Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Απριλίου 2024, 06:32:21

Τελευταία μηνύματα

Σελίδες: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο / ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ
« Τελευταίο μήνυμα από GirousisN στις 24 Απριλίου 2024, 17:18:14 »
Δημογραφικό: Εκτίμηση «σοκ» για το μέλλον της Ελλάδας – Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως μπορεί να δει κάποιος από το διάγραμμα της ηλικιακής πυραμίδας που περιλαμβάνεται στο άρθρο, η τελευταία το 2070 είναι ανεστραμμένη ( η βάση της είναι οι ηλικίες >60). Όχι ότι και σήμερα μοιάζει με πυραμίδα, όταν οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες είναι αυτές των 40-60.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
12
22/04/2024 ertnews

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
13
ertnews  22/04/2024

«Μεθυσμένος» Βέλγος οδηγός αθωώθηκε – «Τον έπιαναν» τα αλκοτέστ επειδή το σώμα του… παράγει αλκοόλ λόγω σπάνιας ασθένειας

Απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν ένας 40χρονος Βέλγος, ο οποίος είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί «μεθυσμένος», καθ’ υποτροπή.

Τελικά, ο ίδιος απέδειξε ότι πάσχει από σύνδρομο εντερικής ζύμωσης (ABS), μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια κατά την οποία το σώμα παράγει αλκοόλ.

Κατά… ατυχή σύμπτωση, όπως τη χαρακτήρισε η δικηγόρος του Άνσε Γκεσκιέρ, ο πελάτης της εργάζεται σε ζυθοποιείο. Μάλιστα, τρεις γιατροί που τον εξέτασαν, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, επιβεβαίωσαν τη διάγνωση.

Ο δικαστής επισήμανε στην απόφασή του ότι ο κατηγορούμενος, που δεν κατονομάστηκε ως είθισται από τα βελγικά δικαστήρια, δεν εμφάνιζε κανένα σύμπτωμα μέθης. Η Λίζα Φλορίν, κλινική βιολόγος στο νοσοκομείο ΑΖ Σιντ-Λούκας του Βελγίου, εξήγησε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από ABS παράγουν τον ίδιο τύπο αλκοόλ με αυτόν που υπάρχει στα αλκοολούχα ποτά, αλλά γενικά δεν αισθάνονται τόσο τις συνέπειές του. Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται με αυτήν την ασθένεια, αλλά την αναπτύσσουν κάποιοι που πάσχουν ήδη από κάποιο άλλο γαστρεντερικό νόσημα.

Το αλκοόλ παράγεται συνήθως όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως ψωμί, πατάτες ή καρότα. Σύμφωνα με τη δικηγόρο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πάθηση είναι υποδιαγνωσμένη αφού σε όλον τον κόσμο έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα μόνο 20 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Ο πελάτης της Γκασκιέρ «πιάστηκε» από αστυνομικούς τον Απρίλιο του 2022 να οδηγεί «μεθυσμένος», καθώς το αλκοόλ στο αίμα του έφτανε το 0,91mg/l. Έναν μήνα αργότερα, τον συνέλαβαν και πάλι να έχει ξεπεράσει το νόμιμο όριο κατανάλωσης αλκοόλ, με 0,71mg/l. Το 2019 είχε καταδικαστεί σε πρόστιμο και του αφαίρεσαν την άδεια οδήγησης, για τους ίδιους λόγους. Ο ίδιος δήλωνε πάντα αθώος, ότι δεν έπινε αλκοόλ και αγνοούσε ότι έπασχε από αυτό το σπάνιο σύνδρομο.

Πλέον, ο άνδρας ακολουθεί δίαιτα φτωχή σε υδατάνθρακες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
14
Πολιτιστικό στέκι / 80s Greatest Hits ~ Most Popular Song In The 80s ~ Best Oldies But Goodies #5706
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις 24 Απριλίου 2024, 17:11:50 »


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
15
Χαλαρή κουβέντα / Απ: Γελοιογραφίες.
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις 24 Απριλίου 2024, 16:17:01 »


Εύστοχο σχετικό σχόλιο που το βρήκα στο facebook:

Αυτή η εικόνα συνδυάζοντας μόνο δύο στοιχεία έχει μία πολύ μεγάλη δύναμη συμβολισμού, με πάρα πολλές προεκτάσεις.
Μεγάλος καλλιτέχνης ο εξ Αρκαδίας.
16
Πολιτιστικό στέκι / Culture Club - Karma Chameleon (Official Music Video)
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις 23 Απριλίου 2024, 22:30:50 »


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
17
Χρήσιμες πληροφορίες / Απ: Επίκαιρες επιδημίες.
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις 23 Απριλίου 2024, 16:43:19 »
11/04/2024 in.gr
Άννα Παπαδομαρκάκη


Διπλάσια τα κρούσματα φυματίωσης μετά την πανδημία

Η μειωμένη καταγραφή κρουσμάτων φυματίωσης δεν επιτρέπει να γνωρίζουμε την πραγματική έκταση της νόσου στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς

Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί η φυματίωση, από την οποία εκτιμάται ότι το 2022 νόσησαν πάνω από 10,6 εκατ. άνθρωποι, παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, φαίνεται ότι νόσησαν την ίδια χρονιά 230 άνθρωποι, αντιστοιχώντας σε  2,2 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού, αν και στην πραγματικότητα, δεν καταγράφεται το σύνολο των περιστατικών.

Η σοβαρότητα της ασθένειας έκανε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να θέσει ως στόχο την μείωση της νοσηρότητας κατά 80% και της θνησιμότητας από φυματίωση κατά 90% ως το 2030. Όμως η πανδημία οδήγησε στην επιδείνωση της επίπτωσης της νόσου, με αύξηση των θανάτων το 2020 και 2021, εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης των ασθενών με φυματίωση στις δομές υγείας.

Το 2022, τα δύο τρίτα των νέων περιστατικών ενεργού φυματίωσης παγκοσμίως εντοπίζονταν σε 8 χώρες: Ινδία, Ινδονησία, Κίνα, Φιλιππίνες, Πακιστάν, Νιγηρία, Μπανγκλαντές και Κονγκό.

Στην πορεία της νόσου στη χώρα μας αναφέρθηκε ο συντονιστής της ομάδας εργασίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τη φυματίωση και Επιμελητής Α’ στη Μονάδα Ανθεκτικής Φυματίωσης. του νοσοκομείου «Σωτηρία» Χαράλαμπος Μόσχος, λέγοντας στο in.gr, ότι φέτος περιμένουμε η καταμέτρηση να κλείσει με υπερδιπλασιασμό των περιστατικών, κι αυτό, γιατί ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε ενεργητική αναζήτηση των καταγεγραμμένων περιστατικών στα μικροβιολογικά εργαστήρια κυρίως μεγάλων Νοσοκομείων.

Υποχρεωτική καταγραφή

«Παρότι η φυματίωση αποτελεί ένα υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα, δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου, ενώ το πρόβλημα καταγραφής εντείνεται και από το γεγονός ότι η καλλιέργεια χρειάζεται συχνά 2 μήνες για να αποβεί θετική, με αποτέλεσμα να χάνεται η επαφή του εργαστηρίου με τον κλινικό γιατρό και του κλινικού γιατρού με τον άρρωστο», εξήγησε ο κ. Μόσχος.

Άλλο πρόβλημα καταγραφής στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η νόσηση σε νησιά ή ακριτικές περιοχές όπου ζει μεγάλος πληθυσμός μεταναστών από χώρες με αυξημένη συχνότητα της νόσου. Εκεί δεν υπάρχει δυνατότητα καλλιέργειας και η διάγνωση γίνεται με μοριακό έλεγχο (αν υπάρχει δυνατότητα) ή κλινικά λόγω τυπικής ακτινολογικής και κλινικής εικόνας. Όμως τα περιστατικά αυτά, δεν καταγράφονται», σημείωσε ο κ. Μόσχος, τονίζοντας πως «Λύση στο πρόβλημα της περιορισμένης δήλωσης περιστατικών θα μπορούσε να δοθεί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατά τη χορήγηση αντιφυματικών φαρμάκων».

Ανθεκτική φυματίωση

Η λοίμωξη εμφανίζεται με γενικά συμπτώματα όπως πυρετός, κακουχία, απώλεια βάρους και νυχτερινές εφιδρώσεις, με το συχνότερο μη ειδικό συμπτώματα προσβολής του πνεύμονα να είναι ο βήχας που διαρκεί εβδομάδες.

Ένα ποσοστό ασθενών με φυματίωση προσβάλλεται από μικρόβιο ανθεκτικό σε κάποιο ή κάποια από τα αντιφυματικά φάρμακα.

Όμως το 4% των ασθενών με φυματίωση προσβάλλεται από την πολυανθεκτική μορφή του μικροβίου, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται καθόλου στα συνήθη (πρωτεύοντα) αντιφυματικά φάρμακα.

Στην Ελλάδα το 2022 δηλώθηκαν συνολικά 6 ασθενείς με πολυανθεκτική φυματίωση.

Εδώ ο κ. Μόσχος επεσήμανε ότι το φαρμακευτικό κόστος της θεραπείας της πολυανθεκτικής  φυματίωσης είναι τεράστιο, συγκρινόμενο με αυτό της συνήθους μορφής, η διάρκεια και η τοξικότητα της θεραπείας είναι πολύ μεγαλύτερη, ενώ και η πιθανότητα επιτυχίας της θεραπείας είναι χαμηλότερη.

«Η πολυανθεκτική φυματίωση είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρχει επιφυλακή για ταχεία αναγνώριση αυτών των ασθενών και την άμεση χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας σε συνθήκες αναπνευστικής απομόνωσης, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά», τόνισε.

Η θεραπεία

Η αποτελεσματικότητα της συνήθους θεραπείας ξεπερνά το 85%, με πολύ μικρά ποσοστά υποτροπής που φτάνουν το 2% το πρώτο έτος μετά την ολοκλήρωσή της.

Αντίθετα, η μη λήψη θεραπείας οδηγεί αργά η γρήγορα στο θάνατο στο 50% των περιπτώσεων.

Όσο για την πολυανθεκτική φυματίωση, η αποτελεσματικότητα της θεραπείας της είναι σαφώς χαμηλότερη, αλλά με τα νεότερα θεραπευτικά σχήματα η εικόνα φαίνεται να αλλάζει ακόμα και σε αυτά τα δύσκολα περιστατικά, αν και με μεγάλο οικονομικό κόστος.

Ένα συχνό πρόβλημα της θεραπείας της φυματίωσης είναι ότι πολλοί από τους ασθενείς και κυρίως αυτοί που ανήκουν σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, είναι απρόθυμοι να πάρουν τη θεραπεία, ενώ πολλοί τη διακόπτουν πρώιμα λόγω της αρχικής βελτίωσης ή λόγω παρενεργειών.

Ποιούς πλήττει περισσότερο

Η  φυματίωση, είναι νόσημα που μεταδίδεται με τον αέρα. Παρόλα αυτά είχε θεωρηθεί ως νόσος που αφορά τα κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, αν και πλέον γνωρίζουμε ότι μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε. Βέβαια, προσβάλει συχνότερα και βαρύτερα ανθρώπους με κάποιο ανοσοκατασταλτικό νόσημα όπως π.χ. HIV λοίμωξη, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια υπό αιμοκάθαρση ή ασθενείς που λαμβάνουν κορτιζόνη ή βιολογικούς παράγοντες για παράδειγμα για κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, ένα μεγάλο  ποσοστό ασθενών είναι πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες που συνήθως έχουν υψηλή ή πολύ υψηλή επίπτωση φυματίωσης. Οι ασθενείς αυτοί είναι συνήθως νεότερης ηλικίας, χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, αλλά έχουν συχνά εκτεταμένες μορφές φυματίωσης λόγω καθυστερημένης διάγνωσης, ενώ και λόγω διαμονής σε συνθήκες συγχρωτισμού προκαλείται μεγάλη διασπορά της νόσου.

Αντίθετα οι Έλληνες ασθενείς είναι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας που μολύνθηκαν στο πολύ απώτερο παρελθόν, όταν η νόσος ήταν ενδημική στη χώρα και δεν υπήρχαν αποτελεσματικές θεραπείες. Λόγω ανοσογήρανσης ή και άλλου είδους ανοσοκαταστολής, αναζωπυρώνουν τη νόσο σε μεγάλη ηλικία. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη συνύπαρξη HIV λοίμωξης και φυματίωσης που είναι αρκετά συχνή σε ασθενείς που προέρχονται από χώρες της υποσαχάριου Αφρικής και σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών. Η συνύπαρξη αυτών των δυο νοσημάτων είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τη φυσική πορεία και των δυο νοσημάτων, ενώ και η θνητότητα είναι αρκετά υψηλή.Τέλος, όπως προαναφέρθηκε η συχνότητα της φυματίωσης αυξάνει σε συνθήκες συγχρωτισμού όπως αυτές που επικρατούν κυρίως π.χ. σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Πρόληψη

Η πρόληψη της φυματίωσης έχει δύο πυλώνες. Την προληπτική θεραπεία των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με το μικρόβιο της φυματίωσης και δεν νοσούν (λανθάνουσα φυματίωση), και τον περιορισμό της διασποράς της νόσου από πάσχοντες από μεταδοτικές μορφές ενεργού φυματίωσης.

Από τους ανθρώπους με λανθάνουσα φυματίωση πρέπει να αναζητούνται ενεργητικά, να ελέγχονται και να θεραπεύονται οι αυτοί που έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν και μάλιστα να νοσήσουν σοβαρά, δηλαδή:

Άτομα με HIV

Ενήλικες και παιδιά που αποτελούν πρόσφατες επαφές ασθενών με γνωστή πνευμονική φυματίωση (έλεγχος περιβάλλοντος)

Ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες ή κορτιζόνη

Ασθενείς σε αιμοκάθαρση

Ασθενείς σε λίστα μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων ή μυελού των οστών

Φυλακισμένοι και μετανάστες που προέρχονται από χώρες υψηλής επίπτωσης

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στον έλεγχο του περιβάλλοντος σε ασθενείς με μεταδοτική φυματίωση.

Όσον για τους πάσχοντες από ενεργό φυματίωση, το σύστημα υγείας θα πρέπει να τους αναγνωρίζει όσο το δυνατόν πιο άμεσα, να τους απομονώνει αναπνευστικά και να τους χορηγεί το νωρίτερο δυνατόν την κατάλληλη θεραπεία.

Ο κ. Μόσχος σημείωσε πως «υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης της πρόληψης της φυματίωσης στη χώρα μας, ενώ δεν υπάρχει ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο διαχείρισης της φυματίωσης ως όφειλε. Εν τούτοις είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι κάθε προσπάθεια εξάλειψης της φυματίωσης θα πρέπει να είναι παγκόσμιας εμβέλειας και προφανώς να περιλαμβάνει και τις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν σημαντική επίπτωση φυματίωσης και ανεπαρκή συστήματα υγείας. Όπως απέδειξε η πρόσφατη πανδημία της επίσης αερογενώς μεταδιδόμενης COVID – 19, κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
18
Παρανέστι: Το καταπράσινο χωριό της Δράμας δίπλα στις όχθες του Νέστου -Ράφτινγκ, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
19
Χρήσιμες πληροφορίες / Απ: Επίκαιρες επιδημίες.
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις 22 Απριλίου 2024, 20:28:38 »
Αναφορά για Χολέρα το 2024!

WHO approved a new cholera vaccine, Euvichol-S, on April 12th. This vaccine works as well as current ones but is easier to produce, which means it can be made faster and in larger quantities.  As cholera is on the rise worldwide, with 473,000 cases reported in 2022 and around 700,000 expected in 2023, this vaccine is a key step in tackling this global health challenge. Did you know that cholera is an acute diarrheal disease that can kill within hours if left untreated?

20
Για άλλη μια φορά ταχύτατη η Ελληνική Δικαιοσύνη.  ;D
15 χρόνια μετά το θάνατο της άτυχης γυναίκας το Διοικητικό Εφετείο επιδίκασε αποζημίωση στους συγγενείς της.
Σελίδες: 1 [2] 3 4 ... 10