Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 13:14:53

Ψηφοφορία

Πως έχει επηρεάσει η κρίση την κίνηση των ασθενών στο ιδιωτικό ιατρείο σας?

Εχει αυξηθεί
0 (0%)
Στα ίδια επιπεδα
0 (0%)
Μείωση κατα 20%
0 (0%)
Μείωση κατα 50%
0 (0%)
Μείωση > 50%
1 (100%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 1

Η ψηφοφορία έληξε: 15 Φεβρουαρίου 2009, 23:14:44

Αποστολέας Θέμα: Σε ψαλίδισμα των ιατρικών δαπανών καταφεύγουν οι Ελληνες για να αντιμετωπίσουν τ  (Αναγνώστηκε 42302 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

17 Νοεμβρίου 2008, 23:14:44
Αναγνώστηκε 42302 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Σε ψαλίδισμα των ιατρικών δαπανών καταφεύγουν οι Ελληνες για να αντιμετωπίσουν την κρίση

Της Γαληνης Φουρα
Περικοπές στις δαπάνες για την προστασία της υγείας τους κάνουν τα ελληνικά νοικοκυριά με κίνδυνο να δημιουργηθούν «μαύρες τρύπες» σε καίριους τομείς, όπως τα προγράμματα πρόληψης του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων και η οδοντιατρική φροντίδα.
Η οδοντιατρική περίθαλψη, η συμβουλευτική και οι προληπτικές εξετάσεις θεωρούνται ελλείψει χρημάτων «αγαθά πολυτελείας», με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης μόνο στα «αναγκαία» και επείγοντα.
Ερευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 67% των Αμερικανών άρχισαν τις περικοπές από τον τομέα της υγείας, ενώ στην Ελλάδα παρατηρείται μεγάλη στροφή από τον ιδιωτικό τομέα, που κυριαρχεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων και τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Την εικόνα της κρίσης δίνουν τα ιατρεία του ΙΚΑ, τα οποία σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Τομέας Οικονομικών της Υγείας) αποτελούν καταφύγιο για τους ασφαλισμένους σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.
Παρότι διαθέτει 8.000 γιατρούς, το ίδρυμα, που αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα στελέχωσης και υποδομών, είναι περίπου αδύνατο να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση υπό τις παρούσες συνθήκες, με αποτέλεσμα να επιτείνονται τα προβλήματα και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.
Την ίδια στιγμή 25.000 ιδιώτες γιατροί και 12.000 οδοντίατροι βλέπουν την πελατεία τους να μειώνεται.
Καθώς οι δαπάνες για οδοντιατρική περίθαλψη καλύπτονται κατά 98% από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, διαπιστώνονται ήδη σοβαρά προβλήματα στον τομέα αυτόν, με τουλάχιστον έναν στους δύο Ελληνες να μην επισκέπτεται οδοντίατρο ούτε σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με μαρτυρίες οδοντιάτρων, οι πελάτες τους περιορίζονται στα απαραίτητα για να αντιμετωπίσουν τον πόνο ή κάποιο εμφανές αισθητικό πρόβλημα. «Οσοι δεν έχουν να πληρώσουν, αναφέρουν, αντιμετωπίζουν το πρόβλημά τους κατά δύναμη, με φθηνές, επιφανειακές ή λάθος λύσεις και άγνωστα αποτελέσματα».
Οι επισκέψεις
Ο προληπτικός έλεγχος, η οξεία ενόχληση και η χρόνια ασθένεια είναι οι κύριες αιτίες επισκέψεων σε ιδιώτες γιατρούς, ένα μεγάλο μέρος της οποίας μετακυλίεται τώρα στο ΙΚΑ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες (έρευνα Hellas Helth), μόνο το 24,5% των ασφαλισμένων χρησιμοποιεί τα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ένα ποσοστό 26% απευθύνεται σε συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς. «Το 65% των πολιτών, επισημαίνει ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, αποδίδει μεγάλη σημασία στο κόστος του χρόνου και επιλέγει την οικονομική επιβάρυνση, προκειμένου να αποφύγει την αναμονή και να επιλέξει το ίδιο τον γιατρό του. Αυτό βέβαια συμβαίνει όταν η οικονομική συγκυρία το επιτρέπει. Εχει διαπιστωθεί επίσης ότι περίπου το 35% του πληθυσμού δεν χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Και αυτό ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια επιπλέον δαπάνη. Είναι αναμενόμενο να συμβεί αυτό, όταν στα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 1.100 ευρώ, το 10% δαπανάται για ιατρική, οδοντιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη»...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
3230 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Φεβρουαρίου 2009, 11:55:02
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3645 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Απριλίου 2009, 21:10:14
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8610 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Οκτωβρίου 2009, 07:25:11
από Αγωνιστική Παρέμβαση
2 Απαντήσεις
3555 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Ιανουαρίου 2011, 13:59:40
από tsoukase
1 Απαντήσεις
53288 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Δεκεμβρίου 2011, 19:20:53
από Denominator