Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 17:58:32

Αποστολέας Θέμα: Πολυπεκτομή σε ασθενείς υπό Sintrom.  (Αναγνώστηκε 7094 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Μαΐου 2015, 00:05:20
Αναγνώστηκε 7094 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Γράφει ο Καρδιολόγος κ. Νικόλαος Ζαβός, Λάρισα, τηλ. 2410 250 334 και 69 42 42 40 32


Είναι ασφαλής η αφαίρεση πολύποδα παχέος εντέρου σε ασθενή που λαμβάνει αντιπηκτικά;

Κατά τη διενέργεια επεμβάσεων (όπως αφαίρεση πολυπόδων παχέος εντέρου) σε ασθενείς που λαμβάνουν χρονίως από του στόματος αντιπηκτική αγωγή, ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι το πότε είναι ασφαλές να διενεργηθεί η επέμβαση χωρίς αύξηση του κινδύνου αιμορραγίας κατά την επέμβαση αλλά και χωρίς αύξηση του κινδύνου θρομβοεμβολικού επεισοδίου από τη διακοπή της αντιπηκτικής αγωγής.

Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις θεωρούνται χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου (καρδιαγγειακός κίνδυνος κάτω του 1%). Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, ασθενείς χαμηλού θρομβοεμβολικού κινδύνου που υποβάλλονται σε χαμηλού αιμορραγικού κινδύνου επεμβάσεις μπορούν να συνεχίσουν χωρίς διακοπή την αντιπηκτική αγωγή τους με το INR στο χαμηλότερο θεραπευτικό εύρος.

Ποιοι ασθενείς είναι αυξημένου θρομβοεμβολικού κινδύνου ;

Ασθενείς με:

κολπική μαρμαρυγή
μηχανικές προσθετικές βαλβίδες
βιολογικές βαλβίδες ή επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδος εντός 3μήνου
πρόσφατο θρομβοεμβολικό επεισόδιο (εντός 3μήνου)
θρομβοφιλία
θεωρούνται υψηλού θρομβοεμβολικού κινδύνου και η διακοπή του Sintrom ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

Τι θα πρέπει να κάνω;

Εάν ανήκετε σε κάποια κατηγορία από τους ασθενείς υψηλού κινδύνου που αναφέρονται παραπάνω, ενημερώστε τον καρδιολόγο σας για το ενδεχόμενο ενδοσκοπικής αφαίρεσης πολύποδα στο παχύ έντερο.

Πώς πρέπει να τροποποιηθεί η αντιπηκτική αγωγή;

Ο καρδιολόγος σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες πώς να τροποποιήσετε την αντιπηκτική σας αγωγή προκειμένου να υποβληθείτε σε ενδοσκοπική αφαίρεση πολύποδα (πολυπεκτομή). Συνήθως προτιμάται η βραχυχρόνια αντικατάσταση του Sintrom με υποδόρια ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους (ΗΧΜΒ) πριν από την επέμβαση.

Το Sintrom (βαρφαρίνη, ασενοκουμαρόλη) θα πρέπει να διακόπτεται 5 ημέρες πριν την επέμβαση. Η ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους (ΗΧΜΒ) θα πρέπει να ξεκινάει 1 ημέρα μετά τη διακοπή της ασενοκουμαρόλης (sintrom) και 2 ημέρες μετά τη διακοπή της βαρφαρίνης. Ο ακριβής τρόπος χορήγησης της ΗΧΜΒ, το είδος του σκευάσματος που θα λάβετε, καθώς και η δοσολογία θα καθορισθούν από τον καρδιολόγο σας. (ή τον Γαστρεντερολόγο σας, ή τον Παθολόγο σας ή τον Γενικό Ιατρό σας, εάν αυτοί είναι εξοικειωμένοι στην θεραπεία με Sintrom).

Έχω μεταλλική προσθετική βαλβίδα. Τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να ενημερώσετε τον γαστρεντερολόγο και τον καρδιολόγο σας. Σε ασθενείς με μηχανικές προσθετικές βαλβίδες, τα δεδομένα για την προτίμηση κλασικής ηπαρίνης έναντι ΗΧΜΒ είναι πιο βάσιμα. Σε ορισμένα κέντρα, ο ασθενής νοσηλεύεται και του χορηγείται κλασική ηπαρίνη μέχρι και 4 ώρες πριν την επέμβαση. Μετά την επέμβαση η χορήγηση της κλασικής ηπαρίνης συνεχίζεται μέχρι το INR να επανέλθει στα θεραπευτικά όρια. Το INR ελέγχεται την ημέρα της επέμβασης και η επέμβαση συνήθως αναβάλλεται αν είναι >1.5.

Η πολυπεκτομή ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Πότε θα πρέπει να ξαναπάρω αντιπηκτικά;

Ο καρδιολόγος θα σας απαντήσει για την περίπτωσή σας, ανάλογα με το πώς έγινε η επέμβαση και πόσο καλά έγινε το σταμάτημα της αιμορραγίας (αιμόσταση) μετά την αφαίρεση του πολύποδα. Εφόσον πήγαν όλα καλά και δεν υπήρξε σημαντική αιμορραγία, η κλασική ηπαρίνη ή ΗΧΜΒ επαναχορηγείται τουλάχιστον 12 ώρες μετά την επέμβαση.

Τα από του στόματος αντιπηκτικά θα πρέπει να επαναχορηγηθούν 1 ή 2 ημέρες μετά την επέμβαση (αναλόγως της αιμόστασης του ασθενούς) στην προ της επέμβασης δόση συντήρησης με προσαύξηση κατά 50% για 2 συνεχόμενες ημέρες. Η δόση συντήρησης θα πρέπει να χορηγείται στη συνέχεια.

Παράλληλα η κλασική ηπαρίνη ή η ΗΧΜΒ θα πρέπει να συγχορηγείται με τα από του στόματος αντιπηκτικά μέχρι το INR να επανέλθει στα θεραπευτικά επίπεδα (συνήθως για 2 ημέρες).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Μαΐου 2015, 08:21:18 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Ιουνίου 2015, 01:13:19
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Καλό άρθρο, αλλά δεν είναι ανάγκη να ευλογούμε τα γένια μας τόσο απροκάλυπτα.
Το Sintrom είναι ένα φάρμακο με το οποίο δουλεύει (και οφείλει να είναι εξοικειωμένος –και κατά τεκμήριο είναι) όλος ο κλάδος των γιατρών παθολογικού τομέα.
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
42 Απαντήσεις
113576 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Οκτωβρίου 2018, 10:19:41
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
8072 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Φεβρουαρίου 2016, 10:41:53
από GAD2
5 Απαντήσεις
15380 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Σεπτεμβρίου 2019, 23:38:50
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
6326 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Οκτωβρίου 2016, 21:44:52
από Argirios Argiriou
14 Απαντήσεις
24704 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Ιανουαρίου 2014, 23:45:07
από Αδαμάντιος Σκούφαλος