Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:27:44

Τίτλος: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:27:44
Η διατροφή μας, το τι τρώμε, παίζει μεγάλο ρόλο για την Υγεία μας και της αξίζει ένα δικό της κεφάλαιο σε αυτό το φόρουμ.
Τίτλος: Διαιτητικές συμβουλές για τα Χριστούγεννα.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:29:43
Ελευθεροτυπία,
22/12/2009.

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΟΣ, κλινικός διαιτολόγος Μ.Sc. Μ.Sc. in Nutritional Medicine - University of Surrey, αντιπρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.


[spoiler]

Οι πιο κάτω οδηγίες εστιάζουν στη μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και αλκοόλ, κάτι που πρέπει να αποτελεί μέριμνα πολλών ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Επίσης, επειδή πολλοί είναι αυτοί που προβληματίζονται και με τα κιλά τους, καλό θα ήταν να δοθεί έμφαση ώστε την περίοδο των εορτών, αν όχι να χάσει κάποιος βάρος, τουλάχιστον να μην πάρει...


1 Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ, προσδίδει πολλές θερμίδες χωρίς να προκαλεί κορεσμό. Μην αυταπατάστε ότι το λευκό κρασί είναι πιο «light» από το κόκκινο. Επίσης μη λησμονείτε ότι η μπίρα αποδίδει λιγότερες θερμίδες από την αντίστοιχη ποσότητα κρασιού!

*1 ποτηράκι (145 ml) κρασί κόκκινο αποδίδει κατά μέσο όρο 125 θερμίδες και εμπεριέχει 15,6 γρ. αλκοόλ.

*1 ποτηράκι (145 ml) κρασί λευκό αποδίδει κατά μέσο όρο 122 θερμίδες και εμπεριέχει 15,1 γρ. αλκοόλ.

Βλέπουμε δηλαδή ότι η θερμιδική διαφορά μεταξύ λευκού και κόκκινου κρασιού είναι ανύπαρκτη και θα πρέπει κάποιοι να πάψουν να προτείνουν το λευκό κρασί σαν πιο «light».

2 Προτιμήστε μελομακάρονο από κουραμπιέ. Αποδίδει λιγότερες θερμίδες (110 Kcal έναντι 155 του κουραμπιέ) και έχει υψηλότερη διαθρεπτική αξία αφού εμπεριέχει ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και μέλι αντί για ζάχαρη!

3 Πριν φύγετε για το εκάστοτε γιορτινό κάλεσμα, μην είστε τελείως νηστικοί και άρα έτοιμοι να ενδώσετε σε κάθε «ορεκτικό», που ουσιαστικά δεν εξυπηρετεί και κανέναν σκοπό αφού συνήθως από όρεξη άλλο τίποτα...

Καλές εναλλακτικές για ένα γρήγορο και θρεπτικό σνακ που θα κοντρολάρει την όρεξη και θα σας βοηθήσει να δείξετε «καλή διαγωγή» στο γιορτινό τραπέζι είναι ένα ποτήρι γάλα με λίγες νιφάδες βρώμης (έχουν πολύ υψηλό σκορ κορεσμού) ή ένα μικρό μπολ σαλάτας ή 2 φρυγανιές με λίγο τυρί ανθότυρο.

4 Εφόσον ετοιμάζετε εσείς γιορτινό τραπέζι, επιλέξτε εδέσματα που να εξυπηρετούν την τέρψη αλλά και να συνάδουν με έναν πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Για παράδειγμα, για αλλαντικά, επιλέξτε ποικιλία με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος αλλά και 30% λιγότερο αλάτι. Δεν στερούνται γεύσης και μειώνετε την κατανάλωση 2 στοιχείων (λίπος - αλάτι), στα οποία παρατηρείται υπερβολή αυτές τις ημέρες.

5 Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εγκλωβιστείτε σε σκέψεις του τύπου «δεν θα πάω στο κάλεσμα» ή «παρακαλώ για εμένα μόνο σαλάτα». Απωθημένα και ενδογενείς πιέσεις θα σας οδηγήσουν την επομένη να παραδοθείτε αμαχητί στο ταψί με τα λαχταριστά μελομακάρονα ή (και) τους κουραμπιέδες. Η σύνεση στο μέτρο κατανάλωσης και η συνειδητοποίηση πως η χαρά της συνεύρεσης με την αγαπημένη μας παρέα είναι το ζητούμενο αρκούν, να προφυλάξουν τον καθένα από υπερβολές με αντίκτυπο στην υγεία του και το βάρος του.

6 Αξιοποιήστε τον φούρνο σας και όχι το τηγάνι σας. Για παράδειγμα, οι ψητές πατάτες φούρνου αποτελούν ένα γευστικότατο έδεσμα που μπορεί να συνοδεύει οποιοδήποτε ψητό, γλιτώνοντάς σας από την κατανάλωση τεράστιας ποσότητας λίπους, που σαν «σφουγγάρι» τραβούν οι τηγανητές πατάτες...

7 Πείτε ναι στη ρίγανη, το θυμάρι και τα μυρωδικά της ελληνικής γης, που όχι μόνο αντικαθιστούν επάξια το αλάτι προσδίδοντας εξαιρετικά ιδιαίτερη γεύση, αλλά και είναι πλούσια σε σημαντικά αντιοξειδωτικά συστατικά, ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

8 Προσέξτε ιδιαίτερα τις κρυμμένες πηγές αλατιού στα εορταστικά εδέσματα, όπως τα διαφόρων λογής τουρσιά, τις «πικάντικες» ελιές, την κάππαρη. Καλό είναι, αν οπωσδήποτε πρέπει να «στολίσετε» το εορταστικό σας τραπέζι με κάποιο από τα παραπάνω, να τα ξαλμυρίσετε πρώτα.

9 Για τα άτομα εκείνα που μπορεί να είναι επιρρεπή και να ενδίδουν στις γιορτινές διατροφικές παρασπονδίες, η τήρηση ακραίων διατροφικών σχημάτων ή νηστείας την επόμενη ημέρα αντενδείκνυται.

Ας αναλογιστούμε ότι οι αυστηρές μονοδίαιτες και «φρουτοθεραπείες» και αποσυντονίζουν εντελώς το μεταβολικό ρολόι του οργανισμού μας, αλλά και μας οδηγούν σε απώλεια κυρίως υγρών και γλυκογόνου και άρα σε μια εικονική απώλεια, αφού η μείωση του λιπώδους ιστού που είναι το ζητούμενο δεν επιτυγχάνεται στο βαθμό που θα θέλαμε. Οσο λοιπόν παράδοξο και αν ακούγεται, μετά την οποιαδήποτε διατροφική ατασθαλία, η ένταξή μας σε ένα ισορροπημένο διατροφικά σιτηρέσιο πρέπει να αποτελεί μονόδρομο, ασχέτως ενδείξεως της ζυγαριάς.[/spoiler]



http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=114425 (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=114425)
Τίτλος: Η διατροφή των παιδιών μετά το 1ο έτος.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:04:18
Ελευθεροτυπία, 22/05/2007.


Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΓΟΣ, υφηγητής Παιδιατρικής, διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΩΝ

Με την επιμέλεια του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας Διατροφής.

[spoiler]


Ενώ στη βρεφική ηλικία οι διατροφικές ανάγκες είναι σαφώς ορισμένες και υπάρχουν επίσημες διαιτητικές κατευθύνσεις για παιδιάτρους και γονείς, μετά τον πρώτο χρόνο ζωής δεν υπάρχουν σαφείς διαιτητικές οδηγίες, ιδιαίτερα δε για την πρώτη νηπιακή ηλικία. Μελέτες έχουν δείξει ότι 9% των παιδιών 2 ετών παρουσιάζουν σιδηροπενική αναιμία. Επίσης υπάρχει αυξημένη επίπτωση διαταραχών της θρέψης με τη μορφή παχυσαρκίας ή υποθρεψίας σε παιδιά και εφήβους.

Οι στόχοι της διατροφής μετά τον 1ο χρόνο θα πρέπει να είναι:

*Η παροχή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για καλή ανάπτυξη.

*Η προσφορά ποικιλίας τροφών καθημερινά απ' όλες τις ομάδες τροφών της Διατροφικής Πυραμίδας.

*Η ανάπτυξη γευσιγνωσίας, αποδοχής και απόλαυσης τροφής.

*Η υιοθέτηση διατροφικής συμπεριφοράς με σκοπό να τεθούν οι βάσεις για σωστή διατροφή μακροπρόθεσμα.

Το διαιτολόγιο του παιδιού προσαρμόζεται σταδιακά στο διαιτολόγιο της οικογένειας, η οποία πρέπει συνολικά να ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής διατροφής.

Οι θερμιδικές ανάγκες προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Ετσι, ενώ ένα παιδί ενός έτους χρειάζεται περίπου 1.000 kcal, στη συνέχεια ανά έτος ηλικίας προστίθενται 100 kcal/έτος μέχρι το 11ο και μετά 100 kcal/έτος για κορίτσια 11-15 ετών και 200 kcal/έτος για αγόρια 11-15 ετών

Οι τροφές περιέχουν μακροθρεπτικά συστατικά, που είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη, και μικροθρεπτικά συστατικά, που είναι οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία.

Οι πρωτεΐνες πρέπει να αποτελούν το 15-20% του ημερήσιου διαιτολογίου και να είναι ζωικής προέλευσης και φυτικής προέλευσης.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν το 50-55% του ημερήσιου διαιτολογίου. Το 90% αυτών πρέπει να είναι με τη μορφή των πολυσακχαριτών (άμυλο, γλυκογόνο κυτταρίνη, πηκτίνες, γλουκάνη) και μόνο 10% σαν ολιγοσακχαρίτες (φρουκτόζη, γλυκόζη, γαλακτόζη, λακτόζη).

Οσον αφορά τα λίπη δεν γίνεται περιορισμός του λίπους σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Μετά τα 2 έτη αρχίζει σταδιακή μείωση του λίπους μέχρι 30% (και όχι κάτω του 20%). Πρέπει τα κεκορεσμένα λίπη (π.χ. ζωικά λίπη) να είναι κάτω του 10%, τα .πολυακόρεστα (π.χ. σπορέλαια) κάτω του 10%, ενώ τα μονοακόρεστα, δηλαδή κυρίως το ελαιόλαδο, να υπερισχύουν σε αναλογία (10-15%).

Ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο ψευδάργυρος αποτελούν σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά των τροφών. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κρέας από μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, αλλά και οι σαρδέλες, το σπανάκι, οι φακές, το μαύρο ψωμί, τα αμύγδαλα.

Οι ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο κυμαίνονται από 500 mg στη νηπιακή ηλικία μέχρι 1.300 mg στους εφήβους.

Κυριότερες πηγές ασβεστίου είναι κυρίως τα γαλακτοκομικά, αλλά και άλλες τροφές, όπως φαίνεται στον πίνακα.

Τροφές πλούσιες σε φωσφόρο είναι το γάλα αγελάδας, η φέτα, το αβγό, το μοσχάρι, τα ψάρια, τα αμύγδαλα. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το μοσχάρι, το χοιρινό, τα αμύγδαλα, το πίτουρο σιταριού, οι φακές.

Οι καθημερινές διατροφικές ανάγκες καλύπτονται πλήρως αν κανείς ακολουθήσει την Πυραμίδα Διατροφής.

Για να εκτιμήσουμε αν το διαιτολόγιο ενός παιδιού είναι σωστό πρέπει να υποβάλουμε τα εξής ερωτήματα:

*Πόσα γεύματα γίνονται την ημέρα;

*Υπάρχει πρόγραμμα;

*Υπάρχει αναλογία με τη Διατροφική Πυραμίδα;

*Υπάρχουν ομάδες τροφών που δεν καταναλώνονται ποτέ;

*Πόσα γεύματα γίνονται εκτός σπιτιού;

*Καταναλώνονται προϊόντα χαμηλά σε λίπος σε οικογένειες με παιδιά κάτω των δύο ετών;

*Καταναλώνονται υπερβολικές ποσότητες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και αλάτι;

Η έτοιμη τυποποιημένη τροφή (fast food), οι διάφορες λιχουδιές δεν πρέπει να αποτελούν στοιχεία του παιδικού διαιτολογίου, όχι μόνο γιατί ανεπαρκούν διαιτητικά, αλλά γιατί, δυστυχώς, εγκαθίστανται ως διαιτητικές συνήθειες που ακολουθούνται μέχρι την ενήλικη ζωή.

Μικρές συμβουλές, αλλά με μεγάλη αξία, αν υιοθετηθούν στη διατροφική συμπεριφορά αποτελούν οι ακόλουθες:

1 Τα γεύματα να είναι 5 ημερησίως. Τρία κύρια και δύο ενδιάμεσα (τα οποία είναι φρούτα, γιαούρτι ή κάτι άλλο ελαφρύ).

2 Να παίρνει αρκετές άπεπτες φυτικές ίνες, δηλαδή χορταρικά, όσπρια, δημητριακά και φρούτα, για να αποφύγει και τη δυσκοιλιότητα.

3 Τις βιταμίνες θα τις πάρει από το γάλα, τα φρούτα, τα δημητριακά, τα χορταρικά και το κρέας (τη βιταμίνη Β12).

4 Το σίδηρο, που και αυτός είναι απαραίτητος, θα το πάρει από το κόκκινο κρέας και όχι από φακές, σπανάκι κ.ά. Αυτό οφείλεται στο ότι ο σίδηρος από το κρέας απορροφάται κατά 40%, ενώ ο φυτικός (φακές κ.λπ.) μόνο κατά 5%!!!

5 Μεγάλη σημασία έχει η αποφυγή προτύπων της τηλεόρασης ή διαφόρων διαφημιστικών εντύπων και να αποφεύγονται τα ενδιάμεσα snacks (πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα κ.λπ.), αφού είναι αποδεδειγμένο ότι 50 επιπλέον θερμίδες ημερησίως -όσες δηλαδή περιέχονται σε ένα μπισκότο- προκαλούν αύξηση του βάρους κατά 10 kg μέσα σε 4 χρόνια.

6 Τέλος, στις διατροφικές οδηγίες θα πρέπει να τονισθεί ότι και η άσκηση θα πρέπει να μπει μέσα στο πρόγραμμα του παιδιού.[/spoiler]




http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,id=46646604 (http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,id=46646604)
Τίτλος: Ποιά τρόφιμα μας προκαλούν αλλεργία;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Ιανουαρίου 2010, 01:02:02
[spoiler]Οι αλλεργίες επηρεάζουν περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ οι τροφικές αλλεργίες περίπου το 6% των παιδιών και 2-3% των ενηλίκων. Τα τελευταία 20 χρόνια μάλιστα  έχει αυξηθεί η επικράτηση των αλλεργιών στα πιο ανεπτυγμένα κράτη, ενώ παρουσιάζεται αντίστοιχη αύξηση και στα περιστατικά άσθματος. Κατά πόσο ένα άτομο θα εμφανίσει συμπτώματα αλλεργίας εξαρτάται από τις συνδυασμένες επιδράσεις γενετικών, περιβαλλοντικών, λοιμογόνων, φυσικών ή και ορμονικών παραγόντων. Η συνέργεια και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των παραγόντων δεν είναι πλήρως κατανοητές ενώ πρόσφατες πληροφορίες οδηγούν στην ανάπτυξη νέων υποθέσεων όπως η υπόθεση υγιεινής.

Η γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση αλλεργιών καλείται ατοπία. Αν ένας γονέας είναι αλλεργικός τότε ο απόγονος έχει 48% πιθανότητα να εμφανίσει αλλεργίες ενώ το ποσοστό φτάνει στο 70% εάν και οι δυο γονείς είναι αλλεργικοί.

Τα κλινικά σημεία των αλλεργιών συνήθως εμφανίζονται σε περιοχές του σώματος οι οποίες είναι άμεσα εκτεθειμένες στο περιβάλλον όπως είναι το δέρμα, το γαστρεντερικό σύστημα καθώς οι ανώτερες και κατώτερες αναπνευστικοί οδοί. Εξωγενείς εκκινητές αλλεργικών αντιδράσεων μπορεί να είναι είτε περιβαντολλογικοί παράγοντες είτε ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα. Στα βρέφη, για παράδειγμα, το πρώτο και μεγαλύτερο αλλεργικό φορτίο προέρχεται από την τροφή, η οποία γενικά μπορεί να προκαλέσει δερματικές  και γαστρεντερικές εκδηλώσεις.


Ο επιπολασμός των ανεπιθύμητων αντιδράσεων από τρόφιμα και των τροφικών αλλεργιών είναι δύσκολο να εκτιμηθεί εξαιτίας της φύσης των διαταραχών που προκαλούν.

Σχεδόν όλα τα συστατικά των τροφών μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες σε ασθενείς με τροφική υπερευαισθησία αλλά το 90% αυτών προκαλούνται από οκτώ τρόφιμα. Τα περισσότερα τροφικά αλλεργιογόνα είναι πρωτεΐνες ή γλυκοπρωτεΐνες, ενώ πολλά τρόφιμα περιέχουν πολλαπλές πρωτεΐνες που προκαλούν αλλεργία. Τα αλλεργιογόνα μπορούν να ταξινομηθούν σε ανωτέρα και κατώτερα αλλεργιογόνα. Για παράδειγμα μια πρωτεΐνη που προκαλεί αλλεργίες στο 50% ή στους περισσότερους από τους αλλεργικούς ασθενείς, αποτελεί ένα ανώτερο αλλεργιογόνο.


Οι 8 μεγαλύτερες ομάδες τροφίμων που προκαλούν συχνά αλλεργία  είναι:

Αυγό 73%
Ψάρι 55%
Γάλα 50%
Φιστίκια 49%
Σόγια 28%
Σιτάρι 22%
Καρποί δένδρων
Οστρακοειδή
Άλλα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν τροφική αλλεργία είναι :

Ρύζι
Ακτινίδιο
Μπανάνα
Μήλο
Καρυκεύματα
Τεχνητά γλυκαντικά
Σέλινο
Πιο αναλυτικά:

Αυγό
Η αλλεργία από αυγά είναι η πιο συνήθης σε άτομα που πάσχουν από τροφικές αλλεργίες (73%) (Sampson and Ho, 1997 j. Allergy Clin Immun). Ο κρόκος του αυγού δεν είναι γενικά τόσο αλλεργιογόνος όσο είναι το ασπράδι.

Φιστίκια
Μέχρι πρόσφατα η αλλεργία στα φιστίκια θεωρούνταν ως μια από τις λίγες τροφικές αλλεργίες που παραμένουν καθ'όλη την διάρκεια της ζωής. Παρόλα αυτά, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περισσότερα από το 20% των αλλεργικών ατόμων στα φιστίκια ξεπερνούν την αλλεργία μετά από μερικά χρόνια (Hurrihane 2002  Curr Opin Allergy Clini Immunol). H αλλεργία στα φιστίκια πιθανόν να εξελιχτεί σε πολύ επικίνδυνη, με εκδηλώσεις όπως το αγγειοοίδημα και η κνίδωση καθώς και δυσκολία στην κατάποση. Οι αλλεργίες στα φιστίκια αυξάνονται στο δυτικό κόσμο, αφού η εμφάνιση τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί, γεγονός που έχει αποδοθεί στην αύξηση του αριθμού των  χορτοφάγων  ατόμων και επομένως στην αύξηση της κατανάλωσης των φιστικιών).

Σίτος
Η αλλεργία στα δημητριακά είναι αρκετά συνήθης. Το σιτάρι αποτελεί το συχνότερο αλλεργιογόνο στην ομάδα των δημητριακών. Το κύριο αλλεργιογόνο συστατικό του σίτου φαίνεται πως είναι ένας αναστολέας της α-αμυλάσης, πρωτεΐνη που ίσως είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση μιας επαγγελματικής μορφής άσθματος: το άσθμα του αρτοποιού.

Ψάρι
Τα αλλεργικά άτομα στο ψάρι παρουσιάζουν συνήθως αλλεργία σε πολλαπλά είδη ψαριών. Το αλλεργιογόνο του ψαριού φαίνεται πως είναι πιο ευπαθές στις διαφορές ομάδες επεξεργασίας: κάποια άτομα αλλεργικά στο μαγειρεμένο ψάρι μπορούν να ανεχθούν κονσερβοποιημένο ψάρι του ίδιου είδους. Κάποια άτομα είναι αλλεργικά σε ένα μόνο είδος ψαριού. Για τα άτομα αυτά οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις δεν απαιτούν τον πλήρη αποκλεισμό όλων των ειδών ψαριού.

Σόγια
Η σόγια αποτελεί ένα τρόφιμο εναλλακτικό του αγελαδινού γάλακτος για τα βρέφη και τα παιδιά που εμφανίζουν  αλλεργία σε αυτό. Η αλλεργία στη σόγια είναι αρκετά συχνή. Περισσότερο από 15 πρωτεϊνικά συστατικά της σόγιας είναι αλλεργιογόνα.

Άλλα τρόφιμα
Άλλες συχνά προκαλούμενες από τρόφιμα, αλλεργίες σχετίζονται με τα φρούτα, τα λαχανικά, τις γαρίδες και αλλά οστρακοειδή, καθώς και με πρόσθετα τροφίμων. Οι αλλεργιογόνες πρωτεΐνες μπορεί να είναι δομικές, αποθηκευτικές, μεταφορικές πρωτεΐνες ή ενζυμα. Η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες ενός συγκεκριμένου τροφίμου, όπως το ρύζι στις χώρες της Ασίας, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά ευαισθητοποίησης

Διασταυρούμενες τροφικές και περιβαλλοντικές αλλεργίες
Η ομολογία στη δομή των πρωτεϊνών που υπάρχουν στην φύση μπορεί να προκαλέσουν διασταυρούμενες αντιδράσεις ανάμεσα σε ποικίλα τρόφιμα και αλλεργιογόνα της γύρης. Για παράδειγμα οι αλλεργικοί στη σημύδα, μπορεί να εμφανίζουν αλλεργία και στις ωμές πατάτες, στα καρότα, στα μήλα, στα φουντούκια και στο σέλινο ενώ οι αλλεργικοί στη γύρη της αμβροσίας μπορεί να εμφανίζουν σημάδια αλλεργίας στο πεπόνι και στην μπανάνα. Αυτές οι κατηγορίες διασταυρούμενων αντιδράσεων σχετίζονται με την εκδήλωση πολλών συνδρόμων όπως το σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας, το σύνδρομο latex-φρούτων και το σύνδρομο tree-nut
Το σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας προσβάλλει τα χείλη, την γλώσσα, τον ουρανίσκο οδηγώντας σε κνησμό, εξάνθημα και αγγείο-οίδημα. Το σύνδρομο είναι συχνότερο σε άτομα με αλλεργίες στη γύρη, κυρίως της σημύδας ή της αμβροσίας.
Το σύνδρομο latex-φρούτων. Έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη διασταυρούμενης ευαισθητοποίησης μεταξύ φρούτων και φυσικού λάστιχου. Στα φρούτα αυτά περιλαμβάνονται η παπάγια, το αβοκάντο, η μπανάνα, το κάστανο, το ροδάκινο κλπ.
Σύνδρομο tree-nut. Oι ασθενείς οι όποιοι είναι αλλεργικοί στα φιστίκια μπορεί να παρουσιάσουν διασταυρούμενη αντίδραση σε αλλά όσπρια ή καρπούς δέντρων. Για παράδειγμα τα αλλεργικά άτομα στα φιστίκια μπορεί να εμφανίζουν αλλεργία στα φουντούκια και στα αμερικάνικα καρύδια.
Οι επιδράσεις της προετοιμασίας της τροφής στην εμφάνιση αλλεργίας

Τα περισσότερα τροφικά αλλεργιογόνα τείνουν να παραμένουν σταθερά στη διάρκεια της προετοιμασίας και της επεξεργασίας της τροφής. Κάποια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην θερμότητα, για παράδειγμα οι γαρίδες, ενώ αλλά μετουσιώνονται κατά το μαγείρεμα. Για να καταστούν αλλεργιογόνα, τα τρόφιμα θα πρέπει επίσης να επιβιώσουν στη διαδικασία πέψης. Η απορρόφηση της τροφής επηρεάζεται και από αλλά συστατικά, όπως h αιθανόλη και το κάπνισμα. Η άσκηση επίσης οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τις τροφικές αλλεργίες από τις μη αλλεργικές τροφικές δυσανεξίες που μπορεί να προκύψουν είτε από ενζυμικές ελλείψεις, όπως για παράδειγμα η δυσανεξία στο γάλα λόγω έλλειψης δισακχαριδάσης, είτε από φαρμακολογική αντίδραση από συστατικά της τροφής, για παράδειγμα η τυραμίνη στο τυρί, το αλκοόλ αλλά και από απελευθέρωση ισταμίνης που πυροδοτείται από ορισμένα τρόφιμα όπως το κρασί και το τυρί.
Για τη διάγνωση περίπλοκων περιπτώσεων  είναι απαραίτητες κάποιες δοκιμές όπως:
Η διπλά- τυφλή ελεγχόμενη από ψευδοτρόφιμο τροφική πρόκληση, που αποτελεί και πρότυπη δοκιμασία για τις τροφικές αλλεργίες με δόσεις τροφίμου και ψευδοτροφίμου σε ίσο αριθμό και ποσότητες.
Πρόκληση ανοικτής επισήμανσης, που πραγματοποιείται μόνο σε κλινικές εγκαταστάσεις για τυχόν συστηματικές παρενέργειες
Ραδιοανοσολογικός προσδιορισμός και ραδιοαλλεργιοπροσροφητική δοκιμασία RAST όπου προσδιορίζει την ειδική ανοσοσφαιρίνη IgE στον ορό.   
Όλες οι δοκιμές βέβαια, θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο υπό την κατάλληλη ιατρική και διαιτολογική επιτήρηση για την αντιμετώπιση ενδεχομένων σοβαρών συστηματικών αναφυλακτικών αντιδράσεων.

Η θεραπεία των τροφικών αλλεργιών βασίζεται πρωτίστως στην αποφυγή και επαγρύπνηση πάντα με παρακολούθηση ιατρού αλλεργιολόγου. Σε περίπτωση που χρειαστεί δίαιτα αποκλεισμού η  παρακολούθηση  από διαιτολόγο με ανάλογη εξειδίκευση είναι απαραίτητη, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για δυσμενείς επιδράσεις στην διατροφική πρόσληψη.

Οι μελλοντικές εξελίξεις στη θεραπεία των τροφικών αλλεργιών αφορούν τόσο στην ανοσοθεραπεία όσο και στην γενετική τροποποίηση των τροφίμων με σκοπό να τα καταστήσει μη αλλεργιογόνα.

Γράφει η Δέσποινα Μαρσέλου, Διαιτολόγος /Διατροφολόγος (Bsc), Ειδίκευση στην κλινική διατροφή και ανοσολογία (Msc)
dmarselou@hotmail.comΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Πηγές:


Εγχειρίδιο διατροφής και ανοσίας, 2008
Τμήμα ανοσολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Newcastle, Προϊσταμένη διαιτολόγος 2005:Δέσποινα Μαρσέλου.[/spoiler]

http://www.mednutrition.gr/content/view/3585/128/
Τίτλος: Πόσες θερμίδες περιέχουν τα διάφορα ποτά;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Φεβρουαρίου 2010, 00:08:01
Οι παρακάτω πληροφορίες προέρχονται από ένα άρθρο της μεγαλύτερης Σουηδικής εφημερίδας της Dagens Nyheter,
που με την σειρά της πήρε τις πληροφορίες από το Σουηδικό Μονοπώλιο Πώλησης Αλκοολούχων Ποτών.

Μια μπύρα (400 ml) =  186 θερμίδες =                               11,6 κύβοι ζάχαρη.
Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί  ( 150 ml) =  108 θερμίδες  =         6,8 κύβοι ζάχαρη.
Ένα ποτήρι λευκό κρασί (150 ml) =  101 θερμίδες =              6,3 κύβοι ζάχαρη.
Ένα ποτό gin and tonic ( 40 ml) = 150 θερμίδες  =               9 κύβοι ζάχαρη.
Ένα ποτό ουίσκι  (40 ml) = 89 θερμίδες  =                           5,6 κύβοι ζάχαρη.



http://www.dn.se/livsstil/halsa/sa-mycket-kalorier-innehaller-dryckerna-1.1036499

Ένα αναψυκτικό (330 ml) = 150 θερμίδες =                        10 κουταλάκια ζάχαρης.
(εξαιρούνται το μεταλικό νερό και τα light).

Δείτε σχετικά ένα παλαιό μήνυμα:

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,217.html
Τίτλος: Μύθοι και αλήθειες για το αδυνάτισμα.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Νοεμβρίου 2010, 13:59:31
Ελευθεροτυπία, 27/11/2010.
Υπεύθυνος: Με την επιμέλεια του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, www.dietforall.gr

[spoiler]

Δεν υπάρχουν τρόφιμα όπως το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι που καίνε τα λίπη. Ο μόνος τρόπος να «κάψει» κανείς το περιττό λίπος είναι να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από εκείνες που δαπανά. Αυτό μπορεί να γίνει με μια ισορροπημένη υποθερμιδική δίαιτα σε συνδυασμό με άσκηση και όχι με την κατανάλωση «μαγικών» τροφών.
 **«Το αλάτι παχαίνει»

Το αλάτι από μόνο του δεν παχαίνει, μάλιστα δεν έχει καν θερμίδες. Ωστόσο, λόγω της γεύσης που προσδίδει, είναι σύνηθες να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από ένα φαγητό που είναι αλμυρό ή να συνοδεύουμε ένα αλμυρό γεύμα με αναψυκτικά, χυμούς ή αλκοολούχα ποτά που ενισχύουν την ενεργειακή πρόσληψη. Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση νατρίου (συστατικού που περιέχει το αλάτι) μπορεί να οδηγήσει σε παροδική κατακράτηση υγρών, η οποία συχνά φαίνεται στη ζυγαριά.

**«Οταν κάνουμε δίαιτα μπορούμε να πίνουμε απεριόριστα χυμούς φρούτων»

Στην πραγματικότητα, οι χυμοί φρούτων περιέχουν σχεδόν τόση ζάχαρη όση και τα αναψυκτικά. Μάλιστα πολλοί διεθνείς οργανισμοί έχουν πλέον βάλει στις συστάσεις τους τον περιορισμό των χυμών ακόμη και για τα παιδιά, αναφέροντας ότι η πρόσληψή τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα φλιτζάνι ημερησίως. Οι νέες αυτές συστάσεις οφείλονται αφενός στις θερμίδες που μπορεί να συνεισφέρουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, αφετέρου στην τερηδόνα, την οποία ευνοούν τα σάκχαρα που περιέχονται στους χυμούς.

**«Είναι προτιμότερο όταν κάνω δίαιτα να βάζω στον καφέ μου μαύρη ζάχαρη ή φρουκτόζη αντί για λευκή ζάχαρη»

Κατ' αρχάς, η μαύρη με τη λευκή ζάχαρη έχουν τις ίδιες θερμίδες (περίπου 380 ανά 100 γραμμάρια). Η φρουκτόζη επίσης έχει τις ίδιες θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, απλώς έχει ισχυρότερη γλυκαντική ισχύ, επομένως αν χρησιμοποιείτε λιγότερη ποσότητα, μπορεί να «γλιτώσετε» μερικές θερμίδες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο έχει νόημα μόνο αν πίνετε πολλούς καφέδες και βάζετε πολλή ζάχαρη. Ενα κουταλάκι ζάχαρη έχει 20 θερμίδες, οι οποίες είναι μεν κενές (δηλαδή δεν προσφέρουν κάτι άλλο πέρα από ενέργεια), αλλά αν κάποιος καταναλώνει έως δύο κουταλάκια ζάχαρη την ημέρα στον καφέ του και θέλει να χάσει βάρος, είναι κρίμα να χαλάσει τη συνήθεια του, όταν υπάρχουν πολύ πιο σημαντικές αλλαγές που πραγματικά θα τον βοηθήσουν.

**«Οταν κάνω δίαιτα απαγορεύεται να τρώω γλυκά»

Από τη στιγμή που ένα τρόφιμο απαγορεύεται, αυτόματα γίνεται περισσότερο επιθυμητό. Επομένως, οι δίαιτες που αποκλείουν τα γλυκά ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένες να αποτύχουν. Το μυστικό κρύβεται στην ποσότητα και στο πόσο συχνά τρώμε το κάθε τι, καθώς και στην εκμάθηση του πώς να εντάσσουμε στη διατροφή μας το κάθε τρόφιμο κατά τη διάρκεια της δίαιτας και -το σημαντικότερο- μετά το τέλος αυτής.

**«Το μαύρο ψωμί παχαίνει λιγότερο από ό,τι το άσπρο»

Το μαύρο και το λευκό ψωμί έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Ωστόσο, το μαύρο ψωμί, εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχει, προάγει τον κορεσμό και μας «χορταίνει» περισσότερο από το λευκό, ενώ παράλληλα βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου (και κατ' επέκταση της όρεξής μας). Τέλος, το μαύρο ψωμί περιέχει περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σύγκριση με το λευκό.

**«Αν κάνω δίαιτα μαζί με άσκηση, κινδυνεύω να "παγιδεύσω" το λίπος στους μυς μου, γι' αυτό πρέπει πρώτα να χάσω βάρος και μετά να γυμναστώ»

Ενας από τους μεγαλύτερους μύθους. Στην πραγματικότητα η άσκηση βοηθά σημαντικά ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους σε όλα του τα στάδια (αρχή - μέση - τέλος/«συντήρηση»), αφού συνεισφέρει στη βελτίωση της σύστασης σώματος, στη ρύθμιση της όρεξης, στην καλύτερη ψυχολογία αλλά και στην καύση θερμίδων.

**«Εφόσον λόγω εργασίας είμαι συνέχεια εκτός σπιτιού και τρώω στο πόδι, δεν μπορώ να ακολουθήσω κάποιο πρόγραμμα διατροφής»

Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το παραπάνω πρόβλημα και αναβάλλουν συνεχώς την απώλεια βάρους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές που μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο με φορτωμένο πρόγραμμα να ακολουθήσει ένα ισορροπημένο υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής και να καταφέρει σταδιακά να χάσει τα περιττά κιλά. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση, κίνητρο και σωστή καθοδήγηση. Η οργάνωση και οι εύκολες λύσεις για ελαφριά γεύματα και σνακ εκτός σπιτιού μπορούν να εξασφαλίσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

**«Το ελαιόλαδο είναι το καλύτερο λάδι, επομένως μπορώ να το χρησιμοποιώ άφοβα όταν κάνω δίαιτα απώλειας βάρους»

Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό ποιοτικά, ωστόσο δεν παύει να έχει όσες θερμίδες και το βούτυρο, η μαργαρίνη και οποιοδήποτε φυτικό έλαιο. Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο έχει περίπου 150 θερμίδες, δηλαδή πρακτικά 10 κουταλιές λάδι υπερβαίνουν ενεργειακά το βασικό μεταβολισμό της μέσης Ελληνίδας! Επομένως, ναι μεν το ελαιόλαδο αποτελεί άριστη επιλογή από άποψη ποιότητας, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα που καταναλώνουμε.
[/spoiler]

http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=227878
Τίτλος: Πώς το παιδί σας δεν θα γίνει παχύσαρκο.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Νοεμβρίου 2010, 23:33:48
Έθνος,

[spoiler]«Μην τρως άλλο», «σταμάτα τα γλυκά», «πάχυνες πολύ», «χρειάζεσαι δίαιτα»... Aν έχετε αρχίσει να λέτε αυτές τις κουβέντες καθημερινά στο παιδί σας, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε επί της ουσίας με το πρόβλημα των επιπλέον κιλών του.

Έχετε ένα παιδί δραστήριο, που πηγαίνει σχολείο, μαθαίνει ξένες γλώσσες, βλέπει τηλεόραση και αγαπάει να σερφάρει στον υπολογιστή. Για παιχνίδι και αθλητισμό δεν του μένει πολύς χρόνος και, το χειρότερο, τρέφεται ανθυγιεινά. Προτιμά, π.χ., δυο κομμάτια τούρτα παρά το φαγητό του ή δεν τρώει τις φακές, γιατί θέλει πίτσα! Το αποτέλεσμα; Έχει ήδη περιττά κιλά. Και βέβαια η παιδική παχυσαρκία, δυστυχώς, στη χώρα μας αφορά πάρα πολλά παιδιά, αφού -όπως αποκαλύπτουν οι τελευταίες επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Συνάντηση του European Childhood Obesity Group (ECOG) αλλά και στο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο- ένα στα τρία αγόρια και ένα στα τέσσερα κορίτσια προσχολικής και σχολικής ηλικίας έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό, ενώ το ένα στα τέσσερα παιδιά ηλικίας 3-17 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Ας δούμε όμως -σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητή Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, κ. Ιωάννη Ιωαννίδη- τα «ναι» και τα «όχι» που θα σας βοηθήσουν να προλάβετε ή και να αντιμετωπίσετε την παιδική παχυσαρκία.

Πετάξτε την ΤV και κόψτε το γρήγορο φαγητό
«Όταν κατά μέσο όρο κάθε παιδί στην Ελλάδα περνάει τρεις ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση και καταναλώνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, είναι λογικό να είμαστε πρωταθλητές υπέρβαρων παιδιών στην Ευρώπη», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και συμβουλεύει τους γονείς να λένε «όχι» όταν τα παιδιά ζητούν πάνω από μια φορά την εβδομάδα να τρώνε φαγητό τύπου fast food αλλά και σνακ από το σούπερ μάρκετ ή το περίπτερο.

Κι αυτό γιατί: «Το γρήγορο έτοιμο φαγητό, στο οποίο σήμερα καταφεύγουν πλέον πολύ συχνά οι περισσότερες οικογένειες λόγω έλλειψης χρόνου, έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να ξεφεύγουν από το μοντέλο της λεγόμενης "μεσογειακής διατροφής", που θεωρείται πρότυπο σωστής διατροφής για μικρούς και μεγάλους. Όσο για την τηλεόραση, το ιδανικό, κυρίως για τα μικρά παιδιά, θα ήταν να μη βλέπουν καθόλου. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, ο χρόνος παρακολούθησης πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο και σε καμία περίπτωση να μην υπάρχει τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο».

Στρώστε τραπέζι για την οικογένεια
Προσπαθήστε να τρώτε οικογενειακά τουλάχιστον ένα γεύμα της ημέρας. Τα παιδιά που τρώνε με την οικογένειά τους τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών.

Κι αυτό γιατί: «Τα συχνά οικογενειακά γεύματα μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί ο κίνδυνος της παχυσαρκίας αλλά και των τροφικών διαταραχών, καθώς οι γονείς έχουν την ευκαιρία να ελέγχουν τι και πόσο τρώνε τα παιδιά τους. Επιπλέον, τα παιδιά που τρώνε οικογενειακά σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας έχουν 45% περισσότερες πιθανότητες να προσεγγίσουν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για κατανάλωση 400 γραμμ. φρούτων και λαχανικών ημερησίως», επισημαίνει ο δρ Ι. Ιωαννίδης.

Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Μειώστε όσα τρόφιμα καταναλώνει επιπλέον από το φαγητό του (π.χ. αναψυκτικά, γλυκά κ.λπ.).
Φροντίστε να τρώει πάντα καλό πρωινό. Τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, αφού τρώνε πιο μεγάλες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή «τσιμπολογούν» snacks συνήθως ανθυγιεινά.
Σβήστε τη δίψα του με νερό, που δεν έχει καθόλου θερμίδες.
Επενδύστε στο σπιτικό κολατσιό για το σχολείο (π.χ. ένα τοστ και ένα φρούτο).
Περιορίστε τις καθιστικές δραστηριότητες (παρακολούθηση τηλεόρασης και ενασχόληση με τον υπολογιστή) σε 2 ώρες την ημέρα, όπως συστήνει η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία.
Βάλτε την κίνηση στη ζωή του. Αν δεν ασχολείται με κάποιο σπορ, ενθαρρύνετέ το να πηγαίνει στο σχολείο και το φροντιστήριο με τα πόδια κ.λπ.
Κι αν έχει ήδη πρόβλημα βάρους;
Oρισμένες αλλαγές στη διατροφή του, π.χ. να πίνει νερό αντί για αναψυκτικά ή να περιορίσει την κατανάλωση γλυκών και λιπαρών σνακ, σίγουρα μειώνουν την πρόσληψη άχρηστων θερμίδων. Για τέτοιου είδους αλλαγές, φυσικά, δεν χρειάζεται να ρωτηθεί ο γιατρός. Αν, όμως, χρειαστεί μια σωστή ρύθμιση του βάρους του, οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό, ο οποίος ?πάντα με βάση την ηλικία, το ύψος και το βάρος? θα τροποποιήσει τη διατροφική του συμπεριφορά.

Ποιος είναι ο στόχος;
Ο βασικός στόχος των αλλαγών στη διατροφική συμπεριφορά είναι το παχύσαρκο παιδί να μάθει πώς πρέπει να τρώει, ποιες τροφές κάνουν καλό ή όχι, τι πρέπει να επιλέγει, πώς να το καταναλώνει και τελικά, κάποια στιγμή, να αποφασίζει μόνο του για τη διατροφή του, συνειδητά και όχι παρορμητικά. Σε ό,τι αφορά το σωματικό βάρος, οι στόχοι τίθενται αποκλειστικά και μόνο από το γιατρό που παρακολουθεί το παιδί, ανάλογα με το εάν αυτό είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, την ηλικία του και την ύπαρξη ή όχι επιπλοκών, δηλαδή επιπρόσθετων νοσηρών εκδηλώσεων που επιδεινώνουν την κατάστασή του.

Σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόζουμε στο παχύσαρκο παιδί κάποια αυτοσχέδια δίαιτα αδυνατίσματος και ιδιαίτερα μια δίαιτα που απευθύνεται σε ενηλίκους.

Να κάνει δίαιτα ή όχι;
Το παχύσαρκο παιδί υποβάλλεται σε συγκεκριμένη δίαιτα μόνο έπειτα από σύσταση του γιατρού και μόνο για ειδικούς λόγους. Στις περιπτώσεις που υπάρχει ένδειξη, η δίαιτα πρέπει να είναι θρεπτικά άρτια και να σχεδιάζεται από εξειδικευμένο διαιτολόγο, ώστε να εξασφαλίζονται τα απαραίτητα για την ανάπτυξη θρεπτικά συστατικά. Επειδή, όμως, η κάλυψη των θρεπτικών αναγκών είναι καθοριστικής σημασίας για τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού, η πλειοψηφία των ειδικών προτείνει, αντί για «δίαιτα», το σωστότερο σχεδιασμό των γευμάτων και τις ποιοτικότερες επιλογές τροφών βάσει των κανόνων της υγιεινής διατροφής και, αντί για ελάττωση των ποσοτήτων του φαγητού, την αύξηση των σωματικών δραστηριοτήτων.

Είναι φυσιολογικά τα... κιλά του;
Η έγκαιρη αναγνώριση του αυξημένου σωματικού βάρους αποτελεί το πρώτο βήμα για την πρόληψη της παχυσαρκίας. Η αξιολόγηση του βάρους του παιδιού γίνεται συγκριτικά, με σημείο αναφοράς ειδικές καμπύλες με εκατοστιαίες θέσεις, όπου καταγράφεται η σχέση βάρους, ύψους, διαμέτρου κεφαλής και δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ως προς την ηλικία. Οι συγκεκριμένες καμπύλες ανάπτυξης υπάρχουν στο ατομικό βιβλιάριο υγείας του παιδιού και συμπληρώνονται από τον παιδίατρο, ώστε να ελέγχεται δια- χρονικά η εξέλιξη της ανάπτυξής του. Ένα παιδί χαρακτηρίζεται ως:

ΠΑΧΥΣΑΡΚΟ, εάν το βάρος του ή ο ΔΜΣ σε σχέση με την ηλικία του ξεπερνάει την 95η εκατοστιαία θέση.
ΥΠΕΡΒΑΡΟ, εάν υπερβαίνει την 85η εκατοστιαία θέση.
Παρότι, οι καμπύλες ανάπτυξης αποτελούν πολύτιμα εργαλεία αξιολόγησης, η απαίτηση για ένα πιο εύχρηστο σύστημα και η ανάγκη για έναν ενιαίο τρόπο καθορισμού της παχυσαρκίας από την παιδική στην εφηβική και μετέπειτα στην ενήλικη ζωή οδήγησαν στη χρήση του ΔΜΣ ? μέθοδο, δηλαδή, ίδια με αυτήν που χρησιμοποιείται για τους ενηλίκους, αλλά με διαφορετικές τιμές αναφοράς.

Πώς θα υπολογίσετε το Δείκτη Μάζας Σώματος του παιδιού σας

Μετράτε το βάρος του σε κιλά και το ύψος του σε μέτρα. Κατόπιν διαιρείτε το βάρος (αριθμητής) με το τετράγωνο του ύψους του (ύψος x ύψος). Δηλαδή:

ΔΜΣ = βάρος / ύψος x ύψος

Αξιολόγηση: Με βάση την ηλικία και το φύλο, εάν η τιμή του ΔΜΣ είναι μεγαλύτερη των αναγραφόμενων στον πίνακα, το παιδί θεωρείται είτε υπέρβαρο είτε παχύσαρκο.

1ο παράδειγμα: Κορίτσι ηλικίας 10 ετών με βάρος 40 κιλά και ύψος 1,45 μ. Ο ΔΜΣ είναι 19,02. Το παιδί αυτό έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος.

2ο παράδειγμα: Κορίτσι ηλικίας 10 ετών με βάρος 45 κιλά και ύψος 1,45 μ. Ο ΔΜΣ είναι 21,40. Το παιδί αυτό είναι υπέρβαρο.

3ο παράδειγμα: Κορίτσι ηλικίας 10 ετών με βάρος 52 κιλά και ύψος 1,45 μ. Ο ΔΜΣ είναι 24,73. Το παιδί αυτό είναι παχύσαρκο.

ΤΕΣΤ ΣΕ 1 ΛΕΠΤΟ!

Τρέφεται υγιεινά το παιδί σας;

Απλώς απαντήστε στις ερωτήσεις του τεστ των ειδικών από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας και πράξτε ανάλογα.

Συνηθίζει να τελειώνει τα γεύματά του με κάτι γλυκό (π.χ πάστα, παγωτό);

Α. Ποτέ (0)

Β. Κάθε μέρα (5)

Γ. Πού και πού (1)

Δ. Σε κάθε γεύμα (7)

Πόσο συχνά τρώει φαγητό απέξω;

Α. Ποτέ (0)

Β. Μια φορά την εβδομάδα (2)

Γ. Πού και πού (1)

Δ. Πάνω από 1 φορά την εβδομάδα (4)

Πόσο συχνά τρώει τηγανητά φαγητά;

Α. Ποτέ (0)

Β. Συχνά (5)

Γ. Μερικές φορές (1)

Δ. Πολύ συχνά (7)

Πίνει αναψυκτικά;

Α. Ποτέ (0)

Β. Μερικές φορές (1)

Γ. Συχνά (3)

Δ. Κάθε μέρα (5)

Κάθε πότε επισκέπτεστε μαζί αλυσίδες εστιατορίων φαστ-φουντ;

Α. Ποτέ (0)

Β. Αρκετά συχνά (5)

Γ. Πού και πού (2)

Δ. Συνέχεια (7)

Πόσο συχνά επιλέγει τηγανητές πατάτες με το φαγητό του;

Α. Ποτέ (0)

Β. Συχνά (3)

Γ. Πού και πού (1)

Δ. Πολύ συχνά (5)

Πόσες φορές την εβδομάδα τρώει τυποποιημένο φαγητό;

Α. Σπάνια (0)

Β. Δύο φορές (3)

Γ. Μια φορά (2)

Δ. Περισσότερες από δύο φορές (4)

Αποτελέσματα

Αν συγκεντρώσατε:

Εως 9 πόντους: Η διατροφή του παιδιού σας δεν είναι απόλυτα υγιεινή, όμως γενικά είναι ικανοποιητική.

Εως 25 πόντους: Φροντίστε να περιορίσει τις κακές διατροφικές επιλογές του.

Πάνω από 35 πόντους: Το παιδί σας πρέπει να σταματήσει αμέσως την κατανάλωση των τροφών που επιβαρύνουν την υγεία του.

ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ[/spoiler]


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11387&subid=2&pubid=39128948
Τίτλος: Απ: Δίαιτα.
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 30 Νοεμβρίου 2010, 00:00:49
Όλα καλά και ωραία αλλά μήπως αυτοί οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών μπορούν να μας εξηγήσουν γιατί είναι ακόμη σε χρήση οι καμπύλες στα παιδικά βιβλιάρια που τα παχύσαρκα παιδιά στο μέσο της κάθε καμπύλης; Γιατί φροντίζουν να επιβεβαιώσουν το τάισμα της μάνας ή της γιαγιάς και ταυτόχρονα να αυξήσουν στο μέγιστο τον αριθμό των λιποκυττάρων;

Μια πρόσφατη απάντηση από ένα από αυτους είναι η εξής: "μα, οι καμπύλες στα μπλε βιβλιαράκια δεν δείχνουν το φυσιολογικό. Δείχνουν πως είναι η πλειοψηφία των παιδιών"

Τα σχόλια δικά σας.
Τίτλος: Τι να προσέξουμε στη διατροφή πριν και μέσα στις γιορτές.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Δεκεμβρίου 2010, 23:49:44
18/12/2010.
Ελευθεροτυπία.
[spoiler]

Τι να προσέξουμε στη διατροφή πριν και μέσα στις γιορτές
Του ΧΑΡΗ Δ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟΥ, MMedSci.SRD, κλινικού διαιτολόγου βιολόγου, επιστημονικού υπεύθυνου «ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ»

Οι γιορτές έφτασαν και όσο και αν φέτος θα είναι «διαφορετικές» λόγω της οικονομικής κρίσης, σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε να βρει τον εαυτό του με παραπάνω βάρος, αμέσως μετά την εορταστική περίοδο.
 Από την άλλη μεριά, όμως, λόγω της γενικότερης πίεσης που όλοι δεχόμαστε, ψυχολογική κυρίως, με τα προβλήματα και τα άγχη, το τελευταίο που θα σκεφτόμασταν θα ήταν να κάνουμε αυστηρή δίαιτα αυτή την περίοδο. Ο επιθυμητός λοιπόν στόχος είναι να χαρούμε τη χριστουγενιάτικη περίοδο, έτσι ώστε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα, αλλά με προσεχτικές διατροφικές επιλογές και όχι με αυστηρή δίαιτα, ώστε να μην προστεθεί ένα ακόμα άγχος, αυτό των κιλών, στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2011.

* Δέκα βήματα μέχρι τις γιορτές

Ακολουθήστε τα παρακάτω μέχρι την αρχή της εορταστικής περιόδου, ώστε να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας.

1 Καταναλώστε πρωινό: αφού είναι το ξύπνημα του μεταβολισμού μας μετά τον ύπνο και αποτελεί βασικό κανόνα για τον έλεγχο του βάρους μέσα από καλύτερες καύσεις.

2 Κάνετε τακτικά γεύματα: αποφύγετε το έντονο αίσθημα της πείνας και καθιερώστε μικρά γεύματα κάθε 3-4 ώρες.

3 Αποφύγετε το συναισθηματικό φαγητό: τρώγοντας χωρίς να πεινάτε. Καταναλώστε λοιπόν τροφή όταν πραγματικά πεινάτε και όχι ως αποτέλεσμα συναισθηματικής φόρτισης ή βαρεμάρας.

4 Αποφύγετε τα γλυκά: δεδομένου ότι μέσα στις γιορτές θα καταναλώσετε γλυκά, αποφύγετέ τα κατά την περίοδο πριν απ' αυτές.

5 Καταναλώστε λαχανικά και φρούτα (όχι χυμούς), τα τρόφιμα αυτά είναι φτωχά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και προσφέρουν έντονο αίσθημα κορεσμού.

6 Καταναλώστε τρόφιμα που δεν θα φάτε μέσα στις γιορτές: καταναλώστε έτσι περισσότερο δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και μαγειρεμένα λαχανικά, έτσι ώστε να καταναλώσετε κρέας και αμυλούχα τρόφιμα μόνο μέσα στις γιορτές.

7 Πίνετε αρκετό νερό και αποφύγετε τα αναψυκτικά: η ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, που συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού μας. Προτιμήστε όμως το νερό και αποφύγετε τα ροφήματα που σας φορτώνουν με καφεΐνη, ανθρακικό και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

8 Μετριάστε το αλκοόλ, έτσι ώστε να έχετε το περιθώριο για κατανάλωση κάποιων μερίδων αλκοόλης μέσα στις γιορτές.

9Αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά: τα παραδοσιακά φαγητά των γιορτών είναι δυστυχώς πολύ επιβαρημένα σε σάκχαρα και λιπαρά. Ετσι, κάποιες ημέρες πριν περιορίστε το κυρίως ζωικό λίπος αποφεύγοντας τηγανητά, σάλτσες, λιπαρά τυριά και έτοιμα φαγητά από έξω από το σπίτι.

10 Φάτε στο τραπέζι και ελέγξτε το τσιμπολόγημα: αποφύγετε το φαγητό στο πόδι ή μπροστά από την τηλεόραση. Αυτό θα σας κάνει να φάτε περισσότερο και χωρίς έλεγχο, στοιχείο που θα σας κάνει να πεινάτε διαρκώς, αν και καταναλώνετε θερμίδες. Πριν φύγετε από το σπίτι, φάτε ένα φρούτο.

* Δέκα βήματα για τη διατροφή σας μέσα στις γιορτές

Είναι γεγονός πως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αποτελούν σίγουρα μια «επικίνδυνη απειλή» για την υγεία και το βάρος μας, δεδομένης της ελεγχόμενης ή μη υπερφαγίας των διακοπών. Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε όσον αφορά τη διατροφή μας, ώστε οι διακοπές και οι χαρούμενες αυτές μέρες να μας αφήσουν μόνο με ευχάριστες αναμνήσεις και όχι με 1-3 παραπανίσια κιλά (όπως στατιστικά συμβαίνει στους περισσότερους), αλλά και με φουσκώματα ή δυσπεψία;

1 Ελεγχος βάρους μέσα στις γιορτές: αν είστε από αυτούς που ενδιαφέρονται για το βάρος τους ζυγιστείτε στην αρχή της εορταστικής περιόδου και κατ' εξαίρεσιν μετράτε το βάρος σας κάθε μέρα, για να αποφύγετε τις εκπλήξεις αμέσως μετά τις γιορτές.

2 Σαλάτες και λαχανικά: αρχίστε κάθε γεύμα σας με κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σαλατικών και λαχανικών και αποφύγετε τις σαλάτες-αλοιφές που έχουν ως βάση τη μαγιονέζα ή τις σαλάτες-γεύματα, μέσα στις οποίες εκτός από λαχανικά υπάρχουν αλλαντικά, λιπαρές σος, ζυμαρικά ή ρύζι. Οι απλές σαλάτες θα σας χορτάσουν γρηγορότερα, περιορίζοντας το συνολικό όγκο φαγητού που θα καταναλώσετε.

3 Ενημερωθείτε για τις θερμίδες: είναι σημαντικό να γνωρίζετε από πριν τις θερμίδες κάποιων «παραδοσιακών» εδεσμάτων και γλυκών. Η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, χωρίς δέρμα στα 120 γρ. (ένα μέτριο στήθος) αποδίδει 175 θερμίδες και είναι ιδανική επιλογή. Η γέμιση αποδίδει περίπου 230 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (όταν έχει πέρα από ρύζι, συκωτάκια, κουκουνάρι, κάστανο, σταφίδες). Ενας μικρός κουραμπιές (κλασικό μέγεθος περίπου 40-50 γραμμαρίων) αποδίδει περίπου 180-200 θερμίδες, ενώ ένα μέτριο μελομακάρονο, χωρίς σοκολάτα, αποδίδει περίπου 110 θερμίδες. Ενα ποτηράκι κρασί τώρα των 150 ml αποδίδει περίπου 80 θερμίδες, ενώ τέλος ένα κομμάτι βασιλόπιτας, γύρω στα 110 γραμμάρια, δίνει έως και 380 θερμίδες.

4 Πείτε «όχι» στα συχνά και περιττά κεράσματα: αν κάθε φορά που σας προσφέρουν το κλασικό πιάτο με μελομακάρονο, κουραμπιέ και δίπλα λέτε «ναι», είναι βέβαιο πως η αύξηση του βάρους σας θα είναι αισθητή από τις πρώτες ημέρες.

5 Κάντε διαλείμματα ανάμεσα στις δύο μεγάλες γιορτές: προσπαθήστε να περιορίσετε τις «παρασπονδίες» σας στα 2 γεύματα της εορταστικής περιόδου, ακολουθώντας ένα πιο περιορισμένο πρόγραμμα διατροφής στο ενδιάμεσο 5ήμερο. Αν νιώσετε ότι ξεφύγατε, καταναλώστε μόνο σαλάτες και φρούτα για 1-2 ημέρες.

6 Το νερό πάντα χορταίνει: ακόμα και πολύ πρόσφατες μελέτες ανέδειξαν το όφελος από την κατανάλωση νερού πριν από το φαγητό για τη διατήρησης του βάρους μας. Ετσι, πριν καθίσετε στο τραπέζι πιείτε 1-2 ποτήρια νερό για να περιορίσετε την όρεξή σας.

7 Προσέξτε το αλκοόλ: δεδομένου ότι η αλκοόλη δίνει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, την καθιστά το δεύτερο ύποπτο για αύξηση βάρους στις γιορτές, μετά το λίπος. Δεδομένου δε ότι αποτελεί στοχείο της κοινωνικής μας ζωής, αλλά και ότι συχνά μας οδηγεί μέσα από ήπια υπογλυκαιμικά επεισόδια σε τσιμπολόγημα, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

8 Κάνετε ένα μεγάλο γεύμα κάθε μέρα: Σε περίπτωση βραδινής πρόσκλησης σε γεύμα, καταναλώστε το μεσημέρι μόνο μία σαλάτα με κρέας, κοτόπουλο ή τόνο, ώστε να έχετε το περιθώριο για μια πιο ελεύθερη κατανάλωση το βράδυ.

9 Αποφύγετε τρόφιμα με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο σε μικρό όγκο: παναρισμένα κρέατα, τυριά, μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, κρεμώδη γλυκά αποτελούν σίγουρα διατροφικές «βόμβες», δεδομένου ότι χωρίς να χορταίνουν προσθέτουν πολλές θερμίδες στο συνολικό ενεργειακό απολογισμό κάθε γεύματος.

10 Περπατήστε και κάνετε άσκηση: αν και ένα πολύ θερμιδογόνο γεύμα δεν ισοφαρίζεται με το περιορισμένο περπάτημα ή τη σύντομη άσκηση σε ένα διάδρομο, θα ήταν χρήσιμο να εντατικοποιήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα μέσα στις γιορτές, ειδικά αν δεν δουλεύετε, για να αυξήσετε όσο είναι δυνατόν τις καύσεις σας. [/spoiler]


http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=234038
Τίτλος: Diets with High or Low Protein Content and Glycemic Index for Weight-Loss Mainte
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 30 Δεκεμβρίου 2010, 00:35:08
Larsen TM, et al. N Engl J Med. 2010; 363:2102-13.

Diets with High or Low Protein Content and Glycemic Index for Weight-Loss Maintenance.

.........
................
Conclusions:
In this large European study, a modest increase in protein content and a modest reduction in the glycemic index led to an improvement in study completion and maintenance of weight loss.

http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa1007137

Τίτλος: Πόσο διατηρείται το φαγητό στην κατάψυξη;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 24 Φεβρουαρίου 2011, 13:43:59
Από το www.mednutrition.gr
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011.

      
[spoiler]Πολύ καλή είναι η συντήρηση των τροφίμων σε χαμηλές θερμοκρασίες, αφού έτσι επιβραδύνονται όλες οι μεταβολές που μπορούν να συμβούν σ’ αυτά. Μάλιστα, όσο πιο μεγάλος είναι ο επιθυμητός χρόνος συντήρησης, τόσο χαμηλότερη είναι η απαιτούμενη θερμοκρασία. Βέβαια, οι θερμοκρασίες και ο πιθανός χρόνος αποθήκευσης για κάθε τρόφιμο προσδιορίζεται από την ταχύτητα με την οποία λαμβάνουν χώρα οι διάφορες μεταβολές σ’ αυτό.

Έτσι, η ψύξη, που γίνεται σε θερμοκρασίες μεταξύ των 15'C και του σημείου πήξης του νερού, χρησιμοποιείται εκτεταμένα, επειδή επιβραδύνει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών, των μετασυλλεκτικών μεταβολών δραστηριοτήτων, των  χημικών αντιδράσεων χειροτέρευσης, που συνδέονται με την υποβάθμιση του χρώματος, την αυτόλυση των ψαριών και γενικότερα την απώλεια της θρεπτικής αξίας των τροφίμων.

Η κατάψυξη είναι η φυσική διεργασία, με την οποία η θερμοκρασία ενός τροφίμου μειώνεται κάτω του σημείου πήξης του νερού κι ένα μέρος του νερού του τροφίμου μετατρέπεται σε παγοκρυστάλλους. Η περιοχή θερμοκρασιών της είναι από το σημείο πήξης του νερού στο τρόφιμο και κάτω, με συνηθέστερη  τους  -18'C.  

Η θερμοκρασία αυτή αντιστοιχεί στους εμπορικούς καταψύκτες και όχι στις καταψύξεις των ψυγείων που έχουμε στα σπίτια μας, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ -10 και -15’C. Συνεπώς, αν δεν διαθέτουμε καταψύκτη όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε την ιδανική θερμοκρασία, καλό θα είναι να μην διατηρούμε κατεψυγμένα τρόφιμα για μεγάλα διαστήματα.


Κι αυτό, γιατί κινδυνεύουμε να έχουμε τρόφιμα με αλλοιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ή αυξημένο μικροβιακό φορτίο, που μπορεί να μας προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, τα τρόφιμα μπορούν να συντηρηθούν χωρίς κανένα κίνδυνο στον καταψύκτη ενός σπιτιού για αρκετούς μήνες, χωρίς να χάσουν την ποιότητά τους.

Βασικό χαρακτηριστικό της κατάψυξης είναι ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια βιταμίνης και ανόργανων αλάτων στα κατεψυγμένα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά, επειδή η πρωτεΐνη, οι βιταμίνες Α, D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από αυτή. Κατά τη διάρκεια της απόψυξης υπάρχει μια απώλεια υγρών που περιέχουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Σε κάποια τρόφιμα παρέχονται οι χρόνοι συντήρησης από τις ετικέτες των προϊόντων.

Αλλά ας δούμε λίγα πράγματα, όταν δεν υπάρχει ετικέτα:

Κρέατα
Γενικότερα το κρέας, όταν το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο μας δεν πρέπει να μένει  τυλιγμένο, γιατί έτσι δεν αερίζεται και δεν ψύχεται επαρκώς. Γι’ αυτό καλό είναι να το βγάζουμε από το χαρτί στο οποίο μας το έχει τυλίξει ο κρεοπώλης ή από την αεροστεγή του συσκευασία - ώστε να αερίζεται και να μην αφυδατώνεται - και να το φυλάμε σε ανοιχτό σκεύος σκεπασμένο με ένα πιάτο, χωρίς όμως να έρχεται σε επαφή με άλλα τρόφιμα. Από την άλλη, στην κατάψυξη μπορούν να διατηρηθούν αρκετό καιρό, εφόσον δεν ξεπαγώσουν.

Πιο συγκεκριμένα, τα νωπά πουλερικά (χωρίς εντόσθια - έτσι αερίζονται και ψύχονται καλύτερα) μπορούν να διατηρηθούν στη συντήρηση του ψυγείου μας ως 48 ώρες, ενώ αυτά που έχουν και εντόσθια, δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε για περισσότερες από 24 ώρες.

Αν θέλουμε να τα καταψύξουμε, πρέπει πρώτα να τους αφαιρέσουμε τα εντόσθια, να τα πλύνουμε και να τα στεγνώσουμε. Ενώ, δεν πρέπει να καταναλωθούν αν: αποκτήσουν κάποια άσχημη μυρωδιά, χάσουν τη σφριγηλότητα τους, καλύπτονται από μια κολλώδη ουσία και τα κόκαλα τους αποκτήσουν σκουρότερο χρώμα από το φυσιολογικό.

Όσον αφορά στο κόκκινο κρέας, δεν πρέπει να το κρατάμε στη συντήρηση του ψυγείου μας περισσότερο από μία μέρα όταν πρόκειται για κιμά ή μικρά κομμάτια, και πάνω από δυο-τρεις μέρες όταν πρόκειται για μπριζόλες ή άλλα μεγάλα κομμάτια. Αν θέλουμε να το καταψύξουμε, πρέπει πρώτα να το πλύνουμε και να το στεγνώσουμε. Έτσι, μπορούμε να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη για έξι μήνες, αν πρόκειται για μοσχαρίσιο, και για ένα χρόνο αν είναι βοδινό. Το τελευταίο είναι γενικότερα δύσκολο να χαλάσει γιατί, όσο περνάει ο καιρός από τη στιγμή που σφάχτηκε το ζώο, το κρέας σιτεύει και γίνεται πιο μαλακό και τρυφερό.

Στα αιγοπρόβατα, τα μικρά κομμάτια διατηρούνται καλά στην κατάψυξη για τρεις μήνες, ενώ τα μεγάλα μπορούμε να τα κρατήσουμε και έξι, ενώ το χοιρινό κρέας μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη τέσσερις με έξι μήνες. Τέλος, θα πρέπει να αποφύγουμε την κατανάλωση του  χοιρινού αν το χρώμα του γίνει κόκκινο, το λίπος μπεζ, η σάρκα του τραχιά και σκληρή και τα κόκαλα τελείως άσπρα. Αντίστοιχα του μοσχαρίσιου αν το χρώμα του κρέατος γίνει καφέ, και του αιγοπρόβειου αν το κρέας είναι αφυδατωμένο, σκουρόχρωμο και το λίπος του κίτρινο.

Ψάρια
Τα ψάρια αλλοιώνονται πολύ εύκολα, επειδή έχουν από τη φύση τους αυξημένη μικροβιακή χλωρίδα. Όταν, λοιπόν, αγοράζουμε ψάρια πρέπει να τα καθαρίζουμε, να αφαιρούμε τα εντόσθια, να τα πλένουμε και έπειτα να τα καταψύχουμε ή να τα διατηρούμε το πολύ για τρεις μέρες στη συντήρηση του ψυγείου, μέχρι να τα μαγειρέψουμε.

Στην κατάψυξη του σπιτιού μας μπορούν να διατηρηθούν μέχρι τρεις μήνες. Αυτά που δεν έχουν λέπια (όπως είναι ο κολιός, η παλαμίδα, το σκουμπρί κ.ά.) δεν είναι καλό να τα καταψύχουμε, γιατί η γεύση τους γίνεται ακόμα πιο βαριά και χάνουν τη νοστιμιά τους. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα ψάρια, την τρίτη και την τέταρτη μέρα, από τη στιγμή που αλιεύθηκαν, αρχίζουν να χάνουν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, στη συντήρηση του ψυγείου. Ενώ την έκτη μέρα και μετά αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια αλλοίωσης (άσχημη μυρωδιά και εμφάνιση) και είναι πλέον ακατάλληλα για κατανάλωση.

Τυριά και αλλαντικά
Το ιδανικό είναι να φυλάμε τα τυριά στο ψυγείο σε σκεύη, κατά προτίμηση γυάλινα, αλλά χωρίς να τα ανακατεύουμε μεταξύ τους - π.χ. μαλακά τυριά, που έχουν υψηλή οξύτητα, με σκληρά τυριά - αφού το πιθανότερο είναι πως θα αλλοιωθεί η γεύση όλων. Ιδιαίτερα, τα κρεμώδη τυριά πρέπει να βρίσκονται κλεισμένα σε αεροστεγή δοχεία. Ενώ εκείνα που έχουν σκληρό εξωτερικό περίβλημα (γκούντα, γραβιέρα κλπ.) πρέπει να τα καθαρίζουμε παρά μόνον όταν πρόκειται να τα φάμε. Τέλος, τα λευκά τυριά μπορούμε να τα διατηρούμε και μέσα σε γάλα, ώστε να παρατείνουμε τη διάρκεια «ζωής» τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε αν έχουν μυρίσει ή κιτρινίσει.

Τα αλλαντικά που είναι συσκευασμένα, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο κλεισμένα μέσα στη συσκευασία τους, μέχρι την ημερομηνία λήξης τους. Αν όμως ανοίξουμε τη συσκευασία ή τα έχουμε αγοράσει ήδη κομμένα σε φέτες, τότε πρέπει να τα καταναλώσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες. Τα αλλαντικά μπορούν βέβαια να συντηρηθούν στην κατάψυξη, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως, αφού αποψυχθούν, δεν ανακτούν την αρχική τους υφή.

Επίσης, όλα τα λουκάνικα, μπορούν να καταψυχθούν (τυλιγμένα) για περίπου τρεις μήνες. Τέλος, το μπέικον, όταν το συντηρούμε στο ψυγείο μας, μπορούμε, αν έχουμε ανοίξει τη συσκευασία του, να το τυλίγουμε σε λαδόκολλα και μετά σε πλαστική σακούλα, ώστε να διατηρείται καλύτερα. Στην κατάψυξη, τόσο το μπέικον όσο και τα φαγητά που το περιέχουν, δεν διατηρούνται καλά, διότι το αλάτι, που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του, το κάνει να ταγκίζει.

Φρούτα και λαχανικά
Γενικότερα, τα φρούτα μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε ένα μέρος που να αερίζεται, εντός ή εκτός ψυγείου, αλλά να μη μένουν κλεισμένα σε σκεύη ή σακούλες, γιατί έτσι συσσωρεύεται υγρασία με αποτέλεσμα να μαραίνονται. Τα περισσότερα (μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια, κ.λπ.) διατηρούνται ικανοποιητικά στην ψύξη, με εξαίρεση τα διάφορα τροπικά φρούτα όπως μπανάνες, μάνγκο, ανανά, κλπ. που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο, γιατί χαλάνε γρηγορότερα. Στις λίγες εξαιρέσεις αυτού, ανήκουν οι φράουλες και τα κεράσια, που δεν διατηρούνται πολύ και γι 'αυτό καλό είναι να αγοράζονται σε μικρές ποσότητες και να μπαίνουν άμεσα στο ψυγείο.

Τα οπωροκηπευτικά διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο, στα ράφια όπου δεν είναι δυνατή η ψύξη. Αν δεν πρόκειται να τα καταναλώσουμε άμεσα, δεν πρέπει να τα πλένουμε, αφού έτσι χαλάνε γρηγορότερα, αλλά ούτε να τα καθαρίζουμε, γιατί οξειδώνονται και χάνουν τις βιταμίνες τους.

Μερικά λαχανικά (πχ. χόρτα) τα ζεματίζουμε πριν τα καταψύξουμε για να αδρανοποιηθούν ένζυμα και ζύμες που θα συνέχιζαν να υποβαθμίζουν την ποιότητα των τροφίμων, ακόμη και στον καταψύκτη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μερική απώλεια βιταμίνης C (15-20%). Παρόλα αυτά, αν τα λαχανικά καταψυχθούν αμέσως μετά τη συγκομιδή, είναι πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά από τα αντίστοιχα «φρέσκα».

Ανεξάρτητα από το τρόφιμο που θέλουμε να ξεπαγώσουμε για να μαγειρέψουμε ή να φάμε, χρειάζεται να θυμόμαστε ότι τα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί και αποψυχθεί δεν πρέπει να καταψυχθούν άλλη φορά. Όπως και να ’χει όμως,  κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι η εφεύρεση του ψυγείου και της κατάψυξης τελικά, είναι μία από τις καλύτερες εφευρέσεις όλων των εποχών.
[/spoiler]
Γράφει η: Εύα Τσακμάκη, Τεχνολόγος Τροφίμων


http://www.mednutrition.gr/content/view/5460/468



 
 
Τίτλος: Ασφαλής η ασπαρτάμη, επιμένει η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Μαρτίου 2011, 14:20:12
Από πρόσφατο μήνυμα του alfie:

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2508.msg16610.html#msg16610
Τίτλος: Αυγά: Πόσο βοηθάνε σε ένα πρόγραμμα δίαιτας;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 7 Μαρτίου 2011, 22:21:56
MedNutrition.
Τετάρτη, 02 Μάρτιος 2011.


     
[spoiler]Τα αυγά στις μέρες μας θεωρούνται από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, που μας χαρίζει η φύση. Αυγά είναι όλα τα γεννήματα θηλυκών ζώων, κυρίως πτηνών αλλά και ερπετών και ψαριών. Έχει επικρατήσει όμως, όταν αναφερόμαστε στα αυγά, να εννοούμε τα νωπά αυγά κότας. Τα αυγά διακρίνονται στα γονιμοποιημένα, αυτά δηλαδή στα οποία υπάρχει ζυγωτό που αναπτύσσεται και στα μη γονιμοποιημένα, τα οποία θεωρούνται απλά κύτταρα, αφού αποτελούν ουσιαστικά ένα ωάριο.


Το κολοσσιαίο μέγεθός τους, σε σχέση με τα υπόλοιπα κύτταρα οφείλεται στις θρεπτικές ουσίες που περιέχουν, οι οποίες προορίζονται για την ανατροφή των οργανισμών των γονιμοποιημένων ωαρίων. Ωστόσο, οι θρεπτικές αυτές ουσίες υπάρχουν και στα μη γονιμοποιημένα αυγά, καθιστώντας τα τελευταία προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και αναπόσπαστο τμήμα της ανθρώπινης διατροφής.


Η Ανατομία του αυγού
Το αυγό αποτελείται κυρίως από 3 μέρη, τα οποία είναι:
•  το κέλυφος
•  το λεύκωμα και
•  ο κρόκος


Το σχήμα, το μέγεθος, το βάρος και το χρώμα, εξαρτώνται από το είδος του πτηνού, την ηλικία, την διατροφή του κλπ.


Το κέλυφος του αυγού προστατεύει το περιεχόμενο και αποτελείται, ως επί το πλείστον, από ανόργανες ουσίες (94,5%), κολλαγόνο (4%) και νερό (1,5%). Είναι πορώδες, οπότε διαπερατό από τον αέρα, τους ατμούς, το διοξείδιο του άνθρακα, τα μικρόβια και τις οσμές. Έτσι επιτρέπεται η αναπνοή του εμβρύου. Το χρώμα του κελύφους ποικίλλει, από άσπρο έως καφέ (ή και άλλα ασυνήθιστα χρώματα), ανάλογα με το είδος της κότας.


Το λεύκωμα είναι η ωχροκίτρινη παχύρρευστη ουσία, η οποία καλύπτει περίπου το 55-60% του αυγού. Το λεύκωμα σχηματίζει στους δύο πόλους του αυγού, ίνες από παχύτερη μάζα, τις χάλαζες για να συγκρατεί τον κρόκο στον κέντρο του αυγού. Αποτελείται κυρίως από νερό (85-90%), πρωτεΐνες -κυρίως αλβουμίνες (12%), λίπος (0,25%), υδατάνθρακες -κυρίως λακτόζη (0,7%), καθώς και μικρές ποσότητες από λεκιθίνη, χοληστερόλη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ένζυμα.


Ο κρόκος αποτελεί το 30-32% και είναι μια κίτρινη έως πορτοκαλόχρωμη μάζα. Είναι σχεδόν σφαιρικός και περιβάλλεται από ένα στρώμα λευκής λεκίθου (μεμβράνης) το οποίο εκτείνεται μέχρι το κέντρο του και σχηματίζει έναν λευκό πυρήνα με μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει κυρίως νερό (45-51%), πρωτεΐνες (16-17%), λίπος (31-36%), υδατάνθρακες (0,2-1,1%), μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρ) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D). Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, ο κρόκος του αυγού είναι αυτός που περιέχει χοληστερίνη.


Τα συστατικά του αυγού αλλάζουν ιδιότητες μετά από το ψήσιμο, το τηγάνισμα ή άλλες διαδικασίες. Το αυγό της κότας γίνεται βραστό, ποσέ ή τηγανητό, ομελέτα, μαρέγκα, σαντιγί, ενώ μπορεί να προστεθεί και σε φαγητά που στηρίζονται στον κιμά ή στο ζυμάρι.
Κατά μέσο όρο ένα βραστό αυγό (~50γρ) περιέχει 77,5 θερμίδες, 6,3γρ πρωτεΐνης, 5,3γρ λίπους, 0,56γρ υδατανθράκων και 212mg χοληστερίνης (USDA 2001). Εξ’ αιτίας της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη, τα αυγά είναι παρεξηγημένα τρόφιμα. Είναι σε όλους γνωστή η σύσταση της αποφυγής των αυγών (να μην τρώμε περισσότερα από 2-3 αυγά την εβδομάδα), με το αιτιολογικό ότι «αυξάνουν την χοληστερίνη».


Ωστόσο, ο οργανισμός μας παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές- το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του. Η χοληστερόλη που προέρχεται από τις τροφές (διαιτητική χοληστερόλη) δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Έτσι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, εφόσον η συνολική μας διατροφή είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Άτομα όμως που έχουν τάση για υπερ-χοληστεριναιμία καλό είναι να αποφεύγουν τα αυγά τελείως ή αντ’ αυτού, να καταναλώνουν μόνο το ασπράδι (λεύκωμα) του αυγού.


Βλέπουμε λοιπόν, πως τα αυγά είναι θρεπτικότατα. Εξαιτίας της υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης που περιέχουν μπορούν να αντικαταστήσουν άνετα το κρέας σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Επίσης το αυγό έχει υψηλό επίπεδο κορεσμού, που σημαίνει ότι έχει θέση μέσα σε ένα πρόγραμμα απώλεια βάρους και να μην ξεχνάμε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που αναφέραμε πιο πάνω.


Έτσι λοιπόν τα αυγά με την ευχάριστη γεύση, την πλούσια θρεπτική αξία, την ευκολία στη διατήρησή τους και την ποικιλία στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα απολαύσουμε, δεν θα πρέπει να λείπουν από κανένα διαιτολόγιο.
[/spoiler]

Γράφει η: Ζωή Πορφύρη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 




http://www.mednutrition.gr/content/view/5480/468
 
Τίτλος: Βρώμη και μείωση της χοληστερόλης.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Μαρτίου 2011, 20:11:56
MedNutrition,
Τετάρτη 16/03/2011.


[spoiler]
    
Το δημητριακό βρώμη (Avea sativa) είναι ιδιαίτερα γνωστό για την υποχοληστερολαιμική του δράση. Στο πλαίσιο μία υγιεινής διατροφής, που διακρίνεται από την περιορισμένη κατανάλωση λιπαρών ουσιών (κυρίως ζωικής προελεύσεως) και την αυξημένη σωματική άσκηση η καθημερινή κατανάλωση της βρώμη στις διάφορες μορφές τροφίμου που μπορούμε να τη συναντήσουμε μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα (LDL), με παράλληλη διατήρηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης στο αίμα (HDL) σε υψηλά επίπεδα.

Αυτή η υποχοληστερολαιμική ιδιότητα της βρώμης οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες και συγκεκριμένα στην διαλυτή ίνα β- γλυκάνη. H β- γλυκάνη συναντάται κυρίως στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών σπόρων και έχει την ιδιότητα:

1. Να δημιουργεί μέσα στο έντερο ένα είδος ζελατίνης, που δεσμεύει την χοληστερόλη και δεν επιτρέπει την απορρόφησή της από το έντερο.
2. Να δεσμεύει τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα την μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.
3. Να συμβάλλει στην μείωση της ζύμωσης από τα βακτήρια του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η σύνθεση χοληστερόλης.

Παρόλο που η κύρια πηγή της β- γλυκάνης είναι η βρώμη, της συναντάμε επίσης στο σιτάρι και στο ρύζι. Άλλες πηγές διαλυτών ινών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια).

Μελέτες έχουν δείξει ότι σε μία ισορροπημένη διατροφή η καθημερινή πρόσληψη 3 γρ. διαλυτών ινών βρώμης μπορεί να οδηγήσει έως και 2% των μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και έχει ως αποτέλεσμα την καρδιοαγγειακή προστατευτική δράση.  Επιπρόσθετα, η κατανάλωση βρώμης συμβάλλει στον έλεγχο σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, στην καλή λειτουργία του πεπτικού και του ανοσοποιητικού αλλά στην επίτευξη ευεξίας και τη βελτίωση της φυσικής εικόνας μας, μέσω των πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών, που περιέχει.

Εκτός από τις φυτικές ίνες και τις αντιοξειδωτικές ουσίες, η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε βιταμίνη Ε, Κ, βιοτίνη και φυλλικό οξύ. Τα μέταλλα που περιέχει είναι το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος.

Η βρώμη, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες συμβάλλει στη γρήγορη ικανοποίηση της όρεξης και του κορεσμού. Η εφαρμογή της σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο μπορεί σταδιακά να συνεισφέρει στην επίτευξη του επιθυμητού σωματικού βάρους.

Η βρώμη συνήθως διατίθεται στο εμπόριο ως πλιγούρι, μετά τον τεμαχισμό των καρπών ή σαν αλεύρι βρώμης, μετά από άλεση. Συνήθως, η βρώμη τρώγεται σε μορφή χυλού.  Για να αυξήσουμε την κατανάλωση βρώμης μπορούμε να την εντάξουμε σε διάφορα γεύματα καθημερινά.

Η πιο διαδεδομένη χρήση της βρώμης είναι στο πρωινό γεύμα, που είναι και το σημαντικότερο της ημέρας. Στο πρωινό καταναλώνουμε συχνά τη βρώμη ως μούσλι και να τη συνοδεύσουμε με γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, γάλα, κεφίρ). Η βρώμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην αρτοποιία, παρασκευάζοντας ψωμί και μπισκότα από αλεύρι βρώμης.

Χρησιμοποιείται σε διάφορες συνταγές στη μαγειρική, με αντικατάσταση του ρυζιού από πλιγούρι (π.χ στα γεμιστά, σε σούπες, κρέας με πλιγούρι). Η βρώμη χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορες συνταγές της ζαχαροπλαστικής, κάνοντας διάφορα γλυκά πιο υγιεινά και ελαφρά.

Είναι γνωστό, ότι μαζί με τη βρώμη, πολλά τρόφιμα, όπως καρύδια και αμύγδαλα, ψάρια, ελαιόλαδο, είναι σε θέση να μειώσουν ουσιαστικά τη χοληστερόλη στο αίμα. Η σωστή και προσεκτική επιλογή τροφίμων και φαγητών συμβάλλει μαζί με ένα υγιεινό τρόπο ζωής (αυξημένη φυσική δραστηριότητα, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αποφυγή καπνίσματος, μικρά και συχνά γεύματα) να έχουμε καλά επίπεδα χοληστερίνη του αίματος και γενικότερα καλή λειτουργία της καρδιάς.



Γράφει η: Μαρία- Φιλία Παρασκευά, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, BSc, MSc

[/spoiler]


Γράφει η: Μαρία- Φιλία Παρασκευά, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, BSc, MSc
 


http://www.mednutrition.gr/content/view/5463/468

Άλλα σχετικά άρθρα στα Αγγλικά:


Mechanism of serum cholesterol reduction by oat bran

Judith A. Marlett PhD.1,*, Kathryn B. Hosig2, Nicholas W. Vollendorf1, Fred L. Shinnick1, Valerie S. Haack1, Jon A. Story2Article first published online: 12 DEC 2005

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.1840200612/abstract

Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis.
Lisa Brown, Bernard Rosner, Walter W Willett and Frank M Sacks

American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 69, No. 1, 30-42, January 1999


http://www.ajcn.org/content/69/1/30.short
Τίτλος: Γιατί με μεθάνε τα γλυκά ποτά;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 7 Απριλίου 2011, 16:53:51
Mednutrition.
Σάββατο, 02 Απριλίου 2011
[spoiler]
Γιατί με μεθάνε τα γλυκά ποτά;
      
Τα ποτά χαρακτηρίζονται «βαριά» και «ελαφριά» με βάση την επί % περιεκτικότητα τους σε αλκοόλη. Η γλυκόζη επιταχύνει το ρυθμό απορρόφησης της αλκοόλης, με αποτέλεσμα να έρχεται γρηγορότερα η μέθη. Γι’ αυτό τα γλυκά ποτά (γλυκό κρασί, λικέρ, κοκτέιλ), ενώ έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη, μας μεθάνε ευκολότερα. Επιπλέον, λόγω της γεύσης τους, πίνονται ευχάριστα και πιο γρήγορα...
 
Η αιθυλική αλκοόλη λόγω της μεγάλης διαλυτότητάς της στο νερό απορροφάται εύκολα κατά 20% από το στομάχι και κατά 80% από το έντερο. Μέσα σε 60-90’ έχει μοιραστεί σε όλα τα υγρά και τους ιστούς του σώματος.
 
Δεν πρέπει να λησμονείται όμως, ότι η κατανάλωση ή η υπερκατανάλωση αιθυλικής αλκοόλης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ανώτερου πεπτικού, συμβάλλει στην αιτιολογία του καρκίνου του μαστού και του εντέρου και είναι η βασική αιτία κίρρωσης του ήπατος και χρόνιας υποτροπιάζουσας παγκρεατίτιδας.
[/spoiler]

γράφει ο Θωμάς Κραμποκούκης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

http://www.mednutrition.gr/content/view/4664/123/
Τίτλος: Η χοληστερίνη στις τυρόπιτες.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Απριλίου 2011, 00:28:07
ΤΑ ΝΕΑ. 20/01/2011.
[spoiler]
Σύµφωνα µε τους Πίνακες Σύνθεσης Ελληνικών Τροφίµων του Πανεπιστηµίου Κρήτης, 100 γρ. µιας τυρόπιτας µε σφολιάτα (ένα µεσαίο κοµµάτι) δίνουν 423 θερµίδες και 29,3 mg χοληστερόλης, 100 γρ. παραδοσιακής τυρόπιτας 380 θερµίδες και 31,6 mg χοληστερόλης και 100γρ. µιας πίτας µε σπανάκι και τυρί 335 θερµίδες και 34 mg χοληστερόλης.
 
Επιπλέον, 100 γρ. σπανακόπιτας χωρίς τυρί 376 θερµίδες και λιγότερο από 0,5 mg χοληστερόλης, 100 γρ. µιας πίτας µε κολοκύθι και τυρί 338 θερµίδεςκαι 12,3 mg χοληστερόλης και 100 γρ. πρασόπιτας χωρίς τυρί 351 θερµίδες και λιγότερο από 0,5 mg χοληστερόλης.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία[/spoiler]


http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=5&faqID=11355&la=1
Τίτλος: «Τα αναψυκτικά διαίτης παχαίνουν»....
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 5 Ιουλίου 2011, 13:53:11
Ελευθεροτυπία, 30 Ιουνίου 2011


[spoiler]Όσοι πίνουν αναψυκτικά διαίτης, έχοντας την πεποίθηση ότι έτσι δεν πρόκειται να παχύνουν, κάνουν λάθος. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα, που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ένωση Διαβήτη.
 Εδώ και δεκαετίες τα αναψυκτικά διαίτης είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε όσους θέλουν μεν να απολαύσουν τη γεύση των αναψυκτικών αλλά χωρίς να χρειάζεται να επωμιστούν τις συνέπειες που έχει η ζάχαρη στον οργανισμό τους. Δυστυχώς, πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει ότι καταφέρνουν ακριβώς το αντίθετο.

Η μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο έδειξε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Συγκεκριμένα όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης παρουσιάζουν κατά 70% μεγαλύτερη αύξηση του βάρους τους έναντι όσων δεν καταναλώνουν καθόλου αναψυκτικά, σε περίοδο 9,5 ετών. Όσοι πίνουν δύο ή και περισσότερα αναψυκτικά διαίτης την ημέρα είδαν 500% μεγαλύτερη αύξηση του βάρους τους σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου αναψυκτικά.

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν γιατί ακριβώς η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης σχετίζεται τόσο με την αύξηση βάρους. Ωστόσο άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ενδέχεται να είναι ψυχολογική αντίδραση.

Συγκεκριμένα, όταν ο εγκέφαλος εντοπίζει τη γλυκιά γεύση, περιμένει να δεχθεί ζάχαρη. Όταν δεν εισέρχονται στον οργανισμό οι αναμενόμενες θερμίδες, ο εγκέφαλος αντιδρά «λέγοντας» στο σώμα να αποθηκεύσει περισσότερες θερμίδες ως λίπος.


[/spoiler]
http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=288868
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Denominator στις 5 Ιουλίου 2011, 19:09:47
http://www.eurodiet.gr/
Τι έχετε να σχολιάσετε;
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: mandreou στις 5 Ιουλίου 2011, 21:39:35
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
http://www.eurodiet.gr/
Τι έχετε να σχολιάσετε;

Βασίλη, μετά από ενημέρωση σε συνέδριο Γεν. Ιατρικής το δοκίμασα προσωπικά. Ήταν εύκολο στη χρήση και παρόλο που όλα τα ισοδύναμα τροφών θερμιδικά και ως τις πρωτείνες ήταν ίσα εντούτοις ψυχολογικά λειτουργούσε η αίσθηση ότι έτρωγες ποικιλία τροφών . Είναι αλήθεια ότι το έκανα δοκιμαστικά 7 ημέρες μόνο αλλά έχασα 4,5 κιλά πριν από ένα χρόνο περίπου και δεν τα έβαλα ξανά. Γιατί δεν το συνέχισα; Πρώτον λόγω χρημάτων οι δεκαπέντε ημέρες με 5 γεύματα και την έκπτωση για τους γιατρούς έβγαινε 160 ευρώ περίπου, δεύτερον όταν το ξεκίνησα ήταν καλοκαίρι και οι προκλήσεις πολλές για να αντέξω. Πάντως το σκέφτομαι σοβαρά να ξαναδοκιμάσω. Συγχαρητήρια παρεπιπτόντως για την εκλογή σου στο ΔΣ του Ιατρ. Συλ. Ξάνθης. 
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Denominator στις 5 Ιουλίου 2011, 23:29:40
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
http://www.eurodiet.gr/
Τι έχετε να σχολιάσετε;

Βασίλη, μετά από ενημέρωση σε συνέδριο Γεν. Ιατρικής το δοκίμασα προσωπικά. Ήταν εύκολο στη χρήση και παρόλο που όλα τα ισοδύναμα τροφών θερμιδικά και ως τις πρωτείνες ήταν ίσα εντούτοις ψυχολογικά λειτουργούσε η αίσθηση ότι έτρωγες ποικιλία τροφών . Είναι αλήθεια ότι το έκανα δοκιμαστικά 7 ημέρες μόνο αλλά έχασα 4,5 κιλά πριν από ένα χρόνο περίπου και δεν τα έβαλα ξανά. Γιατί δεν το συνέχισα; Πρώτον λόγω χρημάτων οι δεκαπέντε ημέρες με 5 γεύματα και την έκπτωση για τους γιατρούς έβγαινε 160 ευρώ περίπου, δεύτερον όταν το ξεκίνησα ήταν καλοκαίρι και οι προκλήσεις πολλές για να αντέξω. Πάντως το σκέφτομαι σοβαρά να ξαναδοκιμάσω. Συγχαρητήρια παρεπιπτόντως για την εκλογή σου στο ΔΣ του Ιατρ. Συλ. Ξάνθης.  
Ευχαριστώ πολύ! Το ρώτησα διότι κι εγώ είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω κάποια από τα προϊόντα και μου φάνηκαν αρκετά άνοστα - έτσι ώστε να πιστέψω ότι η σχετική δίαιτα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστική, ιδιαίτερα στις φάσεις 1 και 2 που δε δίνει παρά ελάχιστες άλλες επιλογές. Παρόλα αυτά, σκέφτομαι κι εγώ να κάνω μία δοκιμή ένταξης στο πρόγραμμα, μετά τις διακοπές βέβαια (!), οπότε και θα μεταφέρω την εμπειρία μου.
Αναφορικά με την εκλογή στον Ι. Σ. Ξάνθης, ευχαριστώ ιδιαίτερα για τις θερμές ευχές και ανταποδίδω - έχουμε βαρύ καθήκον καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι και η ανάγκη για συλλογική δράση περισσότερο από επιτακτική.
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Ιουνίου 2012, 16:39:40
Low carbohydrate-high protein diet and incidence of cardiovascular diseases in Swedish women: prospective cohort study.

BMJ 2012; 344 doi: 10.1136/bmj.e4026 (Published 26 June 2012) Cite this as: BMJ 2012;344:e4026

Pagona Lagiou, professor, Sven Sandin, scientist, Marie Lof, scientist, Dimitrios Trichopoulos, professor, Hans-Olov Adami, professor, Elisabete Weiderpass, professor.

Correspondence to: P Lagiou pdlagiou@med.uoa.gr






Abstract

Objective To study the long term consequences of low carbohydrate diets, generally characterised by concomitant increases in protein intake, on cardiovascular health.

Design Prospective cohort study.

Setting Uppsala, Sweden.

Participants From a random population sample, 43 396 Swedish women, aged 30-49 years at baseline, completed an extensive dietary questionnaire and were followed-up for an average of 15.7 years.

Main outcome measures Association of incident cardiovascular diseases (ascertained by linkage with nationwide registries), overall and by diagnostic category, with decreasing carbohydrate intake (in tenths), increasing protein intake (in tenths), and an additive combination of these variables (low carbohydrate-high protein score, from 2 to 20), adjusted for intake of energy, intake of saturated and unsaturated fat, and several non-dietary variables.

Results A one tenth decrease in carbohydrate intake or increase in protein intake or a 2 unit increase in the low carbohydrate-high protein score were all statistically significantly associated with increasing incidence of cardiovascular disease overall (n=1270)—incidence rate ratio estimates 1.04 (95% confidence interval 1.00 to 1.08), 1.04 (1.02 to 1.06), and 1.05 (1.02 to 1.08). No heterogeneity existed in the association of any of these scores with the five studied cardiovascular outcomes: ischaemic heart disease (n=703), ischaemic stroke (n=294), haemorrhagic stroke (n=70), subarachnoid haemorrhage (n=121), and peripheral arterial disease (n=82).

Conclusions: Low carbohydrate-high protein diets, used on a regular basis and without consideration of the nature of carbohydrates or the source of proteins, are associated with increased risk of cardiovascular disease.

http://www.bmj.com/content/344/bmj.e4026
Τίτλος: Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα (τώρα αποδείχτηκε και στατιστικά).
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 5 Οκτωβρίου 2012, 15:23:55
Καθημερινή.
03/10/2012.


Το επίπεδο της «κακής» χοληστερόλης μειώνει η ημερήσια κατανάλωση μήλων.

[spoiler]Η κατανάλωση ενός μήλου καθημερινά ρίχνει το επίπεδο της οξειδωμένης «κακής» χοληστερόλης (LDL) και απομακρύνει την επίσκεψη σε καρδιολόγο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, που έγινε σε μια ομάδα υγιών ατόμων 40 έως 60 ετών, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν ένα μήλο κάθε ημέρα επί ένα μήνα, εμφάνιζαν μείωση έως 40% της οξειδωμένης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνης, δηλαδή της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με σκλήρυνση των αρτηριών του αίματος και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή διατροφολογίας Ρόμπερτ ΝτιΣιλβέστρο του πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα υγιεινής διατροφής «Journal of Functional Foods», αποδίδουν την ευεργετική δράση των μήλων στις αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες) που περιέχουν.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, δεν είναι το ίδιο να παίρνει κανείς συμπληρώματα διατροφής (κάψουλες) με πολυφαινόλες, καθώς η προστατευτική δράση υπάρχει μεν πάντα, αλλά είναι μικρότερη από ό,τι αν τρώει κανείς τα ίδια τα μήλα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό σημαίνει είτε ότι τα μήλα περιέχουν και άλλες ωφέλιμες ουσίες κατά της LDL πέρα από τις πολυφαινόλες, είτε ότι οι τελευταίες απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό όταν καταναλώνονται με την μορφή τροφίμου και όχι απομονωμένου εκχυλίσματος σε κάψουλα. Όμως, για όσους δεν τρώνε καθόλου μήλα, τέτοια διατροφικά συμπληρώματα αποτελούν μια εναλλακτική λύση.

Οι ερευνητές χώρισαν τρεις ομάδες εθελοντών, από τις οποίες η πρώτη έτρωγε ένα μήλο καθημερινά, η δεύτερη μια κάψουλα που περιείχε 194 μιλιγκράμ πολυφαινόλης και η τρίτη έπαιρνε ένα εικονικό χάπι (πλασέμπο) κάθε μέρα. Τα άτομα της τελευταίας ομάδας δεν εμφάνισαν καμία πτώση της οξειδωμένης κακής χοληστερόλης.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα μήλα μειώνουν το επίπεδο της οξειδωμένης χοληστερόλης LDL στο αίμα. Όταν η «κακή» χοληστερόλη αντιδρά με ελεύθερες ρίζες, οξειδώνεται, οπότε η χοληστερόλη είναι πιο πιθανό να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη στους ιστούς.

«Όταν η LDL οξειδώνεται, παίρνει μια μορφή που προκαλεί αρτηριοσκλήρωση. Διαπιστώσαμε τρομερό αποτέλεσμα κατά της οξείδωσης της LDL χάρη μόνο σε ένα μήλο την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες», δήλωσε ο ΝτιΣιλβέστρο. Όπως είπε, η δράση των μήλων είναι πολύ πιο αποτελεσματική σε σχέση με άλλες αντιοξειδωτικές τροφές, όπως η κουρκουμίνη, το πράσινο τσάι και το εκχύλισμα ντομάτας. «Δεν είναι όλα τα αντιοξειδωτικά ίδια, όσον αφορά τη συγκεκριμένη δράση», πρόσθεσε.

Η μελέτη επίσης βρήκε μια αύξηση στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σάλιου σε όσους έτρωγαν μήλα καθημερινά, γεγονός που μπορεί να έχει προστατευτική δράση για τα δόντια τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ[/spoiler]


http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_03/10/2012_464267
Τίτλος: Supersize Me - (Documentary).
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 15 Οκτωβρίου 2012, 20:23:54
Το εντυπωσιακό, αμερικανικό ντοκιμαντέρ Super size me (2004), που προτάθηκε για Όσκαρ, ήταν το αποτέλεσμα μιας προσωπικής έρευνας με μεγάλο προσωπικό κόστος. Ο σκηνοθέτης κατανάλωνε για ένα μήνα, κάθε ημέρα, τρία γεύματα σε γνωστή αλυσίδα fast food. Το αποτέλεσμα, πέρα από τα πολλά κιλά που έβαλε, γνώρισε πτώση των μαλλιών, είχε αρνητική επιρροή στη λίμπιντο και έπαθε... κατάθλιψη.


Supersize Me - Movie / Documentary - Full length (from YouTube)

Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Νοεμβρίου 2012, 14:31:27
Health Daily, 29/11/2012.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ από υπερκατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη.


Ένα αναψυκτικό με ζάχαρη κάθε μέρα, επί σειρά ετών, μπορεί να αυξήσει τις
πιθανότητες των ανδρών να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, αναφέρει
η «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN). Αυτό απέδειξε,
μεταξύ άλλων, μελέτη, την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το
Πανεπιστήμιο Lund, στη Σουηδία, και στην οποία συμμετείχαν 8.128 άνδρες,
ηλικίας 45 έως 73 ετών κατά την έναρξή της. Η σχετική μελέτη διήρκησε
15 χρόνια και έδειξε πως όσοι άνδρες έπιναν σε καθημερινή βάση 300 ml
αναψυκτικό με ζάχαρη (αντιστοιχεί σε λίγο λιγότερο από ένα κουτάκι την ημέρα)
είχαν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτωματικό
(προχωρημένο) καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν ποτέ
ζαχαρούχα αναψυκτικά. Υπολογίζεται ότι κάθε άντρας έχει 1 στις 6 πιθανότητες
να παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του. Η συσχέτιση
αποδίδεται στην αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης εξαιτίας της ζάχαρης, καθώς
η ινσουλίνη «τρέφει» τους όγκους.
Η νέα μελέτη δεν είναι η πρώτη που συσχετίζει την κατανάλωση ζαχαρούχων
αναψυκτικών με προβλήματα υγείας. Προγενέστερες μελέτες τα έχουν
συσχετίσει με την εκδήλωση καρδιοπάθειας, διαβήτη, παχυσαρκίας,
οστεοπόρωσης, καρκίνου του παγκρέατος, μυϊκής αδυναμίας και παράλυσης.

http://ajcn.nutrition.org/content/96/6/1409.abstract?sid=4ff30259-516d-4596-afb1-70cdda916730

και

http://www.telegraph.co.uk/health/men_shealth/9708276/One-fizzy-drink-a-day-linked-to-higher-prostate-cancer-risk.html#
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Μαΐου 2013, 11:00:41
Health Daily, 16/05/2013.

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΗΜΙΚΑ ΣΕ ΦΡΟΥΤΑ
ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ.

 Σύµφωνα µε έρευνα της Greenpeace.

Πληθώρα χηµικών δραστικών ουσιών υπεύθυνων και για καρκινογενέσεις εντόπισε
σε φρούτα και λαχανικά που πωλούνται στους πάγκους της Αθήνας η Greenpeace.
Αναλυτικότερα, η Greenpeace στο πλαίσιο της συγκεκριµένης έρευνας έλαβε
από καταστήµατα των περιοχών Χαλανδρίου, Καλλιθέας, του Περιστερίου και
του Κέντρου της Αθήνας 24 δείγµατα µήλων, αχλαδιών, καρότων, κολοκυθιών,
πατατών, κρεµµυδιών και µπανανών τα οποία εξέτασε. Τα 15 προϊόντα ήταν
ελληνικής προέλευσης και τα εννέα εισαγωγής. Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα
της ειδικής εξέτασης τα περισσότερα από τα δείγµατα που συλλέχθηκαν είχαν
υπολείµµατα φυτοφαρµάκων. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν 27 χηµικές δραστικές
ουσίες, από τις οποίες πολλές είναι απαγορευµένες για χρήση εντός της Ε.Ε. και
άλλες νόµιµες που χαρακτηρίζονται, όµως ως «τοξικές», «εξαιρετικά τοξικές» κ.ά.
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 31 Μαΐου 2013, 22:18:14
Am J Clin Nutr. 2013 Feb;97(2):411-8. doi: 10.3945/ajcn.112.042432. Epub 2012 Dec 26.

High dietary intake of saturated fat is associated with reduced semen quality among 701 young Danish men from the general population.

Jensen TK, Heitmann BL, Jensen MB, Halldorsson TI, Andersson AM, Skakkebæk NE, Joensen UN, Lauritsen MP, Christiansen P, Dalgård C, Lassen TH, Jørgensen N.

Source
University Department of Growth and Reproduction, Rigshospitalet, Copenhagen, Denmark. tkjensen@health.sdu.dk

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23269819?dopt=Abstract
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Ιουλίου 2013, 17:39:31
ΤΑ ΝΕΑ, 05/07/2013.

Μας αδυνατίζουν δύο ποτήρια νερό πριν από το φαγητό.

[spoiler]Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Ξεχάστε τις δίαιτες της μόδας και τα πολύπλοκα διαιτολόγια: αν θέλετε να αδυνάτισε, φροντίστε να πίνετε δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα, συνιστούν επιστήμονες από τη Γερμανία.

Αναλύοντας τα ευρήματα 11 προγενέστερων κλινικών μελετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι ενήλικες που πίνουν αυτή την ποσότητα νερού πριν από κάθε γεύμα χάνουν περίπου 2 κιλά περισσότερα απ’ ό,τι όσοι δεν την καταναλώνουν, ανεξάρτητα από τη δίαιτα που ακολουθούν.

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο ότι το νερό «κόβει» την όρεξη, με αποτέλεσμα να τρώει κανείς λιγότερο.

Το Ινσιτούτο Ιατρικής (ΙΟΜ) των ΗΠΑ συνιστά να καταναλώνουν οι ενήλικες περίπου 2,5 λίτρα υγρών την ημέρα - ποσότητα που συμπεριλαμβάνει το νερό από τα τρόφιμα και κάθε είδους ρόφημα και ποτό (συμπεριλαμβανομένων καφέδων, αναψυκτικών, χυμών, ποτών κ.τ.λ.)

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρεμπέκα Μούκελμπαουερ, από την Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Charité, στο Βερολίνο, υπολογίζεται ότι ο μέσος ενήλικας προσλαμβάβει 400-500 θερμίδες την ημέρα από τα ροφήματα που καταναλώνει.

Αν, συνεπώς, κάποιος φροντίσει να αλλάξει το είδος των ροφημάτων που καταναλώνει με πιο λάιτ ή με μηδενικές θερμίδες εκδοχές τους ή με σκέτο νερό, είναι πολύ πιθανό να χάσει ακόμα περισσότερο βάρος.

Πάντως, η δρ Μούκελμπαουερ και οι συνεργάτες της έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι το νερό δεν είναι πανάκεια: πολλοί παχύσαρκοι και υπέρβαροι εθελοντές των μελετών που ανέλυσαν έπιναν περισσότερο νερό απ’ όσο οι αδύνατοι συνομήλικοί τους, αλλά ταυτοχρόνως κατανάλωναν και πολλαπλάσιες θερμίδες.[/spoiler]

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=17558&la=1
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Αυγούστου 2013, 10:51:11
Καθημερινή, 31/07/2013.

Η παράλειψη του πρωινού φαγητού αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά.

[spoiler]Οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι πιθανώς το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας από άποψη υγείας του οργανισμού.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι είτε κανείς παραλείπει το πρωινό, είτε τρώει πολύ αργά το βράδυ, διαταράσσει τον μεταβολισμό του, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά του. Ακόμα κι αν κανείς προσέχει τη διατροφή του, ασκείται σωματικά, δεν καπνίζει και γενικά ζει υγειινά, αν δεν τρώει πρωινό ή συνηθίζει να τρώει αργά τη νύχτα, η καρδιά του επιβαρύνεται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Έρικ Ριμ της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Circulation» του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 27.000 άνδρες, ηλικίας 45 έως 82 ετών, για μια περίοδο 16 ετών.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι δεν έτρωγαν πρωινό λόγω αδιαφορίας, βιασύνης ή …αφηρημάδας, είχαν 27% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος ή πρόωρου καρδιακού θανάτου σε σχέση με όσους έτρωγαν τακτικά το πρωινό τους. Εκείνοι που δεν τηρούν τη συνήθεια του πρωινού, είναι συνήθως νεότεροι από όσους τρώνε τακτικά το πρωί. Επίσης, συνήθως καπνίζουν, είναι ανύπαντροι, πίνουν περισσότερο αλκοόλ και ασκούνται λιγότερο.

Εξάλλου, όσοι τρώνε πολύ αργά τη νύχτα, κινδυνεύουν κατά 55% περισσότερο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο σε σχέση με όσους τρώνε σε λογική ώρα το βράδυ. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων αποτελεί μικρότερη πηγή ανησυχίας, επειδή όσοι τρώνε μέσα στη βαθιά νύχτα, είναι πολύ λιγότεροι από όσους παραλείπουν το πρωινό φαγητό.

Όπως είπαν οι Αμερικανοί επιστήμονες, η παράλειψη του πρωινού αυξάνει έναν ή περισσότερους από τους καρδιολογικούς παράγοντες κινδύνου, όπως παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη κ.α., με συνέπεια σταδιακά να αυξάνεται και ο κίνδυνος για έμφραγμα. Ακόμα, επισήμαναν πως αν και η έρευνα δεν συμπεριέλαβε γυναίκες, τα ευρήματά της αφορούν και αυτές, αν και αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με μελλοντικές μελέτες.

Πηγή: AΠE-MΠΕ[/spoiler]

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_31/07/2013_511977

και το πρωτότυπο:

Breakfast and heart disease risk

........
skipping breakfast led to a 27% increase in coronary heart disease risk among men.
..........................

http://www.hsph.harvard.edu/news/multimedia-article/breakfast-and-heart-disease-risk/
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 16 Αυγούστου 2013, 18:24:59
Καθημερινή, 16/08/2913.

Μεσογειακή δίαιτα και χαμηλοί υδατάνθρακες προστατεύουν από τον διαβήτη.

[spoiler]Μια νέα έρευνα Ελλήνων και Ιταλών επιστημόνων δείχνει ότι η Μεσογειακή διατροφή, παράλληλα με μια δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες, μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Κάρλο Λα Βέκια του Ινστιτούτου Φαρμακολογικών Ερευνών «Μάριο Νέγκρι» του Μιλάνου, την Αντωνία Τριχοπούλου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και τον Δημήτρη Τριχόπουλο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Diabetologia» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μελέτης του Διαβήτη, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 22.300 Ελλήνων, από τους οποίους οι 2.330 εμφάνισαν διαβήτη σε μια περίοδο 11 ετών.

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν με σχετική συνέπεια τη Μεσογειακή διατροφή, είχαν μικρότερη πιθανότητα κατά 12% να εμφανίσουν διαβήτη. Οι άνθρωποι που έτρωγαν τους περισσότερους υδατάνθρακες (υψηλό γλυκαιμικό φορτίο), είχαν 21% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη σε σχέση με όσους κατανάλωναν τους λιγότερους υδατάνθρακες (χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο).

Όσοι έκαναν και τα δύο, δηλαδή, ακολουθούσαν πιστά τη Μεσογειακή διατροφή και, ταυτόχρονα, κατανάλωναν λίγους υδατάνθρακες, είχαν κατά μέσο όρο 20% μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν τηρούσαν τη Μεσογειακή δίαιτα και, παράλληλα, έτρωγαν πολλούς υδατάνθρακες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «ο ρόλος της Μεσογειακής διατροφής για τον έλεγχο του βάρους είναι ακόμα αμφιλεγόμενος, κάτι που σημαίνει πως η προστασία της Μεσογειακής δίαιτας δεν λειτουργεί μέσω της μείωσης του βάρους, αλλά μέσω διαφόρων αρκετών διατροφικών χαρακτηριστικών αυτού του είδους διατροφής».

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Μεσογειακής διατροφής είναι η χρήση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, που οδηγεί σε ευνοϊκή υψηλή αναλογία των μονοακόρεστων προς τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, πράγμα που έχει ευεργετική επίπτωση στην ευαισθησία του οργανισμού απέναντι στην ινσουλίνη.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες (δηλαδή με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο) οδηγεί σε απότομες αυξήσεις της γλυκόζης (του σακχάρου) στο αίμα. Οι ερευνητές συμπεραίνουν πως «μια διατροφή χαμηλή σε γλυκαιμικό φορτίο, η οποία παράλληλα ακολουθεί πιστά τις αρχές της παραδοσιακής Μεσογειακής δίαιτας, μπορεί να μειώσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2».

Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, δύο έως τρεις ώρες μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου που περιέχει υδατάνθρακες. Το γλυκαιμικό φορτίο αναφέρεται στην ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνει ένας άνθρωπος, σε συνδυασμό με τον γλυκαιμικό δείκτη. Πρακτικά, ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να έχει υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, ενώ αντίστροφα ένα τρόφιμο με μέτριο ή υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αν καταναλωθεί σε μικρή ποσότητα, θα έχει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.diabetologia-journal.org/files/Rossi.zip

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ[/spoiler]
Τίτλος: Απ: Διατροφή (trans-λιπαρά οξέα)
Αποστολή από: Loumakis στις 24 Νοεμβρίου 2013, 21:45:18
  Παραθέτω σύνδεσμο για άρθρο του ένθετου "Κ" της "Καθημερινής" της Κυριακής 17/11/2013 με αφορμη την απαγόρευση των τροφίμων που περιεχουν trans-λιπαρά οξέα στην Αμερική.

  http://rapidshare.com/share/BC0E5175680B2E895CA0BCD48105427A (http://rapidshare.com/share/BC0E5175680B2E895CA0BCD48105427A)
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Φεβρουαρίου 2014, 21:34:34
February 03, 2014, JAMA.

Added Sugar Intake and Cardiovascular Diseases Mortality Among US Adults.

.............
......................

Conclusions and Relevance  Most US adults consume more added sugar than is recommended for a healthy diet. We observed a significant relationship between added sugar consumption and increased risk for CVD mortality.

............................
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1819573
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Φεβρουαρίου 2014, 23:12:14
29/01/2014.

Metabolic syndrome risk in adulthood was higher in teens who had poor breakfast habits.

http://www.dagensdiabetes.se/home/forskning/1418-metabolic-syndrome-risk-in-adulthood-was-higher-in-teens-who-had-poor-breakfast-habits-889-persons-16-versus-43-years-maria-wennberg-umea-public-health-nutrition.html
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Απριλίου 2014, 22:46:39
Καθημερινή. 13/04/2014.

Εκτίναξη της παχυσαρκίας κυρίως στις νεαρές ηλικίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ


[spoiler]Εως και κατά 50% εκτινάχθηκε ο αριθμός των παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών στη χώρα μας, μεταξύ των ετών 2003-2012, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ). Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, που συνδέεται με την οικονομική κρίση και την επέκταση των φαινομένων φτώχειας. «Σήμερα, στις δυτικές κοινωνίες η φτώχεια δεν οδηγεί κυρίως στον υποσιτισμό ή στην πείνα, αλλά στο κακής ποιότητας φαγητό, που χορταίνει φθηνά, αλλά οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και τελικά στην παχυσαρκία», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Ευθύμιος Καπάνταης, γενικός γραμματέας της ΕΙΕΠ.

Η πιο πρόσφατη πανελλήνια μελέτη προσδιορισμού του ποσοστού παχυσαρκίας σε παιδιά 8 και 10 ετών πραγματοποιήθηκε από την ΕΙΕΠ και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το 2012. Το δείγμα ήταν μεγάλο (5.679 παιδιά σε 150 δημοτικά σχολεία από όλη τη χώρα) και οι προδιαγραφές ορισμένες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά: βάρος πάνω από το φυσιολογικό είχαν το 36,03% των μαθητών και το 37,35% των μαθητριών της Β΄ Δημοτικού, όπως και το 43,92% των μαθητών και το 40,83% των μαθητριών της Δ΄ Δημοτικού. Παχύσαρκα βρέθηκαν το 14,18% των αγοριών και το 13,09% των κοριτσιών στη Β΄ Δημοτικού, καθώς και το 14,04% των αγοριών και το 12,87% των κοριτσιών στην Δ΄ Δημοτικού. Συγκρίνοντας τα ευρήματα αυτά με αντίστοιχη έρευνα του 2003 (αφορούσε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών) προκύπτει ότι το ποσοστό της παχυσαρκίας στα αγόρια έχει διευρυνθεί από το 9% το 2003 στο 14% το 2012 και στα κορίτσια από το 6% στο 13%. Αντίστοιχα, πάνω από φυσιολογικό βάρος βρίσκονταν το 44% των αγοριών (έναντι του 31% το 2003) και το 41% των κοριτσιών (από 27% το 2003).

Η τάση αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας αποτελεί μια έκφραση της γενικότερης στροφής προς την κακή διατροφή, λόγω και της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας. «Ο κόσμος προσπαθεί να τραφεί όσο το δυνατόν πιο οικονομικά. Αγοράζει ένα σάντουιτς το μεσημέρι και ένα σουβλάκι το βράδυ, μπουκώνεται και με τηγανητές πατάτες από ταχυφαγεία και χορταίνει την πείνα του. Με δύο ευρώ που έχει μία πίτα με γύρο μπορεί να περάσει το βράδυ. Πρόκειται για τροφές με πολλές θερμίδες (ενέργεια) αλλά ταυτόχρονα μη υγιεινές, πολύ λιπαρές και παχυντικές», λέει στην «Κ» ο κ. Καπάνταης. «Εχω βαρεθεί να τρώω σουβλάκια και σάντουιτς», σημειώνει προς επίρρωσιν ο Αποστόλης, νέος εργαζόμενος σε μεγάλη εμπορική αλυσίδα, που προσπαθεί να ζήσει μόνος του με μισθό 480 ευρώ.

«Δεν είναι τυχαίο πως έχουν γεμίσει οι γειτονιές με σουβλατζίδικα και με καταστήματα που πωλούν αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα», τονίζει ο κ. Καπάνταης. «Αλλά και στο σπίτι, όλο και περισσότερες οικογένειες διατρέφονται με τροφές πλούσιες σε θερμίδες αλλά φτηνές, όπως μακαρόνια, ρύζι, πατάτες. Ομως 100 γραμμάρια μακαρόνια ή ρύζι δίνουν 400 θερμίδες, ενώ 100 γραμμάρια φασολάκια, που είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία μόνο 22 θερμίδες. Δυστυχώς, τα φρέσκα λαχανικά, τα ψάρια, τα φρούτα είναι πολύ πιο ακριβά. Βεβαίως υπάρχουν κι επιλογές που είναι οικονομικές και καλύπτουν τις ανάγκες διατροφής: με μισό κιλό φακές, που κοστίζουν μόνο 70 λεπτά, μπορεί να τραφεί μια οικογένεια μεσημέρι και βράδυ», συμπληρώνει.

Η σχέση φτώχειας - παχυσαρκίας είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένη. Για πρώτη φορά καταγράφηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Το 2005 διατυπώθηκε για πρώτη φορά «το παράδοξο της πείνας με παχυσαρκία», θεμελιωμένο κυρίως στα ευρήματα από φτωχές συνοικίες των αμερικανικών μεγαλουπόλεων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προχωρήσει σε σχετική έκδοση με τίτλο «Παχυσαρκία και φτώχεια, μια νέα πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία». Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει αντικαταστήσει τον όρο πείνα με την έκφραση «μη προσβασιμότητα σε υγιεινό φαγητό».

Η παχυσαρκία αποτελεί υγειονομική βόμβα που θα «σκάσει» στο μέλλον, χωρίς να υπάρχει για την ώρα σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης, ούτε καν ενημέρωσης.

Μείωση άθλησης, άγχος και βουλιμικές συμπεριφορές

Η παχυσαρκία δεν οφείλεται μόνο στην κακή διατροφή. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ελλιπή άσκηση των παιδιών. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες στην μη ανανέωση της εγγραφής των παιδιών τους σε αθλητικούς συλλόγους. Συνολικά έχει πέσει η κινητικότητα οικογενειών και παιδιών, λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά και κακής διάθεσης. Δεν βγαίνουν έξω, κυριαρχεί η φτηνή διασκέδαση με τηλεόραση στο σπίτι, συνοδεία παχυντικών τροφών», τονίζει στην «Κ» ο κ. Ευθ. Καπάνταης. «Μην ξεχνάτε ότι 100 γραμμάρια τσιπς περιέχουν 550 θερμίδες».

Υποβαθμισμένες είναι η φυσική άσκηση και η γυμναστική των παιδιών στο σχολείο. Στην έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας το 2012, τα 2/3 των σχολείων είχαν λιγότερες από δύο ώρες γυμναστικής την εβδομάδα, ενώ μόλις στο 25% των σχολείων υπήρχε άσκηση άνω των τριών ωρών την εβδομάδα.

Σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί η διάδοση ψυχολογικών προβλημάτων. Η κακή διάθεση οδηγεί σε βουλιμικές συμπεριφορές, ενώ το άγχος για το αύριο μετατρέπεται σε υπερβολική κατανάλωση τροφής σήμερα. Μια άλλη παράμετρος είναι η αναζήτηση «ερεθιστικών τροφών», όπως σοκολάτες και γλυκά, για να φτιάξει η διάθεση.

Οι συνέπειες της παχυσαρκίας στην υγεία εκφράζονται άμεσα: Αύξηση αρτηριακής πίεσης, δυσλιπιδαιμία (διαταραχές στη χοληστερίνη, στα τριγλυκερίδια), ινσουλινοαντίσταση, ψυχολογικές διαταραχές, αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης άσθματος ή επιδείνωσης προϋπάρχοντος άσθματος. Κι ακόμα χειρότερα: το 40% των παχύσαρκων παιδιών και το 70% των εφήβων μετατρέπονται μεγαλώνοντας σε παχύσαρκους ενήλικες.[/spoiler]

http://www.kathimerini.gr/762572/article/epikairothta/ellada/ektina3h-ths-paxysarkias-kyriws-stis-neares-hlikies
Τίτλος: The impact of regular self-weighing on weight management: Review.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 3 Ιουνίου 2014, 00:25:22
Int J Behav Nutr Phys Act. 2008; 5: 54.

The impact of regular self-weighing on weight management: a systematic literature review.


...............................
.......................................
Conclusion

Based on the consistency of the evidence reviewed, frequent self-weighing, at the very least, seems to be a good predictor of moderate weight loss, less weight regain, or the avoidance of initial weight gain in adults. More targeted research is needed in this area to determine the causal role of frequent self-weighing in weight loss/weight gain prevention programs. Other open questions to be pursued include the optimal dose of self-weighing, as well as the risks posed for negative psychological consequences.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2588640/
Τίτλος: Learning to Eat Vegetables in Early Life.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Αυγούστου 2014, 23:15:26
May 30, 2014.

Learning to Eat Vegetables in Early Life: The Role of Timing, Age and Individual Eating Traits.

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0097609
Τίτλος: Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Οκτωβρίου 2014, 00:52:55
Nature 514, 181–186 (09 October 2014)
doi:10.1038/nature13793


Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota.


http://www.nature.com/nature/journal/v514/n7521/full/nature13793.html
Τίτλος: Απ: Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbi
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 10 Οκτωβρίου 2014, 13:11:40
Τι αγγιξες Αργύρη τώρα.... Αυτό είναι πολιτισμικό σοκ για τους περισσότερους συναδέλφους......εξειδικευμένους και μη!
Τίτλος: Higher intake of yogurt is associated with a reduced risk of T2D
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Δεκεμβρίου 2014, 21:39:24

http://www.biomedcentral.com/1741-7015/12/215
Τίτλος: Απ: Διατροφή (Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει το DNA)
Αποστολή από: Loumakis στις 6 Δεκεμβρίου 2014, 20:59:07
    Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει το DNA  (http://www.kathimerini.gr/794475/article/epikairothta/episthmh/h-mesogeiakh-diatrofh-prostateyei-to-dna)

  Αν θέλετε να παραμείνετε πραγματικά νέος, παρά το πέρασμα των ετών, δεν έχετε παρά να επιλέξετε τη μεσογειακή διατροφή, η οποία, όπως λένε Αμερικανοί επιστήμονες, μπορεί να αποτελεί μία συνταγή για μακροζωία αφού, όπως φαίνεται, μας επιτρέπει να διατηρηθούμε γενετικώς νέοι.

Αυτό, λοιπόν, το σύνολο των ολόφρεσκων φρούτων και λαχανικών, ελαιολάδου και φρέσκου ψαριού είναι δυνατόν να προστατεύσει τον γενετικό μας κώδικα από τη γήρανση καθώς περνούν τα χρόνια. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζεται από μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση British Μedical Journal. Οπως διαπιστώθηκε από τους Αμερικανούς ερευνητές, οι νοσηλεύτριες που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή κατά γράμμα εμφάνισαν λιγότερα σημάδια γήρανσης στα κύτταρά τους.

Ειδικότερα οι ερευνητές από τη Βοστώνη παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας πέντε χιλιάδων νοσηλευτριών για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε ότι η μεσογειακή διατροφή βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας. Αντιθέτως και παλαιότερα η μεσογειακή διατροφή συνδέθηκε με οφέλη για την ανθρώπινη υγεία , όπως παραδείγματος χάρη είναι η μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων.

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί γνωστό για ποιους λόγους είναι τόσο ωφέλιμη η μεσογειακή διατροφή, αλλά τα βασικά της γνωρίσματα, η μεγάλη ποσότητα φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ψαριών και πουλερικών, που περιλαμβάνει, βοηθούν στη θωράκιση της υγείας αντιθέτως προς τη μεγάλη ποσότητα κόκκινου κρέατος, βουτύρου και ζωικών λιπών. Τα πλούσια σε βιταμίνες τρόφιμα φαίνεται ότι μπορούν να προσφέρουν μία ασπίδα έναντι του στρες και της καταστροφής των ιστών και των κυττάρων. Οπως φαίνεται, όμως, από την τελευταία μελέτη, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προστατεύσει ακόμα και αυτό το γενετικό μας υλικό.

Οι ερευνητές, προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους, μελέτησαν κάποιες δομές πάνω στο DNA, τα λεγόμενα «τελομερή» που προστατεύουν τα χρωμοσώματά μας. Αυτές οι δομές που θα μπορούσαν να συγκριθούν με προστατευτικά «καπάκια» αποτρέπουν την απώλεια γενετικών πληροφοριών κατά τη διάρκεια της κυτταρικής διαίρεσης. Καθώς μεγαλώνουμε και τα κύτταρα διαιρούνται, τα τελομερή γίνονται βραχύτερα, η δομή τους αδυνατίζει, γεγονός το οποίο μπορεί να κάνει τα κύτταρα να σταματήσουν να διαιρούνται, να αναπαράγονται και να πεθάνουν. Οι ειδικοί πιστεύουν, μάλιστα, ότι το μήκος των τελομερών αποτελεί ένα παράθυρο στην κυτταρική γήρανση. Τα βραχύτερα τελομερή συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών που συνήθως έχουν σχέση με τη γήρανση όπως είναι παραδείγματος χάρη οι καρδιοπάθειες αλλά και κάποιες μορφές καρκίνου.

Στη μελέτη, οι νοσηλεύτριες που συμμετείχαν και που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν, όπως διαπιστώθηκε, μακρύτερα και άρα πιο υγιή τελομερή. Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι επιστήμονες, δεν εμφανίζεται κάποιο από τα συστατικά της μεσογειακής διατροφής να καταγράφει καλύτερα αποτελέσματα από τα υπόλοιπα, γεγονός το οποίο υποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να ακολουθείται μία ολοκληρωμένη διατροφή. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ερευνητές που δεν συμμετείχαν στην έρευνα επισημαίνουν ότι τα συμπεράσματα των Αμερικανών επιστημόνων είναι ενδιαφέροντα αλλά επ’ ουδενί δεν θα πρέπει να θεωρηθούν οριστικά.
Τίτλος: Higher Whole-Grain Intake Is Associated with Lower Mortality.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Ιανουαρίου 2015, 01:14:35
January 22, 2015
Wu H et al. Association between dietary whole grain intake and risk of mortality: Two large prospective studies in US men and women. JAMA Intern Med 2015 Jan 5; [e-pub ahead of print]. (http://dx.doi.org/10.1001/jamainternmed.2014.6283)

[spoiler]Higher Whole-Grain Intake Is Associated with Lower Mortality
Thomas L. Schwenk, MD reviewing Wu H et al. JAMA Intern Med 2015 Jan 5.

During 25 years of follow-up, cardiovascular-related mortality was 15% lower among those who ate the most whole grains (including popcorn!).

Higher intake of whole grains is associated with improvements in a wide range of cardiovascular (CV) and metabolic disease risk factors and markers, but its influence on all-cause mortality is less clear. Investigators examined data from two large prospective studies of U.S. healthcare professionals that included about 118,000 adults (mean ages at baseline, 50 for men and 53 for women) who were free of cancer and CV disease at enrollment. Intakes of whole grains (e.g., wheat, oats, cornmeal, rye, bulgur, buckwheat, brown rice, popcorn) and other foods were assessed every 2 to 4 years for 25 years.

After adjustment for age, smoking, and other potential confounders, CV-related mortality was 15% lower among participants in the highest versus the lowest quintile of whole-grain intake (median intake during the study period, 33 g daily vs. 4 g daily in women; 48 g daily vs. 6 g daily in men), whereas cancer-related mortality was similar among quintiles. Overall mortality was 9% lower in the highest quintile.

Comment

If the association demonstrated in this study is causal, the results would extend the known benefits of whole-grain intake on CV risk factors to a reduction in CV-related mortality. The contrast with lack of effect on cancer-related mortality reinforces the validity of the CV results. Clinicians have another reason to counsel patients to eat more whole grains: Just be sure to remind them that you are encouraging greater intake of popcorn, not butter!
Editor Disclosures at Time of Publication



Citation(s):

    Wu H et al. Association between dietary whole grain intake and risk of mortality: Two large prospective studies in US men and women. JAMA Intern Med 2015 Jan 5; [e-pub ahead of print]. (http://dx.doi.org/10.1001/jamainternmed.2014.6283)
[/spoiler]
- See more at: http://www.jwatch.org/na36841/2015/01/22/higher-whole-grain-intake-associated-with-lower-mortality?query=etoc_jwgenmed#sthash.XFThcGe9.dpuf
Τίτλος: Τα ζαχαρούχα ροφήματα ένοχα για χιλιάδες θανάτους ετησίως.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Ιουλίου 2015, 23:07:00
30/06/2015.

Τα ροφήματα με ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοί, τα ενεργειακά ποτά και το παγωμένο τσάι προκαλούν χιλιάδες θανάτους και δεν έχουν οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ζαχαρούχα ποτά σχετίζονται με 133.000 θανάτους από διαβήτη παγκοσμίως, 45.000 θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα και 6.450 θανάτους από καρκίνου.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση των στοιχείων από δεκάδες έρευνες διατροφής σε συνδυασμό με τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα και την κατανάλωση ζάχαρης σε 51 χώρες του κόσμου.

Τα ευρήματά της, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Circulation» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA), έδειξαν ότι το 5% των αποδιδόμενων θανάτων σε ζαχαρούχα ροφήματα συμβαίνουν στις φτωχές χώρες του κόσμου, το 70,9% στις μεσαίου εισοδήματος και το 24,1% στις πλούσιες.
Η θνησιμότητα από τα ροφήματα με ζάχαρη είναι αμελητέα (κάτω από 1%) στην Ιαπωνία, όπου πιο δημοφιλής είναι η κατανάλωση διάφορων ειδών τσαγιού χωρίς ζάχαρη.
Αντιθέτως, στο Μεξικό όπου ο κόσμος πίνει πάρα πολλά ζαχαρούχα ροφήματα, το 30% των θανάτων στις ηλικίες κάτω των 45 ετών αποδίδεται σε αυτά.
Οι περισσότεροι θάνατοι στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες αφορούν νέους ηλικίας 20 έως 44 ετών, επισημαίνουν.

«Αν αυτοί οι νέοι άνθρωποι συνεχίζουν να καταναλώνουν με μεγάλη συχνότητα και ποσότητα ζαχαρούχα ροφήματα καθώς γερνούν, αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά θανάτου και αναπηρίας από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη από ό, τι βλέπουμε σήμερα», εξήγησαν οι επιστήμονες.

«Θα πρέπει να είναι μια παγκόσμια προτεραιότητα στην ουσιαστική μείωση ή την εξάλειψη των ζαχαρούχων ποτών από τη διατροφή», επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Ντάριους Μοζαφάριαν, από το Tufts University της Βοστώνης.
«Δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τα ζαχαρούχα ποτά, και με την μείωση της κατανάλωσης τους είναι εξοικονομώντας δεκάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο», κατέληξε. 

http://www.news.gr/ygeia/to-soma-moy/article/227232/ta-zaharoyha-rofhmata-enoha-gia-hiliades-thanatoys.html

Το πρωτότυπο άρθρο:

Estimated Global, Regional, and National Disease Burdens Related to Sugar-Sweetened Beverage Consumption in 2010.

http://circ.ahajournals.org/content/early/2015/06/25/CIRCULATIONAHA.114.010636.abstract
Τίτλος: Πόσα κιλά θα πάρετε σε ένα χρόνο, αν πίνετε ένα αναψυκτικό κάθε μέρα (πίνακας).
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Σεπτεμβρίου 2015, 18:30:34


http://www.onmed.gr/diatrofi/item/334096-posa-kila-tha-parete-se-ena-xrono--an-pinete-ena-anapsyktiko-kathe-mera-pinakas
Τίτλος: WHO - Processed meats rank alongside smoking as cancer causes.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 26 Οκτωβρίου 2015, 19:37:16
Για πρώτη φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( WHO) λέει ανοικτά ότι τα επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. τα αλλαντικά) είναι καρκινογόνα.

26 October 2015.
The Guardian.

http://www.theguardian.com/society/2015/oct/26/bacon-ham-sausages-processed-meats-cancer-risk-smoking-says-who

και

http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf
Τίτλος: Does Skipping Breakfast Matter in Non–Insulin-Treated Diabetic Patients?
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 2 Νοεμβρίου 2015, 00:52:50
October 29, 2015

Does Skipping Breakfast Matter in Non–Insulin-Treated Diabetic Patients?

Allan S. Brett, MD reviewing Jakubowicz D et al. Diabetes Care 2015 Oct.

In this study, having no breakfast was associated with higher blood glucose after lunch and dinner.

Skipped meals complicate management of insulin-treated diabetic patients. A new study suggests that skipping breakfast might affect glycemic control even in patients who are not taking insulin.

Researchers enrolled 22 patients (mean age, 57; mean glycosylated hemoglobin level, 7.7%) whose type 2 diabetes was controlled by diet or metformin only. All patients were studied on one day when they ate three meals and again on one day when they skipped breakfast and ate only two meals. Meals were standardized (prepared by the researchers), so the only difference between the two study days was the presence or absence of breakfast.

On no-breakfast days, mean peak glucose excursions after lunch and after dinner were significantly higher (by 40% and 25%, respectively) — and post-lunch and post-dinner insulin levels were lower — than on breakfast days. Other observations on no-breakfast days were higher levels of free fatty acids (FFAs) and lower levels of glucagon-like peptide-1 (GLP-1); both higher FFA and lower GLP-1 levels have downstream metabolic effects that potentially raise plasma glucose levels.

COMMENT

Skipping breakfast appears to affect glucose homeostasis adversely later in the day in patients with diet-controlled or metformin-treated type 2 diabetes. One explanation discussed by the authors is a “second-meal phenomenon,” in which the first meal (breakfast) induces enhanced β cell responsiveness later in the day. Whether this phenomenon has important long-term clinical implications is unknown.

EDITOR DISCLOSURES AT TIME OF PUBLICATION

Disclosures for Allan S. Brett, MD at time of publication
Nothing to disclose

CITATION(S):

Jakubowicz D et al. Fasting until noon triggers increased postprandial hyperglycemia and impaired insulin response after lunch and dinner in individuals with type 2 diabetes: A randomized clinical trial. Diabetes Care 2015 Oct; 38:1820. (http://dx.doi.org/10.2337/dc15-0761)

- See more at: http://www.jwatch.org/na39464/2015/10/29/does-skipping-breakfast-matter-non-insulin-treated?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP#sthash.lrhmGh0p.dpuf
Τίτλος: Συνάρτηση του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου των γονιών η παιδική παχυσαρκία.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Νοεμβρίου 2015, 07:46:29
09-11-2015 ΕΘΝΟΣ.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64285074
Τίτλος: Caffeine content for coffee, tea, soda and more.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 28 Δεκεμβρίου 2015, 01:29:21

http://www.mayoclinic.org/healthy-living/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/caffeine/art-20049372
Τίτλος: Καφές ή τσάι; Ποιο ρόφημα μου δίνει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 28 Δεκεμβρίου 2015, 01:33:07
( Νικάει από ότι φαίνεται ο καφές αλλά λογικά για να έχει κανείς τα μέγιστα αποτελέσματα πρόληψης, ιδιαίτερα όσων αφορά την πρόληψη του Σακχαρώδους Διαβήτη, πρέπει να τον πίνει σκέτο).

05/12/2015

http://www.onmed.gr/diatrofi/item/337548-kafes-i-tsai-poio-rofima-mou-dinei-ta-perissotera-antiokseidotika
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Loumakis στις 12 Ιανουαρίου 2016, 19:16:45
   Παραθέτω πρόσφατο άρθρο του περιοδικού ΤΙΜΕ με νέα ευρήματα στον τομέα της διατροφής.

  https://www.dropbox.com/s/mc22l0byxvwvzt3/The%20new%20food%20rules%20%28TIME%2C%20Jan.%204%2C%202016%29.pdf?dl=0 (https://www.dropbox.com/s/mc22l0byxvwvzt3/The%20new%20food%20rules%20%28TIME%2C%20Jan.%204%2C%202016%29.pdf?dl=0)
Τίτλος: The sugar film ( του Damon Gameau ).
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Απριλίου 2016, 22:46:12
Πόση ζάχαρη τρώμε τελικά; Ο Damon Gameau εξετάζει πόση κρυμένη ζάχαρη υπάρχει σε συνηθισμένα φαγητά τρωγοντάς τα για δύο μήνες. Τα αποτελέσματα, για την καρδιά, τον εγκέφαλο και το στομάχι σοκάρουν.

Damon Gameau embarks on an experiment to document the effects of a high sugar diet on a healthy body.

Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Denominator στις 28 Μαΐου 2016, 11:55:16
Εξαιρετικό review για το θέμα της παχυσαρκίας και των κλινικών προβλημάτων που απορρέουν από αυτήν: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278973/
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 28 Μαΐου 2016, 22:22:04
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εξαιρετικό review για το θέμα της παχυσαρκίας και των κλινικών προβλημάτων που απορρέουν από αυτήν: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278973/

Είναι απίστευτο το τι κοστίζουν τα καινούρια φάρμακα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (για να μην μιλήσουμε και για τις άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία) για τον ασθενή (αλλά πάνω από όλα για την Κοινωνία) όταν, με λίγη αυτοπειθαρχία, η μείωση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα είναι πολλαπλασίως πιο αποτελεσματική.
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Denominator στις 29 Μαΐου 2016, 00:07:22
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εξαιρετικό review για το θέμα της παχυσαρκίας και των κλινικών προβλημάτων που απορρέουν από αυτήν: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278973/

Είναι απίστευτο το τι κοστίζουν τα καινούρια φάρμακα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (για να μην μιλήσουμε και για τις άλλες ασθένειες που που σχετίζονται με την παχυσαρκία) για τον ασθενή (αλλά πάνω από όλα για την Κοινωνία) όταν, με λίγη αυτοπειθαρχία, η μείωση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα είναι πολλαπλασίως πιο αποτελεσματική.

Αληθέστατο! Σε κάποιους κάνω ένα πρόχειρο λογαριασμό του τι θα γλύτωναν μόνο από συμμετοχές φαρμάκων (χωρίς να υπολογίσουμε τις τυχόν νοσηλείες, αναπηρίες κ.λ.π.) αν ακολουθούσαν σωστή διατροφή και άσκηση, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι απώλεια μόλις 10% του βάρους συνοδεύεται από βασικές βιοχημικές μεταβολές στο μεταβολισμό που είναι αρκετές να οδηγήσουν στην αναστροφή του πυρήνα του μεταβολικού συνδρόμου και των συνιστωσών του.
Τίτλος: Efficacy of water preloading before main meals as a strategy for weight loss.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Ιουνίου 2016, 10:03:42
Obesity (Silver Spring). 2015 Sep;23(9):1785-91. doi: 10.1002/oby.21167. Epub 2015 Aug 3.
Parretti HM1, Aveyard P2, Blannin A3, Clifford SJ1, Coleman SJ3, Roalfe A1, Daley AJ1.


Efficacy of water preloading before main meals as a strategy for weight loss in primary care patients with obesity: RCT.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26237305

Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 6 Ιουλίου 2016, 18:28:12
Replacing the daily consumption of one serving of a sugary drink with either water or unsweetened tea or coffee can lower the risk of developing diabetes by between 14% and 25%.

http://www.diapedia.org/news/38/sugary-drinks-are-such-sweet-sorrow
Τίτλος: Obesity Second Only to Smoking as Cause of Premature Death.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 25 Ιουλίου 2016, 16:25:59
Medscape Medical News

Obesity Second Only to Smoking as Cause of Premature Death.

Liam Davenport

July 13, 2016.

http://www.medscape.com/viewarticle/866096
Τίτλος: Sugar Industry and Coronary Heart Disease Research.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Σεπτεμβρίου 2016, 00:31:46
Διαβάστε τι έκανε το λόμπυ της ζάχαρης επί δεκαετίες. Χρηματοδοτούσε ερευνητές στο Χάρβαρντ για να υποβαθμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης στην Υγεία των ανθρώπων και να υπερτιμούν τις αρνητικές επιπτώσεις του λίπους.

12 September 2016.

Sugar Industry and Coronary Heart Disease Research
A Historical Analysis of Internal Industry Documents.

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2548255#.V9vEkb4whHk.facebook (http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2548255#.V9vEkb4whHk.facebook)
Τίτλος: Βίντεο που δείχνει πώς η ζάχαρη καταστρέφει τον οργανισμό.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 25 Οκτωβρίου 2016, 21:08:01
Καλό βίντεο διάρκειας 3,5 λεπτών. Δεν υπερβάλλει. Έτσι είναι.

http://enallaktikidrasi.com/2015/09/i-zaxari-katastrefei-ton-organismo/ (http://enallaktikidrasi.com/2015/09/i-zaxari-katastrefei-ton-organismo/)
Τίτλος: Αυγά, ψέματα και χοληστερίνη.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Ιανουαρίου 2017, 09:00:20
15/10/2012
Του Καρδιολόγου Χρήστου Ντέλλου.



http://ntellos.gr/index.php/arthra/diatrofi/auga-psemmata-xolisterini (http://ntellos.gr/index.php/arthra/diatrofi/auga-psemmata-xolisterini)
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 18 Ιανουαρίου 2017, 09:11:14
Αυτά που παρουσιάζει ως κάτι νέο ο κ.Ντέλλος, είναι κοινό μυστικό σε όλους τους γυμναστηριάκηδες εδώ και πολύ καιρό.

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,7526.msg64774.html#msg64774
Τίτλος: Περιγραφή (και σύγκριση) των διαφόρων επώνυμων μορφών δίαιτας.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Φεβρουαρίου 2017, 23:08:38
Συχνά ακούμε ή διαβάζουμε για τις ΕΠΩΝΥΜΕΣ δίαιτες ATKINS, Mayo Clinic Diet, Weight Watchers, ζώνης, Jenny Craig , HMR Program Biggest Loser Diet, DUCAN, DASH, ORAC,Lemonade diet, Hollywood Diet,TLC κλπ

Τι περιλαμβάνει η κάθε μία;

Αν αποδίδουν ; και με ποιό μηχανισμό αποδίδουν.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και ποιά τα μειονεκτήματα τους;

Η θαυμάσια διάλεξη του εξαιρετικού Ενδοκρινολόγου-Διαβητολόγου κ Θωμόπουλου Ανδρέα αναλύει με μια κριτική ματιά τις ΕΠΩΝΥΜΕΣ δίαιτες και απαντά σ αυτά τα ερωτήματα.

http://www.aiavramidis.gr/home/%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%89%CE%BD/%CE%B5%CF%80%CF%8E%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CE%B4/ (http://www.aiavramidis.gr/home/%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%89%CE%BD/%CE%B5%CF%80%CF%8E%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CE%B4/)
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 7 Ιουνίου 2017, 23:53:30
A New Policy on Fruit Juices.

Louis M. Bell, MD reviewing Heyman MB et al. Pediatrics 2017 Jun.

An AAP policy statement recommends that consumption be avoided in infants and limited in older children and adolescents.

http://www.jwatch.org/na44265/2017/06/06/new-policy-fruit-juices (http://www.jwatch.org/na44265/2017/06/06/new-policy-fruit-juices)
Τίτλος: Nutrition Counseling in Clinical Practice How Clinicians Can Do Better.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 8 Σεπτεμβρίου 2017, 16:06:21
07/09/2017  JAMA.

http://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2653762?utm_source=FBPAGE&utm_medium=social_jn&utm_term=1064241524&utm_content=content_engagement%7Carticle_engagement&utm_campaign=article_alert&linkId=41945551 (http://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2653762?utm_source=FBPAGE&utm_medium=social_jn&utm_term=1064241524&utm_content=content_engagement%7Carticle_engagement&utm_campaign=article_alert&linkId=41945551)
Τίτλος: Τελικά πρέπει να ζυγιζόμαστε; Και αν ναι πόσο συχνά;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Σεπτεμβρίου 2017, 15:01:56
Από τον Ανδρέα Ζουρδό, διαιτολόγο διατροφολόγο.

Σίγουρα έχετε ακούσει πως δε πρέπει να ζυγίζεστε συχνά, πως είναι μία συνήθεια που δεν ωφελεί πουθενά, και καλύτερα να γίνεται 1 φορά την εβδομάδα ή ακόμα και πιο σπάνια. Οι περισσότεροι γυμναστές και πολλοί διαιτολόγοι έχουν αυτήν την άποψη.  Οι φεμινίστριες το έχουν πάει ακόμα πιο πέρα για τους δικούς τους λόγους και θεωρούν τη ζυγαριά σύμβολο καταπίεσης από τη πατριαρχία, και σαν ένδειξη διαμαρτυρίας μαζεύονται και τις σπάνε.

Τι λέει ο περισσότερος κόσμος για το θέμα:

“Το να ζυγίζομαι μου προκαλεί άγχος οπότε δεν το κάνω”

“Δε ζυγίζομαι  κάθε μέρα για να μη γίνει εμμονή!”

” Όταν παχαίνω το καταλαβαίνω από τα ρούχα μου, γιατί να ζυγιστώ!

“Θα σε ζυγίζω εγώ όταν μου έρχεσαι επίσκεψη” (Από διαιτολόγους)

Το πρόβλημα με τους γυμναστές και τους διαιτολόγους είναι το εξής: Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.  Με αλλά λόγια, μπορώ να σας πω πως έχω ένα πολύ δυνατό κίνητρο να διατηρούμαι στο βάρος μου και να μην παίρνω λίπος. Το ίδιο και ένας γυμναστής που δε θέλει σε καμία περίπτωση να δέχεται αρνητικά σχόλια για το σώμα του.  Το πρόβλημα είναι πως όλος ο υπόλοιπος κόσμος δεν είναι έτσι.

Δεν βλέπει να έχει κανένα άμεσο οικονομικό κίνητρο να προσέχει την εμφάνισή του (και αν λίγο πολύ σε πολλές δουλειές βοηθά η εμφάνιση αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα). Αυτό σημαίνει πως ένας γυμναστής ή ένας διαιτολόγος μπορεί να έχει καλό βάρος παρ’ ότι δεν ζυγίζεται, όχι εξαιτίας του ότι δε ζυγίζεται.

Στη δουλειά μου θέλω να βοηθάω τους ανθρώπους με τις συνήθειές τους. Συνήθειες καθαρά διατροφικές, π.χ. τι θα φάνε για πρωινό, και συνήθειες που επηρεάζουν τη διατροφή τους, π.χ. έλλειψη ύπνου, ή έλλειψη άσκησης.

Θα σας πω πως οι άνθρωποι που με έρχονται με σοβαρά προβλήματα βάρους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό στη τεράστια τους πλειοψηφία:

Δε ζυγίζονται. Ποτέ. Αν αναρωτιέστε πού το ξέρω είναι κάτι που το ρωτάω πάντα όταν παίρνω ιστορικό.


Έχω περίπτωση μίας γυναίκας που βοηθάω που έχει κάνει χειρουργείο για να χάσει βάρος και δεν έχει καν ζυγαριά στο σπίτι της. Κανείς δεν της έθιξε το θέμα. Από τότε που άρχισε να ζυγίζεται έχει χάσει παραπάνω βάρος από ότι έχασε από την επέμβαση.

Γενικά στο θέμα της ζυγαριάς, επικρατεί μία σύγχυση. Ο ένας ειδικός θα πει 1 φορά την εβδομάδα, ο άλλος 1 φορά το μήνα, ο άλλος ποτέ.

Ας αφήσουμε για λίγο τη ζυγαριά και ας δούμε άλλα ιατρικά θέματα.

Αν είχατε υπέρταση και θέλατε να μειώσετε τη πιεσή σας , θα σας παραξένευε αν ο γιατρός σας έλεγε πως πρέπει να μετράτε τη πιεσή σας κάθε μέρα;

Αν είχατε ψηλό σάκχαρο και θέλατε να το μειώσετε, θα σας φαινόταν ακραίο να σας πει ο γιατρός πως πρέπει να μετράτε το σάκχαρό σας κάθε μέρα;

Τώρα αφήστε τα ιατρικά και πάμε σε καθημερινά ζητήματα.

Μετράτε πόσα χρήματα ξοδεύετε και πόσα βγάζετε;

Κοιτάτε με τι ταχύτητα κινείστε στο αυτοκινητό σας;

Και φυσικά, όπως δείχνουν και τα επιστημονικά δεδομένα (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25521523), η καθημερινή επαφή με τη πραγματικότητα, ή αλλιώς με τη ζυγαριά, βοηθά στην απώλεια βάρους και δεν προκαλεί ψυχολογικά τραύματα.

Ο λόγος που μετράμε κάτι είναι γιατί ξέρουμε οτι όταν το μετράμε θα έχουμε κάποιο όφελος (θα μας μείνουν χρήματα στη τσέπη π.χ.)  ή θα αποφύγουμε/περιορίσουμε κάποια ζημιά (π.χ. να ανέβει κι άλλο το σάκχαρό μας). Απ΄ όποια πλευρά και να το δει κανείς το να μετράμε παραμέτρους σχετικές με τη βελτίωση ενός θέματος δουλεύει.

Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να κρίνετε τη προόδο σας αποκλειστικά από το βάρος σας. Αλλά ειδικά σε περιόδους ή μέρες που δεν προσέχετε το να ζυγίζεστε κάθε μέρα θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διατροφή σας.

Αν είστε λακωνικός πάει κάπως έτσι:

Κακή διατροφή ⇒ ζύγιση το επόμενο πρωί και διαπίστωση αύξησης του βάρους ⇒ Καλύτερη διατροφή την επόμενη μέρα (ή με ψυχολογικούς όρους, αποθαρρύννεται η συμπεριφορά της κακής διατροφής)
Καλή διατροφή ⇒ ζύγιση την επόμενη μέρα και διαπίστωση απώλειας βάρους ⇒ Ενθάρρυνση των αλλαγών
Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει οπωσδήποτε να ζυγίζονται κάθε μέρα. Αυτοί είναι οι άνθρωποι με ιστορικό παχυσαρκίας ή που είναι παχύσαρκοί, που είτε θέλουν να χάσουν κιλά, είτε θέλουν να μη πάρουν.


Όσοι προσπαθούν να πέσουν σε  λίπος ή να διατηρήσουν χαμηλά ποσοστά, επίσης καλό είναι να ζυγίζονται κάθε μέρα, δεχόμενοι τις διακυμάνσεις και τη στασιμότητα  τις ζυγαριάς για διάφορους λόγους (ειδικά οι γυναίκες).  Εδώ πρέπει να ξαναπώ το εξής: Η ζυγαριά δεν είναι το τέλειο όργανο μέτρησης της πρόοδου αλλά είναι  πιο άμεσα διαθέσιμο στο μέσο άνθρωπο. Ναι μπορείτε αν θέλετε να μετράτε τη μέση σας αν είστε άντρες ή τους γοφούς σας αν είστε γυναίκες. Αν ανοίξουμε τη κουβέντα για τις μετρήσεις θα δείτε πως ακόμα και η περιφέρεια του λαιμού είναι δείκτης υγείας.  Όπως και να έχει το ότι το βάρος ενός ανθρώπου έχει διακυμάνσεις ή μπορεί να έχει στασιμότητα είναι αλήθεια αλλά η ζυγαριά είναι σημαντική γιατί πολύ απλά το λίπος έχει βάρος. Αν θέλετε να χάσετε μία σημαντική ποσότητα λίπους απλά δε γίνεται να μη χάσετε βάρος.

Στις διακοπές τώρα συνήθως όχι μόνο υπάρχει υπερεπάρκεια φαγητού αλλά διακόπτεται (κακώς) και η γυμναστική. Γι’ αυτό και τόσοι άνθρωποι αν δε προσέξουν ακόμα και για 2-3 εβδομάδες μπορούν να ανεβάσουν σημαντικά το ποσοστό λίπους τους. Γι’ αυτό ειδικά τότε είναι σημαντική η καθημερινή ζύγιση, και αν δε γίνεται καθημερινή κάθε 2-3 μέρες το πολύ σε ένα φαρμακείο

Και γιατί όχι κάθε εβδομάδα; Το κάθε μέρα είναι αγχωτικό!

Πλένετε τα δόντια σας 3 φορές τη μέρα; Σας αγχώνει; Όχι πιθανότατα γιατί απλά έχει γίνει συνήθεια.  Ναι μπορεί να σας προκαλέσει λίγο άγχος στην αρχή το να ζυγίζεστε κάθε μέρα αλλά ποιος είπε ότι είναι κακό να αγχώνεστε για κάτι που θέλετε να πετύχετε;  Σας φαίνεται υπερβολικό το κάθε μέρα;  Στο περισσότερο κόσμο φαίνεται. Αλλά κάθε μέρα τρώμε και κάθε μέρα μπορούμε να ξεφύγουμε. Αν ζυγιζόμαστε πιο αραιά, π.χ. μία φορά την εβδομάδα, απλά θα βλέπουμε αν η εβδομάδα πήγε χαμένη ή όχι. Με άλλα λόγια είμαστε κατόπιν εορτής, το θέμα είναι να εκμετταλευτούμε την εβδομάδα, όχι να δούμε στο τέλος τι κάναμε.

Επίσης δεν είναι καθόλου κακό να ζυγίζουμε τα παιδιά μας. Ίσα ίσα, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, είμαστε πρώτοι παγκοσμίως σε παιδική παχυσαρκία. (Φυσικά αν μαλώνετε το παιδί γιατί πάχυνε του δημιουργείται μία αρνητική εμπειρία και είστε λάθος, γιατί τα παιδιά τρώνε αυτά που τους δίνουν οι γονείς τους – τον εαυτό σας μαλώστε καλύτερα) Πολύ απλά καθημερινή ζύγιση είναι μία συμπεριφορά που αποθαρρύνει αρνητικές συμπεριφορές στη διατροφή και ενθαρρύνει θετικές.  Δείτε το έτσι: Οτιδήποτε αρχίζετε να μετράτε, βελτιώνεται.

https://metavolismos.com/%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B6%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD-%CE%BD%CE%B1/ (https://metavolismos.com/%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B6%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD-%CE%BD%CE%B1/)
Τίτλος: Οι χορτοφάγοι έχουν αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 15 Οκτωβρίου 2017, 13:37:42
11/10/2017 Medscape.
Capt Joseph R. Hibbeln, MD


Vegetarianism Linked to Depression.

Male vegetarians are at greater risk for depression than their meat-eating counterparts, new research suggests.

A National Institutes of Health (NIH) study of more than 9600 men showed that those who reported being vegetarians or vegans had significantly higher scores on a depression-measuring scale than nonvegetarians.


In addition, significantly more of the vegetarian/vegan group had a score >10 on the measure, signifying mild to moderate depression.

"Nutritional deficiencies (eg, in cobalamin or iron) are a possible explanation for these findings," write the investigators.





Lead author Capt Joseph R. Hibbeln, MD, acting chief of the Section on Nutritional Neurosciences at the National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism at the NIH, added that because red meat is rich in vitamin B12, that nutrient may have played a part in the results.

   
"If someone chooses to be vegetarian or chooses to eat less meat, they should follow guideline recommendations to ensure they have a good vitamin B12 status," Dr Hibbeln told Medscape Medical News.


The findings  are published in the current issue of the Journal of Affective Disorders.

.....

https://www.medscape.com/viewarticle/886916?src=soc_fb_171014_mscpedt_news_mdscp_mdscp_vegan (https://www.medscape.com/viewarticle/886916?src=soc_fb_171014_mscpedt_news_mdscp_mdscp_vegan)
Τίτλος: Whole Grains Diet Reduces System Inflam and Body Weight vs. a Refined GrαinsDiet
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Δεκεμβρίου 2017, 07:44:00
Nov 20, 2017

Whole Grains Diet Reduces Systemic Inflammation and Body Weight vs. a Refined Grains Diet.

Findings supply evidence to back up dietary recommendations.

https://www.jwatch.org/na45502/2017/11/20/whole-grains-diet-reduces-systemic-inflammation-and-body?query=topic_diabetes&jwd=000100032085&jspc=GP (https://www.jwatch.org/na45502/2017/11/20/whole-grains-diet-reduces-systemic-inflammation-and-body?query=topic_diabetes&jwd=000100032085&jspc=GP)

Whole grain-rich diet reduces body weight and systemic low-grade inflammation without inducing major changes of the gut microbiome: a randomised cross-over trial.

http://gut.bmj.com/content/early/2017/10/27/gutjnl-2017-314786 (http://gut.bmj.com/content/early/2017/10/27/gutjnl-2017-314786)
Τίτλος: Meat Cooking Methods and Risk of Type 2 Diabetes: Results From Three Prospective
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Μαρτίου 2018, 09:45:28
Diabetes Care, 2018 Mar;

dc171992. https://doi.org/10.2337/dc17-1992


Meat Cooking Methods and Risk of Type 2 Diabetes: Results From Three Prospective Cohort Studies.

CONCLUSIONS: Independent of consumption amount, open-flame and/or high-temperature cooking for both red meat and chicken is associated with an increased T2D risk among adults who consume animal flesh regularly.

http://care.diabetesjournals.org/content/early/2018/03/05/dc17-1992 (http://care.diabetesjournals.org/content/early/2018/03/05/dc17-1992)

Τίτλος: Όσοι τρώνε λίγες θερμίδες αυξάνουν την πιθανότητα να ζήσουν πολλά χρόνια.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 3 Απριλίου 2018, 17:21:49
02-04-2018

You May Live Longer By Severely Restricting Calories, Scientists Say.

https://www.npr.org/sections/thesalt/2018/04/02/598295025/scientists-say-you-may-live-longer-by-severely-restricting-calories?utm_campaign=storyshare&utm_source=facebook.com&utm_medium=social (https://www.npr.org/sections/thesalt/2018/04/02/598295025/scientists-say-you-may-live-longer-by-severely-restricting-calories?utm_campaign=storyshare&utm_source=facebook.com&utm_medium=social)

(https://media.npr.org/assets/img/2018/03/30/calories-01-619c9d60e8bb0ca205439b5523f5d965069a30e3-s800-c85.jpg)

Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 4 Απριλίου 2018, 03:33:57
Δεν νομίζω ότι είναι εφικτό να προτείνεις στους ανθρώπους να... λιμοκτονήσουν για να επιβραδύνουν της διαδικασία της γήρανσης, ενώ ερωτηματικό αποτελεί και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην υγεία τους.

Σε αντιδιαστολή η Αυξητική Ορμόνη έχει πολύ περισσότερες ευεργετικές επιδράσεις, μάλιστα λέγεται ότι αντιστρέφει την διαδικασία της γήρανσης, αλλά παραολ' αυτά είναι απαγορερευμένη...
Τίτλος: Why zero-calorie sweeteners can still lead to diabetes, obesity.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Απριλίου 2018, 15:02:41
22 April 2018.

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-04/eb2-wzs041218.php (https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-04/eb2-wzs041218.php)
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 3 Μαΐου 2018, 08:47:32
(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/31786569_1822372507808124_1672518251415863296_n.jpg?_nc_cat=0&_nc_eui2=v1%3AAeEankJ3VN9Ge098JEXr2ChLNqlmWecJtntSPUumJvpHHeTRkmoX856kYhH46fyhkEbqeY2HbknYcmxLQ78_7uyteKxU5Yux6Pi0m4kOJbFRmg&oh=6b83ef2cf3dfbd186f64e481debd7a8c&oe=5B948CD1)
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 3 Μαΐου 2018, 12:58:25
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

   Μου φαίνεται ο WHO βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους φυσικούς χυμούς με τα φρουτοποτά (που έχουν ζάχαρη). Βέβαια πολλοί καταναλωτές όντως δεν τα ξεχωρίζουν....
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 3 Μαΐου 2018, 16:36:36
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μου φαίνεται ο WHO βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους φυσικούς χυμούς με τα φρουτοποτά (που έχουν ζάχαρη). Βέβαια πολλοί καταναλωτές όντως δεν τα ξεχωρίζουν....

Οι φυσικοί χυμοί έχουν και αυτοί ζάχαρη (χωρίς όμως την ποσότητα των ινών που έχουν τα φρούτα από τα οποία προέρχονται).

Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να πίνει κανείς χυμούς (ακόμη και αν είναι φυσικοί) αν θέλει να κρατήσει κανείς το βάρος του στα φυσιολογικά.

Είναι πολύ καλύτερο να φάει κανείς το φρούτο αυτό καθ' αυτό καθαρισμένο (είναι ένας τρόπος να αποφύγει κανείς τα φυτοφάρμακα) και κομμένο σε κομματάκια (τότε τρώγεται πιο εύκολα όχι μόνο από τα παιδιά αλλά και από τους ενήλικες). Π.χ. με 1 ξινόμηλο που το έχεις προετοιμάσει με τον τρόπο που λέω και έχεις βάλει και λίγη κανέλα πάνω στα κομμάτια του, έχεις απλώσει και λίγο κουάκερ (για να χαμηλώσεις ακόμη περισσότερο τον γλυκαιμικό δείκτη του) και προσθέσει και καναδυό κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι 2% (για να πάρεις και λίγες πρωτεΐνες) θα κόψεις αρκετά καλά την πείνα σου. Αν, αντ' αυτού, πιείς χυμό μήλου, θα χρειαστείς σχεδόν 3 μήλα για να βγάλεις ένα ποτήρι φυσικού χυμού, θα πάρεις τριπλάσιες θερμίδες, και θα σε λιγώσει και από πάνω, γιατί θα σου κάνει αντιδραστική υπογλυκαιμία αν το σώμα σου μπορεί ακόμη να παράγει ικανοποιητικές ποσότητες ινσουλίνης, και έτσι θα θέλεις να φας μετά...
Τίτλος: Barbeque lovers are 17% higher risk of hypertension.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Μαΐου 2018, 07:35:29
Εκτός από αυξημένο κίνδυνο για Καρκίνο του Παχέως Εντέρου, οι λάτρεις του Barbeque έχουν αυξημένο κίνδυνο και για Αρτηριακή Υπέρταση.

07 May 2018.

https://www.medscape.com/viewarticle/895655?src=soc_fb_180512_mscpedt_news_mdscp_Morningreport&faf=1 (https://www.medscape.com/viewarticle/895655?src=soc_fb_180512_mscpedt_news_mdscp_Morningreport&faf=1)
Τίτλος: Η παχυσαρκία δεύτερη αιτία καρκίνου μετά το κάπνισμα.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Ιουνίου 2018, 15:46:08
Καθημερινή, 24/03/2018

Η παχυσαρκία αποτελεί τη δέυτερη αιτία πρόκλησης καρκίνου, με διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά, τη στιγμή που τα κρούσματα καρκίνου με αιτία το κάπνισμα μειώνονται. Στα πορίσματα αυτά κατέληξε μεγάλη έρευνα στον βρετανικό πληθυσμό, διενεργηθείσα  από το ινστιτούτο «Cancer Research UK».

Το 2011 το το κάπνισμα αποτελούσε την πρώτη αιτία για την πρόκληση καρκίνου, με ποσοστό 19,4%, το οποίο πλέον έχει μειωθεί στο 15,1%. Ακολουθούσε η παχυσαρκία η οποία περιλάμβανε το 5,5% των συνολικών περιπτώσεων ετησίως και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, με ποσοστό 3,8%. Σήμερα, το ποσοστό πρόκλησης καρκίνου από παχυσαρκία έχει φτάσει στο 6,3%.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καρκίνου λόγω βάρους αποτελεί η ιστορία της Anet Boak, από το Carlisle, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο της μήτρας σε ηλικία 51 ετών, τέσσερα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Σε check-up που ακολούθησε μετά την υστερεκτομή, η κ. Boak ενημερώθηκε ότι η παχυσαρκία συνέβαλε στην εμφάνιση καρκίνου. Σήμερα η κ. Boak, γιαγιά πλέον, ακολουθεί έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, κόβοντας την ζάχαρη, μαγειρεύοντας με φρέσκα υλικά και κάνοντας γυμναστική.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, οι στρατηγικές για τον περιορισμό του καπνίσματος απέδωσαν καρπούς, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη δουλειά προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της καθηγήτριας και εμπειρογνώμονος στον τομέα της πρόληψης καρκίνου ,Linda Bauld, ότι «η παχυσαρκία είναι μια τεράστια απειλή για την υγεία» και πρόκειται να επιδεινωθεί εάν δεν παρθούν κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

«Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να βασιστεί στην μείωση του καπνίσματος έτσι ώστε να μειωθούν και τα κρούσματα καρκίνου λόγω παχυσαρκίας. Σημαντικό μέρος της απαιτούμενης προσέγγισης αποτελεί και η απαγόρευση των τηλεοπτικών διαφημίσεων junk food πριν από τις 21:00».

Ο καθηγητής Mel Greaves, βιολόγος στο Ινστιτούτο Καρκινολογικών Ερευνών στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η μελέτη επιδοκιμάζει την άποψη ότι πολλά είδη καρκίνου είναι δυνατόν να προλαμβάνονται.

Συγκεκριμένα, η βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότερες από το ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων καρκίνου, δηλαδή 135.000 περιπτώσεις, μπορούν να καταπολεμηθούν.

Ακόμη, ο Δρ Greaves ανέφερε ότι η συσχέτιση παχυσαρκίας και καρκίνου πρέπει  να διερευνηθεί περαιτέρω, ενώ τόνισε ότι ο αντίκτυπος στα ποσοστά καρκίνου δεν θα είναι ακριβής σε περίπτωση εξάλειψης της παχυσαρκίας, σίγουρα, πάντως, θα μειωθεί σημαντικά.
Σήμερα η αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί όχι μόνο ιατρική, αλλά και κοινωνική πρόκληση, δεδομένων των υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας στους νέους.

Πηγή: www.bbc.com, Επιμέλεια: Βιβή Δάρα.

http://www.kathimerini.gr/955548/article/ygeia/ygeia-epikairothta/h-paxysarkia-deyterh-aitia-karkinoy-meta-to-kapnisma (http://www.kathimerini.gr/955548/article/ygeia/ygeia-epikairothta/h-paxysarkia-deyterh-aitia-karkinoy-meta-to-kapnisma)
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Ιουνίου 2018, 22:42:28
Liam Davenport
May 29, 2018

Junk Food Ads Increase Teenage Calorie Consumption.


https://www.medscape.com/viewarticle/897317?src=soc_fb_180531_mscpedt_news_mdscp_ukjunkfood&faf=1 (https://www.medscape.com/viewarticle/897317?src=soc_fb_180531_mscpedt_news_mdscp_ukjunkfood&faf=1)

Και μία περίληψη στα Ελληνικά του συναδέλφου Ιατρού Vangelis Fousteris στο facebook:

Όσο περισσότερο χρόνο οι νέοι περνούν να παρακολουθούν τηλεόραση και κατά συνέπεια βλέπουν διαφημίσεις για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λίπη, τόσο πιο πιθανό είναι να καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό, ενώ κάθε επιπλέον αγγελία συνδέεται με επιπλέον 18.000 θερμίδες ετησίως. Η μελέτη βασίστηκε σε πάνω από 3300 εφήβους, η οποία παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Βιέννη, έδειξε ότι οι παχύσαρκοι νέοι ήταν πολύ πιο πιθανό να παρακολουθήσουν τηλεόραση και ότι ο αυξημένος χρόνος προβολής συνδέθηκε με την αύξηση κατά 80% της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε αλάτι, ζάχαρη και λίπη.
Τίτλος: Ελληνόπουλα τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Δεκεμβρίου 2018, 22:24:36
01/12/2018 Καθημερινή.

http://www.kathimerini.gr/998053/article/ygeia/ygeia-epikairothta/ellhnopoyla-ta-pio-paxysarka-paidia-sthn-eyrwph?platform=hootsuite (http://www.kathimerini.gr/998053/article/ygeia/ygeia-epikairothta/ellhnopoyla-ta-pio-paxysarka-paidia-sthn-eyrwph?platform=hootsuite)
Τίτλος: Nutrition and Health.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Ιανουαρίου 2019, 23:10:52
February 7, 2014

Nutrition and Health – The Association between Eating
Behavior and Various Health Parameters: A Matched
Sample Study

Nathalie T. Burkert*, Johanna Muckenhuber, Franziska Großscha¨dl, E´va Ra´ sky, Wolfgang Freidl
Institute of Social Medicine and Epidemiology, Medical University Graz, Graz, Austria

Is vegetarian diet healthier?

Researchers from the University of Graz Study, found that adults who consume vegetarian diet, are less healthy (in terms of cancer, allergies, and mental health disorders), have a lower quality of life, and also require more medical treatment.

This study also concluded that vegetarians are more often ill, have cancer and heart attacks more often, and have a lower quality of living than meat-eaters.
The researchers also found that vegetarians were twice as likely to suffer for anxiety or depressions than big meat eaters (9.4% to 4.5%).

The study involved 1320 participants who were divided into 4 groups of 330 persons each. The 4 groups were:
1) Vegetarian
2) Carnivorous diet rich in fruits and vegetables
3) Carnivorous diet less rich in meat
4) Carnivorous diet rich in meat

All groups were comparable with respect to gender, age, and socio-economic status. The study also accounted for smoking and physical activity. Also the BMI was within the normal range for all four groups (22.9 – 24.9).

https://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371%2Fjournal.pone.0088278&type=printable&fbclid=IwAR12wxFa4NR09Wb9vbwqXE-4qhPLfmXyzZ7YQ3SY2vZEFu7MT-Emcyuvceo (https://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371%2Fjournal.pone.0088278&type=printable&fbclid=IwAR12wxFa4NR09Wb9vbwqXE-4qhPLfmXyzZ7YQ3SY2vZEFu7MT-Emcyuvceo)
Τίτλος: Healthy Eating Plate.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Φεβρουαρίου 2019, 22:42:22
(https://2.bp.blogspot.com/-JrI33-BvCqM/XGMuQ_Z69iI/AAAAAAAABno/yYAp92CX_tcL4WyGO-DNTqB4B-Guu_m5wCLcBGAs/s1600/HealthyEatingPlate.jpg)
Τίτλος: Vitamins and Nutritional Supplements What Do I Need to Know.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 19 Μαρτίου 2019, 01:40:28
January 7, 2019

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2720139?guestAccessKey=d6d110cc-c833-44df-a0d9-cf587deef3f1&utm_source=fbpage&utm_medium=social_jamaim&utm_term=2176743376&utm_content=followers-article_engagement-illustration_medical-tfl&utm_campaign=article_alert&linkId=64490747&fbclid=IwAR09MWQkH8WGF2jYiYjfWtY9wJlS6bHqVCZBb18i7OvLokhuzxOOOd-jE9o (https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2720139?guestAccessKey=d6d110cc-c833-44df-a0d9-cf587deef3f1&utm_source=fbpage&utm_medium=social_jamaim&utm_term=2176743376&utm_content=followers-article_engagement-illustration_medical-tfl&utm_campaign=article_alert&linkId=64490747&fbclid=IwAR09MWQkH8WGF2jYiYjfWtY9wJlS6bHqVCZBb18i7OvLokhuzxOOOd-jE9o)
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 19 Μαρτίου 2019, 10:27:21
Το κλειδί είναι το balanced diet, επειδή ο τρόπος που ζούμε δεν μας επιτρέπει να είμαστε πολύ balanced στην διατροφή μας, έρχεται η επιστήμη και συγκεκριμένα η Χημεία να μας δώσει ένα χεράκι...
Τίτλος: Dietary Supplements Aren't Associated with Lower Mortality.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 19 Απριλίου 2019, 09:44:17
Daniel D. Dressler, MD, MSc, SFHM, FACP reviewing Chen F et al. Ann Intern Med 2019 Apr 9

But adequate intake of nutrients from food confers health benefits.

https://www.jwatch.org/na48894/2019/04/18/dietary-supplements-arent-associated-with-lower-mortality?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP (https://www.jwatch.org/na48894/2019/04/18/dietary-supplements-arent-associated-with-lower-mortality?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP)
Τίτλος: Nutrition and Chronic Kidney Disease.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 5 Μαΐου 2019, 12:52:01
Most patients in the early stages of kidney disease need to limit the amount of sodium in their diet.

Some patients may be told to limit protein in their diet as well.

The DASH diet is often recommended for patients with kidney disease. Be sure to talk with your healthcare provider about your specific nutrition needs.

https://www.kidney.org/nutrition/Kidney-Disease-Stages-1-4?fbclid=IwAR2PCBjs7UbaYqPVW-WzMiTHraYeOW4RGG0vIqgQvj_4DpszEDlxmPXWCNU (https://www.kidney.org/nutrition/Kidney-Disease-Stages-1-4?fbclid=IwAR2PCBjs7UbaYqPVW-WzMiTHraYeOW4RGG0vIqgQvj_4DpszEDlxmPXWCNU)
Τίτλος: Association of Sugary Beverage Consumption With Mortality Risk in US Adults.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Μαΐου 2019, 00:25:47
Ούτε και οι φυσικοί χυμοί κάνουν καλό στην Υγεία:

Αντιγράφω σχόλιο, συναδέλφου σε Ιατρική ομάδα του facebook:

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζαχαρούχα ποτά (SSB) όπως η κολα και το παγωμένο τσάι έχουν επιβλαβή επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Τώρα, τα ευρήματα από μια μεγάλη μελέτη κοόρτης δείχνουν ότι και οι 100% χυμοί φρούτων θα πρέπει να προστεθούν και στον κατάλογο αυτό. Σε μια έρευνα άνω των 13.000 ενηλίκων ηλικίας 45 ετών και άνω από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε πρόσθετη καθημερινή μερίδα χυμών φρούτων των 12 ουγγιών, ανεξάρτητα από άλλα SSBs, συνδέθηκε με αύξηση κατά 24% του κινδύνου θνησιμότητας από κάθε αιτία.


May 17, 2019

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2733424?fbclid=IwAR2WpKb6hI8SXLR6xmq0gJKl-YDjF_GRvLtqg8ntEF4mK2sIrif-xTm--zA (https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2733424?fbclid=IwAR2WpKb6hI8SXLR6xmq0gJKl-YDjF_GRvLtqg8ntEF4mK2sIrif-xTm--zA)
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 22 Μαΐου 2019, 02:25:45
Δεν ξέρω αν έχουμε γράψει για τις ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ συνέπειες του φυστικοβούτυρου (πολύ κόσμος με το που ακούει το δεύτερο συστατικό της λέξης νομίζει ότι ειναι... απαγορευμένη τροφή) στην ρύθμιση του διαβήτη:

Can people with diabetes eat peanut butter? (https://www.medicalnewstoday.com/articles/317127.php)

Οπότε, φάτε φυσικό φυστικόβουτυρο άφοβα (εντός λογικών πλαισίων)  :)
Τίτλος: Health Effects of Ultra-Processed Food.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Ιουνίου 2019, 09:43:19
June 18, 2019

Health Effects of Ultra-Processed Food

Paul S. Mueller, MD, MPH, FACP reviewing Srour B et al. BMJ 2019 May 29 Rico-Campà A et al. BMJ 2019 May 29

Higher consumption of ultra-processed food is associated with higher risks for cardiovascular disease and death.

Ultra-processed food (e.g., carbonated drinks, sausages, chicken nuggets, candy, instant soups and noodles) have low nutritional value and high energy density. Two recent studies shed light on adverse health effects of ultra-processed food consumption, which has increased markedly.

In a population-based French study, researchers examined the association between ultra-processed food consumption and cardiovascular disease (CVD) in 105,000 adults (mean age, 43; 79% women). After adjustment for multiple variables, people in the highest quartile had 25%, 22%, and 25% higher risks for overall CVD, coronary heart disease, and cerebrovascular disease, respectively, than did people in the lowest quartile during a median of 5 years. In addition, in a prospective Spanish study, researchers examined 20,000 university graduates (mean age, 38). At average follow-up of 10 years, participants in the highest quartile of ultra-processed food consumption had 62% higher risk for all-cause death (adjusted for multiple variables) than did people in the lowest quartile.

COMMENT
In these studies, consumption of ultra-processed food was associated with excess risks for CVD and death. The results are biologically plausible: Ultra-processed foods are rich in sodium, sugar, and fat; poor in fiber; and associated with high glycemic response and lower consumption of nonprocessed, nutritious food. Finally, ultra-processed foods can contain additives (e.g., sulfites) or “neoformed contaminants” (e.g., acrylamide), or they might be packaged in materials (e.g., bisphenol A) associated with adverse health effects.

EDITOR DISCLOSURES AT TIME OF PUBLICATION

Disclosures for Paul S. Mueller, MD, MPH, FACP at time of publication

Editorial Boards

Medical Knowledge Self-Assessment Program; MKSAP 18 General Internal Medicine

Leadership Positions in Professional Societies

American Osler Society (Board of Governors)

CITATION(S):

Srour B et al. Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: Prospective cohort study (NutriNet-Santé). BMJ 2019 May 29; 365:l1451. (https://doi.org/10.1136/bmj.l1451)

Rico-Campà A et al. Association between consumption of ultra-processed foods and all cause mortality: SUN prospective cohort study. BMJ 2019 May 29; 365:l1949. (https://doi.org/10.1136/bmj.l1949)

https://www.jwatch.org/na49259/2019/06/18/health-effects-ultra-processed-food?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP (https://www.jwatch.org/na49259/2019/06/18/health-effects-ultra-processed-food?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP)
Τίτλος: Τριγλυκερίδια: 13 τρόποι για να τα “ρίξετε”.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Ιουνίου 2019, 22:15:03
19/06/2019

https://nucleus.gr/%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/13352/?fbclid=IwAR2g4_vu5T8xF2dmIMePhefqrcyrHqVHjJhFChuxQmRgFXnr-KemKm-cTJE (https://nucleus.gr/%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/13352/?fbclid=IwAR2g4_vu5T8xF2dmIMePhefqrcyrHqVHjJhFChuxQmRgFXnr-KemKm-cTJE)
Τίτλος: Obesity: A Deadly Cancer Risk Factor Like Smoking.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Ιουλίου 2019, 07:55:59
Nicky Broyd

July 04, 2019

https://www.medscape.com/viewarticle/915228?src=soc_fb_190709_mscpedt_news_onc_obesity&faf=1 (https://www.medscape.com/viewarticle/915228?src=soc_fb_190709_mscpedt_news_onc_obesity&faf=1)
Τίτλος: Shape Matters: Apples, Olives With Normal BMI Fare Worse Than Pears.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 25 Ιουλίου 2019, 19:27:42
July 24, 2019

..............

Postmenopausal women with a high waist circumference — or the so-called "apple" shape — even when their body mass index (BMI) is in the normal range, show an increased risk of overall, cardiovascular, and cancer mortality similar to those who are obese with a high waist circumference.
The study underscores the role of body fat distribution in health risk, say Yangbo Sun, MD, PhD, University of Iowa, Iowa City, and colleagues.
"Our findings challenge the current paradigm that measurement of abdominal fat is not recommended for individuals with normal BMI," they add in their study published this week in JAMA Network Open.

..........................

https://www.medscape.com/viewarticle/915978?src=soc_fb_190727_mscpedt_news_tho_apple&faf=1#vp_2 (https://www.medscape.com/viewarticle/915978?src=soc_fb_190727_mscpedt_news_tho_apple&faf=1#vp_2)
Τίτλος: Nutrition Therapy for Adults With Diabetes or Prediabetes.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 28 Ιουλίου 2019, 15:41:19
June 25, 2019

https://www.medscape.com/viewarticle/914361?src=soc_fb_190628_mscpedt_news_endo_nutrition&faf=1#vp_1 (https://www.medscape.com/viewarticle/914361?src=soc_fb_190628_mscpedt_news_endo_nutrition&faf=1#vp_1)
Τίτλος: Which diet is best for long-term weight loss?
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Αυγούστου 2019, 16:02:44
09 April 2018

https://www.health.harvard.edu/blog/weight-loss-for-life-the-dietfits-study-2018040913595?utm_content=bufferfe319&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=buffer&fbclid=IwAR2kRbfPiqqy6LyVOt3WE76JT81pzEIjAoLNs7Wkd1oTPVf_MX1y8P-7IIQ (https://www.health.harvard.edu/blog/weight-loss-for-life-the-dietfits-study-2018040913595?utm_content=bufferfe319&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=buffer&fbclid=IwAR2kRbfPiqqy6LyVOt3WE76JT81pzEIjAoLNs7Wkd1oTPVf_MX1y8P-7IIQ)
Τίτλος: Fake News ότι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα σε κάνει να χάνεις βάρος.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 24 Αυγούστου 2019, 10:54:57
Δεν θα με εξέπληττε εάν μάθαινα ότι στο παραπάνω fake news έχει βάλει το χεράκι της η βιομηχανία κρασιού.



https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/08/22/glass-of-wine-doesnt-equal-an-hour-at-the-gym/ (https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/08/22/glass-of-wine-doesnt-equal-an-hour-at-the-gym/)
Τίτλος: Απ: Fake News ότι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα σε κάνει να χάνεις βάρος.
Αποστολή από: GirousisN στις 24 Αυγούστου 2019, 13:59:51
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν θα με εξέπληττε εάν μάθαινα ότι στο παραπάνω fake news έχει βάλει το χεράκι της η βιομηχανία κρασιού.
https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/08/22/glass-of-wine-doesnt-equal-an-hour-at-the-gym/ (https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/08/22/glass-of-wine-doesnt-equal-an-hour-at-the-gym/)

Μα εδώ "κάποιοι" σκόπιμα έχουν παρεξηγήσει τις όποιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες έχει το κρασί, με την απώλεια βάρους. ???

  https://pdfs.semanticscholar.org/e07d/b2479fb8727bd59b63c846d098e1a87f024e.pdf (https://pdfs.semanticscholar.org/e07d/b2479fb8727bd59b63c846d098e1a87f024e.pdf)
Τίτλος: Obesity Poses Much Bigger Risk for Diabetes Than Bad Genes.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Σεπτεμβρίου 2019, 00:22:13
17 September 2019.

https://www.medscape.com/viewarticle/918507?src=soc_fb_190920_mscpedt_news_endo_obesity&faf=1 (https://www.medscape.com/viewarticle/918507?src=soc_fb_190920_mscpedt_news_endo_obesity&faf=1)
Τίτλος: Gluten Does Not Cause GI Symptoms in Healthy People, Study Shows.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, 09:38:53
11 Semtember 2019

Unless a patient has Celiac there is no benefit to going gluten free, study finds.

https://www.medscape.com/viewarticle/918100?src=soc_fb_190923_mscpedt_news_endo_gluten&faf=1 (https://www.medscape.com/viewarticle/918100?src=soc_fb_190923_mscpedt_news_endo_gluten&faf=1)
Τίτλος: Αλλο πάλι και τούτο: το τσάι μας μπορεί να περιέχει δισεκατομμύρια μικροπλαστικά
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Οκτωβρίου 2019, 08:33:32
07-03-2019

https://www.protagon.gr/epikairotita/perivallon-epikairotita/allo-pali-kai-touto-to-tsai-mas-borei-na-periexei-disekatommyria-mikroplastika-44341919193 (https://www.protagon.gr/epikairotita/perivallon-epikairotita/allo-pali-kai-touto-to-tsai-mas-borei-na-periexei-disekatommyria-mikroplastika-44341919193)
Τίτλος: 4/10/19 Εγκύκλιος. Διατροφή παιδιών στους βρεφ, βρεφονηπ και παιδικούς σταθμούς
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Οκτωβρίου 2019, 20:19:45
04/10/2019

Εγκύκλιος: Διατροφή παιδιών στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΒΦ6465ΦΥΟ-ΦΩΘ?inline=true&fbclid=IwAR3i4jo100_OUtXMo5gKA_QhletTTONuWOEjmNSWsGBaz-s_Nci0ZtXYAWA (https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΒΦ6465ΦΥΟ-ΦΩΘ?inline=true&fbclid=IwAR3i4jo100_OUtXMo5gKA_QhletTTONuWOEjmNSWsGBaz-s_Nci0ZtXYAWA)
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 24 Οκτωβρίου 2019, 21:40:31
Αντιγράφω από τον τοίχο του Καρδιολόγου Χρήστου Ντέλλου στο facebook, μετά από άδειά του:

[ Φάτε και δώστε και στα ΠΑΙΔΙΑ σας φρούτα!
ΟΧΙ ΦΡΟΥΤΟΧΥΜΟΥΣ, ακόμα και αν τους στύβουμε μόνοι μας!
Οι «φυσικοί χυμοί» σε συχνή κατανάλωση και σε μεγάλες ποσότητες συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη παχυσαρκίας και διαβήτη, αλλά και στην αύξηση των θανάτων από κάθε αιτία!
Καλημέρα και στην υγειά σας! ]

Fruit juice can be twice as harmful as soda

https://bigthink.com/surprising-science/fruit-juice-health?xrs=RebelMouse_fb&ts=1568274796&fbclid=IwAR26O8U2qlWLU1urqvgfiWuRRLTJa_3Vibwp4MHeMe0Z3mzax5MU_MY0r4E (https://bigthink.com/surprising-science/fruit-juice-health?xrs=RebelMouse_fb&ts=1568274796&fbclid=IwAR26O8U2qlWLU1urqvgfiWuRRLTJa_3Vibwp4MHeMe0Z3mzax5MU_MY0r4E)
Τίτλος: Trans Fats Tied to Increased Dementia Risk.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Οκτωβρίου 2019, 22:51:34
October 25, 2019

https://www.medscape.com/viewarticle/920428?src=soc_fb_191028_mscpedt_news_mdscp_dementia&faf=1 (https://www.medscape.com/viewarticle/920428?src=soc_fb_191028_mscpedt_news_mdscp_dementia&faf=1)
Τίτλος: Συμπληρώματα διατροφής, η μεγάλη (και επικίνδυνη;) φούσκα.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Νοεμβρίου 2019, 23:45:37
12.11.2019

https://www.protagon.gr/themata/syblirwmata-diatrofis-i-megali-kai-epikindyni-fouska-44341926125 (https://www.protagon.gr/themata/syblirwmata-diatrofis-i-megali-kai-epikindyni-fouska-44341926125)
Τίτλος: High-Protein Diet Could Be Harmful, Even for Healthy Kidneys
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 8 Δεκεμβρίου 2019, 04:23:19
November 27, 2019

Trendy high-protein diets, like keto, can be harmful for those with healthy kidney function, especially those at high risk of CKD.

https://www.medscape.com/viewarticle/921877?src=soc_fb_191208_mscpedt_news_mdscp_keto&faf=1 (https://www.medscape.com/viewarticle/921877?src=soc_fb_191208_mscpedt_news_mdscp_keto&faf=1)



Τίτλος: Unless a patient has Celiac there is no benefit to going gluten free study finds
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Δεκεμβρίου 2019, 08:26:37
September 11, 2019

https://www.medscape.com/viewarticle/918100?src=soc_fb_201229_mscpedt_news_endo_gluten&faf=1
Τίτλος: The 'Most Dangerous Eating Disorder': Diabulimia in T1D
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Ιανουαρίου 2020, 01:47:33
December 17, 2019

https://www.medscape.com/viewarticle/922788?src=soc_fb_191220_mscpedt_news_mdscp_diabulemia&faf=1#vp_1 (https://www.medscape.com/viewarticle/922788?src=soc_fb_191220_mscpedt_news_mdscp_diabulemia&faf=1#vp_1)
Τίτλος: Mediterranean Diet Repeats as Best Overall of 2020.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Ιανουαρίου 2020, 20:07:24
January 02, 2020

https://www.medscape.com/viewarticle/923311?fbclid=IwAR21w0hgMs4E4YPTPlJC1MX3GiuSomyg9nKL5ksA3IDsj_BIyjTrnsRtL_o (https://www.medscape.com/viewarticle/923311?fbclid=IwAR21w0hgMs4E4YPTPlJC1MX3GiuSomyg9nKL5ksA3IDsj_BIyjTrnsRtL_o)
Τίτλος: Είναι διαφορετικό να τρως μπριάμ στο σχολείο…
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Ιανουαρίου 2020, 21:26:47
18/01/2020

https://www.protagon.gr/apopseis/einai-diaforetiko-na-trws-briam-sto-sxoleio-44341980495 (https://www.protagon.gr/apopseis/einai-diaforetiko-na-trws-briam-sto-sxoleio-44341980495)
Τίτλος: Τρία αποτελεσματικά tips για να περιορίσετε την όρεξή σας για φαγητό.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Μαΐου 2020, 00:14:37
09-05-2020

https://www.in.gr/2020/05/08/life/woman/tria-apotelesmatika-tips-gia-na-periorisete-tin-oreksi-sas-gia-fagito/ (https://www.in.gr/2020/05/08/life/woman/tria-apotelesmatika-tips-gia-na-periorisete-tin-oreksi-sas-gia-fagito/)
Τίτλος: Stop honoring health care workers with sugary treats
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 3 Αυγούστου 2020, 19:05:40
24 July 2020

https://www.kevinmd.com/blog/2020/07/stop-honoring-health-care-workers-with-sugary-treats.html (https://www.kevinmd.com/blog/2020/07/stop-honoring-health-care-workers-with-sugary-treats.html)
Τίτλος: Μπύρα θερμίδες, αλλά πόσες τελικά;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 5 Αυγούστου 2020, 00:25:34

http://www.beerblog.gr/mpyra-thermides/377/ (http://www.beerblog.gr/mpyra-thermides/377/)
Τίτλος: Plant-Protein Intake Is Associated with Lower Mortality at 16 Years
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Αυγούστου 2020, 07:48:17
Plant-Protein Intake Is Associated with Lower Mortality at 16 Years

Paul S. Mueller, MD, MPH, FACP reviewing Huang J et al. JAMA Intern Med 2020 Jul 13

Replacing egg and red meat protein with plant protein might promote health and longevity.

https://www.jwatch.org/NA52135?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP (https://www.jwatch.org/NA52135?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP)
Τίτλος: Πώς να πίνετε αλκοόλ χωρίς να παίρνετε βάρος.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 30 Αυγούστου 2020, 00:05:29


https://www.clickatlife.gr/your-life/story/125005 (https://www.clickatlife.gr/your-life/story/125005)
Τίτλος: Vitamin D3, ω-3 Fatty Acids, and Strength-Training Exercise for Healthy Older Ad
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Νοεμβρίου 2020, 08:04:45
10-11-2020

Vitamin D3, ω-3 Fatty Acids, and Strength-Training Exercise for Healthy Older Adults

Thomas L. Schwenk, MD reviewing Bischoff-Ferrari HA et al. JAMA 2020 Nov 10

At 3 years, these interventions did not improve outcomes.

https://www.jwatch.org/na52789/2020/11/17/vitamin-d3-3-fatty-acids-and-strength-training-exercise?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP (https://www.jwatch.org/na52789/2020/11/17/vitamin-d3-3-fatty-acids-and-strength-training-exercise?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP)
Τίτλος: High Glycemic Index Diets Increase Cardiovascular Risk
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Απριλίου 2021, 22:06:23
Journal Watch

Anthony L. Komaroff, MD, reviewing Jenkins DJA et al. N Engl J Med 2021 Apr 8

In a worldwide analysis, poor-quality carbohydrates were associated with heart disease and all-cause mortality.

https://www.jwatch.org/na53456/2021/04/08/high-glycemic-index-diets-increase-cardiovascular-risk?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 28 Απριλίου 2021, 10:34:58
Dose–Response Relationship of Salt and Blood Pressure in Experimental Studies

Harlan M. Krumholz, MD, SM, reviewing Filippini T et al. Circulation 2021 Apr 20

A linear relationship was identified between sodium intake and systolic and diastolic BPs in both hypertensive and normotensive populations.

https://www.jwatch.org/na53529/2021/04/26/dose-response-relationship-salt-and-blood-pressure?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP (https://www.jwatch.org/na53529/2021/04/26/dose-response-relationship-salt-and-blood-pressure?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP)
Τίτλος: ΠΟΥ: Νέα όρια περιεκτικότητας αλατιού για 64 κατηγορίες τροφίμων
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 5 Μαΐου 2021, 22:46:35
05/05/2021

https://www.kathimerini.gr/life/health/561352879/poy-nea-oria-periektikotitas-alatioy-gia-64-katigories-trofimon/ (https://www.kathimerini.gr/life/health/561352879/poy-nea-oria-periektikotitas-alatioy-gia-64-katigories-trofimon/)
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 6 Ιουνίου 2021, 07:53:46
Μελέτη στην Αυστραλία έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων κάθε μέρα είχαν 36% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα στον διαβήτη και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σχετίζονται μόνο με την πρόσληψη φρούτων και όχι με την πρόσληψη χυμού φρούτων.


Associations Between Fruit Intake and Risk of Diabetes in the AusDiab Cohort
Nicola P Bondonno, Raymond J Davey, Kevin Murray, Simone Radavelli-Bagatini, Catherine P Bondonno, Lauren C Blekkenhorst, Marc Sim, Dianna J Magliano, Robin M Daly, Jonathan E Shaw ... Show more
The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, dgab335, https://doi.org/10.1210/clinem/dgab335
Published: 02 June 2021

https://academic.oup.com/jcem/advance-article/doi/10.1210/clinem/dgab335/6290732?fbclid=IwAR0ewXUbNNZQOZH5Usvi_McL-l2K2zKx7cVrBhvSTkuuBIgX5kl3qKkXAOw#.YLvEE-nCkvU.facebook (https://academic.oup.com/jcem/advance-article/doi/10.1210/clinem/dgab335/6290732?fbclid=IwAR0ewXUbNNZQOZH5Usvi_McL-l2K2zKx7cVrBhvSTkuuBIgX5kl3qKkXAOw#.YLvEE-nCkvU.facebook)
Τίτλος: Eat Two Fruits a Day, Ward Off Diabetes?
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 14 Ιουνίου 2021, 16:54:34
( Οι άνθρωποι που τρώνε τουλάχιστον 2 φρούτα την ημέρα διατρέχουν 36% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη από εκείνους που τρώνε το μισό ποσό.

Δεν νομίζω ότι είναι μόνο τα φρούτα αλλά το όλο πακέτο: Αυτοί που τρώνε φρούτα είναι πιο πιθανό να έχουν και άλλες υγιεινές συνήθειες π.χ. να μην καπνίζουν, να μην πίνουν αλκοόλ να αποφεύγουν το fastfood, τα γλυκά κτλ. )

10/06/2021

https://www.medscape.com/viewarticle/952843?src=soc_fb_210611_mscpedt_news_mdscp_nutrition&faf=1 (https://www.medscape.com/viewarticle/952843?src=soc_fb_210611_mscpedt_news_mdscp_nutrition&faf=1)
Τίτλος: 'Be Their Cheerleader': Docs Should Try to Reduce Weight Stigma
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 15 Ιουνίου 2021, 22:43:05
14-06-2021

https://www.medscape.com/viewarticle/953009?src=soc_fb_210615_mscpedt_news_mdscp_weightloss&faf=1#vp_1 (https://www.medscape.com/viewarticle/953009?src=soc_fb_210615_mscpedt_news_mdscp_weightloss&faf=1#vp_1)
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 30 Ιουνίου 2021, 11:21:56
Μια ασθενής μου έχασε 12 κιλά με την βοήθεια του παρακάτω blog (και διατηρεί την απώλεια αυτή των κιλών της εδώ και περίπου 6 μήνες) για αυτό και το παραθέτω:

https://diatrofikaineazwh.blogspot.com/p/maria.html (https://diatrofikaineazwh.blogspot.com/p/maria.html)
Τίτλος: Παχαίνει η Ευρώπη – Ποιες ηλικίες χτυπά η παχυσαρκία – Σε ποια θέση βρίσκεται η
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 3 Αυγούστου 2021, 00:51:50
22/07/2021

Παχαίνει η Ευρώπη – Ποιες ηλικίες χτυπά η παχυσαρκία – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

https://www.tovima.gr/2021/07/22/science/paxainei-i-eyropi-poies-ilikies-xtypa-i-paxysarkia-se-poia-thesi-vrisketai-i-ellada/?fbclid=IwAR0D0x1G5_0DNPGxFyJDzTMybRcmaUWxdJm-86ACB2NfN90JLNZq9bmiczA (https://www.tovima.gr/2021/07/22/science/paxainei-i-eyropi-poies-ilikies-xtypa-i-paxysarkia-se-poia-thesi-vrisketai-i-ellada/?fbclid=IwAR0D0x1G5_0DNPGxFyJDzTMybRcmaUWxdJm-86ACB2NfN90JLNZq9bmiczA)
Τίτλος: Η παχυσαρκία στην Ελλάδα και οι συνέπειές της: Η νέα μελέτη της διαΝΕΟσις
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 19 Φεβρουαρίου 2022, 22:40:47
14/02/2022

https://www.nephron.gr/diatrofi-kai-nephropatheia/h-paxysarkia-kai-oi-synepeies-ths-h-nea-meleti-ths-dianeosis-apotyponei-to-megethos-tou-provlimatos-stin-ellada-kai-proteinei-draseis-gia-tin-antimetopisi-tou/?fbclid=IwAR3Go05hL3HiXG8417WVA8uqubKCAsm84NW3uDPPLTXouLd335iyOnoQnMA (https://www.nephron.gr/diatrofi-kai-nephropatheia/h-paxysarkia-kai-oi-synepeies-ths-h-nea-meleti-ths-dianeosis-apotyponei-to-megethos-tou-provlimatos-stin-ellada-kai-proteinei-draseis-gia-tin-antimetopisi-tou/?fbclid=IwAR3Go05hL3HiXG8417WVA8uqubKCAsm84NW3uDPPLTXouLd335iyOnoQnMA)
Τίτλος: Ποιο καθημερινό και “ταπεινό” φρούτο μειώνει τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης σ
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Ιουνίου 2022, 00:08:23
22-06-2022

Διαβήτης: Ποιο καθημερινό και “ταπεινό” φρούτο μειώνει τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

https://cibum.gr/oikiaka/katanalotis/diavitis-poio-kathimerino-kai-tapeino-froyto-meionei-ta-metageymatika-epipeda-glykozis-sto-aima/?fbclid=IwAR1_tF7rxqZ0OY91Fm7qsWQtevT9p-ejVEohd0mSX8dNEe50WbempMnVb1A (https://cibum.gr/oikiaka/katanalotis/diavitis-poio-kathimerino-kai-tapeino-froyto-meionei-ta-metageymatika-epipeda-glykozis-sto-aima/?fbclid=IwAR1_tF7rxqZ0OY91Fm7qsWQtevT9p-ejVEohd0mSX8dNEe50WbempMnVb1A)
Τίτλος: It's Official. Vitamins Don't Do Much for Health
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Ιουνίου 2022, 15:27:36
Medscape, 22 June 2022

https://www.medscape.com/viewarticle/975852?src=soc_fb_share&fbclid=IwAR2rHdDRQKrm3u2xFoppSjh-L1vTt4yeuvk_F8LaUgUTWOB0lP5_hba3LEA (https://www.medscape.com/viewarticle/975852?src=soc_fb_share&fbclid=IwAR2rHdDRQKrm3u2xFoppSjh-L1vTt4yeuvk_F8LaUgUTWOB0lP5_hba3LEA)
Τίτλος: Ποια ποτά έχουν τις περισσότερες θερμίδες και ποια ελάχιστες
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 6 Ιουλίου 2022, 15:39:09



https://www.in.gr/2022/07/03/life/geysi/poia-pota-exoun-tis-perissoteres-thermides-kai-poia-elaxistes/ (https://www.in.gr/2022/07/03/life/geysi/poia-pota-exoun-tis-perissoteres-thermides-kai-poia-elaxistes/)
Τίτλος: Ultraprocessed Foods Are Linked to Colorectal Cancer and Early Mortality
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Σεπτεμβρίου 2022, 07:20:36
Ultraprocessed Foods Are Linked to Colorectal Cancer and Early Mortality

Bruce Soloway, MD, reviewing Bonaccio M et al. BMJ 2022 Aug 31 Wang L et al. BMJ 2022 Aug 31 Monteiro CA and Cannon G. BMJ 2022 Aug 31

Two cohort studies show adverse health outcomes associated with highly processed foods, independent of their nutrient composition.

https://www.jwatch.org/na55327/2022/09/22/ultraprocessed-foods-are-linked-colorectal-cancer-and?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP&cid=DM1479237_Non_Subscriber&bid=1177265971 (https://www.jwatch.org/na55327/2022/09/22/ultraprocessed-foods-are-linked-colorectal-cancer-and?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP&cid=DM1479237_Non_Subscriber&bid=1177265971)
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Οκτωβρίου 2022, 09:06:50
Γράφει σε ομάδα διαβητικών στο facebook ένας σακχαροδιαβητικός από την δική του εμπειρία:

- Έχε υπ' όψιν ότι εκτός το ρύζι, τα μακαρόνια τις πατάτες και γενικά όλα τα αμυλούχα ανεβάζουν το ζάχαρο. Τις φακές τα ρεβίθια και τα φασόλια πρέπει να μην βάζουμε παραπάνω από μια κουτάλα.
Και εννοείται χωρίς ψωμί.
Θέλει προσοχή...

- Αν και τρώω όσπρια μόνο μια φορά την εβδομάδα δεν ήξερα ότι ανεβάζουν το ζάχαρο!!

- ναι ναι και πολύ μάλιστα.
Και μετά το φαγητό ένα φρούτο.
Επιβάλλεται.......
Τρία φρούτα την ημέρα....
Και δυο φορές τη εβδομάδα κρέας.
Κατοπουλο και μοσχάρι απαχο.
Και από ψάρια η σαρδέλα είναι η καλύτερη.με την σαρδέλα μπορείς να φας μια φετουλα ψωμί ολικής.
Αν κάνεις όλα αυτά θα δεις μεγάλη διαφορά.
Καλή επιτυχία..... .
Τίτλος: Πόση γυμναστική χρειάζεστε για να «κάψετε» μια πίτσα;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Οκτωβρίου 2022, 14:44:39
Μια μεγάλη πίτσα έχει περίπου 2.000 θερμίδες. Για να την κάψετε (σ.σ αν αντέχετε να την φάτε όλη) θα χρειαστεί να παίξετε ποδόσφαιρο περίπου για 4 ώρες. Αν επιλέξετε αερόβια γυμναστική χρειάζεστε ούτε λίγο ούτε πολύ 6 ώρες ή περίπου 3 ώρες στατικό ποδήλατο.

Αν, τώρα,  συνοδεύσετε το γεύμα σας με ένα μισόλιτρο ποτήρι μπίρα (περίπου 250 θερμίδες) θα πρέπει να προσθέσετε στην εξίσωση 25 λεπτά τρέξιμο, ενώ αν επιλέξετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί (περίπου 70 θερμίδες) θα πρέπει να προσθέσετε 45 λεπτά περπάτημα.

https://www.in.gr/2022/10/13/go-fun/fit-run/tha-sas-kopei-oreksi-posi-gymnastiki-xreiazeste-gia-na-kapsete-mia-pitsa/ (https://www.in.gr/2022/10/13/go-fun/fit-run/tha-sas-kopei-oreksi-posi-gymnastiki-xreiazeste-gia-na-kapsete-mia-pitsa/)
Τίτλος: Οι Έλληνες τρώνε 9.1 σπιτικά γεύματα κάθε εβδομάδα, σε σύνολο 14 γευμάτων
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 16 Οκτωβρίου 2022, 20:37:26
14/10/2022

https://www.in.gr/2022/10/14/life/geysi/ereyna-olo-kai-ligotera-mageireyoun-oi-neoi-stin-ellada-40-kato-apo-ton-meso-oro-tis-genias-gen-z-pagkosmios/ (https://www.in.gr/2022/10/14/life/geysi/ereyna-olo-kai-ligotera-mageireyoun-oi-neoi-stin-ellada-40-kato-apo-ton-meso-oro-tis-genias-gen-z-pagkosmios/)
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: nek στις 21 Οκτωβρίου 2022, 19:44:40
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Γράφει σε ομάδα διαβητικών στο facebook ένας σακχαροδιαβητικός από την δική του εμπειρία:

- Έχε υπ' όψιν ότι εκτός το ρύζι, τα μακαρόνια τις πατάτες και γενικά όλα τα αμυλούχα ανεβάζουν το ζάχαρο. Τις φακές τα ρεβίθια και τα φασόλια πρέπει να μην βάζουμε παραπάνω από μια κουτάλα.
Και εννοείται χωρίς ψωμί.
Θέλει προσοχή...

- Αν και τρώω όσπρια μόνο μια φορά την εβδομάδα δεν ήξερα ότι ανεβάζουν το ζάχαρο!!

- ναι ναι και πολύ μάλιστα.
Και μετά το φαγητό ένα φρούτο.
Επιβάλλεται.......
Τρία φρούτα την ημέρα....
Και δυο φορές τη εβδομάδα κρέας.
Κατοπουλο και μοσχάρι απαχο.
Και από ψάρια η σαρδέλα είναι η καλύτερη.με την σαρδέλα μπορείς να φας μια φετουλα ψωμί ολικής.
Αν κάνεις όλα αυτά θα δεις μεγάλη διαφορά.
Καλή επιτυχία..... .
Μονο σε μενα αυτος ο διάλογος δειχνει μιζέρια και άγνοια ?
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Οκτωβρίου 2022, 00:14:02
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μονο σε μενα αυτος ο διάλογος δειχνει μιζέρια και άγνοια ?

Συνήθως κάτι τέτοιοι "μίζεροι" είναι που, αν και σακχαροδιαβητικοί, έχουν καλά ρυθμισμένο σάκχαρο.
Τίτλος: Late Mealtimes Encourage Weight Gain
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Οκτωβρίου 2022, 16:32:51
Late Mealtimes Encourage Weight Gain #

Anthony L. Komaroff, MD, reviewing Vujović N et al. Cell Metab 2022 Oct 4

https://www.jwatch.org/na55457/2022/10/25/late-mealtimes-encourage-weight-gain?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP&cid=DM1596009_Non_Subscriber&bid=1228857769 (https://www.jwatch.org/na55457/2022/10/25/late-mealtimes-encourage-weight-gain?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP&cid=DM1596009_Non_Subscriber&bid=1228857769)
Τίτλος: Οι χορτοφάγοι έχουν διπλάσιο ποσοστό καταθλίψεων.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Δεκεμβρίου 2022, 20:11:44
People who follow a vegetarian lifestyle have around twice as many depressive episodes as those who eat meat, according to the Brazilian Longitudinal Study of Adult Health.

Vegetarians Suffer More Depression Than Meat Eaters
Medscape Staff

December 27, 2022

https://www.medscape.com/viewarticle/986196?src=wnl_tp10_daily_221227_MSCPEDIT&uac=138124EX&impID=5036277&fbclid=IwAR2p4pDPmg6X9pOFN0jlyCTh08T3KImqNBU1lOjt4g69vrgt98iR_NElopo (https://www.medscape.com/viewarticle/986196?src=wnl_tp10_daily_221227_MSCPEDIT&uac=138124EX&impID=5036277&fbclid=IwAR2p4pDPmg6X9pOFN0jlyCTh08T3KImqNBU1lOjt4g69vrgt98iR_NElopo)

Τίτλος: Kiwifruit Found Effective for Constipation
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 30 Δεκεμβρίου 2022, 21:21:14
29/12/2022

Δεν περιμέναμε βέβαια το medscape να μας το πει, αλλά πάντως έχει πλέον αποδειχτεί και στατιστικά ότι
δύο ώριμα ακτινίδια είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
σύμφωνα με μία τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology.

https://www.medscape.com/viewarticle/986297?src=soc_fb_221230_mscpedt_news_mdscp_kiwi&faf=1&fbclid=IwAR0NgPyMs7UunMdB6ryf-72o98fnyE7W6WuSNRBNqUyiolNbf3Nd7pSkWuQ (https://www.medscape.com/viewarticle/986297?src=soc_fb_221230_mscpedt_news_mdscp_kiwi&faf=1&fbclid=IwAR0NgPyMs7UunMdB6ryf-72o98fnyE7W6WuSNRBNqUyiolNbf3Nd7pSkWuQ)

Τίτλος: Are Instant Noodles Good for Diabetes? Revealing the Facts!
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Ιανουαρίου 2023, 12:17:08
25 Aug 2022

https://www.phablecare.com/health-guide/diabetes/are-instant-noodles-good-for-diabetes (https://www.phablecare.com/health-guide/diabetes/are-instant-noodles-good-for-diabetes)
Τίτλος: Ποια φρούτα και λαχανικά έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χημικά και φυτοφά
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Μαρτίου 2023, 16:26:54
20-03-2023 ertnews

Ποια φρούτα και λαχανικά έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χημικά και φυτοφάρμακα

https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/poia-frouta-kai-laxanika-exoun-ti-megalyteri-periektikotita-se-ximika-kai-fytofarmaka/ (https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/poia-frouta-kai-laxanika-exoun-ti-megalyteri-periektikotita-se-ximika-kai-fytofarmaka/)
Τίτλος: 4 στους 10 Έλληνες θα είναι παχύσαρκοι το 2035
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Μαρτίου 2023, 18:46:42


https://www.ertnews.gr/infographic/infographic-4-stous-10-ellines-tha-einai-paxysarkoi-to-2035/ (https://www.ertnews.gr/infographic/infographic-4-stous-10-ellines-tha-einai-paxysarkoi-to-2035/)
Τίτλος: Πώς τρέφονται οι αιωνόβιοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 31 Μαρτίου 2023, 23:47:25

https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/pos-trefontai-oi-aionovioi/ (https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/pos-trefontai-oi-aionovioi/)
Τίτλος: Πώς να νηστέψουν με ασφάλεια οι ασθενείς με διαβήτη, τι να προσέξουν το Πάσχα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Απριλίου 2023, 20:58:57


https://www.iatropedia.gr/diatrofi/pos-na-nistepsoun-me-asfaleia-oi-astheneis-me-diaviti-ti-na-proseksoun-to-pascha/166425/?fbclid=IwAR2VA2rVoLpPbqzFdQuY-VycBBWq0fsevAnz8N-T0EnIhUikiwu674uG0ic (https://www.iatropedia.gr/diatrofi/pos-na-nistepsoun-me-asfaleia-oi-astheneis-me-diaviti-ti-na-proseksoun-to-pascha/166425/?fbclid=IwAR2VA2rVoLpPbqzFdQuY-VycBBWq0fsevAnz8N-T0EnIhUikiwu674uG0ic)
Τίτλος: «Καμπανάκι» ΠΟΥ για τα γλυκαντικά
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 16 Μαΐου 2023, 06:46:29
15-05-2023

Ευρήματα συστηματικής επανεξέτασης των διαθέσιμων στοιχείων, τα οποία υποδηλώνουν ότι η χρήση των γλυκαντικών δεν έχει μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση των γλυκαντικών, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και θνησιμότητας στους ενήλικες.

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους.


Τα συνήθη NSS περιλαμβάνουν: την ακεσουλφάμη Καλίου, την ασπαρτάμη, την αντβαντάμη, τα κυκλαμικά, τη νεοτάμη, τη ζαχαρίνη, τη σουκραλόζη, τη στέβια και τα παράγωγα της στέβιας.

https://www.in.gr/2023/05/15/b-science/kampanaki-pou-gia-ta-glykantika-poies-ousies-na-apofeygete-kai-giati/ (https://www.in.gr/2023/05/15/b-science/kampanaki-pou-gia-ta-glykantika-poies-ousies-na-apofeygete-kai-giati/)

15 May 2023

WHO advises not to use non-sugar sweeteners for weight control in newly released guideline

https://www.who.int/news/item/15-05-2023-who-advises-not-to-use-non-sugar-sweeteners-for-weight-control-in-newly-released-guideline (https://www.who.int/news/item/15-05-2023-who-advises-not-to-use-non-sugar-sweeteners-for-weight-control-in-newly-released-guideline)
Τίτλος: Απ: Διατροφή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Μαΐου 2023, 13:51:43

https://www.ladylike.gr/wellness/o-xeiroteros-xiros-karpos-kai-giati-prepei-na-ton-apofevgeis/
Τίτλος: Sucralose Damages DNA, Linked to Leaky Gut: Study
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 2 Ιουνίου 2023, 20:09:06

ΤΟΞΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Η ΣΟΥΚΡΑΛΟΖΗ!

Νέα μελέτη καταδεικνύει ότι η γλυκαντική ουσία "σουκραλόζη" είναι γενοτοξική (καταστρέφει το DNA των κυττάρων) και σχετίζεται με το "σύνδρομο αυξημένης διαπερατότητας του τοιχώματος του εντέρου" ( leaky gut syndrome) !!!

Medplan, June, 01, 2023

Sucralose Damages DNA, Linked to Leaky Gut: Study

https://www.medscape.com/viewarticle/992667?ecd=soc_fb_230602_mscpedt_news_mdscp_sucralose&faf=1 (https://www.medscape.com/viewarticle/992667?ecd=soc_fb_230602_mscpedt_news_mdscp_sucralose&faf=1)



Τίτλος: Η μείωση ή κατάργηση του αλατιού μειώνει τα καρδιαγγειακά.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Αυγούστου 2023, 23:23:35

https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/meleti-i-meiosi-i-i-katargisi-tou-alatiou-meionei-ton-kindyno-emfanisis-kardiakon-provlimaton-kata-sxedon-20/
Τίτλος: «Τρώγοντας σα να ζω στο ’70, αντιλήφθηκα τη διατροφική τρέλα της εποχής μας»
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Αυγούστου 2023, 23:52:00
10/08/2023

https://www.lifo.gr/now/tech-science/trogontas-sa-na-zo-sto-70-antilifthika-ti-diatrofiki-trela-tis-epohis-mas?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR2w0Fai1hF9nUqpS15rf9r6Bb8vQ8TBHwKjc2f6gOGpL8-Uglx8YNBPM2o#Echobox=1692957527 (https://www.lifo.gr/now/tech-science/trogontas-sa-na-zo-sto-70-antilifthika-ti-diatrofiki-trela-tis-epohis-mas?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR2w0Fai1hF9nUqpS15rf9r6Bb8vQ8TBHwKjc2f6gOGpL8-Uglx8YNBPM2o#Echobox=1692957527)
Τίτλος: Πιάτο ελέγχου μερίδων
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Αυγούστου 2023, 23:55:33
Portion Plates

https://www.rehab-store.com/p-portion-plates.html?msclkid=0b3bf5be98a712da9dba9150c2471514&utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=Rehab%20-%20DSA&utm_term=rehab-store&utm_content=Rehab%20-%20DSA (https://www.rehab-store.com/p-portion-plates.html?msclkid=0b3bf5be98a712da9dba9150c2471514&utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=Rehab%20-%20DSA&utm_term=rehab-store&utm_content=Rehab%20-%20DSA)
Τίτλος: Habitually Skipping Breakfast Might Be Associated with Elevated Risk for Gastroi
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, 09:36:49
Journal Watch, Sep 21, 2023

Habitually Skipping Breakfast Might Be Associated with Elevated Risk for Gastrointestinal Cancer

https://www.jwatch.org/na56598/2023/09/21/habitually-skipping-breakfast-might-be-associated-with?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP&cid=DM2285392_Non_Subscriber&bid=1810364543 (https://www.jwatch.org/na56598/2023/09/21/habitually-skipping-breakfast-might-be-associated-with?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP&cid=DM2285392_Non_Subscriber&bid=1810364543)

and

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36869181/ (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36869181/)
Τίτλος: Ν. Γδοντέλης: Αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο από τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 25 Νοεμβρίου 2023, 09:18:38
ertnews 23/11/2023

Για τους κινδύνους που ελοχεύουν στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, μίλησε στο Ertnews και στην εκπομπή Prime και τον Ηλία Σιακαντάρη, ο Νίκος Γδοντέλης, κοινωνικός βιολόγος και επιστήμονας τροφίμων, επικεφαλής της ιστοσελίδας  Cibum.gr για τον κλάδο των τροφίμων. Αναφέρθηκε σε έρευνα στην οποία πήραν μέρος 450.000 ενήλικες και πηγαίνει πίσω 14 χρόνια, με τρομακτικά συμπεράσματά.

Όπως δήλωσε: «Η αλήθεια είναι ότι είχα την ευκαιρία να ρίξω μια ματιά κι εγώ στη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχει μια σειρά από αντίστοιχες μελέτες που εξετάζουν, για να μην πω ενοχοποιούν, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα για διάφορες ασθένειες, όπως είναι η παχυσαρκία, ο καρκίνος όπως αναφέρεται, ο διαβήτης τύπου 2 ή η κατάθλιψη.

Να πούμε ότι είναι τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, που ανεβαίνει συνέχεια στη καθημερινότητά μας αυτή η γκάμα, τα διάφορα σνακς, αλμυρά και γλυκά, μπισκότα, σφολιατοειδή, μπάρες δημητριακών. Έτοιμα γεύματα τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία και είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Είναι μεγάλος ο αριθμός».

Απαντώντας στο γιατί είναι επικίνδυνα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, απάντησε ότι: «Η ανάγκη για να δημιουργηθούν νέα τρόφιμα, τα οποία θα είναι πολύ πιο ελκυστικά, θα είναι εξαιρετικά νόστιμα, θα βρίσκονται όλη τη διάρκεια του έτους στην ίδια ποιότητα, στη διάθεση όλων, θα μαγειρεύονται εύκολα, θα διατηρούνται πολύ. Όλα αυτά έκαναν τους τεχνολόγους τροφίμων να ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους να ενισχύσουν, αν θέλετε, τα φυσικά συστατικά των τροφίμων με πρόσθετα και τεχνολογικά βοηθήματα τα οποία προσδίδουν τέτοιες ιδιότητες. Ουσιαστικά μιλάμε για την προσθήκη κάποιων βοηθητικών βοηθημάτων χημικών».

Αναφερόμενος στο αν πρέπει να αποφεύγουμε κάποια τρόφιμα ή συστατικά, απάντησε πως: «Το μυστικό βρίσκεται στο μέτρο. Είναι πολύ δύσκολο στη σημερινή εποχή, κυρίως ζώντας στην πόλη, να τα αποφύγεις. Ακούστε μια συμβουλή από μένα, δεν είναι κριτήριο ο αριθμός των συστατικών που περιλαμβάνονται σε ένα τρόφιμο το οποίο βρίσκει κανείς σε ένα σούπερ μάρκετ, αλλά η ποιότητα των προσθέτων ουσιαστικά.

Θα πω κάτι που ακούγεται συνέχεια, που είναι η εκπαίδευση και ενημέρωση του καταναλωτή. Όταν βλέπει κανείς ενισχυτές γεύσης, η υποχρεωτική σήμανσή τους είναι κάτι που διευκολύνει τον καταναλωτή, αρκεί να καταλάβει ότι το μυστικό βρίσκεται στην ετικέτα. Αν βλέπει γαλακτωματοποιητές, πολλούς, χρώματα, γλυκαντικά που για καλό έχουν εισαχθεί για να περιορίσουν τη ζάχαρη, σταθεροποιητές, πηκτικά και λοιπά, τότε μιλάμε για ένα τρόφιμο το οποίο έχει πρόσθετα σε μεγάλο βαθμό».

Ως προς το αν μπορεί να υπάρξει προστασία από τις αρχές, ο κ. Γδοντέλης δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία και πρόσφατα να είμαι σε ένα συνέδριο όπου ουσιαστικά ξεκινάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το κόνσεπτ που λέγεται “Μία Υγεία”, όπου τώρα πια ο βραχίονας, ο επιστημονικός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζει την επικινδυνότητα των τροφίμων όχι μόνο στους κλασσικούς κινδύνους που είχαμε μέχρι στιγμής, που είναι μικροβιολογικοί κίνδυνοι, φυσικοί κίνδυνοι, χημικοί κίνδυνοι αρχίζει και βάζει και τα θέματα υγείας.

Τέλος, τόνισε σαν διέξοδο: «Επιστροφή στην κουζίνα. Παίρνουμε τις πρώτες ύλες, μαγειρεύουμε πιο πολύ στο σπίτι».



https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/n-gdontelis-ayksimenos-kindynos-gia-karkino-apo-ta-yper-epeksergasmena-trofima/ (https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/n-gdontelis-ayksimenos-kindynos-gia-karkino-apo-ta-yper-epeksergasmena-trofima/)
Τίτλος: «Αλκοολούχα» ποτά χωρίς αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Νοεμβρίου 2023, 15:56:20
Εκτός από τις μπύρες άνευ (που εμένα τουλάχιστον με καλύπτουν μια χαρά), υπάρχει και τζιν χωρίς αλκοόλ, το Tanqueray, Alcohol Free 0.0%

https://cava-abatzis.com/product/tanqueray-alcohol-free-0-0/?gclid=CjwKCAiAmZGrBhAnEiwAo9qHiVBmI2GLnf02batWUSH60ubePr623hLLf6mojDEWgbIj2O80aln1EBoC9FYQAvD_BwE (https://cava-abatzis.com/product/tanqueray-alcohol-free-0-0/?gclid=CjwKCAiAmZGrBhAnEiwAo9qHiVBmI2GLnf02batWUSH60ubePr623hLLf6mojDEWgbIj2O80aln1EBoC9FYQAvD_BwE)

Επίσης υπάρχουν πλέον και κρασιά χωρίς αλκοόλ:

https://www.oinognosia.wine/products/wines/alcohol-free/ (https://www.oinognosia.wine/products/wines/alcohol-free/)

ή εδώ:

https://www.skroutz.gr/c/363/krasia.html?keyphrase=%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%82+%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CE%BF%CE%BB (https://www.skroutz.gr/c/363/krasia.html?keyphrase=%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%82+%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CE%BF%CE%BB)
Τίτλος: Αράπικο φυστίκι: Επιρρεπές στην καρκινογόνο Αφλατοτοξίνη.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Ιανουαρίου 2024, 19:29:56


https://cibum.gr/nea/asfaleia-trofimon/arapiko-fistiki-threptikos-nostimos-alla-kai-epirrepis-stin-aflatoxini-to-ischyrotero-karkinogono-tis-fysis/
Τίτλος: 8 υγιεινές τροφές για να αποφεύγετε τα σνακ μέσα στην ημέρα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 14 Ιανουαρίου 2024, 00:06:15



https://vogue.gr/beauty/8-ygieines-trofes-gia-na-apofeygete-ta-snak-mesa-stin-imera/ (https://vogue.gr/beauty/8-ygieines-trofes-gia-na-apofeygete-ta-snak-mesa-stin-imera/)
Τίτλος: Οι χυμοί βάζουν κιλά.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Ιανουαρίου 2024, 16:09:27


https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/meleti-syndeei-tous-fysikous-xymous-me-tin-ayksisi-tou-somatikou-varous-se-paidia-kai-enilikes/
Τίτλος: Τα ενεργειακά ποτά συνδέονται με κακή ποιότητα ύπνου των νέων
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Ιανουαρίου 2024, 21:50:43
ertnews 23/01/2024

https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/evzoia/ygeia/ta-energeiaka-pota-syndeontai-me-kaki-poiotita-ypnou-ton-neon/ (https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/evzoia/ygeia/ta-energeiaka-pota-syndeontai-me-kaki-poiotita-ypnou-ton-neon/)
Τίτλος: Covid-19: Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας σ
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Ιανουαρίου 2024, 00:04:36
Ertnews


Covid-19: Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη Βρετανία

https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/covid-19-i-paxysarkia-ektokseythike-sta-paidia-kata-ti-diarkeia-tis-pandimias-sti-vretania/ (https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/covid-19-i-paxysarkia-ektokseythike-sta-paidia-kata-ti-diarkeia-tis-pandimias-sti-vretania/)
Τίτλος: Γρήγορες επιλογές για υγιεινή διατροφή στο γραφείο
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Μαρτίου 2024, 07:13:15


https://www.iatronet.gr/article/123227/grhgores-epiloges-gia-ygieinh-diatrofh-sto-grafeio (https://www.iatronet.gr/article/123227/grhgores-epiloges-gia-ygieinh-diatrofh-sto-grafeio)
Τίτλος: Τι γίνεται με την κρυμμένη ζάχαρη στα τρόφιμα;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 6 Μαρτίου 2024, 13:11:53
Το άρθρο είναι ανυπόγραφο, αλλά αυτά που γράφει είναι σωστά:

https://www.protagon.gr/themata/health/ti-ginetai-me-tin-krymmeni-zaxari-sta-trofima-44342884561 (https://www.protagon.gr/themata/health/ti-ginetai-me-tin-krymmeni-zaxari-sta-trofima-44342884561)
Τίτλος: Η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρ
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 7 Μαρτίου 2024, 08:47:37
06-03-2024 ertnews

Η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής κατά 20%,

https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/i-kathimerini-katanalosi-anapsyktikon-diaitis-ayksanoun-ton-kindyno-kolpikis-marmarygis-kata-20-symfona-me-meleti/ (https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/i-kathimerini-katanalosi-anapsyktikon-diaitis-ayksanoun-ton-kindyno-kolpikis-marmarygis-kata-20-symfona-me-meleti/)
Τίτλος: Γενικός Δ/ντής Greenpeace στο ΕΡΤNews: Το εμφιαλωμένο νερό περιέχει μεγαλύτερη π
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Μαρτίου 2024, 18:41:55
ertnews 20-03-2024
Γενικός Δ/ντής Greenpeace στο ΕΡΤNews: Το εμφιαλωμένο νερό περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα μικροπλαστικών απ’ ότι το νερό της βρύσης

https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/genikos-d-ntis-greenpeace-sto-ertnews-to-emfialomeno-nero-periexei-megalyteri-posotita-mikroplastikon-ap-oti-to-nero-tis-vrysis/ (https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/genikos-d-ntis-greenpeace-sto-ertnews-to-emfialomeno-nero-periexei-megalyteri-posotita-mikroplastikon-ap-oti-to-nero-tis-vrysis/)
Τίτλος: Intermittent Fasting Linked to Higher CVD Death Risk
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 21 Μαρτίου 2024, 17:42:38
«Παν μέτρον άριστον».

Medscape 19-03-2024

https://www.medscape.com/viewarticle/intermittent-fasting-linked-higher-cvd-death-risk-2024a1000559?ecd=wnl_edit_tpal_etid6388467&uac=116780HV&impID=6388467&fbclid=IwAR36hvOBVfqn-X_09pakeDj5U9hE1KgyCe-KaIxHIciTak2iOZjeVD5M13E (https://www.medscape.com/viewarticle/intermittent-fasting-linked-higher-cvd-death-risk-2024a1000559?ecd=wnl_edit_tpal_etid6388467&uac=116780HV&impID=6388467&fbclid=IwAR36hvOBVfqn-X_09pakeDj5U9hE1KgyCe-KaIxHIciTak2iOZjeVD5M13E)
Τίτλος: Συγκροτήθηκε Εθνική Επιτροπή Διατροφής από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 21 Μαρτίου 2024, 21:05:52
21-03-2024 ertnews

Συγκροτήθηκε Εθνική Επιτροπή Διατροφής από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας

https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/evzoia/ygeia/sygkrotithike-ethniki-epitropi-diatrofis-apo-to-ypourgeio-ygeias/ (https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/evzoia/ygeia/sygkrotithike-ethniki-epitropi-diatrofis-apo-to-ypourgeio-ygeias/)
Τίτλος: Εχουμε εγκαταλείψει τη μεσογειακή διατροφή
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 26 Μαρτίου 2024, 07:48:03
Καθημερινή, 17/03/2024
Γιούλη Επτακοίλη


Πριν από μερικά χρόνια, σε μια συζήτηση με την Αντωνία Τριχοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόσεδρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ και, πέρα από τους ακαδημαϊκούς τίτλους, η γυναίκα που έχει αφιερώσει τη ζωή της στη διάδοση της μεσογειακής διατροφής, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ένα στοιχείο στο οποίο στάθηκε αρκετά: ότι τα υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας στην Ελλάδα συναντώνται στην Κρήτη, την κορωνίδα της μεσογειακής διατροφής, με το ελαιόλαδο, τα χόρτα, τα φρούτα, τα ψάρια.

Αν παρακολουθήσει κανείς έρευνες από τότε μέχρι και πρόσφατα για την παχυσαρκία στους Ελληνες –παιδιά και ενηλίκους–, τα συμπεράσματα είναι απογοητευτικά. Εξι στους δέκα Ελληνες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέματα υγείας. Η παχυσαρκία είναι γνωστό άλλωστε ότι συνδέεται με μια σειρά από καρδιακές και μεταβολικές διαταραχές, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένοι καρκίνοι.

Τι κάνουμε λάθος; Είναι πολύ απλό. Εχουμε εγκαταλείψει τη μεσογειακή διατροφή. Το μέτρο και την ισορροπία στο φαγητό μας. Μόλις το 49% του πληθυσμού καταναλώνει καθημερινά φρούτα και μόνο το 53% καταναλώνει καθημερινά λαχανικά, σαλάτες ή όσπρια. Καταναλώνουμε κυρίως κρέας και κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη, υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που αποτελούν βόμβες θερμίδων, αλκοόλ, αναψυκτικά και διάφορα άλλα που θα έπρεπε να αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα στην καθημερινή διατροφή. Και το χειρότερο, δεν ασκούμαστε όσο θα έπρεπε.

Εν ολίγοις, έχουμε στα χέρια μας διατροφική σοφία αιώνων και γενεών και αντί να την ακολουθούμε ευλαβικά στο σπίτι και στο σχολείο, την τσαλακώνουμε και την πετάμε στα σκουπίδια. Από την άλλη πλευρά, κάτι που εγκαταλείπουμε εμείς, το υιοθετούν οι Βορειοευρωπαίοι. Τουλάχιστον αυτό αποκαλύπτει έρευνα της επιστημονικής επιθεώρησης Nutrients. Τι λέει; Οτι τα παιδιά της Σκανδιναβίας τρέφονται κυρίως με χαρακτηριστικά μεσογειακής διατροφής.


https://www.kathimerini.gr/culture/562935361/echoyme-egkataleipsei-ti-mesogeiaki-diatrofi/ (https://www.kathimerini.gr/culture/562935361/echoyme-egkataleipsei-ti-mesogeiaki-diatrofi/)