Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 00:34:45

Αποστολέας Θέμα: Πλήγμα στις ΜΕΘ ο νέος τρόπος επιλογής γιατρών.  (Αναγνώστηκε 30851 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Οκτωβρίου 2017, 18:22:53
Αναγνώστηκε 30851 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
18-10-2017 Καθημερινή
Της Πέννυς Μπουλουτζα


Δυσοίωνο μέλλον για τη εντατική θεραπεία προδιαγράφεται στη χώρα μας. Αιτία, η πρόσφατη παρέμβαση του υπουργείου Υγείας το οποίο κατήργησε την ισχύουσα διαδικασία επιλογής με προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων προς εξειδίκευση, αντικαθιστώντας την με τοποθέτηση βάσει λίστας, όπου προκρίνεται απλά ο πιο «γρήγορος» στην υποβολή της σχετικής αίτησης ή ο πιο... τυχερός.

Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας εκτιμά ότι η κατάργηση της επιλογής των υποψηφίων θα οδηγήσει σε ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα στελέχωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε λίγα χρόνια από σήμερα. Οπως εξηγούν οι εντατικολόγοι, με δεδομένο ότι η Εντατικολογία είναι η μοναδική εξειδίκευση για την οποία ο γιατρός λαμβάνει και αμοιβή, θα εισέλθουν στις ΜΕΘ γιατροί μόνο για βιοποριστικούς λόγους και χωρίς να έχουν ειδικό ενδιαφέρον να υπηρετήσουν σε ΜΕΘ και μετά το τέλος της εξειδίκευσης.

Οπως εξηγεί στην «Κ» η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασία Κοτανίδου, η διάρκεια της εξειδίκευσης στην Εντατική είναι δύο έτη μετά την ειδικότητα. Εως τώρα η τοποθέτηση του γιατρού σε κάποια από τις περίπου 110 θέσεις εξειδίκευσης σε ΜΕΘ της χώρας γινόταν ύστερα από συνέντευξη των υποψηφίων από τους διευθυντές των κλινικών. Η τελευταία χρονικά επιλογή έγινε τον Ιανουάριο του 2017, όταν περίπου 240 υποψήφιοι πέρασαν από συνέντευξη για μία από τις 50 θέσεις που ήταν κενές τη συγκεκριμένη στιγμή. Με απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης καταργούν αυτή τη διαδικασία, αντικαθιστώντας την με τοποθέτηση γιατρών από κατάλογο. Σύμφωνα με την απόφαση, για κάθε ΜΕΘ καταρτίζεται στην οικεία υγειονομική περιφέρεια ηλεκτρονικός κατάλογος ειδικευμένων γιατρών υποψήφιων προς εξειδίκευση. Η τοποθέτηση των υποψηφίων σε θέσεις εξειδίκευσης γίνεται βάσει της προτεραιότητας καταχώρισης στον κατάλογο, ενώ κατά την πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας η σειρά προτεραιότητας θα γίνει ύστερα από... κλήρωση.

Κατά το υπουργείο Υγείας, η έως τώρα ισχύουσα διαδικασία δεν ήταν διαφανής, ενώ σε συζητήσεις με τους εκπροσώπους των εντατικολόγων στελέχη του υπουργείου έκαναν λόγο ακόμα και για «στημένες» συνεντεύξεις. «Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στο να βελτιώσουμε τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων για εξειδίκευση. Να υπάρχει όμως τρόπος επιλογής», τονίζει η κ. Κοτανίδου και προσθέτει πως «η Εντατικολογία είναι δύσκολη, επίπονη και δεν δίνει στον γιατρό υψηλές αμοιβές. Με λίγα λόγια πρέπει να την αγαπάς για να την υπηρετήσεις. Και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η επιλογή».

Υποβάθμιση

Οπως αναφέρει, «με τη νέα διαδικασία στις μονάδες θα μπουν γιατροί για βιοποριστικούς λόγους, αφού για δύο χρόνια θα πληρώνονται για την εξειδίκευση. Δεν θα έχουν όμως ενδιαφέρον για την Εντατική, και επομένως μπορεί ακόμα και να μην περάσουν τις απαιτητικές εξετάσεις. Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον πρόβλημα στελέχωσης των μονάδων. Σε δέκα χρόνια από σήμερα πιθανόν να μην υπάρχει η Εντατική όπως είναι σήμερα στην Ελλάδα, που παρά τη διαχρονική απαξίωσή της, παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με ποσοστά επιβίωσης των ασθενών που φτάνουν το 75%, ένα ποσοστό ζηλευτό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Οκτωβρίου 2017, 20:23:17 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Οκτωβρίου 2017, 15:18:58
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

iceman


και η αποψη της Ελληνικης Εταιρειας Εντατικης Θεραπειας

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
The winner takes it all........

22 Οκτωβρίου 2017, 23:25:35
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

pzogr


Ότι θα βρεθώ να υπερασπιστώ τον Πολλάκη δεν το περίμενα! Δεν ξέρω τους ΜΕΘατζήδες προσωπικά για να κρίνω αν πιστεύουν αυτά που λένε, όμως έχοντας περάσει από διαφόρων ειδών συνεντεύξεις νομίζω ότι μπορώ να έχω τεκμηριωμένη άποψη για το ρόλο της, ο οποίος είναι να παίρνουν τις θέσεις οι φίλοι και γνωστοί. Όποτε μα όποτε έχω πάει σε συνέντευξη (ακόμα και για μη αμειβόμενες θέσεις) χωρίς βύσμα η συνέντευξη ήταν μια ψιλοκουβεντούλα περί ανέμων και υδάτων διάρκειας λίγων λεπτών και μετά ... ξουτ! "Που τέλειωσες συνάδελφε; (για ιατρική μιλώντας πάντα, ε; )" ή "που κάνατε ειδικότητα κύριε τάδε;" και μετά άντε... απο'κει πήγαν κι οι άλλοι.

Όσο αυτή η χώρα θα λέγεται Ελλάδα οι συνεντεύξεις περιττεύουν. Επετηρίδα ή ακόμα καλύτερα πανελλήνιες εξετάσεις...

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
25397 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Απριλίου 2010, 14:29:36
από anastasios theodoridis
31 Απαντήσεις
37797 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Οκτωβρίου 2017, 15:53:33
από Medicine Man
0 Απαντήσεις
8765 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Απριλίου 2022, 00:09:12
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
6722 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιουλίου 2023, 14:40:27
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2357 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Αυγούστου 2023, 16:01:16
από Argirios Argiriou