Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 18:25:21

Αποστολέας Θέμα: Βρήκαν το αποτύπωμα του καρκίνου που προκαλούν οι ακτινοβολίες.  (Αναγνώστηκε 2373 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

12 Σεπτεμβρίου 2016, 22:24:13
Αναγνώστηκε 2373 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12/09/2016

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν για πρώτη φορά το διακριτό «αποτύπωμα» που αφήνουν οι καρκινογόνες ιοντίζουσες ακτινοβολίες, όταν προκαλούν βλάβη στο DNA ενός ανθρώπου.
Η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους γιατρούς να ξεχωρίζουν ποιοι όγκοι έχουν προκληθεί από ακτινοβολία και ποιοι από άλλη αιτία, κάτι που μπορεί να οδηγεί σε διαφορετική θεραπεία.
Ήταν ήδη γνωστό ότι η ιοντίζουσα ακτινοβολία, όπως και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες (π.χ. διάφορες χημικές ουσίες), μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό των κυττάρων. Δεν ήταν όμως εύκολο να ξέρουν οι επιστήμονες κατά πόσο η καρκινική μετάλλαξη είχε προέλθει όντως από κάποια πηγή επικίνδυνης ακτινοβολίας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πίτερ Κάμπελ του ινστιτούτου γενετικής Wellcome Trust Sanger, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», συνέκριναν το γενετικό «προφίλ» των όγκων 12 ασθενών που είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολίες, με το «προφίλ» 319 καρκινοπαθών που δεν είχαν τέτοια έκθεση και οι όγκοι τους είχαν εμφανισθεί αυθόρμητα. Προέκυψε έτσι το καρκινικό γενετικό «αποτύπωμα» της ιοντίζουσας ακτινοβολίας, το οποίο φαίνεται να είναι ίδιο για όλα τα είδη καρκίνου.
Όπως είπε ο καθηγητής Άντριαν Φλάναγκαν του University College του Λονδίνου (UCL), «αυτές οι υπογραφές των μεταλλάξεων μπορούν να αποτελέσουν ένα διαγνωστικό εργαλείο και να μας βοηθήσουν να γνωρίζουμε ποιοι καρκίνοι έχουν προκληθεί από ιοντίζουσα ακτινοβολία. Τότε, θα μπορούμε να εξετάσουμε κατά πόσο πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε το ίδιο ή διαφορετικά από τους άλλους καρκίνους».
Σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑ), ιοντίζουσες είναι οι ακτινοβολίες που μεταφέρουν ενέργεια ικανή να εισχωρήσει στην ύλη, να προκαλέσει ιοντισμό των ατόμων, να διασπάσει βίαια τους χημικούς δεσμούς και να προκαλέσει βιολογικές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι γνωστότερες ιοντίζουσες ακτινοβολίες είναι οι ακτίνες Χ που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ιατρική, καθώς και οι ακτινοβολίες α, β, και γ, που εκπέμπονται από τους ασταθείς πυρήνες των ατόμων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Σεπτεμβρίου 2016, 22:27:05
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12/09/2016

Mutational signatures of ionizing radiation in second malignancies.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Σεπτεμβρίου 2016, 12:06:17
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
..... «αυτές οι υπογραφές των μεταλλάξεων μπορούν να αποτελέσουν ένα διαγνωστικό εργαλείο και να μας βοηθήσουν να γνωρίζουμε ποιοι καρκίνοι έχουν προκληθεί από ιοντίζουσα ακτινοβολία. Τότε, θα μπορούμε να εξετάσουμε κατά πόσο πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε το ίδιο ή διαφορετικά από τους άλλους καρκίνους».....
   Ανοίγει μάλλον έτσι και ο δρόμος διεκδίκησης αποζημιώσεων σε καρκινοπαθείς εργαζόμενους σε τομείς με ακτινοβολίες.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
7822 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Οκτωβρίου 2012, 23:32:09
από Loumakis
2 Απαντήσεις
15355 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Μαΐου 2010, 14:17:11
από EzeΤΡΟΛ
0 Απαντήσεις
2738 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Σεπτεμβρίου 2010, 22:48:55
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
4243 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Μαΐου 2012, 11:54:00
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
23684 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Ιουλίου 2022, 08:45:52
από Argirios Argiriou