Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 09:44:59

Αποστολέας Θέμα: Ενυπόγραφη δήλωση Ιατρού ότι το περιστατικό δε χρήζει συνοδείας Ιατρού;  (Αναγνώστηκε 72299 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Νοεμβρίου 2013, 00:47:41
Αναγνώστηκε 72299 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Ειναι νομιμο οι διασωστες του ΕΚΑΒ να ζητουν ενυπογραφη δηλωση απο ιατρο ΚΥ που καλεσε για μεταφορα περιστατικου-ποσο μαλλον απο ιατρο που εφημερευει μονος- οτι το περιστατικο δε χρηζει συνοδειας ιατρου αλλιως δε το παραλαμβανουν?Μπορουν να αρνηθουν μεταφορα ασθενους με αυτη την προφαση?Η ειναι μια τακτικη αυθαιρετη?
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Νοεμβρίου 2013, 08:04:42 από Argirios Argiriou »
+

26 Νοεμβρίου 2013, 09:17:14
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

samsok


δεν ξερω αν ειναι νομιμο αλλα τα τελευταια χρονια ειναι παγια τακτικη των πληρωματων ασθενοφορων του ΕΚΑΒ αλλα και ασθενοφορων νοσοκομειων.
Τι ακριβως διασφαλιζει ενα τετοιο εγγραφο? απο την στιγμη που ο γιατρος δινει παραπεμπτικο και δεν συνοδευει ο ιδιος τον ασθενη εξυπακουεται οτι δεν χρηζει συνοδειας...εκτος αν χρηζει και δεν υπαρχει αλλος ιατρος διαθεσιμος (τοτε μαλλον θα πρεπει να γραφτει στην δηλωση οτι χρηζει συνοδειας αλλα λογω ελλειψης προσωπικου θα παει μονο του).
Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι γιατι τα πληρωματα ,οπως και αλλοι τομεις του δημοσιου,επιμενουν να αυτοακυρωνουν τον ρολο τους ως επαγγελματιες...αλλο ενας οδηγος μονος του χωρις δευτερο ατομο και αλλο να υπαρχει ο δευτερος διασωστης πισω και να ζητα τετοιο εγγραφο.

26 Νοεμβρίου 2013, 10:09:25
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...εκτος αν χρηζει και δεν υπαρχει αλλος ιατρος διαθεσιμος (τοτε μαλλον θα πρεπει να γραφτει στην δηλωση οτι χρηζει συνοδειας αλλα λογω ελλειψης προσωπικου θα παει μονο του).
Συμφωνώ  σε όσα  είπες   εκτός  από το παραπάνω. Όταν χρήζει συνοδείας, συνοδεύεις. Δεν αφήνεις το επείγον που ΥΠΑΡΧΕΙ για να μη φύγεις από το ΚΥ για το επείγον που ΙΣΩΣ προκύψει κατά την απουσία σου. Όταν το καρδιολογικό περιστατικό είναι αιμοδυναμικά ασταθές δεν θα το συνοδεύσεις; Διαφορετικά θα το αντιμετωπίσει ο διασώστης  μόνος του, διαφορετικά διασώστης και γιατρός. Τι μπορούν να προσφέρουν μέσα στο ασθενοφόρο πρακτικά, είναι άλλη ιστορία.
Προσωπική εμπειρία:
Προσέρχεται έμφραγμα με  πολύ βαριά  κλινική εικόνα (εκείνες οι περιπτώσεις που ξέρεις από την αρχή ότι δεν θα ζήσει). Να καλέσω μονάδα (το ΕΚΑΒ δεν έχει γιατρό) από το νοσοκομείο, θα έκανε 30 λεπτά στην καλύτερη περίπτωση. Φόρτωμα στο ασθενοφόρο του ΚΥ,  μπαίνει μέσα και η γυναίκα, ο  γιός ακολουθούσε με το αμάξι του. Στα 10 λεπτά από την  αναχώρηση ανακοπή. 15 λεπτά μέχρι το νοσοκομείο ΚΑΡΠΑ. Στο νοσοκομείο έγιναν προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμα. Ο γιος λοιπόν "φαγώθηκε" να ρωτάει τη μάνα του αν έκανα αναζωογόνηση στον πατέρα  του, πώς την έκανα, αν την έκανα σωστά.Έψαχνε τρόπο να με κυνηγήσει. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν δεν είχα συνοδεύσει.

Μας "παραμελεί" ο Τάσος και βγάζω δικές του αναρτήσεις.
Αθώωση γιατρών για μη συνοδεία περιστατικού με ΕΚΑΒ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Βέβαια η περίπτωση αφορά αγροτικό και εκπαιδευόμενο (ειδικευόμενο; ) όπως γράφει το άρθρο οπότε τα δεδομένα ίσως δεν είναι τα ίδια.
Στα σχόλια όμως κάποιος αναφέρει ότι υπάρχει νομοθεσία που υποχρεώνει γιατρούς ΕΣΥ  να συνοδεύουν όταν δεν υπάρχει γιατρός  ΕΚΑΒ χωρίς  να παραθέτει κάτι σχετικό.
Αν βέβαια περάσεις όλη τη ψυχοφθόρο δικαστική διαδικασία (5 χρόνια κράτησε  η υπόθεση) για να αθωωθείς είναι ένα πρόβλημα.

Το θέμα νομίζω έχει συζητηθεί ξανά στις "Διακομιδές Ασθενών" χωρίς  να καταλήξουμε κάπου. Θυμάμαι ο Δημήτρης (Κουναλάκης) είχε προτείνει μια διατύπωση κειμένου που να δίνεται στο ΕΚΑΒ.
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Νοεμβρίου 2013, 11:47:12 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

26 Νοεμβρίου 2013, 10:40:16
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
καταρχην ευχαριστω για την αποκριση.Ο Διαμαντης εχει δικιο πως το θεμα εχει ξανασυζητηθει απλα δε μπορουσα να το εντοπισω και δεν θυμομουν που ειχαμε καταληξει.Το θεμα ειναι πως οι διασωστες συχνα πανω απο το κεφαλι του ασθενη με σοβαρο περιστατικο παιζουν παιχνιδια ισχυος αρνουμενοι να το παραλαβουν εαν ο γιατρος δεν υπογραψει βεβαιωση μη αναγκης συνοδειας.Και εδω εχει ΑΠΟΛΥΤΟ δικιο ο Samsok πως δηλ κατα καποιο τροπο ακυρωνουνν την επαγγελματικη υποσταση τους ως ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ αφου το ΙΔΙΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ εαν ειχαν κληθει να παραλαβουν απο το σπιτι του θα το διακομιζαν ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ χωρις να ενοχλησουν τοι ιατρο της κινητης μοναδος που ειναι αμεσος συναδελφος τους.Κατα τη γνωμη μου η σχεδον παγιωμενη τακτικη τους δεν εχει να κανει απλα και αθωα με την καλυψη τους αλλα ειναι ενδεχομενως και μια συσταση κεντρικα ή κατα τοπους απο την υπηρεσια τους ωστε ΕΠΙΠΛΕΟΝ να θορυβησουν-τιμωρησουν τον ιατρο που τους ενοχλησε.Ετσι το αντιλαμβανομαι τελευταια απο το υφος τους λες και φταιμε εμεις που δεν εχουμε υπηρεσια ασθενοφορου στο ΚΥ ή εαν ειχαμε ασθενοφορο θα περιμεναμε το ΕΚΑΒ

Τελος παντων.Προσωπικα θεωρω την τακτικη αυτη αντισυναδελφικη και καταπτυση ειδικα οταν η στιχομυθια γινεται πανω απο το κεφαλι του ασθενους.Ως γιατρος μπορω σαφεσαστα να δωσω καποια βεβαιωση πως τη στιγμη που παραδιδω το περιστατικο ειναι σταθεροποιημενο εαν ομως το ΕΚΑΒ θελει μιση-μια-δυο ωρες να το διακομισει δεν μπορω να ειμαι Θεος και να μαντεψω πιθανες επιπλοκες που θα επισυμβουν.Εξαλλου για αυτο και οι ΕΚΑΒiτες υποτιθεται ειναι πιστοποιημενοι σε ΚΑΡΠΑ και BLS.Εδω δηλαδη παιζουμε ενα βρωμερο παιχνιδακι στην πλατη του ασθενη και εαν οι διασωστες θεωρουν τον ευατο τους ΑΝΙΚΑΝΟ να συνοδευσουν περιστατικο για πιθανη επιπλοκη τοτε θα επρεπε στο καταστατικο του ΕΚΑΒ να υπηρχε υποχρεωτικα γιατρος ακομη και για τα πιο απλα περιστατικα.Ας απολυσουν λοιπον διασωστες και ας προσλαβουν γιατρους εκει στο ΕΚΑΒ

Παντως το αρχικο ερωτημα παραμενει και εαν μπορει καποιος να μας απαντησει με σιγουρια θα βοηθουσε πολυ:ειναι μεσα στα πλαισια του νομου οι διασωστες να πιεζουν γιατρο για ενυπογραφη διαβεβαιωση μη αναγκης ιατρικης συνοδειας ασθενους ή ειναι μια αυθαιρεσια που σκαρφιστηκαν με την υπηρεσια τους?
+

26 Νοεμβρίου 2013, 13:00:21
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αθώωση γιατρών για μη συνοδεία περιστατικού με ΕΚΑΒ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

"χωρίς όμως ο ασθενής να συνοδευτεί από γιατρό ή νοσηλευτή"

Α, μπα; Μπορεί να αναλάβει το ρόλο του διακομιστή και ένας (εκπαιδευμένος) νοσηλευτής;  ::)
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

26 Νοεμβρίου 2013, 13:13:47
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παντως το αρχικο ερωτημα παραμενει και εαν μπορει καποιος να μας απαντησει με σιγουρια θα βοηθουσε πολυ:ειναι μεσα στα πλαισια του νομου οι διασωστες να πιεζουν γιατρο για ενυπογραφη διαβεβαιωση μη αναγκης ιατρικης συνοδειας ασθενους ή ειναι μια αυθαιρεσια που σκαρφιστηκαν με την υπηρεσια τους?

1ο. Ο ιατρός δεν είναι υποχρεωμένος να εκδίδει, και μάλιστα σε real time, ό, τι παλαβή ή λιγότερο παλαβή βεβαίωση ή δήλωση του ζητάει ο καθένας, ασφαλισμένος, ανασφάλιστος, εργαζόμενος στο Νοσοκομείο ή το ΕΚΑΒ ή άλλος πολίτης.
Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί με γραπτή αίτησή του προς τη Γραμματεία του ΚΥ όπου θα αναφέρει τί ακριβώς ζητά και η αίτηση του αυτή θα συζητηθεί και θα κριθεί από τη Νομική Υπηρεσία του Νοσοκομείου (ναι, υπάρχει και τέτοια), όταν αυτή συγκληθεί.

2ο. Ο ΕΚΑΒίτης που ζητά δήλωση κατ' ουσίαν αυθαιρετεί και μπλοφάρει. Το ωό στο απευθυσμένο όμως είναι όλο δικό του, διότι ακόμη και αν ο ιατρός -ορθώς- δεν υποκύψει στην παράλογη απαίτηση του περί δήλωσης, ο ΕΚΑΒίτης είναι υποχρεωμένος να προβεί στην διακομιδή αν δεν θέλει να βρεθεί κατηγορούμενος για άρνηση εκτέλεσης καθήκοντος.
Αν θέλει κατόπιν, ας γαβγίζει όσο μπορεί - φτάνει προηγουμένως να ήταν εντάξει στην εντολή που του δίνει το Κέντρο του -και όχι ο ιατρός, ο οποίος δέον να μιλά μόνο με το Κέντρο και όχι με τον ΕΚΑΒίτη, σε περίπτωση που ο τελευταίος είναι μη συνεργάσιμος και/η εριστικός. Στον Έψιλον Σου το λέγαμε "Εκτελείς και αναφέρεσαι".

Συμφωνώ ότι κάποτε είναι καιρός να κριθεί οριστικά αν ο ιατρός του ΕΣΥ είναι υποχρεωτικό να συνοδεύει όλα τα περιστατικά. Ναι, ΟΛΑ! Διότι περί αυτού πρόκειται: Αν υποχρεούται να συνοδεύει τα "βαριά", θα διολισθήσει να υποχρεούται να συνοδεύει και τα "λιγότερο βαριά" ή τα "δυνητικώς βαριά" και τελικά να δίνει "δηλώσεις" για όσα δεν συνοδεύει.
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Νοεμβρίου 2013, 13:51:13 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

26 Νοεμβρίου 2013, 13:37:23
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


@jack: Αν μου ζητήσει ΕΚΑΒίτης παρόμοια δήλωση, λέω να του γράψω: "Το περιστατικό χρήζει συνοδείας Διασώστη εκπαιδευμένου και πιστοποιημένου από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας στην παροχή πρώτων βοηθειών και την ανάνηψη".

Λές να του αρέσει; ;)
Αν όχι, είπαμε: Δυο φωτογραφίες και αίτηση στο Πρώτο Γραφείο το επόμενο πρωί, στην οποία θα εξηγεί τί ακριβώς θέλει... :)
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Νοεμβρίου 2013, 13:42:12 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

26 Νοεμβρίου 2013, 14:27:03
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
  εμαθα εκ των εσω πως η τακτικη αυτη δεν ειναι εντολη των διευθυντων ΕΚΑΒ αλλα του συνδικαλιστικου οργανου των διασωστων.Θελω τη γνωμη σας στο εξης:την επομενη φορα που διασωστης  μου ζητησει ενυπογραφα κατι αναλογο τοτε θα του ζητησω και εγω εγγραφως κ ενυπογραφα να μου το ζητησει..οχι ομως την επομενη μερα αλλα εκεινη τη στιγμη....χαρτι εγω?χαρτι και εσυ...επισης αυτο που θα γραψω θα ειναι το εξης...κατα τη δεδομενη χρονικη στιγμη παραδοσης του ασθενους στο.ΕΚΑΒ ο ασθενης ειναι.σταθερος.και δε χρηζει συνοδειας...τωρα αν γινει κατι στη διαδρομη εγω εγραψα για τη δεδομενη στιγμη..νομιζω ειναι καλουτσικη ντριπλα
+

26 Νοεμβρίου 2013, 17:03:36
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Oντως το αίτημα των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ περί ενυπόγραφης δήλωσης ότι ο ασθενής που διακομίζεται στο πλησιέστερο Δευτεροβάθμιο ή Τριτοβάθμιο
Νοσοκομείο δεν χρήζει συνοδείας γιατρού είναι μια περιττολογία από τη στιγμή που δυνητικά θα συνοδεύαμε το κάθε περιστατικό που προκύπτει.
 Αλήθεια είναι ότι πρόκειται περί προσπάθειας επαγγελματικής προστασίας των διασωστών του ΕΚΑΒ από τα συνδικαλιστικά όργανα,  με την ανοχή βέβαια
των Διευθυντών ΕΚΑΒ. Ούτως ή άλλως η ισχύουσα πιο πρόσφατη νομοθεσία περί διακομιδών ασθενών είναι:
ΙΓ. 2. Οι διακομιδές των ασθενών γίνονται με ευθύνη και γραπτή εντολή του Δ/ντή του Τμήματος ή του αντικαταστάτη του που νοσηλεύεται ο προς
μεταφορά ασθενής. Σε περίπτωση διακομιδής από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο ή από Κ.Υ. σε Νοσοκομείο, οφείλει προηγουμένως να επικοινωνεί ο Ειδικευμένος
Εφημερεύων Ιατρός με τον Εφημερεύοντα Ειδικευμένο Ιατρό ή τον Θεράποντα ιατρό του Νοσοκομείου που πρόκειται να διακομιστεί ο ασθενής.
ΙΓ. 3. Ο Ιατρός που κρίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον ασθενή υπογράφει το διακομιστήριο. Ο Ειδικευμένος Ιατρός υποχρεούται να εσωκλείει φάκελο
με τις εργαστηριακές εξετάσεις ή αξονικές ή και απλές ακτινογραφίες και ενημερωτικό σημείωμα, όπου θα αναφέρονται τα ευρήματα, η διάγνωση και η αρχική
θεραπεία του ασθενή. Αν το Νοσοκομείο επιθυμεί να επιστραφούν οι εξετάσεις πρέπει να αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του ασθενούς.
Οπως αναφέρεται στις Υπουργικές αποφάσεις:
 Y4δ/ΓΠ/οικ.121337/04 (ΦΕΚ 1784 Β’/2-12-04) &
 Υ4δ/ΓΠ/οικ.53080/05 (ΦΕΚ 740 Β’/1-6-05)

Λέξεις κλειδιά: