Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 18:36:51

Αποστολέας Θέμα: Αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο Σάμου αρνούνται τις εκτρώσεις.  (Αναγνώστηκε 11827 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Μαΐου 2017, 12:28:23
Αναγνώστηκε 11827 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
18/05/2017

Κοινωνική αναταραχή προκαλεί η είδηση της απόφασης του συνόλου των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Σάμου, οι οποίοι αρνούνται να χορηγούν αναισθησία σε περιπτώσεις διακοπής κύησης, εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου.

Η συγκεκριμένη επιστολή κατατέθηκε στη διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος είναι ο λόγος που την προκάλεσε. Σύμφωνα με το Νόμο 1609/1986 «η μέριμνα για την προστασία της γυναίκας και την εξασφάλιση περίθαλψης σε οργανωμένες νοσηλευτικές μονάδες κατά την διακοπή της εγκυμοσύνης είναι υποχρέωση της πολιτείας». Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος πραγματοποιούνταν διακοπές κυήσεως στο Νοσοκομείο, με τη συναίνεση της εγκύου ή των γονέων σε περιπτώσεις ανήλικης.

Από την πλευρά τους αν και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση, οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει: «Ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η διοίκηση του Νοσοκομείου φαίνεται να μην έχει το δικαίωμα να υποχρεώσει τους αναισθησιολόγους και τους μαιευτήρες να συμμετάσχουν σε διακοπή εγκυμοσύνης και έτσι το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αφού οι γυναίκες που αποφασίζουν να μην συνεχίσουν την εξέλιξη της μιας εγκυμοσύνης που δεν επιθυμούν δεν θα μπορούν να το κάνουν στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού που είναι το νοσοκομείο Άγιος Παντελεήμονας.

Ο Γ. Γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Βαρνάβας, σε δήλωση του, αναφέρει τα εξής:

«Έκπληξη προκάλεσαν οι πληροφορίες πως οι αναισθησιολόγοι στο Νοσοκομείο Σάμου αρνούνται πλέον να χορηγούν αναισθησία σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε εθελούσια διακοπή κύησης. Οι Σαμιώτισες, αν θέλουν εφεξής να διακόψουν μια ανεπιθύμητη κύηση, θα πρέπει να μεταβαίνουν σε άλλα νησιά ή να μετέρχονται αυτοσχέδιες μεθόδους, τις οποίες η ανθρωπότητα και η ιατρική κατάφεραν με πολλούς κόπους να απωθήσουν στη μνήμη τους ως σκοτεινό και εφιαλτικό παρελθόν.Οι αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Σάμου επικαλούνται λόγους συνείδησης και ισχυρίζονται πως τις καλύπτει νόμος που ψηφίστηκε το 2005. Προκύπτουν όμως σοβαρά ερωτήματα για τη χρονική στιγμή που οι αναισθησιολόγοι έγιναν αντιρρησίες συνείδησης, διότι από το 2005 μέχρι πρόσφατα η Διευθύντρια Αναισθησιολογικού κυρία Αποστόλου χορήγησε αναισθησία σε 550 περιστατικά εθελούσιας διακοπής κύησης. Τότε Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής ήταν  ο σύζυγός της κυρίας Αποστόλου, ο οποίος πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε.

 Τι συνέβη και προέκυψαν λόγοι συνείδησης τον τελευταίο καιρό;

Μήπως η κ. Αποστόλου, η οποία ως συνδικαλίστρια ήταν προσκείμενη στο ΚΚΕ, προσχώρησε πλέον σε θρησκευτικό δόγμα που της απαγορεύει να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε γυναίκες που θέλουν να διακόψουν μια ανεπιθύμητη κύηση; Αν ναι τότε πρέπει να ενημερώσει τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τον Ιατρικό Σύλλογο και να πάψει να κρύβεται πίσω από αόριστους λόγους συνείδησης. Αν όχι, τότε οφείλει να διακόψει αμέσως αυτή την παρελκυστική τακτική. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες δύο συναδέλφους αναισθησιολόγους. Ταυτόχρονα οφείλουν να λάβουν θέση όλοι οι φορείς του νησιού (Ιατρικός Σύλλογος, Δήμος, συλλογικότητες) απέναντι σε ένα ζήτημα που μπορεί να λάβει τραγικές διαστάσεις αν κάποια απελπισμένη γυναίκα αποπειραθεί να διακόψει μόνη της μια ανεπιθύμητη κύηση. Ως γιατροί σεβόμαστε τα συνειδησιακά προβλήματα των συναδέλφων μας.  Όμως πάνω από όλα σεβόμαστε την αξιοπρέπεια, τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των ασθενών μας».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Μαΐου 2017, 12:39:46
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Ανεξάρτητα των κινήτρων που μπορεί να κρύβονται, οι αναισθησιολόγοι είναι καλυμμένοι νομικά ; Ως φαίνεται είναι. Οπότε από που και ως που παίρνει επίσημα θέση ο κ.Βαρνάβας ;

19 Μαΐου 2017, 13:12:51
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Και η θέση του Ι. Σ. Σάμου για το θέμα:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

19 Μαΐου 2017, 13:22:39
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ανεξάρτητα των κινήτρων που μπορεί να κρύβονται, οι αναισθησιολόγοι είναι καλυμμένοι νομικά ; Ως φαίνεται είναι.

Σύμφωνα με το in.gr (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος), οι αναισθησιολόγοι που υπηρετούν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου αρνούνται την χορήγηση αναισθησία σε περιπτώσεις εθελούσιας διακοπής κύησης, επικαλούμενοι το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει ότι «Ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

19 Μαΐου 2017, 13:32:41
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Ο κώδικας δεοντολογίας είναι σαφής.
Αναρωτιέμαι όμως αν οι κανόνες και οι αρχές της ηθικής συνείδησης μπορεί να μεταβάλλονται από διάστημα σε διάστημα και από περιστατικό σε περιστατικό.
(εξαιρώ τις περιπτώσεις κύησης μετά από βιασμό)

19 Μαΐου 2017, 13:45:31
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Πάντως το εν λόγω ζήτημα (η ενεργός συμμετοχή σε αμβλώσεις και κατά πόσο κανείς έχει συνειδησιακό θέμα) έχει αποθαρρύνει κάποιους γιατρούς που γνωρίζω από το να κάνουν ειδικότητα αναισθησιολογίας.
Όσο για το αν κάποιος μπορεί κάποια στιγμή να αρχίσει να έχει τύψεις ή να αλλάξει άποψη, ας μην κρυβόμαστε: μπορεί να συμβεί σε όλους μας, συνήθως με αφορμή ένα τραυματικό γεγονός. Και αυτό δεν το ωραιοποιεί καμία νομική διάταξη.

Y.Γ. Μετέφερα το post λιγάκι για να έχει συνάφεια με τα όσα έγραψε ο Αδαμάντιος.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

19 Μαΐου 2017, 19:33:43
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

thanasiss


Είχα διαβάσει για μια "ανάλογη" περίπτωση στην Σουηδία.
Μια μαία μήνυσε την περιφέρεια του Jönköping γιατι όπως υποστήριξε υπήρξε θύμα διακρίσεων λόγω της πίστης στην χριστιανική θρησκεία.
Τι είχε γίνει: ειχε κάνει αιτήσεις για δουλειά σε διάφορα τμήματα, αλλά σε όλα απορρίφθηκε επειδή εξ αρχής είχε δηλώσει ότι δεν συμμετείχε σε εκτρώσεις και δεν θα έδινε το χάπι της επόμενης μέρας και δεν θα έβαζε και αντισυλληπτικό σπιράλ στις γυναίκες που το ζητούσαν επικαλούμενη θέματα συνείδησης.
Σε όσα δικαστήρια το πήγε έχασε γιατί τα δικαστήρια έκριναν οτι η περιφέρεια δεν έκανε διακρίσεις στο πρόσωπο της λόγω θρησκείας ΚΑΙ είχε το δικαίωμα να μην την προσλάβει αφού αρνούνταν να πραγματοποιήσει εργασίες που περιλαμβάνονται στην σύμβαση εργασίας των μαιών.
πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Προσωπικά δεν πιστεύω οτι κρύβεται κάποιο συνειδησιακό ζήτημα πίσω απο αυτή την ιστορία των αναισθησιολόγων.

5 Ιουλίου 2017, 21:07:58
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, εξέτασε το ζήτημα που ανέκυψε από την ανακοίνωση των αναισθησιολόγων του δημόσιου νοσοκομείου της Σάμου, περί άρνησης συμμετοχής τους σε ιατρικές πράξεις διακοπής της εγκυμοσύνης για λόγους συνείδησης, εφ’ όσον δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία της εγκύου. Η Επιτροπή κρίνει απαραίτητη την παρέμβασή της, λόγω του σοβαρού δημόσιου προβληματισμού που προκλήθηκε από την εν λόγω ανακοίνωση και την ανάγκη πρακτικής αντιμετώπισης του ηθικού διλήμματος που αυτή ανέδειξε (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος).

Το πλήρες κείμενο της σύστασης μπορεί να το βρει κανείς στο σύνδεσμο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

5 Ιουλίου 2017, 21:23:15
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Μάλιστα! Μάθαμε και την ύπαρξη αυτής της επιτροπής.
Την σύνθεσή της μπορείτε να τη δείτε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.
Μεταξύ των μελών

Ευσέβιος Πιστολής, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου−Ικαρίας.

Το βιογραφικό του οποίου μπορείτε να δείτε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος. Αν διάβασα καλά είναι απόφοιτος της Θεολογικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, δε βρήκα κάποιον άλλο τίτλο. και συμμετέχει στην επιτροπή που είναι όλοι καθηγητές πανεπιστημίου!

5 Ιουλίου 2017, 23:06:36
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Διαμαντή, έστω ότι ήταν εκπρόσωπος της Εκκλησίας ο Σεβ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, που έχει ένα τεράστιο βιογραφικό και έχει ασχοληθεί στο παρελθόν ενεργά με τα ζητήματα βιοηθικής, θα άλλαζε κάτι στη θέση της Εκκλησίας;
Τώρα, το αν θα πρέπει να καταγράφεται η θέση της Εκκλησίας είναι ένα άλλο ζήτημα, off-topic μάλλον.
Παρόλα αυτά προσωπικά στάθηκα στην κατά την άποψή μου ισορροπημένη θέση της επιτροπής.
Δύσκολα ζητήματα, όπως και να έχει...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
6 Απαντήσεις
7927 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Ιουλίου 2011, 11:02:56
από Γ.Κτιστάκης
2 Απαντήσεις
24368 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Μαΐου 2013, 19:02:37
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
4370 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαΐου 2016, 23:58:44
από Argirios Argiriou
6 Απαντήσεις
7711 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Ιανουαρίου 2020, 10:47:53
από schumifer
0 Απαντήσεις
1553 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Απριλίου 2017, 00:27:41
από Argirios Argiriou