Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Θέματα Εργασίας => Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο => Μήνυμα ξεκίνησε από: GirousisN στις 12 Ιουνίου 2014, 08:51:23

Τίτλος: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: GirousisN στις 12 Ιουνίου 2014, 08:51:23
Στο σκαμνί καθίζει η Κομισιόν την Ελλάδα για το ωράριο των γιατρών

Με την προσφυγή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από το Ευρωδικαστήριο να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα παραβίασε βασικές πρόνοιες της σχετικής κοινοτικής οδηγίας και ειδικότερα ότι:

* Δεν έχει προβλέψει ή/και δεν έχει εφαρμόσει ανώτατο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες.
* Δεν έχει εξασφαλίσει ελάχιστο ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο ανάπαυσης ούτε αντισταθμιστική περίοδο ανάπαυσης που να διαδέχεται άμεσα το χρόνο εργασίας.

http://medispin.blogspot.gr/2014/06/blog-post_12.html#more (http://medispin.blogspot.gr/2014/06/blog-post_12.html#more)
Τίτλος: Απ: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: timex στις 14 Ιουνίου 2014, 13:25:11
Για πάρα πολλά θέματα έχει καθίσει η Κομισιόν την Ελλάδα στο σκαμνί, αλλά δεν τους νοιάζει. Τους συμφέρει περισσότερο να πληρώνουν το πρόστιμο!
Τίτλος: Απ: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 14 Ιουνίου 2014, 13:35:51
Το πρόστιμο δεν είναι εφάπαξ, αλλά πληρώνεται όσο δεν εφαρμόζεται η οδηγία και μέχρι να εφαρμοστεί.
Τίτλος: Απ: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: GirousisN στις 15 Ιουνίου 2014, 08:52:57
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το πρόστιμο δεν είναι εφάπαξ, αλλά πληρώνεται όσο δεν εφαρμόζεται η οδηγία και μέχρι να εφαρμοστεί.
Αυτή ακριβώς ήταν και η αιτία που ο τοπικός δήμος σταμάτησε προ ετών να ρίχνει τόνους σκουπιδιών σε μια κοντινή χαράδρα. Όταν κατάλαβαν ότι το πρόστιμο που είχε τεθεί από το Ευρωπαικό Δικαστήριο επαναλανβάνεται για κάθε μήνα καθυστέρησης συμμόρφωσης με την κοινοτική οδηγία ,αποφάσισαν να φτιάξουν εργοστάσιο δεματοποίησης απορριμάτων.
Τίτλος: Απ: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 15 Ιουνίου 2014, 15:05:31
Αλήθεια ποιος γνωστός εργατοπατέρας έκανε 180 μοίρες στροφή στο με το τι ήταν ευχαριστημένος περισσότερο και από το 48ωρο πέρασε σε μια (sic) θεσμοθέτηση του βαθμού του διευθυντή ΕΣΥ;
Για τους νέους του φόρουμ με παλαιολιθικές ιδέες (ασχέτως εάν δεν το έχουν καταλάβει ακόμη) υπάρχει εδώ: http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,13.0.html

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το πρόστιμο δεν είναι εφάπαξ, αλλά πληρώνεται όσο δεν εφαρμόζεται η οδηγία και μέχρι να εφαρμοστεί.

Νομίζω ότι θα εφαρμοστεί ΆΡΗ και δεν θα έχουμε πρόστιμα....  Μην ξεχνάτε ότι θα πάρει 1-2 χρόνια μέχρι τα πρώτα πρόστιμα....
Οι λύσεις είναι απλές:
α) Οικογενειακός ιατρός με 24ωρη κάλυψη ..... (να ξέρετε ότι το επόμενο κύμα διαθεσιμότητας θα είναι από την ΠΦΥ, και θα μετατρέψει πολλούς γιατρούς ΕΣΥ σε "οικογενειακούς ΕΣΥ")
β) "επείγοντα" με παραπομπή...
γ) Δραστική μείωση των εφημεριών στο ΕΣΥ

Δεν σας λέω θα γίνει 1 μήνα ή σε 1 χρόνο αλλά μέχρι να βγει το δικαστήριο θα τρέχει.....
Τίτλος: Απ: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 15 Ιουνίου 2014, 16:56:41
Για να βλέπουμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος, ποιό ακριβώς ωράριο τηρούσε η Γενική Ιατρός σε άγονο νησάκι του Αιγαίου, όταν την κοπανούσε 2 εβδομάδες τον μήνα αφήνοντας πίσω τον αγροτικό, ενώ την ίδια στιγμή τσέπωνε (τις καλές εποχές) κοντά 3 χιλιάρικα μισθό και εφημερίες ;
Τίτλος: Απ: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: GirousisN στις 25 Φεβρουαρίου 2017, 07:28:22
Συμβαίνουν και δίπλα μας ευτράπελα...

Χτυπούσαν» κάρτα και ύστερα πήγαιναν για… τένις γιατροί σε νοσοκομείο της Νάπολης.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν σήμερα 55 εργαζόμενοι από το νοσοκομείο της Νάπολης Λορέτο Μάρε στο πλαίσιο έρευνας των Καραμπινιέρων.

Όπως αποδείχθηκε με κάμερες κλειστού κυκλώματος που τοποθετήθηκαν, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι «χτυπούσαν» την κάρτα τους και στην συνέχεια ασχολούνταν με ιδιωτικές τους υποθέσεις: κάποιοι πήγαιναν να παίξουν τένις και κάποιοι άλλοι να ψωνίσουν, πάντα εν ώρα εργασίας.
Στην υπόθεση ενέχονται ένας νευρολόγος, ένας γυναικολόγος, νοσοκόμοι και διοικητικοί υπάλληλοι. Κατηγορούνται όλοι τους για απάτη σε βάρος του ιταλικού δημοσίου. Σύντομα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες ανακρίσεις.

Παράλληλα οι κάμερες που τοποθέτησαν οι Καραμπινιέροι απαθανάτισαν και υπαλλήλους οι οποίοι κάλυπταν τους απόντες και χτυπούσαν μέχρι και 20 κάρτες συναδέλφων τους που δεν βρίσκονταν στο νοσοκομείο. Οι συνεννοήσεις της τελευταίας στιγμής γίνονταν και μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων κινητών τηλεφώνων. Εμβληματική, όπως σημειώνει ο ιταλικός Τύπος, είναι η περίπτωση ενός γιατρού, ο οποίος την ώρα που θα έπρεπε να εξετάζει ασθενείς, είχε πάει σε χρυσοχοείο για να αγοράσει τιμαλφή για την σύντροφό του.

http://www.docmed.gr/chtipousan-karta-ke-istera-pigenan-gia-tenis-giatri-se-nosokomio-tis-napolis/ (http://www.docmed.gr/chtipousan-karta-ke-istera-pigenan-gia-tenis-giatri-se-nosokomio-tis-napolis/)
Τίτλος: Απ: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 25 Φεβρουαρίου 2017, 10:51:52
Παράθεση
Παράλληλα οι κάμερες που τοποθέτησαν οι Καραμπινιέροι απαθανάτισαν και υπαλλήλους οι οποίοι κάλυπταν τους απόντες και χτυπούσαν μέχρι και 20 κάρτες συναδέλφων τους που δεν βρίσκονταν στο νοσοκομείο. Οι συνεννοήσεις της τελευταίας στιγμής γίνονταν και μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων κινητών τηλεφώνων.

Το θέμα του χτυπήματος κάρτας το έχουμε αναδείξει σε επιστήμη εδώ και δεκάδες χρόνια στην Ελλάδα. Μάλιστα πολύ καιρό πριν την έναρξη χρησιμοποίησης κινητών τηλεφώνων. Τι να μας πουν τώρα οι Ιταλοί ακόμη κι αν είναι Ναπολιτάνοι;

Μπορείτε να μου εξηγήσετε το:
Παράθεση
Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν σήμερα 55 εργαζόμενοι από το νοσοκομείο της Νάπολης Λορέτο Μάρε στο πλαίσιο έρευνας των Καραμπινιέρων.
Τίτλος: Απ: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 25 Φεβρουαρίου 2017, 11:19:08
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
η περίπτωση ενός γιατρού, ο οποίος την ώρα που θα έπρεπε να εξετάζει ασθενείς, είχε πάει σε χρυσοχοείο για να αγοράσει τιμαλφή για την σύντροφό του.

Εγώ, επειδή το ζώ στο πετσί μου εδώ και 10 χρόνια, σκέφτομαι και συμπάσχω με τον έντιμο συνάδελφο του κοπανατζή γιατρού: Εκείνος που μένει πίσω, πρέπει να βγάλει και τη δουλειά εκείνου που την κοπάνησε!
Τίτλος: Απ: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: GirousisN στις 27 Μαρτίου 2017, 10:22:31
Έλειπαν 5 στους 6 από τμήμα του ΠΑΓΝΗ.

Αποκαλυπτικός ήταν ο αιφνιδιαστικός έλεγχος του αναπληρωτή διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γιάννη Φανουργιάκη στη 1 το μεσημέρι
της Κυριακής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, καθώς όπως διαπιστώθηκε σε ένα τμήμα από τους 6 εργαζόμενους που είχαν ενεργή εφημερία μόνο ο ένας βρισκόταν στη θέση του. Οι άλλοι 5 που απουσίαζαν, αναζητήθηκαν και εμφανίστηκαν μισή ή μια ώρα αργότερα.

Τώρα καλούνται από τη διοίκηση σε απολογία για να αιτιολογήσουν την απουσία τους. Η ξαφνική παρουσία του αναπλ. διοικητή ο οποίος επισκέφθηκε διάφορες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου προκάλεσε αναστάτωση, η οποία ήταν εντονότερη σε συγκεκριμένο τομέα αφού εκεί οι περισσότεροι εργαζόμενοι ήταν άφαντοι.

Ο διοικητής ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου Γιάννης Τασσόπουλος επιβεβαίωσε το περιστατικό και είπε ότι θα κληθούν σε απολογία οι διευθυντές και οι εργαζόμενοι του τμήματος, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

“Απουσίαζαν, αναζητήθηκαν και μετά από μισή ή μία ώρα πήγαν στις θέσεις τους. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα δύο νοσοκομεία για να διαπιστώσουμε αν οι εφημερίες γίνονται κανονικά” σημείωσε ο διοικητής προσθέτοντας ότι όσοι απουσιάζουν αδικαιολόγητα θα έχουν κυρώσεις.

http://www.cretalive.gr/crete/eleipan-5-stoys-6-apo-tmhma-toy-pagnh (http://www.cretalive.gr/crete/eleipan-5-stoys-6-apo-tmhma-toy-pagnh)
Τίτλος: Απ: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: GirousisN στις 7 Νοεμβρίου 2017, 11:27:23
ΟΕΝΓΕ: “Νομοσχέδιο - έκτρωμα” η παρέμβαση στο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών.

Τη σφοδρή αντίδραση της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Ένωσης νοσοκομειακών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) προκαλεί το νομοσχέδιο για το ωράριο, που κατέθεσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας.
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, διότι ο υπουργός Υγείας δεν έκανε νέα συνάντηση με τους γιατρούς, πριν προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του επείγοντος.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει αλλαγές στη διαδικασία των κρίσεων για τις προσλήψεις επιμελητών β' στο ΕΣΥ:
“Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι 'δεν τεκμηριώνεται η κριτική της ΟΕΝΓΕ για αντεργατικό νομοθέτημα' καταρρίπτονται πανηγυρικά.
Το νομοσχέδιο - έκτρωμα δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες ότι αν εφαρμοστεί θα δουλεύουμε λιγότερες ώρες, θα έχουμε πιο ανθρώπινα ωράρια”.
Ως προς τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ επισημαίνει τα εξής:
1)Ο υπολογισμός του 48ωρου δε γίνεται στο διάστημα μιας εβδομάδας, αλλά είναι ο μέσος όρος εργασίας σε τετράμηνη βάση.
2)Καθιερώνεται η ρήτρα της ατομικής εξαίρεσης (opt out).
3)Η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης και δεν προσμετράται στο μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.

http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/perithalpsi-asfalisi/news/43359/oenge-nomosxedio-ektrwma-i-paremvasi-gia-to-wrario-twn-nosokomeiakwn-giatrwn.html (http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/perithalpsi-asfalisi/news/43359/oenge-nomosxedio-ektrwma-i-paremvasi-gia-to-wrario-twn-nosokomeiakwn-giatrwn.html)
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/10281250.pdf (http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/10281250.pdf)
Τίτλος: Απ: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 7 Νοεμβρίου 2017, 12:46:30
Το 48ωρο και οι Κοινοτικές Οδηγίες δεν ήταν μόνιμο επιχείρημα των νοσοκομειακών γιατρών;
Τι έγινε τώρα;
Τίτλος: Απ: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: GirousisN στις 7 Νοεμβρίου 2017, 15:24:20
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το 48ωρο και οι Κοινοτικές Οδηγίες δεν ήταν μόνιμο επιχείρημα των νοσοκομειακών γιατρών;
Τι έγινε τώρα;

Αληθινά πιστεύετε ότι με 13 η 25 ώρες εφημερίας την εβδομάδα (48-35 η 60-35) θα καλύπτονται τα τμήματα;
Αυτό που απλά θα ακολουθήσει ( εφημερίες τομέα κτλ) δεν ανακοινώνεται σήμερα, αλλα ως συνήθως κατόπιν εορτής.
Τίτλος: Απ: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 7 Νοεμβρίου 2017, 17:35:33
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το 48ωρο και οι Κοινοτικές Οδηγίες δεν ήταν μόνιμο επιχείρημα των νοσοκομειακών γιατρών;
Τι έγινε τώρα;

Αληθινά πιστεύετε ότι με 13 η 25 ώρες εφημερίας την εβδομάδα (48-35 η 60-35) θα καλύπτονται τα τμήματα;
Αυτό που απλά θα ακολουθήσει ( εφημερίες τομέα κτλ) δεν ανακοινώνεται σήμερα, αλλα ως συνήθως κατόπιν εορτής.

Δεν διαφωνώ. Οι απορίες για τις εφημερίες είναι πολύ περισσότερες στην περίπτωση της πρωτοβάθμιας.
Επισήμανα ότι το 48ωρο και υφιστάμενη υπέρβαση των κοινοτικών οδηγιών ήταν επιχείρημα πολλών απ' αυτούς που σήμερα εισάγουν το νομοσχέδιο. Τι έγινε τώρα; Τώρα φτάνουν οι υπάρχοντες γιατροί για να καλύψουν με το 48ωρο ή 60ωρο;
Τίτλος: 9/11/2017 Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών Ιατρ
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Νοεμβρίου 2017, 09:39:51
09/11/2017

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Αυτό θα πει “επείγον”! Τρίτη βράδυ το κατέθεσαν, Τετάρτη συζητήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Πέμπτη απόγευμα ψηφίστηκε επί της αρχής και των άρθρων! Μένει τώρα να δούμε αν μπορεί να εφαρμοστεί!

Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις φορές… ή πριν η 24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών ολοκληρωθεί, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο χρόνο εργασίας τους ψηφίστηκε!

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Με το νομοσχέδιο, οι αλλαγές στο ωράριο θα αφορούν όλους τους γιατρούς που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία, στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και το Ωνάσειο, στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους ειδικευόμενους γιατρούς στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα πανεπιστημιακά και τα στρατιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο καθημερινός χρόνος εργασίας των γιατρών θα είναι 12 ώρες και ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Όμως, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των γιατρών, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα τις καθημερινές. Ενδεικτικά, ως 12ωρη εργασία αναφέρεται στο νομοσχέδιο πως εννοούνται:

οι 7 ώρες του τακτικού πενθήμερου ωραρίου που ακολουθούνται από 5 ώρες ενεργής εφημερίας,
οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης στο χώρο εργασίας τις καθημερινές τις νυχτερινές ώρες (εφημερία),
οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης με παρουσία στο χώρο εργασίας, το Σάββατο, Κυριακή ή αργία (εφημερία).
Επίσης, καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις (opt out, ρήτρα εξαίρεσης) για εθελοντική υπέρβαση των 48ώρων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως επιτρέπεται η υπέρβαση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από τις σαράντα οκτώ (48) ώρες στο απόλυτο προβλεπόμενο όριο των εξήντα (60) ωρών, εφόσον συναινεί ρητά και ελεύθερα ο ιατρός και υπογράφει την ατομική σύμβαση εξαίρεσης για τρία χρόνια!

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή. iatrpedia.gr

http://www.docmed.gr/psifistike-nomoschedio-gia-ton-chrono-ergasias-ton-nosokomiakon-giatron/ (http://www.docmed.gr/psifistike-nomoschedio-gia-ton-chrono-ergasias-ton-nosokomiakon-giatron/)
Τίτλος: Απ: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: Denominator στις 10 Νοεμβρίου 2017, 16:07:39
Να ρωτήσω κάτι απλό:
Μπορείς να απασχολήσεις (νόμιμα) έναν υπάλληλο (π.χ. μία γραμματέα) 12 ώρες;
Τίτλος: Απ: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Νοεμβρίου 2017, 23:09:09
16-11-2017

Εκδόθηκε το ΦΕΚ για τον χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

http://www.docmed.gr/ekdothike-fek-gia-ton-chrono-ergasias-ton-nosokomiakon-giatron/ (http://www.docmed.gr/ekdothike-fek-gia-ton-chrono-ergasias-ton-nosokomiakon-giatron/)

και

https://nucleus.gr/?p=7405 (https://nucleus.gr/?p=7405)

Τίτλος: «Ο νέος νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν γίνουν προσλήψεις γιατρών».
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Νοεμβρίου 2017, 00:43:39
14/11/2017

https://nucleus.gr/?p=7369 (https://nucleus.gr/?p=7369)
Τίτλος: Απ: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 18 Νοεμβρίου 2017, 08:24:46
Όπως έγραψε και ο Θεόδουλος Παπανικολάου: Τα απογευματινά ιατρεία τι γίνονται; Μετράνε και αυτά στο χρόνο εργασίας;
Τίτλος: Απ: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: Gatekeeper στις 19 Νοεμβρίου 2017, 15:03:59
Ιδιωτικο ιατρειο με χορηγό το ΕΣΥ  .
Τίτλος: Η απορρύθμιση των εφημεριών του ΕΣΥ φέρει ονοματεπώνυμο: «Υπουργείο Υγείας».
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Νοεμβρίου 2017, 22:57:15
19/11/2017
Του Χάρη Λυδάκη.


http://www.liberal.gr/arthro/177385/apopsi/arthra/i-aporruthmisi-ton-efimerion-tou-esy-ferei-onomateponumo-isonypourgeio-ygeiassin.html (http://www.liberal.gr/arthro/177385/apopsi/arthra/i-aporruthmisi-ton-efimerion-tou-esy-ferei-onomateponumo-isonypourgeio-ygeiassin.html)
Τίτλος: Απ: Η απορρύθμιση των εφημεριών του ΕΣΥ φέρει ονοματεπώνυμο: «Υπουργείο Υγείας».
Αποστολή από: GirousisN στις 21 Νοεμβρίου 2017, 12:36:21
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
19/11/2017
Του Χάρη Λυδάκη.

http://www.liberal.gr/arthro/177385/apopsi/arthra/i-aporruthmisi-ton-efimerion-tou-esy-ferei-onomateponumo-isonypourgeio-ygeiassin.html (http://www.liberal.gr/arthro/177385/apopsi/arthra/i-aporruthmisi-ton-efimerion-tou-esy-ferei-onomateponumo-isonypourgeio-ygeiassin.html)

Μόνοι τους ομολογούν πως :
Παράθεση
Ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί αν δεν γίνουν προσλήψεις, παραδέχεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, προδιαγράφοντας έτσι ότι δεν θα υπάρξουν άμεσες θεαματικές αλλαγές τόσο στην εργασιακή κατάσταση των γιατρών όσο και στην παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς, καθώς οι ελλείψεις συνολικά του προσωπικού αποτελούν βασική αιτία για την υποβαθμισμένη νοσοκομειακή περίθαλψη.

και τελικά :

Παράθεση
Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου θα γίνει από τις Υγειονομικές Περιφέρειες καταγραφή των τμημάτων εκείνων που λόγω επαρκούς στελέχωσης είναι σε θέση να καταρτίζουν τα προγράμματα εφημερίας τους σύμφωνα με την Οδηγία.
Ταυτόχρονα η καταγραφή αυτή θα δείξει και τα τμήματα εκείνα που λόγω ελλιπούς στελέχωσης δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσουν την οδηγία. Δεν είναι η Οδηγία το πρόβλημα, είναι η υποστελέχωση που δημιουργεί το πρόβλημα.

Οπότε όλα αλλάζουνε για να παραμείνουν ίδια:
Παράθεση
Η πλειονότητα των νοσοκομείων έχει ανάγκες. Εμείς αφήνουμε τη δυνατότητα να υπάρχει παρέκκλιση, να καταρτίζονται προγράμματα 17 και 24 ωρών, διότι το επιτρέπει η Οδηγία αυτό.
Λέει ότι αν κρίνεται πως υπάρχει ανάγκη στη συνέχιση της φροντίδας του ασθενούς ο γιατρός να δουλέψει και πάνω από 12 ώρες και να μείνει όλο το 24ωρο, υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Στην ουσία θα μπορούν τα τμήματα να κρατήσουν τα προγράμματα εφημερίας όπως τα έχουν.

http://www.efsyn.gr/arthro/o-neos-nomos-den-mporei-na-efarmostei-den-ginoyn-proslipseis-giatron (http://www.efsyn.gr/arthro/o-neos-nomos-den-mporei-na-efarmostei-den-ginoyn-proslipseis-giatron)
Τίτλος: Απ: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 21 Νοεμβρίου 2017, 22:07:37
Δημοσιεύτηκε στην ομάδα ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΓΝΗ στις 21/11/2017 και το αναδημοσιεύω εδώ μετά από άδεια του κ. Μάρκου.


Η Οργάνωση του Χρόνου Εργασίας των Γιατρών. Από τα στρατηγικά λάθη της ΟΕΝΓΕ στην αυτοπαγίδευση του Υπουργείου Υγείας.

Η ιστορία ξεκινά από πολύ μακρά και συγκεκριμένα από τον Μάιο 1999 όταν η τότε κυβέρνηση υιοθετεί με το Π.Δ. 88/99, και με καθυστέρηση 6 ετών, την οδηγία 93/104/ΕΚ. Σε αυτή την οδηγία αναφέρονταν για πρώτη φορά το 48ωρο και η υποχρεωτική 12ωρη ανάπαυση. Οι τότε συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών, μαζί και η ΟΕΝΓΕ, είτε δεν πήραν «χαμπάρι» την ύπαρξη της οδηγίας είτε για κομματικές σκοπιμότητες την «έθαψαν». Άλλωστε ήταν η εποχή των πλασματικών εφημεριών και οι εργατοπατέρες του ιατρικού συνδικαλισμού ίσως έκριναν σκόπιμο ότι οιαδήποτε αλλαγή θα βλάψει την τσέπη συγκεκριμένων ειδικευμένων γιατρών που δεν πατούσαν ποτέ στο νοσοκομείο στην εφημερία τους. Η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συμβαδίζοντας στην νοοτροπία με την συνδικαλιστική ηγεσία ουδέποτε εξέδωσε, ως όφειλε, κάποια εγκύκλιο για την εφαρμογή της Οδηγίας ώστε να γίνει γνωστή στους γιατρούς. Η οδηγία αυτή τροποποιήθηκε το 2000 (οδηγία 2000/34/ΕΚ) και υιοθετήθηκε από την Ελλάδα το 2005 με το Π.Δ. 76/2005.

Η οργάνωση του χρόνου εργασίας αναθεωρήθηκε το 2003 με την Οδηγία 2003/88/ΕΚ την οποία το Υπουργείο Υγείας υιοθέτησε με νόμο, με από 14 χρόνια, τον Νοέμβριο 2017 (Ν. 4498/2017). Είναι αξιοπερίεργο ότι ενώ η οδηγία αναφέρεται στον σύνολο των εργαζομένων, μόνον το Υπουργείο Υγείας έσπευσε να την υιοθετήσει για τους εργαζόμενους γιατρούς του Ε.Σ.Υ.

Το 2009 η τότε ηγεσία της ΟΕΝΓΕ αντί να διαπραγματευθεί με το Υπουργείο στη βάση της νεώτερης οδηγίας του 2003, συζήτησε τους όρους απασχόλησης των γιατρών με τις καταργημένες οδηγίες του 1993 και 2000!
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Ν. 3754/2009 δεν γίνεται καμία αναφορά στην οδηγία του 2003.

Ερχόμαστε στο 2017 και μετά την ψήφιση του νόμου για την Οργάνωση του Χρόνου Εργασίας των Γιατρών και κορυφαία στελέχη του Υπουργείου Υγείας διακηρύσσουν ότι ο νόμος δεν είναι εφαρμόσιμος και μάλλον η υλοποίηση του παραπέμπεται στις «ελληνικές καλένδες». Έτσι ικανοποιείται και η ΟΕΝΓΕ που «ξεφωνίζει» την Οδηγία, ενώ ένα χρόνο πριν «ξεφώνιζε» το Υπουργείο γιατί δεν την εφαρμόζει.

Είναι φανερό από τα γεγονότα ότι η ΟΕΝΓΕ δεν έχει κάποιο στρατηγικό σχέδιο, πλην την αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση όποτε οι Οδηγίες της δεν υπερισχύουν του Συντάγματος, αλλά αναλώνεται σε «τακτικισμούς» ανάλογα με την υπερισχύουσα κομματική τοποθέτηση της ηγεσίας της.

Το δε Υπουργείο Υγείας νομοθετεί πρόχειρα, ερήμην την συνολικής διακυβέρνησης αφού η οδηγία αφορά το σύνολο των εργαζομένων, και σύρεται σε έωλα νομοθετήματα που δεν έχουν ούτε την αποδοχή των γιατρών ούτε την εμπιστοσύνη την Πολιτικής Ηγεσίας εφ’ όσον διακηρύσσουν ότι ο νόμος δεν έχει πρακτική εφαρμογή υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.

Είναι επιβεβλημένο πλέον να «καθίσουν» στο τραπέζι με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όχι μόνον η ΟΕΝΓΕ αλλά όλα τα συνδικαλιστικά σωματεία των γιατρών και οι ιατρικοί σύλλογοι ώστε καταλήξουμε στις παρεκκλίσεις που επιτρέπει η Οδηγία σε κάθε κράτος – μέλος της ΕΕ ώστε να αυτή να υλοποιηθεί στην καθημερινή πράξη.

Σπύρος Μάρκου
Μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α (Γραμματέας)
Πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Συνδικαλιστικού Σωματείου των Γενικών Γιατρών Ελλάδος
Τίτλος: Απ: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: Γ.Κτιστάκης στις 10 Δεκεμβρίου 2017, 20:18:34
 καλό θα ήταν να δούμε λίγο τις έννοιες πενθήμερο, υπερωρία, υπερεργασία όρια αυτών και αμοιβές σε άλλους μισθωτούς
http://www.power-tax.gr/el/normal/210/1011/ViewArticle.aspx

Και εργαλείο υπολογισμού αμοιβής αυτών

http://www.kepea.gr/calc-oromisthio.php
Τίτλος: Απ: Ωράριο ιατρών ΕΣΥ.
Αποστολή από: Σπύρος Κ. στις 3 Δεκεμβρίου 2018, 19:48:33
Συνεχίζω στο σωστό topic μία συζήτηση που ξεκίνησα εδώ https://www.pfy.gr/forum/index.php?topic=8615.msg72173 (https://www.pfy.gr/forum/index.php?topic=8615.msg72173) για τον νόμο 4498. Λοιπόν, δε με απασχολεί τι λέει ο καθένας δεξιά και αριστερά ανεπίσημα. Ο νόμος είναι ψηφισμένος από την Ελληνική Βουλή εδώ και ένα χρόνο, και ορίζει ωράρια εργασίας και εφημεριών. Ερωτώ:
1) Υπάρχει επίσημη αναστολή εκτέλεσής του και από ποιες αρχές;
2) Εάν δεν υπάρχει ποιος παίρνει την απόφαση μη εκτέλεσής του και πόσο νόμιμο είναι αυτό;
3) Εάν κάποιος λιποθυμήσει ή υποστεί κάποια βλάβη μετά τις 12 ώρες εργασίας, καλύπτεται νομικά και εργασιακά ή θα του πει η διοίκηση "ας μη δούλευες πάνω από 12 ή 48 ώρες" (ημερησίως ή εβδομαδιαίως αντίστοιχα).
4) Τι κάνει ο ΙΣΑ για την εφαρμογή του Νόμου;