Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 22:52:56

Αποστολέας Θέμα: Νομοσχέδιο Υπ.Υγειας Νοέμβριος 2014  (Αναγνώστηκε 207965 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

18 Νοεμβρίου 2014, 21:28:08
Αναγνώστηκε 207965 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Την παράταση, κατά δύο χρόνια, της συνταξιοδότησης των γιατρών που υπηρετούν στις μονάδες του ΕΣΥ, προβλέπει νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της τρέχουσας εβδομάδας από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο. Συγκεκριμένα, η παραμονή των γιατρών στο ΕΣΥ παρατείνεται μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας τους. Σήμερα, οι γιατροί συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη. Με το ίδιο νομοσχέδιο, αποσυνδέονται τα δύο Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας («Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία»), καθώς και τα δύο μεγάλα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία («Δαφνί» και «Δρομοκαϊτειο») και αποτελούν στο εξής ανεξάρτητα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ακόμη, αναγνωρίζονται 40 ιατρικές ειδικότητες και τέσσερις ιατρικές εξειδικεύσεις, ενώ για κάθε ιατρική ειδικότητα απαιτείται η ύπαρξη μόνο μίας επιστημονικής εταιρείας.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι συνιστάται μία επιστημονική εταιρεία, με έδρα την Αθήνα, για κάθε ιατρική ειδικότητα. Εάν καταργηθεί κάποια ειδικότητα, καταργείται και η Εταιρεία.

Ως ιατρικές ειδικότητες αναγνωρίζονται οι: Αγγειοχειρουργική, Αιματολογία, Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία, Ακτινολογία- Ιατρική Απεικόνιση, Αλλεργιολογία Κλινική Ανοσολογία, Αναισθησιολογία, Βιοπαθολογία -Εργαστηριακή Ιατρική, Γαστρεντερολογία, Γενική - Οικογενειακή Ιατρική, Δερματολογία - Αφροδισιολογία, Ενδοκρινολογία - Διαβήτης - Μεταβολισμός, Εσωτερική Παθολογία, Ιατρική Γενετική, Ιατρική της Εργασίας, Ιατροδικαστική, Kαρδιολογία, Κοινωνική Ιατρική-Δημόσια Υγεία, Κυτταρολογία, Μαιευτική-Γυναικολογία, Νευρολογία, Νευροχειρουργική, Νεφρολογία, Ορθοπαιδική Χειρουργική και Τραυματολογία, Ουρολογία, Οφθαλμολογία, Παθολογική Ανατομική, Παθολογική Ογκολογία, Παιδιατρική, Παιδοψυχιατρική, Πλαστική Χειρουργική, Πνευμονολογία - Φυματιολογία, Πυρηνική Ιατρική, Ρευματολογία, Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική, Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, Χειρουργική, Χειρουργική Θώρακα, Χειρουργική Παίδων, Ψυχιατρική, Ωτορινολαρυγγολογία -Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου.
Επίσης, ως εξειδικεύσεις αναγνωρίζονται η Εντατικολογία, η Επεμβατική Ακτινολογία, η Κλινική Μικροβιολογία και η Λοιμωξιολογία.

Δικαίωμα εγγραφής στις Επιστημονικές Εταιρείες έχουν όλοι όσοι έχουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος και κατέχουν τίτλο της συγκεκριμένης ιατρικής ειδικότητας. Οι καθηγητές Ιατρικής, των οποίων το γνωστικό αντικείμενο το οποίο υπηρετούν στο Πανεπιστήμιο είναι διαφορετικό από την ειδικότητα που έχουν δύνανται να εγγραφούν στην Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία που αντιστοιχεί στο γνωστικό τους αντικείμενο αντί της Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας της ειδικότητας που έχουν. Ωστόσο, δεν μπορούν να εγγραφούν και στις δύο Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες.

Δεν μπορεί να εγγραφεί στην Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία όποιος έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο για κακούργημα ή έχει καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση κακουργήματος, καθώς και όποιος έχει καταδικασθεί σε βαθμό πλημμελήματος με τελεσίδικη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία.

Μονιμοποίηση ειδικευμένων γιατρών

Ειδικευμένοι γιατροί οι οποίοι ολοκληρώνουν την υπηρεσία υπαίθρου μπορούν να διοριστούν σε κενή οργανική θέση στο Νοσοκομείο όπου υπαγόταν το κέντρο υγείας ή το περιφερειακό ιατρείο στο οποίο υπηρετούν. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κενή θέση, οι γιατροί θα διορίζονται σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση.

Επίσης, έλληνες ειδικευμένοι ιατροί, οι οποίοι κατά την τελευταία πενταετία έχουν εργαστεί περισσότερα από τρία χρόνια σε Νοσοκομεία του εξωτερικού μπορούν να διορίζονται σε προσωποπαγείς θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ.

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

18 Νοεμβρίου 2014, 22:21:52
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

nart


Αρκετα ενδιαφέροντα τα όσα αναφέρονται σχετικά με τις προσωποπαγείς θέσεις!!!

18 Νοεμβρίου 2014, 22:38:33
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

nart


'H ειδικευμένοι ιατροί οι οποίοι εκαναν το αγροτικό τους με τη λήξη της ειδικότητας (σε υπηρεσια υπαιθρου αναφερεται, έτσι δεν είναι?)...
Οπως και να έχει πάντως, αυτο εχει αρκετό ενδιαφέρον...

18 Νοεμβρίου 2014, 22:38:45
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Οι μεγάλοι αδικημένοι ειναι οι επικουρικοι που όργωναν τόσα χρονια την Ελλάδα !!
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

18 Νοεμβρίου 2014, 22:41:40
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

nart


Θα συμφωνήσω και είναι πραγματικά άδικο...Αρκετα φωτογραφικό μου κάνει πάντως...Μια τέτοια διάταξη, εάν φυσικά ισχύει, στην Ελλαδα του 2014, τόσες θέσεις προσωποπαγείς...Είμαστε λοιπόν αξιοι της μοίρας μας! 

18 Νοεμβρίου 2014, 23:41:11
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

jupiter


Πάλι δε λέει τίποτα για τους επι θητεία γιατρούς ΕΣΥ? Ή δεν κατάλαβα καλά? Το Μάρτη λήγει η παράταση όσων έκλεισαν πενταετία το θυμάται κανείς αυτό?

18 Νοεμβρίου 2014, 23:44:52
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

nart


Aς δούμε όλο το νομοσχέδιο πρώτα αλλά εξακολουθώ να έχω σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το θέμα αυτό...Άλλωστε τα όποια κενά, θα καλυφθούν από τις τόσες προσωποπαγείς θέσεις που προβλέπονται! 

18 Νοεμβρίου 2014, 23:50:54
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

jupiter


Αστεία πράγματα. Προσωποπαγείς που δε θα είναι μόνιμες? Ή θα μονιμοποιούνται όσοι δούλεψαν τρία χρόνια έξω αλλά όχι όσοι δούλεψαν έξι χρόνια εδώ? Μα στο πόδι τελείως τα γράφουν?

18 Νοεμβρίου 2014, 23:58:13
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

nart


 Aυριο στη δημοσιότητα...Εάν όντως δεν περιλαμβάνεται κάτι σχετικά με τους γιατρούς επί θητεία, τότε έχει λήξει πλέον το θέμα. Απλά αναρωτιέμαι για τη σκοπιμότητα των τόσων προσωποπαγών θέσεων...πραγματικά μιλάμε για πρωτοφανή προχειρότητα για μια ακόμη φορα!

19 Νοεμβρίου 2014, 00:01:11
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

pzogr


Οι ειδικότητες είναι όπως αναφέρονται στο νομοσχέδιο; Με εντυπωσίασε το "ενδοκρινολογία-διαβήτης-μεταβολισμός".

19 Νοεμβρίου 2014, 01:10:03
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): ........Εμείς την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε αρκετές, πραγματικά, τομές για την πρόσληψη γιατρών. Παραδείγματος χάριν, πριν από δεκαπέντε μέρες που είχα πάει στο Σουφλί, στον Έβρο και στο Διδυμότειχο, είπαμε το εξής: Βρήκαμε αγροτικούς γιατρούς ειδικευμένους στην περιοχή εκείνη. Από τη στιγμή, λοιπόν, που είδαμε ότι κάνουν αγροτικό ειδικευμένοι γιατροί, φέρνουμε την επόμενη εβδομάδα διάταξη που λέμε ότι εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις ειδικευμένων στο νοσοκομείο της περιοχής που υπηρετούν οι αγροτικοί γιατροί, τότε να μπορούν να τις καταλαμβάνουν, εφόσον θέλουν.  Σας λέω ότι φέρνουμε την επόμενη εβδομάδα κάποιες τέτοιες ρυθμίσεις ούτως ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε ιατρούς να πάνε.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας σε μια περιοδεία του στο Σουφλί, στον Έβρο και στο Διδυμότειχο βρήκε αγροτικούς γιατρούς ειδικευμένους στην περιοχή. Που δεν ήταν τίποτα άλλο από γιατρούς που είχαν τελειώσει την ειδικότητα τους κι έκαναν αγροτικό επί θητεία με 700 ευρώ γιατί δεν είχαν τι άλλο να κάνουν μετά τον αποκλεισμό από το ΕΣΥ (καλύτερα αγροτικός επί θητεία στον τόπο που διαλέγεις παρά επικουρικός για ένα χρόνο εκεί που θέλουν οι άλλοι ή επί 3ετία σε καμιά πινέζα) και από συμβάσεις με ΕΟΠΥΥ. Και κατέβασε την παρακάτω φαεινή ιδέα!

Παράθεση
Ειδικευμένοι γιατροί οι οποίοι ολοκληρώνουν την υπηρεσία υπαίθρου μπορούν να διοριστούν σε κενή οργανική θέση στο Νοσοκομείο όπου υπαγόταν το κέντρο υγείας ή το περιφερειακό ιατρείο στο οποίο υπηρετούν. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κενή θέση, οι γιατροί θα διορίζονται σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση
Κύριε Υπουργέ, οι περισσότεροι γιατροί που συναντήσατε στο Σουφλί κλπ έχουν ολοκληρώσει το αγροτικό τους και τώρα ΕΚΑΝΑΝ ΞΑΝΑ αγροτικό. Δηλαδή όποιος ειδικευμένος γιατρός επιλέγει μετά το τέλος της ειδίκευσής του να ξανακάνει αγροτικό θα "χώνεται" στο νοσοκομείο; Ιδιώτες που έχουν ιατρείο εδώ και κάτι χρόνια και χτυπάνε μύγες μπορούν αν κάνουν ξανά αγροτικό επί θητεία να μπουν στο νοσοκομείο; (Να σημειώσουμε εδώ ότι τα ΚΥ δεν υπάγονται πλέον σε νοσοκομεία, είναι κάτι που εσείς το έχετε ψηφίσει αλλά μάλλον σας διέφυγε) Γιατροί που έκαναν ειδικότητα χωρίς να κάνουν αγροτικό γιατί διάλεξαν ειδικότητες χωρίς αναμονή π.χ. μικροβιολογία όταν κάνουν αγροτικό (για πρώτη φορά) θα μπουν στα νοσοκομεία;

Παράθεση
Επίσης, έλληνες ειδικευμένοι ιατροί, οι οποίοι κατά την τελευταία πενταετία έχουν εργαστεί περισσότερα από τρία χρόνια σε Νοσοκομεία του εξωτερικού μπορούν να διορίζονται σε προσωποπαγείς θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ.
Ενώ Έλληνες ειδικευμένοι ιατροί που τα τελευταία 5 χρόνια μετακινούνται από χωρίου εις χωρίον ως επικουρικοί μπορούν να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό στις θέσεις που θα κενωθούν από τους "επαναπατρισθέντες"!
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Νοεμβρίου 2014, 01:43:43 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

19 Νοεμβρίου 2014, 07:23:51
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

jupiter


Ελπίζω να το πάρουν χαμπάρι αυτό το γελοίο προσχέδιο αυτοί που πρέπει και να ξεσηκωθούν! Όσο για την ΟΕΝΓΕ... Καληνύχτα σας κύριοι και σας ευχαριστούμε κι εσάς και τους ιατρικούς συλλόγους. Συνεχίστε να ενημερώνετε το Υγείανετ οι μεν και να μας στέλνετε ξεφτιλισμένα μεήλ οι δε για κινήσεις σχετικά με το επίδομα βιβλιοθήκης! Μεγάλη η συμβολή σας γι' αυτά σας έχουμε ρε?

19 Νοεμβρίου 2014, 07:53:51
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

19 Νοεμβρίου 2014, 08:13:07
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αρκετα ενδιαφέροντα τα όσα αναφέρονται σχετικά με τις προσωποπαγείς θέσεις!!!

Αφορά λοιπόν μονο τους ειδικευμένους που κατα την δημοσίευση του νόμου κάνουν αγροτικό επι θητεία ή μη .
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

19 Νοεμβρίου 2014, 11:44:25
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

nart


Για το συγκεκριμενο νομοσχεδιο θα ήμουν πολύ περίεργη να δω την αιτιολογική έκθεση....Ειδικά για τα σχετικά περί προσωποπαγών θέσεων και μονιμοποιήσεων....

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
69710 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Φεβρουαρίου 2009, 15:24:22
από Αγωνιστική Παρέμβαση
4 Απαντήσεις
22656 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Ιανουαρίου 2011, 10:31:17
από Δ. Κουναλάκης
2 Απαντήσεις
4591 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Νοεμβρίου 2011, 19:37:16
από anastasios theodoridis
12 Απαντήσεις
10736 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Αυγούστου 2014, 18:39:11
από medicus
0 Απαντήσεις
16785 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Νοεμβρίου 2022, 01:08:54
από Argirios Argiriou