Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
16 Απριλίου 2024, 21:24:51

Ψηφοφορία

Η δημοσιοποίηση ονομάτων ιατρών που χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές σας βρίσκει:

σύμφωνο
4 (100%)
αδιάφορο
0 (0%)
αντίθετο
0 (0%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 4

Αποστολέας Θέμα: Φαρμακευτικές εταιρείες, χρηματοδότηση-χορηγία, συνέδρια  (Αναγνώστηκε 12067 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Ιουνίου 2016, 12:50:35
Αναγνώστηκε 12067 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Εντός της εβδομάδος αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των γιατρών που χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές εταιρείες.

Πρόκειται για τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων των γιατρών που είτε πηγαίνουν σε συνέδρια με χορηγία φαρμακευτικών εταιρειών είτε συμμετέχουν σε επιστημονικά σεμινάρια, ημερίδες κλπ.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα δημοσιοποιήσουν οι ίδιες όλα τα στοιχεία ακολουθώντας το νόμο που ψηφίστηκε το 2014 και μέχρι σήμερα δεν είχε υλοποιηθεί. Είναι επίσης στο πλαίσιο του «κώδικα Δημοσιοποίησης» που έχει προωθηθεί από τις μητρικές εταιρείες μέσω της EFPIA.
Να σημειωθεί όμως ότι τον νόμο πρέπει να ακολουθήσουν τόσο οι πολυεθνικές όσο και οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Παρότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) δεν έχει βγάλει μέχρι στιγμής ακόμη τις οδηγίες για τον τρόπο δημοσιοποίησης των στοιχείων, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα δώσουν στον «αέρα» τα ονόματα των γιατρών μέσα από τα δικά τους site στις 30 Ιουνίου. Τα ίδια στοιχεία θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν και στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ με τον ίδιο τρόπο.

Πάντως παρότι αρχικά επρόκειτο να δοθούν στον αέρα όλες οι λεπτομέρειες της συνεργασίας των γιατρών με τις εταιρείες, τελικώς όπως όλα δείχνουν, τα δεδομένα θα περιορισθούν σε όσα ήδη γίνονται γνωστά από τον ΕΟΦ. Άλλωστε για να χορηγήσει μία φαρμακευτική εταιρεία έναν γιατρό πρέπει να πάρει την έγκριση του ΕΟΦ. Καταθέτει μάλιστα πλήρη κατάλογο με τα ονόματα των επιστημόνων αλλά και τον τρόπο φιλοξενίας (διαμονή και σίτιση), τις ημέρες παραμονής όταν πρόκειται για συνέδριο στο εξωτερικό αλλά και όλα τα στοιχεία του συνεδρίου.

Να σημειωθεί ότι ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, που δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι υπέρ της διαφάνειας, προσέφυγε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων από πέρυσι. Και αυτό διότι θεωρεί ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος με ηπιότερα μέτρα και χωρίς να εκτίθενται τα προσωπικά δεδομένα των γιατρών. Προς ώρας πάντως η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δε δείχνει να είναι αρνητική στον τρόπο δημοσιοποίησης των ονομάτων των γιατρών, λένε πηγές του HealthReport.gr. Εξάλλου πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια. Και από τον ΕΟΦ πάντως δηλώνουν πως όλα θα είναι έτοιμα για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Να σημειωθεί ότι τα ονόματα των γιατρών θα δημοσιευτούν τόσο μεμονωμένα σε ειδικές λίστες και πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί, όσο και συγκεντρωτικά ανά εταιρεία. Παράλληλα στον αέρα θα βγουν και οι χορηγίες προς οργανισμούς Υγείας ή άλλους φορείς που μπορείς να έχουν λάβει οικονομική στήριξη από φαρμακευτικές εταιρείες όπως επιστημονικές εταιρείες κ.λ.π.

Και: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τον πλήρη κατάλογο με τους Οργανισμούς Υγείας που έλαβαν χορηγίες και δωρεές δημοσιοποίησε η εταιρεία Janssen.

Η δημοσιοποίηση έγινε στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου του 2014 αλλά και του «κώδικα δημοσιοποίησης», που υποχρεώνει τις φαρμακευτικές εταιρείες τόσο τις Πολυεθνικές όσο και τις Ελληνικές να δημοσιοποιήσουν τις αμοιβές αλλά και τις χορηγίες προς γιατρούς αλλά και τις αντίστοιχες δωρεές και χορηγίες σε Οργανισμούς Υγείας.

Ήδη από το πρωί της Δευτέρας 27 Ιουνίου το HealthReport.gr παρουσίασε τη λίστα με τα πρώτα ονόματα όλων των γιατρών που έχουν συνεργασθεί με την εταιρεία janssen, είτε λαμβάνοντας αμοιβή για συμμετοχή σε επιστημονική εκδήλωση είτε χορηγία για συνέδριο. Μέχρις τις 30 Ιουνίου αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες βάση του νόμου αλλά και της σχετικής συνεργασίας με τον ΕΟΦ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

   ΥΓ: Για τη Λάρισα, απ' ότι διαπιστώνω, έχει κυρίως νοσοκομειακούς, ογκολόγους, ψυχίατρους και δερματολόγους. Λογικό μάλλον (πχ για ορθοπαιδικούς δεν έχει φάρμακα η εταιρία). Αναρωτιέμαι αν για τις χορηγίες αυτές θα φορολογηθούμε (λέτε να αγνοήσει τόσο χρήσιμα στοιχεία η εφορία; Κανονικά δεν θα έπρεπε αφού αυτά φορολογούνται στη βάση τους αλλά ποτέ δεν ξέρεις...). Φυσικά οι "παράνομες "χορηγίες δεν φαίνονται σε αυτές τις λίστες.

28 Ιουνίου 2016, 17:09:26
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

silvertaur


Κουιζ: στην παραπανω λιστα ποιο ειναι ειναι το μικροτερο μερος με τις περισσοτερες κατ'αναλογια συμμετοχες;;;

Βοηθεια προς το κοινο: αυτο το μερος παραπεμπει εν δυναμει στη..θαλασσα!

28 Ιουνίου 2016, 17:36:17
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αναρωτιέμαι αν για τις χορηγίες αυτές θα φορολογηθούμε (λέτε να αγνοήσει τόσο χρήσιμα στοιχεία η εφορία; Κανονικά δεν θα έπρεπε αφού αυτά φορολογούνται στη βάση τους αλλά ποτέ δεν ξέρεις...). Φυσικά οι "παράνομες "χορηγίες δεν φαίνονται σε αυτές τις λίστες.

Κάποιοι συνάδελφοι αμείβονται για ερευνητικά πρωτόκολλα και για αυτά πρέπει να εκδίδουν παραστατικά. Τα ποσά αυτά φυσικά και φορολογούνται (και μάλιστα έχουν ΦΠΑ 24%).
Σαφώς και δεν είναι δύσκολο για την Εφορία να διασταυρώσει αν έχουν δηλωθεί από τους γιατρούς οι αμοιβές αυτού του τύπου.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

28 Ιουνίου 2016, 22:07:58
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κάποιοι συνάδελφοι αμείβονται για ερευνητικά πρωτόκολλα και για αυτά πρέπει να εκδίδουν παραστατικά. Τα ποσά αυτά φυσικά και φορολογούνται (και μάλιστα έχουν ΦΠΑ 24%).
Σαφώς και δεν είναι δύσκολο για την Εφορία να διασταυρώσει αν έχουν δηλωθεί από τους γιατρούς οι αμοιβές αυτού του τύπου.
   Συμφωνώ απόλυτα για αυτό. Έχουμε και στη Λάρισα παρόμοια περιστατικά και βέβαια φορολογείσαι κανονικά (αφού κόπηκε και τιμολόγιο) και μάλιστα, όπως είπατε, αποδίδεις και ΦΠΑ (εκτάκτως).
   Η ερώτηση είναι περισσότερο για τους νοσοκομειακούς (αλλά και για τους άλλους) για τα έξοδα συνεδρίων και  μεταφορικών. Από τις εταιρίες σίγουρα δηλώνονται ως έξοδα. Μήπως όλο αυτό γίνεται για να τα εκλάβει η εφορία ως έσοδα των γιατρών (και φυσικά να τα φορολογήσει);
   Τελευταία το εταιρικό αυτοκίνητο που δίνεται στους φαρμακευτικούς (ή άλλους) αντιπροσώπους θεωρείται ατομικό έσοδο (και εταιρικό έξοδο) και βρήκαν και εκεί μια φόρμουλα φορολόγησης....

29 Ιουνίου 2016, 00:03:21
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Δεν έχω καμμία αμφιβολία ότι η φορολόγηση κρύβεται στο βάθος. Μη δούμε και αναδρομικές καμπάνες.

Τα τιμολόγια με ΦΠΑ έτσι κι αλλιώς δηλώνονται και από αυτόν που το κόβει και από αυτόν που το παίρνει. Δεν υπάρχει περιθώριο φοροδιαφυγής.

29 Ιουνίου 2016, 12:26:17
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

md


Δεν έχω καμμία αμφιβολία ότι η φορολόγηση κρύβεται στο βάθος. Μη δούμε και αναδρομικές καμπάνες.




Φορολογηση επι ποιου ποσου?του πραγματικου ή του υπερκοστολογημένου απο τις εταιρείες?και στο φιναλε αν γνωριζε ο ιατρος οτι θα φορολογηθει μπορει να επελεγε φθηνοτερο ξενοδοχειο ή σπιτι φιλων!

30 Ιουνίου 2016, 12:34:30
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επί του θέματος.
Πηγή: ygeianet.gr
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

30 Ιουνίου 2016, 12:54:57
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επί του θέματος.
Πηγή: ygeianet.gr
  Ναι, μόλις το είδα. Και μια συνοπτική ανάλυση: 

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος -  Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη on: 29/06/2016,
Απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων φρενάρει τη διαδικασία δημοσιοποίησης εξόδων και παροχών των φαρμακευτικών εταιριών για την επιμόρφωση επαγγελματιών υγείας.

   30 Ιουνίου, ήταν και η καταληκτική ημερομηνία, βάσει του νόμου 4316/2014, για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, να αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους τα ονόματα των επαγγελματιών υγείας και των αντίστοιχων υγειονομικών φορέων, προς τους οποίους προβαίνουν σε παροχές (έξοδα και αμοιβές για εκπαιδευτικές εργασίες), καθώς και την αξία αυτών των παροχών. Στόχος της δημοσιοποίησης είναι, άλλωστε, η ενίσχυση της διαφάνειας και ανάδειξη της ζωτικής σημασίας του ρόλου του επιστήμονα και των επιστημονικών φορέων στη διάχυση της γνώσης, και στην αξιοποίηση της εμπειρίας στην ανάπτυξη και διεύρυνση της καινοτομίας και των νέων θεραπειών. (αλλά όλοι μας σκεφτόμαστε τη φορολόγηση)

   Εκκρεμούσε, ωστόσο, τόσο μια εγκύκλιος του ΕΟΦ, η οποία θα όριζε το πλαίσιο εφαρμογής του νόμου, όσο και η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επί της δημοσιοποίησης, μετά από προσφυγή γιατρών.

   Η εν λόγω γνωμοδότηση ήρθε τελικά αργά το απόγευμα και, επί της ουσίας, «βάζει στον πάγο» τη διαδικασία, ορίζοντας πως η μόνη δημοσιοποίηση που επιτρέπεται αφορά την αξία των συνεδρίων τύπου Β, δηλαδή των εκδηλώσεων (προωθητικών ως επί το πλείστον) που διοργανώνουν οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρίες. (άσχετο που τα περισσότερα συνέδρια βρίθουν τύπου Β ενεργειών)

   Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, το σύνολο των εταιριών, που ήταν έτοιμο να αναρτήσει αύριο τα στοιχεία, φρενάρουν κάθε διαδικασία, αν και σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Αρχής φέρεται να είναι δεσμευτική και η συμμόρφωση του κλάδου είναι δεδομένη.

   Η Αρχή Προστασία Προσωπικών Δεδομένων σε μια πολυσέλιδη γνωμοδότηση, η οποία εξετάζει αναλυτικά το νομοθετικό πλαίσιο, καταλήγει πως «η επεξεργασία των δεδομένων των επαγγελματιών υγείας όπως ρυθμίζεται στην κρινόμενη διάταξη, αφορά μόνο τις παροχές που αφορούν σε προωθητικά συνέδρια».
   Ειδικότερα, η Αρχή θεωρεί πως η επεξεργασία αυτή πρέπει να υπόκειται στις εξής προϋποθέσεις:
1) Η δημοσιοποίηση πρέπει να αφορά τα ελάχιστα αναγκαία στοιχεία. Δεν πρέπει να αναφέρονται ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ των επαγγελματιών υγείας.
2) Η αναφορά των ποσών που χορηγήθηκαν πρέπει να περιγράφεται αναλυτικά και διακριτά ανά κατηγορία παροχής (ήτοι έξοδα μετακίνησης, έξοδα διαμονής, έξοδα συμμετοχής στο συνέδριο, ημερήσια αποζημίωση, τυχόν αμοιβή του συμμετέχοντος ιατρού) ώστε να είναι σαφές ποια ποσά επωφελήθηκε αμέσως ο ιατρός και ποια καταβλήθηκαν για τις λοιπές ανάγκες του ταξιδίου και του συνεδρίου.
3) Κάθε περαιτέρω χρήση των δημοσιοποιούμενων στοιχείων για άλλο σκοπό δεν είναι νόμιμη. (άλλο σκοπό; γενικό και αόριστο. Αν ο σκοπός είναι νόμιμος όπως ο υπερ πάντων αγών για έσοδα του κράτους απο τους φοροαποφυγάδες ιατρούς; )
4) Ο υπεύθυνος επεξεργασίας πρέπει, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 10 του ν. 2472/1997, να λαμβάνει όλα τα τεχνικά μέτρα ασφαλείας ώστε να αποκλείεται ιδίως:
  α) Η δημιουργία προφίλ για τους επαγγελματίες υγείας.
  β) Η δυνατότητα πρόσβασης στα δημοσιοποιούμενα στοιχεία μέσω μηχανών αναζήτησης.
5) Πρέπει να υπάρχει σαφής ενημέρωση στις ιστοσελίδες δημοσιοποίησης προς τους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι αποτελούν τα υποκείμενα των δεδομένων, σχετικά με τον σκοπό της δημοσιοποίησης, τη νομική βάση της επεξεργασίας, τον υπεύθυνο επεξεργασίας καθώς και ότι έχουν δικαίωμα πρόσβασης και διόρθωσης των ανακριβών δεδομένων.
6) Ο χρόνος ανάρτησης των δεδομένων στο διαδίκτυο πρέπει να περιορισθεί στα τρία χρόνια.

   Πάντως, η δημοσιοποίηση των παραπάνω δεδομένων παροχών και επενδύσεων των εταιριών στην επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας δεν ορίζεται μόνο από το νόμο 4316, αλλά και από τον Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ και τον Κώδικα Δημοσιοποίησης της EFPIA, ενώ αρκετές ευρωπαίκές χώρες έχουν εφαρμόσει κανόνες αυτορρύθμισης, ενώ σε άλλες, όπως η Γαλλία και η Δανία, η δημοσιοποίηση έχει επιβληθεί νομοθετικά.

20 Ιουνίου 2017, 08:36:23
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Exposure to the drug company marketing in Greece:
Interactions and attitudes in a non-regulated environment for medical students.


Conclusion
Our results suggest that medical students in Greece are notably exposed to pharmaceutical industry marketing and their conflicting answers demonstrate that they are inadequately prepared for this interaction. Interventions are needed so that students are prepared and able to manage these interactions critically.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
30970 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Ιανουαρίου 2014, 16:29:12
από EzeΤΡΟΛ
3 Απαντήσεις
5794 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Μαΐου 2018, 18:14:51
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3285 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Ιανουαρίου 2012, 17:57:11
από tasath
0 Απαντήσεις
2220 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Ιανουαρίου 2013, 15:37:04
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
33703 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Ιουλίου 2021, 13:39:09
από Argirios Argiriou