Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Μαρτίου 2024, 10:49:18

Αποστολέας Θέμα: Μέθοδος McKenzie-Mηχανική Διάγνωση & Θεραπεία: Η απάντηση στο μυοσκελετικό πόνο  (Αναγνώστηκε 9300 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

23 Δεκεμβρίου 2015, 17:47:35
Αναγνώστηκε 9300 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Eλλ. Ινστιτούτο McKenzie


Καλησπέρα σε όλους τους συνομιλητές.
Η επαφή μας με το forum προέκυψε τυχαία από διαδικτυακή περιήγηση. Πρέπει να πω πως μας εξέπληξε θετικά η όλη προσπάθεια, του forum σαν ιδέα, μιας και είναι ένα τρανό παράδειγμα στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε, ότι υπάρχουν επαγγελματίες υγείας που οραματίζονται, συσκέφτονται, συνομιλούν, ανταλλάσσουν ανοιχτά απόψεις και προσπαθούν να βελτιώνονται και να βελτιώνουν τις δομές υγείας για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στον ασθενή.

Προς δεύτερη μας έκπληξη αντιληφθήκαμε ότι Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος για τη ενίσχυση της δημόσιας υγείας και των κοινωνικών πόρων που ονομάζεται Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Θα θέλαμε να σας αναπτύξουμε με αυτή τη δημοσίευση όσο το δυνατόν περιεκτικότερα, παρ’ ότι μερικές γραμμές δεν είναι αρκετές για να αποδώσουν τις δυνατότητες, τα οφέλη, τη φιλοσοφία, τους στόχους και την υπόσταση της ΜΔΘ, ενός ολοκληρωμένου συστήματος διάγνωσης, πρόγνωσης, θεραπείας και πρόληψης του μυοσκελετικού πόνου της σπονδυλικής στήλης και των άκρων.

Η Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη, έγκυρη και αξιόπιστη Mέθοδος αξιολόγησης, διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης του μυοσκελετικού πόνου. Η φιλοσοφία της ΜΔΘ χαρακτηρίζεται από την ενεργό εμπλοκή και εκπαίδευση του ασθενούς για αυτοθεραπεία και ανεξαρτησία έτσι ώστε να αντιμετωπίζει ο ίδιος το πρόβλημα του και να μπορεί να προλαμβάνει πιθανές υποτροπές, χωρίς να είναι παθητικός δέκτης θεραπείας. Χρησιμοποιείται ευρέως σε όλον τον κόσμο, για περισσότερα από 30 χρόνια και υπάρχουν παγκοσμίως 31 παραρτήματα του Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος. Εμπνευστής και δημιουργός της μεθόδου ο γνωστός στον περισσότερο κλινικό κόσμο παγκοσμίως, ο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, φυσικοθεραπευτής από την Ν. Ζηλανδία, που κατάφερε να μετατρέψει και να συστηματοποιήσει την τεράστια κλινική του εμπειρία σε μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία, ανακουφίζοντας εκατομμύρια πάσχοντες στον πλανήτη, ο οποίος πίστευε πως οι περισσότεροι ασθενείς με μυοσκελετικό πόνο μπορούν να αυτοθεραπευτούν, εάν διδαχθούν σωστά (empowerment), γι’ αυτό έλεγε και πάντα άλλωστε:

« Όλα όσα γνωρίζω τα έμαθα από τους ασθενείς μου. Δεν ξεκίνησα να αναπτύξω μια μέθοδο McKenzie. Εξελίχθηκε αυθόρμητα με την πάροδο του χρόνου, ως αποτέλεσμα της κλινικής παρατήρησης »

H ΜΔΘ είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα κατάταξης ασθενών με μυοσκελετικό πόνο σε υπο-ομάδες-μηχανικά σύνδρομα (διαταραχής, δυσλειτουργίας, στάσεως) και την υποκατηγορία άλλων παθολογιών. Οι υπο-ομάδες αυτές-σύνδρομα- έχουν κοινά χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την ενδελεχή και συστηματοποιημένη-δομημένη λήψη ιστορικού και φυσική εξέταση. Η εξέταση αυτή αναγνωρίζει με σαφήνεια  την λειτουργική, συμπτωματική και μηχανική κλινική εικόνα του ασθενούς, προσδίδοντας έτσι πρωτόγνωρα υψηλή αξιοπιστία και εγκυρότητα στη διάγνωση. Με αυτό τον τρόπο απαλλάσσεται ο κλινικός από το δίλλημα της ειδικής ιστικής διάγνωσης, που τόσο αινιγματική είναι στις μυοσκελετικές παθολογίες σπονδυλικής στήλης και άκρων.

Ο εκπαιδευμένος θεραπευτής στη ΜΔΘ μπορεί πολύ σύντομα και έγκυρα να διακρίνει, μέσω της ως άνω διάγνωσης, τους ασθενείς που θα ανταποκριθούν στην μηχανική θεραπεία γρήγορα, αυτούς που θα ανταποκριθούν αργά, αυτούς που δεν θα ανταποκριθούν, αλλά και εκείνους που συνιστούν αντενδείξεις-κόκκινες σημαίες στη βιβλιογραφία, ώστε να παραπέμψει άμεσα στους αναγκαίους ειδικούς κλινικούς. Έτσι απαλλάσσεται ο ασθενής από το αυξημένο κόστος παροχής υπηρεσιών αλλά και τον χαμένο χρόνο, έχοντας σαφή πρόγνωση της εξέλιξης του και σαφή μηχανική ή μη διάγνωση.

Αφού προκύψει ότι ο ασθενής εμπίπτει σε κάποιο από τα μηχανικά σύνδρομα  ( >90% για την ΣΣ, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα), ο ειδικευμένος θεραπευτής στη ΜΔΘ αναγνωρίζει τις συμπτωματικές και μηχανικές αλλαγές, καθορίζοντας πολύ σύντομα την έκβαση της θεραπείας (πρόγνωση), και διαμορφώνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας βασισμένο σε στρατηγικές φόρτισης.

Ο ασθενής έχοντας πλέον τη βασική γραμμή κατευθύνσεων, θεραπευτικό πρόγραμμα - προδιαθεσικοί παράγοντες και διαχείριση καθημερινότητας, εκπαιδεύεται από τον θεραπευτή και αποκτά πολύ σύντομα τον έλεγχο των συμπτωμάτων του αλλά και της θεραπείας του, καθιστώντας τον εαυτό του ανεξάρτητο για το τρέχον επεισόδιο αλλά και για κάθε πιθανή μελλοντική υποτροπή.

Έτσι ο ασθενής ενισχύεται-ενδυναμώνεται (empowerment) και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ανακάμπτει, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά αντιμετωπίζοντας την πραγματική μηχανική αιτία και όχι μόνο τα συμπτώματα καθαυτά, αποκαθιστώντας έτσι βιο-ψυχοκοινωνικές τροπές που μπορεί να προκύψουν από την χρονιότητα ή/και την αποτυχία των προηγούμενων θεραπευτικών παρεμβάσεων στο να δώσουν μια ολοκληρωμένη λύση.

Η ΜΔΘ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος στην θεραπεία του οξέος, υποξέος και χρόνιου πόνου της Σπονδυλικής Στήλης και των Περιφερειακών αρθρώσεων αλλά και τις δυνατότητες της ως γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (cognitive behavioral).
ΤοΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος υφίσταται και δραστηριοποιείται στον Ελλαδικό και Κυπριακό χώρο από το 1995, παρέχοντας εκπαίδευση στην Μηχανική Διάγνωση & Θεραπεία® σε φυσικοθεραπευτές και ιατρούς. Έως σήμερα έχει Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος σύμφωνα με Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στις δράσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου συμπεριλαμβάνονται Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςκαι δημοσιεύσεις σε άλλα επιστημονικά περιοδικά.

ΗΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος είναι Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ενώ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος. Πέραν αυτών τα τελευταία χρόνια Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ως μία αποτελεσματική και διαχρονική λύση στα τρέχοντα και μελλοντικά προβλήματα τους.

Είναι μεγάλη μας χαρά και ικανοποίηση η εμπλοκή μας στο αξιόλογο αυτό forum και θα επιδιώξουμε να παρέχουμε ενημέρωση γνώσεις, πληροφορίες και να ανταλλάσουμε απόψεις και ιδέες σε προβλήματα που απασχολούν το γενικό πάσχοντα πληθυσμό από μυοσκελετικές παθολογίες σπονδυλικής στήλης και περιφερειακών αρθρώσεων.



* Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Για περισσότερες πληροφορίες για την μέθοδο McKenzie - Μηχανική Διάγνωση & Θεραπεία επισκεφτείτε την Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Σημείωση διαχειριστών:
Η πιο πάνω ανάρτηση, αν και έχει χαρακτήρα διαφήμισης, περιέχει πολλές χρήσιμες πληροφορίες.
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Ιανουαρίου 2016, 15:22:03 από Eλλ. Ινστιτούτο McKenzie »

4 Ιανουαρίου 2016, 17:56:20
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Eλλ. Ινστιτούτο McKenzie


ΔΕΚΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ  ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ  ΜΕ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ MCKENZIE ΓIA TON ΟΣΦΥΪΚΟ ΚΑΙ ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΠΟΝΟ

Παρά το γεγονός ότι ο όρος “θεραπεία McKenzie” είναι πολύ γνωστός σε ένα μεγάλο ποσοστό γιατρών, για την ίδια τη θεραπεία υπάρχουν γενικώς πολλές παρερμηνείες. Επειδή οι οικογενειακοί γιατροί και οι παθολόγοι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχική περίθαλψη του πόνου της μέσης και του αυχένα  είναι πολύ σημαντικό να γίνει απολύτως κατανοητό σε αυτούς τι είναι η θεραπεία McKenzie. Έτσι, στο άρθρο αυτό θα καλύψω εν συντομία 10 πράγματα που όλοι οι επαγγελματίες της υγείας αλλά κυρίως οι οικογενειακοί γιατροί, πρέπει να γνωρίζουν για τη θεραπεία McKenzie.

1. H θεραπεία McKenzie είναι ευρέως γνωστή ως «Μηχανική Διάγνωση και Θεραπεία» ή ΜΔΘ. O Robin McΚenzie ανακάλυψε ότι ο πόνος που πηγάζει από τον αυχένα, τη θωρακική ή την οσφυϊκή μοίρα, μπορεί να «επικεντρωθεί» και ότι αυτό είναι σημαντικό. Η επικέντρωση του πόνου σημαίνει με απλά λόγια, ότι ο πόνος του ασθενή εσκεμμένα και γρήγορα μπορεί να μετακινηθεί πίσω, προς ή στη μέση γραμμή  και αυτό είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για το ξεκίνημα μίας ταχείας αποκατάστασης. Αυτή η ανακάλυψη έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος για την αξιολόγηση των ασθενών του και για τις μεθόδους θεραπείας που έγιναν γνωστές ως ΜΔΘ.

2. Η θεραπεία McKenzie δεν είναι απλώς, όπως πολλοί πιστεύουν, η εφαρμογή ασκήσεων έκτασης στην οσφύ. Στην πραγματικότητα, διαφορετικοί ασθενείς χρειάζονται διαφορετικές ασκήσεις για να επικεντρώσουν και να καταργήσουν τον πόνο τους και αυτές εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά του υποκείμενου προβλήματος που είναι η αιτία του πόνου. Έτσι ερχόμαστε στο τρίτο σημείο που πρέπει να γνωρίζουν, ίσως το πιο σημαντικό.

3. Η θεραπεία McKenzie ή ΜΔΘ είναι πάνω απ’ όλα ένα σύστημα αξιολόγησης ασθενών το οποίο είναι πολύ αξιόπιστο. Αξιοπιστία σημαίνει ότι δύο εκπαιδευμένοι θεραπευτές μπορούν να εξετάσουν τον ίδιο ασθενή και να καταλήξουν στα ίδια συμπεράσματα. Η αξιολόγηση αυτή καθορίζει τα μηχανικά χαρακτηριστικά της υποκείμενης αιτίας του πόνου και οδηγεί στη μηχανική διάγνωση. Βλέπετε, οι περισσότερες, οσφυαλγίες και αυχεναλγίες και άλλοι μυοσκελετικοί πόνοι, όπως ώμος, αγκώνας, ισχίο και γόνατο, μπορούν να διαγνωστούν μηχανικά. Αυτό, με τη σειρά του, προσδιορίζει ένα αναμενόμενα αποτελεσματικό πλαίσιο μη επεμβατικής θεραπείας, η οποία αντιμετωπίζει την υποκείμενη αιτία του πόνου χωρίς να χρειάζεται να την προσδιορίσει ανατομικά.

4. Ας δούμε ακόμα περισσότερα. Η ίδια η αξιολόγηση ΜΔΘ αποκαλύπτει, επίσης, ότι οι περισσότερες καταστάσεις που προκαλούν πόνο στην οσφύ ή στον αυχένα είναι ταχέως αναστρέψιμες. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα που προκαλεί πόνο μπορεί να διορθωθεί γρήγορα, εύκολα, με οικονομικό τρόπο. Αυτό είναι πολύ  σημαντικό και αποδεδειγμένο, αλλά δεν αναφέρεται στις επιστημονικές εκδόσεις που διαβάζουν συχνά οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Όμως για να αντιστρέψεις ή να μειώσεις τον πόνο είναι απαραίτητο το υποκείμενο πρόβλημα πρώτα να χαρακτηριστεί μηχανικά μέσω της αξιολόγησης ΜΔΘ.

5. Η αξιολόγηση ΜΔΘ αποκαλύπτει, επίσης, πώς κάθε άτομο μπορεί μόνο του, γρήγορα, να μειώσει το πόνο του. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν εύκολα να διορθώσουν την υφιστάμενη επώδυνη κατάστασή τους. Πάλι όμως, ενώ είναι απόλυτα τεκμηριωμένο, ότι πολλές επώδυνες καταστάσεις εύκολα αντιστρέφονται, αυτό δεν αναφέρεται στη βιβλιογραφία των γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

6. Η εκπαίδευση των ασθενών για τον τρόπο που οι ίδιοι μπορούν να μειώσουν το πόνο τους τους βοηθά, επίσης, να αντιληφθούν πώς θα προλάβουν μία πιθανή υποτροπή. Δεν είναι έκπληξη ότι όταν κάτι λειτουργεί τόσο καλά για τη γρήγορη διόρθωση ενός υποκείμενου προβλήματος μπορεί, επίσης, να δουλέψει και για την αποτροπή της επανεμφάνισης του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η επανεμφάνιση της οσφυαλγίας είναι συχνή και πολλες φορές ο πόνος είναι ιδιαίτερα επίμονος. Επομένως η διδασκαλία της προληψής είναι σημαντική. Τα άτομα λοιπόν που γνωρίζουν μπορούν, είτε να προλαμβάνουν μελλοντικές υποτροπές ή γρήγορα να τις αντιμετωπίζουν από την πρώιμη εμφάνιση ενός νέου συμπτώματος.

7. Η ΜΔΘ είναι η πιο εκτενώς μελετημένη μέθοδος μη-επεμβατικής θεραπείας για την οσφυαλγία. Υπάρχουν πολλές δημοσιευμένες αξιόπιστες μελέτες, ομάδες παρατήρησης, τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμασίες και συστηματικές έρευνες που αποδεικνύουν την αξιοπιστία της  αξιολόγησης-ΜΔΘ στον προσδιορισμό της αποτελεσματικής πρόγνωσης της θεραπείας.

8. Δημοσιευμένες έρευνες φυσικοθεραπευτών σε πολλές χώρες συμπεραίνουν ότι η θεραπεία ΜΔΘ είναι η πιο πολύ χρησιμοποιούμενη μέθοδος για τη θεραπεία του οσφυϊκού και αυχενικού πόνου. Εξαιρετικά, τυποποιημένα εκπαιδευτικά προγράμματα  διδάσκονται σε περισσότερες από 40 χώρες. Δυστυχώς για πολλούς ασθενείς, η ΜΔΘ δεν χρησιμοποιείται πάντα τόσο σωστά, όσο θα μπορούσε. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί από αυτούς που λένε ότι την εφαρμόζουν δεν είναι σωστά εκπαιδευμένοι.

9. Η αποτελεσματική εφαρμογή των μεθόδων της ΜΔΘ απαίτει εκτενή εκπαίδευση. Τουλάχιστον 2 μελέτες που έγιναν από μη έχοντες την εν λόγω κατάρτιση, ανέφεραν χαμηλή αξιοπιστία, κάτι που σημαίνει ότι οι εξεταστές δεν συμφώνησαν στα αποτελέσματα της εξέτασης. Ένας «σωστά εκπαιδευμένος» κλινικός έχει ολοκληρώσει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου McKenzie, που αποτελείται από τέσσερις εκπαιδευτικές σειρές και έχει περάσει επιτυχώς τις Εξετάσεις Κλινικής Επάρκειας. Υπάρχει ένα ακόμα πιο προχωρημένο επίπεδο εκπαίδευσης, μετά το οποίο ο κλινικός αποκτά το Δίπλωμα ΜΔΘ. Όποτε είναι δυνατό, προτείνετε στους ασθενείς σας να επισκεφθούν έναν Διπλωματούχο Θεραπευτή ΜΔΘ, ή έναν Πιστοποιημένο Θεραπευτή ΜΔΘ.

10. Τέλος η ΜΔΘ οδηγεί  τη θεραπεία του οσφυικού και αυχενικού πόνου σε μία νέα εποχή διαγνωστικής ακρίβειας η οποία είναι μακράν ανώτερη της σημερινής  η οποία, καθορίζει την καλύτερη θεραπεία για τον «μέσο» ασθενή βασιζόμενη  μόνο στα συμπτώματά του και όχι στην αιτία.
Με άλλα λόγια, η ΜΔΘ ορίζει για πολλούς ανθρώπους μία συγκεκριμένη, αποτελεσματική θεραπεία που ασχολείται άμεσα με την υφιστάμενη αιτία και όχι μόνο με το σύμπτωμα.-
Ronald Donelson MD,MS
SelfCare First, LLC
Hanover, NH
Board-certified orthopaedic surgeon specialized in non-operative spine care
[/i]

*To παραπάνω άρθρο φιλοξενήθηκε στο περιοδικό ''Μηχανική Διάγνωση & Θεραπεία'' (Τόμος 14 Τεύχος#4, Δεκέμβριος 2015)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
3740 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Ιουνίου 2009, 13:27:36
από Raptor
12 Απαντήσεις
79621 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Φεβρουαρίου 2022, 15:36:57
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
3716 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Μαΐου 2010, 21:36:06
από Chris123GR
0 Απαντήσεις
1822 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Απριλίου 2016, 15:05:56
από Eλλ. Ινστιτούτο McKenzie
0 Απαντήσεις
64066 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Ιουνίου 2016, 17:24:43
από Eλλ. Ινστιτούτο McKenzie