.
γ). Παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλες τις δημόσιες και δημοτικές δομές.
δ). Παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης δωρεάν ή με συμμετοχή, σε όλα τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα φαρμακεία των νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Μέχρις εδώ όλα φαίνονται ηθικά και κοινωνικά δίκαια, και κανείς φυσικά δεν θα μπορούσε να έχει αντίρρηση για την κάλυψη όλων των πολιτών που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, αν δεν υπήρχαν τα ψιλά γράμματα.

Ειδικότερα :

1. Η διαδικασία πιστοποίησης για την ένταξη των δικαιούχων σε αυτό το πρόγραμμα, είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, απαιτεί ένα οργανωμένο κράτος (επιπέδου Ελβετίας), οργανωμένες νοσοκομειακές υπηρεσίες αλλά και υπηρεσίες Δήμων πλήρως μηχανογραφημένες και με δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την ΗΔΙΚΑ. Το αποτέλεσμα είναι να εγγραφούν όσοι το δηλώσουν.

2. Η διαδικασία διαχωρισμού των κατηγοριών δικαιούχων (με εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία) είναι εξ ίσου δύσκολη έως αδύνατη. Με τα σημερινά δεδομένα, το σύστημα αδυνατεί να κατατάξει τους δικαιούχους σε κατηγορίες συμμετοχής στη δαπάνη, με αποτέλεσμα όλοι να εντάσσονται σήμερα στο καθεστώς «απολύτως δωρεάν χωρίς καμία συμμετοχή».

Το γεγονός αυτό φέρνει σε προνομιακή κατάσταση τους δικαιούχους αυτούς σε σχέση με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, που πληρώνουν και ασφαλιστικές εισφορές και συμμετοχές. Μάλιστα ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι πληρώνουν αυξημένες εισφορές περίθαλψης κατά 2% από το 2015, με το δικαιολογητικό της κάλυψης του ελλειμματικού ΕΟΠΥΥ. Χωρίς να θέλουμε να είμαστε μάντεις κακών, η προθεσμία για μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα που δίνει η ΚΥΑ για τις 15-7-2016, θα παραταθεί για πολύ μετά.

3. Η δαπάνη για την κάλυψη του προγράμματος αυτού είναι, κατά τους συνυπογράφοντες Υπουργούς, «..αδύνατον να προϋπολογιστεί», με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ σε ανυπολόγιστο βαθμό.

4. Ενώ τα παραπεμπτικά για εξετάσεις και η συνταγογράφηση, επιχειρείται να ελεγχθούν μέσω των γιατρών του δημόσιου νοσοκομειακού συστήματος και αποκλείονται οι ιδιώτες, εν τούτοις δίνεται η ίδια δυνατότητα (παραπεμπτικών και συνταγογράφησης) και στους γιατρούς των δημοτικών ιατρείων, οι οποίοι είναι όλοι ιδιώτες, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ο έλεγχος παραγωγής παραπεμπτικών και συνταγών.

5. Η φαρμακευτική περίθαλψη αντί να διοχετεύεται αποκλειστικά στα νοσοκομειακά φαρμακεία , όπου μέχρι σήμερα εξυπηρετούσαν τους κατόχους βιβλιαρίων απορίας, δίνεται τώρα σε όλα τα ιδιωτικά φαρμακεία με μηδενική συμμετοχή. Το αποτέλεσμα είναι η επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ να είναι κατά 45 % μεγαλύτερη.

6. Η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη είναι «κλειστή» και συμφωνημένη με την Τρόικα μέχρι του ποσού των 2 δις € σε ετήσια βάση και η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη μέχρι του ποσού των 570 εκατ. €.

Η προσθήκη ενός «ανυπολόγιστου» ποσού στη δαπάνη αυτή θα υποχρεώσει την Κυβέρνηση σε λήψη νέων μέτρων, τόσο προς την κατεύθυνση των ασφαλισμένων (περικοπές παροχών και αύξηση συμμετοχών) όσο και προς την κατεύθυνση των προμηθευτών (αύξηση επιστροφών Claw back). Και οι δύο δεν είναι ηθικό και δίκαιο να υποχρεωθούν να συμμετάσχουν σε μια δαπάνη που έχει το χαρακτήρα της προνοιακής παροχής.

7. Η δαπάνη των εργαστηριακών εξετάσεων αλλά και ο επί πλέον φόρτος εργασίας, θα επιβαρύνει σε ανυπολόγιστο βαθμό τα εργαστήρια των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να υπολογιστούν οι ανάγκες προμηθειών υλικών και αντιδραστηρίων μέσω των μειοδοτικών διαγωνισμών και να μην επαρκεί το ελάχιστο πλέον προσωπικό για την ικανοποίησή τους.

Τέλος και κυρίως, το σύστημα αυτό παράγει ανισότητες μεταξύ των πολιτών που καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές για να διατηρήσουν έναν ασφαλιστικό οργανισμό «αγοραστή υπηρεσιών υγείας» και εκείνων που απολαμβάνουν υπηρεσίες και αγαθά από τον ίδιο οργανισμό χωρίς να καταβάλουν τίποτε.

Το ίδιο το σύστημα εξωθεί τους πολίτες (σε όσες περιπτώσεις αυτοί μπορούν) να μην καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου υγείας, αφού μπορούν ες αεί να απολαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Θα ήταν λογικό και δίκαιο οι δύο νέοι ασφαλιστικοί οργανισμοί που δημιουργούνται σήμερα με την νέα εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ, δηλαδή «Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016» και «Ταμείο Πρόνοιας – Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016», να επιχορηγούνται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από αντίστοιχα επιχορηγούμενα προγράμματα της Ε.Ε. και τα οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση θα ήταν υποχρεωμένη να εγγράψει τη δαπάνη αυτή και να μην παριστάνει την κοινωνικά ευαίσθητη «με ξένα κόλλυβα». Την ίδια ευθύνη έχει και η αντιπολίτευση η οποία δεν ανέδειξε το θέμα και προτίμησε να μην τα χαλάσει με τους ανασφάλιστους ψηφοφόρους.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν ο προβληματικός ΕΟΠΥΥ και τα ελλειμματικά δημόσια νοσοκομεία να αναλάβουν το βάρος ενός τέτοιου ανυπολόγιστου εγχειρήματος. Και όταν έρθει ο λογαριασμός, θα ψάχνει τότε η Κυβέρνηση για «ισοδύναμα» και θα τα φορτώσει με τη μεγαλύτερη ευκολία είτε στους συνεπείς ασφαλισμένους είτε στους ανάλγητους δανειστές.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 22 Ιουνίου 2016, 23:50:07 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Ιουνίου 2016, 23:43:20
Απάντηση #123
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
2. Η διαδικασία διαχωρισμού των κατηγοριών δικαιούχων (με εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία) είναι εξ ίσου δύσκολη έως αδύνατη. Με τα σημερινά δεδομένα, το σύστημα αδυνατεί να κατατάξει τους δικαιούχους σε κατηγορίες συμμετοχής στη δαπάνη, με αποτέλεσμα όλοι να εντάσσονται σήμερα στο καθεστώς «απολύτως δωρεάν χωρίς καμία συμμετοχή».

Σ' αυτό δεν έχει δίκιο. Από την μέχρι τώρα εμπειρία όλοι είναι στο 25% με εξαίρεση όσων είναι στο Ταμείο Πρόνοιας που έχουν μηδενική συμμετοχή αλλά, σε περίπτωση που πάνε σε ιδιωτικό φαρμακείο, πληρώνουν την όποια επιβάρυνση προκύπτει από διαφορές λιανικής και ασφαλιστικής τιμής κλπ ενώ στα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν πλήρωναν τίποτα.

29 Ιουνίου 2016, 12:54:19
Απάντηση #124
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Και ανακοίνωση επεξηγηματική του υπουργείου:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Με το ν.4368/2016 και την ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016 θεσπίζεται για πρώτη φορά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
 
Τι δικαιούμαι σαν ανασφάλιστος;
 
-          Ό,τι ακριβώς δικαιούνται και οι ασφαλισμένοι από τις δημόσιες δομές παροχής υγείας.
 
-          Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές υγείας, μονάδες ψυχικής υγείας, δομές απεξάρτησης και πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
 
-          Το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων χωρίς καμία χρέωση
 
-          Προγραμματισμένα χειρουργεία χωρίς καμία χρέωση
 
-          Πρόληψη και προαγωγή υγείας χωρίς καμία χρέωση
 
-          Δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη
 
-          Δωρεάν παροχές μαιευτικής περίθαλψης και προγραμματισμό τοκετών από τα Δημόσια Νοσοκομεία
 
-          Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από τα ιδιωτικά και τα δημόσια φαρμακεία
 
 -          Φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες και πράξεις ειδικής αγωγής
 
 -          Χορήγηση ιατρικών βοηθημάτων και αναλωσίμων υλικών
 
Πώς δικαιούμαι των παροχών; (μάλλον όλοι οι κάτοικοι τουλάχιστον του πλανήτη)
 
-          Αν είσαι Έλληνας πολίτης ή διαμένεις νόμιμα στην Ελλάδα, απευθύνεσαι σε όλες τις δημόσιες δομές με το ΑΜΚΑ σου.
 
-          Αν δε μένεις νόμιμα στην Ελλάδα αλλά ανήκεις σε κάποια ευάλωτη ομάδα που χρήζει άμεσης υγειονομικής κάλυψης (έγκυες, παιδιά, χρόνιοι, ανάπηροι, ψυχικά ασθενείς, κτλ) δικαιούσαι την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού με την οποία θα έχεις πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.
 
-          Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος, εξακολουθούν να δικαιούνται πρόσβασης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
 
-          Κανένας άνθρωπος δεν εξετάζεται από καμία επιτροπή νοσοκομείου προκειμένου να εγκριθεί η πρόσβασή του στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
 
Πού να απευθυνθώ;
 
-          Αν έχεις ΑΜΚΑ σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας που οφείλουν να σου διασφαλίσουν άμεσα πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες τους
 
-          Αν δεν έχεις ΑΜΚΑ ή νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά ανήκεις σε κάποια ευάλωτη ομάδα πληθυσμού (α.33 του 4368/2016), στα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων ή στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων όπου θα σε ενημερώσουν πώς μπορείς να βγάλεις την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης.
 
Ποιους αφορά η ρύθμιση;
 
-          2.5 εκατομμύρια ανασφάλιστων πολιτών
 
-          Όσους λόγω κρίσης έχασαν την ασφάλισή τους, ακόμα και αν έχουν χρέη στους ασφαλιστικούς τους φορείς
 
-          Όσους διαμένουν νόμιμα στη χώρα
 
-          Όσους δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά χρήζουν άμεσης υγειονομικής περίθαλψης ως μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (π.χ. ανήλικοι, έγκυες, άτομα με αναπηρία, τοξικοεξαρτημένοι, άστεγοι κλπ.) (νομίζω το άστεγοι περιλαμβάνει τους πάντες)
 
Τι χρειάζεται να πληρώσω;
 
-          Δε χρειάζεται να πληρώσεις απολύτως τίποτα για το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων που προβλέπονται στη ρύθμιση
 
-          Δε χρειάζεται να πληρώσεις τίποτα αν εξαιρείσαι των συμμετοχών λόγω ειδικότερων διατάξεων
 
-          Δε χρειάζεται να πληρώσεις τίποτα για εξωνοσοκομειακές θεραπείες, εμβολιασμούς και πρόληψη (αυτό το "εξωνοσοκομειακές" το αφήνει πολύ αόριστα και είναι παραπλανητικό)
 
-          Υποχρεούσαι στις ίδιες συμμετοχές που έχουν και οι ασφαλισμένοι στη φαρμακευτική δαπάνη, εκτός αν εμπίπτεις στις εισοδηματικές, κλινικές και κοινωνικές εξαιρέσεις της ΚΥΑ, οπότε και πάλι έχεις μηδενική συμμετοχή
 
Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
 
Μπορείς να απευθυνθείς στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων και των Μονάδων ΠΦΥ, στις Υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων, σε όλες τις Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας, στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στην ΗΔΙΚΑ.
 
Ε-mail επικοινωνίας Υπουργείου Υγείας: (για όποιον θελήσει προσωπική ενημέρωση)
 damy@moh.gov.gr
 minister@moh.gov.gr
 depminister@moh.gov.gr

   YΓ: Πραγματικά το κόστος μοιάζει ασύλληπτο και σίγουρα δεν έχει υπολογιστεί. Δεν αφορά μόνο τα επείγοντα αλλά και τα τακτικά περιστατικά (πχ αρθροπλαστικές, όπως λέει: "Ό,τι ακριβώς δικαιούνται και οι ασφαλισμένοι από τις δημόσιες δομές παροχής υγείας."). Και οι προϋπολογισμοί είναι κλειστοί....

29 Ιουνίου 2016, 13:54:42
Απάντηση #125
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Μ' αρέσει που τα mail επικοινωνίας είναι αυτά του υπουργού και του υφυπουργού.
Αφού λοιπόν η ανακοίνωση είναι σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, ας γράψω κι εγώ δύο ερωτήσεις:
- Γιατί να πληρώνω ασφαλιστικές εισφορές;
- Πως θα πληρωθεί όλο αυτό το κόστος;

29 Ιουνίου 2016, 14:19:27
Απάντηση #126
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μ' αρέσει που τα mail επικοινωνίας είναι αυτά του υπουργού και του υφυπουργού.
Αφού λοιπόν η ανακοίνωση είναι σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, ας γράψω κι εγώ δύο ερωτήσεις:
- Γιατί να πληρώνω ασφαλιστικές εισφορές;
- Πως θα πληρωθεί όλο αυτό το κόστος;
Γιατί εάν δεν ανήκεις στους φτωχούς, θα έχεις την δυνατότητα πρόσβασης με την ασφάλεια σου σε ανθρώπινες αλλά ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.
Αν ανήκεις στους φτωχούς, έχεις άπλετο χρόνο και υπομονή, και δεν έχεις άλλη επιλογή.
Αν είσαι φτωχός, πραγματικά δεν έχεις λόγο ασφάλισης. Αν πληρώνεσαι κάτω από 300€, δεν αξίζει καν να δουλεύεις. Υπάρχουν και οι κάρτες σίτησης, το επίδομα αλληλεγγύης, και χίλια άλλα πράγματα.
Σε αυτή τη χώρα, δεν προσπαθούμε να έχουν όλοι δουλειά, προσπαθούμε όλοι να παίρνουν κι από κάτι να επιβιώσουν. Ακόμη και στα κομμουνιστικά καθεστώτα σου βρίσκουν μια δουλειά ότι να 'ναι. Εδώ σου δίνουν tablet και επιδόματα.
Γιατί οι φυλακισμένοι της φτώχειας είναι διαχρονικά στην ιστορία, οι καλύτεροι στρατοί.....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

29 Ιουνίου 2016, 20:08:22
Απάντηση #127
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Γιατί οι φυλακισμένοι της φτώχειας είναι διαχρονικά στην ιστορία, οι καλύτεροι στρατοί.....
Λαμβάνοντας υπόψιν και την μείωση του ΕΚΑΣ και την διαμόρφωση των συντάξεων (εκτός Δημοσίου) στα όρια της επιβίωσης, αναρωτιέται κανείς γιατί να προσπαθεί κανείς να κάνει κάτι σ' αυτή την χώρα ;
Αφού όλοι στο τέλος ένα ξεροκόμματο θα πάρουν απ΄το κράτος...

Σ' αυτό έχω καταλήξει και εγώ, επιθυμούν όλοι να σιτίζονται απ΄το κράτος με ένα ξεροκόμματο για να τους ψηφίζουν.

30 Ιουνίου 2016, 13:30:02
Απάντηση #128
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Και ένα σχετικό έγγραφο του ΕΟΠΥΥ προς ...κάθε ενδιαφερόμενο:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σχετικά: 1. Άρθρο 33 του Νόμου 4368/2016, «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις». 2. Υπουργική Απόφαση Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4.4.2016 (ΦΕΚ 908/Β/04-04-2016), «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας». 3. έγγραφο μας υπ' αριθμ. 13821/18.4.2016 (ΑΔΑ: 7ΦΝΙΟΞ7Μ-Ν3Δ) με σχετικές οδηγίες. 4. έγγραφο υπ' αριθμ. Α3γ/γ.π. οικ. 39364/31.5.2016 (ΑΔΑ: ΩΕ1Α465ΦΥΟ- 6ΦΝ) του Υπουργείου Υγείας.
  Σε συνέχεια των ανωτέρω διατάξεων και οδηγιών που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σάς επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
  Οι ανασφάλιστοι που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής ή Κ.Υ.Π.Α. δικαιούνται παροχή φαρμάκων με τις προϋποθέσεις συμμετοχής που ορίζονται στην Κ.Υ.Α (σχετικό 2), ενώ εξαιρούνται από οποιαδήποτε συμμετοχή μόνο οι δικαιούχοι των παρ. 2, 8 και 9 του άρθρου 6 αυτής. Φάρμακα υψηλού κόστους, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 33 του Ν.4368/2016, παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Επίσης δίδεται πλέον η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των απαραίτητων φαρμάκων μέσα από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ με τη χρήση του ΑΜΚΑ και μόνον.
     Σύμφωνα με το άρθρο 7, παρ. 1 της Κ.Υ.Α., οι υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων που ασκούν αρμοδιότητες κοινωνικής προστασίας εξετάζουν τις αιτήσεις για δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη που κατατίθεται από τους δικαιούχους της παρ. 2Β και 8 του άρθρου 6 της Κ.Υ.Α. (σχετικό 2) και εκδίδουν για τους ανωτέρω αποφάσεις παροχής δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης.
     Είναι λογικό ότι πρέπει να μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και τα πληροφοριακά συστήματα να προσαρμοσθούν (και είναι -επίτηδες- αργά τα ζα) στα νέα δεδομένα. Για το λόγο αυτό, μέχρι την έκδοση των σχετικών αποφάσεων απαλλαγής από τη συμμετοχή και μέχρι τις 15 Ιουλίου 2016 (αντί για την 1η Ιουνίου που είχε αρχικώς ορισθεί), για τους ανωτέρω ασφαλισμένους ισχύουν, αναφορικά με τις δαπάνες για φαρμακευτική αγωγή, οι όροι και οι προϋποθέσεις ελέγχων και συμμετοχών που ισχύουν κατά τη συνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών σε ασφαλισμένους, κατά τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση υπ' αριθμ. Γ.Π./ΟΙΚ. 56432/28.6.2014 (Β' 1753). Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή τους καθορίζεται αποκλειστικά με βάση την αναγραφόμενη διάγνωση.
     Θέματα μητρώου ανασφαλίστων - οικονομικά αδυνάμων πολιτών με ΑΜΚΑ ή Κ.Υ.Π.Α., συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη και λοιπών ηλεκτρονικών εφαρμογών καταγραφής δικαιούχων γίνονται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, η οποία και διαχειρίζεται την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
     Σας ενημερώνουμε ότι από τις 08 Ιουνίου 2016 εφαρμόστηκαν στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης οι διατάξεις του ν.4368/2016 για τους ανασφάλιστους πολίτες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η ασφαλιστική κάλυψη των εν λόγω ασθενών θα καθορίζεται από το σύστημα ΑΤΛΑΣ. Με την εισαγωγή του ΑΜΚΑ στην καταχώρηση της επίσκεψης, το σύστημα ΑΤΛΑΣ επιστρέφει για τις περιπτώσεις αυτές τον φορέα «Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016».
     Ο φορέας «ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ» θα μετονομαστεί σε «Ταμείο Πρόνοιας - Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016» και θα παραμείνει ενεργός για ένα μεταβατικό στάδιο για όσους δικαιούχους Πρόνοιας έχουν βιβλιάριο Πρόνοιας σε ισχύ. Η συνταγογράφηση για τον φορέα αυτόν θα γίνεται με ποσοστό συμμετοχής 0%, ενώ η εκτέλεση θα γίνεται σε όλα τα φαρμακεία.
    Τέλος, ο φορέας «Δικαιούχοι φαρμακευτικής περίθαλψης του Ν.4270/2014» καταργείται, ωστόσο οι συνταγές που έχουν ήδη καταχωρηθεί με τον φορέα αυτόν θα εκτελούνται ηλεκτρονικά σε όλα τα φαρμακεία. Κατά τα λοιπά ισχύει το ανωτέρω σχετικό (3) έγγραφο μας.
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΠΕΡΣΙΜΗΣ Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

1 Ιουλίου 2016, 17:12:14
Απάντηση #129
Αποσυνδεδεμένος

silvertaur


με το 1 ευρω ανα συνταγη τι θα γινει;

με την ασφαλιστικη διαφορα που μπορει να προκυπτει σε μια συνταγη τι θα γινει;

Αυτοι δηλαδη που ειναι δικαιουχοι δωρεαν φαρμακων θα τα επιβαρυνθουν ή οχι;

1 Ιουλίου 2016, 18:42:58
Απάντηση #130
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
με το 1 ευρω ανα συνταγη τι θα γινει;

με την ασφαλιστικη διαφορα που μπορει να προκυπτει σε μια συνταγη τι θα γινει;

Αυτοι δηλαδη που ειναι δικαιουχοι δωρεαν φαρμακων θα τα επιβαρυνθουν ή οχι;
Από προσωπική εμπειρία, δικαιούχος ταμείου Πρόνοιας που μέχρι τώρα τα έπαιρνε από το νοσοκομείο χωρίς καμιά συμμετοχή, τώρα που πήγε σε ιδιωτικό φαρμακείο πλήρωσε τη διαφορά λιανικής και ασφαλιστικής. Ας μην ξεχνάμε πως όταν πηγαίνουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου παίρνουν μόνο ότι σκεύασμα διαθέτει το νοσοκομείο ενώ στο ιδιωτικό φαρμακείο "διαλέγουν" (και πληρώνουν ανάλογο για τις επιλογές τους).
Βέβαια δημιουργείται το ερώτημα αν η επιλογή σκευάσματος ήταν του ασφαλισμένου (ανασφάλιστου για να είμαστε ακριβείς) ή του φαρμακοποιού.
Για το 1 ευρώ δε γνωρίζω αν το πλήρωσε, δε μπορώ να το δω από το σύστημα. Υποθέτω έγινε ότι κα στις περιπτώσεις που (κανονικοί) ασφαλισμένοι που παίρνουν φάρμακα με 0%, π.χ. αντινεοπλασματικά. Πληρώνουν το 1 ευρώ; Δεν το γνωρίζω.

1 Ιουλίου 2016, 19:21:01
Απάντηση #131
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για το 1 ευρώ δε γνωρίζω αν το πλήρωσε, δε μπορώ να το δω από το σύστημα. Υποθέτω έγινε ότι κα στις περιπτώσεις που (κανονικοί) ασφαλισμένοι που παίρνουν φάρμακα με 0%, π.χ. αντινεοπλασματικά. Πληρώνουν το 1 ευρώ; Δεν το γνωρίζω.
   Δεν το πληρώνουν σίγουρα οι 0% (αντινεοπλασματικά κλπ). Το ξέρω, το έχω δει, αλλά δεν θυμάμαι την εγκύκλιο προ 3-4ετίας (όχι ότι έχει σημασία).

12 Ιουλίου 2016, 16:53:35
Απάντηση #132
Αποσυνδεδεμένος

OBELIX


Προσφατα νοσηλεψαμε τον πρωτο ιατρικο τουριστα απο την Ουκρανια. Καθολου απορος, καθολου προσφυγας, απλα εβγαλε πρασινη καρτα και αδεια διαμονης στην αδερφη του εδω, πληρωσε μια επισκεψη σε ιατρειο πανεπιστημιακου και ξεκινησε θεραπεια χιλιαδων ευρω για κακοηθες νοσημα με εξοδα του νοσοκομειου. Τελειο?

12 Ιουλίου 2016, 17:11:35
Απάντηση #133
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προσφατα νοσηλεψαμε τον πρωτο ιατρικο τουριστα απο την Ουκρανια. Καθολου απορος, καθολου προσφυγας, απλα εβγαλε πρασινη καρτα και αδεια διαμονης στην αδερφη του εδω, πληρωσε μια επισκεψη σε ιατρειο πανεπιστημιακου και ξεκινησε θεραπεια χιλιαδων ευρω για κακοηθες νοσημα με εξοδα του νοσοκομειου. Τελειο?

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι ο ιατρικός τουρισμός αφήνει ευρώ ή συνάλλαγμα. Είμαστε πολύ large ως χώρα τελικά.

13 Ιουλίου 2016, 14:26:24
Απάντηση #134
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προσφατα νοσηλεψαμε τον πρωτο ιατρικο τουριστα απο την Ουκρανια. Καθολου απορος, καθολου προσφυγας, απλα εβγαλε πρασινη καρτα και αδεια διαμονης στην αδερφη του εδω, πληρωσε μια επισκεψη σε ιατρειο πανεπιστημιακου και ξεκινησε θεραπεια χιλιαδων ευρω για κακοηθες νοσημα με εξοδα του νοσοκομειου. Τελειο?

Άντε μετά να περισσέψουν λεφτά για αυτούς που όντως πλήρωσαν ασφαλιστικές εισφορές:

13/07/2016

Στον «αέρα» οι ειδικές εξετάσεις των καρκινοπαθών! Απλήρωτα τα ραδιοφάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
33 Απαντήσεις
30574 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Ιανουαρίου 2012, 11:38:23
από Δ. Κουναλάκης
464 Απαντήσεις
520493 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Απριλίου 2024, 19:40:12
από Argirios Argiriou
10 Απαντήσεις
7769 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Οκτωβρίου 2010, 15:08:51
από EzeΤΡΟΛ
13 Απαντήσεις
9380 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Μαΐου 2016, 19:14:48
από ΑΡΗΣ
2 Απαντήσεις
4099 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Σεπτεμβρίου 2013, 12:48:23
από Denominator