Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 14:56:45

Αποστολέας Θέμα: Ε.Ε.: Με τόκο οι καθυστερήσεις πληρωμών από το δημόσιο  (Αναγνώστηκε 7169 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Απριλίου 2009, 17:34:32
Αναγνώστηκε 7169 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Raptor

Ιατροί
Ε.Ε.: Με τόκο οι καθυστερήσεις πληρωμών από το δημόσιο

Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Το παράδοξο είναι εδώ και χρόνια γνωστό: όταν χρωστάμε στο δημόσιο, επιβαρυνόμαστε με τόκους για κάθε μήνα πληρωμής, όταν το δημόσιο μας χρωστάει και καθυστερεί, μας δίνει το αρχικό ποσό χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον τόκο. Το παράδοξο αυτό είναι αποκλειστικά ελληνικό προνόμιο;

Όχι. Καταγράφεται και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Απλά, η Ελλάδα έχει –για άλλη μια φορά– τα θλιβερά πρωτεία: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις χώρες-μέλη καταγράφονται καθυστερήσεις από τις δημόσιες υπηρεσίες, που κυμαίνονται από 14 έως και 180 μέρες. Πού βρίσκεται η χώρα μας; Στις 180 μέρες! Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, το ελληνικό δημόσιο κάνει έως και 6 μήνες να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του σε επιχειρήσεις και ιδιώτες!

Η πρόταση, πάντως, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Προτείνει, όταν καταγράφονται τέτοιου είδους καθυστερήσεις, το δημόσιο κάθε χώρας-μέλους να καταβάλλει τα οφειλόμενα έντοκα! Τι προτείνει αναλυτικά;

- Οι δημόσιες αρχές να καταβάλουν τις πληρωμές εντός 30 ημερών, διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλουν τόκους, αποζημίωση για το κόστος είσπραξης και κατ΄ αποκοπή αποζημίωση 5% επί του οφειλόμενου ποσού, όπως αυτό διαμορφώθηκε την πρώτη ημέρα της καθυστέρησης. Αν υπάρχουν περιπτώσεις που δικαιολογούν την καθυστέρηση, τότε η περίοδος πληρωμής μπορεί να ξεπερνά τις 30 ημέρες.

- Να ενισχυθούν οι κανόνες για τις καταχρηστικές συμβάσεις.

- Η ελευθερία σύναψης σύμβασης να παραμείνει σεβαστή στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων, ωστόσο, σε περίπτωση καθυστέρησης, οι επιχειρήσεις να έχουν το δικαίωμα απαίτησης τόκου καθυστέρησης πληρωμής και αποζημίωση για τις δαπάνες είσπραξης.

Σε ποιες περιπτώσεις αναφέρεται; Η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει σημειωθεί βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Όμως, εξακολουθεί να καταγράφει καθυστερήσεις πληρωμών σε εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών ή επιχειρήσεων και των δημόσιων αρχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (βλ. προμήθειες νοσοκομείων, δημόσια έργα για την περίπτωση της χώρας μας). Συνολικά κάθε χρόνο οι καθυστερούμενες πληρωμές του δημοσίου, ξεπερνούν στο σύνολο της Ένωσης τα 1,2 τρισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό, εκτιμάται ότι αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και την πτώχευση εταιρειών που θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες, ιδίως όταν πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι 7 στις 100 επιχειρήσεις πτωχεύουν κάθε χρόνο λόγω αυτών των καθυστερήσεων. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, "Οι δημόσιες αρχές πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα και να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους εντός 30 ημερών". Ο αρμόδιος Επίτροπος, Γκίντερ Βερχόγκεν, δήλωσε ότι "Δεν είναι πλέον ανεκτή η καθυστέρηση πληρωμών από τις δημόσιες αρχές. Η σημερινή πρόταση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, συμβάλλοντας στην αποφυγή άλλων πτωχεύσεων και προωθώντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να αναζωογονηθεί μακροπρόθεσμα η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων". Η πρόταση αυτή θα αφορά και στις ευρύτερες οφειλές του δημοσίου, όπως επιστροφές φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, κλπ;

Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί. Σε πρώτη ανάγνωση της πρότασης, ειδικοί εκτιμούν ότι ακόμα και αν δεν αφορά σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να ανοίξει το δρόμο και για αυτές τις οφειλές.

Από πότε αναμένεται να ισχύσει το μέτρο;

Εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2010.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
"Success is getting what you want" "Happiness is wanting what you get"
"The secret of happiness is not found in seeking more, but in the capacity to enjoy less."

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
4916 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαρτίου 2010, 21:46:15
από Γ.Κτιστάκης
7 Απαντήσεις
5942 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Δεκεμβρίου 2009, 19:05:39
από D-Michalis
1 Απαντήσεις
3975 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Μαΐου 2012, 09:58:53
από EzeΤΡΟΛ
0 Απαντήσεις
66201 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Οκτωβρίου 2015, 23:39:00
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1683 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Μαρτίου 2017, 13:45:43
από Argirios Argiriou